Live

Teruglezen - Omhulsel tweede zwarte doos gevonden, zwarte doos niet

Een dag na de ramp met vlucht 4U 9525 van Germanwings, die neerstortte in de Franse Alpen, zijn hulpverleners verder gegaan met de bergingsactie. Door de slechte bereikbaarheid van het gebied kan dit nog dagen duren. De gevonden zwarte doos is aangekomen in Parijs en wordt onderzocht. Vandaag reisden Merkel, Hollande en Rajoy af naar de rampplek.

Het liveblog van gisteren kunt u hier teruglezen.

Premier Rajoy van Spanje, president Hollande van Frankrijk en Bondskanselier Merkel van Duitsland bij de rampplek, vandaag. Beeld reuters
Premier Rajoy van Spanje, president Hollande van Frankrijk en Bondskanselier Merkel van Duitsland bij de rampplek, vandaag.Beeld reuters

Tijd om dit liveblog af te sluiten. Hartelijk dank voor het lezen.

De belangrijkste zaken op een rij:

- Het omhulsel van de tweede zwarte doos is gevonden, de zwarte doos zelf nog niet. Over een paar dagen moet duidelijk worden wat er tussen de piloten is gezegd, het laatste bericht dat werd verzonden vanuit het vliegtuig was in elk geval een routinesignaal, geen noodsignaal. Lees hier ons nieuwsbericht.

- De Duitse Bondskanselier Merkel, de Spaanse premier Rajoy en president Hollande van Frankrijk waren in het rampgebied, en spraken tijdens persconferentie hun medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers uit.

- Nabestaanden van de ramp gisteren worden door luchtvaartmaatschappij Germanwings morgen naar de rampplek gebracht.

- Onder de slachtoffers zijn 51 Spanjaarden, 72 Duitsers. Er waren drie Britten aan boord, drie Argentijnen, twee Australiërs, twee Iraniërs, twee Venezolanen, twee Kazachen en twee Amerikanen. Nederland, Colombia, Mexico, Japan, Denemarken, België en Israël hadden één ingezetene aan boord.

- Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft Duitsland hulp aangeboden bij de identificatie van de Duitse slachtoffers.

- Volgens de Duitse rampenbestrijdingsdienst THW neemt het onderzoek naar de oorzaak van de ramp mogelijk jaren in beslag. 'Er zijn mij vliegtuigcrashes bekend waar in een gigantische hal alle wrakstukken als een 3d-puzzel weer aan elkaar gezet werden', aldus THW-president Albrecht Brömme tegen persbureau DPA. 'Een dergelijke klus neemt twee tot drie jaar in beslag.'

Terwijl de persconferentie in Seyne-les-Alpes gaande was, maakte het onderzoeksinstituut BEA in Parijs bekend succesvol gegevens te hebben gehaald van de eerste zwarte doos die werd gevonden. Het gaat om de zwarte doos die de cockpitgesprekken tussen de piloten van het vliegtuig bevat.

Tijdens een persconferentie zei Remi Jouty van BEA dat het rampgebied moeilijk bereikbaar is. Het laatste bericht dat van het vliegtuig werd ontvangen was een routinebericht, geen noodbericht. De radar zag het vliegtuig voor het laatst op 6000 voet hoogte, ongeveer de hoogte van de bergen waar de Airbus A320 neerkwam.

Over een paar dagen moet duidelijk worden wat er tussen de piloten is gezegd, zei Jouty.

Premier Rajoy van Spanje begint met de condoleances namens de regering van Spanje, van Catalonië en het Spaanse volk aan de nabestaanden van de slachtoffers. Het moet voor hen zeer moeilijk zijn, zei Rajoy. De prioriteit ligt wat hem betreft bij het zo snel mogelijk repatriëren van de lichamen van de 51 Spanjaarden die bij de ramp om het leven kwamen.

Ook Rajoy bedankte Hollande voor de hulp en de ontvangst, hij sprak ook zijn dank uit aan de burgemeester van Seyne-les-Alpes, het dorpje vlakbij de rampplek. Ten slotte benadrukte Rajoy dat weliswaar drie regeringsleiders te zien zijn, maar dat de drie gezamenlijk optrekken.

Bondskanselier Merkel zei tijdens de persconferentie Frankrijk, president Hollande en de inspanningen van de mensen in de regio waar het vliegtuig is gecrasht te waarderen. Ze bedankte ervoor. Ook haar gedachten zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden, zei ze. Bij de ramp kwamen 72 Duitsers om het leven.

Merkel zei tegen de nabestaanden en naasten van de slachtoffers dat alles wordt gedaan om in het onherbergzame gebied de slachtoffers en wrakstukken te bergen en te onderzoeken op wat de oorzaak voor de ramp kan zijn. Ze wenste iedereen veel sterkte de komende tijd. 'Het is goed dat we in deze tijden samen zijn.' Tenslotte bedankte ze president Hollande.

Een helikopter en reddingswerkers nabij de plek waar het toestel van Germanwings is neergestort. Beeld afp
Een helikopter en reddingswerkers nabij de plek waar het toestel van Germanwings is neergestort.Beeld afp

Bondskanselier Merkel, president Hollande en premier Rajoy zijn begonnen aan hun persconferentie over de ramp. Hollande begint met te zeggen dat zijn gedachten, en die van het Franse volk, bij de families van de slachtoffers zijn, en bij hun naasten. Hij sprak zijn dankbaarheid uit aan de mensen die hulp hebben proberen te verlenen en de resten van het gecrashte vliegtuig veilig te stellen voor onderzoek. Hollande noemde de ramp een catastrofe.

Ook zei hij dat het omhulsel van de tweede zwarte doos is gevonden, maar de zwarte doos zelf nog niet.

Merkel, Hollande en Rajoy (van links naar rechts) op de rampplek vandaag. Beeld reuters
Merkel, Hollande en Rajoy (van links naar rechts) op de rampplek vandaag.Beeld reuters

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat er bij de ramp twee dodelijke slachtoffers met de Amerikaanse nationaliteit zijn gevallen. Er wordt nog onderzocht of er wellicht meer mensen met een Amerikaans paspoort aan boord waren. Volgens persbureau Reuters ging het om iemand die werk deed voor de overheid en zijn dochter.

De eerste familieleden van slachtoffers zijn gearriveerd in Digne-les-Bains, waar de crash met het toestel van Germanwings plaatsvond. Dat bericht Le Figaro.

Een Franse straaljager is gisteren opgestegen en naar het ramptoestel van Germanwings gevlogen, nog voordat het toestel de grond raakte. Dat heeft de Franse minister van Transport Ségolène Royal gezegd volgens de Duitse krant Die Welt.

'De piloot van deze straaljager kan waardevolle informatie hebben over wat zich in de cockpit afspeelde', schrijft Die Welt. Er was een aantal minuten geen contact met het vliegtuig, dat hoogte verloor en zich uiteindelijk in een bergwand in de Franse Alpen boorde. Omdat de piloten niet reageerden op de radioberichten van de vluchtleiding, stuurde de luchtmacht een straaljager naar de Airbus A320.

Een Franse militaire straaljager van het type Mirage 2000D. Beeld reuters
Een Franse militaire straaljager van het type Mirage 2000D.Beeld reuters

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Francois Hollande en de Spaanse premier Mariano Rajoy hebben na aankomst in Seyne-les-Alpes de de hulpverleners bedankt voor hun werkzaamheden.

Later vandaag zullen de leiders families van slachtoffers ontmoeten en vindt er een kleine ceremonie plaats.

Eerst zal er nog een persconferentie plaatsvinden, maar die laat nog even op zich wachten (hij was aanvankelijk gepland om 15 uur).

Angela Merkel, Francois Hollande en Mariano Rajoy zijn aangekomen in Seyne-les-Alpes, waar ze de reddingswerkers en de pers toespreken. Beeld reuters
Angela Merkel, Francois Hollande en Mariano Rajoy zijn aangekomen in Seyne-les-Alpes, waar ze de reddingswerkers en de pers toespreken.Beeld reuters
De pers heeft zich verzameld in Seyne-les-Alpes, waar Merkel, Hollande en Rajoy zo een persconferentie geven. Beeld epa
De pers heeft zich verzameld in Seyne-les-Alpes, waar Merkel, Hollande en Rajoy zo een persconferentie geven.Beeld epa

Volkskrant-correspondent Peter Giesen is in Seyne-des-Alpes en schetst de situatie:

'Het dorp is makkelijk te bereiken. Daar rijd je zo doorheen, maar het speelt zich allemaal af op een weiland, iets verderop. Dat is ook het veld dat je telkens op de televisie voorbij ziet komen. Het is er een drukte van belang. Veel auto's, helikopters vliegen af en aan. Er is ook veel pers aanwezig, maar journalisten worden op flinke afstand gehouden. Het is daarom moeilijk om er iets over te zeggen. We staan allemaal achter een hek. De gendarmerie (de Franse politie) waakt ervoor dat niemand onder het hek glipt.

'Rond 15 uur begint de persconferentie met Merkel, Hollande en Rajoy. Die zijn net per helikopter gearriveerd en worden nu met auto's naar een soort kazerne gereden, een geïmproviseerde plek waar de persconferentie zo plaatsvindt. Er staan drie spreekgestoeltes klaar. Ik denk dat de persconferentie heel protocollair zal zijn. Ze zullen waarschijnlijk zeggen dat ze hun uiterste best doen om de lichamen te bergen. Ik verwacht er eerlijk gezegd niet veel van.'

Quote

We staan allemaal achter een hek.

Politie, hulpverleners en media verzamelen zich in Seyne-les-Alpes. Beeld getty
Politie, hulpverleners en media verzamelen zich in Seyne-les-Alpes.Beeld getty

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft Duitsland hulp aangeboden voor de identificatie van de slachtoffers van het verongelukte toestel van Germanwings. Hij maakte dat bekend na het overleg dat hij vandaag had met zijn Duitse ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier.

De Duitsers hebben interesse getoond voor het aanbod.

Hulpmedewerkers zoeken naar wrakstukken van het gecrashte toestel van Germanwings. De foto is vrijgegeven door het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Beeld ap
Hulpmedewerkers zoeken naar wrakstukken van het gecrashte toestel van Germanwings. De foto is vrijgegeven door het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.Beeld ap
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier en de Franse minister van Ecologie en Energie, Ségolène Royal, zijn gearriveerd op de plek nabij het ongeluk. Beeld reuters
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier en de Franse minister van Ecologie en Energie, Ségolène Royal, zijn gearriveerd op de plek nabij het ongeluk.Beeld reuters
Hulpmedewerkers bij het dorp Seyne-les-Alpes. Beeld ap
Hulpmedewerkers bij het dorp Seyne-les-Alpes.Beeld ap

De Franse politie heeft een tijdelijke verblijfplaats opgezet voor brandweerlieden, hulpverleners en agenten nabij de plek waar het toestel van Germanwings is neergestort.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty

De Spaanse regering heeft het aantal Spaanse slachtoffers van de vliegramp officieel verhoogd naar 49. Eerder was sprake van 45 passagiers met een 'Spaanse achternaam'. Het Spaanse persbureau EFE meldt zelfs 51 Spaanse slachtoffers, op basis van bronnen bij het onderzoeksteam en de Franse politie. Opvallend is dat een woordvoerder van GermanWings bij een persconferentie eerder vandaag repte over 35 Spaanse slachtoffers.

De Franse onderzoeksautoriteit voor de luchtvaart, het Bureau d'Enquetes et d'Analyses (BEA), heeft na de eerste foto van de flink beschadigde zwarte doos van het Germanwings-toestel nog twee foto's vrijgegeven.

Op één foto is een stuk verwrongen staal te zien, waarschijnlijk afkomstig van de cockpitvoicerecorder die gisteren op de rampplek werd gevonden. Op de andere foto is een verzegelde plastic doos te zien. Waarschijnlijk is dat de doos waarin de zwarte doos van Zuid-Frankrijk naar Parijs is vervoerd.

null Beeld Bureau d'Enquetes et d'Analyses
Beeld Bureau d'Enquetes et d'Analyses
null Beeld Bureau d'Enquetes et d'Analyses
Beeld Bureau d'Enquetes et d'Analyses

De Spaanse voetbaclub Real Madrid hield voor aanvang van de training vandaag een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp met het vliegtuig van Germanwings. Bij de ramp kwamen minimaal 35 mensen met de Spaanse nationaliteit om het leven.

De Spaanse gemeente Sant Cugat del Vallès laat weten dat drie generaties uit één familie - een moeder, dochter en oma - uit de gemeente zijn omgekomen bij de vliegramp in Zuid-Frankrijk.

Volgens persbureau AP reageerden de medeleerlingen van de school waarop de dochter zou zitten geschokt op het nieuws. 'De leraren proberen hen op alle mogelijke manieren te helpen', zei een vrouw die op de school de telefoon opnam.

Het Bureau d'Enquetes et d'Analyses (BEA), de Franse onderzoeksautoriteit voor de luchtvaart, heeft de eerste foto vrijgegeven van de cockpitvoicerecorder (onderdeel van de zwarte doos). Ondanks de beschadiging hopen experts aan de hand van de recorder, waar gesprekken tussen de piloten opstaan, te kunnen achterhalen wat de oorzaak van de ramp is.

null Beeld Bureau d'Enquetes et d'Analyses
Beeld Bureau d'Enquetes et d'Analyses

De Duitse vliegtuigmaatschappij Germanwings zoekt nog naar nabestaanden van 27 passagiers die aan boord zaten van het ramptoestel. Dat heeft topman Thoman Winkelmann van Germanwings zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Met 123 families is inmiddels contact opgenomen.

Volgens de laatste informatie over de nationaliteit van de slachtoffers, is er nog steeds sprake van één Nederlandse dode. Volgens Winkelmann verloren in elk geval 72 Duitsers en 35 Spanjaarden het leven. Verder zijn er twee Amerikanen, Australiërs, Argentijnen, Iraniërs en Venezolanen omgekomen en zijn een Brit, een Colombiaan, een Japanner, een Deen, een Belg en een Israëliër onder de doden.

Helikopters en reddingsbrigades arriveren bij het coördinatiecentrum in Seyne-les-Alpes. Beeld photo_news
Helikopters en reddingsbrigades arriveren bij het coördinatiecentrum in Seyne-les-Alpes.Beeld photo_news

De eerste resultaten van de cockpit voicerecorder worden tegen het 'einde van deze middag' verwacht, meldt Le Figaro.

Thomas de Maiziere, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, heeft tegen verslaggevers in Berlijn gezegd dat er 'volgens de laatste berichten geen hard bewijs is dat de crash opzettelijk is veroorzaakt door derden'. Hij riep de media op niet te speculeren over mogelijke oorzaken van de ramp.

Helikopters boven het bergdorp Seyne-les-Alpes. Beeld epa
Helikopters boven het bergdorp Seyne-les-Alpes.Beeld epa

Een vlucht van Germanwings is vanochtend geannuleerd. Sommige bemanningsleden zijn 'door emoties niet in staat om te werken', staat in een verklaring van de maatschappij.

Het gaat om een vlucht van Düsseldorf naar Barcelona - hetzelde traject dat vlucht 4U 9525 gisteren aflegde, alleen dan in tegengestelde richting.

Een herdenkingsplek in de vertrekhal van het vliegveld in Düsseldorf een dag na de crash. Beeld anp
Een herdenkingsplek in de vertrekhal van het vliegveld in Düsseldorf een dag na de crash.Beeld anp

Germanwings heeft aangeboden om de familie van de omgekomen studenten uit Haltern naar Frankrijk te vliegen. Dat heeft de burgemeester van de Duitse stad gezegd tegen BBC-verslaggever Katya Adler. De burgemeester zei verder dat de ouders worden begeleid bij praktische vraagstukken, zoals: wat gebeurt er nu in Frankrijk? En: hoe krijgen we onze kinderen terug naar huis?

Een Zweeds voetbalteam had tickets geboekt aan boord van de rampvlucht 4U9525, maar besloot op het laatste moment toch niet mee te gaan. De tussenstop in Düsseldorf zou namelijk te lang duren, dus het team splitste zich op en boekte tickets voor drie andere vluchten met kortere tussenstops.

Lees meer op de site van Yahoo News.

Volgens de Duitse rampenbestrijdingsdienst THW neemt het onderzoek naar de oorzaak van de ramp mogelijk jaren in beslag. 'Er zijn mij vliegtuigcrashes bekend waar in een gigantische hal alle wrakstukken als een 3d-puzzel weer aan elkaar gezet werden', aldus THW-president Albrecht Brömme tegen persbureau DPA. 'Een dergelijke klus neemt twee tot drie jaar in beslag.'

Ongeveer vijftig speciale bergingswerkers zijn te voet op weg naar de rampplek, bericht het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze vertrokken gisteravond uit de plaats Seynes-les-Alpes en hebben onderweg overnacht. 'Ze wilden geen risico's nemen. De omstandigheden zijn zeer moeilijk', aldus een woordvoerder.

null Beeld epa
Beeld epa
Reddingswerkers in Seyne-les-Alpes. Beeld photo_news
Reddingswerkers in Seyne-les-Alpes.Beeld photo_news

Ten minste drie Britten zijn omgekomen tijdens het vliegtuigongeluk in de Franse Alpen. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond, vandaag gezegd. 'Op dit moment geloven we dat drie Britten zijn omgekomen in deze tragedie, maar we kunnen niet uitsluiten dat er meer Britten betrokken zijn', aldus Hammond tegen journalisten.

De passagierslijst is nog altijd niet gepubliceerd. Van ongeveer twintig inzittenden zijn nog geen gegevens bekend.

Philip Hammond, de Britse minister van Buitenlandse Zaken. Beeld reuters
Philip Hammond, de Britse minister van Buitenlandse Zaken.Beeld reuters

De sleutel tot het onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp is het moment tussen 10.30 uur en 10.31 uur, zegt Ségolène Royal, de Franse minister van Ecologie, Duurzame Ontwikkeling en Energie. De luchtverkeersleiding was na dit tijdstip niet in staat om contact te maken met het vliegtuig.

undefined

Ségolène Royal in Seyne, nabij de rampplek. Beeld getty
Ségolène Royal in Seyne, nabij de rampplek.Beeld getty

Er waren minstens drie Kazachen aan boord van het toestel, bericht Le Figaro. De Kazachse minister van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat Arbol en Adil Imankoulov, geboren in 1965 en 1989, en Aijan Isengalieva, geboren in 1966, zijn omgekomen bij de rampvlucht.

Een helikopter van de Franse politie vertrekt vanuit de Franse plaats Seyne naar de rampplek. Beeld afp
Een helikopter van de Franse politie vertrekt vanuit de Franse plaats Seyne naar de rampplek.Beeld afp

Een team van dertig psychologen staat vandaag klaar om families van slachtoffers op te vangen in Seyne-les-Alpes, bericht AFP. Ze zullen gestationeerd worden in een kleine sporthal in het dorp.

undefined

Brandweerlieden en reddingsmedewerkers in Seyne-les-Alpes. Beeld reuters
Brandweerlieden en reddingsmedewerkers in Seyne-les-Alpes.Beeld reuters

De zwarte doos van het verongelukte toestel van Germanwings is aangekomen in Parijs en wordt onmiddellijk onderzocht. Dat heeft de Franse minister van Transport, Alain Vidalies, gezegd tegen het radiostation Europe 1

Als de gesprekken tussen de piloten via de zwarte doos zijn terug te luisteren, dan zullen we 'extreem snel' meer weten, aldus de minister. Vervolgens zal er een analyse van de geluiden plaatsvinden, wat weken in beslag kan nemen.

Een reddingshelikopter van de Franse nationale politie vliegt over de Alpen, waar het toestel van Germanwings gisteren is neergestort. Beeld reuters
Een reddingshelikopter van de Franse nationale politie vliegt over de Alpen, waar het toestel van Germanwings gisteren is neergestort.Beeld reuters

Medewerkers van Lufthansa en Germanwings wereldwijd houden vandaag om 10.53 uur een minuut stilte om de slachtoffers te herdenken.

Germanwings is een dochteronderneming van Lufthansa. Het gisteren verongelukte vliegtuig was een Airbus A320, een model dat veel gebruikt wordt voor korte en middellange vluchten. Het toestel was in 1991 aangeschaft door Lufthansa en vloog sinds januari voor Germanwings.

Volgens topman Thomas Winkelmann van Germanwings was het in 2013 helemaal gereviseerd en onderging het maandag nog een routinecheck. De computers van het toestel waren onlangs vervangen, waardoor het over de modernste software beschikte. De gezagvoerder had tien jaar ervaring en zesduizend vlieguren met de Airbus.

Voor het hoofdkwartier van Germanwings in Keulen zijn kaarsen aangestoken met daarop het vluchtnummer (4U 9525) geschreven. Ook voor het Joseph-König-Gymnasium, waar 16 leerlingen en 2 leraren zijn omgekomen, is een zee aan kaarsen en bloemen ontstaan.

Voor het hoofdkwartier van Germanwings in Keulen. Beeld epa
Voor het hoofdkwartier van Germanwings in Keulen.Beeld epa
Joseph-König Gymnasium. Beeld ap
Joseph-König Gymnasium.Beeld ap
Het Vrijheidsplein in Boedapest. Beeld ap
Het Vrijheidsplein in Boedapest.Beeld ap

Persbureau Reuters heeft een video geplaatst van het rampgebied, vanuit een helikopter gefilmd. Te zien is hoe de brokstukken over een groot gebied verspreid liggen.

Rond 14.00 uur bezoekt de Duitse bondskanselier Angela Merkel samen met de Franse president François Hollande de rampplek. Ook de Spaanse premier Mariano Rajoy zal aanwezig zijn. Duitsland (67 slachtoffers) en Spanje (45 slachtoffers) zijn de zwaarst getroffen landen.

Gisteren waren de Duitse ministers van Buitenlandse Zaken en Verkeer al in het gebied. Ze toonden zich geschokt door de ravage.

Op het vliegveld in Barcelona, waar de Airbus gisteren vertrok, worden DNA-monsters afgenomen van familieleden van de passagiers die aan boord zaten van het gecrashte toestel. Dat zegt de Spaanse politie. Zeker 32 mensen hebben hun DNA al afgegeven.

De internationale luchthaven van Barcelona. Beeld getty
De internationale luchthaven van Barcelona.Beeld getty

De gisteravond gevonden zwarte doos van de gecrashte Airbus is beschadigd maar wel bruikbaar, zo maakte de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vandaag bekend. Hij bevestigde dat het gaat om de cockpit voice recorder, waarop alle gesprekken van de piloten staan.

Franse media meldden gisteren dat de flight data recorder met vluchtgegevens was veiliggesteld, maar daar wordt nog naar gezocht.

Het is mogelijk het apparaat zo in elkaar te zetten dat er in de komende uren informatie afgehaald kan worden, zei de bewindsman vanochtend in een interview met de Franse zender RTL. Volgens Cazeneuve moeten alle opties worden opengehouden in het onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de ramp, maar ligt terrorisme niet echt voor de hand.

Journalisten verzamelen zich in Seyne om de bergingswerkzaamheden te volgen. Beeld afp
Journalisten verzamelen zich in Seyne om de bergingswerkzaamheden te volgen.Beeld afp

Over de oorzaak van de ramp wordt nog volop gespeculeerd. De zwarte dozen, waarvan er tot nu toe één is gevonden, moeten meer informatie geven. In de Volkskrant van vandaag worden twee plausibele rampscenario's geschetst:

1. De sensoren zijn geblokkeerd geraakt. Dat gebeurde vier maanden geleden ook bij een toestel van Lufthansa. De piloten wisten op het laatste moment, door het hele beveiligingssysteem uit te schakelen, een ramp te voorkomen.

2. De druk uit de cabine is weggevallen, bijvoorbeeld door een gat in de romp. Daardoor ontstaat zuurstofgebrek. Toch is het vreemd dat de piloten bij dit scenario geen contact hebben opgenomen met de luchtverkeersleiding. Mogelijk is het de piloten niet gelukt zuurstofmaskers op te zetten of hebben ze het bewustzijn verloren.

Lees hier het hele artikel.

De eerste aandacht van de bergingsoperatie gaat uit naar het bergen van stoffelijke resten en het vinden van de tweede zwarte doos van het toestel. Dat belooft een enorme klus te worden. Het toestel is volledig verpulverd en van de lichamen is weinig over. 'De grootste lichaamsdelen die we hebben gevonden zijn niet groot', zoiets als een aktetas, aldus een onderzoeker volgens de lokale krant Le Dauphiné Libéré.

Een brokstuk van het neergestorte toestel. Beeld afp
Een brokstuk van het neergestorte toestel.Beeld afp
De gecrashte Airbus 320 is uiteengevallen in honderden stukjes, verspreid over 100 à 200 meter. Beeld afp
De gecrashte Airbus 320 is uiteengevallen in honderden stukjes, verspreid over 100 à 200 meter.Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Helikopters zijn vanochtend bij het ochtendgloren opgestegen en hebben de zoektocht naar de neergestorte Airbus A320 van Germanwings hervat. De weersomstandigheden zijn matig: er hangt bewolking en de temperaturen zijn net boven het vriespunt. Het gebied waar brokstukken van de A320 zijn neergekomen is enorm en bovendien moeilijk toegankelijk.

Eerder al is een van de zwarte dozen van het toestel gevonden. De Airbus was onderweg van Barcelona naar Düsseldorf toen het toestel plotseling een scherpe daling inzette. De piloten zonden geen noodsignaal uit en er was geen radiocontact met het vliegtuig mogelijk, aldus de Franse luchtvaartautoriteiten.

De Airbus 320 van Germanwings stortte gisteren neer in de Franse Alpen, tussen Digne-les-Bains en Barcelonnette (zie kaartje hieronder). Om half elf meldde de luchtverkeersleiding in Aix-en-Provence dat het radiocontact met het vliegtuig kwijt was geraakt. Zij constateerde tevens dat het toestel van zijn route afweek en snel hoogte verloor. Germanwings verloor om 9.53 uur het radiocontact. Volgens topman Thomas Winkelmann van de luchtvaartmaatschappij daalde het toestel in acht minuten van negenduizend naar tweeduizend meter, voordat het neerstortte. De Airbus viel niet uit de lucht, maar verloor gelijkmatig hoogte, aldus Winkelmann.

Op het moment van het ongeluk was het goed weer boven de Middellandse Zee en de Franse Alpen. Er was geen bewolking op de hoogte waar het vliegtuig kruiste en de wind was zwak tot matig.

Volgens de Franse premier Valls kan geen enkele oorzaak worden uitgesloten. Niettemin werd een terreuraanslag onwaarschijnlijk geacht. Deskundigen speculeerden gisteren over verschillende oorzaken. Sommigen opperden een plotseling wegvallen van de druk in de cabine, waardoor bemanning en passagiers bewusteloos zouden zijn geraakt. Anderen dachten eerder aan een probleem met de motoren of de elektronica van het vliegtuig.

Gisteravond werd een van de zwarte dozen teruggevonden, waardoor het onderzoek naar de oorzaak van de ramp zal worden vergemakkelijkt.

Snel na het ongeluk maakte de Franse minister van Transport Alain Vidallies bekend dat er geen overlevenden waren. Volgens Germanwings waren er 67 Duitsers aan boord, onder wie 16 leerlingen en 2 leraren van een middelbare school in Noordrijn-Westfalen. Zij kwamen terug van een uitwisselingsweek met een Spaanse school.

De passagierslijst telde 45 mensen met een Spaanse achternaam, aldus de Spaanse vicepremier Saenz. Daarnaast zou een onbekend aantal Turken in het vliegtuig hebben gezeten. Onder de slachtoffers bevond zich een Nederlandse, een 20-jarige vrouw uit Deurne, werkzaam bij de HEMA. Bij die HEMA was er in de vooravond een bijeenkomst voor personeelsleden.

Leerlingen van het Joseph-König-Gymnasium steunen elkaar na het nieuws dat 16 schoolgenoten en 2 leraren zijn omgekomen. Beeld reuters
Leerlingen van het Joseph-König-Gymnasium steunen elkaar na het nieuws dat 16 schoolgenoten en 2 leraren zijn omgekomen.Beeld reuters
null Beeld Volkskrant. Bron: BBC
Beeld Volkskrant. Bron: BBC
null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden