Teruglezen - Nederland speelt zondag tegen Mexico

De twaalfde dag van het WK was de dag waarop Nederland de groepsfase met maar liefst negen punten afsloot. Wie durfde dat vooraf te dromen? Na eerdere zeges op Spanje en Australië won Oranje vanavond met 2-0 van Chili, wat betekent dat Nederland zondag de achtste finale speelt.

En wel tegen Mexico. De topfavoriet voor de titel op het WK, Brazilië, eindigt als nummer 1 in groep A. Kroatië verloor het duel met Mexico en weet daardoor dat de achtste finales onbereikbaar blijven. Kameroen was voor de laatste wedstrijd in de ontknoping van de groepsfase al uitgeschakeld.

Weten wat er vandaag zoal rond het WK en tijdens de wedstrijden gebeurde? Dat kan hieronder:


null Beeld anp
Beeld anp

Nederland en Brazilië sloten vandaag af als nummer 1 in de groepsfase. Nederland won met 2-0 van Chili in een wedstrijd die getekend werd door het opvallend lage balbezit van Oranje. Maar wat maakt dat uit als de einduitslag positief is? Niets.

Zondag speelt Oranje tegen Mexico, de ploeg die tweede werd in groep A achter Brazilië. Mexico nam het vandaag op tegen Kroatië in een wedstrijd waarin het langere tijd de betere ploeg was, maar niet wist te scoren. Pas tegen het einde van de wedstrijd kwam daar verandering in, met uiteindelijk een einduitslag van 1-3 als gevolg.

Lezen wat er vandaag nog meer gebeurde? Dat kan hieronder in het overzicht.

Fluitsignaal, einde wedstrijd
Brazilië is door als nummer 1 in groep A, de tegenstander van Nederland van zondag in de achtste finale is de nummer 2: Mexico.

Dat betekent dat Kameroen en Kroatië naar huis gaan, al wist Kameroen voor de wedstrijd al dat het was uitgeschakeld, Kroatië maakte vanavond nog kans op een plaats in de volgende ronde. De wedstrijd tussen Kameroen en Brazilië eindigde in 1-4. De einduitslag bij Kroatië en Mexico is 1-3.

null Beeld ap
Beeld ap

1-3, Kroatië scoort
Lange tijd stond de 0-0 op het bord bij Kroatië en Mexico, maar het regent inmiddels doelpunten bij de twee wedstrijden van vanavond. Het eerste doelpunt van Kroatië van vanavond staat op naam van Perisic.

Bij Kameroen en Brazilië staat het 1-4.

Brazilië scoort 1-4
Fernandinho maakt het vierde doelpunt voor Brazilië.

0-3 voor Mexico
Het gaat plotseling snel met het aantal doelpunten, Hernández scoort. Mexico is door deze derde goal nog een doelpunt verwijderd van de eerste positie in groep A. Deze kunnen ze namelijk bereiken door het halen van een hoger doelsaldo. Mocht dat gebeuren, dan speelt Nederland zondag tegen Brazilië in plaats van Mexico.

Guardado na zijn doelpunt Beeld ap
Guardado na zijn doelpuntBeeld ap

0-2 voor Mexico
Guardado scoort en het staat 0-2 voor Mexico. De plaats in de achtste finale lijkt daarmee steeds zekerder te worden voor Mexico. Met de huidige stand eindigt Mexico als tweede in groep A. Om als eerste te eindigen zal Mexico nog minstens twee doelpunten moeten maken in het krappe kwartier dat rest. Voorwaarde is wel dat de stand van Kameroen en Brazilië (1-3) in dat geval hetzelfde blijft.

Mexico scoort 0-1
De uitslag in de groepsfase lijkt beslist. Mexico scoort de 0-1 tegen Kroatië. Marquez kopt de bal binnen.

Om aanspraak te maken op een plaats in de achtste finale moet het laatstgenoemde land winnen.

Mexico wordt penalty onthouden
Hands bij Kroatië, maar de scheidsrechter beslist anders en Mexico wordt een penalty onthouden.

‘Ronaldo kopieerde het litteken van een ziek jongetje’
Cristiano Ronaldo kreeg vannacht tijdens de wedstrijd van Portugal tegen de Verenigde Staten de nodige commentaar op zijn haar - hij zou een bezoekje aan de kinderkapper hebben gebracht-, maar zijn kapsel heeft een bijzondere betekenis.

Hij kopieerde het litteken dat een ziek jongetje van amper één jaar oud overhield na een hersenoperatie. Althans, dat meldt Daily Mail. Ronaldo heeft het gegeven nog niet bevestigd. Eerder doneerde de voetballer al 60.000 euro voor de behandeling van het kind.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Fred scoort de 1-3
Fred scoort, het staat 1-3 in de wedstrijd tussen Kameroen en Brazilië. Bij Kroatië en Mexico zijn de zaken onveranderd, het staat nog steeds 0-0.

De tweede helft is begonnen
Inmiddels zijn beide wedstrijden weer begonnen. Voor Neymar betekent dit dat hij in ieder geval weer kan voetballen:

Eerder vandaag, tijdens de wedstrijd tussen Nederland en Chili op het Museumplein:

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp

Rust
En ook bij Kroatië en Mexico fluit de scheidsrechter. De eerste helft leverde bij dit duel nog geen doelpunten op. Het staat 0-0 in Recife, beide ploegen hebben nog kans op een plaats in de volgende ronde. Maar voor Kroatië geldt dat het team moet winnen, Mexico is momenteel ook de sterkere ploeg, heeft voldoende aan gelijkspel.

Mocht de stand zo blijven als deze nu is, met 1-2 voor Kameroen - Brazilië en 0-0 voor Kroatië en Mexico, dan wordt Brazilië groepswinnaar en eindigt Mexico op de tweede plaats. Dat zou dan ook betekenen dat Mexico zondag tegen Nederland aantreedt.

Hulk gevaarlijk in de blessuretijd, maar de bal gaat net over het doel.
De eerste helft zit erop voor Brazilië en Kameroen. De eerstgenoemde ploeg staat voorlopig eerste in groep A door de 1-2 tussenstand tegen Kameroen.

De belangrijkste man aan Braziliaanse zijde is niet moeilijk te bepalen: Neymar, de man van de twee Braziliaanse doelpunten van vanavond.

null Beeld afp
Beeld afp

Én een apparaat voor het liveblog van de Volkskrant:

De pass van Robben
Niet omdat het momenteel saai is wat voetbalwedstrijden en spanning betreft, maar omdat onderstaande foto in de tweet van Memphis Depay simpelweg te mooi is om iemand te onthouden.

GOAL, NEYMAR SCOORT: 1-2
Neymar maakt zijn vierde doelpunt van dit WK. Het staat inmiddels 1-2 bij Kameroen tegen Brazilië. Dat is anders dan bij Kroatië en Mexico, daar is nog niet gescoord.

Hashtags
De winst om de mooiste hashtag van groep A gaat naar vandaag, naar de wedstrijd tussen Kroatië en Mexico. Kromex klinkt nou eenmaal beter dan kambra.

MATIP SCOORT
Zo ben je oppermachtig, zo let je even niet op en staat de 1-1 op het scorebord. Matip maakt een doelpunt, het staat 1-1 bij Kameroen - Brazilië.

De stand bij Kroatië en Mexico is nog gelijk: 0-0.

Voordeel Mexico
Het staat 0-1 voor Brazilië, Kroatië en Mexico staat 0-0.
Mochten de twee wedstrijden met deze standen eindigen, dan zijn Mexico en Brazilië zeker van de achtste finales. De tegenstander van Nederland zou in dat geval Mexico zijn.

Kroatië moet het duel met Mexico winnen om door te gaan naar de volgende ronde. Om groepswinnaar te worden is winst én een hoog doelsaldo bij Mexico van belang.

0-1 Brazilië
Wedstrijd lijkt al heel vroeg beslist. Neymar maakt de 0-1 voor Brazilië tegen Kameroen. Brazilië is oppermachtig.

Geen straf Mexico na wangedrag fans
Wat nieuws naast de zijlijn: Mexico, dat het momenteel in Recife opneemt tegen Kroatië, hoeft geen straf te vrezen van de tuchtcommissie van de FIFA. De zaak tegen de Mexicaanse voetbalbond wegens homofoob gedrag van zijn fans is vandaag geseponeerd.

Tijdens de eerste WK-wedstrijd tegen Kameroen in Natal klonk er bij elke uittrap van doelman Charles Itandje luidkeels 'Puto' (schandknaap) vanaf de tribune. In de Mexicaanse competitie is het gezang 'hij is een tippelaar' sinds enkele jaren algemeen gebruik.

De FIFA, die zich ten doel heeft gesteld elke vorm van discriminatie op en rond de velden uit te bannen, oordeelde in het onderhavige geval mild. In het duel met Brazilië waren dezelfde kreten te horen, maar toen kwamen ze uit beide kampen. Het gastland hoeft derhalve ook geen sanctie te vrezen.

Een Mexicaanse fan in Recife Beeld epa
Een Mexicaanse fan in RecifeBeeld epa
Mexicaanse fans in Recife Beeld ap
Mexicaanse fans in RecifeBeeld ap

Kans Hulk
Vroeg in de wedstrijd al een kans voor Hulk die er eigenlijk in had moeten zitten. Brazilië begint goed tegen Kameroen.

Kameroen is overigens de enige ploeg uit groep A die zekerheid heeft over de volgende ronde: zij spelen niet.

Wedstrijden begonnen
Het fluitsignaal klinkt, de wedstrijden zijn begonnen. Als Brazilië de volgende ronde wil halen, mag de ploeg niet verliezen.

null Beeld getty
Beeld getty

Brasilia
Nog tien minuten, dan begint de tweede omloop van vanavond. Met onder meer Kameroen en Brazilië. De twee ploegen spelen in Brasilia, in Estadio Nacional Mane Garrincha.

Voor wie graag wat meer over de stad weet: Brasilia is sinds 1960 de hoofdstad van Brazilië, nadat Rio werd bestempeld als te kwetsbaar voor rellen of eventuele zee-aanvallen. Het stadion heeft een capaciteit van 68.009.

Kroatië en Mexico spelen in Recife, de stad die ook wel het Venetië van Brazilië wordt genoemd. 39 bruggen verbinden de stad over twee rivieren.

null Beeld getty
Beeld getty

Kramp bij Kuijt
Dirk Kuijt speelde 98 interlands zonder kramp, vanavond, bij nummer 99 was het raak. De 33-jarige Katwijker moest in de WK-wedstrijd tegen Chili enkele minuten voor tijd naar de kant.

Kuijt had zich 89 minuten lang volledig leeg geknokt als gelegenheidslinksback. 'Het was enorm zwaar, ik heb er héél veel energie in gelegd. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit kramp heb gekregen', zei Kuijt in de catacomben van de Arena de São Paulo. 'Ik moest me volledig strekken, het schoot er gewoon in.'

Tot ieders verrassing begon de aanvaller als offensieve linksback aan deze interland. 'Op de trainingen heb ik in de partijtjes al vaak linksback gespeeld, ik was er voor mezelf van overtuigd dat ik dit ook kan. Dat heb ik volgens mij vandaag wel bevestigd. Ik mag niet klagen over mijn debuut als linksback. Dit smaakt naar meer.'

Kuijt in actie tijdens de wedstrijd tegen Chili Beeld anp
Kuijt in actie tijdens de wedstrijd tegen ChiliBeeld anp

Poldercatenaccio
37 procent balbezit voor Nederland in een wedstrijd, dat was vroeger wel anders.

'Flair en branie trekken langzaam weg uit het gezicht van Oranje, dat voetbalt als een investeringsmaatschappij: als het resultaat goed is, volgen de bonussen vanzelf', schrijft voetbalverslaggever Willem Vissers. De Volkskrantverslaggever is in Brazilië aanwezig.

Het volledige artikel lezen? Dat kan hier.

null Beeld reuters
Beeld reuters

'Je kan me niet verwijten dat ik wil winnen'
Al is Jorge Sampaoli, de bondscoach van Chili, niet blij met het verdedigende spel dat Oranje vandaag liet zien, voor Louis van Gaal is het heel simpel:

'Je moet een strategie bedenken die succesvol is. Ik wil namelijk winnen. Als we tegen Chili met drie aanvallers waren begonnen, dan hadden Lens en Robben achter de backs van hen aan moeten lopen. Dat lukt niet de hele wedstrijd. Dus hebben we het op deze manier gedaan. Als we met deze speelwijze op het WK hadden verloren, dan had mijn kop er af gelegen. Dat besef ik heel goed. Maar dat is nu niet het geval.'

'Je kan me toch niet verwijten dat ik wil winnen?', vervolgde Van Gaal. 'Het gaat er gewoon om dat we een keer meer scoren dan de tegenstander. Ook tegen Chili hebben wij de betere kansen gekregen. Dan kan ik niet anders zeggen dan dat we verdiend hebben gewonnen. Het maakt me helemaal niet uit dat hun coach klaagt over onze speelwijze. Dat doet me echt helemaal niets. Ik vind wel dat we in balbezit meer moeten brengen. Daar gaan we aan werken.'

Van Gaal zag uitgerekend zijn beide invallers scoren. Lery Fer kopte raak toen hij pas twee minuten in het veld stond. Memphis Depay trof in blessuretijd nogmaals doel. 'Maar dat is ook geluk', zei de bondscoach. 'Ja, dat meen ik echt.

Maar we weten natuurlijk wel dat Leroy Fer goed kan koppen. En dat hij langer is dan de meeste Chilenen. We hadden ook gezien dat Chili in het laatste kwartier meer ruimte weg geeft. Dan is het lekker dat je een technisch vaardige speler als Depay in kan brengen. Het was grote klasse wat hij deed. Hij hield eerst in en versnelde toen weer. Daarom kon hij die bal binnen schieten.'

Jorge Sampaoli Beeld epa
Jorge SampaoliBeeld epa
null Beeld anp
Beeld anp

Opstelling Kameroen
Kameroen, vanavond de tegenstander van Brazilië, staat met de volgende elf in het veld: Itandje; Nyom, MATIP, N'Koulou, Bedimo; Enoh, M'Bia, N'Guemo; Choupo Moting, Moukandjo, Aboubakar.

Opstelling Kroatië
Voor Kroatië staan in het veld: Pletikosa; Vrsaljko, Srna, ¿orluka, Lovren, Pranji¿; Modri¿, Rakiti¿, Periši¿, Oli¿, Mandžuki¿.

Opstelling Mexico
De basis bij Mexico: Ochoa, Márquez, Moreno, Rodríguez, Layún, Aguilar, Herrera, Vázquez, Guardado, Peralta y Dos Santos.

Opstelling Brazilië
De opstelling van Brazilië: J.César; D.Alves, T.Silva, D.Luiz, Marcelo; Paulinho, L.Gustavo; Hulk, Oscar, Neymar; Fred.

Brazilië speelt in zijn laatste groepswedstrijd op het WK in eigen land tegen Kameroen weer met Hulk in de aanval. De speler ontbrak in het tweede duel wegens een spierblessure.

Op naar de volgende
Tijd om vooruit te kijken, naar de tweede omloop van de dag. Voor wie er nog niet aan toe is uit de oranjesfeer te stappen, ook de volgende wedstrijden zijn belangrijk voor Nederland. Over ruim een uur wordt bepaald welke tegenstander Oranje zondag treft in de achtste finale.

Een van de drie potentiële tegenstanders is Brazilië. De thuisploeg neemt het op tegen het al uitgeschakelde Kameroen. Op hetzelfde moment treffen Mexico en Kroatië elkaar, de andere twee kanshebbers voor een plaats in de achtste finales.

De leiders van groep A zijn Brazilië en Mexico. Zij hebben vier punten, Kroatië heeft er drie. Dat betekent dat Mexico met een hoog doelsaldo in de poule boven Brazilië kan eindigen. Mexico heeft aan een punt, gelijkspel, genoeg om door te gaan naar de volgende ronde. De Mexicanen incasseerden overigens nog geen tegentreffers dit WK.

null Beeld afp
Beeld afp

'Daan from Eindhoven' leidt BBC rond op Oranjecamping
Zoals bij elk groot voetbaltoernooi kijken niet-Nederlanders verwonderd naar de Oranjefans. Dat is in Brazilië niet anders. Vooral de Oranjecamping blijkt een vreemd fenomeen te zijn voor mensen die niet het Nederlands elftal steunen.

De BBC bezocht de Oranjecamping die ten zuiden van Sao Paulo is opgezet. Daan uit Eindhoven biedt de Britten een inkijkje in de Nederlandse voetbalcultuur.

Gouden pik
Na de wedstrijd tegen Chili vroeg een verslaggever aan Arjen Robben hoe Louis van Gaal het voor elkaar kreeg om constant gouden wissels toe te passen. 'Ik weet het niet, misschien heeft hij een gouden pik', antwoordde Robben melig.

Tien minuten later confronteerde Jack van Gelder de bondscoach met de uitspraak van ziijn sterspeler. 'Zei hij dat? Dat weet ik niet. Truus heeft het in ieder geval nooit gezegd', zei Van Gaal ad rem. De sfeer is ontspannen bij Oranje. Dat blijkt maar weer eens.

Van Gaal en Robben na de wedstrijd tegen Chili Beeld ap
Van Gaal en Robben na de wedstrijd tegen ChiliBeeld ap

Niet indrukwekkend, wel effectief
Zoals wel vaker op dit toernooi was het spel van Nederland vanavond niet indrukwekkend, maar de ploeg van Louis van Gaal won ook het derde duel op het WK. De bondscoach had voor de wedstrijd tegen Chili gekozen voor dezelfde tactiek als tegen Spanje: snel counteren en hopen op een bevlieging van een van de aanvallers. Ondertussen moet aan de tegenstander zo min mogelijk ruimte worden weggeven.

Die tactiek bleek een succes. Het vooraf zo gevreesde Chili kwam geen moment in de wedstrijd en creëerde nauwelijks kansen. Aan de andere kant lukte het Nederland ook niet om veel voor het doel van Bravo op te duiken, waardoor beide ploegen met 0-0 de kleedkamers opzochten. In de tweede helft volgde de wedstrijd hetzelfde stramien. Voor de toeschouwers in Sao Paulo was er daarom weinig te genieten.

Tot Van Gaal een kwartier voor tijd Wesley Sneijder wisselde voor Leroy Fer. De speler van Norwich City stond slechts twee minuten op het veld, of hij kopte al een voorzet van Janmaat tegendraads tegen de touwen. Daarna gooide Chili alles op de aanval, wetende dat alleen een overwinning voldoende was voor de Zuid-Amerikanen om groepswinnaar te worden. Daardoor ontstond ruimte voor Nederland om te counteren, waarna een andere wissel - Memphis Depay - de 2-0 kon maken na een sublieme counter waarin Arjen Robben de hoofdrol speelde.

Na de wedstrijd stond een breed grijnzende Robben de NOS te woord. 'Als je ziet hoe wij gevochten hebben vandaag, dat is prachtig. Je moet vertrouwen op de organisatie en zolang die goed blijft, dan krijg je altijd je momenten. Dat zie je vandaag ook', zei hij.

Het maakt de Groninger niet veel uit welk team uit de koker rolt voor de achtste finale. 'Ik ben nooit zo van die lotingen', aldus Robben. 'Het komt zoals het komt. Wij hebben nu een extra dag rust. Wat mij betreft is dat nu het gunstigste.'

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters

EINDSIGNAAL
Kort na de aftrap van Chili na het Nederlandse doelpunt fluit de scheidsrechter uit Gambia voor het einde van de wedstrijd. Nederland wint met 2-0 van Chili en wint daarmee ook groep B. Daardoor komt de ploeg van Louis van Gaal pas zondag weer in actie, in de achtste finale van het WK.

Ook bij Spanje en Australië heeft de scheidsrechter afgefloten. De Spanjaarden winnen hun laatste wedstrijd op het WK in Brazilië met 3-0.

GOAL NEDERLAND
Na een afgeslagen corner van Chili weet Nederland razendsnel de Chileense helft te vinden. Uiteraard is het Arjen Robben die de bal krijgt. Hij begint weer aan een van zijn kenmerkende rushes. Robben haalt de achterlijn en zet de bal voor, waarna Memphis Depay de bal met zijn rechtervoet achter Bravo werkt en daarmee een perfecte counter afrondt. 2-0.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap

Kongolo maakt WK-debuut
Terence Kongolo maakt zijn WK-debuut. Hij vervangt Kuijt, die niet meer topfit oogt. De 20-jarige Feyenoorder mag de laatste minuten van de wedstrijd meespelen.

GOAL SPANJE
In de 82ste minuut maakt Juan Mata de derde goal voor Spanje.

GOAL NEDERLAND
Leroy Fer is de gouden wissel van Louis van Gaal. Na een afstandsschot van Depay krijgt Nederland een hoekschop. Uit de voorzet van Janmaat kopt Fer de bal tegendraads binnen, in de verre hoek. 1-0. Fer stond voor zijn goal slechts twee minuten in het veld.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp

Sneijder eruit, Fer erin
Wesley Sneijder kon zijn stempel niet drukken op de wedstrijd. Leroy Fer mag het laatste kwartier proberen zichzelf nog te laten zien voor het oog van de bondscoach in een WK-duel.

GOAL SPANJE
Spanje heeft voor de tweede keer gescoord tegen Australië. Een steekpass dwars door de Australische defensie komt uit bij Fernando Torres, die de bal rustig en laag in de verre hoek tegen de touwen werkt.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld getty
Beeld getty

Lens vervangen door Depay
Na ruim 68 minuten is de eerste wissel bij Nederland een feit. Louis van Gaal wisselt de vervanger van Robin van Persie, Jeremain Lens, voor Mepmhis Depay.

null Beeld afp
Beeld afp

Had Klijnsma dan toch gelijk met haar moestuin-opmerking?
Klik hier voor wat achtergrondinformatie bij deze tweet.

Weinig spektakel
We zijn een uur onderweg in Curitiba en Sao Paulo. In dat uur viel er een doelpunt te noteren. Namens Spanje scoorde David Villa de 1-0 tegen Australië. Verder is het weinig spectaculair wat de landen uit groep B in hun laatste groepsduels laten zien.

Zelfde voet
Chili en Nederland gaan op dezelfde voet verder als waarmee de ploegen de eerste helft afsloten: weinig kansen creëren, veel verdedigen. Bij Nederland loopt inmiddels de maker van de winnende goal tegen Australië, Memphis Depay, warm.

null Beeld reuters
Beeld reuters

AFTRAP TWEEDE HELFT
Lens en Robben hebben de tweede helft van Nederland - Chili afgetrapt. In de rust heeft de Chileense bondscoach gewisseld. FC Twente-speler Gutiérrez verlaat na 45 minuten alweer het het veld. Hij wordt vervangen door de fysiek sterkere Beausejour.

RUST
Nederland en Chili scoren niet in een weinig boeiende eerste helft. Louis van Gaal heeft voor dezelfde tactiek gekozen als tegen Spanje. Dat betekent: veel verdedigen en hopen op een bevlieging van Robben of een andere aanvaller tijdens een counter.

Chili heeft moeite met die speelwijze van Oranje en creëert nauwelijks kansen. Aan de andere kant lukt het Nederland ook niet om er vaak uit te komen. Af en toe wat vleugjes van de in topvorm verkerende Robben, deden de Chilenen schrikken. Maar beide ploegen waren in de eerste helft ver verwijderd van een doelpunt.

In Curitiba staat Spanje met 1-0 voor tegen Australië dankzij een goal van David Villa. Het doelpunt van David Villa is de eerste veldgoal van Spanje op dit WK.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa

Robben overweeg transfer naar Chili
De Chilenen laten zich in de eerste helft niet van hun meest collegiale kant zien. Zo gaan de Zuid-Amerikanen gemakkelijk naar de grond en het vragen om kaarten is ook gewoon geoorloofd. Op Twitter gaan de grappen al rond:

Sprintende Robben
Robben is in de eerste helft de gevaarlijkste man aan Nederlandse kant. Uit een counter sprint de Groninger vanaf eigen helft op het doel van Bravo af. Ondertussen schudt hij verschillende Chilenen af. De rush eindigt niet met een goal. Hij schiet de bal naast het doel van Bravo.

null Beeld anp
Beeld anp

GOAL SPANJE
Ondertussen komt Spanje in Curitiba op een 1-0 voorsprong tegen Australië. David Villa schiet de bal vanuit een lage voorzet vanaf de rechterkant simpel binnen. Het is alweer de 59ste goal van Villa in het shirt van Spanje.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Kans Nederland
De eerste grote kans voor Nederland is ook een feit. Uit een vrije trap van Robben kopt De Vrij tien centimeter naast het doel van de Chileense doelman Bravo.

Bij Australië en Spanje ook nog geen doelpunten
De fans die aanwezig zijn bij de wedstrijd tussen Australië en Spanje zien net als de supporters in Sao Paulo bij Nederland - Chili nog weinig spektakel. Ook bij de twee al uitgeschakelde landen staat het 0-0.

null Beeld getty
Beeld getty

Gele kaart Chili
Lens breekt door aan de rechterkant na een diepe bal vanaf het middenveld. Verdediger Francisco Silva ziet dat hij de rappe buitenspeler van Nederland niet meer kan bijhouden en trekt Lens naar de grond. Silva krijgt geel van de scheidsrechter uit Gambia.

null Beeld afp
Beeld afp

Eerste kans
De eerste mogelijkheid van de wedstrijd is voor Chili. Een Chileense corner wordt laag teruggelegd op Gutiérrez, die vrij kan uithalen op het doel van Cillessen. De Nederlandse spelers hadden zich ingesteld op een hoge corner. Gutiérrez schiet de bal over het doel.

Chili iets sterker
Na een kleine twintig minuten oogt Chili iets sterker dan Nederland. Regelmatig komen de Zuid-Amerikanen door over de vleugels, waarna voorzetten volgen. Dat leidde nog niet tot gevaarlijke kopballen, maar de vele Chileense voorzetten zijn wel een waarschuwing voor Oranje.

Geen kansen
Na ruim tien minuten voetbal is het Nederland en Chili nog niet gelukt om een kans te creëren. Beide ploegen beginnen rustig aan het duel.

null Beeld afp
Beeld afp

Oranje is in de minderheid
De Chileense fans zijn massaal afgekomen op het laatste groepsduel van hun land. Er zijn wel enkele plukjes oranje te zien op de tribunes in Sao Paulo, maar dat staat in schril contrast met het rood van Chili.

Sneijder evenaart record
Met de aftrap van Chili volgde voor Wesley Sneijder een bijzonder moment. Hij is nu namelijk een van de vier internationals van het Nederlands elftal met het recordaantal van veertien WK-duels achter zijn naam.

AFTRAP
Chili heeft via Alexis Sanchez en Vargas de bal voor het eerst vandaag laten rollen in Sao Paulo.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap

Volksliederen
Als eerste klinkt het volkslied van het Nederlands elftal uit de speakers van het stadion. Daarna volgt het Chileense volkslied, massaal meegezongen door de Chileense fans in het stadion. Bondscoach Jorge Sampaoli kijkt ontspannen, met zijn armen over elkaar, naar zijn spelers op het veld.

Het einde van het volkslied wordt a capella, naar Braziliaans voorbeeld, meegezongen door spelers en fans.

Spelers lopen het veld op
Arjen Robben loopt als aanvoerder van het Nederlands elftal als eerste het veld op van het stadion in Sao Paulo. Hij draagt de aanvoerdersband omdat de eerste aanvoerder, Robin van Persie, geschorst is.

null Beeld ap
Beeld ap

Warming-up ten einde
Ondertussen zijn de spelers op het veld in Sao Paulo bijna klaar met hun warming-up. Zometeen verdwijnen de spelers van Chili en Nederland weer in de catacomben van het stadion, waarna ze terugkeren in wedstrijdtenue.

Nederland speelt in een geheel oranje tenue. Het is voor de eerste keer dit toernooi dat de ploeg van bondscoach Louis van Gaal niet in het blauwe uittenue een wedstrijd speelt.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa

Opstellingen Spanje en Australië
De meeste aandacht in dit liveblog gaat vanzelfsprekend de komende uren uit naar Nederland - Chili. Wel houden we met een schuin oog het verloop van Australië - Spanje in de gaten. Hieronder de opstellingen van beide teams die om 18.00 aftrappen in Curitiba.

Van Persie is populair in Amerika
Na Neymar wordt het shirt van de spits van het Nederlands elftal het meeste verkocht in de Verenigde Staten.

Spek en bonen
Met de keuze voor Jeremain Lens als vervanger van de geschorste Robin van Persie in de spits, kiest Louis van Gaal tegen Chili opzichtig niet voor Schalke-spits Klaas-Jan Huntelaar. De aanvaller speelde nog geen minuut op het WK. Oud-toptennisser Raemon Sluiter ziet in Huntelaar, ondanks zijn reserverol, nog wel een handig uithangbord.

Stadion is nog niet af
Het stadion waar Nederland en Chili over een dik half uur aftrappen, is eigenlijk nog niet helemaal af. Het dak van het Itaquerão-stadion bleek niet op tijd klaar voor het WK. Een deel van de tribunes is daardoor niet overdekt.

Verder is het stadion niet helemaal netjes afgewerkt. Zo zijn er overal nog stukken staal zichtbaar zijn die nodig zijn voor het afmaken van het dak. Dat zag voetbalverslaggever Willem Vissers van de Volkskrant gisteren ook, toen hij het stadion bezocht. Wel is hij onder de indruk van het stadion.

Een gedicht over Nederland - Chili
Zo actueel mogelijk, met Kuijt al in de basisopstelling. Geschreven door de Nederlandse dichter Lars van der Werf.

'Chileense' fontein in hartje Rotterdam
De Rotterdamse steun aan de vele Feyenoordspelers in Oranje is vandaag op een gedeeltelijke mislukking uitgelopen. Een poging de fontein op het Hofplein in het hart van de stad oranje te kleuren, leidt tot waterstralen die meer op Chileens rood lijken.

Het idee voor de oranje Hofpleinvijver is afkomstig van wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid en Buitenruimte). Hij nam vanmiddag een kijkje bij de vijver, maar het water bleek meer rood dan oranje. Zijn woordvoerster noemde de kleurstelling 'dieporanje', de lokale zender RTV Rijnmond noemde de vijver echter 'een bloedbad'.

Vanavond, bij oranje kunstlicht, zal het water wel de juiste kleur aannemen, belooft de gemeente.

De bewuste fontein op het Hofplein in 2010 Beeld epa
De bewuste fontein op het Hofplein in 2010Beeld epa

Geen Vidal bij Chili
Sterspeler Arturo Vidal staat zoals verwacht niet in de basisopstelling bij Chili. Vidal is nog altijd herstellende van een knieblessure, maar speelde al wel in de wedstrijden tegen Australië en Spanje mee, ook al is hij nog niet okselfris. Nu gunt bondscoach Sampaoli zijn middenvelder rust.

Felipe Gutierrez, speler van FC Twente, vervangt de Juventus-speler.

Officieel: Kuijt op linksback, Wijnaldum en Lens in basis
Het is officieel: Dirk Kuijt start tegen Chili als linksback aan de wedstrijd. De aanvaller van Fenerbahce vervangt Bruno Martins Indi, die een hersenschudding opliep in het laatste duel van Nederland tegen Australië.

Verder neemt Georginio Wijnaldum in het basisteam de plek van Jonathan de Guzman in en vervangt Jeremain Lens in de voorhoede de geschorste Van Persie.

De gehele opstelling: Cillessen, Janmaat, De Vrij, Vlaar, Blind, Kuijt; Wijnaldum, Sneijder, De Jong; Robben, Lens.

Dirk Kuijt Beeld ap
Dirk KuijtBeeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden