Teruglezen: Nederland - Turkije eindigt in gelijkspel na povere wedstrijd Oranje

Bijna had het totale demasqué van het Nederlandse voetbal zich voltrokken, toen Wesley Sneijder nog maar eens uithaalde, in de 92ste minuut van Nederland - Turkije. Via het hoofd van Huntelaar sloeg de bal achter doelman Babacan, waardoor de hoop op plaatsing voor Euro 2016 levend blijft.

Mark Misérus en Willem Vissers
Sneijder in duel met Tufan. Beeld epa
Sneijder in duel met Tufan.Beeld epa

Bijna de helft van de Europese landen mag naar het EK van 2016 in Frankrijk, maar de nummer drie van het laatste WK is nog ver verwijderd van plaatsing. Oranje blameerde zich opnieuw, ondanks het late gelijkspel. Daley Blind: 'Het wordt een lastig verhaal. Vanaf nu worden het allemaal finales.' Bondscoach Hiddink: 'Ik ben blij dat we toch een punt haalden. Later zeggen we misschien: weet je nog, dat ene punt.'

Oranje legde het op technisch en fysiek vlak af tegen de Turken, die van scheidsrechter Brych alle gelegenheid kregen het spel oneindig te vertragen. Maar Brych onthield alles en telde zes minuten bij. In die periode wist Nederland nog te scoren, waardoor de ploeg derde blijft. Depay had zelfs nog de 2-1 kunnen maken.

Een gevecht voorspelde Guus Hiddink voor Nederland - Turkije. Een gevecht was het, hoewel de afloop hem weinig zal bevallen. De derde plaats in de groep, en daarmee de kans op directe plaatsing (de beste nummer 3 van alle Europese groepen) of een play-off (de acht overigen nummers 3 van de groepen), is zelfs niet zeker. De posities 1 en 2 lijken vergeven aan Tsjechië en IJsland. Nederland speelt zijn volgende kwalificatieduel op 12 juni in Letland, als het clubseizoen allang voorbij is.

Sneijder en Willems vieren de 1-1. Beeld anp
Sneijder en Willems vieren de 1-1.Beeld anp
Bondscoach Hiddink in gesprek met Wijnaldum, die in de rust wisselde voor Narsingh. Beeld reuters
Bondscoach Hiddink in gesprek met Wijnaldum, die in de rust wisselde voor Narsingh.Beeld reuters

Oranje weinig gevaarlijk

Het is nochtans tijd voor introspectie. Hoewel Nederland vaak de bal had, was de ploeg veel te weinig gevaarlijk, behalve als Depay eens aanzette voor een dribbel. Het heeft ook te maken met de Hollandse ziekte. Te lang breed, terug, geen risico durven nemen, het verstand te vaak laten winnen van het hart. Zo van: doe jij het maar. Nee, doe jij het maar. Of nee, doe jij het maar. Zelfs Sneijder speelde nauwelijks diep.

Eén van de weinigen in Nederland met een goede, snelle dieptepass is Clasie, maar die bleef de hele wedstrijd op de bank. Hiddink gaf de voorkeur aan controleur De Jong, met Huntelaar en Sneijder de routiniers van het elftal.

Speel eens diep, zou je de spelers willen toeschreeuwen. Het is helemaal niet zo erg om diep op de helft van de tegenstander balverlies te lijden. Hier was ook het gemis van Van Persie en Robben voelbaar. Robben geef je de bal, dan gaat hij rennen, dan passeert hij een paar mannetjes, dan is het spel meteen gevaarlijk. De Turken hadden zo'n speler, van minder niveau weliswaar, maar toch. Gökhan Töre, opportunist uit overtuiging.

Van hem kwam ook de voorbereiding op de 0-1, toen hij zijn dribbel over rechts besloot met een heerlijke voorzet. De Vrij kon met zijn kruin net bij de bal, waarop Volkan Sen de bal opving, met een speels balletje Van der Wiel aftroefde en topschutter Buruk Yikmaz aanspeelde. Diens verwoestende knal ging via het lijf van Martins Indi achter doelman Cillessen.

De tweede helft was helemaal schrijnend, ondanks de werklust van Oranje, dat relatief weinig kansen kreeg op de gelijkmaker. De vormloosheid van Van der Wiel en invaller Narsingh vielen op, de kansloosheid van Huntelaar, de mislukte dribbels van Afellay; het was van een ontstellende treurigheid. Huntelaar had in de drukte te vaak moeite met het goed aannemen van de bal.

Dat het doelpunt nog viel, was min of meer toeval. Sneijder kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied in vrije positie en haalde uit, waarna Huntelaar met een reflex de bal beslissend van richting veranderde met het hoofd.

Nederland leeft nog, maar loopt wel krom en waggelend richting Frankrijk.

Bas Dost komt erin voor Nigel de Jong. Beeld anp
Bas Dost komt erin voor Nigel de Jong.Beeld anp

Liveblog

Verslaggever Mark Misérus deed vanavond live verslag vanuit de Arena. Lees het hier terug.

22.42 uur - Toch nog gelijkspel
Wesley Sneijder bezorgt Oranje op de valreep nog een punt tegen Turkije (1-1). Ja, Nederland en Hiddink leven nog, hoewel winnen te veel was gevraagd. Pover was het spel, op de keper beschouwd, soms traag en doorzichtig. Dat het allemaal beter moet, is evident. De balans voor Oranje in kwalificatiegroep A, op de route naar Euro 2016, blijft magertjes: 1. Tsjechië met 13 punten, 2. IJsland met 12, dan nummer drie Nederland met 7 punten uit vijf wedstrijden.

'We zijn vanaf minuut 1 voor de overwinning gegaan', zegt aanvoerder Wesley Sneijder. 'We waren dominant', stelt hij. 'Maar als die goal uitblijft en je maakt hem pas in blessuretijd, dan ben je opgelucht. We waren niet goed genoeg in het creëren van kansen en dat mogen we onszelf aanrekenen.' Hij heeft nog vertrouwen in de ploeg, zegt hij. Ook Hiddink schrijft hij niet af. 'Dit kunnen we niet de bondscoach aanrekenen.'

Sneijder vierde zijn goal met een bijzonder gebaar: een bal onder zijn shirt en een duim in zijn mond. Na de wedstrijd bevestigt hij: zijn vrouw Yolanthe is zwanger. Ze is uitgerekend in oktober.

Yilmaz in duel met Blind. Beeld reuters
Yilmaz in duel met Blind.Beeld reuters

22.38 uur - Goal! Sneijder: 1-1
Twee minuten in de extra tijd is er dan toch de goal van Oranje. Wesley Sneijder scoort. Hiddink balt zijn vuist. Nog een paar minuten te gaan. Zou het nog?

22.36 uur - 6 minuten extra tijd
Oranje krijgt er 6 minuten bij om een nederlaag af te wenden.

22.21 uur - Derde nederlaag aanstaande?
Nog een kwartier heeft Nederland om zijn derde nederlaag in de EK-kwalificatie te voorkomen. Groots is het allemaal niet, meeslepend evenmin. Een vrije trap van Sneijder zeilt net naast, de ingevallen Dost produceert een kopballetje.

21.09 uur - Oranje kiest de aanval
Bas Dost maakt zijn debuut in Oranje. De 25-jarige spits van Wolfsburg komt er voorin bij, controleur De Jong verdwijnt van het veld. Nee, heel goed ging het op de training trouwens niet, tussen het koppel Huntelaar en Dost.

22.06 uur - Hard schot Afellay
Een uur is er verstreken in de Arena en het voetbal van Oranje wordt er niet veel beter op. De beste kans is nog wel van invaller Narsingh, na een hard duel in de lucht tussen Huntelaar en keeper Babacan. Maar Narsingh schiet niet - hij aait de bal naast, met zijn linkervoet. Afellay doet het wat dat betreft beter en dwingt Babacan met een hard schot tot een redding in zweefvlucht.

Ibrahim Afellay passeert Selcuk Inan. Beeld anp
Ibrahim Afellay passeert Selcuk Inan.Beeld anp

21.50 uur - Narsingh erin, Wijnaldum eruit
Hiddink grijpt de rustpauze aan om een wijziging door te voeren bij Oranje. Narsingh, van PSV, komt in de ploeg voor Wijnaldum, ook PSV, en gaat rechtsbuiten spelen. Afellay zakt terug naar het middenveld.

21.35 uur - Hiddink moet tijdens rust een list verzinnen
Guus Hiddink zal een list moeten verzinnen om Oranje onder de toenemende druk van Turkije uit te laten spelen. Ingraven is geen optie, zoals duidelijk werd bij de 0-1 van Yilmaz.

Het gaat te traag, te vaak terug, het is te opzichtig en spelers aarzelen om het team bij de hand te nemen. Afellay sticht nog wat gevaar met zijn voorzetten en Depay met zijn schoten, maar dat is het dan ook wel. Naar voren voetballen, in plaats van het herhaaldelijke geschuif naar achter, misschien is dat een idee.

Blijft het zo, dan gaat Turkije Nederland voorbij in kwalificatiepoule A en raakt het EK in Frankrijk weer wat verder uit zicht. Nederland komt dan op zeven punten van Tsjechië en zes van IJsland.

21.24 uur - En dan toch Yilmaz: 0-1
Ziedend hard is de 0-1 van Burak Yilmaz, die na 36 minuten de schutterende Oranje-verdedigers te kijk zet. De Vrij kopt een voorzet onbedoeld door op Sen, die niets heeft te duchten van Van der Wiel. Ook De Jong is te laat. De lichtshow met hun telefoons was al mooi om te aanschouwen bij de (Neder-)Turkse supporters achter het Oranje-doel, de 0-1 laat ze baden in extase.

Yilmaz op weg naar de 0-1. De Vrij en Van der Wiel kunnen de goal niet voorkomen. Beeld ap
Yilmaz op weg naar de 0-1. De Vrij en Van der Wiel kunnen de goal niet voorkomen.Beeld ap

21.18 uur - Gezapig tempo
We zijn een halfuur onderweg bij Nederland - Turkije (0-0). Het tempo bij Oranje is vaak gezapig en leuk wordt het eigenlijk alleen als Memphis Depay aan de bal komt: hij loste zijn tweede schot, na een combinatie met Sneijder. Duidelijk is dat Blind en Martins Indi de opbouw bij Nederland beter niet kunnen verzorgen. Tekenend: Wijnaldum die vertwijfeld om zich heen kijkt, ogenschijnlijk op zoek naar een plek waar hij zichzelf nuttig kan maken om Oranje vooruit te helpen.

Stefan de Vrij in duel met Burak Yilmaz. Beeld ap
Stefan de Vrij in duel met Burak Yilmaz.Beeld ap

21.05 uur - Grootste kans voor Turkije
Een kwartier gespeeld in de Arena. Nederland was twee keer gevaarlijk, via schoten van Depay en Sneijder. Maar wat te denken van de enige Turkse uitbraak tot nu toe: linksback Erkin holt binnendoor bij Van der Wiel. Burak Yilmaz mag de bal aannemen, maar schiet via Martins Indi naast.

20.40 uur - Huntelaar, Depay en Afellay
Plukjes rood en plukken oranje hebben zich vermengd onder het gesloten dak van de Amsterdam Arena. De Turkse en Nederlandse supporters sarren elkaar een beetje in de gangen van het stadion en claimen beiden een goede afloop.

Winnen is wat Nederland en Turkije te doen staat om in het spoor te blijven van Tsjechië en IJsland, boven aan in EK-kwalificatiegroep A. Een 1-0-overwinning van Letland op Tsjechië leek Nederland in de kaart te spelen, maar in de 90ste minuut sleepte Pilar een punt uit het vuur. 1-1 dus.

Huntelaar bemant zoals verwacht de spitspositie bij Oranje en wordt geflankeerd door Depay, vanaf links, en Afellay aan de rechterkant. Wijnaldum, Nigel de Jong en Sneijder vormen het middenveld, waardoor Clasie op de bank is beland. Voor zover daar nog twijfel over was omdat hij een goed seizoen doormaakt bij Feyenoord: keeper Kenneth Vermeer heeft Jasper Cillessen niet uit het Nederlandse doel kunnen verdrijven.

Bij de Turken heeft bondscoach Lemmer de spits van Feyenoord, Colin Kazim-Richards op de bank gelaten. Turkije treedt aan met twee aanvallers, Burak Yilmaz - teamgenoot van Sneijder bij Galatasaray - en Volkan Sen, spelend bij Bursaspor. Geen Turk is overigens zo ervaren als Wesley Sneijder, met 111 interlands verreweg de meest gelouterde speler op het veld.

Hiddink traint met Oranje in Katwijk, ter voorbereiding op de wedstrijd tegen Turkije. Beeld epa
Hiddink traint met Oranje in Katwijk, ter voorbereiding op de wedstrijd tegen Turkije.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden