Review

Teruglezen - 'Noodlandingen Air France na bommelding'

Op de vierde dag na de bloedige aanslagen in Parijs werd de vriendschappelijke wedstrijd tussen het Duitse nationale team en Oranje afgelast vanwege een 'concrete dreiging voor de stad Hannover', is de terreurdreiging in België opgeschaald, bombardeerden Frankrijk en Rusland 'IS-hoofdstad' Raqqa en stemde de Europese Unie unaniem in met hulp aan Frankrijk voor de strijd tegen IS. Lees al het nieuws rond de aanslagen in Parijs hier terug.

Beeld epa

In Saint-Denis nabij Parijs wordt er hevig geschoten. Volgens een bron bij de politie gaat het om 'een grote politieactie'. Dat schrijft Le Monde. Ook op sociale media maken mensen melding van een schietpartij in het centrum van Saint-Denis. Het is nog niet duidelijk of er een verband is met de aanslagen van 13 november.

Twee vliegtuigen van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France, die onderweg waren van de VS naar Parijs, hebben een noodlanding gemaakt op respectievelijk het vliegveld van Halifax en dat van Salt Lake City. Volgens Amerikaanse bronnen was er sprake van telefonische bommeldingen.

Op een van de plekken waar vrijdag in Parijs aanslagen werden gepleegd is een mobiele telefoon gevonden die vermoedelijk is gebruikt door een van de terroristen. Dat heeft een bron dicht bij het onderzoek tegenover CNN verklaard.

Volgens de ingewijde was op de telefoon een sms gevonden met woorden die als boodschap hadden: 'Ok, we zijn klaar' en 'Laten we gaan'. Het toestel was in een vuilnisbak vlakbij de concertzaal Bataclan gevonden, waar 89 mensen werden vermoord. Ook is in de omgeving van het theater annex muziekgebouw een plattegrond van Bataclan gevonden.

De politie in Hannover is op diverse plaatsen in de stad op zoek naar verdachten. Vooralsnog zijn er geen arrestaties verricht. Er zijn ook nog geen explosieven aangetroffen. 'We zijn op verschillende plaatsen ingeschakeld', zegt Martina Stern, woordvoerder van de lokale politie van Hannover. Meer details wil ze voorlopig nog niet kwijt.

Het verdachte pakketje dat in een trein op het centraal station van Hannover werd gevonden was een goed nagemaakte nepbom. Dat heeft de Duitse politie bekendgemaakt. Het object is onschadelijk gemaakt. De bom was nauwelijks van een echt exemplaar te onderscheiden: op een röntgenfoto werden duidelijk draadjes, een printplaat en een mobieltje te zien.

De Duitse politie zoekt nog naarstig naar een man die het verdachte pakketje heeft achtergelaten in de trein. Medereizigers hebben verklaard dat een man iets liet liggen. Hoewel ze hem daarop attendeerden, verliet hij de trein verliet en nam de benen. De bewuste trein was vanuit Hannover op weg naar Oldenburg.

De tip over een ophanden zijnde aanslag bij de vriendschappelijke voetbalwedstrijd in Hannover tussen Oranje en Duitsland kwam van een buitenlandse geheime dienst. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Beieren Joachim Herrmann bevestigd. Eerder meldde de Duitse krant Bild op basis van betrouwbare bronnen dat de Franse geheime dienst de waarschuwing had afgegeven.

Herrmann trad niet in detail over het land van herkomst. Hij zei op de Beierse televisie dat er dinsdagmiddag informatie binnenkwam over een 'aanslag die binnen 48 uur bij een sportieve gebeurtenis in Duitsland zou kunnen plaatsvinden'.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière wilde dinsdagavond niets loslaten over de bron van de aanwijzingen voor een aanslag.

Het verdachte object in een trein op Hannover CS is onschadelijk gemaakt. Er is echter duidelijk iets mee aan de hand: op een röntgenfoto zijn duidelijk draadjes, een printplaat en een mobieltje te zien. Eerder was een explosievenhond van de Duitse politie aangeslagen op het verdachte pakketje, aldus de publieke omroep NDR. Volgens de federale politie gaat het 'minstens' om een nepbom, 'als het niet meer is'.

Beeld ap

Verslaggever Willem Vissers was in Hannover om de oefeninterland Duitsland-Nederland te verslaan. Maar het liep anders. 'Draai je maar om', zegt een agent met een mitrailleur, als de auto de parkeerplaats voor de pers opdraait, anderhalf uur voor de wedstrijd. 'De wedstrijd is drie minuten geleden afgelast. Concrete dreiging.' Lees hier zijn verslag.

Een explosievenhond van de Duitse politie is aangeslagen op een verdacht pakketje in een trein in het centraal station van Hannover. Experts zijn nog steeds in de trein bezig, een deel van het station blijft afgesloten, aldus de publieke omroep NDR.

Het pakketje zou 'onschadelijk zijn gemaakt', meldt nieuwszender NDR.

Bert van Oostveen noemt het 'triest en treurig' dat het Nederlands elftal dinsdagavond niet tegen Duitsland in Hannover kon oefenen. 'We wilden niet wijken voor terreur', reageerde de directeur betaald voetbal van de KNVB. 'Maar sinds vrijdag weten we al dat dit niet altijd lukt', verwees hij naar de aanslagen in Parijs.

'We wilden graag een gebaar maken', zei Van Oostveen. 'We wilden graag voetballen, ondanks de gebeurtenissen in Parijs. Ook voor de symboliek en omdat het tot dinsdagavond veilig leek. Maar als de autoriteiten de veiligheid niet meer kunnen garanderen, dan houdt het op. Dan heb je geen keuze meer.'

Van Oostveen liet doorschemeren wel iets te hebben gehoord over de exacte reden van de afgelasting. 'Maar daar ga en mag ik niets over zeggen', zei hij. 'Dat is niet aan mij. Dat is iets voor de Duitse autoriteiten die ik overigens een heel groot compliment wil maken. Onze mensen moesten zo snel mogelijk in veiligheid gebracht worden, hetgeen ook gebeurd is. Het is zeer verdrietig dat onze maatschappij als gevolg van 'Parijs' en eerdere terreuraanslagen zo alert moet zijn als nu het geval is.'

'Ik heb me geen moment onveilig gevoeld', stelde de directeur betaald voetbal van de KNVB. 'Maar ik weet natuurlijk niet hoe de spelers alles hebben ervaren. Dat zou je aan hen moeten vragen. Zij zijn veilig op weg naar huis. Ik zou normaal altijd zeggen of ze met een vliegtuig of bus naar Nederland gaan. Maar uit veiligheidsoverwegingen ga ik dat nu natuurlijk niet zeggen. '

Bert van Oostveen staat de pers te woordBeeld photo_news

Franse onderzoekers hebben op basis van videobeelden vastgesteld dat er drie mannen zaten in een auto die werd gebruikt bij de aanslagen op bars en restaurants afgelopen vrijdagavond in Parijs. De politie is nu op zoek naar een derde onbekende man, vertelden twee bronnen dinsdag aan persbureau Reuters.

'Drie mannen zaten in de zwarte Seat die is gebruikt bij de schietpartijen op de terrassen van bars en restaurants', aldus een gerechtelijke bron. De onderzoekers zijn er nu zeker van dat naast Salah Abdeslam, die wordt gezocht door de politie en zijn broer Brahim die zichzelf opblies, er een derde dader is die nog moet worden geïdentificeerd.

De Franse geheime dienst heeft de Duitse autoriteiten gewaarschuwd voor een aanslag rond het vriendschappelijke duel tussen het Nederlands elftal en Duitsland van dinsdagavond in Hannover. Dat meldt de Duitse krant Bild op basis van goed ingevoerde bronnen.

De tip zou zo'n dertig uur voor aanvang van het duel zijn binnen gekomen. Het zou gaan om een Irakees die een aanslag wilde plegen.

Er is geen springstof gevonden in Hannover. Dit zei de minister van Binnenlandse Zaken van Nedersaksen, Boris Pistorius (SPD), dinsdagavond. In de Duitse pers deden eerder op de avond berichten de ronde over explosieven in een ambulance of in een koffer.

In de loop van dinsdagavond kwamen er steeds meer aanwijzingen binnen voor een aanslag in Hannover. Daarom is na zorgvuldig overleg besloten de interland Duitsland - Nederland af te zeggen. Dit heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, dinsdagavond gezegd tijdens een persconferentie in Hannover.

De interland Duitsland - Nederland is afgelast wegens een dreigende aanslag van islamisten. Dit meldt de NDR, de regionale omroep in Hannover. Er waren aanwijzingen dat extremistische moslims een aanslag wilden plegen met explosieven.

Voor aanvang van het duel tussen Engeland en Frankrijk in het Wembley-stadion, is Le Marseillaise door fans van beide landen gezongen.

De Franse selectie maakte de terreur in Parijs van dichtbij mee. Tijdens het oefenduel met Duitsland waren de explosies in het Stade de France hoorbaar. Beide teams besloten na afloop uit voorzorg de nacht in het stadion door te brengen. De Franse middenvelder Lassana Diarra verloor een nicht bij de aanslagen van vrijdag, terwijl de zus van aanvaller Antoine Griezmann kon ontsnappen uit popzaal Bataclan, waar bijna negentig mensen werden vermoord.

Op Wembley is dinsdagavond het emotioneel beladen oefenduel tussen Engeland en Frankrijk begonnen, anderhalf uur nadat de wedstrijd tussen Duitsland en Nederland in Hannover werd afgelast vanwege terreurdreiging. De tweekamp in Londen tussen de twee Europese grootmachten staat in het teken van de bloedige aanslagen afgelopen vrijdag in Parijs.

Onder zware beveiliging ging het 'duel van de solidariteit en verzet' rond 21.00 uur (Nederlandse tijd) van start, met vele hoogwaardigheidsbekleders op de tribunes, onder wie de Britse premier David Cameron, prins William en de Londense burgemeester Boris Johnson. Voor het begin van de wedstrijd legden onder anderen de twee bondscoaches Roy Hodgson en Didier Deschamps met prins William bloemen neer op het veld en werd een indrukwekkende minuut stilte gehouden uit eerbetoon aan de slachtoffers. Beide teams speelden met rouwbanden.

De hoofdcommissaris van de politie in Hannover roept de mensen op in huis te blijven. Dat vanwege de dreiging in de stad.

Er zijn berichten dat een ambulance met springstof is gevonden in de buurt van het stadion. Ook zou een verdachte man bij het stadion zijn gesignaleerd die bekend is bij de politie. Dat melden Duitse media. Maar deze berichten zijn nog niet bevestigd door de autoriteiten.

De Franse politie heeft een foto gepubliceerd van één van de vermeende terroristen die zichzelf afgelopen vrijdag bij het Stade de France opbliezen. Ze roepen de hulp in van het publiek bij de identificatie van deze man.

De evacuatie van het voetbalstadion in Hannover is zonder problemen verlopen. Dit heeft de chef van de plaatselijke politie, Volker Kluwe, dinsdagavond gezegd tegen de Duitse publieke omroep ARD. Hij riep de supporters op niet in grote groepen bij elkaar te staan in de stad.

Het ANP meldt het volgende over het moment dat het bericht binnenkwam dat de wedstrijd niet doorging:

Een paar minuten voor 19.30 uur komt een medewerker van de Duitse bond de perstent binnen. Hij loopt een rondje langs alle tafels. 'Das Spiel ist abgesagt', zegt hij op rustige toon. Wat? 'De wedstrijd gaat niet door, iedereen moet zo snel mogelijk het stadion verlaten.' Een paar journalisten worden boos, anderen rennen direct naar buiten.

Laptops worden ingeklapt, fotografen willen de HDI Arena in om hun spullen te pakken die al langs het veld staan. Agenten verhinderen dat.

Niemand mag het stadion in, allemaal zo snel mogelijk naar buiten.
In betrekkelijke rust wandelen journalisten, stewards, barmeisjes, kantoorpersoneel, hulpverleners, brandweermannen en vlaggendragers naar buiten. Bijna iedereen heeft wel een telefoon aan zijn oor. Om de redactie te tippen of geliefden thuis gerust te stellen. Rond het stadion loeien de sirenes onophoudelijk.

De geruchten volgen elkaar in hoog tempo op. Er zou een bom gevonden zijn, zegt de één. Een ander hoort dat een verdacht pakketje in een auto is gesignaleerd.

(..)

Rond de HDI Arena wordt een cordon van agenten aangelegd. Niemand mag naar binnen. Sirenes blijven loeien. Het lijkt wel oorlog in Hannover. Een bizar einde van wat op voorhand al een bijzondere dag beloofde te worden.

Eerder vanavond was er sprake van dat ook de TUI Arena, de grootste overdekte evenementenhal van Hannover, ontruimd zou worden. Maar het concert dat daar plaatsvindt gaat gewoon door.

De politie heeft alle concertlocaties in de stad ingelicht, maar verder vrijgelaten in de keuze om de evenementen af te gelasten. Dat meldt de de Duitse zender NDR.

Ruim een uur voordat de interland tussen Duitsland en Nederland zou beginnen werd deze plots afgelast. Alle toeschouwers die al in het stadion waren, moesten dat zo snel mogelijk verlaten. Volgens de hoofdcommissaries van de politie in Hannover was er sprake van serieuze aanwijzingen voor plannen tot een ontploffing in het stadion. De teams waren op het moment van afgelasting nog niet in het stadion aanwezig.

Ministers Schippers en Hennis waren dat wel. Zij hebben het stadion verlaten en zijn naar het vliegveld gebracht.

Eerder was er een melding over een verdacht pakketje. Volgens een woordvoerster van de Duitse politie wees onderzoek uit dat het om een ongevaarlijk pakketje ging.

De melding van een 'verdacht object' leidde al tot een grote verkeerschaos rond het stadion de HDI Arena van Hannover. De politie sloot namelijk de wegen naar het stadion een klein uur af. Daarna werd iedere auto door agenten met zaklampen doorzocht voordat de laatste honderden meters naar het stadion mochten worden overbrugd. Bezoekers aan de wedstrijd werden vaak meerdere keren van top tot teen gefouilleerd voordat ze het stadion in mochten.

Beeld ap

Het Duitse team was al op weg naar het stadion toen het bericht kwam dat de wedstrijd niet door zou gaan. Daarop is de bus met het team omgekeerd.

Volgens de hoofdcommissaris van Hannover Volker Kluwe waren er aanwijzingen dat iets in het stadion tot ontploffing zou worden gebracht. Dat zei hij op de Duitse zender ARD.

Om 20.30 uur geven de veiligheidsdiensten een persconferentie over de stand van zaken en de beslissing de voetbalwedstrijd niet door te laten gaan en het stadion te ontruimen.

De journalisten van FC Afkicken streamen hun verslag vanuit Hannover live via Periscope.

De voetballers en officials zijn in veiligheid gebracht. Supporters zijn verzocht zich 'op een zo groot mogelijke afstand van het stadion' te begeven. De Duitse voetbalploeg zou op een geheime locatie zijn ondergebracht.

Er waren serieuze aanwijzingen dat er plannen waren iets tot ontploffing te brengen, heeft de hoofcommissaries van de politie de dreiging voor Hannover verklaard. Dat meldt de NDR. Daarom is het stadion ontruimd, en gaat de wedstrijd tussen Duitsland en Nederland niet door.

Het plaatselijke vervoersbedrijf Üstra Hannoversche Verkehrsbetriebe heeft op last van de politie tramlijn 17 stilgelegd. Op de tramlijnen 7 en 9 is een aantal haltes geschrapt.

De chef van de politie van Hannover, Volker Kluwe, rept over 'concreet gevaar voor heel Hannover'. Dat meldt de Duitse zender NDR.
Er zijn berichten dat ook de TUI Arena ontruimd wordt. Die Arena bevindt zich in zuid-Hannover en kan 14000 bezoekers huisvesten tijdens concerten. Het is het grootste overdekte venue voor concerten in Hannover.

Beeld anp

De spelers waren nog niet in het stadion toen het bericht kwam dat er werd afgelast, meldt journalist Tom Egbers op Twitter. Hij is aanwezig in het stadion. Normaal gesproken zou dat wel het geval zijn, dus het besluit is waarschijnlijk eerder genomen.

‘Verlaat u zo snel mogelijk het stadion’, werd er in de arena in Hannover omgeroepen. De bezoekers werd gevraagd dit zonder paniek te doen, meldt Der Spiegel.

'Veiligheid staat voorop. Ik vertrouw op het oordeel van de politie, dat ze hier de juiste beslissing hebben genomen. Wanneer er een dreiging ontstaat dan moet je maatregelen nemen', aldus de burgemeester van Hannover Stefan Schostok.

Bezoekers worden gecontroleerd bij de ingang van het voetbalstadionBeeld anp

Volkskrant verslaggever Willem Vissers meldt over de telefoon: 'We reden net de parkeerplaats op, toen een agente zei dat we beter konden omdraaien. Ze zei dat de wedstrijd was afgelast om 'concrete afdreiging'. De sfeer was voor de wedstrijd al bizar; aan de ene kant waren er zwaailichten, sirenes en ambulances, aan de andere kant werd er een stille toch gehouden, door mensen met kaarsjes.

Volgens RTL-verslaggever Jeroen Akkermans zou een verdachte koffer de oorzaak zijn van alle commotie. Het zou ook gaan om vals alarm. Maar omdat de spanning al zo hoog was opgelopen, is besloten de wedstrijd af te gelasten. Meldt dus Akkermans.

De Nederlandse ministers Edith Schippers (Sport) en Jeanine Hennis (Defensie) zijn al uit het stadion in Hannover. De ministers werden rond 19.15 uur door de Duitse beveiliging gemaand het stadion te verlaten. De ministers zijn inmiddels op weg naar het vliegveld.

Volgens de woordvoerster van minister Hennis was er geen sprake van paniek op het moment dat de Nederlandse delegatie gevraagd werd het stadion te verlaten. Er werd niet gezegd wat de achtergrond is van de ontruiming van het stadion en de afgelasting van de wedstrijd.

De voetbalwedstrijd Duitsland - Nederland is ruim een uur voor aanvang (20.45) afgelast. De reden van de afgelasting is 'concrete dreiging', dat meldt een verslaggever ter plaatse.

Het stadion wordt op dit moment ontruimd. Eerder was er een melding over een verdacht pakketje. Volgens een woordvoerster van de Duitse politie wees onderzoek uit dat het om een ongevaarlijk pakketje ging.

Een broer van Salah Abdeslam heeft de voortvluchtige verdachte in een televisie-interview gevraagd zich aan te geven bij de autoriteiten.

'We zijn een familie. We denken aan hem, we vragen ons af waar hij is, of hij bang is, of hij eet', klinkt het in een gesprek met BFM TV. 'Het beste dat hij kan doen, is zichzelf aangeven zodat de autoriteiten kunnen uitzoeken wat er precies is gebeurd.'

Ik herinner er u aan: hij is nog steeds niet verhoord door de politie', zegt Mohamed Abdeslam. 'Dus hij wordt nog altijd verondersteld onschuldig [te zijn].'

Mohamed Abdeslam is het afgelopen weekend zelf in Molenbeek gearresteerd. Hij werd gisteren vrijgelaten omdat de onderzoeksrechter geen bewijs van betrokkenheid tegen de man had had. Hij had ook een alibi tijdens de aanslagen van vrijdag. Zijn twee broers Salah en Brahim Abdeslam waren wel betrokken. Die laatste blies zichzelf op met een bomgordel aan een bar in Parijs.

Mohammed Abdeslam, broer van SalahBeeld photo_news

De fans van FC Groningen moeten volgende week de uitwedstrijd tegen Olympique Marseille om missen. In het bezoekersvak zullen geen Groningse fans worden toegelaten.

Reden voor de beslissing zijn de bloedige aanslagen van afgelopen vrijdag in Parijs, die de Franse regering deed besluit de noodtoestand af te kondigen.

Om dezelfde reden zijn supporters van Anderlecht volgende week donderdag niet welkom tijdens de uitwedstrijd van hun club tegen AS Monaco in de Europa League.

De politie in Frankrijk is op zoek naar een tweede voorvluchtige verdachte die direct betrokken zou zijn bij de aanslagen van vrijdag. Dat meldt persbureau Associated Press.

Tussen de aanhouding van zeven verdachten dinsdag in het Duitse Alsdorf en de aanslagen in Parijs, is geen direct verband. Dat maakte de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière dinsdag bekend. 'Zoals eerder het geval was, is er minstens een dader voortvluchtig. De zorg bestaat dat deze dader naar de buurlanden vlucht', aldus de bewindsman.

In Alsdorf, niet ver van de grens met Nederland, arresteerden speciale eenheden van de politie dinsdag in totaal zeven mensen. Eerder op de dag verklaarde de politie nog: 'we hebben aanwijzingen gekregen dat een van de gezochten in verband met Parijs zich mogelijkerwijs in ons gebied ophoudt.'

Politie in AlsdorfBeeld ap

De Franse politie heeft dinsdagmiddag een wijk van de havenstad Boulogne-sur-Mer afgegrendeld. Volgens de krant La Voix du Nord zijn vervolgens schoten gehoord in de nieuwbouwwijk Le Chemin-Vert aan de noordrand van de stad. Volgens ooggetuigen is geschoten met automatische wapens. Dit is tegengesproken door de plaatselijke autoriteiten.

De omsingeling van een deel van de wijk was in het kader van de noodtoestand die is uitgeroepen na de bloedige aanslagen van vrijdag in Parijs. La Voix du Nord meldde dat de inval in de 'probleemwijk' aanvankelijk voor de nacht van dinsdag op woensdag gepland stond, maar is vervroegd. De actie is voor dinsdagavond beëindigd. Volgens de krant is een verdachte aangehouden.

De poilitie in het Duitse Alsdorf, niet ver van Aken en de Nederlandse grens, heeft dinsdag zeven verdachten aangehouden in verband met de aanslagen van vrijdag in Parijs. De politie maakte rond 17.00 uur de arrestatie van nog eens twee verdachten bekend.

Eerder op de dag was al naar buiten gebracht dat er vijf mensen waren aangehouden. Ze zouden allemaal van buitenlandse afkomst zijn.

Het kabinet maakt rond de 200 miljoen euro vrij voor het ministerie van Veiligheid en Justitie. Bronnen op het Binnenhof bevestigen tegenover de Volkskrant dat daar een deal over is binnen de coalitie.

Extra geld voor Veiligheid was al op Prinsjesdag een wens van de oppositiepartijen. Ook premier Mark Rutte en de coalitiepartijen gaven toe dat er flinke gaten zaten in de begroting van minister Ard van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhoff. Het kabinet beloofde toen zelf een analyse te maken van de problemen en ook met een oplossing te komen.

De details over die oplossing worden later bekend, maar duidelijk is dat er 200 miljoen bijkomt volgend jaar.

De Franse president François Hollande heeft zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin dinsdag gebeld en afgesproken meer samen te werken bij de militaire acties in Syrië. Hollande en Poetin ontmoeten elkaar 26 november in Moskou om over de strijd tegen het terrorisme te spreken.

Beeld reuters

De Tweede Kamer debatteert nog deze week met het kabinet over de aanslagen in Parijs. De partijen willen dat naast premier Mark Rutte ook vicepremier Lodewijk Asscher en minister van Justitie Ard van der Steur aanwezig zijn.

Het debat komt er op verzoek van Geert Wilders van de PVV en kreeg steun van de hele Kamer. GroenLinks, CDA, SGP en SP willen Asscher erbij omdat hij verantwoordelijk is voor integratie en niet zoals de premier het woord oorlog in de mond wil nemen.

Bij de aanslagen in Parijs kwamen 129 mensen om het leven. Terreurgroep IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vindt dat Frankrijk de huidige situatie misbruikt door zich nu niet te houden aan de begrotingsregels. Het Franse tekort lag al vóór de aanslagen in Parijs boven de EU-normen, aldus Zijlstra.

Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft er begrip voor als het Franse begrotingstekort door antiterreurmaatregelen hoger uitkomt. Hij zei dat dinsdag bij RTLZ.

'Begrip en solidariteit met Frankrijk staan nu voorop. Als zij het nodig vinden om de uitgaven te verhogen is dat een nationale keuze. Wat het betekent voor de begroting of de begrotingsregels, daarvoor is het te vroeg. Dit zijn onvergelijkbare grootheden. Begrip staat voorop, maar dat wil niet zeggen dat je nu de begroting laat lopen. Maar ik begrijp dat Frankrijk nu dit accent zet', aldus Dijsselbloem.

Halbe ZijlstraBeeld anp

In de buurt van Aken zijn nog eens twee arrestaties verricht in verband met de terreuraanslagen in Parijs, meldt persbureau Reuters. In totaal zijn vandaag dus vijf arrestaties verricht in en rond Aken. Ook nu is nog niet bekend wat de gearresteerden precies te maken hebben me de aanslagen.

Als premier Mark Rutte zegt dat we in oorlog zijn met de radicaalislamitische terreurbeweging IS, moeten meer daden volgen. 'Er is een woord uitgesproken dat niet zonder daden kan', zegt fractievoorzitter Sybrand Buma van de oppositiepartij CDA dinsdag.

Als je de consequenties van het woord niet durft te aanvaarden, dan moet je dat woord niet gebruiken, aldus de CDA'er. Nederland moet meer doen 'om het kwaad van IS kwijt te raken', vindt hij.

Buma pleitte opnieuw voor Nederlands ingrijpen tegen de IS in Syrië, ook met grondtroepen. 'Dat kan niet anders. Iedereen die dat niet wil moet beseffen dat IS zal blijven'. Ook vindt hij dat nu eindelijk een reeks wetten moet worden aangenomen die 'ons veiliger maken.'

Een Franse soldaat patrouilleert bij de Sacre Coeur in Parijs. De Sacre Coeur is een kathedraal in Montmartre en een grote trekpleister voor toeristen.Beeld Reuters

In de nasleep van de Parijse aanslagen zijn sinds zondag zestien mensen gearresteerd, meldt de Franse politie.

De stem van de audio-opname waarin IS de aanslagen in Parijs opeist, komt van een Franse jihadist. Dit meldt persbureau AFP zojuist op basis van 'bronnen dichtbij het onderzoek'. De bronnen noemen de naam van Fabien Clain. Hij is familie van Mohamed Merah, die in 2012 vijf mensen vermoordde op een Joodse school.

De Tweede Kamer stond zojuist stil bij de aanslagen in Parijs. De Franse ambassadeur was daar ook bij aanwezig. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zei dat Nederland 'schouder aan schouder' staat met Frankrijk 'in deze verdrietige, angstige tijd'. Na de verklaring van Van Miltenburg nam de Kamer een minuut stilte in acht.

De Kamer praat inmiddels over de aanslagen in Parijs. Volgens D66-voorman Alexander Pechtold is de term 'oorlog' in dezen niet helemaal gepast. De term geeft volgens hem te veel eer aan de terroristen en betekent ook dat je veel maatregelen moet nemen die ingaan tegen de vrijheid.

De Verenigde Staten gaan een samenwerking aan met Turkije om de resterende 98 kilometer grens met Syrië dicht te timmeren. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zojuist op CNN.

Minister Kerry.Beeld ap

Nederland heeft namens het kabinet de Franse autoriteiten hulp geboden waar hulp gewenst is, schrijft premier Rutte in een brief aan de Tweede Kamer. 'Nederland staat pal naast Frankrijk in de bescherming en verdediging van wat ons lief is: onze vrijheid en onze veiligheid voorop. Die onderlinge verbondenheid is in heel Nederland zichtbaar en voelbaar.'

Voor Nederland liggen alle opties op tafel als het gaat om hulp aan Frankrijk. Dat liet minister Jeanine Hennis (Defensie) dinsdag weten nadat Frankrijk de EU-lidstaten om militaire hulp had gevraagd naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.

'Eensgezind en vastberaden zal de strijd tegen IS moeten worden gevoerd. Hierbij liggen alle opties op tafel. Deze strijd gaat ons allemaal aan. Het draait om waarden, onze manier van leven', aldus minister Hennis. Frankrijk moet de komende tijd duidelijk gaan maken waar aanvullende behoefte aan is.

Het is voor het eerst dat binnen de Europese Unie een verzoek om militaire steun is gedaan door een lidstaat op basis van artikel 42.7. Het verplicht de EU-lidstaten Frankrijk met alle mogelijke middelen bij te staan.

Als ons land militaire hulp gaat geven aan de Fransen, hoeft de Tweede Kamer strikt gezien niet om instemming te worden gevraagd. Maar in zo'n geval zal zeker een artikel 100 procedure volgen waarbij de Kamer op de hoogte wordt gesteld van de voorgenomen inzet. Bij andere vormen van hulp bijvoorbeeld op het gebied van inlichtingen of grensbewaking gelden de normale procedures.

Even een pas op de plaats. Wat is er tot nu toe vandaag gebeurd?

- Afgelopen nacht heeft het Franse leger nieuwe bombardementen uitgevoerd op de 'hoofdstad' van IS, Raqqa. De uitkomst van de bombardementen is nog onduidelijk, IS zou zijn operaties hebben verplaatst naar een nieuwe, onbekende locatie. Ook Rusland heeft de aanval geopend op Raqqa.

- In Frankrijk zelf zijn afgelopen nacht 128 huizen doorzocht. Of dat nieuwe arrestaties heeft opgeleverd, is niet bekend. Gisternacht werden er 23 personen aangehouden tijdens 168 huiszoekingen.

- De politie is nog steeds op zoek naar ten minste één dader, en twee mogelijke handlangers. In Parijs is een zwarte auto gevonden die mogelijk verband houdt met de aanslagen. Ook zijn twee appartementen gevonden, die als 'safehouse' dienden voor de terroristen.

- In Duitsland zijn drie personen aangehouden, twee vrouwen en een man. Wat hun link is met de aanslagen is nog niet bekend.

Beeld AFP

De Britse premier David Cameron heeft het Britse condoleanceregister voor de slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs getekend op de Franse ambassade in Londen.

Cameron zei vandaag in een toespraak in het Britse lagerhuis dat hij een 'uitgebreide, internationale aanpak van IS' wil, waarbij Groot-Brittannië eventueel ook luchtaanvallen uit zal gaan voeren in Syrië.

De Britse premier David Cameron.Beeld afp

De politie heeft een 16-jarige Rotterdamse jongen opgepakt omdat hij zaterdag dreigtweets zou hebben gestuurd over een vlucht van Air France van Schiphol naar Parijs. In de berichten werd onder meer gemeld dat op deze vlucht wat zou gebeuren en er werd de link gelegd met de aanslagen in Parijs, meldt de politie.

Het betreffende toestel bleef daarom zaterdag uren aan de grond na het verschijnen van de tweets. Na een grondige doorzoeking werd niets verontrustends aangetroffen en kon het vliegtuig alsnog vertrekken.

Eén van de twee verdachten die in België zijn gearresteerd, is in Frankrijk geweest, maar alleen om een vriend op te halen. Dit zegt zijn advocaat. De verdachte, de 27-jarige Mohammed Amri, is dit weekend gearresteerd op verdenking van terrorisme.

Volgens verschillende Belgische media wordt onderzocht of Amri en een andere verdachte, Hamza Attou, de zelfmoordbommen hebben geleverd die gebruikt zijn bij de aanslagen. Bij huiszoekingen werd kusntmest aangetroffen, hetgeen gebruikt kan worden voor het maken van explosieven.

De KNVB heeft voetbalclubs na de aanslagen in Parijs extra aanbevolen op het afsteken van vuurwerk door supporters te letten tijdens de komende competitiewedstrijden in Nederland. Dit meldt persbureau ANP.

'Het afsteken daarvan brengt sowieso risico's met zich mee, maar voor nu kan het ook associaties met de aanslagen veroorzaken', aldus de Nederlandse voetbalbond dinsdag.

Het is overigens verboden om vuurwerk mee te nemen het stadion in, maar sommige supporters proberen het wel degelijk en soms met succes. Volgens de KNVB letten veel clubs daar al goed op, maar is het gebruik van vuurwerk na de aanslagen nog eens onder de aandacht gebracht.

Voorlopig zijn er verder geen signalen dat het dreigingsniveau in de Nederlandse stadions is veranderd. 'Voor nu geldt er landelijk dan ook geen verscherpt veiligheidsregime. Mochten er specifieke signalen zijn, dan zullen de inlichtingendiensten dat delen met de burgemeester van de betreffende speelstad.'

Volgens het ministerie van Justitie wordt de inschatting of extra maatregelen nodig zijn bovendien gemaakt op lokaal niveau, oftewel door de burgemeester, de politie en de clubs. Een algemeen extra advies aan speelsteden is er op dit moment niet.

Bij verschillende sportevenementen in Europa werden na de aanslagen extra maatregelen genomen. Bij bijvoorbeeld de ATP Tour Finals in Londen en de Zesdaagse van Gent zijn rugzakken en grote tassen verboden. In Nederland wordt ook dat op lokaal niveau bepaald.

De Eiffeltoren is weer gesloten voor publiek. Volgens de Franse krant Le Figaro gaat het om een 'organisatorisch probleem' en is er bijvoorbeeld geen sprake van acute verhoogde terreurdreiging.

Beeld photo_news

In de hotelkamer die Abdeslam Salah heeft geboekt in een buitenbuurt van Parijs - van 11 tot en met 17 november - zijn injectiespuiten, pizzadozen en halfopgegeten chocoladefiguren gevonden. Dat meldt de Franse site Le Point. De Franse krant Le Figaro maakt ook melding van een andere 'uitvalsbasis' van de daders, in de Parijse voorstad Bobigny, niet ver van het Stade de France.

Zoals we eerder in dit liveblog meldden, werkte Abdeslam Salah met twee handlangers. Daar is nu iets meer over bekend. Vrijdagnacht rond 2.00 uur kregen de handlangers een telefoontje van Salah waarin hij vroeg of hij opgehaald kon worden bij metrostation Barbes, in het noorden van Parijs. Dat gebeurde tegen vijf uur op zaterdagochtend. Volgens de Franse krant Libération is de verdachte auto die vanmorgen gevonden is, een zwarte Renault Clio met Belgisch kenteken, gehuurd door Abdeslam.

Zijn handlangers, Hamza Attou en Mohamed Amri, zeggen niet te hebben geweten wat Salah gedaan had en dat zij er dus ook niet betrokken bij waren. Ze hebben hem naar eigen zeggen alleen opgehaald.

De Belgische justitie beschuldigt de twee van lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Bij huiszoekingen in de woningen van de handlangers heeft de politie kunstmest gevonden, evenals munitie voor kalasjnikovs. Kunstmest oftewel ammoniumnitraat wordt veel gebruikt in explosieven. De handlangers zeggen het zelf gewoon te gebruiken als kunstmest voor in de tuin.

De gevonden auto in het achttiende arrondissement.Beeld AFP

Vlakbij het Duitse Aken zijn drie mensen gearresteerd in verband met de aanslagen in Parijs, meldt de Duitse politie. Verder zijn er nog geen details bekend.

ANP meldt dat het volgens lokale media gaat om twee vrouwen en een man die vanochtend rond half tien zijn opgepakt. De politie is volgens de Aachener Zeitung met veel man ter plaatse.

De voortvluchtige terreurverdachte Salah Abdeslam is zo'n twee maanden geleden in Duitsland en Oostenrijk geweest. Hij passeerde met twee anderen in een auto op 9 september bij het Duitse Passau de grens met Oostenrijk. Ongeveer 50 kilometer na de grens werden de drie bij een routinecontrole aangehouden. Abdeslam verklaarde dat ze een paar dagen in Oostenrijk op vakantie gingen. Er waren op dat moment geen aanwijzingen dat de 26-jarige Belg iets met terreur van doen had.
Abdeslam wordt gezocht omdat hij de Volkswagen Polo zou hebben gehuurd waarmee terroristen naar de concertzaal Bataclan werden gebracht. (ANP)

De gezochte Salah Abdeslam.Beeld afp

Even een korte round-up van het nieuws rond 'Parijs' van vanmorgen:

- Frankrijk blijft jacht maken op terroristen in reactie op de aanslagen. Afgelopen nacht werden in het land 128 huiszoekingen gedaan.

- Franse gevechtsvliegtuigen voerden opnieuw luchtaanvallen uit de op de Syrische stad Raqqa, het belangrijkste bolwerk van Islamitische Staat (IS). Ook Rusland gooide bommen op Raqqa.

- In heel Frankrijk zijn 115.000 politiemensen en militairen gemobiliseerd.

- President François Hollande reist komende week naar Moskou en Washington om daar met zijn Russische en Amerikaanse ambtsgenoot te overleggen.

- De ministers van Defensie van de andere 27 lidstaten hebben Frankrijk unaniem hulp aangeboden in de strijd tegen terreur. De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian sprak van een belangrijke politieke beslissing.

- De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dringt er bij Europese landen op aan de aanslagen in Parijs niet in verband te brengen met de vluchtelingenstroom.

De Franse minister Le DrianBeeld reuters

De cartoon van Collignon, vandaag in de Volkskrant:

De Europese Unie heeft inderdaad begrip voor het overtreden van begrotingsregels door Frankrijk. Volgens verantwoordelijk eurocommissaris Moscovici zijn de regels 'star noch dom' en snapt hij dat de Franse veiligheid nu prioriteit heeft. Hollande zei gisteren dat de uitbreiding van het politie-apparaat en het behouden van banen in het leger allicht veel geld zal kosten, maar dat het veiligheidspact belangrijker is dan het stabiliteitspact.

Moscovici toont begrip voor het overschrijden van Europese begrotingsregels ten faveure van de veiligheid in Frankrijk.Beeld photo_news

Er bestaat geen verschil tussen slachtoffers van terroristische aanslagen, schrijft deze Twitteraar. Het inmiddels bekende logo van de Eiffeltoren in een 'peaceteken' is op onderstaand plaatje getransformeerd naar een vliegtuig, verwijzend naar de dodelijke slachtoffers van de vliegtuigcrash boven de Sinaï-woestijn. Vandaag maakte Poetin bekend dat ook Rusland nu erkent dat de vliegtuigcrash het gevolg was van een terreurdaad.

Het Eiffeltoren-logo.Beeld EPA

De Britse minister van Financiën Osborne zegt dat IS-strijders 'potentieel dodelijke cyberaanvallen' proberen voor te bereiden, meldt persbureau Reuters. Hij roept Britse bedrijven op om hun netwerken te beschermen.

De Britse minister van Financiën George Osborne.Beeld epa

Na de aanslagen werd een Syrisch paspoort gevonden naast het lichaam van één van de terroristen die zichzelf opblies bij het Stade de France. Er bestond aanvankelijk twijfel over de echtheid ervan, maar nu is het mogelijk van een soldaat uit het leger van de Syrische president Assad. De soldaat is enkele maanden geleden omgekomen, meldt AFP op basis van een bron dicht bij het onderzoek.

Op 3 oktober werd het paspoort geregistreerd in Griekenland, een paar dagen later dook het op in Kroatië. Mogelijk is het een dwaalspoor opgezet door IS, omdat het - volgens Duitsland in ieder geval - mogelijk is dat IS de vluchtelingendiscussie wil beïnvloeden.

Een speciale VN-rapporteur, Karima Bennoune, heeft gezegd dat de terreuraanslagen in Parijs 'een misdaad tegen de mensheid en tegen cultuur' zijn. Culturele plaatsen, waar mensen samenkomen, vormden het doel van de aanslagen.'

De Franse ochtendspits was vanochtend ongekend druk: met 529 kilometer was er een recordlengte aan files. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst (VID) in Nederland. Gisteren was het ook druk op de Franse wegen, media stelden toen dat mensen het openbaar vervoer zouden vermijden uit angst voor aanslagen. Deze verklaring zou ook dinsdag een rol kunnen spelen, daarnaast vergroten de weersomstandigheden de files.

Gisteren werd reeds bekend dat Eagles of Death Metal, de band die vrijdag optrad in Bataclan, deze week hoogstwaarschijnlijk te vinden is in de Britse hitlijst met de Duran Duran-cover 'Save A Prayer'. Nu heeft Duran Duran gezegd alle opbrengsten uit royalty's die binnenkomen te doneren aan het goede doel.

Eagles of Death Metal stond vrijdagavond op het podium in de Parijse concerthal Bataclan toen terroristen het vuur openden op concertgangers. Ruim tachtig mensen, onder wie een crewlid van de Amerikaanse band, overleefden de aanslag niet.

Fans van Eagles of Death Metal begonnen een onlinecampagne om ervoor te zorgen dat de groep bovenaan de Britse hitlijsten komt. Vooralsnog staat de band op de 96e plek met de Duran Duran-cover Save A Prayer. De Official Charts Company verwacht dat het nummer nog gaat stijgen. Vrijdag wordt de hitlijst bekendgemaakt.

De Ornano-straat in het achttiende district van Parijs, in het noorden van de stad, zou zijn afgesloten. Er schijnt een verdachte, achtergelaten auto gevonden te zijn die gelinkt wordt aan de aanslagen. De auto heeft volgens de Belgische nieuwszender VTM een Belgisch nummerbord.

Abdeslam Salah, de man die vermoedelijk achter de aanslagen in Parijs zit, zou door twee handlangers zijn afgezet in Brussel. Volgens één van hen heeft hij Salah afgezet bij het Koning Boudewijnstadion, het voetbalstadion waar vanavond de wedstrijd tussen België en Spanje plaats zou vinden. De tweede handlanger beweert juist dat Salah is afgezet in de Brusselse randgemeente Molenbeek. Dat meldt HLN op basis van persbureau Belga, dat zegt bevestiging van beide berichten te hebben gekregen.

De vermoedelijke handlangers die Salah hebben opgepikt in Parijs zijn zaterdag opgepakt bij huiszoekingen in Molenbeek. Gisteren werden ze aangehouden op verdenking van terrorisme.

Eén van hen kreeg vrijdag na de aanslagen een telefoontje van Salah: of hij hem kon komen ophalen in Parijs. Dat gebeurde, samen met een vriend. Zowel op de heen- als terugweg is de auto gecontroleerd, maar mocht deze toch doorrijden.

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is bang dat Europese landen de aanslagen in Parijs als reden zien om vluchtelingen af te wijzen of de schuld te geven van terreur, terwijl de overgrote meerderheid van de vluchtelingen vlucht voor oorlog en onderdrukking. 'We storen ons zeer aan taalgebruik dat vluchtelingen demoniseert als groep. Het is gevaarlijk en draagt bij aan angst en xenofobie.'

De president van Iran Rouhani heeft Hollande verteld dat het van 'vitaal belang is' om de strijd tegen IS voort te zetten en 'met al onze kracht terrorisme te bestrijden'. Dit vertelde Hollande na een telefoontje tussen hem en Rouhani.

Alle 28 lidstaten hebben het formele verzoek van Frankrijk om 'hulp en assistentie' geaccepteerd, meldt persbureau Reuters. De Franse minister van Defensie benadrukt dat deze hulp kan bestaan uit meer ondersteuning in Syrië, Irak en Afrika. Elke EU-lidstaat, zegt hij, zal op een bepaalde manier helpen. Deze hulp zal snel en 'op verschillende wijzes' geboden worden.

President Hollande en minister Kerry na hun bespreking.Beeld EPA

De Franse minister van Transport wil dat op alle stations in Frankrijk beveiligingspoortjes komen te staan. Het gaat om dezelfde poortjes als die op vliegvelden. Hij heeft de Franse spoorwegen al gevraagd om de mogelijkheid hiertoe zo snel mogelijk te onderzoeken.

Volgens Duitsland zijn er geen aanwijzingen dat er een aanslag wordt voorbereid in hun land. Ook zeggen ze geen aanwijzingen te hebben dat er islamitische extremisten als vluchteling het land binnenkomen en aldaar aanslagen voorbereiden. Dit meldt persbureau Reuters.

De meeting tussen president Hollande en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry is afgelopen. Ze hebben het gehad over hoe ze hun samenwerking het best kunnen versterken en inzetten tegen IS. Volgens Kerry verliest IS terrein en wint de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen IS terrein terug.

President Hollande en minister Kerry na hun bespreking.Beeld EPA

Charlie Hebdo heeft zijn cover gewijd aan de aanslagen in Parijs. Hoofdredacteur Riss: 'We vreesden al dat er na de aanslagen van januari nieuwe aanslagen zouden komen. Het hing als een zwaard van Damocles boven ons hoofd. Nu is het zover. Zonder het te beseffen zijn de Parijzenaars van 2015 de Londenaren van 1940 geworden; gedetermineerd om niet toe te geven. Dat is het enige antwoord wat je de terroristen kan geven, zo maak je hun terreur onschadelijk.'

De tekst op de cover luidt als volgt: 'Zij hebben wapens - schijt aan hen. Wij hebben champagne!'

Zoals aangekondigd door president Hollande heeft Frankrijk andere EU-landen gevraagd om militair te helpen bij de strijd tegen IS in Irak en Syrië. Dit zei de Franse minister van Defensie Jean-Yves le Drian tegen AFP. Le Drian is momenteel aanwezig in Brussel.

Jean-Yves Le Drian, de Franse minister van Defensie.Beeld photo_news

De Amerikaanse minister van Defensie, Ashton Carter, heeft gisteren bij CNN gezegd dat hij niet verbaasd is over de aanslagen in Parijs. Wel hoopt hij dat het Europese landen overtuigt van de noodzaak van deelname aan de anti-IS-coalitie. 'Niets van wat de afgelopen dagen gebeurd is, verbaast me. Het zou niemand moeten verbazen', aldus de minister.

Vorige week zei Carter reeds dat luchtaanvallen alleen nooit afdoende kunnen zijn om IS uit te schakelen. 'We kunnen IS verslaan; ze verslagen houden is het moeilijkste deel.' Volgens hem zijn er uiteindelijk militairen op de grond nodig om gebied te veroveren en te bezetten. Dat hoeven niet per se Amerikanen te zijn. Obama heeft al vaker aangegeven geen Amerikaanse 'boots on the ground' te willen.

De aanslagen veranderen niets aan het strategisch karakter van de Amerikaanse strijd tegen IS, schrijft onze correspondent in de Verenigde Staten Michael Persson vandaag. (+)


Ashton Carter, de Franse minister van Defensie.Beeld afp

Tunesië heeft deze maand nog een grote aanslag op hotels en politiebureaus weten te verijdelen, meldt persbureau Reuters op basis van een overheidsbron. Een groep van 17 islamitische strijders is gearresteerd op verdenking van terreur. Sommigen van hen hebben training genoten in Libië en Syrië en wachtten op aanwijzingen vanuit daar om de aanslagen uit te voeren.

In maart van dit jaar eiste IS een aanslag op die plaatsvond in het Bardomuseum in Tunis, de hoofdstad van Tunesië, waarbij 21 mensen omkwamen. 38 mensen, allen toeristen, kwamen om bij de aanslag op een hotel en strand in de badplaats Sousse. Ook deze terreurdaad is opgeëist door IS.

Volgens president Poetin zijn er explosieven gevonden in het wrak van het vliegtuig dat in oktober neerstortte in de Egyptische Sinaïwoestijn. Hij neemt het woord 'terreurdaad' in de mond en zegt alles op alles te zetten om de daders te vinden. IS claimde de crash van het vliegtuig.

Poetin zegt dat ook Rusland het aantal luchtaanvallen in Syrië zal opvoeren. Frankrijk is daar reeds mee begonnen. Raqqa, de 'hoofdstad' van IS, is daarbij het hoofddoelwit geweest de afgelopen dagen. Volgens de Franse krant Le Monde heeft Rusland vanmorgen al kruisraketten afgeschoten op Raqqa vanaf schepen in de Middellandse Zee.

Franse agenten controleren voertuigen aan de grens met Italië.Beeld reuters

President François Hollande kwam in zijn speech gisteren met een aantal stevige maatregelen om de terreur aan te pakken. Hoe realistisch zijn deze plannen? Onze redacteuren nemen ze onder de loep. (+)

President Hollande zal volgende week afreizen naar president Obama in Washington en naar president Poetin in Moskou. In zijn speech voor het parlement gisteren kondigde hij al aan met zijn ambtsgenoten te willen praten over de bestrijding van Islamitische Staat.

Op dit moment spreekt Hollande met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die na de G20-top naar Parijs is afgereisd.

President Hollande gedurende de bijeenkomst van het voltallige Franse parlement gisteren.Beeld AFP

Er is een nieuwe foto verspreid van Abdeslam Salah, de nog altijd voortvluchtige terrorist die achter de aanslagen van Parijs zit. Hij zou voor het laatst gezien zijn bij het Belgische voetbalstadion waar vanavond de vriendschappelijke wedstrijd België - Spanje zou worden gespeeld. Die wedstrijd is echter afgelast wegens terreurdreiging.

Frankrijk gaat geheid kampen met een begrotingstekort nu er extra geld gestoken wordt in veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de aanslagen. De Franse premier Valls zegt dit dinsdag. Maandag kondigde Hollande gedurende zijn speech reeds aan meer geld te steken in de nationale veiligheid. Zo wil hij zeker 5.000 extra banen creëren bij de politie. Valls spreekt van 10.000 extra krachten bij de politie. 'De Europese Commissie moet begrijpen dat de strijd tegen IS een zaak is van Frankrijk, maar ook van Europa', zegt Valls.

Ook zegt Valls dat Fransen bepaalde vrijheden zullen moeten inperken om de veiligheid van Fransen te kunnen waarborgen.

Premier Valls.Beeld AFP

Het is niet nodig om ons af te vragen wat er in het hoofd omgaat van de aanslagplegers en andere aanhangers van IS, schrijft columniste Elma Drayer vandaag in een opiniestuk. 'De luitjes zijn immers glashelder over hun beweegredenen: iederéén die zich niet onderwerpt aan hun ideologie verdient de slavernij of de dood.'

Website Mashable is begonnen met een project op Twitter om alle omgekomen slachtoffers te eren met een tweet en een foto. Per slachtoffer twittert het account @ParisVictims een naam, een korte biografie en een afbeelding.

Het dreigingsniveau in België is opgeschaald van twee naar drie. Dat is het een-na-hoogste niveau en betekent dat de dreiging 'mogelijk en waarschijnlijk' is. Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken heeft daartoe maandagavond laat besloten na de aanslagen in Parijs. Voornaamste reden is dat Salah Abdeslam, een van de verdachten van die aanslagen, nog altijd voortvluchtig is. Volgens Belgische media zijn er 'sterke aanwijzingen' dat hij in België een aanslag wil plegen.

De verhoging van het dreigingsniveau betekent dat de mogelijkheid bestaat om het leger in te zetten, als aanvulling op de politietaken. Verder zal er meer politie worden ingezet (met name bij grote evenementen) en zullen agenten meer zichtbaar worden.

De Belgische federale politie heeft vannacht een nieuw opsporingsbericht voor Salah Abdeslam verspreid, meldt De Morgen. De medeverdachte van de terreuraanslagen in Parijs is nog op vrije voeten.

Zondag had België al een internationaal aanhoudingsbevel uitgeschreven. Gisteren zijn invallen gedaan in huizen in de Brusselse deelgemeente Molenbeek. Salah zou doelwit zijn van de huiszoekingen, maar dat is door de politie nog niet bevestigd.

Na de terreuraanslagen op 11 september 2001 brak in de VS grote paniek uit op de Amerikaanse en Europese beurzen, maar maandag reageerden beleggers op de Franse beurs en elders in Europa nauwelijks op de aanslagen in Parijs. Hoe kan dat?

De Eiffeltoren, gisteravond.Beeld photo_news

President Hollande sprak gisteren de Senaat en het Congres toe, en maakte er een oorlogstoespraak van. Men maakte een eensgezinde indruk in de waardering voor de president en zijn aanpak, maar de 'geest van Charlie' leek de afgelopen dagen helemaal verdwenen. Na de aanslag van 7 januari schaarde het hele land zich achter president Hollande. Zelfs Marine Le Pen vond het even onfatsoenlijk om hem voor de voeten te lopen. Nu is de sfeer veel sterker gepolitiseerd, schrijft onze correspondent in Frankrijk Peter Giesen. (+)

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is gisteravond in Parijs aangekomen. Hij zei 'schouder aan schouder te staan' met Frankrijk in de vastberadenheid om IS te verslaan. Kerry sprak zijn respect uit voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. De Amerikaanse bewindsman kwam vanuit Turkije waar hij de G20-top had bijgewoond. Hij ging meteen naar de Amerikaanse ambassade in het centrum van Parijs en drukte een schakelaar in die de buitenkant van het gebouw in blauw, wit en rood licht zette, de kleuren van de Franse vlag. 'Niemand moet eraan twijfelen dat het licht nog steeds schijnt in de Stad van het Licht', zei hij. 'Parijs heeft nog donkerder momenten gekend en heeft het toen overwonnen.'

Minister Kerry voor de in de Franse driekleur uitgelichte Amerikaanse ambassade in Parijs.Beeld afp

Het oefenduel tussen de voetballers van België en Spanje, dat voor vanavond gepland stond in het Koning Boudewijnstadion in Brussel, gaat niet door. Aanleiding is de dreiging van een aanslag na de aanslagen in Parijs, meldden Belgische media.

Volgens de krant Het Laatste Nieuws zijn er 'sterke aanwijzingen' dat de nog voortvluchtige, vermoedelijke aanslagpleger Salah Abdeslam een aanslag wil plegen in België. Om die reden is het dreigingsniveau in heel België opgetrokken van twee naar drie. Dat is het een-na-hoogste niveau. Meer over de afgelasting is hier te lezen.

De oefenduels tussen Nederland en Duitsland en Engeland en Frankrijk vanavond gaan wel door.

Publiek bij het Koning Boudewijn stadion in Brussel tijdens het WK voetbal vorig jaar.Beeld anp

Frankrijk heeft opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op de Syrische stad Raqqa. Dat heeft het Franse leger dinsdag laten weten. Raqqa is begin vorig jaar veroverd door Islamitische Staat (IS) en uitgeroepen tot hoofdstad van het kalifaat. De aanvallen waren in de nacht van maandag op dinsdag. Over de resultaten is niets bekendgemaakt.

Waarnemers meldden eerder dat IS de afgelopen weken zijn strijders uit de Syrische stad Raqqa heeft teruggetrokken uit vrees voor luchtaanvallen. Ook de belangrijkste centra van IS in de stad zijn verhuisd.
(Reuters/ANP)

Franse gevechtsvliegtuigen op een onbekende locatie.Beeld epa
Franse inwoners van New York herdenken de slachtoffers van de aanslagen in Parijs.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden