Live

Teruglezen - Oostenrijk ontvangt 10.000 nieuwe migranten in een dag

Oost-Europese landen geven elkaar de schuld van de chaos bij de Europese vluchtelingencrisis. Nu de Servisch-Hongaarse grens dicht is zijn migranten via Kroatië alsnog Hongarije binnengekomen, met steun van de Kroatische regering. De Hongaren zijn boos en hebben pantserwagens naar de grens gestuurd. De Volkskrant hield de ontwikkelingen voor u bij in dit liveblog.

Hongaarse soldaten achter een omheining.Beeld anp

Ondanks de sluiting van de Hongaarse grenzen met verschillende andere landen komen nog steeds veel vluchtelingen uit Hongarije Oostenrijk binnen. De Oostenrijkse autoriteiten rekenen vandaag op een aanwas van 10.000 nieuwe vluchtelingen, meldt persbureau Associated Press.

Na de grens met Servië heeft Hongarije ook de Kroatische grens volledig afgezet met prikkeldraad, meldt de Belgische krant De Standaard. Het leger zou het werk hebben afgerond, kort nadat Kroatië nog bussen met 4.400 vluchtelingen over de grens hebben gestuurd.

De Hongaarse regering heeft pantserwagens gestuurd naar de Kroatische grens, een nieuwe stap in het escalerende conflict tussen Oost-Europese landen over de vluchtelingencrisis. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Eerder vielen al harde woorden tussen de twee landen, nadat Hongarije de Servische grens sloot en de vluchtelingenstroom alsnog via Kroatië Hongarije bereikte. Volgens de Hongaren toont Kroatië zich ongeschikt om deel uit te maken van de Schengenzone.

Hongaarse tanks begeven zich naar de grens met Kroatië.Beeld anp

Reddingsschepen in de Middellandse zee hebben vandaag bijna 5000 vluchtelingen opgepikt uit smokkelaarsboten aan de Libische kust, meldt persbureau Associated Press. Daarvoor waren meer dan 20 reddingsacties nodig. Volgens de Italiaanse kustmacht werd aan boord van een van de vissersboten het lichaam van een overleden vrouw aangetroffen.

De Libische kustwacht brengt opgepikte vluchtelingen terug naar de kust.Beeld anp

Al die Syriërs die nu komen, terwijl de oorlog daar al jaren duurt - wat zijn het voor mensen? Politieke of economische vluchtelingen? 'Ze zitten ertussenin', schrijft Ana van Es zaterdag in dit achtergrondartikel in de Volkskrant (+).

Al meer dan 1500 migranten zijn via Kroatië Slovenië binnengekomen sinds de sluiting van de Hongaarse grens met Servië, melden Sloveense autoriteiten. Een derde zou afkomstig zijn uit Afghanistan, een derde uit Syrië en de rest uit andere landen in het Midden-Oosten. De Sloveense minister van Binnenlandse Zaken zegt de situatie 'volledig onder controle' te hebben.

Een kind slaapt op de grond aan de Kroatisch-Sloveense grens.Beeld anp

Vluchtelingen die via de Balkan naar Oostenrijk reizen, lopen het risico te worden teruggestuurd. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Johanna Miki-Leitner, zaterdag gezegd.

De bewindsvrouw richtte zich tot vluchtelingen die via Slovenië of Kroatië arriveren. Volgens Leitner hadden de migranten al in die Balkanlanden asiel moeten aanvragen, omdat ze als veilige landen gelden. De minister zei dat bij die vluchtelingen geen sprake meer is 'van een zoektocht naar bescherming', maar naar het zoeken naar een zo optimaal mogelijk asiel.

De Oostenrijkse autoriteiten rekenen voor zaterdag op de komst van circa 10.000 nieuwe vluchtelingen.

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Miki-Leitner (R) in gesprek met haar Sloveense collega Robert KalinakBeeld anp

Mocht er een vluchtelingenquotum per Europese lidstaat komen, dan zal Tsjechië dit aanvechten bij het Europese gerechtshof. Dat heeft vicepremier Pavel Belobradek gezegd een Tsjechische krant, zo meldt persbureau AFP. Tsjechië behoort tot de Oost-Europese landen die tegen het verplicht verdelen van 120.000 vluchtelingen over Europa is.

Dinsdag stemmen de lidstaten van de Europese Unie over het verplicht verspreiden van asielzoekers.

Hongarije zal 'waar nodig' sneller het hek bij de grens met Kroatië gaan bouwen. Dat zegt de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken. Hij heeft verder gezegd dat Kroatië de samenwerking met de Europese Unie heeft geschonden, waardoor er nu een vluchtelingenstroom op gang is gekomen.

Het kabinet zal als dat nodig is meer geld uittrekken voor de opvang van vluchtelingen in Nederland. PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat zaterdag op een ledenraad van zijn partij in Utrecht.
Als er meer geld nodig is voor de opvang, dan maken we daar geld voor vrij, zei Dijsselbloem. Als meer geld nodig is voor scholing van kinderen van asielzoekers, dan moet dat worden gevonden op de begroting van Onderwijs. Als er meer nodig is voor zorg, moet dat gebeuren, zei Dijsselbloem. 'Dat is onze opdracht.'

Bij het begin van de ledenraad had PvdA-leider Diederik Samsom gezegd dat Nederland voorop moet lopen met het verbeteren van de omstandigheden in vluchtelingenkampen rond Syrië, waar voedsel en water op dreigen te raken. Het kabinet heeft vorige week 110 miljoen euro extra vrijgemaakt voor opvang in de regio en Samsom zei te hopen dat het geld snel kan worden overgemaakt zodat de acute problemen van voedsel en water in de vluchtelingenkampen kunnen worden opgelost.

Tegelijk moet Europa nu afspraken maken over het opnemen van vluchtelingen. Samsom zei dat hij de komende dagen andere sociaal-democratische leiders in Europa daar op zal aanspreken.
Samsom zei dat we niet mogen accepteren dat op anderhalf uur vliegen van ons vluchtelingen verdrinken in de Middellandse Zee, op stations als dieren uit elkaar worden geslagen of dat landen vluchtelingenstromen naar elkaar toe duwen. Hij zei af te willen van de 'schijndiscussie' tussen hart (laat alle vluchtelingen binnen) en hoofd (hou ze allemaal buiten de grenzen) in het vluchtelingendebat. Wat Europa moet doen is zowel barmhartig zijn als werken aan een structurele oplossing van meer veilige opvang van vluchtelingen in de eigen regio.

Minister Jeroen Dijsselbloem in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Kroatië heeft zowel Hongarije als de Europese Unie teleurgesteld en in de steek gelaten door de grens met Hongarije niet adequaat te blokkeren. Dat zegt een woordvoerder van de Hongaarse regering.

Kroatië blijft vluchtelingen naar de grens met Hongarije brengen om ze zo te dwingen tot opvang. Vrijdag zijn er 8 duizend vluchtelingen naar de grens gebracht.

Een groep vluchtelingen breekt door de Hongaarse politiebarricade bij de grens met Kroatië.Beeld AFP

De Sloveense regering is niet vergeten dat de buurlanden Oostenrijk en Italië in 1991 tijdens de Balkanoorlog Sloveense vluchtelingen opnamen. Alleen al daarom ziet Slovenië het nu als een 'morele plicht' migranten uit Syrië en andere oorlogsgebieden op te vangen.

Dat heeft de Sloveense ambassadeur in Duitsland, Marta Kos Marko, gezegd in een interview met de krant Rheinische Post. Kos Marko zei dat haar land op dit moment de capaciteit heeft om maximaal 10 duizend migranten op te nemen. Als het er meer worden, heeft Slovenië voor de opvang hulp nodig van de Europese Unie.

In het zuiden van Slovenië, aan de grens met Kroatië, heeft de politie tot vrijdag middernacht zeker elfhonderd vluchtelingen aangehouden, aldus het Oostenrijkse persbureau APA. De migranten worden ondergebracht in opvangcentra verspreid over het hele land.

Een Sloveense agent met een gevlucht jongetjeBeeld afp

In de Bulgaarse hoofdstad Sofia zijn 137 mensen opgepakt die zeggen dat ze uit Syrië zijn gevlucht. Ze zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag van hun bed in hotels en hostels gelicht, liet het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag weten.

Het is volgens de autoriteiten niet bekend hoe de mensen het land zijn binnengekomen en of ze vluchteling zijn. In Sofia werden eerder in september 125 buitenlanders opgepakt die illegaal het land waren binnengekomen en geen asiel hadden aangevraagd.

Bulgarije heeft maatregelen genomen bij de grens met Turkije om illegale oversteek te voorkomen. Indien nodig kunnen er duizend agenten worden ingezet. Bulgarije werkt samen met Turkije om de vluchtelingen tegen te houden. Turkije zegt een strook van 40 kilometer bij de grens vrij te houden van migranten.

Bulgarije, de armste EU-lidstaat, herbergt ongeveer 11 duizend vluchtelingen, voornamelijk uit Syrië en Afghanistan, maar ook uit Arabische en Afrikaanse landen. Zij worden ondergebracht in gebouwen of kampen. De vluchtelingen die daar worden opgevangen spreken vaak over erbarmelijke levensomstandigheden en ontoereikende medische zorg.

Een vrouw in een vluchtelingenkamp in Bulgarije, zo'n 250 kilometer van Sofia.Beeld epa

Premier Zoran Milanovic van Kroatië heeft zaterdag laten weten dat zijn land vluchtelingen naar de grens met Hongarije blijft vervoeren. Daarmee zegt hij Hongarije te dwingen de vluchtelingen binnen te laten. Hongarije stelt dat het doorsturen van de vluchtelingen niet was afgesproken en dreigt de grens met Kroatië te sluiten. De Kroaten brengen mensen met bussen naar de grensovergangen Letenye, Beremend en Gyenyes. Ook is er een trein met zo'n duizend vluchtelingen naar de Hongaarse plaats Magyarboly gereden. Veel doorgestuurde vluchtelingen zijn in Hongarije naar een opvangcentrum bij de Oostenrijkse grens gebracht.

Intussen worden in Hongarije al elf vluchtelingen beschuldigd van het illegaal oversteken van de grens. Ze zijn eerder al opgepakt en blijven voorlopig vastzitten. Het illegaal oversteken van de grens is sinds dinsdag strafbaar. Vluchtelingen die zich er toch aan wagen hangt een gevangenisstraf van maximaal drie jaar boven het hoofd. Als er vernielingen zijn aangericht kan dat zelfs vijf jaar worden.

Bij de Zuid-Hongaarse plaats Röszke kwam het woensdag tot opstootjes tussen de politie en vluchtelingen. Daarbij werden traangas en een spuitauto ingezet. De vluchtelingen gooiden met stenen en flessen. Volgens de Hongaarse autoriteiten werden de mensen teruggedrongen toen ze de grensblokkade doorbraken.

Een jonge vluchteling bij Rigonce.Beeld afp
Beeld afp

Burgers moeten meer inspraak krijgen in de manier waarop gemeenten vluchtelingen opvangen. Daarvoor pleit Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vandaag in Trouw.

'De besluiten worden niet altijd genomen door de mensen die ook de gevolgen dragen', zegt Putters in de krant. Je moet voorkomen dat mensen gaan denken: 'Wat maakt het ook allemaal uit? Mijn belang wordt toch niet gezien.' Dit doet zich overal voor: in de zorg, het onderwijs, de gemeenten. 30 procent van de kiezers stemt al niet meer. Je wilt niet dat dit nu ook gebeurt bij het integreren van vluchtelingen.'

Kim PuttersBeeld anp

Hongarije heeft reservisten van het leger opgeroepen vanwege de grote stroom vluchtelingen. Dat maakte het ministerie van Defensie zaterdag bekend. Om hoeveel militairen het gaat is onduidelijk.

De reservisten worden ingezet om de barakken te bemannen die nu leegstaan omdat de beroepsmilitairen naar de grens zijn gestuurd. Ze kunnen ook andere taken uitvoeren, meldde het ministerie, maar welke dat zijn is niet duidelijk.

Hongarije ligt in de clinch met Servië en Kroatië, omdat die buurlanden vluchtelingen naar de grens van Hongarije sturen. Hongarije stuurt op zijn beurt vluchtelingen door naar Oostenrijk, waarvandaan velen de reis naar West-Europa vervolgen.

Vluchtelingen slapen op het spoor bij de grens tussen Kroatië en ServiëBeeld epa

Kroatië heeft vrijdag en in de nacht daarop duizenden vluchtelingen naar de Hongaarse grens gebracht. Volgens de politie zijn zaterdagochtend 7852 vluchtelingen Hongarije binnengekomen. De meesten van hen kwamen via Kroatië.

De mensen werden met bussen naar de grensovergangen Letenye, Beremend en Gyenyes gebracht. Ook is er een trein met zo'n duizend vluchtelingen naar de Hongaarse plaats Magyarboly gereden. Veertig Kroatische agenten die met de trein meereden zijn terug naar hun land gestuurd. Hongaarse media meldden eerder dat ze ontwapend werden, maar dat bleek niet het geval. Volgens de Hongaarse politie hadden de agenten geen wapens bij zich. De treinmachinist is wel opgepakt.

Hongarije stelt dat het doorsturen van de vluchtelingen niet was afgesproken en dreigt de grens met Kroatië te sluiten. De vluchtelingen zijn in Hongarije naar een opvangcentrum bij de Oostenrijkse grens gebracht.

Beeld afp

Vluchtelingen krijgen in Duitsland mogelijk een zorgverzekeringpas waarmee ze bij acute pijn gratis medische hulp kunnen krijgen. Tijdschrift Der Spiegel meldde zaterdag dat de Duitse minister Hermann Gröhe van Volksgezondheid daar een wetsvoorstel voor heeft ingediend.

Als de wet er komt, worden zorgverzekeraars verplicht zorgpassen aan vluchtelingen te geven. Deelstaten en de kleinere regio's (Landkreise) kunnen met de verzekeraars onderhandelen over kosten. Net als in Nederland is in Duitsland een zorgverzekering verplicht.

Het bestuur van de regeringspartij CDU/CSU heeft zich in september uitgesproken tegen een zorgpas voor vluchtelingen. Volgens de partij zorgt dat ervoor dat er meer mensen naar Duitsland komen.

Ook is er onvrede over een wet waarin is geregeld dat patiënten binnen vier weken moeten worden geholpen als dat medisch nodig is. De wet wordt in februari van kracht, maar Andreas Gassen van de Bondsvereniging voor Ziektekosten wil dat het wordt uitgesteld. Vanwege de vluchtelingenstroom hebben de artsen volgens Gassen 'dringender dingen te doen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden