Live

Teruglezen: Obama overweegt 'beperkte' actie

De Amerikaanse president overweegt  een 'beperkte' aanval op Syrië omdat het regime chemische wapens heeft ingezet tegen de eigen bevolking. Barack Obama zegt dat hij nog geen definitief besluit heeft genomen, maar de VS hebben 'dwingend' bewijs dat het Syrische regime de aanval met gifgas heeft uitgevoerd, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in een toespraak. Als de VN verlamd zijn, zal de Amerikaanse regering haar eigen gang gaan en in overleg met het parlement handelen. Syrië noemt de beschuldigingen 'leugens'. De VN-inspecteurs in Damascus zijn klaar met hun onderzoek, maar de analyse van hun monsters kan nog twee weken duren, zegt VN-chef Ban Ki-moon. Volkskrant.nl hield een liveblog bij, lees hier alle ontwikkelingen van vrijdag terug.

President Barack Obama Beeld reuters

23.44 VN-chef: Analyse inspecteurs kan twee weken duren
Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft de leden van de Veiligheidsraad verteld de analyse van de bevindingen van de inspecteurs in Syrië twee weken kan duren. Dat heeft een diplomaat gezegd tegen persbureau Reuters.

23.11 Syrië: 'Beschuldigingen VS poging om eigen agressie goed te praten'
De beschuldigingen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zijn volgens Syrië een 'wanhopige poging' om 'potentiële agressie' goed te praten. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken ontkent dat dat het regime chemische wapens heeft ingezet. De bewijzen die Kerry aandroeg in zijn toepspraak zijn volgens hem 'leugens' die 'nergens op zijn gebaseerd'

22.30 Document met bewijzen die de VS in handen heeft
De Amerikaanse regering heeft een document van vier pagina's vrijgegeven, waarin het bewijs is opgesomd dat het Syrische regime kernwapens heeft ingezet tegen de eigen bevolking.

John Kerry tijdens zijn toespraak Beeld epa

21.59 'Kabinet vormt eigen oordeel over info VS'
Het Nederlandse kabinet zal de informatie die de Amerikanen bekend hebben gemaakt over een mogelijke gifgasaanval in Syrië ,,bestuderen en zich er een eigenstandig oordeel over vormen''. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft dat laten weten na een gesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry vrijdagavond.
Timmermans sprak Kerry meteen na diens persconferentie over Syrië. Het Amerikaanse rapport over de aanval in Damascus op 21 augustus zal nu ,,door ons en onze diensten snel en zorgvuldig worden bestudeerd'', aldus Timmermans.

21.03 Vrees voor cyberoorlog als Amerikanen Syrië aanvallen
Als de Verenigde Staten straks een militaire aanval op Syrië zouden lanceren, dan zou de reactie zich wel eens op een ander terrein kunnen afspelen. De krant The New York Times kreeg al te maken met hackers die zich het Syrische Elektronische Leger noemen. Computerexperts en 'Homeland Security' vrezen een veel grotere cyberoorlog.

Lees hier meer over de vrees voor de cyberoorlog.

20.50 Obama: aanval bedreigt bondgenoten als Israël
De Amerikaanse president overweegt een 'beperkte' aanval op Syrië omdat het regime chemische wapens heeft ingezet tegen de eigen bevolking. Dat heeft Barack Obama vrijdag tegen journalisten gezegd. Hij zei dat hij nog geen definitief besluit heeft genomen.

De Syrische aanval met chemische wapens is een bedreiging voor bondgenoten van de VS zoals Israël en Jordanië en dus voor Amerikaanse veiligheidsbelangen. aldus de president.

President Obama Beeld reuters

19.55 uur - Tekst

De volledige tekst die Kerry heeft uitgesproken, is hier terug te lezen.

19.39 uur - VN-inspecteurs vertrekken

De VN-inspecteurs in Syrië zijn klaar met het verzamelen van monsters waaruit moet blijken of chemische wapens zijn ingezet. Dit heeft een VN-woordvoerder vrijdagavond laten weten. Zij vertrekken zaterdag. Zij zullen proberen de monsters versneld te analyseren, met inachtneming van de vereiste zorgvuldigheid. Daarom is nog onduidelijk hoelang de analyse zal duren. duren. Van het onderzoek zal geen tussenstand worden gegeven, zoals werd overwogen, meldt CNN. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft dat beslist, nadat Syrië tegen die mogelijkheid had geprotesteerd.

19.00 uur - Kerry: Assad is een moordenaar

De regering van de VS weet dat herhaaldelijk chemische wapens zijn ingezet, aldus Kerry. Die kwamen uit het gebied dat in handen van de regering is en raakten plaatsen onder controle van de rebellen. Manschappen van het bewind van Assad die in de buurt waren, werden van tevoren opgedragen gasmaskers te dragen. De aanval met chemische wapens op 21 augustus in Syrië is een misdaad tegen de mensheid, aldus Kerry. Hij noemde de Syrische president Assad een 'moordenaar'. De Amerikaanse regering zal haar eigen gang gaan en in overleg met het parlement handelen. 'De Verenigde Naties mogen de besluitvorming over Syrië niet verlammen.'

Kerry: 'De bevindingen zijn zowel duidelijk als dwingend. We hebben duizenden bronnen gesproken. We weten dat Assad over een uitgebreid chemische wapens-programma beschikt. We weten dat Assad eerder op kleine schaal chemische wapens heeft ingezet. De chemische raketten zijn gelanceerd vanaf door het leger beheerst grondgebied en zijn neergekomen op rebels gebied. De regeringstroepen in de buurt van het doelwit voorzorgsmaatregelen voor de aanval die volgde. De Syrische regering bezit de middelen voor een chemische aanval en heeft die tijdens de burgeroorlog al eerder ingezet. Bovendien had Damascus een motief: het regime was gefrustreerd dat het de rebellen in de voorsteden van de hoofdstad maar niet wist te verdrijven.'

'Er is geen twijfel over mogelijk dat het regime van Assad gifgas heeft gebruikt waardoor 1429 mensen zijn omgekomen waaronder 426 kinderen. We weten hoe gruwelijk de taferelen waren, we weten hoe vreselijk de nasleep was. We weten dat Assad het bewijs heeft geprobeerd uit te wissen.'

'Dit is bewijs, dit zijn feiten. De vraag is niet meer wat we weten, de vraag is wat we eraan gaan doen. We kunnen een moordenaar als Assad niet ongestraft laten, in het belang van de VS en in het belang van de wereld. De VS gaat met de Amerikaanse burgers praten, met de Senaat en met de bondgenoten. Op basis van onze eigen waarden en in ons eigen tijdslbestek nemen wij een beslissing. Amerikanen zijn moe van oorlogsvoering, ik ben ook moe van oorlog, maar moeheid mag geen reden zijn. De geschiedenis zal ons allemaal veroordelen ons allemaal als we nu onze ogen sluiten voor deze verschrikkelijke daden'.

Obama gaat zich nu beraden op actie. Wat de VS zal gaan doen, zal niet lijken op de interventie in Irak of Afghanistan, zegt Kerry.

Beeld epa
Demonstranten in de Syrische provincie Idlib. Beeld afp

18.40 uur - Briefing

Kerry lijkt enigszins vertraagd. De journalisten in de zaal worden wat onrustig, zo blijkt uit het rumoer. Op Twitter wordt ondertussen (wederom) gespeculeerd over de reden waarom Kerry te laat is, onder andere onder de hashtag: #whykerryislate.

Ondertussen meldt Politico dat het Witte Huis een half uur na de toespraak van Kerry een telefonische briefing met journalisten heeft over Syrië.

18.30 uur - Speech Kerry

De toespraak van John Kerry kan nu ieder moment gaan beginnen. Volg deze live via de livestream van het Witte Huis en volg updates in dit liveblog.

18.23 uur - Diner

Over enkele minuten gaat Kerry mogelijk bewijzen presenteren voor een gifgasaanval door het regime van Assad. In 2009 stonden ze nog op betere voet met elkaar, zo blijkt uit een foto die op Twitter verscheen waarop de Kerry's van een diner genieten met de familie Assad.

17.32 uur - Brandbom

Een cameraploeg van de BBC heeft een video geplaatst over een aanval met een brandbom. Meer dan tien kinderen kwamen om. Ooggetuigen vertelden hoe een gevechtsvliegtuig een voorwerp liet vallen. Daarop volgde een doffe explosie, brand en rook. De Britse journalisten denken dat de bom napalm of termiet bevatte, stoffen die extreem kunnen branden. De slachtoffers hadden geen bloederige wonden van scherven, maar enkel gruwelijke brandwonden. Verslaggever Ian Pannell beschrijft de gewonden als 'the walking dead', wandelende doden.

Screenshot van de BBC-video met beelden van slachtoffers van een brandbom. Beeld BBC

16.32 uur - Premier Rutte over Syrië

Premier Mark Rutte na afloop van de ministerraad: 'Nederland vindt het van groot belang dat de VN-inspecteurs onderzoek doen. Waar de inspecteurs mee terug komen, moeten we stap voor stap bekijken. De eerste stap is echt het onderzoek afwachten.'

'Voor de landen die in de afgelopen week zeiden dat zij vonden dat er snel actie moest worden ondernomen, is het logisch dat wij dan ook aan die landen vragen: laat ons dan ook het materiaal zien. Tot nu toe zijn er nog geen onomstotelijke aanwijzingen voor dat Assad achter de aanslag zit.'

Hij wilde niet speculeren over de situatie die ontstaat als Rusland of China een resolutie van de Veiligheidsraad tegenhouden.

Premier Mark Rutte. Beeld anp

16.04 uur - Bulgarije bezorgd om vluchtelingen

Bulgarije maakt zich zorgen om de toenemende vluchtelingenstroom uit Syrië. 'De grootste bedreiging voor de veiligheid van ons land is een mogelijke toestroom van vluchtelingen uit Syrië wegens een militaire actie', zei vicepremier Simeon Djankov. De Veiligheidsraad besliste militairen in te zetten die de veiligheid in de hoofdstad Sofia en in de Bulgaarse grensgebieden met Turkije moeten versterken. Ook zal Bulgarije toezien op meer huisvesting voor de vluchtelingen. Het opvangcentrum in Ljubimez, in het zuidoosten van het land, is al overvol.

Dit jaar kwamen ruim 2000 Syriërs naar Bulgarije, dat is een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar. De Syrische vluchtelingen dringen het land, dat lid is van de Europese Unie, via Turkije illegaal binnen. Bulgarije heeft ruim 7 miljoen inwoners. In Turkije worden ongeveer een half miljoen Syriërs opgevangen, aldus cijfers van de VN-Vluchtelingenorganisatie Unhcr.

Syrische vluchtelingen in Bulgarije. Beeld afp
Syrische vluchtelingen in Bulgarije. Beeld afp

15.30 uur - Speech Kerry uitgesteld

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zal vanmiddag een persconferentie houden. Het ministerie verwacht dat Kerry zijn toespraak om 18.30 uur zal houden. Een Amerikaanse functionaris meldt aan persbureau Reuters dat de VS van plan is een deel van het rapport over de chemische aanval in Syrië te publiceren.

De VS hebben enkele honderden medewerkers van inlichtingendiensten, inclusief het leger, op de zaak-Syrië zitten.

Eerder vandaag hebben topambtenaren van de Amerikaanse president Barack Obama de leden van het Congres telefonisch ingelicht over de informatie van de inlichtingendienst, die zou bewijzen dat de Syrische president Bashar al-Assad chemische wapens heeft gebruikt.

De topambtenaren haalden meerdere bewijzen aan zoals onderschepte communicatie tussen hoge Syrische functionarissen. Ze vertelden ook dat er kort voor de aanval bij Damascus militairen werden verplaatst wat aan zou geven dat er 'iets groots zoals een chemische aanval' zou gebeuren.

Volgens de topambtenaren lijdt het geen enkele twijfel dat de Syrische regering verantwoordelijk is voor de gifgasaanval vorige week in Damascus.

'De inlichtingendienst laat er geen twijfel over bestaan dat de regeringstroepen van president Assad verantwoordelijk zijn voor de chemische massamoord vorige week nabij Damascus', dat zegt ook de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu.

De speech is hier straks live te volgen.

De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken. Beeld epa
De Syrische provincie Idlib is volgens Edlib News Network vandaag gebombardeerd door een Syrisch gevechtsvliegtuig. Beeld ap

14.42 uur - 'Syrische regering verblijft in scholen'

De Syrische regering heeft haar politieke vestigingen voor de veiligheid naar scholen en universiteiten verhuisd, voor het geval het Westen besluit militair in te grijpen. Dat heeft de Syrische oppositie aan Al Arabiya gemeld.

Assads strijdkrachten zouden daarnaast ook hun scudraketten en lanceerinrichtingen van een militaire basis in het noorden van Damascus naar onbekende gebieden verplaatst.

Leden van het VN-onderzoeksteam in Damascus. Beeld reuters

14.16 uur - Generaals vrezen onvoorziene gevolgen aanval

Een aantal hoge Amerikaanse militairen vreest dat een aanval op Syrië als straf meer kwaad dan goed kan doen. The Washington Post heeft enkele hoge officieren veelal anoniem aan het woord gelaten. Ze zijn vooral bang dat de niet te voorspellen gevolgen van een aanval met kruisraketten de operatie dubieus maakt.

Het Witte Huis lijkt volgens hen geen duidelijke strategie te hebben voor de aanpak van de burgeroorlog in Syrië. De regering staat ambivalent tegenover president Bashar al-Assad. Als hij uit de weg wordt geruimd, kan dat de deur in Damascus openen voor jihadisten. Maar zonder duidelijke strategie is een aanval op zijn zachtst gezegd halfslachtig.

Gordon Miller, een hoge militair bij het Centrum voor Nieuwe Amerikaanse Veiligheid, waarschuwt tegen de mogelijk verwoestende gevolgen, inclusief nieuwe gifgasaanvallen in Syrië en de mogelijkheid dat Israël in de oorlog wordt betrokken. En als er weinig gebeurt en Assad de bombardementen doorstaat, wordt de Amerikaanse geloofwaardigheid beschadigd.

De voorzitter van de generale staf, generaal Martin Dempsey vindt dat het gebruik van militaire kracht onderdeel moet zijn van een strategie gericht op een doel. Generaal buiten dienst James Mattis vraagt zich hardop af wat dat nu is. 'Het is dus geen 'regime change' en als het straf is, dan kan dat toch anders?'

De Syrische president Bashar al-Assad begin augustus in Damascus. Beeld afp

13.44 uur - Rusland verbaasd over vertrek VN-inspecteurs

Rusland is verbaasd dat de inspecteurs van de Verenigde Naties zaterdag al vertrekken. Dat heeft Joeri Oesjakov, de buitenlandadviseur van president Vladimir Poetin, gezegd.

De inspecteurs doen alleen onderzoek naar de aanval bij Damascus, maar Rusland wil dat het onderzoek wordt uitgebreid. De Syrische regering heeft gezegd dat de rebellen in andere delen van het land chemische wapens hebben ingezet. 'We begrijpen niet waarom het hele team teruggaat naar Den Haag terwijl er nog zo veel vragen zijn over het mogelijke gebruik van chemische wapens in andere delen van Syrië', aldus Oesjakov.

De Verenigde Staten zeggen over bewijzen te beschikken dat er chemische wapens zijn gebruikt en dat het Syrische regime daar achter zat. Oesjakov zei hier niet op te kunnen reageren omdat de Amerikanen deze bewijzen niet met Moskou hebben gedeeld. Rusland heeft meermaals gezegd dat er geen enkel bewijs is dat de regering van president Bashar Assad achter de aanval zat.

Het VN-konvooi vandaag in Damascus. Beeld afp

13.25 uur - China: feiten zijn belangrijk

Het bepalen van de feiten moet een voorwaarde zijn voor het nemen van stappen tegen Syrië, dat heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. vandaag tegen zijn Franse collega Laurent Fabius gezegd. 'Het is niet alleen belangrijk om te bepalen of er chemische wapens zijn gebruikt, maar ook wíe ze heeft gebruikt', aldus de Wang Yi.

Beeld ap

12.40 uur - Overleg Cameron-Obama
De Britse premier Cameron heeft zojuist gezegd dat hij op korte termijn - binnen een dag - overleg zal plegen met president Obama. Gisteren stemde het Britse Lagerhuis tegen een motie van de regering die opriep actie te ondernemen tegen Syrië. Daarop zei Cameron dat hij naar het parlement zal luisteren en voorlopig geen actie zal ondernemen.

'Ik denk dat het Amerikaanse publiek, de Amerikaanse mensen en president Obama me begrijpen', zei Cameron.

'Ik heb niet met Obama gesproken sinds het debat en de stemming, maar ik verwacht hem de komende dagen te spreken. Ik denk niet dat dit een kwestie wordt waar ik me voor moet verontschuldigen', aldus Cameron in een interview op de Britse televisie.

Syrische vluchtelingen vandaag bij de grens van Turkije. Beeld ap

11.59 uur - Rusland blij met motie Lagerhuis

Rusland heeft laten weten verheugd te zijn dat het Britse parlement tegen militaire interventie in Syrië heeft gestemd. Het Kremlin liet weten dat de aanvallen in Syrië vorige week een 'zware klap' voor de wereldorde zijn.

Het feit dat het Britse parlement tegen een militaire interventie heeft gestemd, laat zien dat 'mensen de gevaren van een militaire actie beginnen te begrijpen'. Dat zegt een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin.

Van de Lagerhuisleden stemden donderdagavond 285 tegen militair ingrijpen en 272 voor. Na de stemming liet Cameron weten dat 'het Britse parlement, dat de stem van het Britse volk representeert, geen militair ingrijpen wil zien'. De Britse premier zei de wil van het parlement te zullen respecteren.

Rusland verzet zich fel tegen militair ingrijpen en zegt dat er geen bewijs is dat het Syrische regime achter de aanval zit.

De Russische president Vladimir Poetin. Beeld ap
De Britse premier David Cameron. Beeld epa

11.28 uur - Onderzoeksteam naar ziekenhuis Damascus

De VN-inspecteurs in Syrië zijn vandaag voor de laatste keer vertrokken om onderzoek te doen naar de gifgasaanval vorige week woensdag in de buurt van Damascus. Vandaag bezoekt het onderzoeksteam een ziekenhuis in Damascus. Volgens een getuige dragen de inspecteurs geen kogelvrije vesten, wat er op zou wijzen dat het team niet naar een rebellengebied gaat, meldt Reuters.

De inspecteurs zijn sinds maandag in Damascus en hebben de afgelopen dagen plaatsen onderzocht waar aanvallen met chemische wapens zouden hebben plaatsgevonden. Ze vertrekken zaterdag uit Syrië.

Beeld reuters
Een strijder van het Vrije Syrische Leger. Beeld reuters

11.21 uur - Geen militaire actie Duitsland

Duitsland heeft besloten niet deel te nemen aan een militaire interventie in Syrië, dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle gemeld. 'Het is ons niet gevraagd, en we voorzien ook niet dat het ons gevraagd gaat worden', aldus Westerwelle.

11.14 uur - Brits besluit verandert niets voor Timmermans

Door het Britse besluit niet mee te doen aan militair ingrijpen in Syrië verandert er niets aan het Nederlandse standpunt. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zojuist gezegd. De inzet van Nederland blijft dat 'het VN-pad afgelegd moet worden', zei Timmermans.

De minister verwacht niet dat de Britse opstelling van invloed zal zijn op de vriendschap tussen Britten en Amerikanen. Wel denkt hij dat de VS nu zich zal gaan beraden over welke stappen er genomen moeten worden ten aanzien van Syrië.

Timmermans spreekt vanmiddag met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry. Hij zal hem duidelijk maken dat wat Nederland betreft de VN de ruimte moet krijgen om uit te zoeken of de Syrische regering chemische wapens heeft gebruikt. Mocht dat inderdaad het geval zijn dan kan dat wat Nederland betreft niet zonder gevolgen blijven.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Beeld anp

10.50 uur - Frankrijk onderneemt ook actie zonder Groot-Brittannië

De Franse president François Hollande vertelt vandaag in de Franse krant Le Monde dat Frankrijk bereid is tot actie tegen Syrië, zelfs zonder de steun van haar bondgenoot Groot-Brittannië. Hij herhaalde dat Frankrijk voorstander is van een 'proportionele en krachtige actie'. Maar gevraagd naar het soort interventie zei hij dat 'alle opties op tafel liggen'.

'De gifgasaanval heeft onherstelbare schade veroorzaakt bij het Syrische volk, dat mag niet ongestraft blijven', zegt Hollande.

Hollande ondersteunt 'harde' actie om de regering van Assad te bestraffen. 'Frankrijk is er klaar voor en zal nauw samenwerken met bondgenoten', aldus Hollande.

De Franse president François Hollande. Beeld getty
Amerikaanse demonstranten voor het Witte Huis in Washington. Beeld reuters

10.46 uur - Reconstructie VS en Groot-Brittannië

De VS en Groot-Brittannië vormden twintig jaar een Siamese tweeling als het gaat om militaire interventies. Maar nu trekken de Britten zich terug. Lees hier de reconstructie van Volkskrant-correspondenten Arie Elshout en Patrick van IJzendoorn: hoe het Irak-trauma snelle actie tegen Syrië in de weg staat.

Strijders van het Vrije Syrische Leger bereiden een raketaanval tegen het regeringsleger voor in Deir al-Zor. Beeld reuters

10.31 uur - 'We don't want your war'

De Britse ochtendbladen openden vanochtend allemaal met het nieuws dat het parlement tegen militair ingrijpen in Syrië stemde. Zo kopte The Daily Telegraph op: 'No to war, blow to Cameron'. Andere kranten openden met 'We don't want your war' en 'Cam down'.

Beeld .

10.20 uur - 'Het lot van de Syriërs'

BBC-correspondent Ian Pannell is in Syrië en heeft meerdere getuigen van de vermoedelijke gifgasaanval nabij Damascus gesproken. Eén getuige vertelt: 'We hebben beelden op televisie gezien, we hebben veel verhalen gehoord, maar zoiets als dit hebben we nog nooit gezien. Het allerergste wat je kan gebeuren, is iemand vlak voor je dood zien gaan.'

'Je kan niks doen. Er lagen overal doden, er waren ernstig verbrande mensen, mensen renden weg. Maar waarnaartoe? Het is nergens veilig. Dat is het lot van de Syrische burgers.'

Pannell vertelt dat de chemische geur op de plek van de aanslag nog steeds te ruiken is. 'De slachtoffers die bij een hulppost arriveerden, zagen eruit als zombies. We weten niet zeker wat er in de bom zat, maar aan de wonden en schade te zien, lijkt het erop dat er napalm of thermiet in zat. De slachtoffers hadden geen wonden en weinig bloed, maar vooral extreme brandwonden.'

Napalm is benzine waaraan als verdikkingsmiddel een mengsel van naftenaat en palmitaat is toegevoegd, zodat het beter blijft kleven als de (brandende) spetters ergens tegenaan vliegen. Thermiet is een mengsel van een metaalpoeder en een fijn verdeeld metaaloxide, dat extreem heet kan branden.

Bekijk hier de reportage van Pannell. Let op! De video bevat schokkende beelden.

9.47 uur - Osborne over relatie VS en Groot-Brittannië

De nederlaag van de Britse regering over het militair ingrijpen in Syrië zal een discussie op gang brengen over de vraag of Groot-Brittannië nog steeds een belangrijke rol in de wereld wil spelen. Dat zei de Britse minister van Financiën George Osborne vandaag.

'Er zal een nationaal gewetensonderzoek ontstaan over onze rol in de wereld en de vraag of Groot-Brittannië nog steeds een grote rol moet spelen bij het handhaven van het internationale systeem', zei Osborne tegen de BBC.

Op de vraag of de parlementaire nederlaag het bondgenootschap tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zou schaden, zei hij: 'Dat is de laatste 24 uur een beetje overdreven. De relatie met de VS is zeer oud en diep en functioneert op vele lagen.'

De Britse minister van Financiën George Osborne. Beeld reuters

09.15 uur - Soloactie Verenigde Staten

Het Witte Huis heeft - in reactie op de stemming in het Britse Lagerhuis - laten weten dat president Barack Obama zich in zijn afwegingen over een mogelijke militaire actie tegen Syrië zal laten leiden door Amerikaanse belangen, niet of andere landen daar wel of niet aan mee willen doen. Volgens woordvoerster Caitlin Hayden van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad moeten landen die internationale normen over chemische wapens aan hun laars lappen worden gestraft.

Het Britse Lagerhuis stemde gisteren tegen steun aan een eventuele militaire actie tegen Syrië. Dit betekent dat de Britten bij een Amerikaanse aanval geen directe rol zullen vervullen. Obama lijkt echter bereid te zijn om ook zonder internationale bondgenoten tegen Syrië op te treden. 'De president van de Verenigde Staten is gekozen met de plicht de nationale veiligheidsbelangen van de Verenigde Staten van Amerika te verdedigen', liet woordvoerder Josh Earnest van het Witte Huis weten.

Een demonstrant in San Francisco protesteert tegen mogelijk militaire interventie. Beeld reuters

Overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen donderdag:

VN -Veiligheidsraad verdeeld
De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (Groot-Brittannië, Frankrijk, de Verenigde Staten, Rusland en China) hebben donderdagavond spoedberaad gehouden over Syrië. Na een overleg van nog geen uur werd duidelijk dat er nog steeds geen overeenstemming is tussen de leden over een aanpak van de crisis.

Brits parlement tegen militair ingrijpen
Later op de avond leed de Britse premier David Cameron in het Lagerhuis een nederlaag. Een kleine meerderheid stemde tegen een motie waarin de regering in beginsel om toestemming vroeg voor militaire interventie in Syrië. Van de Lagerhuisleden stemden 285 tegen militair ingrijpen en 272 voor. Na de stemming liet Cameron weten dat 'het Britse parlement, dat de stem van het Britse volk representeert, geen militair ingrijpen wil zien'. De Britse premier zei de wil van het parlement te zullen respecteren.

VS slechts bereid tot 'zeer beperkte' actie
De Verenigde Staten hebben laten weten dat een eventuele militaire actie 'zeer beperkt' zou zijn. Een vergelijking met de oorlog in Irak is dan ook niet op zijn plaats, aldus het Witte Huis.

Nederland wacht VN-onderzoek af
Donderdagmiddag vond in de Tweede Kamer een spoedoverleg plaats met minister Timmermans van Buitenlandse Zaken en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Een brede meerderheid steunt het beleid van het kabinet over Syrië. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken benadrukte opnieuw dat zonder VN-mandaat er geen steun kan zijn voor een mogelijk militaire actie tegen Syrië.

Een Syrische vrouw met haar kind in Damascus. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden