Teruglezen - Marechaussees vertrokken, zorgen om veiligheid

Vandaag kwamen er weer twee vliegtuigen met lichamen van slachtoffers aan op het vliegveld van Eindhoven. Tegelijk is het een beslissende dag voor de naderende beveiligingsmissie naar het rampgebied in Oekraïne en de sancties van de EU tegen Rusland.

Lees het hieronder terug.

Het Hercules-toestel met 40 marechaussees vertrekt van vliegbasis Eindhoven. De militairen gaan in het gebied waar het vliegtuig van Malaysia Airlines is neergestort gaan helpen met zoeken naar menselijke resten en bezittingen. Beeld anp

Vrijdagavond zijn 40 onbewapende leden van de Koninklijke Marechaussee vertrokken naar Oekraïne. Zij gaan helpen met het zoeken van stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen op de rampplek. Per dag wordt bekeken of het veilig genoeg is om het gebied in te gaan. In het toestel zitten ook 20 mensen van de politie, vooral forensisch experts.

Kamerleden hebben hun zorgen geuit over de veiligheid van de Nederlanders in Oekraïne. Rond de rampplek in Oost-Oekraïne is momenteel een staakt-het-vuren van kracht maar het bestand is 'fragiel', zei premier Rutte.

Als de situatie uit de hand dreigt te lopen dan hebben Nederland, Australië en Oekraïne een resolutie over een gewapende VN-missie in Oost-Oekraïne achter de hand. Zodra hulpverleners de komende dagen hun werk niet veilig kunnen doen, zal Australië namens de drie landen de resolutie indienen. In de ontwerpresolutie staat dat de VN militairen en politie naar Oost-Oekraïne sturen om de rampplek te beveiligen. Om hoeveel VN-militairen en agenten het gaat, is niet duidelijk. Rusland is een van de vijftien landen in de Veiligheidsraad en zou de missie kunnen blokkeren met een veto. Moskou is op de hoogte gesteld van de ontwerpresolutie en heeft aangegeven niet tegen het plan te zullen stemmen, zeggen bronnen.

Vrijdag vloog voor de derde keer legertransportvliegtuig met lijkkisten vanuit Charkov naar Eindhoven waar wederom een ceremonie werd gehouden. Een colonne met 75 rouwauto's vetrok naar de kazerne in Hilversum. Ook werd bekend dat Schiphol een permanent gedenkteken krijgt voor de slachtoffers van rampvlucht MH17.

25 juli 2014, 20:42

Wapenembargo: hoeveel pijn gaat Rusland hebben?
De EU bereidt nieuwe zwaardere sancties voor als Rusland de separatisten blijft steunen en bewapenen. Onder andere wordt er nu een wapenembargo voorbereid, wat betekent dat landen geen wapens meer aan Rusland zullen leveren. In tv-programma Nieuwsuur komt SIPRI-wapenhandelexpert Pieter Wezeman hierover aan het woord. Wezeman verwacht dat er in de komende week een wapenembargo vanuit de EU zal komen. Wellicht dat contracten die al getekend zijn nog wel worden toegelaten, zoals de twee Franse oorlogsschepen waar momenteel veel over te doen is.

Hoeveel pijn gaat Rusland hebben aan dit wapenembargo? ‘Rusland produceert de meeste wapens zelf’, zegt Wezeman, ‘al loopt het land wel achter op Europa. Ze hadden graag toegang tot de Europese technologie gehad, nu zal de modernisering van de krijgsmacht enige vertraging oplopen. Echt groot zal het effect niet zijn.’ Rusland spendeert jaarlijks zo’n 90 miljard dollar aan de krijgsmacht. Ter vergelijking: de NAVO geeft 900 miljard uit, ruim tien keer zo veel.

Een jonge demonstrant in Kiev. Beeld afp

25 juli 2014, 20:11

Hillary Clinton: Poetin verantwoordelijk, meer sancties nodig
De Russische president Vladimir Poetin draagt minstens enige verantwoordelijkheid voor het neerhalen van vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne. Dat zegt de vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vrijdag in een gesprek met CNN.
Volgens Clinton is Poetin vanwege zijn steun aan de pro-Russische separatisten 'zeker indirect' verantwoordelijk voor de vliegramp. 'Als we daar al twijfel over hadden, dan moet die nu wel weg zijn'. Clinton vindt net als president Barack Obama dat de sancties tegen Rusland moeten worden opgevoerd.

Hillary Clinton. Beeld afp
Het Hercules-toestel met 40 marechaussees vertrekt van vliegbasis Eindhoven. Beeld anp

25 juli 2014, 19:46

Marechaussees vertrokken naar Oekraïne
Vanaf vliegbasis Eindhoven zijn vrijdagavond 40 marechaussees vertrokken die in het gebied waar het toestel van Malaysia Airlines is neergestort gaan helpen met zoeken naar menselijke resten en bezittingen. Voor hun vertrek werden ze kort toegesproken door de commandant van de Koninklijke Marechaussee, Hans Leijtens.

Om niet herkend te worden en op hun eigen verzoek werden de marechaussees bij vertrek afgeschermd van de pers. Alleen het vertrek van hun C130 Hercules richting Charkov werd vastgelegd. In het toestel zitten ook 20 mensen van de politie, vooral forensisch experts, die in het rampgebied gaan helpen met het onderzoek. Een van hen legde kort voor haar vertrek uit dat ze een paar uur eerder was opgeroepen en nog geen enkel idee heeft wat precies haar opdracht zal zijn in Oekraïne. Ze weet evenmin wanneer ze terugkeert.

Commandant van de Koninklijke Marechaussee Hans Leijtens bij zijn aanstelling in 2012. Beeld anp
Een Nederlands Hercules transportvliegtuig. Beeld anp

25 juli 2014, 18:21

Vakbond heeft nog zorgen over marechaussees
Vakbonden van politie en militairen hebben nog zorgen over de veiligheid van de marechaussees die aan het werk gaan op de rampplek in Oekraïne. Wel vinden de bonden het een goede zaak dat de marechaussees geen wapens zullen dragen. Dat heeft FNV Veiligheid vrijdag laten weten.

De militaire vakbonden zijn vrijdag door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, bijgepraat over de inzet van de marechaussees. Ze hebben te horen gekregen dat per dag wordt bekeken of het veilig genoeg is om het gebied in te gaan.

De marchaussees die vanavond vertrekken mogen niet gefilmd worden, aldus Defensie. Dit omdat ze anders door de separatisten herkend kunnen worden.

Beeld anp
De rouwwagens met lijkkisten onderweg naar Hilversum. Beeld anp

25 juli 2014, 17:32

VS: ‘Meer dan 15.000 Russische troepen aan de Oekraïense grens’
Rusland heeft op dit moment zo'n 15.000 troepen verzameld bij de grens met Oekraïne. Dat zegt Douglas Lute, die ambassadeur van de Verenigde Staten bij de NAVO is. Het is een hoger aantal dan het Pentagon eerder noemde. Lute zei dit tijdens een veiligheidsbijeenkomst in Colorado.

25 juli 2014, 16:55

VS: Separatisten krijgen raketsysteem Rusland
Rusland staat op het punt de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne meervoudige raketlanceerinstallaties van een zwaar kaliber te leveren. Daarvoor heeft het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, vrijdag gewaarschuwd. Volgens het ministerie is de militaire uitrusting zo dicht bij de grens dat zij mogelijk vrijdag nog aan de separatisten wordt overgedragen.

'Wij hebben aanwijzingen dat de Russen van plan zijn zwaardere en complexere meervoudige raketlanceersystemen in de zeer nabije toekomst te leveren', zei een woordvoerder van het Pentagon.

Het Russische BUK-raketsysteem Beeld afp

25 juli 2014, 16:29

'VN-missie pas bij dreiging naar Oekraïne'
De resolutie over een gewapende VN-missie in Oost-Oekraïne zal pas worden ingediend als de situatie daar uit de hand dreigt te lopen. Nederland, Australië en Oekraïne houden de missie achter de hand als een 'plan B'. Zodra hulpverleners de komende dagen hun werk niet veilig kunnen doen, zal Australië namens de drie landen de resolutie indienen. Dat bevestigen diplomatieke bronnen binnen de Verenigde Naties aan het ANP.

In de ontwerpresolutie staat dat de VN militairen en politie naar Oost-Oekraïne sturen om de rampplek te beveiligen. Om hoeveel VN-militairen en agenten het gaat, is niet duidelijk. Rusland is een van de vijftien landen in de Veiligheidsraad en zou de missie kunnen blokkeren met een veto. Moskou is op de hoogte gesteld van de ontwerpresolutie en heeft aangegeven niet tegen het plan te zullen stemmen, zeggen de bronnen.

De VN Veiligheidsraad in New York. Beeld afp

25 juli 2014, 16:18

Stoet lijkwagens op weg naar Hilversum
Een colonne met 75 rouwauto's is vrijdag rond 18.00 uur vanaf de vliegbasis Eindhoven vertrokken naar Hilversum. De lijkwagens vervoeren de kisten die vrijdagmiddag met twee vliegtuigen vanuit Oekraïne in Eindhoven arriveerden. Bij de poort van de basis staan opnieuw veel mensen die de stoet willen zien. De kisten gaan over de A2 en de A27 naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum.

Het is de derde keer in drie dagen dat er lijkkisten naar de kazerne worden gebracht. Woensdag waren dat er 40, donderdag 74. Zaterdag worden de voorlopig laatste 38 verwacht.

Beeld anp

25 juli 2014, 15:59

Brokstukken voor huizen met bloemen, knuffels en kaarsjes
Volkskrant-correspondent Olaf Koens is op de terugweg van de rampplek naar zijn hotel Donetsk.

Onderweg ziet hij dat bewoners brokstukken van het vliegtuig van Malaysia Airlines hebben verzameld voor hun huizen. Vaak liggen er knuffels of bloemen en staan daar kaarsjes bij.

25 juli 2014, 15:49

Zes uur vastgehouden
Journalisten lijken in het gebied waar de pro-Russische separatisten de baas zijn, steeds moeilijker hun werk te kunnen doen. Gisteren werd bekend dat de rebellen een journalist van de Amerikaanse nieuwszender CNN al twee dagen hadden ontvoerd.

Vandaag laten verschillende journalisten via Twitter weten tegengewerkt te worden door zowel Oekraïense soldaten als pro-Russische separatisten in het gebied. Zo werd freelance journalist Christopher Allen zes uur vastgehouden door separatisten bij een checkpoint.

25 juli 2014, 15:08

'Bewogen week in Hilversum'
Voor heel Hilversum is het een bewogen week geweest, zei burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes vandaag. 'Het was een intense week die mij en vele anderen niet onberoerd heeft gelaten, maar hopelijk hebben we kunnen bijdragen aan een waardige thuisreis van de slachtoffers.'

In de Korporaal van Oudheusdenkazerne in zijn gemeente zijn de lichamen ondergebracht die tot nu toe terug naar Nederland zijn gekomen. Sinds woensdag rijden elke dag lange rouwstoeten door Hilversum. Hilversum verloor 13 inwoners bij de vliegtuigramp in Oekraïne.

Hilversum houdt zelf op 17 augustus een herdenkingsbijeenkomst. Dat maakte de gemeente vanmiddag bekend. Over de invulling van de dienst overlegt de gemeente met nabestaanden van de drie omgekomen gezinnen en andere betrokkenen.

Burgemeester Pieter Broertjes tekent in de Vituskerk het condoleanceregister voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Beeld anp

25 juli 2014, 14:49

Loopgraven in Donetsk

25 juli 2014, 14:28

Morgen voorlopig laatste vlucht met lijkkisten
Vanuit Charkov in Oekraïne vertrekt morgen een voorlopig laatste vlucht met 38 lijkkisten naar Nederland. Dat gebeurt met één vliegtuig. Of dat de Nederlandse Hercules is of de Australische C17 is nog niet bekend.

Met deze vlucht komt het aantal kisten met lichamen en stoffelijke resten dat naar Nederland is vervoerd op 227. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 194 Nederlanders. Op de plek van de rampplek liggen volgens verschillende bronnen nog menselijke resten.

Beeld getty

25 juli 2014, 14:12

OVV-onderzoekers hopen dit weekeinde te beginnen
Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaan 'hopelijk' in de loop van dit weekeinde onderzoek doen op de rampplek waar het neergeschoten toestel van Malaysia Airlines in Oekraïne terecht is gekomen. Dat zegt OVV-voorzitter Tjibbe Joustra tegen persbureau ANP.

Tot nu toe was dat nog niet mogelijk, omdat de veiligheid voor de onderzoekers niet kon worden gegarandeerd. De onderzoeksraad heeft de leiding over het internationale onderzoek naar de vliegramp. Het gaat niet om een strafrechtelijk onderzoek naar de veroorzakers.

De onderzoeksraad hoopt over ongeveer een week met een eerste feitenrelaas te kunnen komen. 'We moeten daarmee wel een slag om de arm houden', aldus Joustra.

Beeld reuters
Beeld reuters

25 juli 2014, 13:49

Vliegtuigen met lijkkisten geland op Eindhoven Airport
Opnieuw zijn op de vliegbasis in Eindhoven lijkkisten aangekomen vanuit Charkov in Oekraïne. Een Nederlandse C130 Hercules met 30 kisten arriveerde vanmiddag rond 15.45 uur. Een Australische C17 met 45 kisten volgde kort erna.

Na het taxiën, het spelen van de Last Post en een minuut stilte worden de kisten door militairen uit de vliegtuigen gedragen en in rouwauto's geplaatst. In eerste instantie werd bekendgemaakt dat het in totaal om 74 kisten zou gaan. Later werd duidelijk dat het om 75 doodskisten ging. De 75 auto's gaan in colonne over de snelweg naar Hilversum.

Ongeveer 500 nabestaanden wonen de ceremonie bij. Namens het kabinet is minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Fred Teeven aanwezig. Bovendien zijn er tien Tweede Kamerleden en hoge vertegenwoordigers uit 18 landen.

Beeld getty

25 juli 2014, 13:47

Nederlandse onderzoekers aan het werk op rampplek

25 juli 2014, 13:02

Marechaussees vertrekken vanavond
De veertig onbewapende leden van de Koninklijke Marechaussee die gaan helpen met het zoeken van stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen op de rampplek in Oekraïne vertrekken vanavond vanaf vliegbasis Eindhoven, aldus het ministerie van Defensie.

Het vertrek staat gepland voor 21.00 uur. De marechaussees gaan eerst naar Charkov. Later reizen ze dan verder naar het oosten, naar het gebied waar de separatisten het voor het zeggen hebben.

Marechaussee bij de entree van Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar de identificatie van de slachtoffers van de vliegramp van MH17 plaatsvindt. Beeld anp

25 juli 2014, 12:51

Politie plaatst oproep voor beeldmateriaal rampplek
De politie zoekt mensen in binnen- en buitenland die beeldmateriaal hebben dat 'in verband kan worden gebracht met het neerstorten van het vliegtuig op de rampplek' in Oekraïne.

De oproep op internet is ook in het Russisch opgesteld. Het onderzoeksteam wil de plek van de ramp, net voor, tijdens en na de ramp in beeld brengen. Dit om een reconstructie te maken. 'Ook recente beelden kunnen daaraan bijdragen', benadrukt de politie.

Beeld reuters

25 juli 2014, 12:41

'We worden van een veilig naar een onveilig gebied gebracht'
Een verslaggeefster van de Arabische nieuwszender Al Jazeera uit haar zorgen op Twitter. Nazanine Moshiri is op dit moment namelijk in Oost-Oekraïne nabij de stad Donetsk en wordt door gewapende mannen overgebracht naar een checkpoint van het Oekraïense leger. 'Jullie hebben niet het recht om hier te zijn', zei een soldaat tegen haar.

'We zijn zeer bezorgd', zegt ze. 'We worden van een veilige plek naar een onveilige plek gebracht aan de frontlinie.'

25 juli 2014, 12:15

Maleisië overhandigt ramprapport aan Nederland
Maleisische onderzoekers van de vliegtuigramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines hebben hun rapporten overgedragen aan Nederland. Dat maakte de leider van het driekoppige team dat onderzoek deed op de rampplek bekend.

'We zijn opgelucht. Alle onderzoeksrapporten zijn aan de Nederlanders gegeven omdat zij het onderzoek leiden', verklaarde directeur techniek en onderhoud Azhari Mohd Dahlan van Malaysia Airlines na aankomst in Kiev. Hij kwam uit Torez, niet ver van de rampplek. Hij wilde verder niet ingaan op de inhoud van de rapportage, aldus het Maleisische persbureau Bernama.

Het 134-koppige team dat Maleisië na de ramp naar Oekraïne heeft gestuurd, vliegt vandaag nog terug naar Kuala Lumpur.

Beeld ap
Beeld getty

25 juli 2014, 12:11

'Maleisische reddingswerkers weer naar huis'
Volgens een BBC-journaliste keren Maleisische reddingswerkers in Oost-Oekraïne weer terug naar huis. 'We hadden meer dan honderd mensen hier, maar slechts drie onderzoekers zijn bij de rampplek aangekomen', aldus een van reddingswerkers tegenover de verslaggeefster.

25 juli 2014, 12:00

Motie Bontes in de kiem gesmoord
Louis Bontes van Voor Nederland wilde in de Tweede Kamer een motie indienen om geen onbewapende mensen naar riskante gebieden te sturen, zoals nu de marechaussees naar het oosten van Oekraïne. Maar hij krijgt de 28 stemmen die hij minimaal nog nodig heeft om de motie alleen maar te kunnen indienen, niet eens bij elkaar. Het debat dat de Tweede Kamer vrijdagochtend hield over het drama met de vlucht van Malaysia Airlines, krijgt dus toch geen gevolg.

Het leek er aanvankelijk even op dat alle Kamerleden misschien van reces moeten terugkeren voor de stemming over de motie. Maar na een zogenoemde procedurevergadering zei Bontes dat die motie er niet meer inzit.

Eerste en Tweede Kamerleden vertrekken gezamenlijk vanaf het Binnenhof naar het ministerie van Veiligheid en Justitie om het condoleanceregister voor de nabestaanden van de vliegramp met vlucht MH17 te tekenen Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp

25 juli 2014, 11:48

Rusland vreest partijdigheid bij onderzoek vliegramp
Rusland zegt niet gerust te zijn over de onpartijdigheid van het onderzoek naar de vliegramp in Oekraïne. 'Helaas hebben we redenen om ons zorgen te maken', aldus de Russische ambassadeur Andrej Kelin bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Kelin heeft laten weten dat Rusland staat op een 'onpartijdig, onafhankelijk en transparant onderzoek onder leiding van de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO', meldde het Russische persbureau Itar-Tass.

Het internationale onderzoeksteam staat onder leiding van Nederland. Onderzoekers uit Oekraïne, Maleisië, Australië, Frankrijk, Duitsland, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Rusland doen samen met de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO onderzoek.

Beeld ap

25 juli 2014, 11:22

Nederlandse experts terug op rampplek
Nederlandse onderzoekers zijn intussen weer terug op de rampplek in het oosten van Oekraïne waar vlucht MH17 crashte. Dat heeft de OVSE vandaag bekendgemaakt.

Naast waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de leden van het Landelijke Team Forensische Opsporing zijn er ook en aantal Australische experts op de plek.

25 juli 2014, 11:17

Opstelten: schuldigen worden waarschijnlijk nationaal vervolgd
Nationale vervolging van diegenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines ligt het meest voor de hand, zei veiligheidsminister Ivo Opstelten vandaag in het debat met de Tweede Kamer over het vliegtuigdrama.

Het Internationale Strafhof is minder in beeld, daarbij zijn Maleisië en Oekraïne ook niet aangesloten. Opstelten: 'Nederland heeft de leiding over het onderzoek naar de toedracht van de ramp. Gegevens die men daarbij verzamelt zijn ook beschikbaar voor eventueel strafrechtelijk onderzoek, of dat nou door Maleisië, Australië, Nederland of een ander orgaan wordt uitgevoerd. Of die gegevens nu openbaar worden gemaakt of niet.'

Beeld anp
Beeld anp

25 juli 2014, 11:03

Bontes: motie tegen bewapende mensen
Het inmiddels afgesloten debat in de Tweede Kamer over de vliegtuigramp gaat waarschijnlijk nog een staartje krijgen. Louis Bontes van Voor Nederland wil een motie indienen om geen onbewapende mensen naar riskante gebieden te stoppen.

Bontes: 'We sturen veertig ongewapende mensen naar een zwaar bewapende overmacht. Ik wil geen Srebrenica 2.0, en daarom wil ik een motie indienen.'

Als Bontes daadwerkelijk een motie indient moet de rest van de Tweede Kamer terugkomen van reces.

Louis Bontes Beeld anp

25 juli 2014, 10:50

Ook Australisch toestel opgestegen vanuit Charkov
Voor de derde keer is een Australisch legertransportvliegtuig met lijkkisten vanuit Charkov vertrokken naar Eindhoven. Eerder ging er al een Hercules van de Nederlandse luchtmacht met lijkkisten op weg naar Nederland. In totaal vervoeren de toestellen 74 kisten en komen rond 16.00 uur aan. Bij het vertrek van het Nederlandse toestel met slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne was minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans aanwezig.

In totaal zijn er vanaf woensdag zes vluchten geweest met in totaal 188 kisten. Na de landing in Nederland wordt de Last Post geblazen en volgt een minuut stilte. Als de kisten in de lijkwagens zijn geladen, rijden die naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. De rouwwagens rijden onder meer via de A2 en de A27. Daarvoor worden opnieuw wegen afgezet.

Beeld epa
Beeld epa

25 juli 2014, 10:42

Kamerdebat: PvdA wil EU-top over sancties Rusland
Regeringspartij PvdA dringt aan op een Europese top van staats- en regeringsleiders over nieuwe stappen tegen Rusland. Dat bleek vandaag in de Tweede Kamer waar gesproken wordt over het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines.

Premier Mark Rutte voelt hier ook wel voor. Hij stelt daarbij wel een voorwaarde. 'Dan moet de Raad wel tot een conclusie komen.' Binnen Europa is verdeeldheid over vervolgstappen. Rutte zei hier steeds over in contact te staan met andere regeringsleiders om tot een eenheid te komen.

Kamerleden Michiel Servaes van de PvdA, Loius Bontes van de PVV, Harry van Bommel van de SP, Pieter Omtzigt van het CDA, Gert-jan Segers van de ChristenUnie, Raymond de Roon van de PVV en Sjoerd Sjoerdsma van D66 Beeld anp

25 juli 2014, 10:35

Gedenkteken
Schiphol krijgt een permanent gedenkteken voor de slachtoffers van rampvlucht MH17. Dat liet een woordvoerster van de luchthaven vandaag weten. Het is nog niet bekend hoe het eruit komt te zien en wanneer het komt. 'We denken er nu zorgvuldig over na hoe we er op gepaste wijze vorm aan kunnen geven.'

Buiten bij vertrekhal 3 is sinds de ramp in Oekraïne vorige week een enorme bloemenzee ontstaan ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Mensen leggen bloemen, kaartjes, knuffels en tekeningen neer en laten een boodschap achter in de condoleanceboeken.

Beeld anp

25 juli 2014, 10:13

'Dit zijn indrukken die mij nooit meer zullen verlaten'
Intussen is minister Timmermans in Charkov aangekomen. Nadat hij de hal had bezocht waar de kisten met bodybags met slachtoffers van de vliegramp worden klaargemaakt voor vertrek zei hij: 'Dit zijn indrukken die mij nooit meer zullen verlaten'.

'Er wordt daar met toewijding en vakmanschap eer gedaan aan de slachtoffers', zei de minister van Buitenlandse Zaken over het werk van de forensische experts. Zij hebben er de afgelopen dagen voor gezorgd dat veel stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp naar Nederland kunnen worden vervoerd om daar te worden geïdentificeerd.

'Het forensisch team heeft een heel zware taak en dat is ook goed aan de mensen te zien', zei Timmermans. Hij liet weten een 'gigantische bewondering' te hebben voor hun werk. Hij zei verder dat de sfeer in de hal sereen is en dat recht wordt gedaan aan de slachtoffers. Timmermans bedankte iedereen voor het werk. De Oekraïners bedankte hij in het Russisch.

Gevraagd of het voor nabestaanden mogelijk is om naar de rampplek te gaan, liet Timmermans weten dat hij dat afraadt. 'Het is geen goed idee om naar de plek te gaan. Wij brengen uw geliefden thuis', beloofde hij.

Timmermans en zijn Australische collega Julie Bishop kwamen vrijdagochtend aan in de Oost-Oekraïense stad Charkov, waar ze spraken met de forensisch specialisten. De bewindslieden keken vandaag toe hoe een Nederlandse Hercules met kisten vertrok naar Eindhoven.

Beeld anp
Beeld reuters
Beeld anp
Beeld reuters
Beeld anp

25 juli 2014, 10:08

Rutte: Rusland moet aan drie eisen voldoen
Rutte beantwoordt de vraag van Van der Staaij of Rusland de mogelijkheid heeft sancties te voorkomen: Rutte: 'Rusland kan sancties voorkomen door aan drie eisen te voldoen. Ten eerste mag er geen bewijs boven tafel komen dat Rusland achter de aanslag zit. Ten tweede moet Rusland volledige medewerking geven aan het onderzoek op de rampplek. Ten slotte moet Rusland stoppen met het bewapenen en steunen van de separatisten. Op dit moment hebben we geen aanwijzingen dat Rusland niet aan de eerste twee eisen voldoet. Rusland gaat echter wel door met het bewapenen van de separatisten.'

25 juli 2014, 9:48

Rutte: dit weekend duidelijkheid over bewapende missie
'Aanstaande zaterdag of zondag wordt besloten of er een bewapende missie komt op de rampplek. Het is nog 'verre van zeker' dat dit gaat gebeuren.'

Over de zaak wordt nog gesproken bij de Verenigde Naties in New York en met Oekraïne. Of er een missie komt, hangt onder meer af van politieke kwesties, het volkenrechtelijk mandaat, de medewerking van Oekraïne en Rusland en de invloed van zo'n missie op de separatisten. Volgens de premier is het ook nog niet zeker dat het een 'verregaand militair karakter' krijgt.

Het kabinet stuurt in een eerste fase tientallen extra forensische experts en veertig onbewapende marechaussees naar de rampplek. Zij gaan zoeken naar slachtoffers; dat blijft de 'absolute prioriteit'. Een tweede fase moet er voor zorgen dat het gebied stabieler wordt door een internationale missie. Voor zo'n missie is volgens de premier zeker 'een knikje' van de Russen nodig. Gebeurt dit niet dan kunnen de mensen die daar werken gevaar lopen.

Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp

25 juli 2014, 9:39

Rutte: fragiel staakt-het-vuren van kracht op rampplek
Rond de rampplek in Oost-Oekraïne is een staakt-het-vuren van kracht maar het bestand is 'fragiel', zegt premier Rutte. 'De regering van Oekraïne houdt een gevechtsafstand van 40 kilometer, de separatisten 10 kilometer. Als het te gevaarlijk wordt, trekken we onze mensen weer terug. Elke dag wordt die inschatting gemaakt.'

Met de separatisten heeft het kabinet zelf geen contact. Dat gebeurt via de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Beeld reuters
Beeld reuters
Beeld belga

25 juli 2014, 9:37

Rutte: we schaken op zoveel borden tegelijk
'Je kunt daar niet actief zijn als de Russen geen 'knikje geven'. Maar het is weer grondgebied van Oekraïne. En we moeten ook kijken wat er volkenrechtelijk mogelijk is.'

25 juli 2014, 9:29

Rutte: doen wat we kunnen
'Ik wil erop wijzen dat die separatisten gewoon in dat gebied zijn. De OVSE werkt met de separatisten. Is dat zonder risico? Nee. Is dit een situatie waar we graag in zitten? Nee. Moeten we toch gaan? Ja, ik denk dat we moeten doen wat we kunnen. We werken zeer nauw samen met de Australiërs. Ook zij kunnen niet bewapend het gebied in.'

25 juli 2014, 9:25

Rutte: we zitten daar niet in Nijkerk of Putten
'Het blijft een erg gevaarlijk gebied. In de context van de huidige afspraken is het niet mogelijk om daar licht bewapend naar binnen te gaan.'

25 juli 2014, 9:16

Rutte: Marechaussee niet in eigen hoedanigheid naar Oekraïne
'Separatisten vinden het in toenemende mate van belang dat wij er onderzoek doen, maar veilig is het niet. Marechaussees gaan niet in eigen uniform. Ze gaan als ondersteuning bij het forensisch onderzoek. Ze kleden zich zo dat de mensen die menen in gebied de baas te moeten zijn er geen aanstoot aan nemen.'

25 juli 2014, 9:12

Bontes: onbewapende marechaussee onverantwoord
Louis Bontes (VN) vindt het sturen van 40 onbewapende marechaussees naar het gebied in Oost-Oekraïne waar het toestel van Malaysia Airlines is neergestort, 'onverantwoord'.

Hij wil een robuuste missie. Volgens hem had de rampplek al een week geleden moeten worden veiliggesteld. 'Tuig neemt nu Nederlandse mobieltjes op.' Er moeten commando's met de marechaussees mee, dat vindt hij 'cruciaal.' Gebeurt dit niet, dan overweegt hij een motie. Dan moet de hele Kamer van reces terugkomen.

25 juli 2014, 9:11

Partije van de Dieren: zorgen over mogelijke politiemissie
Esther Ouwehand (PvdD) maakt zich zorgen over een mogelijke politiemissie in het rampgebied in Oekraïne. Ze snapt dat alle opties door het kabinet moeten worden verkend, maar een politiemissie is volgens haar niet de juiste weg.

Ze wijst erop dat het gebied waar het vliegtuig is neergestort, 'een wespennest' is. Volgens haar moet het kabinet voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen en de rechtsorde verder wordt aangetast.

25 juli 2014, 9:06

GroenLinks: duidelijkheid over vliegroutes
Liesbeth van Tongeren van GroenLinks wil weten of 'iedereen die nu op Schiphol komt' ervan kan uitgaan dat zijn of haar vlucht niet over conflictgebieden gaat.

Ze wijst erop dat veiligheid en gerechtigheid vóór economische belangen gaan. Ze wil ook weten of er een speciale EU-top kan komen.

25 juli 2014, 8:48

SGP: olie op de golven
Kees van der Staaij: 'Er moet gekozen worden tussen olie op de golven gooien, of olie op het vuur. Dat eerste is wat moet gebeuren. Welk gedrag moet Rusland de komende tijd vertonen om sancties te ontlopen?'

Over het sturen van een missie zegt Van der Staaij: Wanneer vindt de onderzoeksraad het veilig? Het blijft Oekraïne, niet de Haarlemmermeer.'

25 juli 2014, 8:46

D66: relatie Rusland moet fundamenteel anders
Onze houding met Rusland moet fundamenteel veranderen', stelt Sjoerd Sjoerdsma (D66). 'Het recht moet zegevieren.' D66 wil nieuwe sancties tegen Rusland waaronder een Europees wapenembargo. Sjoerdsma wil weten hoe het kabinet hierover denkt en wanneer Europese leiders bijeenkomen om hierover te praten.

25 juli 2014, 8:44

PVV: eendracht strekt tot voorbeeld
De eendracht die er nu in ons land is, geeft een goed en krachtig gevoel, vindt Raymond de Roon van de PVV. De PVV staat 'vierkant' achter de premier die 'de onderste steen boven' wil. In het streven daarnaar is die eendracht ook nog steeds van groot belang en ook een belangrijk voorbeeld voor politici. 'We moeten over de politieke scheidslijnen heen stappen', vindt De Roon.

Dat Rusland geen verantwoording neemt, vindt De Roon 'gewoon abject en compleet verachtelijk'.

25 juli 2014, 8:40

VVD: ook indirect verantwoordelijken straffen
Landen die indirect verantwoordelijk zijn voor het conflict in Oekraïne, moeten de consequenties voor dit gedrag voelen, zegt VVD'er Han Ten Broeke. Maar de eerste taak blijft het terugbrengen van alle lichamen, voegde hij eraan toe. 'Laat niemand liggen.'

Rusland wordt ervan beschuldigd de separatisten in het oosten van Oekraïne te steunen met wapens. Volgens de VVD bestaat er 'geen twijfel' dat het vliegtuig met een geavanceerde luchtdoelraket is neergeschoten. De Amerikanen beschuldigen de rebellen ervan de raket te hebben afgeschoten.

25 juli 2014, 8:34

CDA: kabinet kiest juiste prioriteiten
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zegt dat het kabinet de juiste prioriteiten heeft gekozen bij de vliegramp. Wel heeft hij nog een reeks vragen. Zo wil hij graag weten of er met de separatisten in het oosten van Oekraïne afspraken zijn gemaakt over de komst van de 40 onbewapende leden van de Koninklijke Marechaussee.

25 juli 2014, 8:17

Rutte: 203 bodybags betekent niet 203 lichamen
Premier Rutte begint het debat met verontschuldigingen. De kamer heeft niet elke 48 uur een brief met een update over de situatie rond de vliegramp met de MH17 ontvangen, dat was wel beloofd. De reden is dat er in de brief werd gesproken over 203 bodybags, dat kan bij nabestaanden het gevoel geven dat het ook gaat om 203 lichamen. Dat moest eerst verduidelijkt worden.

25 juli 2014, 8:13

Kamerdebat
In het Kamerdebat over de missie naar het ramgebied zegt Rutte dat Nederland in opbouw 63 mensen naar het rampgebied stuurt. 23 onderzoekers en 40 marechaussees. Zij gaan alleen het gebied in wanneer het veilig is.

Het kamerdebat is hier live te volgen.

Beeld anp

25 juli 2014, 8:00

Vergiffenis
Op de voorpagina van de Russische krant Novaya Gazeta staat in chocoladeletters 'Vergeef ons, Nederland'. Een opvallende tekst, aangezien veel Russische media elke vorm van betrokkenheid van Rusland ontkennen en de schuld bij de Oekraïense regering leggen.

25 juli 2014, 7:55

Vluchten verplaatst
De derde ceremonie op vliegbasis Eindhoven voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne treft vandaag een van de drukste dagen dit jaar op Eindhoven Airport. In totaal 19 vluchten kunnen niet volgens planning vertrekken omdat het vliegverkeer tussen 15.45 uur en 18.00 uur weer wordt stilgelegd vanwege de aankomst van lijkkisten. Volgens een woordvoerder gaat het om ongeveer 4000 vakantiegangers die niet op tijd kunnen vertrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.