Teruglezen - Nice betreurt 84 doden na bloedige aanslag

Bij een aanslag in Nice zijn donderdgavond zeker 84 mensen om het leven gekomen, onder wie tien kinderen. De dader is een 31-jarige Franse Tunesiër. De Franse regering heeft drie dagen van nationale rouw aangekondigd en ondertussen liggen nog vijftig kinderen in het ziekenhuis. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog of lees het nieuwsbericht.

De Franse president Hollande. Beeld epa
De Franse president Hollande.Beeld epa

Dit liveblog knopen we nu dicht. U kunt hieronder teruglezen wat er vandaag gebeurde in de nasleep van de aanslag in Nice, die aan 84 mensen het leven kostte. Of lees het beknopter na in ons nieuwsbericht.

De Franse president François Hollande heef opnieuw de Franse veiligheidsraad bijeengeroepen. Vrijdagmiddag kwam die al samen, en zaterdag om 9 uur volgt een nieuwe bijeenkomst. Vrijdagnamiddag had Hollande telefonisch contact met, achtereenvolgens, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de nieuwe Britse premier Theresa May en de Amerikaanse president Barack Obama. Zij hebben, volgens het Elysée, hun steun uitgesproken voor Frankrijk.

Nederlandse vakantiegangers onderweg naar het zuiden moeten rekening houden met grote verkeersdrukte bij de grens tussen België en Frankrijk. Na de aanslag in Nice donderdagavond zijn de al verscherpte grenscontroles in Frankrijk nog verder opgeschroefd.

Op de E17 zorgen grenscontroles bij de overgang tussen Kortrijk en Lille voor extra drukte. Op de E19 bij de overgang bij het Noord-Franse Valenciennes staat het verkeer bijna een uur lang stil.

Eerder op de dag liep het vakantieverkeer tussen Frankrijk en Spanje al vast. Op de A9 tussen Perpignan en Barcelona liep de wachttijd op tot vier uur. Sinds vrijdagmiddag hebben na de scholen in het midden van Nederland ook de scholen in de noordelijke regio vakantie. De ANWB waarschuwde al voor extra drukte op de wegen richting zonniger oorden.

De politie van Nice heeft een foto van de verblijfsvergunning van de dader van de aanslag vrijgegeven. De 31-jarige Tunesiër Mohamed Bouhlel was vrachtwagenchauffeur, woonde in Nice en was een bekende van de politie vanwege criminele activiteiten, zoals diefstal en geweldpleging. Hij werd niet eerder in verband gebracht met terrorisme. Bouhlel is een gescheiden vader en zijn ex-vrouw wordt momenteel door de politie vastgehouden.

De verblijfsvergunning van de dader van de aanslag. Beeld afp
De verblijfsvergunning van de dader van de aanslag.Beeld afp

'We beloven dat we onze Franse vrienden zullen steunen in de verdediging van onze landen tegen deze plaag van terrorisme en geweld’, zei de Amerikaanse president Barack Obama in zijn speech vrijdag.

'Dit is een bedreiging voor ons allen. We kunnen niet toegeven aan de angst, elkaar de rug toekeren, of onze levenswijze opgeven. Dat is precies wat deze terroristen willen.’ Obama: ‘Frankrijk is de oudste bondgenoot van de VS. We hebben onze vrijheid aan elkaar te danken.’

Obama reageerde ook op de uitlatingen eerder vandaag van Newt Gingrich, oud-voorzitter van het Amerikaanse Huis der Afgevaardigden. Gingrich zei dat alle moslims getest moeten worden om te zien of ze in de sharia geloven. Diegene die de sharia aanhangen moeten volgens hem worden gedeporteerd of gevangen gezet. ‘Enkel en alleen de suggestie is weerzinwekkend en een belediging van alles waar wij Amerikanen voor staan’, aldus Obama.

De president klonk vastberaden: ‘We laten ons niet afschrikken. We blijven IS bestrijden. We gaan deze kwaadaardige terroristische organisatie verwoesten.’

Obama tijdens zijn speech. Beeld afp
Obama tijdens zijn speech.Beeld afp

‘De vrachtwagen staat nog bij de boulevard, ter hoogte van hotel Le Meredien’, vertelt verslaggever Pieter Sabel die vanmorgen vroeg in Nice arriveerde. ‘Het gebied rond de wagen is afgezet, daar kun je niet bij komen, maar op de boulevard zelf is het druk: mensen komen langs om bloemen neer te leggen of stil te staan bij de geïmproviseerde gedenkplekken. Dat ontstaat heel snel. Vanmorgen was het er nog leeg en stil.’

Terwijl mensen op de boulevard gedenken, wordt het leven daarbuiten direct weer opgepakt: de terrassen en de restaurants zitten gewoon vol. ‘Op het eerste gezicht is het gewoon een zomerse, drukke dag’, vertelt Sabel over de telefoon. ‘Maar iedereen heeft het erover. Als je over straat loopt, hoor je het woord ‘camion’, Frans voor ‘vrachtwagen’ overal vallen.’

Mensen laten bloemen, knuffels en kaarten achter bij geïmproviseerde gedenkplaatsen op de boulevard. Beeld epa
Mensen laten bloemen, knuffels en kaarten achter bij geïmproviseerde gedenkplaatsen op de boulevard.Beeld epa

Onder de doden in Nice zijn ook twee Amerikanen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington zoekt uit of er ook Amerikaanse gewonden zijn gevallen. Het departement roept Amerikanen in Nice op 'rechtstreeks contact op te nemen met familie om te laten weten dat je veilig bent'. De University of California in Berkeley liet vrijdag weten dat drie Amerikaanse studenten onder de gewonden van Nice zijn. Een andere Amerikaanse student is vermist. Zij waren met in totaal 85 Berkeley-studenten via een studieprogramma in Frankrijk. Twee van de gewonden hadden gebroken benen, de derde een gebroken voet.

Bij de aanslag zouden ook drie Duitsers, twee Armeniërs, een Oekraïner, een Zwitser en een Russin zijn omgekomen.

Mensen huilen op de plek waar de aanslag is gepleegd. Beeld afp
Mensen huilen op de plek waar de aanslag is gepleegd.Beeld afp
Bloemen bij de lege Promenade des Anglais in Nice Beeld ap
Bloemen bij de lege Promenade des Anglais in NiceBeeld ap

De dader van de aanslag in Nice was 'op de een of andere manier' gelieerd aan radicale islamitische kringen, zegt de Franse premier Valls op de radio. 'En ik ben ervan overtuigd dat we de strijd tegen het terrorisme en de radicale islam zullen winnen', aldus Valls. Het aantal doden zal volgens Valls nog stijgen en hij sluit niet uit dat er nog meer aanslagen volgen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve meldde echter dat radicaalislamitische motieven niet kunnen worden bevestigd.

De Franse premier Valls. Beeld photo_news
De Franse premier Valls.Beeld photo_news

De Amerikaanse president Barack Obama heeft met zijn Franse collega François Hollande gebeld om zijn condoleances aan te bieden voor het drama in Nice en om alle hulp aan te bieden die Frankrijk zou kunnen gebruiken. De inlichtingendiensten van de twee landen hebben al contact gehad met elkaar.

Obama opdracht gegeven alle vlaggen bij het Witte Huis en bij andere overheidsgebouwen halfstok te hangen vanwege de aanslagen in Nice.

President Hollande. Beeld ap
President Hollande.Beeld ap

De dader van de aanslag in Nice is in maart veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar wegens gebruik van geweld bij een verkeersruzie. Dat heeft de Franse justitie vrijdag verklaard.

De 31-jarige Tunesiër Mohamed Lahouaiej Bouhlel gooide een houten pallet naar iemand na een verkeersongeval. Volgens de Franse justitie was Bouhlel verder een 'volslagen onbekende' voor de geheime diensten. Zijn naam komt ook niet voor in de databanken voor radicalisering.

De huldiging na de dertiende etappe van de Ronde van Frankrijk stond vrijdag geheel in het teken van de aanslag een dag eerder in Nice, waarbij zeker 84 slachtoffers vielen. Ritwinnaar Tom Dumoulin en de dragers van de diverse truien verschenen tegelijkertijd op het podium, allen met een rouwband om. Er was geen muziek en de renners namen naast elkaar plaats voor een minuut stilte, samen met de Tourdirectie.

null Beeld ap
Beeld ap

De Amerikaanse ambassade in Parijs heeft Amerikanen in het land gewaarschuwd op hun hoede te zijn wanneer zij op drukke plaatsen verkeren, omdat dit mogelijke 'doelwitten voor terroristen' zijn. 'De ervaring wijst uit dat drukke menigtes, zowel binnen als buiten, het risico vergroten.'

De ambassade wijst erop dat in Frankrijk de noodtoestand van kracht is en maant zijn burgers goed te luisteren naar de autoriteiten.

Toen president Hollande in Nice arriveerde, werd hij door mensen uitgejouwd. Ze vinden dat de regering te weinig doet om aanslagen te voorkomen.

Of de dader alleen handelde of deel uit maakte van een terreurcel wordt nog onderzocht, aldus het OM. De aanslag is nog niet opgeëist, maar volgens het OM toont de aanval het kenmerk van een terroristische organisatie.

Het voertuig dat Bouhlel gebruikte bij zijn aanslag was een koelwagen die hij op 11 juli had gehuurd.

In een persconferentie bevestigt het OM tevens de identiteit van de dader: de 31-jarige Tunesiër Mohammed Bouhlel. Hij werd geïdentificeerd met behulp van vingerafdrukken. Eerder werd al gemeld dat Bouhlel een bekende was van de politie.

Bouhlel was een gescheiden vader. Zijn ex-vrouw wordt momenteel door de politie vastgehouden.

null Beeld afp
Beeld afp

Volgens het Openbaar Ministerie in Parijs zijn er bij de aanslag tien kinderen om het leven gekomen. In totaal zijn er 202 gewonden gevallen en vijftig van hen, bevinden zich nog in kritieke toestand.

Ook heeft het OM bekend gemaakt dat de aanvaller tijdens het rijden een aantal schoten loste op drie politieagenten.

De nationaliteit van de buitenlandse slachtoffers voor zover bekend: drie Duitsers, een leraar en twee middelbare scholieren van een middelbare school in Berlijn; twee Amerikanen; een Russische; een Armeense; een Oekraïner en een Zwitserse.

Mensen leggen bloemen voor de Franse ambassade in Kiev. Beeld epa
Mensen leggen bloemen voor de Franse ambassade in Kiev.Beeld epa

Langzaam komt er steeds meer informatie naar buiten over de dader. Volgens de Franse krant Le Monde werd de 31-jarige Tunesiër Mohammed Bouhlel recentelijk aangehouden voor een vechtpartij die voortkwam uit een verkeersgeschil.

De krant wijst er ook op dat, hoewel er al wordt uitgegaan van een terroristisch motief, zijn werkelijke beweegredenen nog onduidelijk zijn. Zo is het nog niet bekend of de man een psychiatrisch verleden had.

Parijs heeft aangekondigd dat gedurende de drie dagen van nationale rouw, die zaterdag van start gaan, de Eiffeltoren verlicht zal worden met de kleuren Franse vlag.

Volkskrantverslaggever Pieter Sabel kwam vanochtend aan in Nice. Hij sprak met ooggetuigen, zoals Nicole Souchele. Zij woont in Nice, aan de Promenade des Anglais. Haar man John Antrobus woont in Londen en is vaak in de Zuid-Franse stad bij zijn vrouw.

Antrobus: ‘We gaan elk jaar op 14 juli naar buiten. Je voelt je zo één met iedereen op die avond, met de kinderen, de families en de verliefden. En allemaal hebben we datzelfde kinderlijke gevoel van verbazing als het vuurwerk begint. Ik was dit keer nog binnen, mijn vrouw buiten. Ik heb haar naar binnen geroepen toen iedereen begon te rennen.’

Souchele: ‘We gaan elk jaar naar ons favoriete café even verderop. Daar hebben ze nu de tafelkleden van de tafels gehaald om lichamen te bedekken.’ Antrobus: ‘Ik lach haar vaak uit, als ze weer zegt dat ik niet op plekken moet komen waar veel mensen zijn.’ Souchele: ‘Ik vind het te gevaarlijk. Ik kom niet meer op plekken waar veel mensen tegelijk zijn.’

null Beeld epa
Beeld epa

Turkije toont betuigt medeleven met de slachtoffers in Nice door vandaag de vlaggen halfstok te hangen, meldt de BBC.

'We delen de pijn van de Franse natie', zei de Turkse premier Binali Yildirim tegen de Turkse krant Hurriyet. 'Wat de Turkse natie betreft, wil ik nogmaals benadrukken dat we samenwerken met de Franse regering in het gevecht tegen terrorisme en dat we bereid zijn elke vorm van hulp en steun te verlenen.'

De ex-vrouw van de dader wordt momenteel ondervraagd door de Franse politie. Dit meldt persbureau AFP. Het stel had samen drie kinderen.

Persbureau Reuters bericht dat de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, en zijn Amerikaanse collega John Kerry - die momenteel op staatsbezoek is in Rusland - een bezoek hebben gebracht aan de Franse ambassade in Moskou om hun condoleances aan te bieden. Kerry en Lavrov hadden bloemen meegebracht, was te zien op de Russische televisie.

Deze foto, geplaatst op het officiële Twitter-account van het Élysée, toont de Franse president Hollande, premier Valls, minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve en minister van Gezondheid en Sociale Zaken Touraine tijdens een bijeenkomst met de veiligheidsdiensten. Die vond vanmiddag plaats in Nice.

Nog eens tienduizend militairen de straat op, plus een beroep op reservisten en verlenging van de noodtoestand - het zijn zetten waarvan iedereen weet dat ze geen enkele garantie bieden. Toch kondigde de Franse president Hollande ze vandaag aan. Weer moet hij zijn land leiden bij de verwerking van een grote aanslag, de derde in anderhalf jaar tijd. Hechten de Fransen nog wel waarde aan zijn woorden? Lees hier een artikel over de positie van Hollande na de aanslag in Nice.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er twee Nederlandse kinderen gewond zijn geraakt bij de aanslag in Nice. Het gaat om een meisje van 14 jaar en een jongen van 9 jaar, meldt het ministerie van Twitter. De Nederlandse ambassade in Frankrijk staat in contact met de familie.

Ook uit moslimhoek wordt de daad in Nice veroordeeld. De religieuze raad in Saoedi-Arabië heeft op de televisie een verklaring uitgebracht waarin het stelt dat ‘de islam de heiligheid van het menselijke bloed waardeert en een verbod uitvaardigt op terrorisme dat vreedzame mensen doodt en angst toebrengt in hun huizen, op markten of op het werk.’ De prominente Egyptische moslimklerk Shawki Allam noemde de aanslagpleger ‘een extremist die in de voetstappen van de duivel treedt’. De zes Golfstaten hebben een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin ze de ‘terreurdaad’ in Nice ‘scherp veroordelen’.

De Franse president Hollande heeft zojuist op een persconferentie gezegd dat er nog vijftig mensen in kritieke toestand verkeren na de aanslag in Nice. 'Ze balanceren tussen leven en dood', zei de president. Hij bezocht tientallen gewonden in het ziekenhuis. ‘Ze hebben afschuwelijke beelden in hun hoofd', aldus Hollande.

De president liet weten dat er minstens één politieman is omgekomen. De man wist met behulp van collega's de dader uit te schakelen en zo een einde te maken aan het bloedbad, maar moest dit met zijn eigen leven bekopen.

Verder zei Hollande dat zich verschillende nationaliteiten onder de slachtoffers bevinden. Diegenen die getuigen waren van de aanslag ‘zullen moeten leven met een trauma’, zei hij verder. De strijd tegen terrorisme zal volgens Hollande van lange duur zijn, want ‘de vijand zal blijven aanvallen’.

Hollande eerde zijn veiligheidsdiensten. De politie, zo zei hij, ‘is de trots van Frankrijk’. Ook bedankte hij de brandweer, de reddingsdiensten en de ziekenhuizen in Nice. Ziekenhuismedewerkers snelden in het holst van de nacht toe om mensen te redden, aldus Hollande.

Quote

Ze balanceren tussen leven en dood.

Hollande bezoekt een ziekenhuis waar veel slachtoffers van de aanslag in Nice liggen. Beeld ap
Hollande bezoekt een ziekenhuis waar veel slachtoffers van de aanslag in Nice liggen.Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

Een team experts van Interpol is naar Nice afgereisd om te helpen bij de identificatie van de slachtoffers. De in Frankrijk gestationeerde internationale politieorganisatie heeft gemeld dat het team bestaat uit onder meer terrorisme- en informatiespecialisten. De Franse president Hollande liet eerder al weten dat de aanslag zonder meer een terroristische daad is.

Volgens de Franse krant Le Figaro waren er op het moment van de aanslag 30 duizend mensen op de Promenade des Anglais, waar in het kader van de nationale feestdag een vuurwerkshow plaatsvond. Het gebied zal voorlopig afgesloten blijven.

Verder heeft paus Franciscus gereageerd op de gebeurtenissen in Nice. Op Twitter schrijft hij dat hij bidt voor alle slachtoffers en dat God ‘de harten van de geweldplegers die verblind zijn door haat moet bekeren’.

Aan de oproep van de ziekenhuizen in Nice om bloed te doneren voor de slachtoffers van de aanslag wordt massaal gehoor gegeven. Zo massaal zelfs, dat bloedbanken in de Zuid-Franse stad stellen dat er inmiddels meer dan voldoende bloed is. Ze adviseren mensen even te wachten met het doneren van bloed.

null Beeld reuters
Beeld reuters

De ontruiming van de luchthaven in Nice is voorbij. Een achtergelaten reistas bij de bagagebanden was de reden voor de ontruiming van het vliegveld. Dat melden Franse media, reizigers via Twitter en is nu ook bevestigd door de luchthaven.

In Nice worden de eerste herdenkingsplaatsen voor de slachtoffers van de aanslag opgericht, ziet Volkskrantverslaggever Pieter Sabel.

Een journaliste van de Franse krant Le Monde praat op straat in Nice met ooggetuigen. Ze kwam de 5-jarige Skander tegen, die van een psycholoog moest tekenen wat hij had gezien. Volgens zijn moeder kreeg hij het lichaam van een slachtoffer op zich. Zie hieronder zijn tekening:

Het vliegveld van Nice wordt momenteel ontruimd, melden twee journalisten van persbureau AP. De reden van de ontruiming is nog onduidelijk.

Volgens buren was de 31-jarige Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, de vermoedelijke dader van de aanslag in Nice, 'zwijgzaam' en 'op zichzelf'. Hij had niet het uiterlijk van een religieus persoon en droeg vaak korte broeken, aldus Sebastian, een medebewoner van het appartementencomplex in Nice dat vier verdiepingen telt.

Buurvrouw Alexia zegt tegenover persbureau AFP slechts een keer met Bouhlel gesproken te hebben, toen er problemen waren met de elektriciteitsmeter in het gebouw. Zijn bovenburen vertelden dat de man hen nooit terug groette. Een andere buurvrouw noemde Bouhlel tegenover Le Figaro 'een knappe man', maar zij vond hem verdacht omdat hij 'vaak naar mijn twee dochters staarde'.

Bronnen bij de Tunesische veiligheidsdiensten zeggen tegen persbureau Reuters dat Bouhlel uit het plaatsje Masakin afkomstig is. Masakin ligt op zo’n tien kilometer van de badplaats Sousse. Hij zou hier vier jaar geleden voor het laatst zijn geweest. Daarnaast is hij getrouwd en heeft hij drie kinderen. Hij stond niet te boek als iemand met radicale opvattingen.

De Franse president Hollande, zijn premier Valls en minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve zijn zojuist geland in Nice.

De man die gisteren met een vrachtwagen op de menigte in Nice inreed is de 31-jarige Tunesiër Mohammed Bouhlel. Dit meldt Le Monde op basis van politie-informatie. Bouhlel was vrachtwagenchauffeur en woonde in Nice.

De plaats delict op de ochtend na de aanslag. Beeld afp
De plaats delict op de ochtend na de aanslag.Beeld afp

Een verslaggeefster van persbureau AFP plaatste zojuist foto's op Twitter vanuit het huis van de mogelijke dader. De foto's zijn gemaakt tijdens de huiszoeking door de politie, eerder vandaag. Op de beelden is goed te zien dat de politie de deur van het appartement heeft geforceerd.

De Russische studente Viktoria Savtsjenko is omgekomen bij de aanslag in Nice, meldt de in Moskou gevestigde Academie van Financiën, waar ze studeerde.

Een woordvoerder van premier Theresa May laat weten dat ook klein aantal Britten ‘zijn getroffen’ door de aanslag. Of het over doden of gewonden gaat, is nog niet duidelijk.

Een lezer van de Franse krant Le Monde stuurde vandaag een tekening naar de redactie. Het refereert aan de aanslag in Nice.

Verslaggever Pieter Sabel is op dit moment in Nice. Nabij de plek waar de witte vrachtwagen nog altijd staat, checken mensen in bij hotel Negresco. Het leven gaat door, ook in Nice.

De Franse openbare omroepdienst France Télévisions biedt haar excuses aan voor het tonen van schokkende beelden van de aanslag in Nice. ‘Het uitzenden van dit soort beelden stemt niet overeen met de visie van onze organisatie en onze journalisten’, aldus de omroep in een persbericht. ‘Onze excuses hiervoor.’

De heftige beelden, onder andere van lijken op de promenade, kwam France Télevisions op veel kritiek te staan. Op France 2 interviewde men zelfs een overlevende die wezenloos naast zijn overleden echtgenote zat.

Om 18.00 uur vanavond wordt er een wake georganiseerd in Nice voor de slachtoffers van de aanslag.

Er zijn nieuwe beelden opgedoken van de terreur in Nice. Op deze beelden is te zien hoe de politie een einde maakt aan de aanslag door de cabine van de witte vrachtwagen te doorzeven met kogels. Daarbij komt de dader om het leven. Bekijk hier de beelden (waarschuwing: beelden kunnen als schokkend worden ervaren).

Onder de dodelijke slachtoffers zijn in ieder geval twee Amerikanen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington zoekt uit of er ook Amerikaanse gewonden zijn gevallen. Het departement roept Amerikanen in Nice op 'rechtstreeks contact op te nemen met familie om te laten weten dat je veilig bent'.

Bij de aanslag zouden ook drie Duitsers en een Russin zijn omgekomen, maar dat is nog niet bevestigd.

Een slachtoffer wordt weggevoerd van de boulevard. Beeld afp
Een slachtoffer wordt weggevoerd van de boulevard.Beeld afp

De New York Times heeft een animatie gemaakt waarin goed te zien is hoelang de weg was die de truck heeft afgelegd op de Promenade des Anglais.

Ook in België worden de veiligheidsmaatregelen aangescherpt in aanloop naar de nationale feestdag van volgende week donderdag. 'We hadden al extra maatregelen voorzien als gevolg van het algemene dreigingsniveau', zei premier Charles Michel na afloop. 'Maar de nieuwe elementen in Nice zorgen voor een aanpassing van de maatregelen.'

Het Frans federaal parket houdt vanmiddag om 17 uur een persconferentie over de stand van zaken.

Over negen maanden vinden in Frankrijk presidentverkiezingen plaats. De nationale veiligheid gold al als het belangrijkste agendapunt in de aanloop naar de verkiezingen, en sinds de aanslag in Nice zal dit onderwerp de komende maanden nog veel terugkeren in het politieke debat.

Met drie grote aanslagen in anderhalf jaar tijd heeft de populariteit van de huidige president Hollande een dieptepunt bereikt. De extreemrechtse politica Marine Le Pen, leider van Front National, wint daarentegen aan populariteit door de strijd tegen de islam te verheffen tot speerpunt van haar partij. Op Twitter schreef Le Pen na de aanslag in Nice: 'De strijd tegen islamitisch fundamentalisme moet beginnen'.

De verwachting is dat Le Pen met haar partij de tweede ronde van de verkiezingen zal halen, maar de peilingen wijzen vooralsnog uit dat ze niet zal winnen. De rechtse partij Les Républicains van ex-president Nicolas Sarkozy is momenteel verwikkeld in een race voor een nieuwe partijvoorzitter. Sarkozy, de huidige voorzitter, zal zich kandidaat stellen voor het presidentschap.

De Franse premier Manuel Valls heeft na het crisisberaad van vanochtend gezegd dat zijn land zich niet door terroristen laat destabiliseren. 'Het doel van terroristen is angst en paniek te zaaien en de dreiging van terrorisme is een zware last voor Frankrijk. Maar dat is een grote natie en een grote democratie die zich niet van de wijs laat brengen', zei Valls na de derde grote terroristische aanslag in het land anderhalf jaar tijd.

Valls heeft vandaag deelgenomen aan de defensieraad. Die had de Franse president François Hollande bijeengeroepen naar aanleiding van het bloedbad in Nice. Behave Hollande en Valls zitten de minister Defensie Jean-Yves Le Driant, de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en de top van de strijdkrachten in de defensieraad.

Premier Valls tijdens zijn toespraak. Beeld afp
Premier Valls tijdens zijn toespraak.Beeld afp

Onder de gewonden zijn meer dan vijftig kinderen. Ze zijn opgenomen in het Lenval-ziekenhuis, dicht bij de plek van de aanslag. Dat meldt de lokale krant Nice-Matin.

De gouverneur van de regio waar Nice onder valt, had eerder gezegd dat onder de 84 doden ook ongeveer tien kinderen zijn.

De Franse overheid krijgt kritiek, omdat de app Saip, het Franse equivalent van NL-Alert, gisteravond niet goed werkte. Net voor het EK lanceerde de Franse overheid de app, waarmee gebruikers op de hoogte konden worden gehouden in het geval van een aanslag.

Donderdagavond, tijdens de gebeurtenissen in Nice, gaf de app urenlang aan dat er nergens wat aan de hand was, pas om half 2 's nachts kwamen de eerste berichten binnen bij gebruikers.

Duitsland gaat zijn controles aan de grens met Frankrijk verder opvoeren, een dag na de aanslag in Nice. Dat heeft de politie zojuist bekendgemaakt. 'In samenwerking met de Franse veiligheidsautoriteiten zal de federale politie zijn controles opvoeren in de regio waar verkeer de grens met Frankrijk passeert', aldus de politie in een verklaring. Het gaat zowel om controles van auto's als controles van vliegtuigen en treinen die de grens overgaan. Ook Italië heeft de grenscontroles aangescherpt.

Volkskrantverslaggever Pieter Sabel liep zojuist de Promenade des Anglais op in een doodstil Nice. Een surreële ervaring, laat hij weten over de telefoon. 'Ik was hier exact een jaar geleden ook. Toen was het heel druk, zoals eigenlijk altijd in Nice. Nu is alles afgezet. Er lagen wat mensen op het strand, maar die werden zojuist weggestuurd door agenten in boten. Alle strandtenten zijn leeg.'

'De gehele boulevard is afgezet', ziet hij. Daarachter is het file. Sabel: 'Op de balkons van hotels kijken mensen vertwijfeld richting de zee.'

De politie heeft bevestigd dat een 31-jarige Tunesiër achter de aanslag in Nice zat, bericht AFP. Zijn huis wordt momenteel doorzocht. Volgens een bron bij de politie, die met persbureau Reuters sprak, was Kumiya eerder veroordeeld voor diefstal en geweld. De man was niet in beeld van de Franse inlichtingendiensten.

Beveiligingscamera’s hebben vastgelegd hoe Kumiya, die een verblijfsstatus in Frankrijk had, donderdagavond in de vrachtwagens stapte net buiten Nice. In de cabine van de vrachtwagen werd de id-kaart van de Tunesiër gevonden. De truck zou dinsdag in een gemeente grenzend aan Nice, Saint-Laurent-du-Var, voor enkele dagen zijn gehuurd.

De regiopresident van Provence-Alpes Côte d'Azur, Christian Estrosi, zegt dat momenteel wordt onderzocht om Kumiya alleen handelde.

Forensisch expert op de boulevard. Beeld afp
Forensisch expert op de boulevard.Beeld afp

De dertiende etappe van de Tour de France, die op een paar honderd kilometer van Nice plaatsvindt, begon met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Alle ceremonies die vandaag zouden plaatsvinden zijn geschrapt. Er gingen stemmen op om de dertiende etappe volledig te annuleren vanwege de tragische gebeurtenissen in Nice. De Tourorganisatie besloot echter de individuele tijdrit over 37,5 kilometer van Bourg-Saint-Andéol naar La Caverne du Pont d'Arc volgens plan af te werken. Wel trok de vertrouwde reclamekaravaan, die voor de renners uitrijdt over het parcours, uit respect voor de slachtoffers en de nabestaanden in stilte voorbij. Ook is de beveiliging van de Tour volgens de Franse autoriteiten flink aangescherpt.

Premier Valls heeft drie dagen van nationale rouw aangekondigd. Van 16 tot 18 juli.

Wereldwijd hebben politieke leiders met afschuw gereageerd op de gebeurtenissen in Nice. 'Het is afschuwelijk om te zien dat wederom vele tientallen mensen, onschuldige burgers, zijn getroffen door een dodelijke aanslag', aldus premier Mark Rutte in de nacht van donderdag op vrijdag.

De Amerikaanse president Obama sprak van 'een afschuwelijke terroristische aanval'. Presidentskandidate Hillary Clinton zei dat 'we ons niet laten intimideren'. Haar Republikeinse tegenhanger Donald Trump reageerde met de woorden: 'Dit betekent oorlog'. De Duitse bondskanselier Angela Merkel toonde zich solidair met Frankrijk in de strijd tegen terrorisme. 'We staan zij aan zij'.

Lees hier meer reacties van wereldleiders op de aanslag in Nice.

Op de ochtend na de aanslag kijkt een aantal mensen naar de plaats delict op de afgezette boulevard. Anderen zijn op weg naar het strand.

Omstanders praten na op de boulevard, anderen zijn op weg naar het strand. Beeld afp
Omstanders praten na op de boulevard, anderen zijn op weg naar het strand.Beeld afp

De man die donderdag de aanslag aanrichtte in Nice, is de 31-jarige Antwan Kumiya uit dezelfde stad. Dat melden politiebronnen aan AFP. In zijn woning wordt vrijdag huiszoeking verricht. Kumiya was een Tunesiër met een verblijfstatus in Frankrijk.

Een overzicht van aanslagen in Frankrijk in 2015 en 2016.

null Beeld afp
Beeld afp

De Franse president François Hollande is vrijdagmorgen bijeen met de defensieraad. Het crisisoverleg brengt premier Manuel Valls, de minister van Defensie Jean-Yves Le Driant en de top van de strijdkrachten bijeen. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve neemt vanuit Nice deel aan het overleg.

Hollande en Valls vertrekken na het crisisoverleg naar Nice. Ze zullen omstreeks half 12 landen en verwelkomd worden door Christian Estrosi, de voorzitter van het departement waar Nice onder valt. Daarna zullen ze een bezoek brengen aan de gewonden in het ziekenhuis.

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), zegt dat de aanslag 'helaas' opnieuw het belang toont van een internationale aanpak van terrorisme en de strijd tegen het kalifaat. Schoof spreekt van een laffe aanslag en 'weer onschuldige slachtoffers'. De aanslag is nog niet opgeëist.

Verschillende evenementen in Zuid-Frankrijk zijn geannuleerd. In Nice gaan het Jazz Festival en een concert van de Amerikaanse zangeres Rihanna niet door. De gemeente Marseille schrapte een vuurwerkshow die vrijdagavond zou plaatsvinden.

De Tour de France gaat wel gewoon door. Volgens de organisatie is de beveiliging van het wielerevenement al maximaal. De Tourkaravaan bevindt zich momenteel in de Alpen.

Tweede Kamerleden hebben geschokt gereageerd op de gebeurtenissen in Nice. 'Wat een verschrikkelijke en laffe aanslag' zegt Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra leeft mee met de slachtoffers. 'Wat een feestdag had moeten zijn, is een dag van verdriet geworden. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden.'

Diederik Samsom (PvdA) spreekt zijn steun voor uit. 'We staan schouder aan schouder met Frankrijk dat alweer getroffen is door een vreselijke aanslag.' Geert Wilders (PVV) noemt de aanslag onderdeel van een oorlog. 'Het zal niet stoppen voordat we onze grenzen sluiten voor de islam en onze samenlevingen de-islamiseren.' Emile Roemer (fractievoorzitter SP): 'Op de dag dat je de vrijheid viert, beroofd worden van je vrijheid. Wat een verschrikking.'

'Hoe moeilijk soms ook en hoezeer woorden vlak na zo'n gruweldaad vaak machteloos klinken, wij buigen niet voor terreur', reageert D66-leider Alexander Pechtold. CDA-fractieleider Sybrand Buma noemt de aanslag barbaars net als GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Een omstander filmt vanaf een balkon hoe de vrachtwagen over de boulevard rijdt. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Zo lag de kust van Nice er vanmorgen bij. Dag en nacht kunnen surfers via een webcam kijken of er golven zijn in de zee langs Promenade des Anglais. Op dit screenshot van de livestream is de bewuste vrachtwagen rechts te zien.

De kust van Nice vrijdagmorgen. Beeld Screenshot
De kust van Nice vrijdagmorgen.Beeld Screenshot

'Een witte vrachtwagen zonder opschriften reed in volle vaart, minstens zestig kilometer per uur, door het voetgangersgebied. We hoorden doffe klappen van mensen die werden aangereden', zegt de Nederlander Peter Spiering, die in Zuid-Frankrijk op vakantie is.

Lees hier meer ooggetuigenverslagen

Een gewonde wordt verzorgd. Beeld afp
Een gewonde wordt verzorgd.Beeld afp

De aanslag in een infographic.

null Beeld anp
Beeld anp

Angela Merkel heeft geschokt gereageerd op de aanslag in Nice. Op een top in Mongolië zei de Duitse bondskanselier:

'Hier op de top zijn wij verenigd in ongeloof over de massamoord in Nice.' Duitsland staat zij aan zij met Frankrijk in de strijd tegen terrorisme, aldus Merkel. 'We zijn ervan overtuigd dat we deze strijd, ondanks alle moeilijkheden, zullen winnen.'

Ook de nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson is 'geschokt en verdrietig over de verschrikkelijke gebeurtenissen in Nice', zo liet hij weten.

Premier Mark Rutte heeft gereageerd op de aanslag in Nice. Op zijn Facebookpagina schrijft hij:

'Ik ben geschokt door de aanslag in Nice. Het is afschuwelijk om te zien dat wederom vele tientallen mensen, onschuldige burgers, zijn getroffen door een dodelijke aanslag. Na de gruwelijke aanslagen van vorig jaar in Parijs wordt Frankrijk nu weer hard getroffen. Onze gedachten zijn op dit moment bij de slachtoffers, de nabestaanden en met het Franse volk en haar leiders, die wederom zwaar op de proef worden gesteld. Namens de Nederlandse regering heb ik onze condoleances overgebracht aan de Franse regering. -MinPres'

Ook koning Willem-Alexander heeft gereageerd. 'Ons hart gaat uit naar de slachtoffers van de aanslag in Nice. Frankrijk werd op de dag van zijn nationale feestdag zwaar getroffen. Wij leven intens mee met allen die nu rouwen om hun dierbaren of in tergende onzekerheid verkeren', staat in een verklaring.

Forensisch experts onderzoeken de vrachtwagen. Beeld ap
Forensisch experts onderzoeken de vrachtwagen.Beeld ap

De Franse president François Hollande heeft vannacht een verklaring afgelegd. Daarin zei hij:

'Frankrijk is getroffen op de nationale feestdag, 14 juli, symbool van vrijheid.' Hij noemde de aanslag met de vrachtwagen een gruweldaad, een actie met de intentie om zoveel mogelijk mensen te doden, te raken en te slachten. Een geweldsdaad zonder weerga. 'Het terroristische karakter kan niet worden ontkend', zei hij.

De president zei ook dat Frankrijk zijn aanvallen in Syrië en Irak gaat intensiveren. Volgens Hollande moet Frankrijk zich blijven verdedigen tegen bedreigingen.

François Hollande Beeld reuters
François HollandeBeeld reuters

Het aantal doden is opnieuw opgelopen. Het staat inmiddels op 84, volgens de laatste telling. Ook zijn er nog 18 zwaargewonden.

Ziekenhuis doen een oproep aan de inwoners van Nice om bloed te geven, om zo slachtoffers die veel bloed hebben verloren te kunnen helpen.

Nog 18 mensen liggen na de aanslag van gisteravond zwaargewond in het ziekenhuis. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve vannacht.

null Beeld ap
Beeld ap

Persbureau Reuters meldt op basis van bronnen bij de politie dat de dader een 31-jarige man is, van Tunesische afkomst. Hij heeft een dubbele nationaliteit, zowel Frans als Tunesisch. Hij zou in Tunesië zijn geboren. Net als eerder BFMTV meldt ook Reuters dat hij eerder in contact is geweest met justitie, maar dat hij niet bekend was bij de inlichtingendiensten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon vrijdag nog 07.00 uur nog geen update geven over eventuele Nederlandse slachtoffers door de terreurdaad in Nice. De alarmcentrale van de ANWB zei dat er nog geen berichten zijn ontvangen over betrokken Nederlanders.

Via de site van het Rode Kruis ikbenveilig.nl hebben zestig mensen zich gemeld om het thuisfront te laten weten dat ze in orde zijn. Een woordvoerster kon niet zeggen of dit allemaal Nederlanders betreft.

De dader van het bloedbad zigzagde met zijn vrachtwagen om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Dat zegt een ooggetuige tegen de Franse nieuwszender iTele.

Andere ooggetuigen zeggen dat zij in eerste instantie dachten dat de vrachtwagen per ongeluk in het voetgangersgebied was beland. Totdat zij zagen welk bloedbad er werd aangericht.

Meer ooggetuigeverslagen hier.

null Beeld ap
Beeld ap

De autoriteiten weten inmiddels wie de dader is van het bloedbad, meldt BFMTV. Het gaat om een 30-jarige man, een bekende van de politie. Hij is eerder in contact geweest met justitie om geweldpleging en vuurwapengebruik, maar is nooit in beeld geweest voor terroristische motieven.

Hij zou de auto hebben gehuurd en in de vrachtwagen zijn identiteitspapieren gevonden. De politie heeft de naam van de man nog niet vrijgegeven.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters

Het drama speelde zich gisteravond om 22.30 uur af op de Promenade des Anglais, een plek aan de Middellandse Zee waar veel toeristen komen. De weg was afgezet voor het verkeer in verband met de vuurwerkshow.

De vrachtwagen reed over de brede voetgangerspromenade tussen de weg en het strand. Veel toeschouwers keerden terug uit de richting van het centrum. De vrachtwagen kwam in tegenovergestelde richting aanrijden.

De bestuurder zou tijdens zijn actie ook op het publiek hebben geschoten. Uiteindelijk is de chauffeur door de politie doodgeschoten. Er zijn wapens en handgranaten in de auto aangetroffen, maar die bleken nep.

null Beeld ap
Beeld ap

Het dodental van de aanslag is opgelopen tot tachtig. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, meldde verder dat achttien mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen en dat een groot aantal anderen gewond is geraakt.

'Onze gedachten gaan uit naar hun familie en naar de getraumatiseerde inwoners van Nice', zei Cazeneuve. De minister liet weten dat er een psychologisch team in Nice aanwezig is om slachtoffers op te vangen.

null Beeld ap
Beeld ap


- Een vrachtwagen is op de drukbezochte boulevard van Nice ingereden op een menigte tijdens de viering van Quatorze Juilliet, de nationale feestdag.

- Daarbij zijn zeker tachtig mensen om het leven gekomen en naar schatting honderd gewonden gevallen.

- De politie heeft de bestuurder van de vrachtwagen doodgeschoten.

- In de vrachtwagen zijn wapens en granaten aangetroffen. De antiterrorisme-eenheid heeft de leiding over het onderzoek overgenomen.

- President Hollande spreekt van een terroristische aanslag. Hij heeft de noodtoestand in Frankrijk verlengd en gezegd de aanvallen in Syrië en Irak te intensiveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden