Teruglezen - Liveblog Koningsdag: Koningsdag Tilburg was 'drukste tot nu toe'

Koning Willem-Alexander vierde vandaag zijn 50ste verjaardag in Tilburg. Samen met Máxima en de prinsesjes maakte hij een tocht door de stad. In ons liveblog hielden we bij hoe Nederland Koningsdag viert. Lees het hier terug.

Beeld anp

27 april 2017, 13:40

Derde Koningsdag nieuwe stijl 'drukste'

Het zit erop in Tilburg en dus kijken we met Volkskrantverslaggever Remco Meijer terug op deze derde Koningsdag nieuwe stijl. De drukste tot nu toe, schat hij: ‘Er werden 70.000 mensen verwacht en ik denk dat die er zeker waren’, zegt hij.

Met veel Roy Donders, Nol Havens en Guus Meeuwis was het verjaardagsfeest voor de koning vooral erg Brabants. ‘De koning werd langs dertien plaatsen geleid, verwijzend naar het Tilburgse netnummer 013. Dat was misschien een beetje te veel, want na een parade op het kruispunt bij het station werd het een beetje saai. Toen werden er vooral veel handjes geschud, hoewel dat voor de mensen die speciaal naar de route kwamen wel leuk en goed georganiseerd was’.

De koning dichtbij het volk, daarin zag Meijer een parallel met het imago dat Willem-Alexander gisteren in het interview met Wilfried de Jong uitdroeg: ‘Daar was deze route op toegesneden, meer dan andere jaren’.

Beeld anp
Koningin Máxima en de prinsesjes Amalia (R) en Ariane (L). Beeld anp

27 april 2017, 13:17

Zakkenrollers gepakt met loktelefoons

Een speciaal zakkenrollersteam van de Amsterdamse politie heeft vijf mannen aangehouden die een lok-smartphone hadden gestolen. De mannen, in de leeftijd van 16, 18, 25, 26, en 27 jaar en afkomstig uit Algerije, Tjechië, Libië en Amsterdam, stalen tijdens Koningsnacht één van de vier geprepareerde 'track en trace'-telefoons, voorzien van speciale software en volgmogelijkheden.

Direct na de diefstal werden foto's van de verdachte gemaakt zonder zij dit merkten. Binnen enkele uren werden de telefoons en de verdachten opgespoord en aangehouden. Het zakkenrollersteam zet ook vandaag en vanavond de loktelefoons in.

De politie adviseert ook om een 'Find My Phone'-app te installeren. In Amsterdam zit een speciaal team klaar dat de gestolen telefoon meteen kan opsporen.

27 april 2017, 11:49

Einde optocht

De tocht door Tilburg komt tot een einde op het podium op het Piusplein. Hier zingt het publiek de koning toe en houdt Willem-Alexander een toespraak. Hij bedankt Tilburg voor de geweldige ontvangst. 'Jullie zijn boven jezelf uitgestegen, door te laten zien wat deze regio, deze stad, kan. Het was een feest mijn verjaardag met jullie allemaal te vieren.'

Koning Willem-Alexander zegt bezoekers gedag. Beeld anp

27 april 2017, 11:11

Warm bad

Wat vindt de koning eigenlijk zelf van zijn verjaardag? 'Het is wéér een prachtige Koningsdag. En wat een warmte, echt een heel warm bad', zei koning Willem-Alexander in een tussentijds gesprekje met de NOS. Zijn vijftigste verjaardag noemde de koning 'een prachtige verjaardag. Het had niet mooier kunnen zijn'.

Ook reageerde hij op het interview met Wilfried de Jong dat gister werd uitgezonden. 'Ik heb ontzettend veel reacties gehad', zegt de koning. 'Het allerbelangrijkste is dat ik de kans heb gekregen om deze man van 50 te kunnen laten zien. (...) Ik ben blij dat het goed gevallen is.'

Lees hier de recensie van het interview terug.
En wat waren de opvallendste momenten uit het gesprek?

Beeld anp

27 april 2017, 10:27

Veel selfies

‘De sfeer is opvallend ontspannen en gemoedelijk’, zegt Volkskrant-verslaggever Remco Meijer vanuit Tilburg, waar hij de koninklijke stoet volgt op hun toch door de stad. ‘Je zou denken dat na de recente aanslagen men wat nerveus is, maar daar merk je helemaal niets van.’ Uiteraard is er wel veel beveiliging op de been, zowel politiemensen in uniform als politie in burger tussen de menigte die in groten getalen is uitgerukt.

‘Dit jaar is er veel één op één contact met bezoekers. Er worden veel handen geschud en selfies gemaakt’, meldt Meijer. De mensen kunnen heel dichtbij de koninklijke familie komen en krijgen veel aandacht. ‘De mensen die lang hebben gewacht, worden beloond.’ Dat was twee jaar geleden in Dordrecht wel anders, toen er voor het eerste Koningsdag ‘nieuwe stijl’ werd gevierd. Toen was er meer afstand en waren er ook besloten evenementen. Dit jaar is alles openbaar.

Achter de stoet rijden vier bakfietsen volgestouwd met paraplu’s. Ondanks de slechte weersvoorspelling zijn die gelukkig nog niet nodig geweest.

Beeld anp

27 april 2017, 9:40

Mantel van Jan Taminiau

Het ensemble dat koningin Máxima donderdag op Koningsdag draagt tijdens het bezoek aan Tilburg is vanaf vrijdag te zien in het TextielMuseum. De cape en japon zijn een ontwerp van Jan Taminiau, geboren in Goirle, vlakbij Tilburg.

Voor de cape koos Taminiau voor een donkerblauwe chenille met een rauwe, wollige en matte uitstraling, die in contrast staat met de overloop naar een glanskatoen in oker, met een glanzende en gladdere textuur, specificeert het TextielMuseum.

De donkerblauwe jurk is gemaakt van een combinatie van zijde crêpe Georgette en organza. In een degradé om het lichaam heen zijn donkerblauwe en okerkleurige gesmokte ribbanden, smalle metalen kettingen en kristallen geborduurd. Het ensemble wordt toegevoegd aan de tentoonstelling 'Oranje Boven! | Koninklijk Textiel'.

De koningin draagt vaker ontwerpen van Jan Taminiau, onder meer op Prinsjesdag in 2013 en 2015, maar ook tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Veel lof trok onder meer de 'postzakoutfit'.

Beeld anp

27 april 2017, 9:07

Handjes schudden

De Koninklijke trein is gearriveerd op station Tilburg. Daar staan burgemeester Peter Noordanus en commissaris van de Koning van Noord-Brabant Wim van de Donk de gasten op te wachten.

De jarige koning Willem-Alexander worden toegezongen. Koningin Máxima, in een jas van de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau, wordt verwelkomd met een boeket van de duurzame spijkerstof 013denim. De prinsesjes krijgen een lintje om hun pols van dezelfde stof.

Het is voor het eerst sinds 1999 dat de trein weer op de nationale feestdag wordt ingezet. Destijds gebruikte koningin Beatrix de trein bij haar bezoek aan Houten.

Beeld anp
Máxima in een outfit van Jan Taminiau in 2009. Beeld anp

27 april 2017, 8:51

Instagram

Het Koninklijk Huis heeft een toepasselijke dag gekozen om op Instgram te gaan. De eerste foto die vanmorgen werd geplaatst, is er dan ook een van de familie vlak voor vertrek naar Tilburg. Het account wordt bijgehouden door Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Jonge Oranjefans wachten op de komst van de koninklijke familie tijdens Koningsdag. Beeld anp
Beeld Instagram

27 april 2017, 8:24

Plekje claimen met een briefje

Heel Amsterdam is bezet. Met tape, krijt en briefjes. Alles voor het beste stukje stoep om spullen te verkopen. Maar mag dat eigenlijk wel? Kun je zo een plekje claimen? Bekijk hieronder de video.

Een huis met kartonnen bord in Tilburg waar de koning vandaag zijn verjaardag viert. Beeld anp

27 april 2017, 8:14

Betonblokken langs de weg

In Tilburg zijn veel politiemensen op de been. Ook worden er betonblokken en 1500 dranghekken geplaatst langs de route die de koninklijke familie zal afleggen door de stad. Verschillende organisaties zijn betrokken bij de veiligheid. Zo brengt het koninklijk huis zijn eigen beveiliging mee, speelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding een belangrijke rol en zijn er veel politie uitgerukt, zowel in uniform als in burger.

De organisatie van zo’n dag is een hele klus. Op het burgemeester Stekelenburgplein zullen in totaal 77 Tilburgse koren een gezamenlijk optreden geven. Zo’n 230 journalisten hebben zich aangemeld om verslag te doen van het feest.

Politie maakt zich op voor de komst van de koninklijke familie tijdens Koningsdag. Beeld anp
Afzettingen met betonblokken langs de route die de koninklijke familie aflegt tijdens Koningsdag. Beeld anp

27 april 2017, 7:21

Koningsdag nieuwe stijl

Het is de derde Koningsdag ‘nieuwe stijl’. Willem-Alexander wilde het namelijk anders doen dan zijn moeder, die altijd twee plekken in Nederland bezocht op Koninginnedag. Daar werden demonstraties gegeven van traditionele gebruiken, spelletjes en ambachten.

Maar waarom nog langer twee plekken bezoeken, die dubbele beveiliging vereisten? Natuurlijk zou de koning nog naar het volk gaan, maar konden er niet ook mensen naar hem toekomen, zoals vroeger met het défilé onder Juliana gebeurde? Juliana ontving op het bordes van Paleis Soestdijk mensen uit het hele land.

Zo werd een nieuwe stijl geboren. Als de keuze voor een stad is bepaald, wordt door een team van vijftien man gedurende een half jaar aan de opzet gewerkt. Daarin zitten steevast twee adviseurs uit de hofhouding, plus een hofdame en adjudant voor het uitvoerende werk, de kamerheer van de provincie, twee beveiligers, twee ambtenaren van de Rijksvoorlichtingsdienst, de NOS (voor ‘het plaatje op tv’), diverse projectleiders van de uitverkoren gemeente én de burgemeester.

De eerste Koningsdag nieuwe stijl werd gehouden in Dordrecht, daarna volgde Zwolle.

De eerste bezoekers hebben al een plekje veroverd langs de route in Tilburg. Beeld anp

27 april 2017, 7:07

De eerste Oranjefans hebben zich al langs de weg in Tilburg verzameld. Bekijk hieronder de route die de koninklijke familie zal afleggen tijdens het bezoek.

Wilt u ook naar Tilburg om de koning live te zien? Omroep Brabant zetten handig op een rij hoe je de binnenstad binnenkomt.

De route van de koninklijke familie in Tilburg. Beeld anp

27 april 2017, 6:09

Interview gemist?

Het tv-interview met koning Willem-Alexander ter ere van zijn vijftigste verjaardag is gisteren door ruim 4,2 miljoen mensen bekeken.

Voor wie het gisteravond heeft gemist: geen nood, we praten u bij. Geen enorm ontboezemingen zoals ons was beloofd, schrijft tv-recensent Julien Althuisius, maar wel een prima, relaxed gesprek. Voor een deel was dat te danken aan de benadering van Wilfried de Jong; dan weer invoelend, dan weer voorzichtig en steeds weer nieuwsgierig.

Wat werd er allemaal besproken? Lees hier over de vijf belangrijkste momenten.

Beeld anp

27 april 2017, 5:53

Vorst!

Voor het eerst in ruim twintig jaar heeft het in de nacht voor Koningsdag of Koninginnedag weer gevroren. Weerbureau Weeronline spreekt van de eerste officiële koninklijke vorst sinds 1996: in De Bilt daalde de temperatuur tot min 2 graden.

De koude nacht is ook de opmaat naar een frisse Koningsdag waarop het volgens de deskundigen aan zee niet warmer wordt dan negen graden en in het oosten en zuidoosten hooguit twaalf graden.

In Tilburg, waar de koninklijke familie op pad gaat, wordt een mix van stapelwolken en zon met kans op een bui voorzien. De temperatuur loopt op tot tien graden maar door de frisse wind ligt de gevoelstemperatuur rond de zes graden.

Benieuwd naar het weer vandaag? Lees het weerbericht: Koningsdag is nog even afzien, maar dit weekend kan de winterjas de kast in.

27 april 2017, 5:46

Juryrapport: hoe doet de koning het?

Toen hij tien jaar geleden 40 werd, kondigde Willem-Alexander in een tv-documentaire aan hoe hij zijn toekomstig koningschap zag: 'Samenbindend, vertegenwoordigend, aanmoedigend.' Hoe brengt hij dat in de praktijk? Lees hier het oordeel van deskundigen, plus dat van een parlementaire jury. De onzekerheid over zijn geschiktheid in de kroonprinselijke jaren is verdwenen. Het vakantiehuis in Mozambique, de Griekse steiger - ze zijn vergeten.’

Willem-Alexander en Máxima tijdens de jaarlijkse Koningsspelen. Beeld anp

27 april 2017, 4:40

Koningsnacht: geen grote incidenten

Koningsnacht: druk en zonder grote incidenten
Koningsnacht 2017 zit erop. En ondanks voorspellingen van koud weer, werden de evenementen goed bezocht. In de Hofstad bracht het jaarlijkse festival The Life I Live tegen de 200 duizend bezoekers op de been. Door de hele stad traden bands als Pat Smith & Friends, Fresku & Mocromaniac en Indian Askin op. Een woordvoerder van de politie van Den Haag bevestigde dat er geen grote incidenten zijn geweest. ‘Er zijn zes aanhoudingen verricht maar dat is niet anders dan op een gemiddelde feestnacht in het weekend.’

Op de Vrijmarkt in Utrecht, die de hele nacht duurde, is de regen uitgebleven. Het was er in het begin van de nacht ‘bomvol’, aldus een woordvoerder van de gemeente. ‘Het is goed verlopen en er waren geen incidenten', zei een woordvoerster van de Utrechtse politie die denkt dat dezelfde bezoekersaantallen als vorig jaar gehaald worden. In totaal bezochten 300 duizend mensen Utrecht toen op Koningsnacht en -dag. ‘De schoonmaak gaat nu beginnen zodat iedereen straks schoon op een kleedje kan zitten’, zei de zegsvrouw om 04.00 uur.

Kraampjes in Amsterdam. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.