Live

Teruglezen liveblog: hoe Sandy aan land kwam in VS

Superstorm Sandy trok een spoor van verwoesting door de Verenigde Staten. Auto's dobberen door de straten van Manhattan, New York. De metro is ondergelopen. Een groot deel van de stad is in duisternis gehuld. De ontwikkelingen waren live te volgen.

Omwille van de leesbaarheid van dit liveblog, sluiten we het en gaan er in een nieuw liveblog verder. Het is nog nacht in de Verenigde Staten, van de berichten nu tot aan de eerste berichten van de omvang van de schade is orkaan Sandy hier te volgen.

Bedankt voor het volgen van dit blog.

De meest bijzondere, schokkende, maar soms ook prachtige foto's van de superstorm en haar gevolgen verschijnen er online, maar zijn ze allemaal wel echt? Deze blog zocht het uit.

Zeven metrotunnels en zes busgarages zijn in New York onder water gezet. Het is de ergste ramp ooit voor het openbaar vervoer in de grootste stad van de Verenigde Staten, zei directeur Joseph Lhota van de Metropolitan Transportation Authority (MTA).

'Het metrosysteem van New York is 108 jaar oud, maar we hebben nog nooit zo'n verwoestende ramp meegemaakt als deze nacht'.

Een update van CNN: nu in totaal 13 doden in de VS als gevolg van de zware tropische storm Sandy, en ruim 6,5 miljoen huishoudens zonder stroom.

Angstige momenten voor de passagiers van het cruiseschip Disney Fantasy. Het schip werd heen en weer geslingerd als gevolg van de hevige winden door orkaan Sandy voor de kust van Miami. Meerdere passagiers maakten opnames (zie filmpje hieronder) van de schade die het natuurgeweld aanrichtte. Het water van het zwembad overspoelde het dek en sommige gangen, de inhoud van de winkelrekken kwam op de vloer te liggen, glasscherven lagen op de grond en meubilair kwam ondersteboven op andere plaatsen terecht. 'Personeelsleden met meer dan tien jaar ervaring vertelden ons dat dit de ergste nacht was die ze ooit hadden meegemaakt'.

In Queens, New York heeft de brandweer haar handen vol aan diverse branden die daar zijn ontstaan als gevolg van kortsluitingen en omgevallen stroommasten. Volgens ABC News wilden veel mensen in eerste instantie hun huizen niet uit, maar deden dat alsnog toen de vlammen te dichtbij kwamen. De brandweer meldt overigens dat ze veel branden niet kunnen bereiken door het wassende water in de straten. 'Heel frustrerend vinden ze dat, want ze willen mensen redden', aldus een ABC-verslaggever.

De helft van de oppervlakte van de stad Hoboken in New Jersey, die uitkijkt op Manhattan, staat onder water. Onder invloed van het afgaande tij zou het waterpeil de komende uren iets moeten zakken, maar vanaf 6 uur dinsdagochtend (plaatselijke tijd) wordt het opnieuw vloed. De waterstand is dan vergelijkbaar met die rond het hoogste punt vannacht. Hoe de nieuwe getijdecyclus uitpakt in ondergelopen stadsdelen, is mede afhankelijk van de regenval. Die was in en rondom New York de afgelopen uren beduidend minder dan gisteravond.

De evacuatie vanuit het Tisch-ziekenhuis van New York University op Manhattan betreft vooralsnog 200 patiënten. Onder hen zijn 20 baby's van de afdeling neonatologie, veelal in couveuses. Sommige patiënten die beademing nodig hebben, worden voorzien van accu's naar buiten gebracht. De patiënten worden verspreid over andere ziekenhuizen in de buurt.

Het dodental als gevolg van de storm is in de VS opgelopen tot ten minste twaalf. Ook in Toronto (Canada) kwam een vrouw om het leven. Het aantal huishoudens dat zonder stroom zit, is volgens CNN gestegen tot 5,3 miljoen, verspreid over elf staten.

Volgens een nieuwe telling van het persbureau AP is het dodental als gevolg van de storm in de Verenigde Staten opgelopen tot tien. In onder meer Cuba en Haïti eiste Sandy de afgelopen dagen ten minste 67 mensenlevens.

Voor de oudste kerncentrale van de VS, Oyster Creek in de staat New Jersey, is een alarm uitgevaardigd omdat het complex wordt bedreigd door de hoge waterstand als gevolg van de superstorm Sandy. De centrale is onlangs stilgelegd vanwege onderhoud. Het nu afgekondigde waarschuwingsniveau is, op een schaal die loopt tot 4, het op een na laagste.

Op Twitter wordt inmiddels melding gemaakt van een 'armada aan ambulances' die patiënten moeten afvoeren uit het immense ziekenhuis van New York University op Manhattan, waar de stroom is uitgevallen en het noodsysteem dienst weigert. Omdat daardoor ook de liften niet werken, moeten patiënten van hoger gelegen etages via de trap naar beneden worden vervoerd.

In het New York University-ziekenhuis is de stroom uitgevallen en de noodgeneratoren werken niet, meldde burgemeester Bloomberg van New York tijdens een persconferentie. Het ziekenhuis ligt in het stadsdeel Manhattan, vlak bij de East River, in een gebied waar zich op dit moment overstromingen voordoen. Er worden pogingen gedaan patiënten over te brengen naar andere ziekenhuizen. Volgens Bloomberg neemt de neerslag in de stad de komende uren af en zal het waterpeil na middernacht (plaatselijke tijd) geleidelijk zakken. Als gevolg van geknapte hoogspanningskabels zijn in de stad een aantal branden uitgebroken, aldus Bloomberg.

Vrijwel het gehele gebied ten zuiden van 39th Street op Manhattan zit nu zonder stroom. Volgens de Wall Street Journal neemt het tij nu af, maar wordt vanwege de kracht van de storm verwacht dat de komende uren in het waterpeil een periode van stilstand optreedt. Dat zou betekenen dat grote stukken van Manhattan, vooral aan de randen en in het zuiden van het stadsdeel, voorlopig nog blank zullen staan.

Gouverneur Dannel Malloy van Connecticut, de staat ten noorden van New York, heeft inwoners opnieuw dringend opgeroepen over te gaan tot evacuatie. Omdat hij de indruk had dat naar eerdere oproepen niet goed is geluisterd, zei hij dat het gaat om een 'Katrina-achtige waarschuwing'. Orkaan Katrina zaaide in 2005 dood en verderf in een aantal zuidelijke Amerikaanse staten en staat nog steeds te boek als de kostbaarste natuurramp uit de geschiedenis van de VS.

De staat New York meldt dat de storm het leven van vijf mensen heeft geëist, onder wie drie kinderen in de plaats Westchester. Daarmee zou het totaal aantal doden in de VS op zeven komen. Een groot deel van Manhattan is nu in duisternis gehuld, meldt het energiebedrijf Con Edison.

Luchthaven LaGuardia in New York is gesloten vanwege overstroming. De New York Times maakt melding van auto's die door de straten van zuidelijk Manhattan drijven. Het is onder meer te zien op een foto van @hobokengirlblog op Twitter vanuit de Lower East Side op Manhattan.

Sandy heeft rond 1 uur vannacht (Nederlandse tijd) de kust van New Jersey bereikt, aldus de Amerikaanse meteorologische dienst. Het oog van de storm bevindt zich nabij de stad Atlantic City. De windsnelheden liggen rond 130 km/u. Het aantal huishoudens zonder stroom is intussen in een uurtje tijd gestegen van 2,2 miljoen naar 3,1 miljoen.

Het aantal huishoudens dat zonder stroom zit, is in razend tempo opgelopen tot 2,2 miljoen. Op Manhattan worden op dit moment verschillende delen van het elektriciteitsnet afgeschakeld, te beginnen aan de zuidkant, waar onder meer Wall Street ligt. In The Battery, het puntje van Manhattan dat zich daar vlakbij bevindt, is het waterpeil opgelopen tot 3,56 meter. Dat is 15 cm hoger dan het uit 1821 daterende record.

Formeel is Sandy geen orkaan meer, maar een 'post-tropische storm'. Dat heeft het National Hurricane Center zojuist bekendgemaakt. Het is enigszins bedrieglijk, want de windsnelheden zijn nauwelijks afgenomen en Sandy is niet minder gevaarlijk dan voorheen. De National Weather Service heeft Sandy intussen officieel uitgeroepen tot 'superstorm'. De gemiddelde windsnelheid is 135 km/u, maar op sommige wolkenkrabbers op Manhattan zijn al hogere snelheden gemeten, tot 150 km/u.

Inmiddels zijn de eerste twee doden door Sandy te betreuren. De Amerikaanse kustwacht vond het levenloze lichaam van een vrouw die opvarende was van de HMS Bounty, een nagemaakte driemaster. In Maryland is ook een dode gevallen door de storm.

Intussen zouden er 1,5 miljoen mensen zonder stroom zitten al door toedoen van Sandy.

Ook de entertainmentwereld merkt dat Sandy bijna aan land is gekomen. David Letterman en Jimmy Fallon deden hun shows zonder publiek, Jimmy Kimmel zegde de opnames voor zijn programma af, The Daily Show en The Colbert Report zonden niet uit. Alle 40 theaters van Broadway zijn dicht.

Wat meteorologische feitjes volgens weerstation Weerplaza:

De windkracht van Sandy is nog steeds gemiddeld 150 km/u, met windstoten van 185 km/u. Pas dinsdagochtend (Nld-tijd) neemt de kracht van Sandy af tot 11 Bft, een zeer zware storm. Dinsdagavond is Sandy een zware storm, 10 Bft, en dus nog steeds zeer gevaarlijk.
Pas woensdagochtend is Sandy geen storm meer (minder dan 9 Bft), nog wel stevige regenval.

NOS-correspondent Tom Kleijn maakte in New York een reportage over hoe de stad New York zich voorbereidde op orkaan Sandy en langzaamaan tot stilstand kwam.

Het aantal Amerikanen dat als gevolg van storm Sandy zonder stroom zit, is opgelopen tot 500.000 à 750.000. Dit bleek uit berichten van tv-stations. De elektriciteitsbedrijven hebben meer dan 10.000 mensen ingezet om de schade te verhelpen. Veel elektriciteitsleidingen zijn beschadigd door omgewaaide bomen.

Volgens het National Hurricane Center is Sandy 'snel' op weg naar New Jersey en Delaware. Hij zal naar vermoeden aan de zuidkant van New Jersey aan land gaan, en heeft een snelheid ontwikkeld van 65 kilometer per uur.

'New Yorkse politie draait verplicht langere shifts', meldt onze verslaggever.

Volkskrant-correspondent Diederik van Hoogstraten is in New York, en beseft zich dat hij denkt als Nederlander wel iets gewend te zijn, als het om weer gaat. Dit lijkt andere koek te worden.

De materiële schade door orkaan Sandy kan oplopen tot 20 miljard dollar (15,5 miljard euro). Dit schatten deskundigen uit de verzekeringssector, aldus nieuwszender CNN vanavond.

Alleen al door stormschade aan particuliere en bedrijfsgebouwen en de uitval van productie kan een schadepost van 5 à 10 miljard ontstaan. Naast de stormschade wordt echter ook aanzienlijke waterschade verwacht door de voorspelde overstromingen.

Een spectaculaire foto van New York terwijl de storm nadert, hieronder. Hij is alleen nep. Technologiewebsite Mashable zette nog een aantal nepfoto's van de naderende storm op een rijtje.

Relativerend bericht vanuit Providence, Rhode Island, van Federico. 'Op televisie maken ze er een heel verhaal van, maar volgens de locals valt het hier wel mee. Wel zijn er voorzorgsmaatregelen genomen in het hotel, waar we bij aankomst een brief over hebben gekregen. Wat te doen bij stroomuitval, dat er genoeg water en eten is, enzovoorts. Veel winkels zijn dicht, en er is niemand op straat. Maar vooralsnog is het gewoon een dagje slecht weer met wat regen en windkracht 7, met dat weer fietsen nederlandse kinderen gewoon naar school geloof ik.

Ik wil wel even benadrukken dat ik honderden kilometers ten noorden ben van New Jersey, waar het allemaal echt gebeurt. Mensen hier die daar familie hebben zijn wel bezorgd, moet ik zeggen.

Leuk is dat er in de lobby een plaquette hangt op 2 meter hoogte: tot hier kwam het water van de orkaan in 1938.'

CNN meldt dat er nu al meer dan 765.000 mensen in 7 staten zonder stroom zitten door Sandy.

Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center is Sandy op weg naar het zuiden van de staat New Jersey, waar de orkaan dus begin deze avond (Amerikaanse tijd) aan land zal komen. Dat is rond middernacht in Nederland.

Op Long Island zijn straten ondergelopen.

Bij een gebouw in New York is een bouwkraan gedeeltelijk ingestort door de harde wind. De bovenste etages van het gebouw worden ontruimd, meldt persbureau Reuters.

De wervelstorm Sandy gaat aan het begin van de avond (plaatselijke tijd) in het noordoosten van de VS, waarschijnlijk in het zuiden van de staat New Jersey, aan land. Het Amerikaanse National Hurricane Center meldde dat de gevreesde storm met een snelheid van 44 kilometer per uur onderweg is naar de oostkust van de VS. Het centrum bevindt zich maandagmiddag op ongeveer 175 kilometer ten zuidoosten van de stad New York.

De storm is een ongewone combinatie van een tropische orkaan en koude wind uit Canada. De kracht van de windsnelheden van deze hurricane uit de laagste categorie is niet het grootste probleem. Dat is het hoge water en de golfslag die er over een breed front mee gepaard gaat. Het zal vrijwel zeker voor enorme wateroverlast zorgen langs de kusten van de staten Maryland, Delaware, New Jersey, New York en mogelijk ook Rhode Island en Massachusetts.

Een groep studenten journalistiek van de School voor Journalistiek in Utrecht is in New York, en houdt een eigen liveblog bij. Af en toe zullen wij in dit blog ook updates plaatsen van hun liveblog, en ernaar verwijzen.

De grote driemaster HMS Bounty is maandag voor de Amerikaanse oostkust gezonken als gevolg van de orkaan Sandy. Het zeilschip is onder meer bekend van de films Mutiny on the Bounty (1962) en Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006). Het schip was een replica van het gelijknamige Britse schip uit 1787, dat beroemd werd door de muiterij bij Tahiti in 1789.

De kustwacht slaagde er eerder op maandag in om 14 bemanningsleden te redden. Twee bemanningsleden worden echter nog steeds vermist. Het schip is ten onder, maar een mast is nog zichtbaar meldde de kustwacht maandagmiddag.

Het 55 meter lange zeilschip bevond zich voor de kust van North Carolina toen het door het weer in moeilijkheden geraakte. Op het moment dat het noodsignaal werd uitgezonden, werd het schip geraakt door golven van 5 meter hoog. De wind blies met 65 kilometer per uur over het dek.

Verzekeringsmaatschappijen verwachten volgens CNN dat de schade door Sandy op kan lopen tot 10 miljard dollar. Let wel: op dit moment moet de orkaan nog aan land komen, dit is een schatting.

Model Frederique van der Wal bevindt zich in New York City. 'Het is heel heftig. Je kunt voelen dat het eraan gaat komen. Broadway is stil, alles is gestopt', vertelt ze aan RTL Boulevard. Ze verwachten dat downtown een stukje onderwater gaat. Ten zuiden van NY komt de 'eye'. Het is 'emergency in full force', besluit ze.

De Amerikaanse president is vooralsnog niet bezorgd over mogelijke gevolgen van de wervelstorm Sandy op de presidentsverkiezingen van volgende week, melden verschillende persbureaus. De Verenigde Staten zijn klaar om deze grote en krachtige storm te doorstaan, aldus Obama in een toespraak maandag over de naderende storm, die de kust in de avond bereikt. Hij zei wel bezorgd te zijn over de mensen op het pad van Sandy in het oosten en noordoosten van de VS.

Obama beklemtoonde dat de mensen in de getroffen streek erop voorbereid moeten zijn dat het lang gaat duren om de schade en rommel op te ruimen. Het transport zal nog lang na de storm hinder ondervinden en het kan op sommige plaatsen waar de stroom uitvalt, dagen duren voor die is hersteld.

Obama en zijn uitdager, de Republikein Mitt Romney, hebben hun campagne onderbroken.

De verwachting is dat de beurzen in New York ook morgen nog gesloten zullen blijven. Vandaag waren ze ook dicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden