Teruglezen - Opstelten en Teeven stappen op

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en zijn staatssecretaris Fred Teeven zijn opgestapt vanwege de zogeheten bonnetjesaffaire. Lees hieronder het liveblog terug dat werd bijgehouden rond het moment toen de twee politici het nieuws bekendmaakten.

null Beeld anp
Beeld anp

De storm lijkt even te gaan liggen in Den Haag. Politici zijn zich aan het voorbereiden op morgen, wanneer waarschijnlijk nog zal worden gedebatteerd over de bonnetjesaffaire, maar dan met premier Rutte. Dit liveblog wordt gesloten. Lees hier het nieuwsbericht over het besluit van Opstelten en Teeven om af te treden.

null Beeld anp
Beeld anp

'Ik kan niet anders dan het besluit (van Teeven en Opstelten, red.) respecteren', laat premier Rutte in een reactie weten.

'Ze hebben voor zichzelf geconcludeerd dat hun terugtreden onvermijdelijk was. Het enige dat ik daar op dit moment aan kan en wil toevoegen is dat ik zowel Ivo Opstelten als Fred Teeven grote dank zeg voor alles wat zij in de afgelopen jaren hebben gedaan. Het kabinet verliest twee gedreven vakmensen.'

Quote

Het kabinet verliest twee gedreven vakmensen.

Premier Mark Rutte
null Beeld anp
Beeld anp

'Ik vind dat ik niet meer geloofwaardig kan functioneren', zegt Teeven. Daarom heeft ook hij zijn ontslag aangeboden. 'Met die deal was niks mis', benadrukt Teeven. Hij spreekt nog geen minuut en is inmiddels ook uitgesproken. Teeven maakte een getergde indruk.

Dat Opstelten moet aftreven vanwege de zogeheten Teeven-deal, vindt hij zelf onverteerbaar. 'Het is iets dat me diep raakt. Ik ben 4,5 jaar met hem opgetrokken om het land veiliger te maken. Die klus had ik graag met hem afgemaakt. De minister is afgetreden om een kwestie uit mijn tijd als officier van justitie. (...) Met de deal is overigens niets mis. Ook dat wil ik hier even gezegd hebben. Ook dat is gebeurd voor volk en vaderland.'

null Beeld anp
Beeld anp

Ook vice-premier Lodewijk Asscher reageert via Twitter: 'Kabinet verliest twee hardwerkende, loyale collega's. Respect voor besluit Opstelten en Teeven.'

Lodewijk Asscher. Beeld anp
Lodewijk Asscher.Beeld anp

D66-leider Alexander Pechtold reageert, net als veel van zijn collega's, via Twitter op het aftreden van Opstelten en Teeven: 'Aftreden begrijpelijk en onvermijdbaar. Respect daarvoor, maar de vragen over de deal mogen niet onbeantwoord blijven. Debat op z'n minst!'

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en zijn staatssecretaris Fred Teeven zijn vanavond opgestapt vanwege de zogeheten bonnetjesaffaire, die draait om een witwasdeal met crimineel Cees H. in 2000. Wat vindt u: zijn Teeven en Opstelten terecht opgestapt? Laat het hieronder weten in de poll op onze voorpagina.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie verlaat zijn ministerie, na afloop van de persconferentie. Beeld anp
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie verlaat zijn ministerie, na afloop van de persconferentie.Beeld anp

PvdA-leider Diederik Samsom noemt het opstappen van Teeven en Opstelten 'een ingrijpend besluit'. Hij vindt het besluit ook begrijpelijk 'op basis van de gebleken feiten. We respecteren de beslissing van Opstelten en Teeven en danken hen voor hun inzet voor de publieke zaak.'

De RVD maakt bekend dat minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst tijdelijk de taken van zowel Teeven als Opstelten overneemt.

Stef Blok. Beeld anp
Stef Blok.Beeld anp

Magda Berndsen, Kamerlid van D66, viel Opstelten en Teeven de afgelopen dagen fel aan over de bonnetjesaffaire. Ze respecteert het besluit van de minister en zijn staatssecretaris.

'Het is aan hen om een dergelijk besluit te nemen, maar ik vind dat er eigenlijk eerst gedebatteerd moet worden in de Kamer. Er leven veel vragen. De mogelijkheid om ze te stellen is er nu niet meer', zegt ze in Nieuwsuur.

'Wij willen weten hoe het nu gegaan is (...) We moeten namelijk naar de toekomst kijken, zodat er niet opnieuw dit soort zaken gebeuren.'

Op het voorstel van Emile Roemer, om morgen alsnog te debatteren met premier Rutte, antwoordt ze terughoudend. 'De antwoorden moeten gegeven worden door de minister en zijn staatssecretatris, die hier nadrukkelijk mee te maken heeft gehad. Dan hadden we antwoorden kunnen krijgen. Ik ga kijken of het nut heeft om hier met de premier over te debatteren.'

null Beeld anp
Beeld anp

Download hiernaast het Pdf-bestand met de brief waarmee Opstelten zijn ontslag aankondigde. De brief las hij voor tijdens de persconferentie. Bron: RTL Nieuws.

null Beeld anp
Beeld anp

Bram van Ojik, fractieleider van GroenLinks, noemt in Nieuwsuur de posities van Teeven en Opstelten 'onhoudbaar'. Volgens hem heeft het aftreden van Opstelten ook gevolgen voor de positie van de VVD met de Provinciale Statenverkiezingen in aantocht, volgende week.

null Beeld anp
Beeld anp

Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie noemt het aftreden van Opstelten 'onvermijdelijk' en een 'persoonlijk drama'.

Door het toch nog onverwachte aftreden van Opstelten en Teeven, reageren politici massaal op Twitter op het nieuws. Zo vindt SP-leider Emile Roemer dat het debat morgen 'gewoon moet doorgaan', alleen dan met premier Rutte.

Opstelten sprak een kleine twee minuten. Teeven is nu aan het woord.

Fred Teeven. Beeld anp
Fred Teeven.Beeld anp

'Op basis van de toen mij beschikbare informatie heb ik gezegd dat dit niet mogelijk was', zegt Opstelten over het bonnetje van de deal met Cees H.

Maar een 'ultieme inspanning', heeft alsnog een digitale bevestiging opgeleverd van het betalingsbewijs, aldus Opstelten. De informatie had ook eerder kunnen worden ontsloten, zo ontdekte hij, waardoor er te lang onduidelijk is blijven bestaan over de feitelijke afwikkeling van de zaak. Daar neemt Opstelten zijn verantwoordelijkheid voor, en daarom heeft hij zojuist zijn ontslag aangeboden aan de koning.

null Beeld anp
Beeld anp

De persconferentie is begonnen. Opstelten begint met spreken.

De zogeheten bonnetjesaffaire is Teeven en Opstelten uiteindelijk fataal geworden.

De affaire draait om een witwasdeal die werd gesloten in 2000 met een crimineel. Lees hier een artikel over de witwasdeal: een drama in vier bedrijven.

null Beeld anp
Beeld anp

Eerder vanavond kondigde het ministerie van Veiligheid en Justitie aan dat Opstelten en Teeven om 22.00 uur een persconferentie zouden geven op hun ministerie.

Vandaag werd bekend dat er toch 4,7 miljoen gulden gemoeid was met de deal met een drugscrimineel, veel meer dan de bijna 2 miljoen die Opstelten aan de Tweede Kamer had gemeld.

Al snel berichtten verschillende media dat de twee hun opstappen zouden aankondigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden