Live

Teruglezen: opnieuw protesten na verkiezingszege aankomend president Trump

Donald Trump is de Amerikaanse president-elect, Hillary Clinton de grote verliezer. Wat gaat Trump nu doen? En hoe staat het met de vele anti-Trump-betogingen in het land? Lees hier alles terug over de nasleep van de presidentsverkiezingen.

Barron Trump tussen zijn ouders Donald en Melania. Beeld afp
Barron Trump tussen zijn ouders Donald en Melania.Beeld afp

Hij wordt de eerste zoon in lange tijd in het Witte Huis en een van de weinigen voor wie de presidentiële woning een stapje terug is. Amerikaanse media kijken sinds drie dagen voor het eerst met interesse naar Barron Trump, de jongste zoon van Donald Trump en het enige kind dat hij met Melania Trump heeft.

Waren eerst alle ogen gericht op Ivanka, Don, Eric en in mindere mate op Tiffany, nu Donald Trump president wordt, is het Barron die in het Witte Huis gaat wonen. Tenminste, als het gezin Trump afscheid kan nemen van het luxe leven in de Trump Tower in New York waar de jongste zoon een eigen verdieping heeft. In de stad Washington speelt vooral de vraag naar welke school hij zal gaan.

Privéschool
Hij zit nu nog in New York op een privéschool en dus wordt er gespeculeerd over de privéscholen in de Amerikaanse hoofdstad. Daar zijn er genoeg van, maar de meeste trekken Democratische gezinnen en de kans is groot dat de president dat niet wil voor zijn zoontje. En dus sluit The Washington Post Obama’s keuze Sidwell Friends uit hoewel presidentskinderen daar al decennialang heen gaan. Andere opties zijn St Alban’s in de stad zelf, net als de andere scholen zo’n 35.000 dollar (zo’n 32.000 euro) per jaar, of een privéschool buiten de stad, in de buitenwijken in de staten Virginia en Maryland.

Hoe het dagelijks leven van Barron er verder uitziet, zal grotendeels afhankelijk zijn van zijn moeder, Melania Trump. Zij sprak donderdag één op één met first lady Michelle Obama over hoe het is om met kinderen in het Witte Huis te wonen. De dochters van de Obama’s, Sasha en Malia, waren 8 en 10 jaar oud toen ze naar Washington verhuisden. Het gezin blijft na Trumps aantreden in januari in de stad wonen zodat de jongste dochter haar middelbare school er af kan maken.

Knikkebollen
Barron bleef tot nu toe grotendeels buiten de publiciteit maar televisiekijkers maakten dinsdagnacht uitgebreid kennis met hem toen zijn vader zijn overwinningstoespraak gaf. Het was ver na middernacht, en ver na bedtijd voor 10-jarigen. Barron stond naast zijn vader en duidelijk in beeld, terwijl hij knikkebolde, gaapte en zijn ogen af en toe liet dichtvallen.

Don, Eric, Donald, Melania, Tiffany en Ivanka Trump. Beeld epa
Don, Eric, Donald, Melania, Tiffany en Ivanka Trump.Beeld epa
Melania Trump op de thee bij Michelle Obama. Beeld photo_news
Melania Trump op de thee bij Michelle Obama.Beeld photo_news
Malia en Sasha Obama. Beeld afp
Malia en Sasha Obama.Beeld afp

Terwijl Bernie Sanders een nieuwe gooi naar het presidentschap niet uitsluit en de Democratische partij zich vertwijfeld afvraagt wie er na het echec van Hillary Clinton klaargestoomd zou kunnen worden voor de presidentsverkiezingen van 2020, lijken Amerikaanse sterren minder moeite te hebben met hun ambities voor het Witte Huis.

Eerst was daar de ondenkbare – maar wat is dat nog na het verkiezingssucces van Donald Trump - flirt met het Amerikaans presidentschap van Kanye West. De rapper liet vorig jaar tijdens de uitreiking van de MTV Video Music Awards weten dat hij in 2020 een gooi wil doen naar het Witte Huis.

Velen deden daar lacherig over - net als destijds over Trump - maar Kanye was bloedserieus, zo liet hij recent nog tegen de BBC weten. ‘Als ik iets kan doen met mijn tijd en het verschil kan maken in dit leven, ga ik dat ook proberen.’

Kanye West heeft na Trumps verkiezingswinst gezelschap gekregen van acteur Ron Perlman, onder meer bekend van de populaire tv-serie Sons of Anarchy, en stand-upcomedian en Hollywoodster Chris Rock.

Rock, die eerder dit jaar de Oscars presenteerde, twitterde: "Ik ga ervoor in 2020, wens me succes.’ Bij zijn bericht plaatste de zwarte komiek een foto van zijn film Head Of State uit 2003, waarin zijn personage min of meer per ongeluk president van de Verenigde Staten wordt.

Rocks fans zijn hierdoor enigszins in de war. Kondigde de komiek met zijn bericht vervolgplannen voor de film aan, maakte hij een grap of heeft Rock nou echt politieke aspiraties?

Na de succesvolle verkiezingsrace van miljardair, zakenman en brulboei Donald Trump is alle mogelijk.

Chris Rock Beeld anp
Chris RockBeeld anp

Het voorbeeldige, presidentiële gedrag van Donald Trump heeft slechts drie dagen geduurd. Nadat hij zich dagenlang koest had gehouden en zich opvallend verzoenend toonde, haalde Amerika's 45ste president vrijdag weer als vanouds uit naar de media. Trump beschuldigde ze ervan achter de anti-Trumpdemonstraties te zitten in diverse steden.

De uithaal doorbreekt de omslag die de Republikein probeerde te maken van zakenman naar president. Acht uren later, probeerden Trump en zijn adviseurs de schade weer te beperken. Hij prees de demonstranten in een tweet dat ze zoveel 'hartstocht' voor het land hadden. En hij sloeg weer een verzoenende toon aan. 'Wij zullen samenkomen en trots zijn'. Lees hier meer:

The New York Times heeft voor de geplande publicatie op 15 november inzage gekregen in de memoires van Megyn Kelly, een prominente journaliste van Fox News. In het boek Settle for More beschrijft Kelly onder meer de relatie van Fox met Trump in de aanloop van de verkiezingen.

Trump paaide journalisten van de zender geregeld met cadeaus, in de hoop de verslaggeving te kunnen beïnvloeden. Hij stuurde Kelly lieve berichtjes en nodigde haar en haar echtgenoot uit op zijn resort in Florida. De Fox-journaliste weigerde, wat het begin inluidde van een vijandelijke relatie tussen de twee.

Enkele dagen voordat het eerste presidentiële debat plaats zou vinden, liet Trump weten dat hij woest was op de journaliste – die het debat zou hosten – vanwege een opmerking tijdens haar uitzending. Hij vroeg Kelly telefonisch contact met hem op te nemen. Toen ze dat deed bedreigde Trump haar. 'Ik had bijna mijn mooie Twitter-account op jou losgelaten', zei hij. 'En misschien doe ik dat nog.'

Een dag voor het debat belde Trump op hoge poten met Fox omdat hij had vernomen dat de eerste vraag in het debat 'erg fel en tegen hem gericht zou zijn'. Dit duidt op een lek binnen de nieuwszender.

Kelly stelde haar eerste vraag alsnog. Ze vroeg Trump of iemand die vrouwen 'vette varkens', 'honden', 'slonzen' en 'walgelijke dieren' heeft genoemd geschikt zou zijn voor het presidentschap. Na afloop suggereerde Trump op Twitter dat Kelly tijdens het debat ongesteld was.

Nog een opmerkelijke passage in het boek gaat over de koffie die Kelly dronk op aandringen van de chauffeur die haar naar de plek van het debat bracht. Een kwartier later was ze doodziek. Mogelijk was dit te wijten aan een buikgriep die op de redactie heerste, maar ze vond het zo vreemd dat ze haar baas en haar advocaat op de hoogte stelde van het incident.

Megyn Kelly. Beeld ap
Megyn Kelly.Beeld ap

De voormalige Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders (75) sluit een nieuwe gooi naar het presidentschap niet uit. 'Vier jaar duurt nog lang', zegt hij in een interview met persbureau AP. 'We doen één ding tegelijk, maar ik sluit niets uit.'

Sanders reageerde ook op het verlies van Clinton. Hij noemt het 'een schande voor de Democratische Partij' dat miljoenen mensen uit de blanke arbeidersklasse op Trump hebben gestemd. 'Het suggereert dat de Democratische boodschap van het opkomen voor de arbeidersklasse niet langer leeft onder werknemers in dit land', aldus Sanders.

Eerder op de dag bood Sanders Trump een helpende hand aan. 'Indien hij serieus is over het uitvoeren van beleidspunten om het leven van werkende gezinnen te verbeteren, dan zijn ik en andere progressieven bereid met hem samen te werken', liet Sanders weten in een verklaring. Maar, zo zei hij er wel meteen bij, 'als Trump racistische, seksistische en xenofobische beleidspunten nastreeft die funest zijn voor de samenleving, dan zullen we ons hevig tegen hem verzetten.'

Senator Bernie Sanders tijdens een bijeenkomst in Los Angeles, een dag voor de verkiezingen. Beeld photo_news
Senator Bernie Sanders tijdens een bijeenkomst in Los Angeles, een dag voor de verkiezingen.Beeld photo_news

Top-adviseurs van Hillary Clinton hebben FBI-directeur James Comey en de media de schuld gegeven voor haar verlies dinsdag. Ze deden dit donderdag tijdens een conference-call om aanhangers van Clinton uitleg te geven over wat er volgens hen is misgegaan in de verkiezingscampagne. Dit meldt de Amerikaanse parlementaire krant The Hill.

‘Wij denken dat hij de kerel is die ons mogelijk de verkiezingen heeft gekost’, zei Clintons campagnevoorzitter John Podesta op de bijeenkomst over Comey. Ook een andere Clinton-adviseur gaf de FBI-baas de schuld. Comey kondigde ruim een week voor de verkiezingen aan dat nieuwe e-mails werden onderzocht die mogelijk afkomstig waren van Clintons privé-mail.

Volgens Podesta en de adviseur zorgde de aankondiging van Comey ervoor dat minder Democraten dinsdag gingen stemmen. ‘We zagen hoe de opkomst daalde en we het minder goed deden dan we hadden verwacht’, aldus de adviseur die anoniem wenst te blijven. ‘Het was een van de vele kwesties in de laatste week’, aldus directeur communicatie Jennifer Palmieri.

Ook de media krijgen ervan langs. ‘De media berichtten altijd over haar als de persoon die president zou worden’, aldus Podesta. ‘Ze probeerden haar daarom voor de verkiezingen onderuit te halen. Maar over Trump werd bericht als iemand die voor vermaak zorgde.’

FBI-baas James Comey. Beeld ap
FBI-baas James Comey.Beeld ap

De anti-Trump-demonstratie in Portland, Oregon, gaat er hard aan toe. Onderstaande foto's laten dat zien. Zo'n 4.000 mensen waren op het hoogtepunt van het protest bijeen om te demonstreren tegen de verkiezing van Trump. De politie gebruikte rubberkogels en traangas om de massa uiteen te drijven.

De politie heeft zeker 29 relschoppers gearresteerd.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
Demonstranten in Portland protesteren tegen de verkiezing van Trump als president. Beeld ap
Demonstranten in Portland protesteren tegen de verkiezing van Trump als president.Beeld ap

Tien weken heeft de aanstaande president Trump om van een outsider een insider te worden. De transitie, die donderdag begon met een bezoek aan Barack Obama, zal mede bepalen hoe zijn presidentschap eruit komt te zien.

Hoe ziet die inwerkperiode eruit? Correspondent Michael Persson legt het hier uit.

Barack Obama en Donald Trump ontmoetten elkaar gisteren op het Witte Huis. Beeld afp
Barack Obama en Donald Trump ontmoetten elkaar gisteren op het Witte Huis.Beeld afp

Margot Gerster, een inwoner uit New York, wilde donderdag even tot rust komen na de voor haar teleurstellende uitslag van de presidentsverkiezingen. En dus nam ze haar dochter en hond mee voor een wandeling in Chappaqua, een plaats in de staat New York, waar Hillary Clinton haar woning heeft.

Het was rustig en mooi, schrijft ze op Facebook. 'Er was verder niemand.' Totdat Gerster wat geritsel haar kant uit hoorde komen. Even later stond ze oog in oog met Hillary en Bill Clinton, die op datzelfde moment hun honden aan het uitlaten waren.

Gerster liet deze kans niet aan zich voorbij gaan en vertelde Clinton dat het een van de trotste momenten als moeder was dat ze haar dochter mee kon nemen om voor haar te stemmen.

Clinton gaf haar een knuffel, wisselde wat beleefdheden uit en stond toe dat Gerster met haar op de foto ging. Deze foto, genomen door Bill, gaat nu de hele wereld over. Het is de eerste keer dat Clinton in het openbaar is gezien sinds haar concessiespeech op woensdag, waarin ze haar nederlaag toegaf.

Margot Gerster en Hillary Clinton tijdens hun wandeling. Beeld Bill Clinton / Facebook Margot Gerster
Margot Gerster en Hillary Clinton tijdens hun wandeling.Beeld Bill Clinton / Facebook Margot Gerster

Een protestmars tegen de verkiezing van Donald Trump in Portland in de staat Oregon is donderdagnacht uitgelopen op rellen. Agenten ter plaatse roepen vredelievende betogers op het gebied te verlaten, meldt de politie op Twitter. Zo'n 4.000 demonstranten roepen slogans als 'we wijzen de president-elect (Trump) af'.

Op diverse plaatsen worden vernielingen aangericht. Politieauto's en winkels worden met stenen bekogeld. Volgens de politie proberen sommige betogers anderen te beletten schade aan te richten, maar worden ze door de relschoppers bedreigd en gewaarschuwd zich afzijdig te houden.

Kort na middernacht liet de politie op Twitter weten 'minder dodelijke munitie' - wat doorgaans een verwijzing is naar rubberkogels en traangas - te hebben ingezet om de relschoppers te verdrijven.

Ook in andere steden, aan zowel de west- als de oostkust, werd de afgelopen dagen geprotesteerd tegen de aanstaande president. De betogingen verliepen vreedzaam, ofschoon er in sommige steden wel snelwegen werden geblokkeerd door marcherende demonstranten.

Donald Trump heeft op Twitter gereageerd op de protesten. Hij vindt het 'erg oneerlijk' dat mensen demonstreren na de 'open en succesvolle presidentsverkiezingen'. Volgens Trump worden de demonstranten opgehitst door de media.

Voor de tweede opeenvolgende nacht zijn mensen in de VS de straat op gegaan om te demonstreren tegen de verkiezingsuitslag. De demonstraties verliepen in de nacht van donderdag op vrijdag over het algemeen rustig en vredig.

In onder meer Washington, Baltimore, Philadelphia, New York, Los Angeles, San Francisco, Oakland, Minnesota en Portland gingen kleine aantallen mensen de straat op. De grootste protestmars werd gelopen in Denver, waar zo'n 3.000 mensen op de been waren. In veel andere plaatsen ging het om slechts honderden betogers.

Een dag eerder waren er ook verschillende protesten. Op diverse plaatsen kwamen mensen samen terwijl ze leuzen riepen als 'Geen Trump! Geen KKK! Geen racistische USA.'

Anti-Trump-betogers in Minnesota. Beeld reuters
Anti-Trump-betogers in Minnesota.Beeld reuters
Een bord met de tekst 'Orange Hitler', verwijzend naar Trump, in Oakland. Beeld reuters
Een bord met de tekst 'Orange Hitler', verwijzend naar Trump, in Oakland.Beeld reuters

De advocaten van Donald Trump zijn akkoord gegaan met het voeren van gesprekken met studenten die Trump University voor de rechter hebben gesleept. Het opleidingsinstituut van de zakenman en aankomend Amerikaans president was volgens hen geldklopperij.

De rechtszaak die de oud-studenten hadden aangespannen zou eind deze maand van start gaan. Maar in een rechtszaal in San Diego vroegen Trumps advocaten donderdag om uitstel omdat hun cliënt het te druk zou hebben met het voorbereiden van het presidentschap. De zaak loopt al ruim zes jaar en was door de advocaten over de verkiezingen heen getild.

'Het goede nieuws is dat hij tot president is verkozen, het slechte nieuws is dat hij nu meer werk heeft', aldus Trumps advocaat. Rechter Gonzalo Curiel bood aan dat de twee partijen kunnen werken aan een mogelijke schikking. Daarmee zou er een snel einde aan de zaak kunnen komen.

Curiel had al langer geen zin meer in uitstel en moedigde aan om snel tot een oplossing te komen. De rechter werd zelf tijdens de verkiezingscampagne onderwerp van discussie toen Trump zei dat Curiel vanwege zijn Mexicaanse voorouders bevooroordeeld zou zijn.

Als er een schikking komt wordt dat waarschijnlijk een schadevergoeding voor de deelnemers aan Trump University. Die hadden tot 35.000 dollar aan cursussen betaald voor het opleidingsinstituut dat niet eens de papieren had voor een officieel diploma. Ze hoopten van Trump te leren over zaken doen. De klagers zouden worden opgeleid in bijvoorbeeld het beleggen in onroerend goed. Maar volgens hen bleek de Trump University een frauduleuze instelling. Trump zegt dat hij niet persoonlijk betrokken was bij de leiding van de school.

De president-elect is volgens de Amerikaanse krant USA Today in zeker 75 juridische conflicten verwikkeld.

Eén van Donald Trumps controversiële ideeën was donderdag even van zijn campagnesite verdwenen. Het ging om de pagina over een Amerikaans inreisverbod op moslims. Toen media berichtten over de koerswijziging, kwam het team van de aankomend president snel met een uitleg; er was sprake van een technische storing.

Even later waren de plannen weer terug online. Bijna een jaar geleden kwam Trump met dit voorstel om de komst van extremistische moslims naar de Verenigde Staten tegen te gaan. In een verklaring uit december 2015 staat: 'Donald J. Trump roept op tot een totale en volledige stop op moslims die de Verenigde Staten binnenkomen tot de autoriteiten er achter komen wat er aan de hand is.' In een uitleg zei de – toen nog – kandidaat: 'We kunnen politiek correct en dom doen, maar het zal alleen maar erger worden.'

Tijdens zijn bezoek donderdag aan Washington kreeg Trump vragen van verslaggevers over de moslim-stop maar daar ging hij niet op in.

In Maleisië poseert een meisje bij een bordkartonnen Trump. Beeld afp
In Maleisië poseert een meisje bij een bordkartonnen Trump.Beeld afp

Howard Dean, voormalig gouverneur van Vermont en oud-voorzitter van de Democratische Partij, heeft zich opnieuw gemeld als partijvoorzitter.

Op Twitter laat hij weten dat 'de Democraten organisatie nodig hebben en zich moeten richten op de jongeren'.

Dean deed in 2004 een greep naar het presidentschap en maakte toen korte tijd furore. Maar een ietwat hysterische toespraak, die de geschiedenis inging als de 'I Have a Scream'-speech, maakte in één keer een einde aan zijn presidentiële aspiraties.

Stephen Bannon, notoir provocateur, Trumps 'campagne-CEO' en bekend als baas van de conservatieve nieuwssite Breitbart News, maakt een grote kans om Trumps kabinetschef ('Chief of Staff') te worden in het Witte Huis. Dat meldt de New York Times.

Ook in de running is Reince Priebus, de voorzitter van het Republican National Committee. Hij was een bruggenbouwer tussen de controversiële Trump en zijn partij tijdens de verkiezingscampagne.

Trumps campagnemanager Kellyanne Conway en zijn campagne-CEO Steve Bannon Beeld afp
Trumps campagnemanager Kellyanne Conway en zijn campagne-CEO Steve BannonBeeld afp

Donald Trump was op de eerste dag na zijn verkiezing niet langer de kwade genius van de financiele markten. Wall Street sloot hem donderdag in de armen, wat leidde tot een nieuw hoogterecord voor de beursindex Dow Jones. Die steeg naar 18.807,88 punten. Het vorige record dateerde van 15 augustus.

In zijn acceptatietoespraak zei Trump een president voor alle Amerikanen te willen zijn. Dat had een magische uitwerking op de beurzen. De Trump-slump (in elkaar zakken) veranderde in een Trump-jump (sprong).

Lees hier meer over de merkwaardige wending

Daar zaten ze dan, de mannen die elkaar jarenlang hebben uitgescholden en gekleineerd - statig in het Oval Office van het Witte Huis. Donald Trump, de aanstaande president van de Verenigde Staten, kwam donderdag op bezoek bij Barack Obama, zijn aanstaande voorganger. Ze zaten in twee fauteuils voor de haard, en boven hen hing het portret van George Washington: een plaatje van politieke gezelligheid, al was het vuur niet aan.

Lees hier meer over de ontmoeting tussen Trump en Obama

Mexico is bereid met de Verenigde Staten in gesprek te gaan over NAFTA, het Noord-Amerikaanse vrijhandelsgedrag waar Trump vanaf wil. De minister van Economische Zaken, Ildefonso Guajardo, wil Trump overtuigen van het voordeel van NAFTA voor beide partijen, zegt hij in een interview met persbureau Reuters. ‘We hebben het niet over nieuwe onderhandelingen, gewoon over dialoog’, aldus de minister.

Volgens Reuters zal Mexico niet schuwen om buiten de VS om te gaan als het gaat om het voorgestelde vrijhandelsverdrag TPP, het Trans-Pacifisch Partnerschap waar Trump ook de nodige kritiek op heeft.

Nog een bezoekje voor Trump donderdag – aan de Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat, Mitch McConnell. Net als na zijn gesprek met Huis-voorzitter Paul Ryan benadrukte Trump zijn drie prioreiteiten – immigratie, gezondheidszorg en banen.

Melania, Trump en meerderheidsleider Senaat Mitch McConnell Beeld ap
Melania, Trump en meerderheidsleider Senaat Mitch McConnellBeeld ap

Niemand wordt zomaar president, stelt Peter Buwalda vast, ook Donald Trump niet - het moment waarop mijn broertje sms'te.

'Trumpy Boy', stond er.

Lees hier Peter Buwalda's column (+)

Tien weken heeft de aanstaande president Trump om van een outsider een insider te worden. De transitie, die donderdag begon met een bezoek aan Barack Obama, zal mede bepalen hoe zijn presidentschap eruit komt te zien.

In deze inwerkperiode wordt informatie van de oude naar de nieuwe regering wordt overgedragen, maar het is ook de tijd waarin Trump en zijn staf een aanloop zullen nemen naar de eerste Honderd Dagen, de wittebroodsweken waarin de nieuwe president en zijn kiezers elkaar pas echt leren kennen.

Lees hier meer over Trumps inwerkperiode (+)

Trump ontmoette naast Obama donderdag ook de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan. Hij beloofde na afloop snel na zijn inhuldiging te gaan werken aan zaken als gezondheidszorg en immigratie. ‘We gaan de belastingen verlaten, zoals jullie weten. Ik denk dat we wat spectaculaire dingen voor de Amerikanen gaan doen.’

Trump en Ryan Beeld ap
Trump en RyanBeeld ap

Obama en Trump mogen beide fluwelen handschoenen aangetrokken hebben tijdens hun speeches en hun gesprek; dat geldt niet voor de democratische senator Elizabeth Warren, wiens naam nog korte tijd genoemd werd om Hillary’s running mate te worden.

‘We zullen terugvechten tegen aanvallen op latino’s, Afrikaans-Amerikanen, vrouwen, moslims, immigranten, Amerikanen met beperkingen – op iedereen’, zei Warren. ‘Of Trump nou in een toren zit of in het Witte Huis, hij gaat geen centimeter meegeven. Nu niet, nooit niet.’

Ook Trumps financiële plannen zullen volgens Warren op flink wat tegengas van haar partij kunnen rekenen.

Wall Street zette donderdag de opmars voort die werd ingezet na de verrassende zege van Trump. Beleggers lijken er nog altijd op te rekenen dat de Republikein een voor veel bedrijven gunstig beleid zal voeren. Technologiefondsen stonden daarentegen onder druk.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond tijdens de middaghandel 1,1 procent in de plus op 18.789 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,3 procent naar 2170 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging evenwel 0,6 procent omlaag, tot 5219 punten.

De verwachting is dat vooral banken, farmaceuten en industriële bedrijven de komende vier jaar kunnen rekenen op een soepel beleid, met lagere belastingen en minder regels. De technologiesector daarentegen zou weleens last kunnen krijgen van handelsbarrières die Trump wil opwerpen voor met name China. (ANP)

‘Donald Trump spoort regelmatig aan tot politiek geweld en is een serieleugenaar, een xenofoob, een racist, misogyn, gelooft dat Obama niet in Amerika is geboren en heeft regelmatig beloofd alle moslims – 1,6 miljard mensen dus – de toegang tot de VS te weigeren.’

Deze ‘disclaimer’ trof je de afgelopen maanden aan als je een stukje over Trump las op de linkse Amerikaanse nieuwssite Huffington Post. Maar niet langer, zegt nieuwssite Politico. Een bron heeft hen een memo van toevertrouwd die over de redactie van de Huffington Post circuleerde. ‘Het idee is dat hij nu president is en dat we met een schone lei beginnen. Als hij regeert in een racistische, misogyne manier behouden we ons het recht om het terug te plaatsen. Zo tonen we respect aan de president en zijn beleid dat Trump en zijn aanhang nooit hebben getoond.'

Trump zegt uit te kijken naar meer ontmoetingen met Obama en heeft het Witte Huis weer verlaten.

Obama zei dat een soepele transitie de hoogste prioriteit heeft. 'Michelle heeft de nieuwe First Lady ontmoet, we hebben een goed gesprek gehad en willen er zeker van zijn dat zij zich welkom voelden. Het is nu belangrijk dat we allemaal samenwerken. Als Trump succesvol is, is ons land succesvol'.

Trump zei dat hij 'respect' heeft voor de president en dat ze over een aantal mooie' en 'moeilijke' onderwerpen hadden gesproken. Hij schepte ook op over de duur van de ontmoeting. Ze zouden elkaar tien minuten spreken, maar het werd anderhalf uur.

Ambtenaren van de Obama-regering hopen een glimp op te vangen van Donald Trump als deze het Witte Huis bezoekt. Beeld getty
Ambtenaren van de Obama-regering hopen een glimp op te vangen van Donald Trump als deze het Witte Huis bezoekt.Beeld getty

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Trump ruim anderhalf uur gesproken in het Oval Office. Obama heeft na afloop een paar korte opmerkingen gemaakt: ze hebben over binnenlandse en buitenlandse politiek gesproken en hadden 'een uitstekend gesprek'.

Door dit nepnieuws te verspreiden, zou Facebook burgers hebben misleid, en de kloof tussen conservatief en progressief Amerika nog verder hebben vergroot, schrijft de journalist Joshua Benton. Maar is dat waar? Benton is niet enige die er zo over denkt, schrijft Volkskrantjournalist Lisa van der Velden in dit stuk. De afgelopen dagen wees de ene na de andere Amerikaanse journalist naar Facebook na Clintons onverwachte verlies. Hun voornaamste kritiek: het sociale netwerk was in de aanloop naar deze presidentsverkiezingen zeer bepalend in de nieuwsvoorziening, en dus ook de meningsvorming, maar nam nooit de verantwoordelijkheid die daarbij hoort.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Moskou was tijdens de verkiezingscampagne in contact met het politieke team van Donald Trump en kent de meeste mensen om hem heen. Dat zegt een hoge Russische diplomaat tegen persbureau Interfax.

Trump is er door Hillary Clinton herhaaldelijk van beschuldigd een 'marionet' van Moskou te zijn nadat hij de Russische leider Poetin had geprezen. Trump heeft altijd gezegd dat het 'onzin' was dat hij iets met de Russische regering te maken had.

Donald Trump tijdens zijn overwinningsspeech. Beeld afp
Donald Trump tijdens zijn overwinningsspeech.Beeld afp

De campagnemanager van Donald Trump, Kellyanne Conway, heeft een baan aangeboden gekregen in het Witte Huis twittert ze. Ze vertelt er echter niet bij welke baan dat is.

Conway is de eerste vrouw die succesvol aan het hoofd heeft gestaan van een presidentiële verkiezingscampagne.

Donald Trump heeft de Britse premier Theresa May uitgenodigd om 'zo snel mogelijk' naar de Verenigde Staten te komen. Trump en May spraken elkaar donderdag aan de telefoon en zij feliciteerde hem met zijn 'zwaar bevochten overwinning'. Trump heeft gezegd dat hij er naar uitkijkt om in de toekomst samen te werken, aldus een woordvoerder van de Britse premier.

De Britse premier Theresa May. Beeld reuters
De Britse premier Theresa May.Beeld reuters

Donald Trump is in Washington aangekomen, waar hij president Obama zal ontmoeten in het Witte Huis. Het is gebruikelijk dat de winnaar van de verkiezingen kort na de uitslag bij de zittende president op bezoek gaat om de transitie van de macht soepeler te laten verlopen.

De ontmoeting zal achter gesloten deuren plaatsvinden, maar verwacht wordt wel dat de twee mannen daarna samen voor de camera zullen verschijnen in het Oval Office. De vrouw van Trump, Melania, zal Michelle Obama ontmoeten in het Witte Huis, waar zij straks zelf zal gaan wonen.

Obama heeft Trump woensdag al gefeliciteerd met zijn overwinning. Hij noemde Trump tijdens de campagne 'uitermate ongeschikt', maar zei nu: 'Het is geen geheim dat er grote ideologische verschillen zijn tussen mij en Trump. Maar dat was acht jaar geleden ook zo tussen mij en George Bush', zei Obama. 'Toen zijn we er ook uitgekomen. We kunnen zorgen voor een soepele overgang. Ik heb mijn team gevraagd om daar zo hard mogelijk aan te werken.'

President Barack Obama. Beeld getty
President Barack Obama.Beeld getty

De website van de Canadese immigratiedienst bezweek woensdag, een dag nadat duidelijk was dat Donald Trump de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten had gewonnen. Op dat moment werd de dienst door 200.00 bezoekers benaderd, onder wie circa 100.000 Amerikanen.

De aantallen zijn buitengewoon, erkent de immigratiedienst. Precies een week eerder werd de website bezocht door 17.000 mensen, van wie 10 procent uit de VS. Veel Amerikanen hebben eerder aangegeven dat ze naar Canada willen, als Trump de presidentsverkiezingen zou winnen.

Een demonstratie bij de Trump Tower in Chicago. Beeld AFP
Een demonstratie bij de Trump Tower in Chicago.Beeld AFP

‘Als Trump wint, eet ik jouw telefoon op, in z’n geheel’, zei talkshowhost Eva Jinek tegen een interviewer van de Volkskrant. Welke acties kunnen we nog meer verwachten, op grond van eerdere uitspraken?

Voormalig politicus Arend Jan Boekestijn beloofde op Twitter zijn hoed op te eten.

Amy Schumer, komiek, verhuist naar Spanje, zei ze tegen de BBC.

Harald Doornbos, journalist, ontvolgt alle Amerikaspecialisten op Twitter, zei hij op Twitter.

Bryan Cranston, acteur, emigreert naar Canada, zei hij in podcast The Bestseller Experiment.

Lena Dunham, regisseur, schrijver en actrice, verhuist naar Vancouver, zei ze in april tijdens een awardshow. ‘Ik zou het echt doen.’

Milo Yiannopoulos van de conservatieve website Breitbart brengt een sekstape uit, kondigde hij aan op Instagram.

Presentator Rick Nieman schreef Wat wij van Amerika kunnen leren en zei in Panorama: 'Echt, ik eet mijn boek op als Trump de presidentsverkiezingen wint.'

Sam Wang, datawetenschapper aan Princeton, eet een insect als Trump meer dan 240 kiesmannen haalt, zei hij in oktober op Twitter.

Cher, zangeres, verhuist naar Jupiter, zei ze tegen een fundraiser voor Hillary Clinton.

Arend Jan Boekestijn zal zijn hoed opeten, zo beloofde hij op Twitter. Beeld ANP
Arend Jan Boekestijn zal zijn hoed opeten, zo beloofde hij op Twitter.Beeld ANP
Actrice, schrijfster en fervent Clinton-aanhanger Lena Dunham heeft gezegd naar Vancouver te verhuizen als Trump zou winnen Beeld Reuters
Actrice, schrijfster en fervent Clinton-aanhanger Lena Dunham heeft gezegd naar Vancouver te verhuizen als Trump zou winnenBeeld Reuters
Cher moet op zoek naar ticket naar Jupiter. Beeld AFP
Cher moet op zoek naar ticket naar Jupiter.Beeld AFP

De Turkse geestelijke Fethullah Gülen zal mogelijk moeten vrezen voor uitlevering aan Turkije. Ex-generaal Michael Flynn, een belangrijke adviseur van Donald Trump en iemand wiens naam wordt genoemd voor de post van minister van Defensie, stelt in een column dat de Verenigde Staten Gülen geen veilig onderkomen zouden moeten bieden.

Gülen woont sinds eind jaren negentig in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan houdt hem verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep van eerder dit jaar en hij heeft al meerdere keren om zijn uitlevering gevraagd. De regering van president Barack Obama heeft de boot tot dusver echter afgehouden. Ankara vroeg Trump na zijn uitverkiezing woensdag meteen om uitlevering van Gülen.

Flynn omschrijft Gülen als een 'radicale islamist' en stelt dat diens organisatie - die in grote delen van de wereld actief is - alle kenmerken vertoont van een 'slapend' terreurnetwerk. 'We zouden hem geen onderdak moeten bieden', schrijft Flynn.

Ex-generaal Michael Flynn wordt genoemd voor de post van minister van Defensie. Beeld Reuters
Ex-generaal Michael Flynn wordt genoemd voor de post van minister van Defensie.Beeld Reuters
In onder meer Los Angeles gingen mensen de straat op om te protesteren tegen Trump. Beeld AFP
In onder meer Los Angeles gingen mensen de straat op om te protesteren tegen Trump.Beeld AFP

Maandenlang haalde Colin Kaepernick de media in de Verenigde Staten en ver daarbuiten met zijn protest tegen de schietpartijen van politieagenten op zwarte Amerikanen. De gekleurde American footballspeler van de 49-ers uit San Francisco kreeg felle kritiek voor zijn schoffering van het Amerikaanse volkslied. Maar er waren ook steunbetuigingen – onder meer van president Barack Obama – voor Kaepernick, die met zijn actie sterk deed denken aan de atleten Tommie Smith en John Carlos die hun vuisten balden tegen discriminatie en ongelijkheid op de Olympische Spelen van 1968.

Geen wonder dus dat Amerikaanse verslaggevers benieuwd waren naar het stemgedrag van Kaepernick. En vooral na zijn reactie op de verkiezingsoverwinning van Trump, die tijdens de campagne de door Kaepernick gesteunde Black Lives Matter-beweging ervan had beschuldigd ‘verdeeldheid te zaaien’ in de VS.

Maar wat blijkt? Kaepernick heeft helemaal niet gestemd. Nu was al bekend dat de American footballspeler niet gecharmeerd was van Hillary Clinton en Donald Trump die hij ervan had beschuldigd ‘leugenaars te zijn die proberen te bewijzen wie het minst een racist is’. Toch verwachtten media en sportfans dat Kaepernick uiteindelijk toch zou uitspreken voor een van de twee kandidaten.

Dat is dus niet het geval. Volgens de quarterback van de 49-ers omdat het hem niet uitmaakte wie het Witte Huis zou mogen betrekken. ‘Het systeem dat gekleurde mensen onderdrukt, blijft intact’, aldus Kaepernick.

Zijn weigering om zijn democratisch recht uit te oefenen om te stemmen is niet bij iedereen even goed gevallen. Commentator Stephen A. Smith van sportzender ESPN, die eerder Kaepernick had geroemd omdat hij ‘verpersoonlijkt wat een protest hoort te zijn’, haalde fors uit naar de American footballspeler. Volgens Smith zou Kaepernick ‘zijn zaak hebben verraden door niet deel te nemen aan de verkiezingen.’

‘Wat mij betreft is Colin Kaepernick absoluut niet meer relevant. Ik wil hem niet meer zien, ik wil niet meer over hem horen. Ik ben in geen verdomd woord meer geïnteresseerd over wat hij te zeggen heeft over onze natie, de problemen die we hebben, raciale onrechtvaardigheid en de verandering die we nodig hebben’, aldus Smith tijdens de uitzending van het tv-programma First Take.

‘Hij is wat mij betreft een hypocriet ... Om niet eens de moeite te nemen om zijn achterste naar de stembus te slepen om te stemmen voor een bepaalde kandidaat - het is beschamend, absoluut schandelijk’, besloot de ESPN-commentator zijn tirade op Kaepernick.

Kaepernick heeft niet gestemd. Beeld AFP
Kaepernick heeft niet gestemd.Beeld AFP
Demonstranten in Los Angeles. Beeld AFP
Demonstranten in Los Angeles.Beeld AFP

Vandaag om 17.00 uur (Nederlandse tijd) zullen de huidige Amerikaanse president Obama en zijn opvolger Donald Trump met elkaar spreken in de toekomstige werkkamer van Trump, de Oval Office. Terwijl Trump en Obama samen zijn, zullen ook de huidige en toekomstige First Lady, Michelle Obama en Melania Trump, elkaar ontmoeten.

Later op de dag staat een ontmoeting tussen vicepresident Joe Biden en zijn opvolger Mike Pence gepland. Ook die vindt plaats in het Witte Huis. Er zijn geen journalisten en fotografen bij de ontmoetingen.

Vicepresident Joe Biden en president Barack Obama. Beeld EPA
Vicepresident Joe Biden en president Barack Obama.Beeld EPA

Rusland zegt in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen wel degelijk contact te hebben gehad met het campagneteam van Donald Trump, ook al hebben de adviseurs van de Republikeinse kandidaat dit herhaaldelijk ontkend.

'Er waren contacten', zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov donderdag volgens het persbureau Interfax. 'Wij gaan hier natuurlijk mee door', zei hij, zonder toe te lichten waar de contacten uit bestonden.

Russisch ambassadepersoneel had ontmoetingen met leden van het campagneteam van Trump, zei een woordvoerster van het Russische ministerie. Zij noemde dit 'normale praktijk'. Ook met het campagneteam van Hillary Clinton waren gesprekken aangevraagd, maar die verzoeken waren afgewezen, zei zij.

Over Trumps relatie met Rusland waren tijdens de campagne vragen gerezen. Trump had zich lovend uitgelaten over de Russische president Poetin. Volgens tegenstanders hadden hackers uit Rusland de mailboxen van medewerkers Clinton en de leiding van de Democratische Partij gekraakt.

Over Trumps relatie met Rusland waren tijdens de campagne vragen gerezen. Trump had zich lovend uitgelaten over de Russische president Poetin. Beeld AP
Over Trumps relatie met Rusland waren tijdens de campagne vragen gerezen. Trump had zich lovend uitgelaten over de Russische president Poetin.Beeld AP

Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar het ziet er naar uit dat meer Amerikanen op Hillary Clinton dan op Donald Trump hebben gestemd. Toch is door het Amerikaanse kiessysteem zeker dat Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. Op het moment dat een kandidaat meer dan de helft van de stemmen in een staat heeft gekregen, wint die kandidaat de hele staat. Daarmee kun je meer stemmen krijgen, maar toch de verkiezing verliezen.

Vier jaar geleden leek het er even op dat Mitt Romney zou verliezen van Barack Obama, maar wel de ‘popular vote’ zou winnen. Donald Trump wachtte de uitslag niet af en liet van zich horen op Twitter. ‘Meer stemmen resulteert in verlies.. Revolutie!’ Josh Crews uit San Diego zette de tweets gisteren op een rij. Ook CNN schreef over Trumps felle mening over het kiessysteem waar hij nu aan meedoet.

Trump riep vier jaar geleden op tot een revolutie. ‘We kunnen dit niet laten gebeuren. Het electorale kiessysteem zet ons land voor schut. Laten we vechten tegen deze walgelijke onrechtvaardigheid. De wereld lacht ons uit.’ Toen alle stemmen geteld waren, bleek Mitt Romney niet meer stemmen te hebben gekregen.

Pas vier keer eerder kwam het in de VS voor dat de verliezend kandidaat wel de ‘popular vote’ won. In 2000 gebeurde dat voor het laatst. Toen won de verliezend kandidaat Gore de ‘popular vote’, maar George W. Bush werd president. Al Gore kreeg 543,895 meer stemmen dan Bush.

Al Gore kreeg zestien jaar geleden 543,895 meer stemmen dan Bush. Beeld EPA
Al Gore kreeg zestien jaar geleden 543,895 meer stemmen dan Bush.Beeld EPA

'Hij zal vermoedelijk minder extreem regeren dan je uit zijn campagne zou kunnen afleiden en zo'n gewone president worden die zijn beloften onmogelijk kan nakomen, die het boze volk dat hem het Witte Huis in heeft geholpen gaat naaien en die zijn rijke kiezers zal plezieren met belastingverlagingen. Die veel minder 'change' zal weten te bewerkstelligen dan aangekondigd.'

'Normaliter zou wat ik hierboven schrijf cynisme heten, maar bij Trump heet het hoop', aldus Bert Wagendorp in zijn column. (+)

Quote

Hij zal vermoedelijk minder extreem regeren dan je uit zijn campagne zou kunnen afleiden

Bert Wagendorp

Trumps transitieteam heeft een officiële website en Twitter-account gelanceerd. Daarop kunnen bezoekers voortaan alles lezen over de evenementen die Trump afstruint, de toespraken die hij houdt en belangrijke aankondigingen die hij doet.

Het nieuwe Twitteraccount @transition2017 bestaat vooralsnog uit één tweet. ‘Al samenwerkend zullen we beginnen met de dringende taak om ons land opnieuw op te bouwen en de Amerikaanse droom opnieuw uit te vinden.’ De tweet verwijst naar de presidentssite. Daarop staat een video waarin Donald Trump Junior, de oudste zoon van Trump, vertelt over de kwaliteiten van zijn vader. Hij is een ‘taaie man’, aldus Junior. Als kinderen moesten ze ‘weten waar ze het over hadden voordat we (thuis) een voorstel indienden’. Die taaiheid komt volgens de presidentszoon goed van pas als zijn vader verdragen met China en Mexico sluit, maar ook voor de veiligheid van Amerikanen.

In Los Angeles gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen Trump. Beeld AFP
In Los Angeles gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen Trump.Beeld AFP

Een in de media voor gek versleten outsider als president? Dat zagen we eerder. The Great Communicator deed zich nooit voor als de intellectueel die hij inderdaad niet was, maar als man van het volk, met volkse humor bovendien. Lees de rest van het stuk over de B-acteur die het schopte tot het Witte Huis: Ronald Reagan. (+)

Ronald Reagan met de Britse Premier Margaret Thatcher op 10 Downing Street, op 5 juni 1984. Beeld Getty
Ronald Reagan met de Britse Premier Margaret Thatcher op 10 Downing Street, op 5 juni 1984.Beeld Getty

De Hongaarse premier Viktor Orbàn heeft gezegd dat de overwinning van Trump het einde markeert van het ondemocratische liberalisme dat de afgelopen twintig jaar heersde. Op dit moment is Orbàn op staatsbezoek in Londen, waar hij de Brexit met Theresa May bespreekt.

Gisteren plaatse de Hongaarse premier een foto op zijn Facebook, waarop hij al bellend naar CNN kijkt, met bijschrift: ‘Gefeliciteerd, goed nieuws, de democratie leeft nog.’ Orbàn was de enige Europese regeringsleider die tijdens de campagne zijn steun uitsprak voor de Republikeinse kandidaat.

'Gefeliciteerd, goed nieuws, de democratie leeft nog', schreef Orbàn bij deze foto op Facebook. Beeld Facebook
'Gefeliciteerd, goed nieuws, de democratie leeft nog', schreef Orbàn bij deze foto op Facebook.Beeld Facebook

Het is zo’n afspraak die president Barack Obama liever niet had gehad. Zijn ontmoeting vanmiddag (17.00 uur Nederlandse tijd) met zijn opvolger in het Witte Huis Donald Trump. Tenslotte reisden Obama en zijn echtgenote Michelle Obama tijdens de verkiezingscampagne herhaaldelijk door de VS om hun steun aan Trumps rivale Hillary Clinton te betuigen. En heeft The Donald al laten weten veel van Obama’s politieke beslissingen terug te willen draaien.

Hoe anders is de stemming bij Obama’s halfbroer Malik. De 58-jarige Malik, die dezelfde vader heeft als de Amerikaanse president, heeft zich op Twitter verheugd over de overwinning van Donald Trump. Malik Obama, die deels in Washington en deels in Kenia woont, loofde Trump op Twitter als ‘de blanke Malcolm X’. Malcolm X was de leider van de militante beweging voor gelijke burgerrechten voor zwarten in het Amerika van de jaren 1950 en 1960.

Op zijn profielfoto staat Malik Obama afgebeeld met een rode pet met de slogan van Trump: ‘Make America great again’. Daarbij de tekst: ‘Nu de regeerperiode van mijn broer eindigt, ben ik vrij om mijn steun te uiten voor Donald J. Trump’.

Voor politieke waarnemers komt de steunbetuiging niet als een verrassing. Malik, wiens relatie met halfbroer Barack de afgelopen jaren verslechterde, kondigde eerder al aan op Trump te zullen stemmen. Ook was de halfbroer van president Obama gast van Trump tijdens het derde presidentiële debat in Las Vegas.

Malik Obama, de halfbroer van Barack Obama, met acteur Stephen Baldwin tijdens het derde presidentiële debat in Las Vegas. Beeld AFP
Malik Obama, de halfbroer van Barack Obama, met acteur Stephen Baldwin tijdens het derde presidentiële debat in Las Vegas.Beeld AFP

Donald Trump staat waarschijnlijk deze maand nog voor de rechter in San Diego. Studenten van zijn in 2010 opgeheven Trump University hebben de president-elect aangeklaagd vanwege een serie ‘waardeloze college’s’. Trump beloofde dat speciaal door hem aangestelde docenten de studenten geheimen in het vastgoed zouden verklappen, zodat ze snel fortuin konden maken. De studenten betaalden daarvoor 35 duizend dollar. Geldklopperij, zeiden ze na afloop. De colleges leverden niet de beloofde informatie op. Trump heeft inmiddels toegegeven dat hij de docenten niet zelf heeft geselecteerd.

Zittende presidenten zijn gevrijwaard van vervolging, maar zaken die zijn aangespannen voordat de president The Oval Office betreedt, worden gewoon afgehandeld. De zaak staat op de agenda voor 28 november. Mogelijk beslist de rechter dat Trump de zaak kan schikken. In dat geval wordt het proces uitgesteld.

Trump zei eerder dat de rechter die deze zaak behandelt partijdig is omdat hij van Mexicaanse afkomst is. Later kwam hij hierop terug. Zijn uitspraak zou ‘verkeerd zijn geïnterpreteerd’.

Zittende presidenten zijn gevrijwaard van vervolging, maar zaken die zijn aangespannen voordat de president The Oval Office betreedt, worden gewoon afgehandeld. Beeld AP
Zittende presidenten zijn gevrijwaard van vervolging, maar zaken die zijn aangespannen voordat de president The Oval Office betreedt, worden gewoon afgehandeld.Beeld AP
Demonstranten zijn de straat op gegaan in Los Angeles. Beeld Reuters
Demonstranten zijn de straat op gegaan in Los Angeles.Beeld Reuters

Tijdens de campagne zei Trump van plan te zijn immigratie van moslims naar Amerika te verbieden. Het plan kwam hem op grote kritiek te staan, xenofobie en racisme werd Trump verweten. Een dag na zijn verkiezingsoverwinning concludeert nieuwszender ABC dat het voorstel van zijn website is verdwenen.

‘Donald Trump wil een stop op immigratie van moslims naar de VS tot de autoriteiten weten wat er precies aan de hand is.’ Stond sinds 7 december 2015 op zijn website. ‘Volgens onder meer Pew Research (een denktank red.) bestaat er onder moslims grote haat tegen Amerika.’

Tijdens de campagne nuanceerde Trump het voorstel en noemde het ‘geen verbod op alle immigratie van moslims, maar op moslims uit landen waar terrorisme voorkomt.’ Wanneer het voorstel precies van de website is gehaald, is niet duidelijk. Volgens nieuwszender ABC was het in ieder geval tot 5 november te lezen.

Dat Trump gekozen is als de 45ste president van Amerika, kan niemand zijn ontgaan. Minder bekend wellicht in het rumoer rond de uitverkiezing van The Donald in het Witte Huis zijn de uitslagen van de vele stemmingen over wetsvoorstellen en amendementen waar de Amerikanen zich in de diverse staten ook over mochten uitspreken.

Opmerkelijkste uitkomst van de 154 zogeheten ballot initiatives is dat in Californië, Massachusetts en Nevada het recreatief gebruik van marihuana voortaan is toegestaan. Eerder was het bezit van marihuana al legaal in District of Columbia, Oregon, Washington, Colorado en Alaska.

Opvallend is ook dat bewoners in Nebraska akkoord gingen met de herinvoering van de doodstraf. Deze was in 2015 nog afgeschaft. In Californië haalde het voorstel om juist een einde aan de doodstraf het niet. Hierdoor blijven de 741 gedetineerden die in The Golden State op death row wachten op hun executie daar gewoon zitten.

Ook het voorstel om voortaan condooms verplicht te stellen in de porno-industrie haalde het in Californië niet. In Maine stemden bewoners tegen striktere controle op het bezit en verkoop van vuurwapens, terwijl in Californië en Nevada die strengere regels juist wel werden aangenomen.

In Maine, Colorado en Arizona gaven inwoners hun goedkeuring aan het plan om het minimumloon te verhogen van 7,25 dollar naar 12 dollar per uur. In Washington ging het minimumloon zelfs omhoog naar 13,50 dollar.

De bewoners van Californië waren de enigen die akkoord gingen met een verhoging van de accijns op sigaretten. Hierdoor zullen rokers tot 2 dollar meer per pakje kwijt zijn. Missouri, North Dakota en Colorado stemden tegen een dergelijke verhoging.

In Californië haalde het voorstel om een einde aan de doodstraf het niet. Beeld Reuters
In Californië haalde het voorstel om een einde aan de doodstraf het niet.Beeld Reuters

De verkiezing van Donald Trump zou wel eens een gunstige invloed kunnen hebben op het beëindigen van de bloedige burgeroorlog in Syrië. ‘De nieuwe president heeft de wil en het leiderschap om een nieuwe invloedsfeer te bepalen in Syrië en de regio’, zegt Anas al-Abdah, de leider van de Syrische Nationale Coalitie (SNC), in een interview met persbureau Reuters. De vorige president, Barack Obama, heeft volgens hem toegestaan dat Rusland ongestraft Syrië kon bombarderen. Al-Abah hoopt dat de goede relatie die Trump met Rusland wil opbouwen ervoor kan zorgen dat hij het land kan bewegen een andere koers te varen in Syrië.

Anderen zijn sceptisch. Zo vreest Zakaria Malahifji, het hoofd van een rebellengroep in de Noord-Syrische stad Aleppo, dat het presidentschap van Trump de kwestie rondom Syrië juist bemoeilijkt. ‘Ik denk dat het lastig wordt vanwege Trumps uitspraken en zijn relatie met Poetin en Rusland. Ik vermoed dat dit niet goed is voor Syrië.’

Trump heeft tijdens zijn campagne aangegeven dat hij er alles aan wil doen om terreurgroep IS in Syrië te verslaan. Hij is er geen voorstander van dat Amerika zich bemoeit met binnenlandse aangelegenheden. De Syrische president Bashar al-Assad mag wat hem betreft op zijn post blijven.

Quote

De nieuwe president heeft de wil en het leiderschap om een nieuwe invloedsfeer te bepalen in Syrië en de regio

Anas al-Abdah
Ook in Los Angeles gaan mensen de straat op om te protesteren tegen Trump. Beeld AP
Ook in Los Angeles gaan mensen de straat op om te protesteren tegen Trump.Beeld AP

Arnon Grunberg beloofde duizend lezers een glas wijn of wodka als Trump de verkiezingen van Clinton zou winnen. Belofte maakt schuld: ‘Zoals beloofd bied ik duizend lezers van de Volkskrant een glas wijn of wodka aan. Laten we een avond in januari 2017 organiseren, u kunt zich aanmelden. Aanmelden tot 1 december: grunbergtrump@gmail.com.’

Arnon Grunberg biedt wijn en wodka aan. Beeld EPA
Arnon Grunberg biedt wijn en wodka aan.Beeld EPA

Bernie Sanders, die in de voorverkiezingen verloor van Hillary Clinton, zegt in een reactie met Trump te willen samenwerken. Als het gaat om het bestrijden van ongelijkheid.

Maar de seksistische, xenofobische, racistische en klimaatagenda van Trump gaat hij met alle macht bestrijden.

Duizenden Amerikanen zijn gisteravond en vandaag de straat op gegaan om te protesteren tegen de verkiezing van Donald Trump als de 45ste president van de Verenigde Staten. Ze scandeerden onder meer: 'He he, ho ho, Donald Trump has got to go.'

De demonstranten zijn bevreesd over zijn negatieve houding ten opzichte van vrouwen, migranten, moslims en andere minderheden. In New York liepen duizenden mensen door de straten van Manhattan en ook in een park verderop in de stad scandeerden honderden mensen 'Not my president'.

Anti-Trumpdemonstraties in New York Beeld anp
Anti-Trumpdemonstraties in New YorkBeeld anp

Narcistische, gezwollen taal, strooien met beledigingen en retorische bommen, opdringerig gedrag: dat is hoe deelnemers aan realityshows zichzelf profileren en populair worden. Eigenlijk net als... juist.

Trump is de eerste 'realitypresident'. (+)

U kende misschien het rolletje van Donald Trump in Home Alone II, vast en zeker weer ergens op televisie te zien deze Kerst. Maar hij speelde dus ook in The Fresh Prince of Bel Air. En was te zien in Sex and the City. Het lijstje is nog veel langer.

Hieronder een compilatie van alle cameo's van The Donald.

Donald Trump heeft vlak na zijn verkiezingsoverwinning van dinsdag al de eerste contacten gelegd met mogelijke kandidaten voor zijn kabinet de komende vier jaar. Diverse Amerikaanse media doen de eerste voorspellingen over de invulling van zijn ministerposten.

Als minister van Buitenlandse Zaken wordt de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en ex-presidentskandidaat Newt Gingrich genoemd. Andere kanshebbers zijn senator van Alabama Jeff Sessions, senator van Tennessee Bob Corker, voorzitter van de Raad voor Buitenlandse Betrekkingen Richard Haass en voormalige ambassadeur bij de Verenigde Naties John Bolton.

Voor de ministerpost van Financiën heeft Trump zelf eerder al Steven Mnuchin genoemd, die werkte als bankier bij Goldman Sachs en een productiehuis oprichtte voor films de X-Men-franchise en American Sniper.

Newt Gingrich wordt getipt als minister van Buitenlandse Zaken Beeld anp
Newt Gingrich wordt getipt als minister van Buitenlandse ZakenBeeld anp

De vele aanhangers van Hillary Clinton in New York verkeren in een shocktoestand. Het verlies had niemand verwacht. 'We voelen ons totaal uit het veld geslagen.'

'O, mijn God, ik kan het nog niet geloven. Vier jaar Trump! Weet je hoe lang vier jaar duurt?', zegt Sage (23), een jonge moeder van Thais-Chinese afkomst woensdagochtend in de New Yorkse wijk Chinatown. 'Iedereen dacht dat Clinton zou winnen. Het is echt een ziekmakend gevoel.'

Een reportage uit New York. (+)

Anti-Trumpprotesten in New York Beeld anp
Anti-Trumpprotesten in New YorkBeeld anp

Ondertussen in Trumpland: 'We hebben fucking gewonnen!'

Robert van de Griend bericht dagelijks van het andere Washington, in Pennsylvania.

'In stripclub Jill's, langs de snelweg naar West-Virginna, smijten breedgeschouderde truckers met dollars alsof ze Donald Trump zelf zijn. Op het podium hangt een meisje, dat zo op het oog nog niet zo heel lang geleden de stemgerechtigde leeftijd bereikte, ondersteboven in een paal.'

Lees hier het hele artikel. (+)

Quote

In stripclub Jill's smijten breedgeschouderde truckers met dollars alsof ze Donald Trump zelf zijn

Door de zege van Trump hebben de Republikeinen een luxeprobleem. Ze hebben de absolute macht in Washington en kunnen hun eigen agenda uitvoeren. Ze moeten dan wel weten wat die agenda is. Trumps beloften staan haaks op de klassieke Republikeinse opvattingen.

Wie trekt straks aan het langste eind? Welk land willen de Republikeinen achterlaten? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden