Live

Teruglezen: Obama keert eerder terug naar VS, schutter Dallas 'was een loner'

Bij protesten in Dallas tegen extreem politiegeweld in de Verenigde Staten is door een schutter op een groep politieagenten geschoten. Twaalf agenten werden daarbij geraakt, vijf agenten kwamen om het leven. De verdachte, de 25-jarige Micah Johnson, is bij zijn arrestatie door de politie gedood. Lees hier de ontwikkelingen van minuut tot minuut terug, dit liveblog wordt niet verder geüpdatet.

Een geïmproviseerde gedenkplaats voor de slachtoffers in Dallas Beeld ap
Een geïmproviseerde gedenkplaats voor de slachtoffers in DallasBeeld ap

De schietpartij in Dallas, waarbij vijf agenten werden vermoord tijdens een protest tegen politiegeweld, lijkt het land meer dan ooit te verdelen. Terwijl Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Amerikanen opriep om juist nu zij aan zij te gaan staan, stookte zijn partijgenoot Roger Williams het vuurtje nog eens op en legde de schuld van de schietpartij deels bij president Barack Obama. ,,De constante verspreiding van onjuiste informatie, zelfs door onze president, heeft bijgedragen aan de vijandigheid tussen de politie en de mensen die zij dienen'', aldus het Texaanse Congreslid Williams.

Op uitnodiging van burgemeester Mike Rawlings brengt de Amerikaanse president Barack Obama begin volgende week een bezoek aan Dallas. Dat meldde het Witte Huis vrijdag (lokale tijd). Obama is momenteel in Polen voor een NAVO-top en keert zondagavond terug naar Washington. Dat betekent dat hij zijn bezoek aan Europa met een dag zal inkorten.

De burgemeester van Dallas, Mike Rawlings Beeld epa
De burgemeester van Dallas, Mike RawlingsBeeld epa

Ook de burgemeester van Dallas heeft vrijdag tijdens een persconferentie gezegd dat de verdachte van de dodelijke schietpartij in de stad, alleen handelde. 'We vertrouwen erop dat de stad nu veilig is en de verdachte dood, en dat we ons kunnen gaan richten op het helen', aldus Mike Rawlings.

Op dezelfde persconferentie zei Greg Abbott, de gouverneur van Texas, echter dat het belangrijk blijft vast te stellen of Johnson geen handlangers had. Ook de officier van justitie van Texas, Ken Paxton, zei niet zeker te weten of de moordaanslag op vijf agenten het werk was van een of meerdere schutters.

In de woning van Micah Johnson, de overleden verdachte van de schietpartij in Dallas, zijn wapens gevonden en materialen om explosieven mee te maken. Ook werd er munitie aangetroffen en kogelvrije vesten. Dat staat in het politieverslag, meldt persbureau Reuters. Ook heeft de politie bekendgemaakt dat Johnson geen strafblad had en dat mensen uit zijn omgeving hem een 'loner' noemden.

Markeringen van de politie op de plaats delict in Dallas Beeld afp
Markeringen van de politie op de plaats delict in DallasBeeld afp

In de nasleep van de aanval op politieagenten in Dallas, zijn ook in de staten Tennessee, Georgia en Missouri agenten doelwit geworden van aanvallen. Dat meldt de politie, aldus persbureau AP.

Een 22-jarige inwoner van Valdosta, in het zuiden van Georgia, belde vrijdag volgens de autoriteiten de alarmcentrale om melding te maken van een inbraak in zijn auto. Het bleek een hinderlaag. De rechercheur die de zaak kwam onderzoeken werd meteen bij aankomst onder vuur genomen. Hij droeg een kogelwerend vest maar werd niettemin in zijn buik getroffen.

De agent schoot terug en raakte de dader. Zowel de politieman als de verdachte verkeert niet in levensgevaar. Het motief van de man is niet bekend. Een verband met de schietpartij in Dallas en de woede over politiegeweld tegen zwarte Amerikanen kon niet worden aangetoond, maar wordt ook niet uitgesloten.

Politiechef in Dallas David Brown tijdens de herdenking van de schietpartij donderdagnacht Beeld afp
Politiechef in Dallas David Brown tijdens de herdenking van de schietpartij donderdagnachtBeeld afp

Ban Ki-moon heeft laten weten de moord op de politieagenten te veroordelen. 'Er is geen rechtvaardiging voor dit soort geweld', zei een woordvoerder namens de VN-chef, die ook zijn condoleances aanbood aan de families en collega's van de slachtoffers.

De woordvoerder liet ook weten dat Ban oproept tot grondig en onafhankelijk onderzoek naar de dood van de twee Afro-Amerikaanse mannen in Baton Rouge en Minneapolis door politiekogels. De incidenten waren de aanleiding voor de protesten in Dallas.

Ook dominee Jesse Jackson heeft de schietpartij veroordeeld. Hij noemde het een 'laffe en gestoorde terroristische daad'. De prominente burgerrechtenactivist zei tijdens een persconferentie in Chicago dat de moord op de politieagenten 'onze strijd voor gerechtigheid absoluut niet vertegenwoordigt'.

Prominente Republikeinse politicus Newt Gingrich heeft vriend en vijand verrast met zijn genuanceerde uitspraken over politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Tijdens een live-chat met CNN-journalist Van Jones na de schietpartij in Dallas zei Gingrich dat blanke Amerikanen niet kunnen begrijpen hoe het is om zwart te zijn in de Verenigde Staten.

'Het is gevaarlijk om zwart te zijn in Amerika', aldus de Republikein, die genoemd wordt als mogelijke running mate voor Donald Trump. 'Je maakt aanzienlijk meer kans in een situatie terecht te komen waarin de politie je niet respecteert. Ik denk dat het voor blanken soms moeilijk te bevatten is hoe reëel dat is.'

President Obama heeft opdracht gegeven de vlaggen bij alle overheidsgebouwen halfstok te hangen tot de zonsondergang van 12 juli. De gouverneur van Texas, Greg Abbott, laat ook de Texaanse vlaggen halfstok hangen uit eerbied voor de vijf doden en negen gewonden van de schietpartij in Dallas.

De overleden schutter in Dallas had geen banden met terroristische organisaties. Een woordvoerder van het Witte Huis heeft gezegd dat onderzoekers de mogelijkheid hebben uitgesloten dat Micah Johnson enige connectie had met terroristische groeperingen zowel binnen als buiten de Verenigde Staten.

De autoriteiten hebben een eerste huiszoeking in de woning van verdachte Micah Johnson afgerond, meldt persbureau AP. Er werden meerdere tassen met onbekende inhoud meegenomen.

Johnson woonde in Mesquite, een voorstad van Dallas. De politie had tijdens de huiszoeking de straat afgezet. Verschillende media meldden dat Johnson er met zijn moeder woonde, maar ten tijde van het politieonderzoek was er niemand in de woning aanwezig, schrijft AP.

Een politieagent met zijn geliefden bij het ziekenhuis in Dallas na de schietpartij Beeld reuters
Een politieagent met zijn geliefden bij het ziekenhuis in Dallas na de schietpartijBeeld reuters

De overleden verdachte Micah X. Johnson was uitgezonden naar Afghanistan. Dat heeft het Amerikaanse leger vrijdag bekendgemaakt. De 25-jarige Johnson diende van maart 2009 tot april 2015 bij de reservisten. In november 2013 werd hij uitgezonden naar Afghanistan, waar hij tot juli 2014 bleef.

Of hij in Afghanistan bij vuurgevechten betrokken is geweest of een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt is niet bekend.

Een familielid heeft foto's van Johnson op Facebook gezet waarop hij te zien is in een Amerikaans legeruniform met in zijn hand iets dat op een wapen lijkt en als Black Power-activist met de rechtervuist omhoog.

Rappers Snoop Dogg en The Game leidden vrijdagochtend (plaatselijke tijd) een eenheidsmars langs het hoofdkwartier van de politie in Los Angeles. Daar werd een nieuwe generatie net afgestudeerde politieagenten gehuldigd.

Rond 6.30 uur plaatste The Game een bericht op zijn Instagram waarin hij Afro-Amerikanen, Mexicanen en andere minderheden opriep om de politie duidelijk te maken 'dat wij vanaf vandaag verenigd zijn als minderheden en dat wij hen niet langer toestaan op ons te jagen!'

De oproep gold alleen voor mannen, vrouwen en kinderen maande hij vooral weg te blijven. 'Dit is onze missie voor hen', aldus de rapper. Ook riep hij op om geen wapens of illegale attributen mee te nemen. 'We kunnen geen heethoofden gebruiken, of mensen die om de verkeerde redenen komen.'

'De missie is om onze gemeenschap te herintroduceren bij de LAPD, om begrip en een dialoog op gang te brengen', zei Snoop Dogg tegen journalisten ter plaatse, meldt de Los Angeles Times. 'We komen in vrede.' Ongeveer vijftig mensen liepen mee in de mars.

De overleden verdachte Micah X. Johnson diende als reservist bij het Amerikaanse leger, melden Amerikaanse autoriteiten. Hij was in opleiding als bouwspecialist.

Voor het huis van Johnson staan politiewagens, meldt een buurman aan CNN. Volgens de man woonde Johnson daar met zijn moeder en was hij erg op zichzelf.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie verleent de Texaanse autoriteiten alle steun om te onderzoeken wat er precies is gebeurd. Dat zei minister van Justitie Loretta Lynch tijdens een persconferentie.

Lynch riep op tot 'kalme, vreedzame actie' en vroeg haar landgenoten om de raciale spanningen niet verder te laten oplopen na de schietpartij in Dallas. 'Laat dit niet het nieuwe normaal worden.'

Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch Beeld epa
Amerikaanse minister van Justitie Loretta LynchBeeld epa

Wat gebeurde er precies bij de schietpartij in Dallas? Lees hier de reconstructie van minuut tot minuut: 'Ik heb van mijn leven nog nooit zo hard gerend.'

De voorzitter van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging NAACP heeft opgeroepen tot beleidsveranderingen. Cornell William Brooks zei in een interview met nieuwszender CBS dat er een nationale norm moet komen voor het gebruiken van excessief geweld. Ook pleitte hij voor federale wetten die de politie ter verantwoording roepen en het vertrouwen in de autoriteiten moeten herstellen.

Brooks zei dat burgers angstig zijn en daarom fatale schietpartijen op video vastleggen. Dat weet hij aan een minderheid van politieagenten 'die het beroep bezoedelen door hun gedrag'.

Kopstukken van de Black Lives Matter-beweging hebben de schietpartij in Dallas veroordeeld. Shaun King, een prominente blogger die sinds de dood van Michael Brown door politiekogels in Ferguson een invloedrijke stem in het debat is, schrijft op Twitter dat hij politiegeweld haat, maar niet de politie zelf. 'Dit geweld is op elke manier verkeerd', aldus King.

Malkia Cyril, directeur van het Center for Media Justice en ook een belangrijke stem in Black Lives Matter schrijft dat haar 'hart pijn doet voor de doden'. 'We moeten een einde maken aan politiegeweld en geweld door eigenrechters, voor het laatste restje democratie wordt vernietigd.'

Beiden verdedigden Black Lives Matter. Iedereen die de moord op de politieagenten aan de beweging verbindt 'is ziek', twitterde King. 'De betogers waren vreedzaam. Zij worden hier ook door geterroriseerd.'

De overleden verdachte is geïdentificeerd als de 25-jarige Micah X. Johnson, meldt de Los Angeles Times. Johnson had geen strafblad en voor zover bekend geen banden met terroristische organisaties, aldus politiechef in Dallas David Brown. Volgens Brown zei de verdachte dat hij alleen handelde.

De politie gelooft dat Johnson 'een aantal schoten heeft gelost', maar misschien niet alle. Momenteel zijn er nog meerdere verdachten in hechtenis, hoeveel dat er zijn is nog niet bekendgemaakt. Brown sprak de belofte uit dat als er nog anderen bij de schietpartij betrokken waren, zij gevonden zullen worden.

Rond het middaguur (lokale tijd) zal er op Thanksgiving Square een herdenking worden gehouden voor de slachtoffers en hun familieleden. Dat heeft burgemeester Mike Rawlings bekendgemaakt.

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton en de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump hebben hun campagnes vrijdag opgeschort. Het team van Clinton, die momenteel in Pennsylvania is, laat in een verklaring weten: 'Vanwege de tragische gebeurtenissen in Dallas gaat het 'Hillary for America'-evenement met vicepresident Biden op 8 juli niet door. Informatie over een nieuwe datum volgt zo snel mogelijk.' Een verklaring met dezelfde strekking kwam van het team van Trump, die zijn reis naar Miami, Florida heeft afgezegd.

De verdachte die om het leven is gekomen, stierf door de ontploffing van een bom die door een politierobot naar binnen was gebracht. Dat zei politiechef David Brown vrijdag tijdens een persconferentie. Maar voordat hij stierf, heeft hij 'veel informatie gedeeld' met de politie. 'Hij was boos vanwege de 'Black Lives Matters'-demonstratie en wilde zoveel mogelijk blanke mensen doden, vooral politieagenten.'

Volgens Brown is het de politie gelukt om veel informatie te krijgen van deze verdachte, voordat hij stierf. Hij zei bijvoorbeeld dat hij in zijn eentje handelde en geen lid was van een groepering.

Over de drie verdachten die eerder waren gearresteerd wilde Brown nog niets kwijt, omdat hun betrokkenheid nog wordt onderzocht. 'Maar we zullen ervoor zorgen dat iedereen die hiermee te maken heeft berecht zal worden.'

Politiechef David Brown bij de plaats-delict. Beeld ap
Politiechef David Brown bij de plaats-delict.Beeld ap

De verdachte met wie de politie urenlang in onderhandeling was in een parkeergarage is inderdaad overleden aan een schotwond. Dat heeft burgemeester Mike Rawlings gezegd in een gesprek met CNN. Volgens Rawlings stief de verdachte kort nadat de politie vlak bij hem een explosief tot ontploffing had gebracht, dat door een robot naar binnen was gebracht. Het is nog niet duidelijk of de verdachte zelfmoord heeft gepleegd, aldus de burgemeester. Hij noemt deze verdachte 'zeer krijgszuchtig'. 'Hij zei dat hij iedereen zou doden.'

De drie verdachten die eerder werden aangehouden zijn volgens Rawlings 'niet erg coöperitief'. De politie heeft 'veel manschappen' ingezet om hun motieven te achterhalen. Over de afkomst van de gedode verdachte of van de gedode agenten wilde Rawlings niets kwijt. Wel liet hij weten dat de vrouwelijke verdachte die is aangehouden een 'lichtgekleurde Afrikaans-Amerikaanse' is.

Een agente in Dallas neemt vrijdagochten even een momentje om zichzelf bij elkaar te rapen tijdens het bewaken van een kruispunt. Beeld ap
Een agente in Dallas neemt vrijdagochten even een momentje om zichzelf bij elkaar te rapen tijdens het bewaken van een kruispunt.Beeld ap

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft zijn medeleven betuigd met de families van de slachtoffers. 'Gebeden en condoleances aan alle families die zo diep getroffen zijn door de horrors die we allemaal zien gebeuren in ons land', tweet hij.

Na de aanslag in Orlando kreeg Trump veel kritiek te verduren nadat hij in een tweet liet weten dat hij veel 'felicitaties' had gekregen omdat hij 'gelijk had als het gaat om Islamitisch radicaal terrorisme'.

In totaal zijn er bij de aanval door scherpschutters twaalf politie-agenten en twee burgers geraakt. Dat heeft de burgemeester van Dallas tegen de zender CBS News gezegd. Het was al bekend dat zes agenten in het ziekenhuis liggen en dat tenminste één burger gewond is geraakt.

null Beeld epa
Beeld epa

De burgemeester van Dallas, Mike Rawlings, heeft zojuist een emotionele speech gegeven waarin hij de moed van politieagenten prijst. 'Het is een realiteit dat de agenten iedere dag hun leven op het spel zetten.'

De politie heeft geen explosieven aangetroffen in de omgeving van de schietpartij. Dat heeft de politie van Dallas bekendgemaakt. Eén van de verdachten had eerder gedreigd dat hij bommen zou laten afgaan die hij 'overal verspreid' zou hebben. Maar nadat de omgeving twee keer werd uitgekamd, had de politie niets gevonden.

Een van de vijf omgekomen agenten is geïdentificeerd door zijn familie. Het zou gaan om Patrick Zamarripa. Dit is niet officieel bevestigd. De politie kwam eerder wel met de naam van Brent Thompson (43) naar buiten.

In zijn reactie op de gebeurtenissen in Dallas refereerde president Obama ook even aan zijn voortdurende strijd voor de inperking van het Amerikaanse wapenbezit. 'We weten dat wanneer mensen krachtige wapens bij zich hebben, dit soort aanvallen nog dodelijker en tragisch zijn. En daar moeten we de komende dagen dan ook goed over nadenken.'

null Beeld afp
Beeld afp

Donald Tusk, de president van de Europese Raad, heeft zijn condoleances overgebracht aan de Verenigde Staten. In Polen stond hij naast de Amerikaanse president Obama toen die zijn toespraak hield. 'Wij leven met jullie mee', aldus Tusk.

Donald Tusk en Barack Obama. Beeld reuters
Donald Tusk en Barack Obama.Beeld reuters
De politie probeert een menigte te kalmeren nadat er een arrestatie is verricht na de schietpartij in Dallas. Beeld afp
De politie probeert een menigte te kalmeren nadat er een arrestatie is verricht na de schietpartij in Dallas.Beeld afp

Amerika is geschokt door de 'verdorven, berekenende en verachtelijke aanval' op agenten in Dallas. Dat heeft de Amerikaanse president Obama donderdag gezegd in een verklaring. 'Deze aanval was gericht op mensen die hun werk deden: het bewaken van mensen tijdens een vreedzaam protest. Laten we duidelijk zijn: er is geen enkele rechtvaardiging voor de misdaden van de daders. Het recht zal zegevieren.'

De politie heeft een enorm ingewikkelde taak, aldus de president. 'De meeste agenten doen hun werk heel goed. Vandaag worden wij eraan herinnerd welke offers zij soms voor onze veiligheid moeten maken. Ook tonen deze gebeurtenissen het gevaar van wapenbezit aan. Maar vandaag richten we ons op de slachtoffers. We huilen mee met de nabestaanden.'

Obama sprak vanuit Warschau, waar hij een defensietop van de NAVO bijwoont. Het is de tweede keer binnen 24 uur dat Obama zijn bevolking vanuit Polen toespreekt over actuele gebeurtenissen. Donderdag reageerde hij op de gebeurtenissen in Baton Rouge en Minnesota, waar zwarte burgers door agenten werden doodgeschoten. Obama liet vrijdag weten met een nieuwe toespraak te komen als er meer informatie is over de aanval in Dallas.

null Beeld afp
Beeld afp

Een informatieve kaart van ANP over politiegeweld in de VS. Lees hier meer over dit onderwerp.

null Beeld anp
Beeld anp

Politieagenten van het korps van Dallas zijn gefotografeerd terwijl ze buiten het lokale Parkland-ziekenhuis een eresaluut brengen aan hun omgekomen collega's.

null Beeld epa
Beeld epa

Vanmorgen werd een foto van een gewapende man door de politie van Dallas vrijgegeven. Inmiddels blijkt dat de man, Mark Hughes, niks met het incident te maken heeft. Hij heeft zijn geweer afgegeven aan een agent en is meegegaan naar het politiebureau voor ondervraging.

Hoewel Hughes geen verdachte meer is en de politie niet langer naar hem zoekt, blijft zijn foto op sociale media van de lokale politie staan. Op Twitter reageren mensen boos omdat de politie nog steeds niet de tweet heeft verwijderd waarin Hughes als verdachte word aangemerkt.

Tegen een nieuwszender CBS zegt Hughes: 'Ik kan het niet geloven. Achteraf had ik makkelijk neergeschoten kunnen worden.'

Zijn broer, die een van de organisatoren van de demonstratie is, zegt in hetzelfde interview dat hij zijn broer heeft aangespoord om zijn geweer over te dragen aan de politie. De man zou een vergunning hebben om een wapen bij zich te dragen.

Ooggetuigen plaatsen massaal beelden op sociale media van de beschieting en de paniek die ontstond. Bekijk hier een overzicht.

De politie heeft de namen vrijgegeven van drie van de zes agenten die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het gaat om Omar Cannon (44), Misty McBride (32) en Jesus Retana (39). Zij zijn geen van allen in levensgevaar.

Diverse Amerikaanse media melden dat de vierde dader door een schotwond om het leven is gekomen. Niet duidelijk is of hij zelfmoord heeft gepleegd. Dit nieuws is nog niet officieel door de politie bevestigd.
Volgens verslaggever Ben Russell heeft een politiemedewerker tegen hem gezegd dat de vierde verdachte, die zich schuil hield in een parkeergarage, inmiddels dood is. Verder zouden er twee verdachte pakketjes zijn gevonden.

Volgens het National Law Enforcement Officers Memorial Fund, een fonds dat agenten eert die in dienstverband zijn omgekomen, is het vandaag de dodelijkste dag voor het Amerikaanse politiekorps sinds de aanslagen van 11 september 2001.

Het is onduidelijk wat er precies gebeurt in de parkeergarage waar de vierde verdachte zich verschanst en die al urenlang door de politie wordt omsingeld. Volgens sommige getuigen en journalisten die zich in de buurt ophouden lijkt het erop dat de politie zijn spullen aan het inpakken is. Mogelijk heeft de verdachte zelfmoord gepleegd. De politie heeft hier nog geen mededelingen over gedaan.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Joe Welsh, een Amerikaanse conservatieve radiopresentator en voormalig Republikeins congreslid in Illinois, tweette vrijdagochtend vroeg oorlogstaal, gericht tegen president Obama en de demonstranten.

Het aantal doden door politiegeweld in de Verenigde Staten is in de eerste zes maanden van 2016 met zo'n 6 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Er zijn dit jaar in totaal 509 doden geregistreerd. Dit meldt The Washington Post op basis van eigen onderzoek. Lees hier meer.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Dit weten we tot nu toe:
- Bij een schietpartij in Dallas zijn vijf politieagenten om het leven gekomen.
- Zes agenten liggen met verwondingen in het ziekenhuis.
- Een burger werd door een kogel geraakt maar is niet in levensgevaar.
- Drie verdachten zijn opgepakt: twee mannen en een vrouw.
- De politie maakt jacht op een vierde verdachte. De politie en deze verdachte houden elkaar onder schot in een parkeergarage.
- De schietpartij vond plaats terwijl er in het hele land werd gedemonstreerd tegen politiegeweld tegen burgers, maar het is nog niet bekend of er een direct verband is.

null Beeld afp
Beeld afp

Bij de schietpartij is voor zover bekend één burger gewond geraakt. De 37-jarige Shetamia Taylor werd in haar been geraakt, maar haar verwondingen zijn niet levensbedreigend. Een zus van haar zei tegenover persbureau AP dat Taylor zich over haar vier zoontjes wierp toen het schieten begon. Ze werd daarbij geraakt in haar rechterkuit. Momenteel wordt ze in het ziekenhuis geopereerd.

De politie heeft een foto vrijgegeven van de 43-jarige Brent Thompson, één van de vijf doodgeschoten agenten. Hij is de eerste agent van de zogenoemde 'transit police', een speciaal politiekorps dat in meerdere districten kan worden ingezet, die tijdens dienstverband is omgekomen. De identiteit van de andere vier slachtoffers is nog niet bekendgemaakt, maar zij zouden in dienst zijn geweest bij het vaste politiekorps van Dallas.

De Amerikaanse president Obama, die momenteel een defensietop van de NAVO in Polen bijwoont, is op de hoogte gebracht van de gebeurtenissen in Dallas. Hij heeft zijn team gevraagd om hem zo goed mogelijk op de hoogte te blijven houden, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Verslaggever Michael Persson volgt de gebeurtenissen op de voet.
'Wat mij opviel aan de beelden, en ook een ex-marinier die in de Washington Post aan het woord komt, is dat de schutter iemand lijkt die weet wat hij doet. Hij schiet rustig en gericht, en als hij wordt beslopen door een andere agent reageert hij direct. Minder getrainde mensen zouden wegduiken, hij gaat erop af en schiet hem dood.'

Hoewel het speculeren blijft, lijkt het om een goed voorbereide en gecoördineerde aanval te gaan. 'Het kunnen zwarte of zelfs witte radicalen zijn, maar ook gelegenheidsterroristen, die de situatie aangrijpen om angst te zaaien.' Er is vooralsnog niets bekend over etniciteit of motieven.

De reacties op Twitter zijn heftig. 'Zelfs oud-congresleden geven Obama de schuld. Het wordt meteen in de rassentegenstellingen getrokken. Wat vrij ver gaat, want het was een vreedzaam protest. Deze aanslag staat daar los van. De demonstranten moesten zelf ook vluchten.' De extreme reacties gaan beide kanten op, zegt Persson: 'Aan de ene kant mensen die vinden dat het politiegeweld tegen zwarten geoorloofd is, aan de andere kant mensen die vinden dat de politie het hier zelf naar gemaakt heeft.'

Aan het begin van de avond werd direct een opsporingsbericht verstuurd van een zwarte man met een wapen. 'Heel hypocriet, want dat mag daar gewoon, met een automatisch wapen rondlopen. Meestal zijn de voorvechters van het recht op wapenbezit witte Republikeinen, en nu een zwarte man van dat recht gebruikmaakt wordt hij direct verdachte. Hij heeft zijn wapen overigens rustig afgegeven.'

null Beeld ap
Beeld ap
Agenten op wacht nabij de plek van de schietpartij in Dallas. Beeld ap
Agenten op wacht nabij de plek van de schietpartij in Dallas.Beeld ap

De parkeergarage waar de politie en de laatste verdachte zich momenteel ophouden, bevindt zich naast een school. Die was voordat de protesten begonnen al afgesloten uit voorzorg.

Er is inmiddels een vijfde agent overleden, zo heeft de politie bekendgemaakt. Details ontbreken nog.

Gouverneur Greg Abbott van Texas heeft een reis buiten de staat vervroegd afgebroken en komt meteen naar Dallas, zegt hij in een verklaring. Hij heeft zijn condoleances overgebracht aan burgemeester Mike Rawlings, en biedt de stad zijn hulp aan.

De politie van Dallas heeft bekendgemaakt dat een persoon van wie een foto circuleerde zichzelf heeft aangegeven. Het gaat om een man in een camouflage-t-shirt die een geweer bij zich had. De politie heeft niet aangegeven of deze man inderdaad verdachte was. Volgens politiechef David Brown zijn er momenteel drie personen in hechtenis genomen: twee mannen die er vandoor waren gegaan in een auto, en een vrouw. Een andere man die zegt de broer te zijn van de man die zichzelf aangaf, zegt dat zijn broer niet een van de schutters was. Zodra de schietpartij begon, zou zijn broer zijn geweer aan een agent gegeven hebben, zegt deze man tegenover televisiestation KTVT.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft tijdelijke vluchtbeperkingen boven Dallas afgekondigd. Alleen hulpvluchten mogen onder begeleiding van de politie het luchtruim boven de stad betreden, aldus een officiële mededeling op de website van de FAA.

Politiebewaking in Dallas Beeld afp
Politiebewaking in DallasBeeld afp

- In Dallas zijn vier agenten om het leven gekomen nadat twee scherpschutters vanaf hoge gebouwen het vuur op hen hadden geopend. Dat gebeurde tijdens protesten waarbij mensen in het hele land hun medeleven betuigen met de slachtoffers van het politiegeweld.
- Een verdachte zit verscholen in een parkeergarage en is in onderhandeling met de politie. Hij zegt meer agenten dood te willen schieten en bommen af te willen laten gaan
- Twee verdachten zijn aangehouden nadat een agent een man een cmouflagetas in een Mercedes zag gooien, die er vervolgens met hoge snelheid vandoor ging.
- Er is ook een vrouwelijke verdachte in de buurt gearresteerd.

De politie schuilt achter een politie-auto in Dallas. Beeld ap
De politie schuilt achter een politie-auto in Dallas.Beeld ap

In heel het land kwamen Amerikanen donderdag de straat op om hun medeleven te betuigen met de slachtoffers van het politiegeweld. In Dallas liepen de protesten uit de hand toen twee scherpschutters vanaf hoge gebouwen het vuur openden op de agenten.

Naast de vier dodelijke slachtoffers raakten zeven agenten gewond, van wie er minstens twee in kritieke toestand zijn.

Politie is momenteel in een parkeergarage in onderhandeling met een van de verdachten. Daarbij zouden geweerschoten worden gelost. Daarnaast zou de man hebben gezegd dat 'het einde nabij is' en dat bommen verspreid liggen over de hele stad.

Drie verdachten zijn inmiddels gearresteerd: twee mannen die de parkeergarage wilden ontvluchten in een Mercedes met camouflagetassen, en één vrouw.

Klik hier voor het nieuwsbericht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden