Live

Teruglezen - Nationale rouw afgekondigd, nog menselijke resten op rampplek

Het was vandaag de vijfde dag na de ramp met de neergehaalde MH17, die aan 298 mensen het leven kostte, onder wie 193 Nederlanders. De Volkskrant volgde ook vandaag alle ontwikkelingen in een liveblog. Lees het hieronder terug.

De trein die de lichamen van de slachtoffers vand e neergehaalde MH17 vervoert naar Charkov. Beeld getty

Het belangrijkste nieuws over de vliegramp van vandaag
- Morgen is uitgeroepen tot dag van nationale rouw.

- Vandaag arriveerde de trein met de lichamen van de slachtoffers van de neergehaalde MH17 eindelijk in Charkov. Morgen worden de lichamen met twee militaire vliegtuigen naar Eindhoven vervoerd.

- Naar verwachting landen de vliegtuigen rond 16:00, daarna worden ze vervoerd naar de Oudheusdenkazerne in Eindhoven.

- De OVSE meldt dat de rampplek allesbehalve goed is uitgekamd, en er nog menselijke resten gevonden zijn.

22 juli 2014, 21:27

Zwarte dozen MH17 in bezit van Onderzoeksraad
De twee zwarte dozen van het neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines zijn in het bezit van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De raad nam de recorders in ontvangst op het vliegveld van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag vanavond gemeld.

Ze worden overgebracht naar Farnborough in Groot-Brittannië. Daar worden de apparaten uitgelezen.

Pro-Russische rebellen in Oekraïne dragen de zwarte dozen van het rampvliegtuig MH17 van Malaysia Airlines over aan een Maleisische delegatie. Beeld epa

22 juli 2014, 21:19

VS: neerhalen MH17 waarschijnlijk vergissing
De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat het neerschieten van het Malaysia Airlines-vliegtuig boven Oekraïne waarschijnlijk een vergissing is geweest van pro-Russische separatisten. De Amerikanen hebben geen aanwijzingen voor Russische betrokkenheid, meldde de BBC zojuist.

De VS weten niet precies wie verantwoordelijk is geweest voor het afvuren van de luchtdoelraket.

Vandaag was aangekondigd dat de VS informatie zouden vrijgeven over de toedracht van de ramp. Maar de diensten hebben geen 'technische bewijs' vrijgegeven dat het vliegtuig is getroffen door een zogeheten SA-11-raket, zoals eerder is gezegd, of dat de raket is afgevuurd door pro-Russische separatisten.

22 juli 2014, 21:01

Vlaggen halfstok in grote steden
De vlaggen hangen morgen, op de dag van nationale rouw, halfstok op gemeentelijke gebouwen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Dat hebben de gemeenten vanavond laten weten. Rotterdam laat de klokken van het stadhuis luiden en vraagt kerken om dat ook te doen.

Naast de Sint-Janskathedraal in Den Bosch is morgen een gezamenlijke ceremonie. Die begint rond 15.30 uur, een half uur voor aankomst van de vliegtuigen. 5 minuten voor de landing klinken de zogeheten doodsklokken van de kathedraal 'waarna om 16.00 uur met elkaar één minuut stilte in acht wordt genomen', aldus de Brabantse hoofdstad. Ook in Breda is een herdenking, om 15.45 op de Grote Markt. Het is niet bekend of andere gemeenten vergelijkbare herdenkingen organiseren.

De gemeenten gaan in op het verzoek van premier Rutte. Die had onder meer gemeenten en provincies gevraagd om de vlaggen halfstok te hangen, zoals gebeurt bij alle gebouwen van de rijksoverheid.
Winkels mogen in principe open blijven en evenementen mogen doorgaan. 'Het is aan de winkeleigenaars en de organisatoren om te bepalen hoe er met de rouw wordt omgegaan', meldt Amsterdam.

22 juli 2014, 20:37

A2 en A27 deels dicht voor colonne lichamen
De snelwegen A2 en A27 worden vanmiddag gedeeltelijk afgesloten wanneer de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden overgebracht van Eindhoven naar Hilversum. 'Om een vlotte en waardige doorgang te garanderen, worden de snelwegen A2 en A27 tijdens het passeren van de colonne afgesloten voor het overige verkeer. Enkele kilometers voor en na de colonne maakt de politie de weg vrij', liet Rijkswaterstaat vanavond weten.

De vliegtuigen met de slachtoffers landen waarschijnlijk rond 16.00 uur in Eindhoven. Dan is er een ceremonie met een minuut stilte. Aan het einde van de middag verlaat de colonne het vliegveld. De voertuigen rijden over de A2 via Den Bosch naar Utrecht. Bij knooppunt Everdingen gaan ze de A27 op naar Hilversum. Het is niet bekend hoe laat de stoet aankomt bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne daar.

Rijkswaterstaat roept mensen op om niet stil te staan langs de route.

22 juli 2014, 20:16

Morgen geen reclame op publieke omroep
De publieke omroepen passen morgen hun programmering aan vanwege de nationale dag van rouw. De hele dag is er geen reclame te zien en te horen op Nederland 1, 2 en 3 en op Radio 1, 2, 3FM, Radio 4, 5 en 6 en op radiozender FunX. Wanneer de vliegtuigen met de eerste slachtoffers landen in Eindhoven, schakelen alle tv- en radiozenders live over. Dat heeft de publieke omroep vanavond bekendgemaakt.

De tv-zenders zullen geen amusement laten zien. Op de radio worden geen spelletjes gespeeld is en wordt de muziek aangepast. De omroepen maken vanavond of morgenochtend meer bekend 'over de exacte invulling van de aangepaste programmering'.

22 juli 2014, 20:12

Eerste vliegtuig onderweg naar Charkov
Het eerste Nederlandse militaire vliegtuig dat lichamen zal ophalen in Charkov, is vanavond vanaf Eindhoven vertrokken naar Oekraïne. Dat bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Een Australisch vliegtuig dat de Nederlandse Hercules vergezelt op weg terug, vertrekt morgen pas vanaf Eindhoven. Dat toestel is veel sneller, en kan dus op één dag op en neer.

Beeld anp

22 juli 2014, 19:52

Rutte belde met Porosjenko, Poetin en Obama
Premier Mark Rutte heeft vandaag telefoongesprekken gevoerd met de presidenten van Oekraïne, Rusland en de Verenigde Staten over onafhankelijk onderzoek op de plek waar het toestel van Malaysia Airlines donderdag neerstortte. Rutte belde daarover met Vladimir Poetin, Barack Obama en Petro Porosjenko, zo maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend.

Rutte voerde de gesprekken als vervolg op de resolutie die de VN-Veiligheidsraad maandag unaniem aannam. De raad stemde unaniem in met de resolutie die ervoor moet zorgen dat het onderzoek naar de toedracht van de ramp onbelemmerd kan beginnen en dat de doden snel kunnen worden gerepatrieerd.

Minister-president Mark Rutte arriveert bij een persconferentie in Den Haag Beeld epa

22 juli 2014, 19:50

Vliegtuigen morgenochtend naar Nederland
Twee Nederlandse militaire vliegtuigen met aan boord de lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne, vertrekken morgen om 10.00 uur Nederlandse tijd uit Charkov. Dat is 11.00 uur lokale tijd, aldus de landelijke eenheid van de politie vanavond. Ook een Australisch vliegtuig vertrekt rond dat tijdstip uit de Oost-Oekraïense stad.

Voorafgaand aan het vertrek is er een ceremonie op het vliegveld. De vliegtuigen vliegen naar Eindhoven, waar ze rond 16.00 uur worden verwacht.

22 juli 2014, 19:34

Foto's van Nederlandse forensische post vrijgegeven
Het Ukraine Crisis Center heeft via Facebook foto's vrijgegegeven van de tijdelijke Nederlandse forensische post. Er wordt vandaag geen pers toegelaten op de plek, zodat de forensische experts de ruimte krijgen hun werk zo goed mogelijk te doen.

Beeld Facebook
Beeld Facebook
Beeld Facebook
Beeld Facebook

22 juli 2014, 19:26

Oekraïense president wordt beschuldigd op bordjes langs weg
ABC News Moscow correspondent Kirit Radia is in het gebied waar de vliegramp zich voltrok. Hij fotografeerde één van de bordjes langs de weg naar de rampplek. Op het bordje wordt de Oekraïense president Petro Porshenko beschuldigd van het neerhalen van de MH17: 'Poroshenko terrorist', valt er in het Engels te lezen.

22 juli 2014, 19:19

Golfer Lafeber blijft weg uit Oekraïne
Golfer Maarten Lafeber heeft het challengertoernooi in Charkov in september doorgestreept in zijn agenda. Hij vindt het schandalig dat de organisatie van de Europese Tour dit evenement nog niet heeft geannuleerd na de vliegramp boven Oekraïne. Lafeber roept de directie van het golfcircuit op om het toernooi zo snel mogelijk alsnog te schrappen.

'Het is al een tijd onrustig in Oekraïne en niet veilig om naartoe te gaan en al helemaal raar om er een golftoernooi te spelen', betoogde Lafeber op zijn website. 'Ik vind dat de European Tour hier snel een wijze beslissing moet nemen en dit toernooi moet cancelen. Niet alleen uit veiligheid, maar ook uit respect voor diegenen die zijn overleden bij deze ramp en de nabestaanden. Toernooi of geen toernooi, ik speel zeker niet.'

22 juli 2014, 18:44

Oekraïne: kleiner aantal geborgen doden
Op de plek van de vliegramp in Oekraïne zijn 200 lichamen en een aantal lichaamsdelen geborgen. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Vitali Jarema vandaag bevestigd.

Premier Mark Rutte liet eerder vandaag al weten dat naar schatting van OVSE-waarnemers ongeveer 200 lichamen aan boord waren van de trein die dinsdag in Charkov aankwam, in plaats van de 282 lichamen die eerder waren gemeld in Oekraïne. Aan boord van het neergehaalde Malaysia Airlines-vliegtuig waren 298 mensen.

De OVSE meldde vandaag dat op de rampplek nog steeds menselijke resten liggen. De bergingswerkzaamheden lijken te zijn gestopt.

22 juli 2014, 18:35

Kamerdebat over vliegtuigcrash uitgesteld
Het debat in de Tweede Kamer, morgen, over de vliegtuigramp in Oekraïne is uitgesteld, nu morgen is uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie gezegd.

Het Kamerdebat met de ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zou om 16.00 uur beginnen. Omstreeks dat tijdstip landen op Eindhoven naar verwachting twee vliegtuigen met stoffelijke overschotten van slachtoffers van de vliegtuigcrash.

22 juli 2014, 18:07

Bloemen en grote schermen bij kerkdienst
Bij een speciale gebedsdienst voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zullen morgen ook grote televisieschermen buiten de kerk staan en kunnen mensen op een speciale plaats bloemen leggen. De christelijke omroepen KRO-NCRV, EO, IKON en RKK maakten vandaag meer bekend over het programma van de eerder al aangekondigde dienst in de Sint Joriskerk in Amersfoort.

Zo zullen bekenden van passagiers van MH17 spreken, levert Iris Kroes een muzikale bijdrage en zullen verschillende mensen uit de religieuze wereld spreken. De bijeenkomst genaamd Verbonden in Verdriet is te zien op Nederland 2 vanaf 19.00 uur. De dienst wordt een uur van gebed en bezinning, aldus de Nederlandse kerken en de omroepen.

'De bijeenkomst is open voor iedereen die zich getroffen voelt door de ramp en voor mensen die willen meeleven met de nabestaanden', laten de omroepen weten. Er is echter beperkt plek in de kerk, vandaar dat er grote schermen op de Hof bij de kerk worden gezet. Als ook dat plein vol is, kunnen mensen worden geweigerd.

Bloemen ter nagedachtenis aan de slachtoffers op Schiphol Beeld getty

22 juli 2014, 18:03

In 1962 laatste keer dag van nationale rouw
Een dag van nationale rouw komt zelden voor in ons land. De laatste keer was in 1962, na de dood van de voormalige koningin Wilhelmina. Op de dag dat zij werd bijgezet in Delft, waren er geen toneelvoorstellingen en sportwedstrijden en mocht muziek alleen zacht worden gespeeld.

Het was de tweede landelijke rouwdag van 1962. In januari van dat jaar gingen de vlaggen op overheidsgebouwen halfstok en zonden radio en tv even niet uit vanwege een treinbotsing in Harmelen. Daarbij waren 93 doden en 52 gewonden gevallen.

Ook in februari 1953 rouwde Nederland collectief, toen vanwege de watersnoodramp. In 1934 waren er rouwdagen bij de uitvaarten van koningin Emma en prins Hendrik.

De Nederlandse vlag hangt halfstok op Schiphol Beeld anp

22 juli 2014, 17:59

Lichamen morgen rond 16.00 in Nederland
Twee militaire vliegtuigen met daarin lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne komen naar verwachting morgen rond 16.00 uur aan in Eindhoven. Dat liet het ministerie van Veiligheid en Justitie zojuist weten.

De vliegtuigen vertrekken vanuit Charkov in Oekraïne. Hoe laat dat zal zijn, is nog niet bekend.

De lichamen zullen na aankomst naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum worden gebracht voor identificatie.

Een Australische Boeing C-17 op vliegbasis Eindhoven. Het vliegtuig is gereed voor de repatriering van de slachtoffers van de ramp met de MH17 vanuit Oekraine, en vormt samen met toestellen van de Nederlandse luchtmacht een luchtbrug tussen Charkov en Eindhoven. Beeld anp
De ingang van de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar de lichamen geïdentificeerd zullen worden. Beeld epa

22 juli 2014, 17:47

Beelden Barack Obama bij Nederlandse ambassade
Het YouTube-account van de Nederlandse ambassade in Washington publiceerde zojuist beelden van de Amerikaanse president Barack Obama die kort de pers toespreekt. Obama tekende ook het condoleanceregister.

Bekijk hier de beelden:

22 juli 2014, 17:34

Morgen dag van nationale rouw
Morgen is een dag van nationale rouw in Nederland. Dan worden de eerste slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne overgevlogen. Ze komen aan op vliegbasis Eindhoven. Daar zijn nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en vicepremier Asscher bij aanwezig. Na de landing wordt er 1 minuut stilte in acht genomen. 'Iedereen kan zich hierbij aansluiten', meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag.

22 juli 2014, 17:28

OVSE: Nog menselijke resten op de rampplek
Op de plek van de vliegramp in Oekraïne zijn nog menselijke resten aanwezig. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vandaag gemeld.

De bergingswerkzaamheden lijken volgens de OVSE te zijn stopgezet. 'We hebben de aanwezigheid van kleinere lichaamsdelen vastgesteld', aldus OVSE-woordvoerder Michael Bociurkiw na een inspectie van de rampplek op vandaag.

De OVSE is sinds vrijdag aanwezig bij de plek van de ramp.
De afgelopen dagen zijn veel lichamen en menselijke resten geborgen. Een trein met lichamen kwam dinsdag aan in Charkov. In de stad hebben Nederlandse experts een coördinatiecentrum voor de identificatie van de slachtoffers ingericht.

22 juli 2014, 17:13

KLM-vlucht naar Tel Aviv geschrapt
Een KLM-vlucht van Amsterdam naar Tel Aviv van dinsdagavond gaat niet door vanwege de onduidelijke veiligheidssituatie bij de stad in Israël. Dat liet een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij weten.

Het gaat om vlucht KL0461, die om 20.50 uur zou vertrekken vanaf de luchthaven. Of er ook de komende dagen vluchten worden geschrapt, is nog niet bekend. KLM bekijkt de situatie per dag.

Tel Aviv gaat gebukt onder raketbeschietingen vanuit de Gazastrook. Vandaag ontplofte een projectiel vlak bij het vliegveld.

22 juli 2014, 17:09

Hilversum bereidt zich voor op komst lichamen
Gemeente en politie in Hilversum bereiden zich voor op de aankomst van de eerste lichamen uit Oekraïne woensdag. Het is nog niet duidelijk of daarvoor verkeersmaatregelen worden getroffen, zei een woordvoerder van de politie.

De Korporaal van Oudheusdenkazerne ligt aan de Noodweg aan de rand van Hilversum in een rustig, bosachtig gebied. Het kazernecomplex grenst aan natuurgebied Einde Gooi en het Loosdrechtse Bos. In de kazerne zijn tal van medische voorzieningen aanwezig, aangezien het Instituut Defensie Geneeskundige Opleidingen er is ondergebracht. Dit instituut verzorgt de geneeskundige opleidingen voor vrijwel alle legeronderdelen.

Bij de kazerne arriveerden dinsdagmiddag al vrachtwagens met koelcontainers, waarin de stoffelijke overschotten bewaard kunnen worden.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum heeft zijn voorgenomen vakantie opgeschort wegens de ramp. 'Hilversum is een van de zwaarst getroffen gemeenten met 13 slachtoffers uit drie gezinnen', zegt hij. Er was al een rouwdienst in Hilversum en er zijn condoleanceregisters geopend in het stadhuis en op internet.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum tekent het condoleanceregister in de Sint Vituskerk in Hilversum Beeld epa

22 juli 2014, 16:56

Autoriteit VS schrapt vluchten Tel Aviv
De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft alle vluchten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen van en naar Tel Aviv voor 24 uur stilgelegd. Dat meldden Amerikaanse media zojuist.

Het verbod is ingesteld vanwege de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op doelen in Israël, waaronder de kustplaats Tel Aviv. Dinsdag ontplofte nabij het vliegveld een projectiel.

Eerder vandaag lieten zeker twee Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen weten de luchthaven van Tel Aviv te mijden vanwege de raketbeschietingen. Delta Air Lines liet een toestel naar het vliegveld Ben Gurion, dat al boven de Middellandse Zee hing, omkeren en landen in Parijs. Het bedrijf schorste 'tot nader order' de dagelijkse vluchten naar Tel Aviv. American Airlines deed dat ook met zijn vluchten naar de Israëlische kustplaats.

Ook de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines schrapt vandaag en morgen drie vluchten naar Tel Aviv 'omwille van onduidelijkheid over de veiligheidssituatie ter plaatse'.

22 juli 2014, 16:37

Speler Sjachtar Donetsk: ik ben bang
De Braziliaanse voetballer Douglas Costa is zeker niet van plan om zijn club Sjachtar Donetsk te verlaten. De speler durft vanwege de spanningen in het gebied echter niet terug naar Oekraïne. 'Ik ben bang', liet Costa vandaag weten. 'Alles wat we lezen, zien of horen over het land is niet goed. We weten totaal niet in wat voor situatie we moeten trainen of moeten gaan spelen. Wat voor beveiliging krijgen we? Ik houd van de club, de mensen en de stad. Maar ik ben bang dat we in een verschrikkelijke situatie terechtkomen als we daar gaan reizen.'

Costa bleef zaterdag met vijf andere spelers in Frankrijk achter na het oefenduel met Olympique Lyon. Eigenaar Rinat Achmetov dreigde daarop met zware financiële sancties tegen het zestal. Inmiddels zouden drie spelers zich alweer hebben gemeld bij Sjachtar.

Algemeen directeur Sergei Palkin benadrukte vandaag dat de nog ontbrekende spelers zeker niet voor een torenhoge boete hoeven te vrezen. 'Het gaat ons niet om straffen uitdelen. We willen hen alleen maar overtuigen van het feit dat een terugkeer naar Oekraïne geen bedreiging vormt voor hun leven of gezondheid. Het is absoluut veilig om hier weer te komen voetballen', zo verzekerde Palkin.

Douglas Costa in duel met Manchester United-verdediger Alexander Büttner Beeld ap

22 juli 2014, 16:34

Interpol: identificatieproces begonnen
Leden van de internationale politiedienst Interpol zijn het identificatieproces van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne begonnen in Charkov. Dat heeft Interpol zojuist gemeld.

22 juli 2014, 16:24

Politie zorgt voor waardig transport lichamen
De politie begeleidt vanaf morgen de transporten van stoffelijke overschotten van de omgekomen passagiers van het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines. Dat meldde de politie zojuist.

De eerste lichamen worden morgen op Eindhoven Airport verwacht. De lijkkisten gaan daarvandaan naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. De politie zal de transporten begeleiden voor een vlotte doorgang, maar ook om de verplaatsing waardig te laten verlopen.

De repatriëring wordt voorbereid vanuit Charkov in Oekraïne. 'Daadwerkelijke identificatie gebeurt later in Nederland. De meeste zullen snel gaan', aldus Ed Kraszewski van de landelijke eenheid. 'Maar sommige identificaties kunnen mogelijk ook maanden duren.' Het is volgens hem nog de vraag of alle lichamen met de treinen naar Charkov zijn meegekomen. 'Dat kunnen we nog niet met zekerheid zeggen.'

22 juli 2014, 16:08

'Later vandaag publicatie bewijs'
Het Witte Huis meldt dat de directeur van de Amerikaanse National Intelligence later vandaag de door de Amerikanen gevonden bewijzen publiceert over het neerhalen van de MH17.

22 juli 2014, 15:54

Tekst Obama in condoleanceregister
Dit is de vertaling van de tekst die Barack Obama in het condoleanceregister van de Nederlandse ambassade in Washingtobn schreef:

'Namens het hele Amerikaanse volk wil ik mijn condoleances overbrengen aan de mensen in Nederland, die momenteel rouwen om het verlies van zoveel vrienden en familie.

Er zijn geen woorden die het verdriet dat de wereld over dit grote verlies heeft goed kunnen beschrijven. Dat verdriet is nog meer accuut door de diepe vriendschap tussen onze twee landen.

Verbonden door die vriendschap zullen we niet rusten totdat we het gevoel hebben dat het recht heeft zegegevierd.'

De Amerikaanse president Barack Obama tekent het condoleanceregister Beeld anp

22 juli 2014, 15:33

Obama tekent condoleanceregister op Nederlandse ambassade
De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag op de Nederlandse ambassade in Washington het condoleanceregister getekend voor de Nederlandse slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Dat hebben Amerikaanse media gemeld.

22 juli 2014, 15:07

Europese sancties
De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben zoals verwacht zojuist besloten tot uitbreiding van de zwarte lijst met Russische burgers en bedrijven waarvan de financiële tegoeden in Europa bevroren zijn. Tot economische sancties of een verbod op wapenhandel komt het (nog) niet. Donderdag wordt bekend welke namen er op de zwarte lijst bijkomen. Lees hier ons nieuwsbericht over de sancties.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken Beeld reuters

22 juli 2014, 14:51

Moment van stilte bij openmaken wagons
Jan Tuinder, de leider van het coördinatieteam in Kharkov, meldt dat de aankomst van trein met slachtoffers van de vliegramp een emotioneel moment was. Bij het openmaken van de wagons was er een moment van stilte, en werd er een speech gehouden. Vandaag mag er geen pers op het terrein, zodat het coördinatieteam zorgvuldig te werk kan gaan. Het is nog niet bekend hoe laat morgen het eerste vliegtuig met slachtoffers vertrekt, ook het aantal slachtoffers dat met de eerste vlucht terug wordt gebracht is onbekend.

22 juli 2014, 14:44

75 man werken 7 dagen per week aan identificatie
Een team van 75 mensen gaat zeven dagen per week werken om de slachtoffers van MH17 te identificeren. Dat heeft Jos van Roo, plaatsvervangend hoofd van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), vandaag gezegd tegen RTL Nieuws.

Het is nog onduidelijk hoeveel lichamen er precies in de trein liggen. De lichamen worden overgebracht naar de Korporaal Oudheusdenkazerne in Hilversum. Er is voor die kazerne gekozen omdat daar, naast ruimte om te werken, ook ruimte is voor slaapplaatsen voor het identificatieteam, zo meldt Van Roo.

22 juli 2014, 14:37

Banken blokkeren pasjes slachtoffers
De betaalpassen en creditcards van de slachtoffers van de vliegramp zullen preventief door de Nederlandse banken worden geblokkeerd. Dat moet voorkomen dat de passen door rovers kunnen worden misbruikt.

Afgelopen dagen kwamen er verschillende berichten naar buiten dat de rampplek eerst geplunderd zou zijn voordat bergingsmedewerkers toegang kregen op de locatie om aan het werk te gaan. Of er daadwerkelijk bankpassen zijn gestolen uit de wrakstukken van het vliegtuig van Malaysia Airlines, kan de Nederlandse Vereniging van Banken niet bevestigen.

De bankenkoepel meldde eerder al dat eventuele schade aan de nabestaanden zal worden vergoed. De banken houden het betalingsverkeer in Oekraïne momenteel nauwlettend in de gaten.

Beeld anp
Bij vertrekhal 3 ligt een enorme hoeveelheid bloemen op de gedenkplek voor de slachtoffers en nabestaanden van de vliegramp met de MH17. Beeld anp
Beeld anp

22 juli 2014, 14:21

SBS 6 zendt documentaire over ramp uit
SBS 6 zendt vanavond om 23.30 uur de documentaire 'De Ramp Met Vlucht MH17' uit. Dat heeft de tv-zender vandaag laten weten. 'In deze Engelse documentaire – die gisteren is uitgezonden bij Channel 4 – wordt een overzicht gegeven van alle gebeurtenissen tot nu toe', aldus SBS.

Een Maleisische onderzoeker bij de rampplek vandaag. Beeld epa

22 juli 2014, 14:02

'We hebben net fascisten neergeschoten'
'We hebben een enorme knal in de hemel gehoord. Ze hebben tegen ons gezegd: we hebben net een vliegtuig van de fascisten in Kiev geraakt.' Dit zegt een lid van de pro-Russische militie Oplot in de Italiaanse krant Corriere della Sera. De 31-jarige man uit Torez wil niet met zijn naam in de krant.

Er waren berichten dat de bemanning van het 'Oekraïense' toestel haar parachutes had gebruikt. 'Onze commandanten hebben tegen ons gezegd dat we er met veel wapens en munitie naartoe moesten gaan. We dachten dat we met Oekraïense piloten moesten vechten. En we vonden lijken van burgers.'

'Ik heb het lichaam van een meisje gevonden die niet ouder dan 5 jaar zal zijn geweest. Haar gezicht lag op de grond. Het was verschrikkelijk. Toen heb ik begrepen dat het een burgervliegtuig was. Niet militair. En het waren allemaal dode burgers.'

Hij spreekt het eerste bericht van de militieleiding overigens tegen. 'Het is duidelijk dat wij niet degenen zijn geweest die het vliegtuig hebben neergeschoten. Wij hebben geen raketten die zo hoog kunnen schieten. Dit is een misdaad gepleegd door de bandieten die de regering in Kiev gehoorzamen.'

Beeld afp
De trein met de lichamen van de slachtoffers van vlucht MH17 komt aan in Charkov. Beeld anp

22 juli 2014, 13:54

Zwarte dozen naar onderzoeksteam
De zwarte dozen van het vliegtuig van Malaysia Airlines worden overgedragen aan het internationale onderzoeksteam dat onder leiding van Nederland bekijkt wat de oorzaak is van de ramp. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

In de zwarte dozen worden de vluchtgegevens en de gesprekken in de cockpit opgeslagen. Ze zijn vannacht door separatisten in Donetsk in Oost-Oekraïne overgedragen aan Maleisische functionarissen. De apparatuur leek op het eerste gezicht in goede staat te verkeren.

Volgens VRT-verslaggever Jan Balliauw worden de zwarte dozen opgehaald door een Belgisch legervliegtuig, en worden ze voor onderzoek naar Londen toe gebracht.

Beeld ap
Maleisische experts vandaag in Charkov. Beeld reuters

22 juli 2014, 13:43

Opinies over reactie westen
Reageert het Westen te slap op de mogelijke rol van Rusland in de crash van vlucht MH17 of is een voorzichtige benadering van Poetin juist verstandig? Lees hier de scherpste opinies over dit vraagstuk op een rij.

Naast de fabriek waar de koeltrein met lichamen van slachtoffers vandaag is gearriveerd, is een tent opgezet voor de forensische experts. Beeld reuters

22 juli 2014, 13:35

Satellietbeelden VS
De Amerikaanse regering heeft satellietbeelden gepubliceerd waaruit zou blijken dat vlucht MH17 is neergeschoten. Op de kaart is de route van de SA-11-raket te zien en de vliegroute van de neergestortte Boeing van Malaysia Airlines. Dat meldt de CNN.

Volgens experts van IHS Jane's, een consultancybedrijf voor defensie, zijn er in de wrakstukken duidelijk gaten te zien veroorzaakt door scherven van de raket. Ook geblakerde verf op het wrakstuk doet het verwoestende werk van een raket vermoeden. De sporen wijzen op een raket met ontploffende oorlogskop zoals de SA-11 raket, in Rusland bekend als de Buk.

22 juli 2014, 13:09

'Geen nieuwe namen op EU-sanctielijst'
De Europese Unie zal vandaag geen nieuwe Russische namen op de sanctielijst plaatsen. Dat melden diplomaten in Brussel aan persbureau Reuters. 'De Europese Commissie zal donderdag nieuwe namen voorstellen.' De EU-ministers van Buitenlandse Zaken bespraken vandaag in Brussel hoe zij gaan reageren op het neerhalen van vlucht MH17.

Een van de mogelijke nieuwe sancties tegen Rusland is een significante uitbreiding van de lijst met personen waarvan de financiële tegoeden in Europa bevroren worden. Nieuw op de lijst zijn oligarchen, directe vrienden van Poetin en Russische staatsbedrijven. De verwachting is dat als zij hard worden getroffen in hun portemonnee, ze Poetin onder druk zetten de Oekraïense separatisten minder of niet meer te steunen.

Een pro-Russische separatist begeleidt vandaag bij de rampplek waarnemers van de OVSE. Beeld reuters

22 juli 2014, 12:54

Onderminister Riabkov op ambassade Moskou
De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Riabkov heeft op de Nederlandse ambassade in Moskou het condoleanceregister voor de slachtoffers van vlucht MH17 ondertekend. Dat meld het Russische persbureau Interfax.

De Nederlandse ambassade in Moskou, vorige week. Beeld getty

22 juli 2014, 12:51

Verklaring Rutte
Lees hier de verklaring terug waarin premier Mark Rutte mededeelde dat morgen het eerste vliegtuig met slachtoffers in Eindhoven zal landen.

'We doen dat fasegewijs omdat daarmee zo goed mogelijk in Charkov de voorbereidingen kunnen worden getroffen voor het transport, maar ook om ervoor te zorgen dat ze snel mogelijk in Nederland, vervolgens, de identificatie kan plaatsvinden.'

Premier Mark Rutte. Beeld belga

22 juli 2014, 12:40

Zwarte dozen
'Hier zijn ze, de zwarte dozen'. Vannacht droegen de pro-Russische rebellen - onder toeziend oog van separatistenleider Aleksandr Borodai - de twee zwarte dozen van vlucht MH17 over aan een Maleisische delegatie. De zwarte dozen zijn terecht, maar gaan ze ook het bewijs leveren waar iedereen op wacht?

Lees hier meer.

Een van de 'zwarte' dozen van vlucht MH17. Beeld afp

22 juli 2014, 12:17

De rampplek
Hoe is het nu op de plek van de ramp? Journalisten ter plekke melden dat Maleisische experts onderzoek doen in het gebied. De plek van de crash is nog niet afgezet. In de nabijheid wordt gevochten. Een raket sloeg vanmiddag in niet ver van de plek van de crash.

De leden van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn nog steeds niet op de plek geweest. Volgens een woordvoerster van de raad is nog niet duidelijk wanneer ze daar wel in actie kunnen komen.

De OVV krijgt de leiding over het internationale onderzoek naar de vliegramp. Premier Mark Rutte zei eerder dat de Nederlandse experts 'zo snel mogelijk' aan de slag gaan.

22 juli 2014, 12:12

'Zeker 40 granaten uit Rusland op Oekraïne'
Regeringstroepen in het oosten van Oekraïne worden volgens een defensiewoordvoerder vanuit Rusland met artillerie beschoten. Er zouden binnen een etmaal meer dan 40 mortiergranaten op Oekraïens gebied zijn neergekomen.

22 juli 2014, 12:02

Herculesvliegtuigen
Even wat informatie over de C-130-Herculesvliegtuigen, waarmee de lichamen van slachtoffers worden opgehaald. Het zijn sinds 1994 'de werkpaarden van de Nederlandse luchtmacht'. Ze zijn gestationeerd op vliegbasis Eindhoven. Met de Hercules worden mensen en materieel vervoerd. Het toestel is middelgroot en kan op veel plaatsen landen, ook op primitieve vliegvelden waar amper voorzieningen zijn. In combinatie met het grote bereik maakt dat de toestellen ook geschikt zijn voor humanitaire hulpverlening en evacuaties. De Herculestoestellen vliegen vaak naar het buitenland. Ze zijn onder meer ingezet voor bevoorrading en humanitaire hulp in Rwanda (1994), Bosnië (1995/1996), Kosovo (1999) en Afghanistan (vanaf 2001).

Militairen op de militaire vliegbasis in Eindhoven in 2011 op weg naar de politietrainingsmissie in Kunduz. Op de achtergrond staat het Hercules-toestel te wachten. Beeld anp
Exterieur van de Korporaal van Oudheusdenkazerne. De lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden, na aankomst in Nederland, in de kazerne in Hilversum geïdentificeerd. Beeld anp

22 juli 2014, 11:58

Stille tocht
De stille tocht morgenavond in de binnenstad van Amsterdam voor de slachtoffers van de vliegramp gaat definitief door. De organisatie liet vanmiddag weten dat ze overeenstemming heeft bereikt met gemeente en politie.De tocht begint om 20.00 uur op de Dam.

Ongeveer 50 kerken in Amsterdam en omgeving luiden donderdagavond om 20.00 uur de klokken voor de slachtoffers en nabestaanden van de vliegramp in Oekraïne. Ook openen ze die avond de deuren zodat mensen die daar behoefte aan hebben een kaarsje kunnen aansteken of een boodschap achterlaten.

Voor het huis van een gezin dat bij de vliegramp met de MH17 is omgekomen, groeit de hoeveelheid bloemen, kaarsjes en kaarten. De vader, moeder en twee zoons zaten in het toestel dat boven Oost-Oekraïne neerstortte. Beeld anp

22 juli 2014, 11:45

Sancties tegen Rusland
Op dit moment vergaderen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel, onder meer over sancties tegen Rusland. Brusselse ingewijden vertelden de Volkskrant dat er niet besloten zal worden tot economische sancties of een verbod op wapenhandel. Wel zal de zwarte lijst worden uitgebreid met Russische burgers en bedrijven waarvan de financiële tegoeden in Europa bevroren zijn.

Op dit moment zijn Europarlementariërs tijdens een vergadering van de Commissie van Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement in gesprek met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken over de huidige stand van zaken in Oekraïne.

22 juli 2014, 11:36

Poetin: meer militaire kracht
Nu ook een persverklaring van de Russische president Poetin. Hij zegt dat Rusland de militaire capaciteit wel moet vergroten, vanwege de activiteiten van de NAVO in het beschermen tegen 'externe risico's'.
Poetin belooft tegelijk alles te zullen doen om de separatisten te bewegen een volledig onderzoek naar de ramp toe te laten. Hij wil op zijn beurt dat de westerse landen Kiev overhalen om te stoppen met vechten.

Maleisiërs demonstreren voor de Russische ambassade in Kuala Lumpur. Beeld anp

22 juli 2014, 11:28

Internationale persconferentie Charkov
Zometeen is er ook een persconferentie in Charkov voor de internationale pers.

22 juli 2014, 11:22

Rutte: 200 lichamen in trein
De premier ging zojuist ook in op het aantal lichamen dat is gevonden. Er zouden naar schatting 200 lichamen van slachtoffers in de trein zitten die in Charkov is aangekomen. Dat is een schatting van OVSE-waarnemers. Berichten over een aantal van 282 overschotten zijn onbevestigd. Bij het uitladen van de lichamen in moet blijken hoeveel slachtoffers er daadwerkelijk in de koeltrein zijn geladen.

22 juli 2014, 11:20

Luchtbrug
Defensie laat weten dat er een luchtbrug komt tussen Eindhoven en Charkov. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een Australische C17 en Nederlandse Herculestoestellen.

22 juli 2014, 11:04

Rutte: eerste vliegtuig morgen
Premier Rutte verwacht dat het eerste vliegtuig met lichamen morgenmiddag aankomt in Nederland. De voorbereidingen voor het vervoer worden nu getroffen in Charkov. Rutte: 'Van het vliegveld in Eindhoven worden de lichamen naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht. Zodra een slachtoffer is geidentificeerd wordt de familie op de hoogte gesteld. Dit kan weken en soms zelfs maanden duren.'

Rutte zegt ook dat de zwarte dozen in de trein met lichamen zaten die vandaag is aangekomen in Charkov. De trein arriveerde om 10.30 uur en vertrok even na 04.00 uur.
Ook zegt de premier dat Nederland nu officieel de leiding heeft gekregen over het onderzoek. De onderzoekers gaan zo snel mogelijk naar de plek van de ramp.
Tot slot zegt Rutte dat wat Nederland betreft 'alle opties nu op tafel liggen' wat betreft de EU-sancties tegen Rusland. Sinds de ramp van donderdag 'is er fundamenteel iets veranderd'.

De trein bij aankomst in Charkov. Politiemannen uit Oekraïne zijn bij de trein. Beeld reuters

22 juli 2014, 10:57

Chaotische taferelen
Op het goederenstation Balasjkova in Charkov doen zich chaotische taferelen voor rond de ontvangst van de lichamen van de vliegramp in het oosten van Oekraïne. Meer dan de helft van de Maleisische experts mogen de loods niet in waar de wagons worden leeggehaald. De ruimte zou te klein zijn. Ook verscheidene Australische functionarissen mochten van de regionale autoriteiten het pand niet in.

22 juli 2014, 10:46

Persverklaring Rutte
Het wachten is nog even op premier Rutte, die om 12.30 uur een nieuwe verklaring zou geven. Er is enige vertraging.

22 juli 2014, 10:34

Gerommeld met wrak
De OVSE vermoedt dat er wordt gerommeld met wrakstukken van het gecrashte toestel van Malaysia Airlines. De BBC meldt op basis van een OVSE-woordvoerder dat wrakstukken zijn 'veranderd' sinds de laatste keer dat ze er waren. In grote stukken is gesneden, zei de Canadees Michael Bociurkiw.

22 juli 2014, 10:29

Spijt
Journalist Colin Brazier van Sky News pakte tijdens een liveverslag een dingen uit de koffer van een slachtoffers van de crash. Er kwam veel kritiek op van onder andere andere journalisten, die 'zich schaamden' voor het 'gedrag van sommige collega's'. In een blog op The Guardian zegt hij nu dat hij spijt heeft van zijn daad.

EenVandaag-verslaggeefster Caroline van den Heuvel kreeg gisteren woedende reacties omdat zij in haar reportage vanuit Oekraïne voor de camera door een dagboek van een slachtoffer bladerde. 'Respectloos' en 'schandalig', klonk het op Twitter. De redactie van het tv-programma biedt excuses aan. Zij wijst erop dat de verslaggeefster 'in the heat of the moment' moest handelen.

22 juli 2014, 9:58

Fabriek
De trein is een fabriek die bij de militaire luchthaven in Charkov hoort binnengereden. Dat meldt Volkskrant-correspondent Jan Hunin. 'Nu moeten de bodybags worden ingepakt, die dan kunnen worden vervoerd. Dat duurt nog wel een aantal uur', meldt Hunin.

22 juli 2014, 9:50

Rutte
Minister-president Rutte zal vanaf 12.30 uur op het ministerie van Veiligheid en Justitie een korte persverklaring afleggen over de laatste ontwikkelingen naar aanleiding van de vliegramp met de MH17.

22 juli 2014, 9:48

Bewijzen
De bewijzen dat een raket de vliegramp in Oekraïne heeft veroorzaakt stapelen zich op. Volgens The New York Times vertoont een wrakstuk op de rampplek duidelijk sporen van een raketinslag.

Het onderdeel, dat enkele kilometers van de grootste inslagplek is gefotografeerd, wijst in de richting van een supersonische raket die vlakbij het toestel moet zijn geëxplodeerd. Het vliegtuig vloog toen op een hoogte van 33.000 voet. Volgens experts van IHS Jane's, een consultancybedrijf voor defensie, zijn er duidelijk gaten te zien veroorzaakt door scherven van de raket. Ook geblakerde verf op het wrakstuk doet het verwoestende werk van een raket vermoeden. De sporen wijzen op een raket met een ontploffende kop, zoals de SA-11-raket, in Rusland bekend als de Buk.

De vorm en grootte van de gaten in het rompdeel en de geblakerde verf rond die gaten laten zien dat er objecten van buitenaf het vliegtuig zijn binnengedrongen, schrijft expert Reed Foster van IHS Jane's. 'De meeste van de kleine gaten lijken veroorzaakt door een hogesnelheidsprojectiel, in tegenstelling tot scheuren en breuken die te zien zijn als het paneel met kracht van het toestelframe wordt afgerukt'. Volgens Foster onderscheidt de schade zich ook van die bij een exploderende motor. Dan zouden er 'langere, dunnere, schuinere scheuren zijn ontstaan langs de vliegtuigbekleding'.

Puin van de Boeing 777. Beeld epa

22 juli 2014, 9:42

Belgische nabestaanden MH17 boos op regering
De families van de vier Belgische slachtoffers van de vliegramp met de MH17 voelen zich in de steek gelaten door de Belgische regering. Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws. De nabestaanden bleven tot vandaag verstoken van nieuws over hun familieleden. 'Di Rupo had blijkbaar wel tijd om naar Tomorrowland te gaan. Was hij 10 kilometer verder gereden, dan kon hij de familie condoleren, aldus de familie van Benoît Chardome (51), een van de Belgische slachtoffers van de ramp. Pierre, de broer van Benoît, belde vrijdag met het crisiscentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor meer informatie. Van een medewerker kreeg hij te horen dat het 17.00 uur was en er een lang weekeinde voor de deur stond, waardoor hij geen informatie meer kon geven.

Di Rupo zondag op Tomorrowland. Beeld afp

22 juli 2014, 9:27

Moeite
Volgens RTL-correspondent Koen de Regt heeft de trein met koelwagons zichtbaar moeite met de rit: 'De locomotief zucht en steunt. Grijze dieseldampen stijgen op van de motor. Treinmedewerkers kijken toe hoe de trein zich langzaam verplaatst', twittert hij.

22 juli 2014, 9:12

Door de stad
De trein met koelwagons is weliswaar aangekomen in Charkov, maar rijdt nog door de stad en heeft zijn uiteindelijke bestemming nog niet bereikt. Dat bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In de stad hebben Nederlandse experts een coördinatiecentrum voor de identificatie van de slachtoffers ingericht. Na technische en consulaire handelingen zullen de lichamen in een vliegtuig van het ministerie van Defensie worden overgevlogen naar ons land om hier te worden geïdentificeerd.

Beeld reuters

22 juli 2014, 9:06

Wat volgt nu?
Nu de stoffelijke resten van de bijna driehonderd inzittenden van de MH17 in Charkov zijn aangekomen, is het zaak dat ze zo snel mogelijk naar Nederland worden overgevlogen. 'Het is de bedoeling dat dat onmiddellijk gebeurt, maar hoe snel het daadwerkelijk gaat, is nog even afwachten', zegt correspondent Jan Hunin vanuit Charkov. Lees hier meer.

Videobeelden van de trein die Charkov binnenrijdt:

22 juli 2014, 8:47

'Aanslag op gehele luchttransportsysteem'
Vlucht MH17 van Malaysia Airlines was een duidelijk geïdentificeerd burgertoestel. Het neerschieten daarvan is een 'afschuwelijke misdaad' en tart alle internationale wetten en conventies. Dat heeft topman Tony Tyler van de internationale luchtvaartorganisatie IATA gezegd in een officiële verklaring over de ramp.

Volgens Tyler is het een aanval op het gehele luchttransportsysteem, dat hij 'een instrument van vrede' noemde. Hij hekelde ook de tegenwerking die bergers en onderzoekers in Oost-Oekraïne hebben ondervonden. Hij sprak van 'een gewelddaad tegen het menselijk fatsoen'.

22 juli 2014, 8:28

Trein aangekomen
De trein met lichamen is zojuist aangekomen in Charkov. Dit meldt Reuters op basis van meerdere getuigen. Dit is sneller dan verwacht, de trein zou naar verwachting pas om 12.00 uur aankomen. De trein vertrok om 04.00 uur vanmorgen vanuit Donetsk.

Van daaruit zullen de stoffelijke resten van de bijna 300 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines naar Nederland worden overgevlogen.

Beeld reuters

22 juli 2014, 8:18

Steinmeier wil strengere maatregelen
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zei voorafgaand aan overleg met zijn Europese collega's dat Europa met strengere maatregelen tegen Rusland komt. 'Rusland heeft zich 'niet in voldoende mate gehouden aan zijn beloften' in de Oekraïnse crisis, zei Steinmeier. Rusland heeft vooral zijn grenzen niet gesloten voor strijders en wapens. 'Daar moeten we vandaag onze conclusies uit trekken.' Wel verwelkomde Steinmeier het feit dat Rusland in de VN-Veiligheidsraad voor de resolutie met betrekking tot de vliegramp heeft gestemd.

Steinmeier bij aankomst in Brussel vandaag. Beeld epa

22 juli 2014, 8:13

Timmermans in Brussel
Minister Frans Timmermans is in Brussel aangekomen voor overleg met de Europese Unie over de crisis in Oekraïne. Voor Nederland liggen alle opties op tafel, ook economische sancties, liet Timmermans weten voor het overleg. Nederland wil dat de Europese Unie eensgezind en krachtig stelling neemt tegen de onrust in het oosten van Oekraïne en tegen het feit dat Rusland echt te weinig doet om afstand te nemen van de pro-Russische separatisten daar. 'Dit gaat niet meer over economie en handel. Dit gaat over veiligheid en gerechtigheid voor bijna 200 Nederlanders die op een gruwelijke manier aan hun einde zijn gekomen', aldus Timmermans. 'Wat er sinds donderdag is veranderd, moet ook in het beleid van de Europese Unie tot uitdrukking komen, stelde Timmermans. Volgens hem is het niet meer 'business as usual'.

Frans Timmermans. Beeld reuters

22 juli 2014, 7:59

'Terrein hermetisch afgesloten'
Volkskrantcorrespondent Jan Hunin is momenteel in het Kharkiv Palace Hotel in Charkov, waar het tijdelijke coördinatiecentrum voor de Nederlandse forensische experts gevestigd is. Over een paar uur komt daar de trein aan.

De koeltrein met de lichamen van de slachtoffers arriveert op een afgesloten terrein nabij Charkov. 'Het station daar is hermetisch afgesloten en de pers heeft er geen toegang, liet de gouverneur van Charkov weten. Het treinstation ligt zo'n tien kilometer van de stad af.'

In Charkov zelf is daardoor weinig te merken van de aankomende komst van de trein. 'Voor de inwoners hier is het een ver van je bed show, het leven gaat gewoon door', aldus Hunin.

Het Nederlandse onderzoeksteam is inmiddels aangekomen op de luchthaven van Charkov.

Nederlandse onderzoekers vandaag op de luchthaven van Charkov. Beeld epa
Het Nederlandse onderzoeksteam is inmiddels aangekomen op de luchthaven van Charkov. Beeld epa

22 juli 2014, 7:30

Facebook sluit nepprofielen slachtoffers
Er zijn op Facebook tientallen communitypagina's aangemaakt op naam van slachtoffers van vlucht MH17. Daarover schrijft het AD. Fraudeurs proberen op deze manier een slaatje te slaan uit de ramp. Op de pagina's staat onder meer een filmpje dat wordt aangeduid als een opname van de vliegtuigcrash. In werkelijkheid wordt de internetter bij het klikken doorgestuurd naar advertenties van gok- en sekssites. Corporate Communications Manager Tina Kulow van Facebook laat weten dat de bewuste pagina's zo snel mogelijk uit de lucht worden gehaald.

Beeld reuters

22 juli 2014, 7:07

Aankomst 12.00 uur
Volgens het Nationaal CrisisCentrum (NCC) zal de trein met de slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne al om 12.00 uur Nederlandse tijd aankomen op een afgesloten terrein nabij Charkov. Dat heeft een woordvoerder van het crisisteam namens minister-president Mark Rutte laten weten. De premier legt later een persverklaring af.

De trein is vanmorgen om 04.00 uur uit Donetsk vertrokken en het door de Oekraïense regering gecontroleerde gebied binnengereden, dat laat de Rijksoverheid in een persbericht weten.

De trein doet er dus veel korter over dan de 17 uur waar de minister van Infrastructuur van Oekraïne eerder vanuit ging. Het spoor zou namelijk slecht zijn en het gebied onveilig, waardoor de trein mogelijk een omweg zou moeten nemen. Andere bronnen spraken over 8 uur reistijd.

Een pro-Russische separatist bewaakt de trein in Torez. Beeld getty

22 juli 2014, 7:01

Abbott: Australisch vliegtuig naar Nederland
Een Australisch militair transportvliegtuig zal vandaag aankomen in Nederland om te helpen bij het transport van lichamen vanuit Oekraïne. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott dinsdag gezegd volgens de zender ABC News. Abbot lanceerde een grootscheeps plan van aanpak om de lichamen van MH17 veilig te stellen en te identificeren.

Ook steunt een Australisch team de bescherming van de rampplek. Operatie Bring Them Home wordt vanuit Oekraïne gecoördineerd door de voormalige topmilitair Angus Houston. Australië verloor 27 landgenoten bij de ramp.

De Australische premier Tony Abbott. Beeld epa

22 juli 2014, 6:35

Trein met lichamen uit Donetsk vertrokken
De trein met de stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 is vertrokken uit Donetsk. Dat melden nu verschillende journalisten ter plaatse.

Beeld De Volkskrant

22 juli 2014, 6:29

'Zelfmoordaanslag op checkpoint'
Een zelfmoordterrorist heeft vannacht in een busje met explosieven een checkpoint in Donetsk aangevallen. Dat meldt een woordvoerder van het Oekraïense leger aan een lokale televisiezender. Hij gaf geen verdere details over de aanslag.

Beeld ap

22 juli 2014, 6:25

Opnieuw telefonisch contact Rutte en Poetin
Premier Mark Rutte en de Russische president Vladimir Poetin hebben vanmorgen opnieuw telefonisch contact gehad. Onderwerp van gesprek was onder meer de 'directe en volledige toegang van experts tot de rampplek', maakte het Kremlin bekend. Onderzoekers van de Internationale Organisatie voor de Civiele Luchtvaart (ICAO) moeten de plek kunnen bezoeken. 'In dit licht is er opnieuw aangedrongen op een onmiddellijk en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren in het conflictgebied.'

22 juli 2014, 6:17

Trein vertrokken?
Jeroen Akkermans, de correspondent van RTL Nieuws ter plaatse, meldt dat de trein zojuist vertrokken is vanuit Donetsk. Dit is nog niet bevestigd vanuit andere bronnen.

22 juli 2014, 6:09

Haatmail
Voor het eerst sinds zijn bestaan heeft het Nederland-Rusland Centrum in Groningen haatmail toegestuurd gekregen. Het centrum heeft zich daarop genoodzaakt gevoeld op de website een verklaring te plaatsen waarin medeleven met de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne wordt betoond en alle vormen van geweld tegen onschuldige burgers wordt veroordeeld.

22 juli 2014, 5:26

17 tot 18 uur
De trein is nog steeds niet vertrokken uit Donetsk. De Oekraïense minister van infrastructuur Maksim Boerbak zei gisteravond in Charkov dat hij hoopt dat de trein deze ochtend verder kan rijden naar Charkov. Dit is normaal gesproken een reis van zo'n 300 kilometer. Omdat er gevochten wordt in de regio en het spoor op sommige plaatsen is aangetast, doet de trein er volgens Boerbak echter 17 tot 18 uur over. De lichamen kunnen dan op zijn vroegst morgen in Nederland zijn.

22 juli 2014, 5:13

EU buigt zich over neerhalen vliegtuig
De Europese Unie buigt zich vandaag over de gevolgen van het neerhalen van de MH17 boven Oekraïne. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zal steun vragen van de overige EU-lidstaten voor een internationaal en onafhankelijk onderzoek, waarbij duidelijk moet worden wie de daders zijn. Mogelijk komen ook sancties ter sprake voor de verantwoordelijken.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans gisteren bij de VN. Beeld reuters

22 juli 2014, 5:00

Russen: onderzoek ramp niet door Oekraïne
Het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 moet niet worden uitgevoerd door Oekraïne. Dat zei de Russische ambassadrice in Maleisië vandaag. Hoewel de vliegramp plaatsvond in het Oost-Europese land, moeten internationale onderzoekers volgens diplomate Lyudmila Vorobyeva de leiding krijgen.

'De situatie is uniek, omdat sprake is van een oorlogsgebied', zei de ambassadrice op een persconferentie. Volgens de diplomate staat het wantrouwen tussen de partijen het onderzoek in de weg. De rebellen zouden niet bereid zijn spullen over te dragen aan de Oekraïense autoriteiten, omdat ze vrezen dat met bewijs wordt gerommeld.

22 juli 2014, 4:39

'Trein in Donetsk'
De ogen van de wereld zijn gericht op de trein met de lichamen van slachtoffers. Deze ging gisteren rijden en heeft inmiddels rebellenbolwerk Donetsk bereikt. Dat bevestigde 'premier' Aleksandr Borodaj van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk vannacht.

De trein reist vanuit Donetsk verder naar Charkov. Daar is een coördinatiecentrum opgezet door de Nederlandse forensische experts. Maleisische experts en een Nederlandse delegatie reizen met de trein mee, aldus Borodaj.

De trein vertrekt uit Torez. Beeld reuters

22 juli 2014, 4:30

Krachtige toespraak Timmermans
Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) hield gisteravond een krachtige toespraak voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Volgens Timmermans verandert de rouw in Nederland in woede door 'beelden van kinderspeelgoed dat wordt rondgegooid, bagage die wordt geopend en paspoorten die worden getoond op televisie'. Hij zei ook: 'Eerst krijg je het nieuws van het verlies van je echtgenoot en twee of drie dagen later zie je dat tuig misschien zijn trouwring van zijn stoffelijk overschot steelt.'

De speech van Timmermans kreeg op Twitter alom waardering. 'Waarschijnlijk de meest persoonlijke en bewogen toespraak ooit in de Verenigde Naties', zo twitterde iemand.

22 juli 2014, 4:24

Zwarte dozen
De zwarte dozen van het rampvliegtuig in Oekraïne zijn vannacht door de pro-Russische rebellen overgedragen aan een Maleisische delegatie. Volgens kolonel Mohamed Sakri, van de Maleisische Veiligheidsraad, lijkt het erop dat de zwarte dozen in goede staat zijn.

Lees hier meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.