Teruglezen: oppositie Syrië tóch in gesprek met regering

De vertegenwoordigers van de Syrische oppositie en de regering van president Bashar al-Assad zullen morgen voor het eerst directe gesprekken voeren op de vredesconferentie in Zwitserland. Dat heeft de speciale gezant van de Verenigde Naties, Lakhdar Brahimi, bekendgemaakt. Eerder vandaag weigerde de oppositie nog in één ruimte in gesprek te gaan met de Syrische regeringsdelegatie. Volkskrant.nl deed, op dag twee van de conferentie in Genève, live verslag van de belangrijkste ontwikkelingen. Lees de gebeurtenissen hier terug.

Leden van de oppositionele Syrische Nationale Coalitie. Beeld ap

Terugblik: Tweede dag internationale vredesconferentie Syrië
De aftrap van de tweede dag van de conferentie, ditmaal in Genève (de opening was in Montreux), verliep korzelig. De oppositie maakte duidelijk dat het weigerde om te spreken met de regeringsdelegatie, onder leiding van de Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem, zolang het regime niet instemt met de afspraken van een eerdere Syriëconferentie in juni 2012. Toen werd afgesproken dat het huidige bewind moet wijken voor een overgangsregering.

Al-Moallem dreigde er vervolgens mee Genève te verlaten als er zaterdag nog altijd geen serieuze vredesgesprekken zijn gevoerd. Hij verweet de oppositie het overleg te dwarsbomen door voorwaarden te stellen voor gezamenlijk overleg.

De speciale Syrië-vredesgezant voor de VN Lakhdar Brahimi probeerde de boel te sussen door met beide delegaties, onafhankelijk van elkaar, gesprekken te voeren. Dit leverde een succesje op. Na de bijeenkomst met de Syrische oppositie kondigde Brahimi aan dat er morgen gesprekken tussen beide delegaties plaatsvinden. In één ruimte. De partijen hebben geaccepteerd dat het oprichten van een overgangsbestuur onderwerp van gesprek is, liet Brahimi weten.

Tevens maakte de Algerijn bekend dat geen van de delegaties komend weekend uit de onderhandelingen stapt. Het is de vraag of een gesprek tussen de twee kibbelende partijen ook daadwerkelijk iets gaat opleveren, maar dat ze na drie dagen van verwijten en hoog opgelopen spanningen met elkaar in overleg gaan, biedt toch hoop.

Lees hieronder het blog terug met de belangrijkste ontwikkelen van de tweede dag van de vredesconferentie.

Ook het blog van dag één is terug te lezen. Dat kan hier.

VN-bemiddelaar Lakhdar Brahimi praat de pers bij na afloop van de tweede dag van de onderhandelingen over Syrië. Beeld epa

18.12 uur - 'Direct gesprek tussen Syrische partijen'
Het gesprek dat VN-gezant Lakhdar Brahimi eind van de middag met de Syrische oppositie heeft gevoerd, heeft een succesje opgeleverd. Nadat de oppositie vandaag nog weigerde om in één ruimte in gesprek te treden met leden van de Syrische regeringsdelegatie, heeft Brahimi nu aangegeven dat er morgen voor het eerst directe gesprekken tussen de twee kampen worden gevoerd.

De partijen hebben geaccepteerd dat het oprichten van een overgangsbestuur onderwerp van gesprek is. 'We hopen dat de beide delegaties, zoals afgesproken, morgen bijeenkomen in dezelfde zaal', zei de bemiddelaar. Ook maakte de Algerijn bekend dat geen van de delegaties komend weekend uit de onderhandelingen stapt.

De delegatie die de Syrische oppositie in ballingschap vertegenwoordigt, wilde aanvankelijk geen direct contact met de regeringsdelegatie. De Syrische regering moest eerst duidelijk instemmen met de verklaring die ten grondslag ligt aan de vredesgesprekken. Dat lijkt nu te zijn gebeurd.

Demonstranten protesteren tegen het Syrische regime voor het conferentiegebouw in Genève. Beeld afp

17.47 uur - Uitspraken Kerry
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een reeks uitspraken van Kerry op Twitter gezet, zie het overzicht hieronder.

'Deze week zagen we voor het eerst sinds de oorlog het Syrische regime en de oppositie in dezelfde kamer zitten', zei Kerry onder andere.

17.41 uur - Iran: 'Buitenlandse steun aan Syrische strijders moet stoppen'
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, heeft tijdens een paneldiscussie op het World Economic Forum gezegd dat alle buitenlandse strijders Syrië moeten verlaten.

Zarif merkte op dat Iran, een van de trouwste bondgenoten van het Syrische regime, een einde wil zien aan de steun die het buitenland levert aan de tegenstanders van president Assad. Hij zei ook dat alle partijen akkoord zouden moeten gaan met het in 2012 opgestelde akkoord waarin staat dat er geen militaire oplossing is voor de burgeroorlog. Teheran hoopt dat het conflict aan de onderhandelingstafel wordt beslecht.

Op de vredesconferentie is geen delegatie uit Iran aanwezig. De uitnodiging aan het land voor deelname werd door de Verenigde Naties op het laatst moment, onder druk van de internationale gemeenschap, ingetrokken.

Javad Zarif. Beeld ap

17.27 uur - '63 hongerdoden in Yarmouk-kamp'
Volgens het Observatorium voor de Mensenrechten, dat in Londen zetelt, zijn er de afgelopen maanden 63 mensen omgekomen in het belegerde Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk, dat zich nabij Damascus bevindt. De doden zouden het gevolg zijn van een schrijnend gebrek aan voedsel en medicijnen.

Eerder maakten activisten nog melding van rondom de vijftig doden.

De eerste dode in het kamp viel in juni vorig jaar, laat het Observatorium weten. Het Yarmouk-kamp bevindt zich in een van de zwaarst bevochten gebieden. Het Syrische regime weigerde eerder hulpkonvooien toe te laten in het kamp. Aan de vooravond van de conferentie lieten de autoriteiten alsnog (zij het beperkt) hulptroepen met voedselpakketten toe.

Palestijnse vrouwen staan onder een banner die de situatie in het Yarmouk-kamp beschrijft. Beeld ap

16.45 uur - Gesprekken tussen Brahimi en oppositie begonnen
De gesprekken tussen VN-bemiddelaar Lakhdar Brahimi en de Syrische oppositie zijn begonnen, zo heeft een woordvoerder van de VN bekendgemaakt.

Brahimi heeft eerder vandaag met een delegatie van de Syrische regering gesproken. De oppositie wil niet rechtstreeks met de regering in gesprek voordat deze een internationaal akkoord (het Genève-communiqé) tekent waarin is opgenomen dat er een overgangsregering in Syrië moet worden aangesteld.

De Syrische oppositiedelegatie met Haitham al Maleh (L), Burhan Ghalioun (C) en Abdelahad Estepho (R) op weg naar de bijeenkomst met Brahimi. Beeld reuters

16.30 uur - Erdogan boos op Syrische minister
De Turkse premier Tayyip Erdogan neemt het de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moallem, kwalijk dat hij heeft gezegd dat Turkije terroristen in Syrië steunt.

Al-Moallem deed de beschuldiging tijdens een speech op de openingsceremonie in Montreux. Vandaag richtte Erdogan zich in een reactie op al-Moallem: 'Dat (het steunen van terroristen, red.) is jouw werk. Het is het werk van Syrië'. Hij noemde al-Moallem 'venijnig'.

Assad heeft misdaden tegen de menselijkheid gepleegd, zo voegde Erdogan daar nog aan toe. Hij hoopt dat er tijdens de vredesconferentie 'dringend een oplossing voor Syrië gevonden wordt'.

De Turkse premier Erdogan vandaag tijdens een bijeenkomst van de leidende AKP-partij. Beeld reuters
De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem in Genève. Beeld epa

15.32 uur - Meisje gered
Op YouTube is een filmpje opgedoken van een meisje dat na lang graven levend onder het puin vandaan wordt gehaald. Volgens activisten speelt de scene zich af in de wijk Maasaraniya in Aleppo, net nadat er een aanslag heeft plaatsgevonden. Daarbij zouden ten minste tien doden, onder wie vijf kinderen, zijn gevallen. Het is niet duidelijk wie er achter de aanslag zit.

15.16 uur - Saudische prins levert kritiek op VS
Een belangrijk lid van de Saudische koninklijke familie, prins Turki al-Faisal, heeft het beleid van de Verenigde Staten inzake Syrië bekritiseerd. Hij riep op tot een VN-resolutie om 'de Iraakse en Libanese sjiitische milities' uit Syrië te verjagen.

Al-Faisal, een voormalige veiligheidschef en een uitgesproken criticus van president Obama, zei teleurgesteld te zijn in het 'stuurloze buitenlandbeleid' van de Verenigde Staten.

John Kerry in gesprek met een ander lid van de Saudische familie, prins Saud al-Faisal. Beeld epa

14.34 uur - Toptweets
Basma Atassi is voor nieuwszender Al Jazeera aanwezig op de vredesconferentie in Genève. Lees hieronder haar laatste updates.

Ter verduidelijking: Louay Safi en Burhan Ghalioun zijn leden van de oppositionele Syrische Nationale Raad. Ghalioun, een Frans-Syrische hoogleraar sociologie, was de eerste voorzitter, maar stapte in 2012 op na verdeeldheid binnen de raad.

13.41 uur - Hollande doet verzoek aan Vaticaan
De Franse president Francois Hollande, die vandaag een ontmoeting heeft met paus Franciscus in Rome, heeft het Vaticaan gevraagd om de Syrische oppositie te ontvangen. Dat meldt AFP.

Hollande op bezoek bij de paus. Beeld ap

13.22 uur - Vertegenwoordigers Assad dreigen met vertrek
De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moallem, heeft gezegd dat hij Genève verlaat als er zaterdag nog steeds geen serieuze vredesgesprekken zijn.

Het gesprek tussen de delegatie van Al-Moallem en VN-gezant Brahimi duurde vandaag nauwelijks een uur. Al-Moallem verwijt de oppositie het overleg te dwarsbomen door voorwaarden te stellen voor gezamenlijk overleg.

Brahimi spreekt vandaag ook apart met het deel van de oppositie dat door de Arabische Golfstaten en het Westen wordt gesteund. Die oppositie van voornamelijk ballingen eist dat de regering eerst duidelijk maakt mee te werken aan een overgang naar een ander bestuur van het land. De regering van president Bashar al-Assad houdt vol rechtmatig te zijn en denkt niet aan opstappen.

Ahmad al-Jarba, leider van de Syrische oppositiedelegatie. Beeld getty

11.30 uur - Kerry: Assad niet van plan op te stappen
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei gisteren in een interview met de Arabische nieuwszender Al-Arabiya dat hij meent dat Assad niet van plan is op te stappen. 'Dit is een man die oorlogsmisdaden heeft begaan en nog steeds meent de rechtmatige leider van het land te zijn'. Volgens de VS is er in een toekomstig Syrië geen plek voor Assad. Leden van Assads regime zouden wel een plek kunnen krijgen in een overgangsregering zolang ze 'geen bloed aan hun handen hebben'.

De Syrische oppositie in ballingschap eist dat Assad vertrekt. De oppositiedelegatie in Genève is niet bereid te praten met de vertegenwoordigers van de Syrische regering zolang die niet onderschrijven dat er een transitionele regering moet komen.

John Kerry. Beeld epa

10.31 uur - Oppositie weigert ontmoeting met regering
Speciaal VN-gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi spreekt vandaag afzonderlijk met delegaties van de Syrische oppositie en van het regime van president Bashar al-Assad. De Syrische regering wordt in Genève vertegenwoordigd door de minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem.

De oppositie weigert te spreken met Al-Moallem zolang het regime niet instemt met de afspraken van een eerdere Syriëconferentie in juni 2012. Toen werd afgesproken dat het huidige bewind moet wijken voor een overgangsregering. 'We zullen niet met ze spreken zolang ze Genève 1 niet tekenen', zei een afgevaardigde van de oppositie tegen persbureau Reuters.

Ahmed al-Jarba, leider van de Syrische Nationale Coalitie, geeft een persconferentie in Syrië. Beeld getty

10.20 uur - Lees dag één terug
Woensdag vond in het Zwitserse Montreux de aftrap plaats van de gesprekken tussen de Syrische oppositie, het bewind van Assad en tientallen landen die proberen te bemiddelen. De dag werd gekenmerkt door wederzijdse irritatie en frustratie. Lees hier het blog van woensdag terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden