Teruglezen - Nederland verliest na penaltyreeks, kans op wereldtitel verkeken

De afsluiting van een Nederlandse WK-dag was er voorheen een van positivisme. Winst met 1-5 van de wereldkampioen, de ontdekking van een penaltykiller, noem maar op. Maar op dag 27 van het WK stopt dat, nèt een paar dagen voor het einde van het toernooi.

Nederland wordt in 2014 geen wereldkampioen, Argentinië won vandaag de penaltyreeks in Sao Paulo. Wat rest voor Oranje is de wedstrijd om de derde plek tegen Brazilië, aanstaande zaterdag. Lezen hoe de wedstrijd verliep en wat er nog meer gebeurde rond het WK? Dat kan hieronder.

Teruglezen wat er eerder vandaag zoal gebeurde? Dat kan hier.

Beeld getty

Oranje verliest na penaltyreeks
Dat was het. Het is klaar. Nederland speelt aanstaande zaterdag om de derde plaats tegen Brazilië, maar wat is een derde plaats waard voor mensen die niets minder willen dan een wereldtitel? Niks.

Vandaag verloor Nederland van Argentinië in een, zoals sportverslaggever Willem Vissers het noemt: 'gedrocht van een wedstrijd'. En dat 'gedrocht' duurde lang. Het besloeg reguliere speeltijd en een verlenging, waarna dan eindelijk het spannendste gedeelte van de wedstrijd aanbrak: de penaltyreeks.

De penaltyreeks was waar Nederland zaterdagavond tegen Costa Rica in uitblonk. Maar toen stond Tim Krul in het doel, de gouden troef van de bondscoach, de man die plotseling bekendstaat als penaltystopper. Nu had Van Gaal al zijn wissels gebruikt en bleef de kleinere Jasper Cillessen de man onder de lat.

Toen ging het snel. Ron Vlaar en Wesley Sneijder misten, alles van Argentijnse zijde ging erin. Wat valt er dan nog te zeggen? Een blond jongetje huilt op de tribune, omdat papa zojuist is uitgeschakeld. En niet eens door eigen schuld, want Arjen Robben schoot de bal wél in.

Maar Robben is ook de eerste om na afloop de teamprestatie te prijzen. Ze wonnen samen, nu verliezen ze samen. Bovendien kwamen ze verder dan ooit verwacht. Wat wacht is het gevecht om de derde plaats. Tegen Brazilië, zaterdagavond in Brasilia. Maar wat doet het er eigenlijk toe? Ze zouden het moeten afschaffen, vond Louis van Gaal tien jaar geleden al. Robben denkt er precies hetzelfde over.

'Beste schelders..'
Sportverslaggever Willem Vissers reageert op de negatieve reacties op zijn artikel dat hij zojuist voor de Volkskrant schreef. 'Beste schelders.. resultaat was goed. Voetbal vaak (zeker vandaag) niet om aan te zien. Verslag is ook een recensie.'

Daley Blind twittert na afloop:
'Ook nu zijn we een Team! Zo trots op wat we bereikt hebben en de ongelofelijke steun vanuit Nederland! We gaan vol voor de 3e plek!'

Van Gaal: 'De jongens hebben het fantastisch gedaan'
Bondscoach Louis van Gaal schuift aan voor de camera van de NOS. Hij zegt het volgende over het verlies van het Nederlands elftal:
'Als het tot strafschoppen komt, weet je dat het een loterij is. Dat is jammer. Het elftal heeft fantastisch gepresteerd hier. Als ik nu ga zeggen wat niet goed is gegaan..'

Een cynisch lachje volgt.

'Ik heb tien jaar geleden ook al geroepen dat ze het spelen om die derde en vierde plaats zouden moeten afschaffen. Dan heb je zo'n fantastisch toernooi gespeeld en ga je misschien weg met twee nederlagen.'

Over de keus om Klaas-Jan Huntelaar erin te brengen: 'Ik vond dat het nodig was Robin van Persie eruit te halen. Hij liep op zijn laatste benen. Ik wil liever winnen in de reguliere tijd dan het op strafschoppen aan te laten komen. Ik had ook het gevoel dat Huntelaar die goal zou maken.'

Als Van Gaal de kans had gehad, had hij Tim Krul in de plaats van Jasper Cillessen gezet voor de strafschoppenserie, maar zijn wissels waren op. 'Geen op- of aanmerkingen op Jasper, maar Tim is een betere strafschoppenkeeper.

'Die jongens hebben het echt fantastisch gedaan. Niemand had dit echt verwacht. Ik vind dat wij vanaf de tweede helft de betere ploeg waren op het veld. Maar ik vind ook dat we te weinig hebben gecreëerd, net als Argentinië, en dan komt het uit op strafschoppen.'

Beeld epa

Vermogen tot grappen niet vergaan bij Van Gaal
Het vermogen tot grappen is ondanks het verlies van het Nederlands elftal niet weg bij de bondscoach. Louis van Gaal liet vrij snel na zijn eerdere opmerking voer de Argentijnse doelman Romero weten dat hij hem niet geleerd heeft strafschoppen te stoppen. Zie onderstaande tweet.

Van Gaal leerde Romero strafschoppen stoppen
En om het nog extra wrang te maken zegt Louis van Gaal in de catacomben ook dat hij de Argentijnse keeper Romero heeft geleerd om strafschoppen te stoppen in zijn periode bij AZ.

Keuze voor Vlaar
De keuze voor Ron Vlaar als eerste Nederlander in de strafschoppenserie is een opvallende. De Nederlander kwam de vorige keer tegen Costa Rica niet aan bod, hij was de nummer vijf op de lijst, maar hoefde de bal destijds niet op de stip te leggen, omdat Nederland al door was.

Daarom is het opmerkelijk dat Vlaar als eerste aan de beurt was, de man die niet per se bekendstaat als beste penaltynemer. Deze keuze kwam van Louis van Gaal en Vlaar zelf. Vlaar was deze wedstrijd namelijk wél de man die de beste wedstrijd speelde aan Nederlandse zijde.

Van Gaal vroeg Vlaar of hij wilde beginnen. 'Ik loop niet weg voor mijn verantwoordelijkheid', verklaarde Vlaar even later voor de camera van de NOS, nadat hij gemist had.

Vlaar: 'Ik ben al twee jaar bezig met dit toernooi. Heb er alles aan gedaan om hier optimaal te spelen en te presteren en ik denk dat iedereen dit gedaan heeft. Ik ben enorm trots op deze ploeg', zegt hij met duidelijk zichtbare emotie.

'Er is maar een ding dat telt in de sport en dat is de winst. Het was een eer om onderdeel te zijn van deze ploeg, deze staf.'

Beeld ap
Beeld reuters

'Wedstrijd om derde plaats zouden ze moeten afschaffen'
Wesley Sneijder en Arjen Robben zijn de eerste twee spelers die achter elkaar bij de camera van de NOS komen.

Sneijder komt in eerste instantie niet goed uit zijn woorden en laat duidelijk merken dat hij niet zoveel weet toe te voegen: 'Dit komt keihard aan. Weet ook niet zo goed wat ik moet zeggen als je het niet erg vindt. Als je met penalty's begint ben je heel erg dichtbij. Ik denk dat we het meer verdiend hadden. Klote. Dit is voetbal. Pijnlijk, hard voor gevochten. Het hoort ook bij je verantwoordelijkheid nemen. Kan weleens misgaan, ik baal daar wel van', aldus Sneijder.

Robben antwoordt op de vraag of hij het moeilijk heeft: 'Ja, nu wel. Maar ik denk dat wij heel snel moeten omschakelen. Dat wij zo ongelofelijk trots kunnen zijn op wat wij met z'n allen gepresteerd hebben. Misschien moet ik dat nu niet zeggen.

'De teleurstelling overheerst. Het doet pijn. Kunt niemand wat verwijten, ook de jongens die de penalty's er niet inschieten. Ben zo ontzettend trots op deze ploeg. Je bent sporter, een nederlaag doet pijn. We hadden kleine kansjes. Dit hoort er helaas allemaal bij. Je zag vandaag dat wij fitter waren dan Argentinië. Maar het is een wereldploeg natuurlijk.'

Over de wedstrijd om de derde plek zegt Robben: 'Die kan mij op dit moment gestolen worden. Er telt maar een prijs. Wat mij betreft mogen ze die afschaffen die wedstrijd om de derde plaats. Er telt maar een ding, dat is die beker.'

Beeld epa

Argentijnen vieren feest
De Argentijnen vieren feest aan de ene kant van het veld, Arjen Robben kijkt met de armen over elkaar geslagen toe. Wat rest voor Nederland is de strijd in de troostfinale, de wedstrijd om het brons die niemand echt kan interesseren.

Beeld getty

Penaltyreeks
Nederland gaat als eerste schieten.

Ron Vlaar legt de bal op de stip, hij mist. 0-0
Messi neemt plaats, hij scoort. 0-1
Robben is de volgende, hij scoort. 1-1
Garay staat klaar. Hij scoort. 1-2
Sneijder neemt de derde, hij mist. 1-2
Agüero schiet in, 1-3
Kuijt schiet raak, 2-3
Rodriguez scoort, 2-4

Het is klaar, Nederland kan de wereldtitel vergeten.

Het eindsignaal klinkt, het worden penalty's
Net als het laatste duel van het Nederlands elftal wordt deze wedstrijd beslist door penalty's. De vorige keer kon Oranje rekenen op Tim Krul, de keeper die speciaal werd ingezet voor de strafschoppenserie. Nu heeft Louis van Gaal al zijn wissels al gebruikt en blijft Jasper Cillessen in het doel staan.

Cillessen heeft zijn lengte tegen, hij meet 187 centimeter.

Kans Argentinië
Nederland ontsnapt na grote kans van Palacio. De bal eindigt na een kopbal van de Argentijn in de handen van Cillessen.

Nog steeds 0-0
Het staat nog steeds 0-0 en ondertussen lijkt de vermoeidheid bij beide teams toe te slaan.

Argentinië won alle wedstrijden op het WK met maar een goal verschil. De kans op penalty's wordt echter steeds groter.

Beeld ap

Duitse krant Bild is blij met invalbeurt Huntelaar:

Argentinië spaart zich voor de wedstrijd tegen Brazilië, meldt Diederik Smit, verslaggever voor onder meer De Speld en de Volkskrant:

Eerste helft verlenging is voorbij
Tijd voor een korte drinkpauze. Na de eerste helft van de verlenging staat het nog steeds 0-0. Straks begint de tweede helft.

Dubieuze gele kaart
Nu weet de scheidsrechter zijn gele kaart wel te vinden. Deze keer weer ten nadele van Nederland, want deze is voor Klaas-Jan Huntelaar. Was het een overtreding? Het lijkt van niet.

Overtreding Robben
Robben boos na een overtreding van een Argentijnse speler waar de scheidsrechter niets mee doet. Ook Sneijder toont zijn woede.

Wissel Argentinië
En ook de Argentijnse bondscoach Alejandro Sabello gebruikt zijn laatste wissel. Maxi Rodriguez komt het veld in, Ezequiel Lavezzi gaat eruit.

Het staat nog steeds 0-0.

Huntelaar voor Van Persie
Klaas-Jan Huntelaar neemt de plaats in van aanvoerder Robin van Persie, die zijn band voor de gelegenheid overdraagt aan Arjen Robben.

Dit is de laatste wisselmogelijkheid van Louis van Gaal, wat betekent dat Tim Krul bij een eventuele penaltyserie niet kan worden ingezet zoals in de wedstrijd tegen Costa Rica.

De scheidsrechter fluit, de eerste helft van de verlenging is begonnen
Klaas-Jan Huntelaar is nog niet ingebracht door Louis van Gaal, in het veld staan dezelfde elf als voor het fluitsignaal na de reguliere speeltijd.

Verlenging
De scheidsrechter fluit, de reguliere speeltijd is voorbij. Het wordt een verlenging voor Nederland - Argentinië.

Ondertussen is Klaas-Jan Huntelaar aan het warmlopen. Wesley Sneijder wordt onder handen genomen door een fysiotherapeut. Nigel de Jong spreekt debutant Jordy Clasie toe en omarmt hem even.

Beeld ap

Grote kans Robben
In de eerste minuut van de extra tijd is er een grote kans voor Arjen Robben. Hij komt vlakbij het doel, maar wordt op het laatste moment naar de zijkant gedrongen. Hoekschop.

Statistieken
De schrijnende statistieken van Nederland en de doelpunten na de groepsfase: Tien goals in 270 minuten om 2 goals in 290 minuten.

Tip voor Van Gaal
Met nog ruim zeven minuten reguliere speeltijd heeft cabaretier Jan Jaap van der Wal een tip voor bondscoach Louis van Gaal:

Twee wissels aan Argentijnse zijde
Palacio komt erin voor Perez en Higuain maakt plaats voor Agüero.

Frustratie bij Van Gaal
De onrust bij Louis van Gaal is duidelijk zichtbaar. Hij haalt zijn hand door het haar, ziet dat zijn doorweekte spelers weinig kansen krijgen, al begint Nederland steeds sterker te spelen. De Argentijnen kunnen overigens ook niet van veel kansen spreken, al hebben zij wel de grootste kans van de avond achter hun naam.

Het staat 0-0, met nog ruim twintig minuten te gaan.

Beeld ap

Kans voor Argentinië
Terwijl Nederland steeds sterker wordt, is de eerste échte grote kans van vandaag voor de Argentijn Higuaín. Hij mist net, de bal eindigt in het zijnet.

Wedstrijd mist spanning
'Al die kindertjes die van Louis mochten opblijven zijn al lekker in slaap gesukkeld', twittert perswoordvoerder van de KNVB Francis Grondhuis.

Van Gaal gaf gisteren in de persconferentie het advies aan ouders om hun kinderen ondanks het late tijdstip van de wedstrijd op te laten blijven. Dit werd hem gevraagd door het Jeugdjournaal, dat standaard de laatste vraag mag stellen tijdens dergelijke bijeenkomsten.

Met z'n allen op Robben
65 minuten speeltijd gaven tot nu toe weinig kansen voor Arjen Robben. Niet zo gek, voor wie onderstaande foto van Philip Cocu bekijkt:

De Jong maakt plaats voor Clasie
De enige veldspeler van Nederland die nog geen minuut heeft gespeeld op dit WK komt nu het veld in. Jordy Clasie vervangt Nigel de Jong.

Ondertussen verlaat de Argentijn Lucas Biglia het veld met een blessure. Het lijkt om een probleem met zijn arm te gaan. Het staat nog steeds 0-0 in een wedstrijd die bepaald niet overloopt van spektakel.

Bal voor Robben
Arjen Robben heeft de bal, maar wordt vastgelopen. Dit is de eerste keer dat Robben duidelijk aanwezig is in het veld.

Vrije trap voor Nederlands elftal
Demicheles krijgt geel na vastpakken van Arjen Robben, Nederland krijgt een vrije trap. Sneijder staat bij de bal, maar schiet over.

Fluitsignaal klinkt, tijd voor tweede helft
De tweede helft is begonnen. Jordy Clasie, de enige veldspeler die tot nu toe nog niet in actie is gekomen op het WK, loopt ondertussen warm.

Teams weer op het veld
De Nederlanders staan als eerste weer op het veld in Sao Paulo, waar het inmiddels behoorlijk regent. De Argentijnen spelen met dezelfde elf, Louis van Gaal heeft een verandering doorgevoerd. Janmaat neemt de plaats in van Bruno Martins Indi die problemen zou hebben met zijn heup.

Het fluitsignaal klinkt, einde eerste helft
Einde eerste helft, Arjen Robben loopt lachend het veld af, al is hij nog nauwelijks in actie gekomen vanavond. Er is aan beide kanten nog niet gescoord, dus staat het nog steeds 0-0.

Er waren weinig kansen tijdens deze eerste helft. De grootste kans was een kopkans van Ezequiel Garay, maar de bal ging over. Het grote probleem voor Oranje: het lukt nog niet om Robben in stelling te brengen. Op Twitter verschijnen al diverse opmerkingen over het feit dat de Duitsers inmiddels al vijf keer had gescoord, of meer. En dat Robben straks bij de tweede helft in actie zal komen omdat hij de eerste helft in de kleedkamer keek.

Overigens ging Nederland tijdens dit WK nog nooit met voorsprong de rust in. Terwijl de spelers in de kleedkamer zitten loopt Janmaat warm.

Geel voor Bruno Martins Indi
De vrije trap op grote afstand die voortvloeit uit het geel van Martins Indi wordt gevangen door Cillissen. De Nederlandse keeper oogt geconcentreerd.

Er komen twee minuten aan blessuretijd bij.

Sneijder weer in het veld
En Wesley Sneijder lijkt fit, hij loopt het veld weer in.

Wesley Sneijder ligt op de grond met een beenblessure
Wesley Sneijder hinkelt het veld af na een venijnige overtreding van Martin Demichelis op zijn onderbeen.

Hij ligt aan de zijkant van het veld en wordt behandeld aan zijn voet. Ondertussen lopen Lens en De Guzman warm. De laatste vijf minuten van de eerste helft gaan zo in, het staat nog steeds 0-0, maar Argentinië is in het laatste gedeelte de dominerende ploeg. Echt gevaarlijk zijn de Argentijnen nog niet, maar het initiatief ligt niet bij Nederland.

Mascherano geblesseerd
Wijnaldum raakt met zijn achterhoofd het hoofd van Javier Mascherano tijdens een duel in de lucht. Mascherano valt vervolgens na wat onvaste stappen op de grond. Er verschijnt een brancard, maar Mascherano loopt uiteindelijk zelf het veld uit.

Binnen een minuut dribbelt de Argentijn het veld weer in.

Beeld afp

Scoren in de eerste vijftien minuten
Inmiddels zijn er 21 minuten gespeeld. OptaFranz meldt op Twitter: sinds 1998 heeft Nederland niet meer gescoord in de eerste vijftien minuten van een WK-wedstrijd. Destijds was het Patrick Kluivert die in 1998 tegen Argentinië vroeg in de wedstrijd scoorde.

Eerste corner voor de Argentijnen
De eerste corner van deze wedstrijd is voor de Argentijnen. De bal komt laag voor, maar Nigel de Jong werkt de bal uit het strafschopgebied.

Het staat nog steeds 0-0.

Vrije trap
Vrije trap voor Argentinië nadat Vlaar de Argentijn Enzo Perez onderuit haalt. Messi staat klaar, Cillessen heeft de bal klemvast.

De eerste echte doelpoging van Nederland was een paar seconden hiervoor, Wesley Sneijder met een afstandsschot. De middenvelder schoot naast.

Nog geen grote kansen
Nog geen grote kansen voor beide elftallen. De wedstrijd is stabiel.

Fluitsignaal klinkt, de wedstrijd is begonnen
Wordt het Robben of Messi? Nederland of Argentinië? De halve finale is begonnen.

Volksliederen
Het Wilhelmus klonk zojuist, nu is het tijd voor het Argentijnse volkslied. De wedstrijd tussen Nederland en Argentinië staat op het punt van beginnen.

Nederland krijgt steun van Braziliaanse fans
Er zijn ongeveer 3000 Nederlandse supporters naar Sao Paulo afgereisd, maar dat is niet alles. Het Nederlands elftal kan ook rekenen op de steun van duizenden Brazilianen.

De Brazilianen hebben oranje kleding aangetrokken en kiezen bewust voor Nederland. Nu hun eigen ploeg kansloos is voor de wereldtitel willen ze koste wat kost voorkomen dat Lionel Messi en zijn ploeggenoten er met de hoofdprijs vandoor gaan.

Argentinië heeft zoals bij alle eerdere duels op het WK een indrukwekkend legioen achter zich staan. Ruim 30.000 Argentijnen hebben een kaartje voor de halve finale bemachtigd. Ook verschillende fanpleinen in São Paulo staan vol met supporters van de tweevoudig wereldkampioen.

Beeld anp

Robben vs Messi
Voor wie het verschil tussen Robben en Messi, dé twee sterspelers van Nederland en Argentinië in cijfers wil zien:


Robben Messi Doelpunten 3 4 Doelpogingen 17 17 Passes 129 180 Balveroveringen 8 5 Afstand 55,4 km 41,4 km

Koninklijk telefoonverkeer:

Veredeld Feyenoord in halve finale
Of het een veredeld Feyenoord wordt in de WK-finale, dat zal later blijken, maar in ieder geval staat er een veredeld Feyenoord in de halve finale. Sportverslaggever Willem Vissers is in Sao Paulo voor de Volkskrant en twittert over het hoge Feyenoordgehalte in het Nederlands team.

Strips bij de wedstrijd
Voor wie houdt van striptekeningen is er ook tijdens de wedstrijd van vandaag iets om naar te kijken.

Striptekenaar Floor de Goede zal de halve finale live van getekend commentaar voorzien. Tijdens de wedstrijd plaatst hij op Twitter met grote regelmaat een cartoon over de actuele stand van zaken op het veld.

Eerder deed De Goede, beter bekend onder zijn artiestennaam Flo, dit al bij de WK-wedstrijd van Oranje tegen Australië. 'Ik doe het vooral als experiment voor mezelf', legt hij uit. 'Om mezelf te dwingen snel iets te bedenken en te tekenen. Ik ga niet alleen de wedstrijd becommentariëren, maar neem ook iets van de sfeer mee waarin ik de wedstrijd met vrienden zit te kijken.'

De tekenaar weet niet of zijn experiment volstrekt uniek is. 'Maar ik heb het zelf nog nooit eerder gezien', zegt hij. Flo werd vooral bekend dankzij zijn site Doyouknowflo.nl, waar hij dagelijks een autobiografische cartoon plaatst.

Spelers bezig met warming-up
De Nederlandse keepers zijn momenteel bezig met hun warming-up. Jasper Cillessen zwaait zijn armen langs zijn lichaam en draait vervolgens door naar een spreid-sluit-pas. De tribunes stromen ondertussen langzaam vol.

Hieronder een afbeelding van het stadion waar dit allemaal gebeurt:

Let's get Messi
Aan (pogingen tot) ludieke tweets geen gebrek in de laatste uren voor de halve finale.

Een klein overzicht van een aantal berichten op Twitter. Waaronder een vrij onaardige van Argentijnse fans over Arjen Robben, maar daar zetten we een bloederige 'let's get Messi' tegenover:

'6 minuten kortsluiting bij Brazilië'
Met een ruim uur te gaan tot de wedstrijd tussen Nederland en Argentinië kunnen we nog heel even terugkijken naar gisteren. De Braziliaanse bondscoach Felipe Scolari sprak een dag na het WK-debacle tegen Duitsland (1-7) over zijn toekomst.

'Daar ben ik helemaal niet mee bezig', zei de fel bekritiseerde coach. 'We spelen zaterdag. De derde plaats is nu onze droom.'

Scolari verdedigde samen met zijn technisch directeur Carlos Alberto Parreira zijn ploeg. 'We hadden 6 minuten van totale kortsluiting. Maar vergeet niet dat Brazilië voor het eerst sinds 2002 weer in de halve finales stond.' Scolari's contract loopt na het WK af.

Veel illusies hoeft Scolari zich niet te maken. Delfim Peixoto, de toekomstig vicevoorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, was duidelijk over de toekomst. 'Alles was slecht. Ik wil er verder niets over kwijt want dan ga ik domme dingen zeggen. Maar één ding weet ik zeker: Hij zal nooit meer terugkeren. Scolari is een last, een schande', vertelde Peixoto bij de tv-zender ESPN Brasil. Peixoto hoort bij het gevolg van Marco Polo del Nero die in april de huidige voorzitter José Maria Marin opvolgt.

Beeld ap
Beeld belga

'Blessure De Jong een hoax'
De reden waarom Nigel de Jong al na negen minuten van het veld ging in het duel tegen Mexico is duidelijk. Het was geen liesblessure, maar een hoax, zegt Diederik Smit die onder meer voor De Speld en de Volkskrant schrijft:

Beeld anp

Opstelling Argentinië
En de opstelling van Argentinië: Romero, Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo, Perez, Biglia, Mascherano, Lavezzi, Messi, Higuain.

Opstelling Oranje
De opstelling is bekend, de opvallendste naam in de basiself van Oranje is die van Nigel de Jong die na een liesblessure en zeer korte hersteltijd weer zijn rentree maakt. Daarnaast valt die van aanvoerder Robin van Persie op waarover eerder bekend werd dat hij kampte met maagklachten.

'Het wonder heeft zich voltrokken', zegt Louis van Gaal over de terugkeer van De Jong tegen de camera van de NOS. 'Ik denk niet dat het echt een risico is, maar als het lijntje breekt, hebben we vervangers.'

Anderhalve week geleden raakte De Jong geblesseerd, de diagnose bij een spierscheurtje is doorgaans twee tot vier weken.

De elf van Oranje: Cillessen, Kuijt, De Vrij, Vlaar, Martins Indi, Blind, Wijnaldum, De Jong, Sneijder, Robben, Van Persie.

Oranjesupporters per trein naar stadion
De Oranjesupporters zijn per trein op weg naar het voetbalstadion in Sao Paulo. Bij de vorige wedstrijd van Nederland in Sao Paulo gaven de autoriteiten wegens vermeende drukte geen toestemming voor een feestje, deze keer is dat er wel.

Om negen uur vanmorgen, plaatselijke tijd, verzamelden diverse supporters op het Oranjeplein, vervolgens verplaatsten zij zich naar het stadion. Aangezien beide locaties ver uit elkaar liggen, gaat dit met het openbaar vervoer.

De ene coupé zit echter wat voller en is meer oranjegekleurd dan de andere, bewijzen de foto's hiernaast en hieronder:

Beeld afp
Beeld afp
Een Nederlandse (/Braziliaanse) fan in de express trein naar het stadion Beeld afp

Schorsing Nigeria door FIFA
De wereldvoetbalbond FIFA schorst Nigeria per direct voor internationale wedstrijden. De beslissing is het gevolg van de door de Nigeriaanse regering opgelegde ontslagen binnen de Nigeriaanse bond na de uitschakeling van het WK.

Na de uitschakeling op de wereldtitelstrijd constateerde de wereldvoetbalbond de verregaande bemoeienissen van de nationale regering met het voetbal. Dat mag niet volgens de regels.

Nigeria werd in Brazilië uitgeschakeld door Frankrijk. Vorige week al waarschuwde de FIFA de Nigerianen per brief.

Nigeriaanse teams en bestuursleden zijn hierdoor per direct uitgesloten van internationale wedstrijden en vergaderingen. Ook voor clubs zijn internationale duels voorlopig verboden.

Meer lezen? Dat kan hier.

Beeld belga

Leeg stadion
Het voetbalstadion in Sao Paulo is nog zo goed als leeg, maar over 2,5 uur is dat wel anders.

In tegenstelling tot de vorige wedstrijd van Oranje in Sao Paulo is er deze keer toestemming gegeven voor een klein feestje op het speciale Oranjeplein. Dit feestje begon om 09.00 uur vanmorgen, plaatselijke tijd, en verplaatst zich vervolgens via het plaatselijke metrostation naar het stadion.

Jeroen Grueter, commentator van de NOS, twittert een foto van het stadion zoalst het er twee uur en 43 minuten voor het begin van de wedstrijd uitzag:

Wissel door Dijkshoorn
Mocht het weer uitdraaien op penalty's en Louis van Gaal eenzelfde scenario als tegen Costa Rica in petto hebben, dan is het deze keer niet alleen het moment van de nieuwbakken penaltystopper Tim Krul, maar ook het moment van Nico Dijkshoorn.

De schrijver en columnist twittert zojuist een foto van zijn 'speciale Tim Krul wisselbord':

Unicum in geval van winst
Sportjournalist Michel Abbink loopt alvast iets op de zaken vooruit. Maar met een positieve instelling is niets mis. Als Nederland vanavond wint van Argentinië, is er sprake van een unicum. Nooit eerder was de WK-finale drie keer op rij een Europees onderonsje, twittert Abbink.

Overleden journalist kende Messi goed
De overleden Argentijnse journalist Jorge López, waar wij vandaag in het eerste liveblog van de dag al over berichtten, was de journalist die het dichtst bij voetballegende Lionel Messi stond. Dit meldt het twitteraccount van Messistats.

De 38-jarige López bracht in Brazilië verslag uit van het WK. Hij overleed in Sao Paulo na een verkeersongeluk. Amper een week geleden kwam een 26-jarige Argentijnse journaliste om het leven, ook bij een verkeersongeluk.

Beeld anp

Een minuut stilte voor Nederland - Argentinië
Voordat de wedstrijd tussen Nederland en Argentinië vanavond wordt gespeeld is er een minuut stilte voor de Spaans-Argentijnse oud-voetballer Alfredo di Stéfano.

De voetballegende overleed twee dagen geleden in een ziekenhuis in Madrid. Zaterdag kreeg hij op straat een hartaanval en werd gereanimeerd. Di Stéfano werd daarna in slaap gehouden. De voormalige topvoetballer was vrijdag 88 geworden.

De geboren Argentijn wordt herinnerd als een van de beste voetballers ooit. De 'Blonde Pijl' vierde zijn grootste successen met Real Madrid. Hij was international van Argentinië, Colombia én Spanje, waarvoor hij het langste uitkwam.

Argentinië speelt vanavond met rouwbanden.

Beeld epa

In het Nederlandse kamp
Waarschijnlijk is het een van de laatste berichten uit het Nederlandse kamp voor de wedstrijd van vanavond.

Leroy Fer twittert, wellicht voor het geval mensen het nog niet wisten of waren vergeten: 'Tonight vs Argentina...' En plaatst er een foto bij van zijn omhelzing met keeper Tim Krul na de laatste wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Costa Rica.

Op voorhand feest in Argentinië
In Argentinië is het vandaag sowieso feest, ongeacht de uitslag van de halve finale op het WK tegen Oranje. De Argentijnen vieren dat op 9 juli 1816 de onafhankelijkheid werd uitgeroepen, nadat de Spaanse bezetters waren verdreven.

'We zullen 100 procent geven voor de mensen thuis', zo beloofde bondscoach Alejandro Sabella op de persconferentie. 'Voor minder dan dat doen we het niet, daar mogen ze van uitgaan.' Sabella was in 1998 een van de assistenten van de toenmalige bondscoach Daniel Passarella toen Argentinië in de kwartfinale moest buigen voor het Nederlands elftal.

Van wraakgevoelens is bij de 59-jarige trainer echter geen sprake. 'Wraak en vergelding zijn lelijke woorden, die zitten niet in mijn woordenboek. We gaan gewoon doen wat we altijd doen. Dan zien we wel welke ploeg de minste fouten maakt en wie het beste speelt.'

Beeld epa

Shirts in de uitverkoop
Het kon natuurlijk niet uitblijven. Het verdriet in Brazilië is groot na de 7-1 nederlaag tegen Duitsland van gisteravond. Sportverslaggever Sjoerd Mossou twittert vanuit Sao Paulo dat de plaatselijke winkels net open zijn (het is daar momenteel 13.00 uur), maar het Braziliaanse voetbalshirt al in de uitverkoop hangt.

Code oranje
Er is vanavond geen ontkomen aan, het KNMI heeft code oranje afgegeven voor Groningen en Drenthe. En deze keer gaat het niet alleen om de toenemende spanning voor de halve finale.

In het noorden van het land worden de komende uren zware onweersbuien verwacht. De buien gaan gepaard met veel neerslag en hagel, meldt het KNMI. Ook kunnen er zware windstoten voorkomen. In de loop van de avond neemt de activiteit van de buien af.

Ook in het oosten en zuidoosten kunnen er vanavond enkele stevige onweersbuien ontstaan. Voor Overijssel, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland geldt een iets minder zware waarschuwing: code geel (gevaarlijk weer).

Beeld anp

Succeswensen koninklijk paar
Ze zijn er vanavond niet bij in Brazilië, maar onderschat de kracht van woorden niet: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben het Nederlands elftal in een persoonlijke brief succes gewenst voor de halve finale van het WK tegen Argentinië. De brief werd gisteravond tijdens het eten aan de spelers voorgelezen door bondscoach Louis van Gaal, zo meldt de KNVB.

Volgens de voetbalbond sprak het koninklijk paar waardering uit voor hetgeen Oranje met de successen in Brazilië teweeg heeft gebracht in Nederland. De koning en koningin hopen uiteraard dat het Nederlands elftal zich plaatst voor de finale, zondag in Rio de Janeiro. Als Oranje de eindstrijd haalt, komt koning Willem-Alexander in ieder geval naar het Maracanã-stadion. Koningin Máxima, die in de halve finale tegen haar vaderland Argentinië zal juichen voor Nederland, gaat waarschijnlijk ook mee.

Na Duitse overwinningen volgen twee Nederlandse
Hoe kan het nog misgaan vanavond? Wielrenner Lars Boom won zojuist een etappe in de Tour de France en daarmee bewijst de renner van Belkin bijgelovige voetbalfans een goede dienst.

Gisteren was er twee keer winst voor Duitsland, dus vandaag twee keer voor Nederland, denkt zwemkampioen Pieter van den Hoogenband.

'Gisteren Marcel Kittel en Der Mannschaft. Nu wij..!!!', twittert Van den Hoogenband in reactie op de onlangs met schaatsen gestopte Mark Tuitert.

Lars Boom Beeld reuters

'De Jong opstellen is een risico'
Over minder dan vijf uur is het zover, dan speelt Nederland tegen Argentinië in de halve finale. De opstelling van vanavond, wat kunnen we daarvan verwachten? Sportverslaggever Willem Vissers zegt hierover het volgende in de dagelijkse rubriek bellen met Willem:

'Ik kan niet in de maag van Van Persie kijken. De Jong zou kunnen, maar dat is een risico. Misschien kan hij wel trainen, maar als hij in een wedstrijd echt aanzet... Met een liesblessure kan het zo weer voorbij zijn. Dan ben je na 10 minuten weer een speler kwijt, wat als je dan opnieuw 120 minuten moet spelen?'

Beeld epa
Van Persie loopt door een tunnel naar het veld Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden