Live

Teruglezen - May handhaaft belangrijkste ministers, toekomst anderen onduidelijk

De Conservatieven van premier May zijn hun meerderheid kwijt en zullen een minderheidskabinet vormen. De Brexitonderhandelingen zullen, zoals gepland, over tien dagen beginnen. Lees hier de gebeurtenissen rond de Britse verkiezingsuitslag terug.

Britse ministers Boris Johnson (Buitenlandse Zaken), David Davis (Brexit), en Philip Hammond (Financiën) Beeld afp
Britse ministers Boris Johnson (Buitenlandse Zaken), David Davis (Brexit), en Philip Hammond (Financiën)Beeld afp

Premier May heeft besloten haar belangrijkste ministers te handhaven. Ministers Boris Johnson (Buitenlandse Zaken), Philip Hammond (Financiën), Amber Rudd (Binnenlandse Zaken), Michael Fallon (Defensie) en David Davis (Brexit) mogen aanblijven.

Andere bewindslieden blijven vermoedelijk nog even in spanning. ‘Er volgen vanavond geen verdere benoemingen’, maakte de regering vrijdag bekend. Het is onduidelijk of de voor May tegenvallende verkiezingsuitslag invloed heeft gehad op het besluit de belangrijkste ministers te herbenoemen.

Voor de verkiezingen waren er speculaties in de Britse media dat May met name Hammond zou vervangen als ze een grote meerderheid zou behalen. Met het aanblijven van Hammond is het vrijwel uitgesloten dat de regering het strenge uitgavenbeleid zal versoepelen. De minister van Financiën is hier geen voorstander van. Labour, die meer zetels won, pleitte in een plan juist voor meer investeringen in publieke voorzieningen.

Hammond (61) werd door May benoemd kort nadat ze het roer vorig jaar overnam. Volgens diverse Britse media zou de relatie tussen beide politici gespannen zijn.

Premier Theresa May heeft haar spijt betuigd aan de conservatieve parlementsleden die hun zetels zijn verloren als gevolg van de teleurstellende verkiezingsuitslag.

Ze zei dat ze 'natuurlijk een ander resultaat' had gewild en dat ze zou reflecteren op de uitslag. Maar ze toonde zich wederom vooral gefocust op de toekomst en benadrukte opnieuw het belang van een stabiele regering die verder kan met een plan voor de Brexitonderhandelingen. Die regering kan alleen gevormd worden door de Conservatieven, aldus May. Ze kondigde aan op korte termijn haar nieuwe kabinet samen te stellen.

Volgens de BBC is May in ieder geval van plan Boris Johnson aan te houden als minister van Buitenlandse Zaken en Philip Hammond als minister van Financiën.

May geeft een toespraak op Downing Street. Beeld afp
May geeft een toespraak op Downing Street.Beeld afp

De Noord-Ierse partij DUP heeft bevestigd met premier Theresa May te gaan praten over mogelijke samenwerking. May wil met gedoogsteun van de DUP een minderheidsregering gaan vormen in het Lagerhuis.

De DUP, die op tien zetels lijkt te kunnen rekenen, kan May aan een nipte parlementaire meerderheid helpen. DUP-leider Arlene Foster bevestigde op een korte persconferentie dat ze 's ochtends heeft gesproken met May en dat verdere gesprekken zullen volgen. 'We gaan praten met de conservatieven om te kijken hoe we stabiliteit naar ons land kunnen brengen nu we voor een grote uitdaging staan.'

Voormalig Amerikaans presidentskandidaat Bernie Sanders heeft op Twitter zijn felicitaties uitgebracht aan Labourleider Jeremy Corbyn. Labour heeft 31 zetels gewonnen, wat neerkomt op een totaal van 261 zetels.

'Ik ben verheugd dat Labour het zo goed heeft gedaan', twitterde Sanders, die het vorig jaar in de Democratische voorverkiezingen moest afleggen tegen Hillary Clinton. Hij feliciteerde Corbyn met een 'effectieve campagne'.

'Overal in de wereld komen mensen in opstand tegen verdere bezuinigingen en de massale inkomens- en vermogensongelijkheid', vervolgde Sanders op Twitter. 'Mensen in het VK, in de VS en elders willen regeringen die alle mensen vertegenwoordigen, niet alleen de rijkste 1 procent.'

EU-president Donald Tusk feliciteert Theresa May met haar verlengde premierschap. 'Er is geen tijd te verliezen', aldus Tusk, doelend op de aanstaande Brexitonderhandelingen. Vanaf 19 juni praten de EU en Engeland over de voorwaarden van de Brexit. Jean-Claude Juncker uitte eerder vandaag zijn zorgen over deze onderhandelingen en was bang dat ze niet op tijd zouden beginnen. In een korte toespraak op Downing Street liet May echter weten er niet over te piekeren deze onderhandelingen uit te stellen.

'Let's get to work', sluit May haar korte toespraak af op 10 Downing Street. Het bezoek aan Queen Elizabeth was van korte duur. Eenmaal terug bij haar woning sprak ze de toegestroomde pers toch toe. 'Ik ga een regering vormen die ons door de Brexitonderhandelingen zal leiden. Het Verenigd Koninkrijk heeft stabiliteit nodig, en alleen de partij die het meeste stemmen heeft gekregen kan die zekerheid bieden.' May belooft hard op te treden tegen islamitisch extremisme. De Brexitonderhandelingen, zei ze, zullen over tien dagen beginnen. Zoals gepland.

Het Noord-Ierse DUP, een conservatieve protestantse partij, zal gedoogsteun geven aan de Tories, waardoor ze aan een meerderheid in het Lagerhuis komen. De Noord-Ieren en de Conservatieven werken al langer samen in het Lagerhuis.

May stapt in de auto op weg naar Buckingham Palace. Beeld afp
May stapt in de auto op weg naar Buckingham Palace.Beeld afp

Geen persconferentie van May om 11 uur, zoals aangekondigd. Maar om tien voor half twee komt ze toch haar woning uit en stapt in de auto naar Buckingham Palace. Aan de koningin zal zij toestemming vragen om een minderheidskabinet te vormen, met gedoogsteun van het Noord-Ierse DUP.

Theresa May geeft een toespraak in de nacht van donderdag op vrijdag, nadat ze haar kiesdistrict heeft gewonnen. Beeld afp
Theresa May geeft een toespraak in de nacht van donderdag op vrijdag, nadat ze haar kiesdistrict heeft gewonnen.Beeld afp

Terwijl we wachten op nieuws uit Londen, een kort overzicht van de gebeurtenissen van de afgelopen verkiezingsnacht en de ontstane chaos in een overzichtelijke video.

Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie, hoopt niet op uitstel van de Brexit. Dat zei hij vanmiddag. Wat de uitslag betekent voor de Brexitonderhandelingen is nog niet geheel duidelijk.

De EU is klaar om te beginnen met de gesprekken. 'Wij kunnen morgen om half tien 's ochtends beginnen met de onderhandelingen', aldus Juncker. De onderhandelingen tussen Engeland en de EU zouden op 19 juni beginnen.

Jean-Claude Juncker. Beeld epa
Jean-Claude Juncker.Beeld epa

Paul Nuttall, de leider van UKIP, stapt op. De United Kingdom Independence Party, zoals zij voluit heet, trok veel aandacht door de Brexitcampagne van Nigel Farage. In de verkiezingen van donderdag kreeg de UKIP ruim twee miljoen stemmen minder dan in die van 2015.

Paul Nuttall. Beeld afp
Paul Nuttall.Beeld afp

De onderhandelingen over een nieuw kabinet lijken al voorbij voordat ze goed en wel begonnen zijn. Volgens Sky News zal het Noord-Ierse DUP een regering van de Conservatieven steunen. Of het enkel om gedoogsteun gaat of om een echte coalitie, is nog niet duidelijk.

De DUP, voluit Democratic Unionist Party, is een conservatieve protestantse partij uit Noord-Ierland. Net als de Tories zijn ze pro-Brexit. Steun van de DUP zou Theresa May aan een meerderheid in het Lagerhuis helpen. Een woordvoerder van de DUP weigerde te reageren op vragen of de partij inderdaad de Conservatieven zal steunen.

Om half twee onze tijd gaat Theresa May naar Buckingham Palace om aan de koningin toestemming te vragen om een nieuwe regering te vormen. Dat meldt de BBC. May zou om 11 uur een persconferentie geven voor haar ambtswoning aan 10 Downing Street, maar heeft zich nog niet laten zien.

Twitteraars die de Britse politiek nog maar net leren kennen, moesten gisteren een paar keer knipperen voordat ze beseften dat ze het goed zagen: op het podium naast Theresa May stond écht een Star Wars-achtig figuur met een omgekeerde emmer op zijn hoofd, een man in een wit cowboypak met een reusachtige rozet op zijn borst, en last but not least, Elmo - u weet wel, die rooie van Sesamstraat. Toen ze vernamen dat deze bonte verzameling mensen ook nog serieuze kandidaten op de lijst waren – met echte standpunten en echte kiezers - was de verwarring compleet. ‘Ik moet duidelijk gaan slapen nu. Begin te hallucineren. Het lijkt alsof Theresa May naast Elmo staat te chillen’, aldus een verbaasde Twittergebruiker.

Nu duidelijk is dat de verkiezingsdeelname van zogeheten ‘comedy candidates’ een ware traditie is, worden de Britten geprezen om hun humor, maar ook belachelijk gemaakt. ‘Mensen, de Britten hebben Elmo, Boss Hogg (een karakter uit de Dukes of Hazzard), and Prullenbak Darth Vader als kandidaten’, schrijft een Amerikaan spottend. ‘Zij mogen onze verkiezingen nooit meer belachelijk maken.’ Britse gebruikers lijken niet bepaald onder de indruk van die belediging, zeker niet met de verkiezing van president Trump in het achterhoofd. ‘Wij maken in ieder geval nooit de fout om de comedy-kandidaat president te maken.’

Elmo, de emmerman (Lord Buckethead) en de witte cowboy (van de Monster Raving Looney Party) haalden inderdaad niet genoeg stemmen om premier te worden. Respectievelijk 3, 249 en 100 Britten kozen voor hen. Een kandidaat die zich verkleedde als visstick, Mr Fishfinger, wist liefst 309 stemmen binnen te slepen.

Om 11 uur geeft Theresa May een persconferentie. Voor haar woning op 10 Downing Street verzamelt de wereldpers zich. Volgens meerdere media wil May doorregeren, hoewel de Labourpartij vraagt om haar aftreden. Als May wil doorregeren, zal ze een coalitie moeten sluiten.

Drukte op Downing Street. Beeld afp
Drukte op Downing Street.Beeld afp

De Brexitonderhandelingen tussen de Europese Unie en Londen beloofden altijd al lastig te worden. Door de schokkende uitslag van de Britse verkiezingen worden ze nog oneindig veel moeilijker. Met wie wordt straks onderhandeld? En wanneer zullen de Britten klaar zijn om te beginnen? Lees onze analyse door Arie Elshout.

Dat één stem het verschil kan maken, bleek vannacht in het Schotse kiesdisctict Five North East. Het verschil tussen de Schotse Nationalisten en de Schotse Liberale Democraten was slechts twee stemmen, in het voordeel van de laatste partij. Er waren drie hertellingen nodig om tot de uitslag te komen.

Stephen Gethinks van de Nationalisten won met 13.743 stemmen, terwijl zijn tegenkandidaat Janet Riches ‘slechts’ 13.741 stemmen kreeg. Hiermee eindigt de uitslag op een gedeelde plek voor kleinste overwinningen in de Britse verkiezingsgeschiedenis. In 1997 won de Liberaal Democraat Mark Oaten het kiesdistrict Winchester met een verschil van twee stemmen.

Arlene Foster, leider van de Noord-Ierse protestantse partij DUP, vindt het nog te vroeg om te praten over een coalitie met de Conservatieven van Theresa May. Dat zei ze tegen de BBC. 'Er zal vast contact zijn, dit weekend', voegde ze toe.

Nu de Tories hun meerderheid hebben verloren, is een coalitie met de DUP een van de weinige opties voor de zittende premier. Net als de Conservatieven is de DUP sterk voor de Britse Unie en voor de Brexit.

'Her gamble is disaster', kopt de Britse krant The Sun. De Britse kranten trokken traditiegetrouw alle registers open op de ochtend na de verkiezingen. Een overzicht van de voorpagina's.

null Beeld -
Beeld -
null Beeld -
Beeld -

Tegen de BBC zei Labour-leider Jeremy Corbyn vanochtend: 'We zijn klaar om het volk te dienen. De Brexitonderhandelingen zullen moeten doorgaan. De handelsverdragen zijn het belangrijkste onderdeel hiervan.' Over de uitslag was hij kort: 'Het is duidelijk wie er heeft gewonnen'. Hij zei trots te zijn op wat de partij voor elkaar heeft gekregen in de campagne.

De Conservatieven hebben nu drie verkiezingen achter elkaar verloren, maar blijven de grootste in het Lagerhuis. 'Frustrerend', noemt Corbyns rechterhand John McDonnell dit. Labour ilet eerder al weten dat het klaar is om een minderheidskabinet te leiden.

Jeremy Corbyn komt aan bij het hoofdkantoor van de Labour-partij. Beeld afp
Jeremy Corbyn komt aan bij het hoofdkantoor van de Labour-partij.Beeld afp

We kunnen ons zo voorstellen dat u op de vroege ochtend het overzicht even kwijt bent. We zetten de zeven belangrijkste dingen die u moet weten over de afgelopen verkiezingsnacht even voor u op een rijtje.

Labour wil een minderheidskabinet leiden. Dat heeft een woordvoerder van de partij laten weten. In dezelfde verklaring laat de woordvoerder weten niet een coalitie met andere partijen aan te willen gaan. Labour heeft een kleine dertig zetels in het Lagerhuis gewonnen er komt nu uit op 260. De Tories hebben er volgens de voorlopige uitslagen 313. Voor een meerderheid zijn 326 zetels nodig.

Premier May heeft laten weten als eerste een poging te willen doen een kabinet te vormen. De Conservatieven zijn hun meerderheid kwijtgeraakt in de verkiezingen van vannacht. De beste optie voor de partij van May is een coalitie met de DUP, een zeer conservatieve protestantse partij uit Noord-Ierland. 'Een chaos-coalitie', noemde de woordvoerder van Labour deze optie.

Via Twitter reageerde minister-president Rutte op de Britse verkiezingsuitslag. 'Wat de nieuwe constellatie betekent voor #Brexit moeten we bezien', tweette hij. 'NL klaar voor samenwerking'.

Theresa May is niet van plan om op te stappen en wil doorregeren. Dat melden politieke verslaggevers van de BBC en ITV. Haar opties zijn dan gelimiteerd tot het vormen van een coalitie of gedoogsteun krijgen.

May schreef de verkiezingen uit in de hoop haar meerderheid in het Lagerhuis te vergroten, om met een sterker mandaat aan de Brexit-onderhandelingen te beginnen. Om 11 uur onze tijd geeft May een persconferentie.

De uitslagen in 645 van de 650 kiesdistricten zijn nu bekend. De conservatieven staat op 314 zetels, Labour op 261, de SNP op 35, de LibDems op 12 en de Democratic Unionist Party (uit Noord-Ierland, een mogelijke coalitiekandidaat voor de conservatieven) op 10.

De Conservatieve Partij kan in theorie doorregeren met gedoogsteun, of in een coalitie met de Democratic Unionist Party (DUP), de grootste protestantse partij van Noord-Ierland.

De DUP is onlosmakelijk verbonden de naam van met wijlen dominee Ian Paisley, wiens zoon nu kamerlid is. Bij de verkiezingen heeft DUP enkele zetels gewonnen om op tien uit te komen. Net als de Conservatieven is het sterk voor de Britse Unie en voor Brexit. Zo'n coalitie, echter, kan de gespannen situatie in Noord-Ierland op scherp zetten, omdat de 'Ierse grens' een belangrijke rol zal spelen tijdens de Brexit-onderhandelingen. May had deze verkiezingen juist uitgeschreven om de vrije hand te hebben.

Het zou niet voor het eerst zijn dat de Tories met de DUP regeren. In de jaren negentig moest de regering-Major een beroep doen op deze partij nadat het de meerderheid halverwege de regeertermijn verloren was.

Arlene Foster (L), de leider van de DUP. Beeld afp
Arlene Foster (L), de leider van de DUP.Beeld afp

Het eerste Britse parlementslid met een tulband is verkozen. Tanmanjeet Singh Dhesi won in Slough, net ten westen van Londen.

In Edgbaston, vlakbij Birmingham, werd met Preet Kaur Gill vannacht de eerste vrouwelijke Sikh verkozen tot MP. Beiden zijn lid van de Labour-partij.

Eerder vannacht spraken Theresa May en Jeremy Corbyn - nadat zij hun kiesdistrict hadden gewonnen - de kiezers toe. May benadrukte dat het land 'een periode van stabiliteit nodig [heeft]. Als de exitpolls kloppen en wij als grootste partij uit de bus komen, willen we die stabiliteit blijven bieden. Onze prioriteiten waren en blijven: zorgen dat de Brexit goed wordt uitgevoerd en doen wat het beste is voor ons land.'

Jermey Corbyn was daar niet van onder de indruk. Hij riep May op haar spullen te pakken. Bekijk hieronder de speeches terug.

De Conservatieven zijn tegen alle verwachtingen en peilingen in hun meerderheid kwijt. De uitslagen van 643 van de 650 kiesdistricten zijn nu binnen, en het ziet er naar uit dat de Conservatieven uitkomen op 319 zetels, 7 zetels te weinig om alleen verder te kunnen regeren. Hulp kan wellicht komen van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party die precies op 10 zetels uitkomt.

De Labour-partij van Jeremy Corbyn heeft verrassend goed gepresteerd en wint waarschijnlijk 29 zetels, om uit te komen op 260 zetels. De Schotse Nationalisten van SNP kennen een slechte nacht en verliezen liefst 21 zetels en komen uit op 35. De Liberaal-Democraten winnen 4 zetels en komen uit op 12. Door deze zetelverdeling is ook een regering van Labour, SNP en de LibDems niet mogelijk, daarvoor komen de partijen 9 zetels te kort.

Labour-leider Jeremy Corbyn heeft Theresa May opgeroepen op te stappen. De druk op haar om dat te doen is groot, ook vanuit haar eigen partij. Om 11 uur houdt ze een persconferentie, dan weten we of ze inderdaad het partijleiderschap neerlegt.

De onderhandelingen over de Brexit intussen zullen alleen maar lastiger worden. Lees vooral ook de analyse van onze correspondent Patrick van IJzendoorn.

Theresa May tijdens de campagne. Beeld getty
Theresa May tijdens de campagne.Beeld getty
Labour-leider Jeremy Corbyn. Beeld afp
Labour-leider Jeremy Corbyn.Beeld afp

Volgens het politieke tijdschrift de Spectator, zal Theresa May om tien uur plaatselijke tijd (bij ons is het een uurtje later) een persconferentie houden. Er gaan geruchten dat ze dan haar aftreden bekend zal maken.

Voor koppenmakers en cartoonisten was het een goede nacht. MAYHEM kopten zowel The Sun als de Daily Star, of wel: puinhoop

De Britse premier Theresa May kan geen absolute meerderheid meer halen in het Lagerhuis. Nu 633 van de 650 kiesdistricten zijn geteld, is die kans voor de Conservatieve Partij verkeken. Dat blijkt uit berekeningen van het Britse persbureau Reuters.

May's partij is nu zeker van 308 zetels en kan de grens van 326 niet meer passeren.

May verlaat het hoofdkwartier van haar partij n Londen. Beeld afp
May verlaat het hoofdkwartier van haar partij n Londen.Beeld afp

Jeremy Cliffe, de correspondent in Berlijn van het tijdschrift the Economist, twittert dat het niet waarschijnlijk is dat Europese leiders de Brexit uitstellen om het Verenigd Koninkrijk de tijd te geven wie het land moet leiden.

De opkomst bij de verkiezingen is relatief hoog: het lijkt er nu op dat 68,6 procent van de stemgerechtigden zijn stem heeft uitgebracht. Dat is de hoogste opkomst voor Britse parlementaire verkiezingen sinds 1997.

Een casino, daar beginnen de Britse Conservatieven op te lijken, zegt Europarlementariër Sophie in 't Veld van D66. 'Cameron gokte en verloor. May gokte en verloor', aldus In 't Veld op Twitter.

Cameron schreef een referendum over Brexit uit om sterker te staan in onderhandelingen met de Europese Unie. Toen de kiezers voor een vertrek uit de unie hadden gestemd, stapte hij op. May volgde hem op en moet met Brussel onderhandelen over de voorwaarden van de scheiding.

Om in die gesprekken sterker te staan, schreef ze nieuwe verkiezingen uit, maar nu lijkt ze juist zwakker te staan. Haar Conservatieve partij lijkt de absolute meerderheid kwijt te raken.

Ook Theresa May heeft een toespraak gehouden. In Maidenhead liet ze haar toehoorders weten dat het 'een grote eer' is om premier in Groot-Brittannië te zijn. 'Dit land heeft een periode van stabiliteit nodig. Als de exitpolls kloppen en wij als grootste partij uit de bus komen, willen we die stabiliteit blijven bieden. Onze prioriteiten waren en blijven: zorgen dat de Brexit goed wordt uitgevoerd en doen wat het beste is voor ons land.'

Geen woord over het feit dat het er steeds meer op lijkt dat ze haar gewenste absolute meerderheid niet gaat halen.

Theresa May vrijdagochtend vroeg. Beeld afp
Theresa May vrijdagochtend vroeg.Beeld afp

Premier Theresa May moet vertrekken en plaats maken voor een nieuwe regering die het belang van het Britse volk voorop stelt. Dat zei Labour-leider Jeremy Corbyn zojuist tijdens een toespraak in Londen. 'Ze heeft haar mandaat verloren. Dat lijkt me voor haar voldoende reden om te vertrekken. De mensen hebben genoeg van haar strengheid en bezuinigingen op sociale voorzieningen.'

Het is moeilijk te zien hoe May nog lang kan aanblijven, zegt Volkskrantcorrespondent Patrick van IJzendoorn. 'Het kernprobleem van de Conservatieven is dat ze ten onrechte dachten dat alle UKIP-stemmers naar hen zouden gaan. Dat blijkt een grove misrekening.'

De BBC toont de exitpoll. Beeld afp
De BBC toont de exitpoll.Beeld afp

Ook studentenstad Canterbury gaat naar Labour. De Conservatieven waren daar sinds de dagen van koningin Victoria de baas.

De deels Nederlandse Liberale Democraat Nick Clegg is zijn zetel in het Lagerhuis kwijt nu hij het in het district Sheffield Hallam heeft verloren van zijn tegenkandidaat van Labour. Clegg heeft een Nederlandse moeder en spreekt vloeiend Nederlands.

Andere zetels die verloren gingen: die van Jane Ellison, staatssecretaris voor Financiën, in de e Londense buurt Battersea (verloor van Labour), en die van de fractievoorzitter van de Schotse nationalisten in het Lagerhuis, Angus Robertson (verloor van de Conservatieven).

Nick Clegg Beeld getty
Nick CleggBeeld getty

De Conservatieven hadden het beheer van de Brexit niet in handen moeten geven van een politicus die eigenlijk voor het blijven in de EU is. Theresa May heeft nu al haar geloofwaardigheid verloren. Dat zegt Nigel Farage, als voormalig UKIP-leider hét gezicht van de Brexit, tegen de BBC. Een tweede Brexit-referendum wordt volgens hem nu een reële mogelijkheid.

Labour-leider Jeremy Corbyn krijgt juist een flinke pluim. Farage noemt hem een 'goede campagnevoerder'.

Nigel Farage Beeld getty
Nigel FarageBeeld getty

Een veeg teken voor Theresa May: volgens de BBC gaan conservatieve leiders er al vanuit dat een absolute meerderheid voor hun partij er niet meer in zit.

De uitslagen uit de verschillende gemeenten komen nu in sneltreinvaart binnen. Wilt u de stand van zaken zetel voor zetel volgen? Dan verwijzen we u graag naar deze mooie pagina van The Guardian.

null Beeld The Guardian
Beeld The Guardian

Labour-leider Jeremy Corbyn heeft via Twitter een verklaring verspreid, waarin hij de kiezers bedankt die op zijn partij en op 'de radicale visie op een rechtvaardiger Groot-Brittannië' hebben gestemd. Wat de uitslag ook mag worden, de politiek is volgens hem ten goede veranderd 'door onze positieve campagne'.

Pijnlijk voor May (en tekenend voor hoe groot haar zelfvertrouwen tot voor kort nog was): Labour-leiders uit verschillende gemeenten herhalen gretig een uitspraak die zij drie weken geleden deed. Ze zei toen namelijk dat Labour-leider Jeremy Corbyn premier zou worden als ze ook maar zes zetels kwijt zou raken. Maar als we afgaan op de exitpoll gaat ze er maar liefst zesTIEN verliezen. En de eerste uitslagen wijzen ook voorzichtig in de richting.

Een troost voor May: de nacht is nog lang. (En vol verschrikkingen?)

Stemmen tellen in Glasgow. Beeld epa
Stemmen tellen in Glasgow.Beeld epa

Tot nu toe gaan de sociaaldemocraten overal vooruit, ook in gebieden waar ze niet de overwinning halen. De Conservatieven winnen hier en daar ook, maar minder consistent. Of de partij haar absolute meerderheid weet te behouden, is dus nog maar de vraag. UKIP, de partij achter de Brexit, is vooralsnog de grote verliezer van de avond. De Schotse Nationalisten gaan ook niet lekker en boeken veel verlies. In Schotland wist Labour een zetel van hen af te snoepen; tot nu toe de enige zetel die van partij is gewisseld.

Dat gezegd hebbende: dit waren nog maar de eerste uitslagen, er kan nog veel veranderen.

De eerste uitslagen uit Schotland zijn binnen. In Rutherglen en Hamilton West was de Schotse Nationale Partij de grootste, maar nu wordt dat Labour.

Als de Conservatieven met een overweldigende meerderheid de verkiezingen zouden winnen, zou dat het duidelijkst te zien zijn in Darlington (Engeland), zo was de verwachting. Maar in plaats daarvan wist Labour de meerderheid te houden. Er is hard om gevochten, maar het is de partij van May dus niet gelukt om deze stad te veroveren.

Er zijn weer wat uitslagen binnen. In Broxbourne (even ten noorden van Londen) zijn de Conservatieven de grootste gebleven: 29.515 stemmen tegenover 13,723 voor Labour. Labour is 10 procent groter dan in 2015, de Conservatieven winnen 6 procent.

In Nuneaton (midden-Engeland) zijn de Conservatieven ook de grootste gebleven, met Labour op de tweede plaats. Beide partijen winnen 6 procent.

In Kettering, niet ver daar vandaan, is de eindstand vastgesteld op 57.9 procent van de stemmen voor de Conservatieven en 36,5 procent voor Labour. Laatstgenoemde partij wint het meest: 11,4 punten ten opzichte van 2015 (6,1 punten voor de Conservatieven).

'De gok is mislukt', 'De Brexit is in gevaar', 'Geweldige uitslag': we hebben wat Britse reacties op de exitpoll voor u op een rij gezet. Lees ze hier.

De derde uitslag rolt zojuist binnen uit Sunderland Central. De oude havenstad, nu thuishaven van Nissan, is de plek waar een jaar geleden de Brexit-triomftocht begon. Een test dus voor Labour, maar de partij van Corbyn behoudt de zetel, ondanks een 'swing' van 2,3 procentpunt naar de Conservatieven.

De vierde uitslag komt uit Swindon North. De Tories geven hun zetel hier niet prijs.

De uitslag in Sunderland South – hoewel een duidelijke zege voor Labour – stelt de partij niet gerust. Integendeel: de exitpoll voorspelde namelijk een 'swing' (een percentage dat aangeeft hoeveel mensen van de ene naar de andere partij zijn overgestapt) in de richting van Labour. Maar de uitslag wees anders uit: 3,5 procentpunt 'swing' naar de Conservatieven.

Ook in Newcastle viel de swing in andere richting dan vooraf voorzien: van de Tories naar Labour. In Labourbolwerken Newcastle en Sunderland maken die onverwachte verschuivingen weinig uit, maar in tientallen gemeenten luistert de uitslag nauw. De voorlopige zetelverdeling kan dus nog aanzienlijk veranderen.

Stemmen tellen in Sunderland. Beeld reuters
Stemmen tellen in Sunderland.Beeld reuters

Het Britse boulevardblad The Sun is altijd goed voor snedige, woordspelige koppen. Hun keuze voor de (eerste editie van de) vrijdagkrant: MAYHEM (CHAOS).

Ondertussen speelt zich in de BBC-studio een interessante stijd af: Pollster Peter Kellner voorspelt een Tory-meerderheid van 80-100, maar de man achter de exit poll, John Curtice, verdedigt zijn prognose.

Paul Nuttall, de leider van UKIP, de partij die de Brexit agendeerde, haalt in een tweet uit naar premier May. Zij heeft volgens hem de Brexit in gevaar gebracht. 'Ik heb altijd gezegd dat deze verkiezingen verkeerd waren. Hoogmoed.'

Afgaande op de exitpolls is UKIP totaal weggevaagd: de partij staat op 0 zetels.

De eerste uitslagen zijn binnen. Wanneer verwachten we de rest? Hier nog eens het overzicht, voor wie wil opblijven.

De eerste uitslag van de nacht komt uit Newcastle. Labour blijft daar de grootste. Ook in Sunderland South, dat even later de uitslag bekendmaakte, gaat de zege naar Labour, zoals werd verwacht.

Er zijn nu nog 648 zetels te verdelen.

In 76 Britse kiesdistricten is nog geen duidelijke winnaar zichtbaar, aldus de BBC. Het kan dus eigenlijk nog alle kanten op. Maar tenzij de exitpoll er enorm naast zat, zijn de Conservatieven van May hun absolute meerderheid in het parlement kwijt.

In het geval dat de Tories inderdaad hun absolute meerderheid kwijtraken, krijgt het Verenigd Koninkrijk een zogeheten 'hung parliament' waarin partijen doorgaans een coalitie aangaan om te regeren. Een nachtmerrie voor de Conservatieven.

Zover is het nog zeker niet. Volgens een analyse van de BBC zijn maar liefst 76 zetels 'too close to call'. Volgens de exitpoll komt de Conservatieve partij twaalf zetels tekort. Met andere woorden, het tij kan nog keren. Het belooft een lange en spannende verkiezingsnacht te worden.

Nu geen enkele partij (volgens de exit poll) de meerderheid heeft, moet worden bepaald wie er gaat regeren. De Liberal Democrats doen in elk geval niet mee, zo heeft partij-icoon Menzies Campbell tegen de BBC laten weten. Zijn partij is volgens hem zwaar gestraft voor de deelname aan de vorige regering, en dan past geen regeringsdeelname. De LibDems bevinden zich in dat opzicht in hetzelfde parket als de PvdA in Nederland, die ook werd afgestraft bij de Tweede Kamerverkiezingen.

De LibDems kunnen wel per onderwerp te kijken of de partij de regering kan steunen, oppert Campbell. Tussen 2010 en 2015 vormde de partij een coalitie met de Conservatieven van David Cameron.

Menzies Campbell Beeld getty
Menzies CampbellBeeld getty

Een electorale catastrofe dreigt voor de Tories. Het is de grootste schok sinds 1945 toen oorlogspremier Winston Churchill tegen alle verwachtingen verloor, schrijft onze correspondent Patrick van IJzendoorn in een eerste analyse na de exit poll. Mogelijk heeft Theresa May, door het uitschrijven van deze verkiezingen, haar eigen (politieke) graf gegraven. Binnen de Conservatieve Partij zal na de mislukte gok van May een nieuwe machtsstrijd uitbreken, waarbij Boris Johnson mogelijk opnieuw een gooi doet naar het leiderschap.

Theresa May krijgt niet wat ze had gehoopt, als we afgaan op de exit poll. Er dreigt een machtsstrijd bij de Conservatieven los te gaan breken. Beeld getty
Theresa May krijgt niet wat ze had gehoopt, als we afgaan op de exit poll. Er dreigt een machtsstrijd bij de Conservatieven los te gaan breken.Beeld getty

Op de beurs wordt onmiddellijk gereageerd op de exit poll. De pond duikt scherp naar beneden ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De exitpoll is binnen. De Conservatieven komen daarin naar voren als grootste partij, maar krijgen 17 zetels te weinig voor een absolute meerderheid in het parlement. De Conservatieven krijgen 314 zetels, Labour komt op 266 zetels. De Schotse nationalisten zakken naar 34 zetels, de Liberal Democrats komen op veertien.

De voorlopige conclusie op basis van deze poll luidt aldus: de Conservatieven dreigen hun meerderheid in het parlement te verliezen en premier May krijgt dus niet wat ze had gehoopt. Lees hier meer.

Exitpoll

Conservatieven: 316 zetels (330)
Labour: 266 zetels (232)
SNP: 34 zetels (56)
Liberal Democrats: 14 zetels (8)
Overig: 22 zetels

Zometeen om 23:00 uur (Nederlandse tijd) krijgen we dus een 'eerste indicatie' van de verkiezingsuitslag. Die is gebaseerd op een peiling van BBC, ITV en Sky. Bij 144 stembureau's door heel Groot-Brittannië zijn kiezers gevraagd om op een nepformulier aan te geven hoe ze gestemd hebben.

Bij de laatste vijf verkiezingen werd op deze manier de winnaar correct voorspeld. Maar wie zekerheid wil hebben, zal tot morgenochtend moeten wachten.

null Beeld epa
Beeld epa

Theresa May (Conservatieven)
Theresa May presenteert zich graag als de harde, sterke en stabiele leider die Groot-Brittannië nodig heeft. Maar in de week voor de verkiezingen brokkelde haar status snel af. Lees hier haar profiel. (+)

Jeremy Corbyn (Labour)
Labour-leider Jeremy Corbyn werd verguisd en bespot, maar de traditionele socialist heeft het gat tussen zijn partij en die van premier May tijdens de Britse verkiezingscampagne steeds verder zien slinken. 'Premier Corbyn' klinkt niet zo gek meer, en niet alleen omdat hij zich netter is gaan kleden. Lees hier zijn profiel. (+)

null Beeld afp
Beeld afp
Een stembureau in oost-Londen. Beeld afp
Een stembureau in oost-Londen.Beeld afp

De stembussen sluiten over 40 minuten. De Britse comedian David Schneider roept in een tweet jonge kiezers die nog niet gestemd hebben dat alsnog te doen. Volgens hem zijn onder andere eenhoorns, een zeer zeldzame Pokémon, wiet en het nieuwe seizoen van Game of Thrones verstopt in stemlokalen.

De Britse verkiezingsnacht is doorgaans een lange nacht. Pas tegen middernacht druppelen de eerste uitslagen binnen. Als rond het ochtendgloren de uitslag dan zo goed als zeker is, wacht de winnaar tot de verliezende partij zich verloren geeft, waarna zij de verkiezingswinst claimt. Overigens is de winst vaak al voor de eerste zonnestralen duidelijk; David Cameron was twee jaar terug naar eigen zeggen al om 2 uur 's nachts (Nederlandse tijd) overtuigd van de zege.

Toch zijn de Britten 's morgens nog niet uitgeteld. Pas vrijdag om het middaguur wordt de laatste uitslag van een gemeente verwacht. Van oudsher is dat St. Ives in een uithoek van het toch al afgelegen Cornwall. Daar moeten ze wachten op de stembussen van de Scilly-eilanden. Hier zit wat tijd in: eerst worden die per boot naar het grootste eiland gebracht, waar ze in de enige politiecel worden opgeslagen; 's ochtends worden ze per vliegtuig naar het vasteland gevlogen en vandaar met een wagen naar St. Yves gebracht.

Tresco, een van de Scilly-eilanden ten zuiden van Engeland. Beeld Tom Corser
Tresco, een van de Scilly-eilanden ten zuiden van Engeland.Beeld Tom Corser

Niet bij elk stembureau is de stemming even goed, zo laat deze tweet van de BBC zien.

Fotodetective Hans Aarsman analyseert vandaag deze foto van Theresa May op een recente campagnetrip.

'De opmerking die May doet lachen is niet tot Oliver Colvile doorgedrongen. Haar schaterlach ook niet. Terwijl ze toch echt aan het gieren is, met een uitgezakte onderkaak die ruim baan geeft aan het mud hete aardappelen in haar keel.'
> Lees meer.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Het is inmiddels een traditie op Twitter: een foto plaatsen van je hond die buiten het stemlokaal wacht, terwijl jij je stem uitbrengt. Vandaag in Groot-Brittannië is het niet anders. Een greep uit het aanbod.

Terrorisme maakt een belangrijk onderdeel uit van deze parlementsverkiezingen. Groot-Brittannië kreeg in de afgelopen drie maanden te maken met drie terreuraanslagen. Theresa May heeft voor haar premierschap zes jaar lang op Binnenlandse Zaken gezeten, en heeft daarom lastige vragen te beantwoorden. Dat bleek deze week ook weer na de aanslag in Londen.

De recente aanslagen zijn ook de reden dat de stemlokalen in het hele land extra beveiligd zijn. Er zijn agenten ingezet om de stemlocaties te bewaken.

Na de aanslag van afgelopen weekeinde hebben veel mensen een bericht achtergelaten op een post-it briefje dat ze op een muur nabij de London Bridge plakten. Beeld ap
Na de aanslag van afgelopen weekeinde hebben veel mensen een bericht achtergelaten op een post-it briefje dat ze op een muur nabij de London Bridge plakten.Beeld ap
null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Wat een paar weken geleden niemand nog verwachtte, is nu een reëele mogelijkheid. Wat gaat er allemaal gebeuren als Jeremy Corbyn wint? In deze video zetten we het voor u op een rij.

De grote vraag vandaag is: wat doen de Britse jongeren? Corbyn heeft in de laatste weken een flinke inhaalslag gemaakt, maar is voor de winst vooral afhankelijk van de progressieve jeugd. De groep die bij het Brexit-referendum thuisbleef. Gaan zij nu wel massaal stemmen, dan zou Corbyn zo maar eens de grootste electorale verrassing sinds 1945 kunnen veroorzaken.

Lees hier wat correspondent Patrick van IJzendoorn daar vandaag over schreef.

Corbyn stemde vandaag op de Pakeman Primary School in noord-Londen. Beeld afp
Corbyn stemde vandaag op de Pakeman Primary School in noord-Londen.Beeld afp

Om 23.00 uur Nederlandse tijd sluiten de stembussen in de 650 Britse kiesdistricten. Daarna maken de omroepen meteen de exitpoll bekend.

De beste manier om de verkiezingsnacht te volgen is (behalve via dit liveblog natuurlijk) via de BBC, waar de 78-jarige nestor David Dimbleby voor de tiende keer de parlementsverkiezingen verslaat. Alle grote BBC-namen - van Andrew Neil tot Laura Kuenssberg - zullen vanuit den lande verslag doen. Aan tafel zit onder anderen de prominente verkiezingsexpert John Curtice.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden