Teruglezen liveblog - 'Gijzelnemer schoot 4 mensen winkel dood'

Parijs beleefde vandaag een uitermate bizarre dag. In de nasleep van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo vonden er twee gijzelingsacties plaats. Ten noorden van Parijs hielden de gebroeders Kouachi, verdachten van de Charlie Hebdo-aanslag, één gijzelaar vast. In de Parijse wijk Porte de Vincennes werden zeker vijftien mensen gegijzeld in een Joodse supermarkt door de man die gisteren een agente zou hebben vermoord. Aan het eind van de dag bestormde de politie beide locaties en doodde de gijzelnemers. Vier gegijzelden in de supermarkt vonden eveneens de dood. Lees hier de ontwikkelingen terug.

null Beeld getty
Beeld getty

Sheikh Hareth al-Nadhari, een leider van de Jemenitische tak van Al Qaida, heeft in een audio-opname gezegd dat de aanvallen in Frankrijk zijn veroorzaakt door beledigingen van de profeet. Hij eiste de aanval op Charlie Hebdo nog net niet op. Eerder deed een lid van zijn organisatie dat wel.

De vier mensen die gegijzeld werden bij de kosjere supermarkt in Parijs zijn door de gijzelnemer gedood op het moment dat hij de supermarkt binnenkwam. Dat heeft de aanklager in Parijs zojuist gezegd.

Normaal gesproken is Charlie Hebdo niet in Nederland verkrijgbaar, maar vanaf aanstaande woensdag zullen er toch vijfhonderd exemplaren van het Franse satirische weekblad in ons land worden verspreid. Dat meldt Villamedia. In welke winkels het blad komt te liggen wordt begin volgende week bepaald. Aanvankelijk wilde Betapress er 2500 in Nederland verspreiden, maar er zijn er minder toegewezen.

Na de aanslag op de redactie van afgelopen woensdag wordt de oplage komende week verhoogd tot 1 miljoen exemplaren.

Een afbeelding van Charlie Hebdo op een winkelruit in Frankrijk. Beeld epa
Een afbeelding van Charlie Hebdo op een winkelruit in Frankrijk.Beeld epa

Er zijn nieuwe beelden opgedoken van de ontknoping van de gijzeling in de joodse supermarkt in de Parijse wijk Porte de Vincennes.

De Jemenitische tak van Al Qaida (AQAP) heeft de hand gehad in de aanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo. Dat heeft een lid van AQAP vandaag gezegd. Volgens de AQAP-strijder, die anoniem wil blijven, wilde de terreurorganisatie 'de eer van de profeet Mohammed wreken'. Le Parisien haalt een leider van AQAP aan die claimt dat zijn organisatie achter de aanslag van woensdag zit.

Hij wees erop dat wijlen Al Qaida-leider Osama bin Laden het Westen heeft gewaarschuwd voor 'de gevolgen van het volhouden van de belastering van voor moslims heilige zaken'. Al Qaida eiste volgens de bron 'om veiligheidsredenen' niet eerder de verantwoordelijkheid op voor de aanslag.

Chérif Kouachi, verdachte van de aanslag op Charlie Hebdo, heeft volgens de Franse televisiezender BFMTV eveneens gezegd dat hij namens AQAP handelde. De gijzelnemer van de joodse supermarkt in Parijs zei voor IS te werken.

Een bord met het logo van Al Qaida in Jemen. Beeld ap
Een bord met het logo van Al Qaida in Jemen.Beeld ap

Sinds de aanslag op Charlie Hebdo van afgelopen woensdag zouden in Frankrijk al minstens 15 aanvallen hebben plaatsgevonden die zich richtten tegen de moslimgemeenschap. Het gaat veelal om kleine incidenten.

Gijzelnemer Amedy Coulibaly had tijdens de gijzeling in de joodse supermarkt in het oosten van Parijs de telefoon niet goed op de haak gelegd. Daardoor kon de politie meeluisteren met wat er gebeurde. Dat melden verschillende Franse media vanavond op gezag van een bron binnen de politie. Het zou gaan om een telefoontje naar een bekende.

De Spaanse Liga (LFP) heeft bekendgemaakt dat dit weekeinde voor aanvang van alle wedstrijden in de eerste en tweede divisie een minuut stilte zal worden gehouden voor alle slachtoffers in Parijs.Spaanse Liga (LFP)

De hashtag #JeSuisCharlie is een van de populairste nieuws gerelateerde hashtags ooit, meldt Twitter vandaag. De leus die wordt gebruikt om steun te betuigen aan de slachtoffers van de aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo werd gisteravond zo'n 6.500 keer per minuut verspreid. In totaal is #JeSuisCharlie ruim 3.4 miljoen keer getweet sinds woensdag, de dag waarop de aanslag plaatsvond.

De hashtag #JeSuisCharlie kreeg meer dan 30.000 retweets en 21.000 favorites.

Ook premier Rutte kwam vanavond met een korte reactie op de gebeurtenissen in en rond Parijs vandaag. 'Ik ben ontzet over het verlies van nog meer onschuldige levens. Tegelijkertijd ben ik opgelucht dat een deel van gijzelaars ongedeerd is en er een einde is gekomen aan dit gijzelingsdrama. In heel Europa staan mensen nu naast elkaar. Solidair met Frankrijk, met de slachtoffers en de nabestaanden. En we zijn eensgezind in onze overtuiging: wij zullen niet wijken voor haat en terreur.'

Mark Rutte Beeld anp
Mark RutteBeeld anp

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft een verklaring gegeven over de gebeurtenissen in Parijs van de afgelopen dagen. 'Wij hebben met onze vrienden in Frankrijk meegeleden. Ik ben ervan onder de indruk hoe de Fransen elkaar bijstaan bij deze barbaarse aanvallen. Europa zal de waarden die voor ons allen belangrijk zijn, die ook de voorwaarde zijn voor de manier waarop wij leven, verdedigen.'

De Duitse Bondskanselier Merkel tekende gisteren in Parijs het condoleanceboek voor de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo. Beeld reuters
De Duitse Bondskanselier Merkel tekende gisteren in Parijs het condoleanceboek voor de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo.Beeld reuters

De Franse krant Le Monde heeft een fotoreeks gemaakt met persoonlijke foto's van Amedy Coulibaly, de gijzelnemer die vanmiddag werd doodgeschoten in de Joodse supermarkt in Porte de Vincennes en de verdachte van de schietpartij gisteren in Montrouge. 'Foto's van Coulibany met metgezel en kruisboog in de hand', kopt de krant.

'Frankrijk is opgelucht maar realiseert zich ook dat er iets uitzonderlijks is gebeurd, er zal een voor en een na zijn.' Dat heeft de Franse premier Manuel Valls vanavond gezegd. 'Frankrijk moet niet bang zijn, maar in staat zijn zich opnieuw op te richten. Als je een moslim aanvalt omdat hij een moslim is, als je een jood aanvalt omdat hij een jood is, als je een katholiek aanvalt omdat hij een katholiek is, val je Frankrijk en haar waarden aan.'

Manuel Valls Beeld getty
Manuel VallsBeeld getty

Ook president Obama heeft zich uitgelaten over de twee gijzelingsacties in Frankrijk. De Verenigde Staten steunt Parijs, liet Obama weten. Volgens de Amerikaanse president heeft hij vandaag steeds contact gehad met de Franse regering en alle middelen beschikbaar gesteld om te helpen.

'Gelukkig is de grootste directe dreiging nu voorbij. Frankrijk zal er alles aan doen om de mensen te beschermen. Frankrijk is onze oudste bondgenoot. We staan naast jullie, vandaag en morgen. We delen dezelfde waarden, universele waarden die ons binden.'

Obama: 'De VS staan naast jullie.' Beeld afp
Obama: 'De VS staan naast jullie.'Beeld afp

Hier nog beelden van de ontknoping van de gijzeling in Parijs.

Het Franse televisie-station BFMTV heeft vanmiddag contact gehad met de mannen die vandaag mensen gegijzeld hielden ten noorden van Parijs en in de wijk Porte de Vincennes. Daaruit blijkt dat de twee acties inderdaad bewust op elkaar waren afgesteld.

Een van de broers die verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslag op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo, Chérif Kouachi, zou hebben gezegd dat ze in opdracht van Al Qaida in Jemen werken. Ze zouden zijn opgeleid door de imam Anwar Al Awaki. 'We zijn de verdedigers van de profeet, zei Chérif Kouachi.'

Amedy Coulibaly, de man die mensen gegijzeld hield in de Joodse supermarkt in Porte de Vincennes, belde om 15.00 met de redactie van BFMTV en liet weten dat hij in contact wilde komen met de politie. Hij bevestigde dat zijn actie gesynchroniseerd was met de gijzelactie van de twee broers. 'Zij Charlie Hebdo, ik de politie.' Coulibaly zei echter dat hij behoorde tot de Islamitische Staat.

De spelers van Paris Saint-Germain heten even allemaal Charlie.
Update: vermoedelijk gaat het om een bewerkte foto.

'Maar ook al hebben we weerstand geboden, Frankrijk is nog niet klaar met de dreigingen. Ik roep op tot eenheid en waakzaamheid. Ik heb alle maatregelen aangescherpt om de publieke ruimte te beveiligen', aldus Hollande. 'Vele wereldleiders hebben hun solidariteit geuit en zullen meelopen met de mars die aanstaande zondag in Parijs wordt gehouden. Ik roep iedereen op om mee te lopen om de waarden van Frankrijk uit te dragen.' Om daaraan toe te voegen: 'We zullen alleen maar sterker uit deze crisis komen.'

De Franse president Hollande eerder vandaag. Beeld getty
De Franse president Hollande eerder vandaag.Beeld getty

De Franse president Hollande is begonnen aan zijn persconferentie. Hij prijst 'de moed en effectiviteit van de politieagenten en iederen die aan de acties heeft meegewerkt'. 'Ik ben trots op hen. Ze hebben mensenlevens gered.'

Een gewapende man heeft twee personen gegijzeld in een juwelierszaak in Montpellier. Het is op dit moment nog onduidelijk of de gijzeling iets te maken heeft met de aanslag van woensdag op Charlie Hebdo en de gijzelingen van vandaag. Dit meldt een bron bij de politie aan het ANP. De politie heeft het pand omsingeld en zou klaarstaan om in te grijpen

Gijzelnemer Amedy Coulibaly heeft in 2009 gesprek met de toenmalige Franse president Sarkozy gehad en 'was zijn leven aan het beteren'. Dat schrijft Le Monde. Coulibaly kwam aan het einde van de middag om het leven bij de bevrijdingsactie bij de Joodse supermarkt, waar hij zeker vijf mensen gegijzeld hield.

Lees hier wat we over hem weten.

Coulibaly Beeld afp
CoulibalyBeeld afp

Namens Nederland lopen premier Mark Rutte en minister Ivo Opstelten van Justitie zondag mee in de stille tocht in Parijs, die wordt gehouden ter ere van het weekblad Charlie Hebdo. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst gemeld.

Premier Mark Rutte. Beeld anp
Premier Mark Rutte.Beeld anp

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft zijn dankbaarheid geuit jegens de politieagenten die hun leven hebben gewaagd om de gijzeling te beïndigen. Dat deed hij tegenover de pers in Porte de Vilennes, de Parijse buurt waar eerder vandaag de gijzelingsactie in de joodse supermarkt plaats vond. 'Ik word enorm verdrietig als ik denk aan de mensen die hun leven hebben verloren aan de gijzelaars. Ik wil de troepen uit de grond van mijn hart bedanken voor hun adequate en kalme optreden.'

Bernard Cazeneuve eerder vandaag bij het Elysée. Beeld ap
Bernard Cazeneuve eerder vandaag bij het Elysée.Beeld ap
De Franse politie in de Parijse wijk Porte de Vincennes. Beeld afp
De Franse politie in de Parijse wijk Porte de Vincennes.Beeld afp

Op de Arc de Triomphe is een steunbetuiging aan Charlie Hebdo te lezen: 'Parijs is Charlie.'

Ook Donald Tusk, voorzitter van de Europese raad en de voormalige premier van Polen, is zondag in Parijs aanwezig bij de stille tocht ter ere van Charlie Hebdo. Dat meldt persbureau AFP.

Donald Tusk Beeld epa
Donald TuskBeeld epa

De politie heeft via Twitter bevestigd dat de gijzelingsactie rond de joodse supermarkt in Porte de Vincennes is beëindigd.

In het volgende nummer van Charlie Hebdo zullen ook cartoons komen te staan die zijn gemaakt door de tekenaars Cabu, Wolinski, Charb en Tignous, die woensdag bij de aanslag op het weekblad om het leven kwamen. Dat heeft een medewerker van Charlie Hebdo tegenover Le Monde gezegd. Hij laat verder weten dat het een zo normaal mogelijk nummer zal worden, en 'geen doodsbrief.' Eerder werd al bekend dat het nieuwe nummer woensdag gewoon zal verschijnen, maar wel met de hoogste oplage ooit: 1 miljoen exemplaren. Google heeft 250.000 euro uitgetrokken om het voortbestaan van het satirische weekblad te garanderen.

De Britse premier Cameron zal zondag deelnemen aan de stille tocht in Parijs. Hij heeft de uitnodiging daartoe van de Franse president Hollande aangenomen. meldt hij via Twitter. 'Om stil te staan bij de waarden achter Charlie Hebdo', voegt hij eraan toe. Ook de Duitse Bondskanselier Angela Merkel, de Italiaanse premier Matteo Renzi en de Spaanse premier Mariano Rajoy hebben hun deelname al bevestigd.

Vier gijzelaars zijn omgekomen in de joodse supermarkt in Parijs. Dat meldde een bron binnen de politie. Volgens de Franse krant 20Minutes zijn zij gedood door de gijzelnemer Amedy Coulibaly. Hij werd zelf gedood toen de politie de supermarkt bestormde. Zeker tien gijzelaars hebben het pand levend verlaten.

De politie bevrijdt gegijzelden uit de Joodse supermarkt in Parijs. Beeld afp
De politie bevrijdt gegijzelden uit de Joodse supermarkt in Parijs.Beeld afp

Op Twitter is de hashtag #jesuiskouachi trending. Sympathisanten van de gebroeders Kouachi betuigen hun steun aan de mannen die verdacht worden van de aanslag op Charlie Hebdo en vanmiddag gedood werden door de politie.

De politie hackte de camera's in de Joodse supermarkt om de posities van de gijzelnemers en de gegijzelden te bepalen, meldt Sky News.

De Franse president Hollande zal binnen twee uur een persconferentie geven over de afloop van de gijzelingen in en buiten Parijs.

Aanvankelijk meldde de politie dat gijzelnemer Amedy Coulibaly in de Joodse supermarkt een handlanger had, de 26 jaar oude vrouw Hayat Boumeddiene. Volgens geruchten zou zij zich hebben overgegeven aan de politie. Dit is nog niet officieel bevestigd.

Persbureau Reuters meldt dat vier gegijzelden in de Joodse supermarkt zijn omgekomen. Het persbureau baseert zich op een bron binnen de politie. Eerder meldde de Franse ambassadeur in de VS dat alle gegijzelden zouden zijn bevrijd. Het precieze aantal doden en gewonden blijft onduidelijk. Wel melden alle media dat de drie gijzelnemers, de twee ten noorden van Parijs en de man in de Joodse winkel, zijn gedood bij de politiebestormingen.

De politie heeft een einde gemaakt aan twee gijzelingen in en ten noorden van Parijs. De drie gijzelnemers werden bij de acties gedood. Meerdere gegijzelden werden bevrijd. Dat melden Franse media op basis van informatie van de politie. In het plaatsje Dammartin-en-Goële ten noorden van Parijs hielden de Charlie Hebdo-verdachten één man vast. In Parijs werden vijf mensen gegijzeld in een Joodse supermarkt. De gijzelnemers hadden telefonisch contact met elkaar. De man in Parijs, Coulibaly, eiste dat de gebroeders Kouachi in Dammartin vrijuit zouden gaan. Hij dreigde de gijzelaars te doden.

Door een gecoördineerde dubbele actie op beide locaties wist de politie verdere escalatie te voorkomen en meerdere gegijzelden te bevrijden. In Dammartin kwamen de twee mannen al schietend naar buiten, ze werden uitgeschakeld door de politie. De Franse ambassadeur in Amerika meldt dat alle gegijzelden de acties hebben overleefd. Zeker één politieagent raakte in Parijs zwaargewond.

Franse agenten in de Parijse wijk Porte de Vincennes. Beeld getty
Franse agenten in de Parijse wijk Porte de Vincennes.Beeld getty
De Franse politie in Dammartin. Beeld afp
De Franse politie in Dammartin.Beeld afp

Twee agenten zijn zwaargewond geraakt bij de aanval op de Joodse supermarkt in de Parijse wijk Porte de Vincennes. Meerdere gijzelaars zijn door de politie bevrijd.

Meerdere media melden dat volgens politiebronnen de verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo zijn gedood bij de politiebestorming van de drukkerij in Dammartin-en-Goële. Persbureau Reuters bericht echter dat de aanval zonder resultaat zou zijn. Ook doen berichten de ronde dat mensen die werden gegijzeld in Porte de Vincennes zouden zijn gedood. Volgens persbureau AFP zijn een aantal gijzelaars bevrijd. De gijzelaar in Dammartin zou in veiligheid zijn gebracht.

De Franse politie heeft eveneens de aanval geopend op de gijzelnemer in de Joodse supermarkt in Parijs, meldt persbureau AFP. Vier harde explosies werden gehoord.

De Franse politie heeft de drukkerij in Dammartin-en-Goële bestormd waar de twee verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo zich ophouden. Iets na 17.00 uur was het geluid van geweerschoten en explosies te horen uit het gebouw. Ook stijgt er rook op uit de schuilplaats van de mannen.

De politie nabij de drukkerij in Dammartin. Beeld epa
De politie nabij de drukkerij in Dammartin.Beeld epa

De situatie in Dammartin-en-Goële ten noorden van Parijs lijkt te escaleren. Geweerschoten en explosies waren zojuist te horen op de plek waar de twee verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo zich ophouden. Momenteel stijgt rook op uit de drukkerij. De twee gebroeders-Kouachi zouden zich hebben verschanst in het gebouw en één persoon gevangen houden. Een helikopter verlaat zojuist het terrein nabij de drukkerij.

Volgens Franse media hebben de gijzelnemers in de Parijse wijk Porte de Vincennes geëist dat de twee mannen in Dammartin vrijuit gaan. Gedreigd werd met het doden van gijzelaars. Niet lang daarna vond de actie plaats bij Dammartin.

De gijzelnemers in Porte de Vincennes zouden telefonisch contact hebben met de gijzelnemers in Dammartin-en-Goële. Dat meldt de Franse nieuwszender France24 op basis van 'officiële bronnen'. De twee mannen die zich ophouden in Dammartin, ten noorden van Parijs, worden verdacht van de moordpartij op de redactie van Charlie Hebdo twee dagen geleden. De gijzelnemers in de Joodse winkel in de Parijse wijk zouden ook verantwoordelijk zijn voor de moord op een agente gisteren. Volgens Franse media eisen de gijzelnemers in Parijs dat de mannen in Dammartin vrijuit gaan. In de Joodse winkel houden ze circa vijf mensen gegijzeld, het zou gaan om vrouwen en kinderen.

In 2009 publiceerde Le Parisien een interview met Amedy Coulibaly, de man die verdacht wordt van de gijzeling in een Joodse winkel in Parijs. Coulibaly werkte op dat moment in de Coca-Colafabriek in Grand-Borne in Grigny, een buitenwijk in Zuid-Parijs. Hij stond op het punt om president Nicolas Sarkozy te ontmoeten. ‘Ik ben heel erg vereerd’, zegt Coulibaly in het interview. ‘Ik weet niet wat ik tegen hem zal zeggen. Ik denk dat ik begin met ‘hallo’. Hopelijk kan de president me helpen aan een (serieuze) baan.’
De ontmoeting vond plaats in het licht van een programma om werk te verschaffen aan jonge mensen. In het interview komt ook naar voren dat Coulibaly negen zussen heeft.

De journalisten in de buurt van de Joodse winkel in Parijs, waar nog steeds minimaal zes mensen worden gegijzeld, worden door de politie weggestuurd. Dat berichten verslaggevers van dagblad Le Monde.

Hassan Nasrallah, de leider van de Libanese terreurgroep Hezbollah, heeft in een videoboodschap gezegd dat islamitische extremisten de islam en profeet Mohammed meer hebben beledigd dan diegenen die satirische cartoons over religie hebben gepubliceerd.

Hij maakte niet direct een link met de aanslag op Charlie Hebdo, maar verwees wel naar Islamitische Staat, die de islam 'meer schade heeft toegebracht dan ieder ander in de wereld'.

De Parijse politie heeft op Facebook een kaart gedeeld waarin staat weergegeven welke gebieden zijn afgezet vanwege de gijzeling in Porte de Vincennes en hoe het verkeer wordt omgeleid.

Cartoonist Martin Vidberg van Le Monde twittert een cartoon over de gijzelingen. De agent zegt: 'Als jullie je niet overgeven, maakt onze tekenaar een cartoon over de profeet!'

Uit de 'Synagogue de la Victoire', een synagoge in Parijs, zijn alle mensen geëvacueerd. Dat bericht dagblad Le Monde. Volgens de politie gaat het gebed in de synagoge vanavond niet door.

Een ontmoeting tussen Hollande en Angela Merkel die aanstaande zondag zou plaatsvinden, gaat niet door. Dat meldt het Franse persbureau AFP. De ontmoeting is geannuleerd 'in het licht van de evenementen'.

Straatbeeld van Porte de Vincennes vandaag. Beeld anp
Straatbeeld van Porte de Vincennes vandaag.Beeld anp

De burger zou haast vergeten dat in 2017 een nieuwe Franse president wordt gekozen. Front National-politicus Jean-Marie Le Pen (vader van) twittert het daarom nog maar eens.

President François Hollande is momenteeel in crisisberaad met de top van zijn kabinet over de gijzelingen in de Parijse wijk Porte de Vincennes en in het dorp Dammartin-en-Goële ten noorden van Parijs. Het Élysée twittert een foto van het overleg.

Zender Canal+ heeft besloten een interview met schrijver Michel Houellebecq, auteur van het controversiële boek 'Soumission', vanmiddag niet uit te zenden vanwege de gijzelingen die nog gaande zijn. Dat meldt de krant 20minutes.

Een TGV-trein tussen Lyon en Parijs is vanochtend stilgezet omdat een Syrische passagier beweerde een terrorist te zijn. De man, die geen vervoersbewijs had, verklaarde een aanslag op de trein te willen plegen. Daarna werd de trein stilgezet, meldt dagblad Le Figaro. Bij een inspectie van de veiligheidsdienst werd niets gevonden, waarna de trein vroeg in de middag weer verder reed.

De gijzelnemer in een Joodse supermarkt in Parijs eist dat de broers die in Dammartin-en-Goële iemand gegijzeld houden, een vrijgeleide krijgen. Dat meldt vrijdagmiddag de Franse zender TF1.

Alle Joodse winkels in de Joodse buurt van Parijs moeten van de politie dicht. Dat meldt persbureau AP. De buurt ligt niet in de nabije omgeving van de Joodse winkel waar op dit moment een gijzeling gaande is.

Een grote politiemacht is ingezet rond de Joodse supermarkt in Parijs waar een gijzeling aan de gang is. Tientallen politiebusjes zijn naar de wijk bij de ringweg gereden en boven het gebied cirkelen helikopters. De wijk is afgesloten voor het publiek, het metro- en tramverkeer is stilgelegd en twaalf scholen hebben de deuren gesloten.

Een grote politiemacht is ingezet rond de Joodse supermarkt in Parijs waar een gijzeling aan de gang is. Beeld afp
Een grote politiemacht is ingezet rond de Joodse supermarkt in Parijs waar een gijzeling aan de gang is.Beeld afp

Premier Rutte vandaag bij zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad:

'De aanslag woensdag in Parijs op journalisten, op de vrijheid van meningsuiting, was ook een aanslag op onze fundamentele normen en waarden, vrijheid, veiligheid, tolerantie, op de democratische samenleving waar wij voor staan. Deze terreurdaad raakt ons allemaal. We staan schouder aan schouder met Frankrijk eensgezind in de afwijzing van gewelddadig extremisme.

'De gewelddadigheden gaan in Frankrijk ook vandaag door. Ook wij zijn niet immuun voor deze onrust. Het is noodzakelijk om alert te zijn en te blijven. We kunnen niet garanderen dat er geen aanslagen zullen plaatsvinden, maar door de veiligheidsdiensten wordt in redelijkheid alles gedaan om dit te voorkomen. Er zijn ook nu maatregelen genomen, deels zichtbaar en in belangrijke mate onzichtbaar.

'Deze aanslag kan leiden tot emoties en spanningen tussen bevolkingsgroepen in onze samenleving, maar wij laten ons niet uit elkaar drijven. Met zijn allen staan we pal voor de democratische rechtsstaat en onze manier van samenleven. Voor onverdraagzaamheid, radicalisme of bruut geweld is in onze samenleving simpelweg geen plaats. Wij wijken niet voor het extreem fanatisme. De moordpartij in Parijs maakt ons alleen maar sterker in die overtuiging.

'Het beste antwoord op deze fanatici is door te gaan met onze wijze van leven.'

Premier Mark Rutte met burgemeester Eberhard van der Laan (R) van Amsterdam tijdens de Je Suis Charlie-bijeenkomst in Amsterdam gisteren. Beeld epa
Premier Mark Rutte met burgemeester Eberhard van der Laan (R) van Amsterdam tijdens de Je Suis Charlie-bijeenkomst in Amsterdam gisteren.Beeld epa

In het dorp Dammartin-en-Goële ten noorden van Parijs is nog altijd een gijzeling gaande. De gijzelnemers zouden 'vrijwel zeker' de twee verdachte broers zijn van de aanslag in Parijs op de redactie van Charlie Hebdo. Dat meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. De scholen van Dammartin, die waren afgesloten omdat ze zich te dicht bij de plaats van gijzeling bevonden, zijn geëvacueerd.

De twee gijzelnemers in Parijs kennen elkaar uit een terreurgroep. Ze waren beiden discipelen van Djamel Beghal, die veroordeeld is voor terrorisme. Dat meldt Le Monde vandaag.

Een wordt gezocht voor de moord op een agente gisteren en de gijzeling van vandaag in een Joodse winkel in Parijs. De ander is een van de twee broers op wie wordt gejaagd in verband met de aanslag van woensdag op Charlie Hebdo.

Het hoofdbureau van de Parijse politie ontkent dat er doden zijn gevallen voorafgaand aan de gijzelingsactie in een Joodse winkel in het oosten van de stad. Eerder meldde het Franse persbureau AFP dat er twee mensen zouden zijn doodgeschoten.

In tegenstelling tot wat wij eerder schreven, is het niet zeker of er twee doden zijn gevallen bij de gijzeling in een Joodse supermarkt in Parijs, zoals AFP meldde. Volgens Reuters is een persoon zwaar gewond. Ook zouden er zes en niet vijf mensen worden vastgehouden.

De gijzelnemer in de Joodse supermarkt in Parijs is dezelfde man die donderdag twee agenten onder vuur nam in Montrouge, een voorstad van Parijs. Een agente overleed aan haar verwondingen.

Er zijn zeker twee mensen doodgeschoten bij de gijzeling in een Joodse supermarkt in Parijs. Dat meldt persbureau AFP. Het gaat om de winkel Hypercacher, bij de Porte de Vincennes in het oosten van de Franse hoofdstad.

De minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is inmiddels ter plaatse. De burgemeester van Parijs Anne Hidalgo haast zich naar de plaats waar de gijzeling plaatsvindt.

Porte de Vincennes Beeld afp
Porte de VincennesBeeld afp

Het kabinet ziet nog geen reden voor nieuwe, extra veiligheidsmaatregelen na de aanslag in Parijs afgelopen woensdag. Dat bleek uit de woorden van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en minister Jeanine Hennis van Defensie vandaag na de ministerraad.

Hennis wees er op dat het dreigingsniveau voor terreuraanslagen in Nederland al substantieel is. De kans op een aanslag is reëel, maar er zijn geen concrete aanwijzingen over beraamde aanslagen. Ook Opstelten onderstreepte dat hij 'geen garanties' kan geven over de veiligheid in dit land, maar het dreigingsniveau wordt vooralsnog niet verhoogd.

Oorspronkelijk waren er twee gijzelnemers, maar een daarvan heeft zich aan de politie overgegeven. Dat meldt dagblad Le Monde. De Franse politie heeft de identiteit en foto's vrijgegeven van twee mensen die worden verdacht van de schietpartij in de Parijse voorstad Montrouge, waardoor donderdag een agente omkwam. Het gaat om een vrouw en een man, respectievelijk Hayat Boumeddiene en Amedy Coulibaly. Er is vandaag een opsporingsbevel uitgevaardigd.

Een grote politiemacht is ingezet rond de Joodse supermarkt Hypercacher in Parijs waar een gijzeling aan de gang is. Daarbij zijn volgens AFP twee doden gevallen. Tientallen politiebusjes zijn naar de wijk bij de ringweg gereden en boven het gebied cirkelen helikopters. De wijk is afgesloten voor het publiek, het metro- en tramverkeer is stilgelegd en scholen hebben de deuren gesloten.

De politie in de buurt van de winkel waar mensen worden gegijzeld. Beeld Screenshot 24France
De politie in de buurt van de winkel waar mensen worden gegijzeld.Beeld Screenshot 24France
Het oosten van Parijs bij Porte de Vincennes is afgesloten vanwege de gijzeling die daar aan de gang is. Beeld afp
Het oosten van Parijs bij Porte de Vincennes is afgesloten vanwege de gijzeling die daar aan de gang is.Beeld afp

Volgens persbureau AFP zijn bij de gijzeling in een Joodse supermarkt in Parijs twee doden gevallen.

Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, is gearriveerd op de plaats van de gijzeling in Porte de Vincennes.

Tientallen zwaarbewapende politieagenten zijn in Parijs in stelling gebracht rondom de Joodse supermarkt waar vanmiddag een gijzeling plaatsvindt. Volgens een ooggetuige zouden er ongeveer honderd agenten zijn, die ook honden bij zich hebben. De gijzelnemer zou gewapend zijn met een pistool en een automatisch geweer, meldt de krant Le Figaro. Hij schoot rond 13.15 uur voor de deur twee mensen neer en ging de winkel binnen. De politiemacht trekt op vanaf de ringweg van Parijs, die direct naast de supermarkt ligt. Het verkeer daar is tot stilstand gekomen. De metro is ter plaatse afgesloten. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is onderweg naar de plaats van de gijzeling.

Joodse supermarkt in Parijs waar de gijzeling plaatsvindt. Beeld Google streetview
Joodse supermarkt in Parijs waar de gijzeling plaatsvindt.Beeld Google streetview

De gijzelnemer in de supermarkt is dezelfde man die woensdag betrokken was bij de schietpartij in Montrouge, waarbij een agente om het leven kwam. Dat bericht Le Figaro op basis van bronnen bij de politie. 'Jullie weten heel goed wie ik ben!', zou de man de politie hebben toegeroepen.

Volgens politiebronnen worden ten minste vijf gijzelaars vastgehouden in de supermarkt. Dat meldt persbureau AFP. Het zou gaan om vrouwen en kinderen. Dat schrijven Franse en Britse media vanmiddag.

De minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, is onderweg naar de supermarkt waar de gijzeling plaats zou vinden. Dat meldt Le Figaro. Er zouden vijf mensen worden vastgehouden.

Ook in een Joodse supermarkt in Parijs vindt een gijzeling plaats. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn meerdere mensen in gijzeling genomen. De dader zou mogelijk dezelfde zijn als die donderdag in het zuiden van Parijs een agente doodschoot. Hij voldoet aan het signalement. Eerder werd al bekend dat hij banden zou onderhouden met de vermeende daders van de aanslag op Charlie Hebdo.

Het incident vond plaats rond 13.00 uur in de wijk Porte de Vincennes. Er zou een gewonde zijn gevallen. Een deel van de Franse rondweg Peripherique is stilgelegd.

De Deense krant Jyllands-Posten drukt geen eigen cartoons af over Mohammed of tekeningen uit Charlie Hebdo. In een hoofdredactioneel commentaar op vrijdag legt de hoofdredactie uit waarom: angst.

'We hebben al negen jaar met de angst geleefd voor een terreuraanslag, en ja dat is de verklaring dat we niet weer Mohammed-tekeningen afdrukken, onze eigen noch die van Charlie Hebdo.' In september 2005 publiceerde de Deense krant een serie cartoons over de Profeet. De publicatie leidde internationaal tot veel ophef.

De Deense politie verijdelde in 2010 nog een geplande aanslag op de krant door moslims. Die hadden het plan zoveel mogelijk mensen op de redactie te doden.

Op de Franse nieuwszender TF1 heeft Jeannette Bougrab, de weduwe van de woensdag vermoorde Charlie Hebdo-cartoonist Charb (Stéphan Charbonnier) gezegd dat de slachting had kunnen worden voorkomen. 'Ze (de redacteuren van Charlie Hebdo, red.) leefden van schenkingen om te kunnen overleven. Ze werden met de vinger gewezen. Onze republiek is schuldig. Deze slachting had vermeden kunnen worden als we wat meer solidariteit hadden getoond. We moeten ons de vraag stellen waarom dat niet gebeurd is.’

Gisteren zei ze al dat ze altijd al heeft geweten dat haar geliefde ooit zou sterven als Theo van Gogh. De Nederlandse regisseur en columnist werd in 2004 vermoord door een moslimextremist.

Jeannette Bougrab Beeld anp
Jeannette BougrabBeeld anp

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat de 'prioriteit ligt' bij het maken van contact met de gijzelnemers. Dat bericht BFM TV. Eerder werd al gesproken van 'onderhandelingen', maar er zou nog geen gesprek op gang zijn gekomen.

Een ME'er arriveert in Dammartin waar een operatie gaande is om de twee hoofdverdachten op te sporen. Beeld getty
Een ME'er arriveert in Dammartin waar een operatie gaande is om de twee hoofdverdachten op te sporen.Beeld getty

Een van de overlevenden van de aanslag op Charlie Hebdo zegt dat de daders niet - zoals eerder beweerd - eerst om de namen van hun slachtoffers vroegen, maar in het wilde weg schoten. 'Ze schoten op de groep mensen, zo simpel is het. Ze zeiden op een gegeven moment wel de naam van Charb (cartoonist Stéphane Charbonnier)', aldus journalist Laurent Léger vandaag tegen de radiozender France Info.

'We waren aan het eind van de vergadering die we elke woensdagochtend hebben. Ineens hoorden we wat klonk als rotjes, we wisten niet wat het was. De deur knalde open en een vent kwam binnen die 'Allahu Akbar' riep', zegt Léger. 'Hij zag eruit als iemand van GIGN (de Franse anti-terreureenheid) en hield met twee handen een geweer vast. Hij begon te schieten.'

Journalist Laurent Léger arriveert bij de wekelijkse redactiebijeenkomst van Charlie Hebdo. Beeld afp
Journalist Laurent Léger arriveert bij de wekelijkse redactiebijeenkomst van Charlie Hebdo.Beeld afp

De familie van de eigenaar van de drukkerij, Michel Catalano, zegt geen enkel bericht van hem te hebben gehad. De familie kan hem niet bereiken en is bang dat hij de gijzelaar is. Dat meldt de krant 20minutes.

Zwaarbewapende veiligheidsmannen in Dammartin-en-Goële. Beeld reuters
Zwaarbewapende veiligheidsmannen in Dammartin-en-Goële.Beeld reuters

De afgelopen twee dagen zijn er meer dan 12.600 abonnementen afgesloten. Normaal gesproken worden er 300 abonnementen per jaar afgesloten. Dat meldt Le Figaro.

Eén van de nieuwe abonnees is de Amerikaanse politicus en acteur Arnold Schwarzenegger.

- De twee verdachten houden zich hoogstwaarschijnlijk op in een drukkerij in het dorp Dammartin-en-Goële, in het noordoosten van Frankrijk.

- De politie is een grootschalige operatie begonnen. Er zijn helikopters ingezet en zwaarbewapende mannen van de ME. Ook is een tank onderweg.

- Er zou één man in gijzeling worden gehouden.

- De politie probeert in onderhandeling te treden met de verdachten, maar tot nu toe is er nog geen gesprek op gang gekomen. De daders zouden hebben geroepen dat ze 'de martelarendood willen sterven'.

- Vanochtend, voordat de gijzeling plaatsvond, was er een vuurgevecht tussen de daders en de politie. Eerder was er sprake van 2 doden en 20 gewonden, maar de Franse justitie liet weten dat er niemand gedood of gewond is geraakt.

- Inwoners van het dorp blijven binnen, met de deuren gesloten. Het mobiele netwerk ligt plat.

Net buiten Dammartin is een tank gezien, meldt The Telegraph in zijn liveblog.

De man die gisterochtend een politieman doodschoot, komt uit dezelfde kringen als de twee hoofdverdachten die de aanslag op Charlie Hebdo hebben gepleegd. Dat meldt BFM TV. De twee gebeurtenissen zouden geen verband met elkaar houden, maar de daders kenden elkaar wel.

Chérif Kouachi, een van de twee hoofdverdachten, ronselde in het negentiende arrondissement van Parijs jongeren voor de jihad in Irak. Hij werd veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan hij achttien maanden uitzat.

Hieronder een foto van de bijeenkomst van redacteuren van Charlie Hebdo. Het is de eerste bijeenkomst sinds de aanslag van afgelopen woensdag.

De volgende editie van Charlie Hebdo zal acht pagina's (in plaats van zestien) tellen. Onderstaande foto is op Twitter gepubliceerd. Het is nog niet zeker of dit de voorpagina wordt.

France 24 heeft een livestream van de laatste ontwikkelingen in de klopjacht op de daders, hieronder te volgen.

Het spoedberaad tussen president Hollande, premier Valls en minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is afgelopen. Het beraad vond plaats op het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hollande is terruggekeerd naar het paleis op het Élysée.

Redacteuren van Charlie Hebdo zijn aangekomen in het zwaarbewapende pand van dagblad Libératon, waar zij de nieuwe editie van het blad zullen voorbereiden. De uitgave komt volgende week woensdag uit en zal een miljoen keer worden gedrukt.

Journalisten die verslag doen van de gijzeling en dichtbij de drukkerij stonden, worden door de autoriteiten ondergebracht in een sportcentrum. Dat bericht de Franse krant 20minutes. Hun veiligheid zou in gevaar zijn.

De aanslag op Charlie Hebdo zal volgende maand bovenaan de agenda staan op een EU-top in Brussel. Dat heeft president van de Europese Raad Donald Tusk vandaag gezegd.

Tusk wil de bijeenkomst van de Europese regeringsleiders gebruiken om in bredere zin over terrorisme te praten en hoe de Europese Unie de dreiging tegemoet kan treden. 'De Europese Unie kan niet alles doen, maar kan wel helpen de veiligheid te vergroten', aldus Tusk.

Donald Tusk, president van de Europese Raad. Beeld epa
Donald Tusk, president van de Europese Raad.Beeld epa

In de Franse regio Savoye is vannacht een moskee in brand gestoken en gedeeltelijk afgebrand. Dat bericht het dagblad Le Dauphiné liberé.

Een kwartier geleden zouden er ambulances zijn gesignaleerd bij de drukkerij, waar de verdachten zich schuilhouden en waarschijnlijk één persoon in gijzeling houden. Dat bericht BFM TV.

null Beeld afp
Beeld afp

France Info heeft gesproken met een verkoper die de hand van één van de verdachten heeft geschud toen deze de drukkerij binnendrong rond 8.30 uur 's morgens. De man had een afspraak met Michel, de eigenaar van het bedrijf.

De verdachte was gekleed in het zwart en zwaar bewapend. De man, die zichzelf Didier noemt, dacht in eerste instantie dat het om een politieman ging. 'We schudden allemaal handen en mijn klant vertelde me vervolgens om het pand te verlaten', aldus Didier. Vervolgens zei de verdachte: 'Ga, we vermoorden geen burgers'.

Toen Didier het gebouw verliet, had hij een wrange smaak in de mond. 'Ik wist niet wat er aan de hand was, maar ik wist dat het niet normaal was.'

De Franse president Hollande heeft een persconferentie gehouden.

De autoriteiten wisten dat 'de aanvallen mogelijk waren', aldus Hollande. Hij waarschuwde ook voor 'stigmatiseren' en 'overreageren' naar aanleiding van de recente gebeurtenissen in zijn land.

Verder zei de president dat iedereen mag meedoen aan de 'republikeinse mars' van aanstaande zondag, die door politieke partijen georganiseerd wordt om steun te betuigen aan de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo. 'Er wordt niet gecontroleerd', aldus de president.

Het Front National van Marine le Pen was eerder kritisch over de bijeenkomst, omdat de partij geen uitnodiging had ontvangen.De Franse president Hollande (in het midden). Beeld getty
De Franse president Hollande (in het midden).Beeld getty

Verschillende bronnen melden aan L’Obs dat het mobiele telefoonnetwerk in Dammartin platligt.

Op een dak in een gebouw nabij de drukkerij, waar de verdachten zich zouden ophouden, zijn zwaarbewapende politieagenten gespot.

Hieronder enkele foto's van de politieoperatie in Dammartin-en-Goële, waar de twee daders zich vermoedelijk schuilhouden in een drukkerij.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

De onderhandelingen met de gijzelnemers, de twee hoofdverdachten, zou tot nu toe op niets uitlopen. Ze zouden medegedeeld hebben dat ze als 'martelaren willen sterven', aldus The Guardian.

Het vliegveld Charles de Gaulle is deels gesloten vanwege de klopjacht die pakweg 12 kilometer verderop plaatsvindt.

Een Nederlands gezin bevindt zich in Dammartin-en-Goële, meldt het Algemeen Dagblad. Zij mogen niet naar buiten, net als de andere omwonenden van het pand waar de verdachten zich zeer waarschijnlijk bevinden.

Het zou gaan om de broer van oud-Tweede Kamerlid Myrthe Hilkens van de PvdA, blijkt uit een tweet van Hilkens.

Een woordvoerder van de Franse minister van Binnenlandse Zaken heeft tegenover Le Monde laten weten 'bijna zeker' te zijn dat de twee individuen, die zich in de drukkerij hebben verschanst, de daders van de aanslag zijn.

De vier mensen die nog altijd zwaargewond in het ziekenhuis liggen na de aanslag van woensdag, zijn buiten levensgevaar. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vandaag bekendgemaakt.

Het viertal dat gewond raakte bij de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo ligt volgens hem nog altijd in het ziekenhuis. Zeven andere gewonden mochten donderdag al naar huis.

De Franse president François Hollande arriveert zo bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar ministers samenkomen voor spoedberaad.

De Franse autoriteiten hebben de media verzocht geen beelden te verspreiden van de politieagenten, zodat de verdachten niet achter de locatie van de agenten komen.

De politie heeft de identiteit achterhaald van de man die gisterochtend op straat in de Parijse wijk Montrouge een agente doodschoot, zo melden Franse media. Twee van zijn familieleden zijn opgepakt. Het Openbaar Ministerie behandelt de zaak als een terreurdaad.

Het is niet bekend of deze schietpartij in verband staat met de aanslag op het weekblad Charlie Hebdo in de Franse hoofdstad.

Zwaarbewapende politietroepen arriveren in Dammartin-en-Goële. Beeld reuters
Zwaarbewapende politietroepen arriveren in Dammartin-en-Goële.Beeld reuters

Grégory, een inwoner van Dammartin-en-Goële, zegt tegen BFMTV dat alle burgers in hun huizen blijven, achter gesloten deuren. Hij besefte pas wat er aan de hand was toen helikopters boven het dorp cirkelden en de politie uitrukte.

Een lokale journalist in de regio waar de klopjacht op de verdachten bezig is, zegt tegen de BBC: 'Ik denk dat de strop rondom de verdachten steeds strakker wordt. Volgens de autoriteiten ter plaatse loopt de situatie ten einde, waarschijnlijk in de komende minuten.'

Het Franse nieuwskanaal RTL zegt dat er maar één gijzelaar wordt vastgehouden in een drukkerij in Dammartin-en-Goële.

Een helikopter boven het Franse dorp Dammartin-en-Goële. Beeld afp
Een helikopter boven het Franse dorp Dammartin-en-Goële.Beeld afp

Le Monde biedt een overzicht van de toegangswegen die zijn afgezet in Dammartin-en-Goële, zie hieronder.

Er zijn veel tegenstrijdige berichten over de mogelijke schietpartij en gijzeling in Dammartin-en-Goële. Een politiewoordvoerder zegt nu tegen Le Figaro dat de aanval nog niet is begonnen en dat er geen gewonden zijn gevallen.

Er zou, volgens de krant, één persoon in gijzeling worden gehouden.

De openbare aanklager in Parijs ontkent dat er doden zijn gevallen bij de schietpartij in Dammartin-en-Goële.

Franse media melden dat de gijzeling in Dammartin-en-Goële plaatsvindt in een drukkerij. Hieronder een luchtfoto van de drukkerij.

Volgens Le Figaro gaat het om een klein bedrijf met vijf werknemers.

Leerlingen van drie basisscholen in Dammartin-en-Goële hebben het bevel gekregen in hun klaslokalen te blijven. Dat bericht France Info.

Een van de verdachten van de aanslag op het redactiekantoor van Charlie Hebdo heeft in Jemen een ontmoeting gehad met Al Qaida-prediker Anwar al-Awlaki. Dat meldt een bron binnen de veiligheidsdiensten.

De verdachte (het is niet duidelijk om wie van de twee broers het gaat) reisde in 2011 naar Jemen af om de religie nader te bestuderen.

De Franse autoriteiten zijn gesprekken begonnen met de gijzelnemers in Dammartin-en-Goële. Dat meldt de Franse zender iTélé. De antiterreureenheid GIGN is ter plaatse en zou de onderhandelingen voeren.

Politiemannen bij een controlepost in Longpont, waar de verdachten voor het laatst gesignaleerd zijn. Beeld getty
Politiemannen bij een controlepost in Longpont, waar de verdachten voor het laatst gesignaleerd zijn.Beeld getty

Le Figaro bericht dat er vijf politiehelikopters boven Dammartin-en-Goële zijn gesignaleerd. De ingang van het dorp is geblokkeerd.

Politiebronnen zeggen dat het mogelijk is dat de daders een gebouw zijn binnengegaan in een buitenwijk in Dammartin-en-Goële.

Bij de schietpartij in Dammartin-en-Goële zijn twee doden en twintig gewonden gevallen, melden diverse Franse media, waaronder Le Parisien.

Het bericht is nog niet bevestigd.

Zeker twee mensen zijn gewond geraakt bij de schietpartij in Dammartin-en-Goële. De twee vermeende daders van de aanslag op Charlie Hebdo zouden daar mensen gegijzeld houden in een bedrijfspand. De gewonden zijn volgens de krant Le Parisien naar het ziekenhuis in Meaux zijn gebracht.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft bevestigd dat een grote operatie onderweg is naar Dammartin-en-Goële. Helikopters vliegen boven de regio.

De twee vermoedelijke daders van de aanslag in Parijs hebben vanochtend in een drukkerij in het plaatsje Dammartin-en-Goële enkele mensen gegijzeld. Dat melden Franse media.

Aan de gijzeling ging vermoedelijk een achtervolging vooraf waarbij is geschoten.

Le Monde zegt dat een werknemer in een warenhuis in Dammartin-en-Goële twee schoten heeft gehoord. 'Binnen vijf minuten rukte de beveiliging uit, bestaande uit politie en helikopters', aldus de werknemer.

De twee voortvluchtige verdachten hebben vanochtend in het stadje Montagny-Sainte-Félicité een auto gestolen. Daarbij zijn schoten gelost. Dat heeft een bron bij de Franse veiligheidsdiensten gezegd.

Montagny-Sainte-Félicité ligt ongeveer vijftig kilometer ten noordoosten van Parijs. De auto waarmee het tweetal ervandoor ging, is een Peugeot.

De Franse politie heeft de achtervolging ingezet op een gestolen Peugeot 206 op de RN2. In de auto zitten twee verdachten, meldt de krant Le Parisien. Onduidelijk is nog of het de daders van de aanslag in Parijs zijn.

In Dammartin-en-Goële zou een gijzeling plaatsgevonden hebben.

Een agent bij een controlepunt in Villers-Cotterets. Beeld epa
Een agent bij een controlepunt in Villers-Cotterets.Beeld epa

In de Franse gemeente Dammartin-en-Goële, ongeveer 40 kilometer van de plek waar de politie een klopjacht houdt, zijn schoten
gehoord.

De zoektocht naar de twee hoofdverdachten van de aanslag op Charlie Hebdo is vanochtend hervat. Boven de regio Dammartin-en-Goële, in het noorden van Frankrijk, vliegen helikopters.

Onderstaande tekening is vandaag gepubliceerd in de Franse krant Le Monde.

De nagebootste Eiffeltoren van het casino-hotel Paris in gokstad Las Vegas heeft, uit solidariteit met de slachtoffers, zijn lichten gedimd. Dat bericht het Franse persbureau AFP. 'We staan aan de zijde van Parijs', aldus het casino op Twitter.

Gisteren om 20 uur werden de lichten van de echte Eiffeltoren in Parijs ook al gedoofd.

Moskeeën in heel Frankrijk zullen tijdens het vrijdaggebed eer betonen aan de slachtoffers van de aanslag. De moslimfederatie heeft imams van meer dan 2300 moskeeën in heel Frankrijk uitgenodigd om tijdens het gebed 'met de grootst mogelijke vastberadenheid het geweld en de terreur' te veroordelen.

De Franse raad voor moslims spoort gelovigen aan om massaal deel te nemen aan de voor zondag aangekondigde grote demonstratie. Frankrijk telt tussen de 3,5 en 5 miljoen moslims. Het overkoepelende geloofsorgaan CRFC, een overlegorgaan waarin christenen, moslims, joden en boeddhisten zijn vertegenwoordigd, heeft alle moslims opgeroepen 'hun verlangen te bevestigen samen in vrede te leven en met respect voor de waarden van de Republiek', aldus de krant Le Figaro.

Hassen Chalghoumi, imam van de Drancy moskee in Parijs, laat bloemen achter bij het kantoor van Charlie Hebdo. Hij bidt voor de slachtoffers. Beeld getty
Hassen Chalghoumi, imam van de Drancy moskee in Parijs, laat bloemen achter bij het kantoor van Charlie Hebdo. Hij bidt voor de slachtoffers.Beeld getty

De Franse schrijver Michel Houellebecq heeft de promotie van zijn nieuwe roman Soumission (Onderwerping) opgeschort vanwege de moordpartij bij Charlie Hebdo. Houellebecq verlaat bovendien Parijs. Hij verruilt de hoofdstad voorlopig voor het platteland, zo liet hij via zijn agent aan de Franse televisie weten.

In Soumission beschrijft Houellebecq Frankrijk onder een islamitisch regime, in het jaar 2022. Al voor verschijning was het omstreden. Een interview met de schrijver was het hoofdartikel van de laatste editie van Charlie Hebdo.

Houellebecq is 'diep geraakt' door de dood van zijn vriend Bernard Maris, zo liet hij weten. De econoom en journalist is een van de slachtoffers van de aanslag. Houellebecq wil van de gebeurtenissen bijkomen op het platteland, 'de sneeuw in', aldus zijn agent.

Sousmission, het nieuwe boek van Houellebecq. Beeld afp
Sousmission, het nieuwe boek van Houellebecq.Beeld afp
De Franse schrijver Michel Houellebecq. Beeld afp
De Franse schrijver Michel Houellebecq.Beeld afp

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag op Charlie Hebdo geprezen.

'Heroïsche jihadisten hebben 12 journalisten gedood en tien anderen verwond die voor Charlie Hebdo werkten', aldus IS in zijn radiobulletin. De aanslag wordt 'een steunbetuiging aan de profeet Mohammed' genoemd.

IS-militanten in een videobooschap. Beeld afp
IS-militanten in een videobooschap.Beeld afp

De nachtelijke zoekactie heeft geen nieuwe aanwijzingen opgeleverd naar de verblijfplaats van de twee voortvluchtige hoofdverdachten van de aanslag op Charlie Hebdo.

Helikopters vlogen vannacht urenlang rond boven het zoekgebied in de regio's Aisne en Oise ten noordoosten van Parijs.

Speciale eenheden controleerden verkeersaders in het gebied. De talrijke wegafzettingen langs de hoofdweg RN2 door het gebied rond Villers-Cotterêt, Longpont en Crépy-en-Valois bleven de hele nacht bemand om de vele zijweggetjes te blokkeren.

Politieagenten bij een controlepunt in Longpont. Beeld getty
Politieagenten bij een controlepunt in Longpont.Beeld getty

Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing reageert vandaag in haar column op het publieke rouwvertoon na de aanslag in Parijs:

'Ik was opgelucht dat de krant niet te koop liep met de eigen ontzetting en woede. Geen selfie afdrukte van de redactie, bedrukte gezichten, bordjes met Je Suis Charlie in de hand - zie ons eens betrokken, goed volk zijn. Zie ons eens koket de grens oversteken van meevoelen op afstand naar andermans leed annexeren, want potverdorie het had ons ook kunnen overkomen. Nou ja, héél misschien dan, als we harder en nietsontziender tegen instituties en religies zouden aanschoppen.'

Ook Apple heeft zijn steun uitgesproken voor Charlie Hebdo. Op de Franse website van het bedrijf staat een zwarte banner met de tekst 'Je suis Charlie'.

Apple houdt zich meestal op de vlakte als het gaat om politieke onderwerpen. De banner is overigens alleen op de Franse Apple-site geplaatst.

Ook Google heeft de 'Je suis Charlie'-tekst op de Franse site geplaatst. Bij Google Nederland is op dezelfde plek een herdenkingslintje te zien, waarbij een tekst verschijnt als de cursor er op rust: 'Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo'.

Facebook en Amazon hebben, ook in Frankrijk, geen verwijzing naar de aanslag op hun websites staan.

null Beeld ap
Beeld ap

Filmmaker Michael Moore heeft vandaag een oproep gedaan op Facebook. Hij vraagt alle media wereldwijd woensdag hun naam te veranderen in Charlie Hebdo. Een eerbetoon.

'Om solidariteit te tonen met het Franse magazine, en aan iedereen die vrijheid van pers en meningsuiting hoog in het vaandel hebben staan, zou elke krant, elk blad en elke website in de wereld zijn naam één dag moeten veranderen in Charlie Hebdo', schrijft Moore. 'Deze boodschap zou heel luid en duidelijk stelling nemen tegen iedereen die onze stemmen het zwijgen op wil leggen: niemand vreest julie, jullie zijn duidelijk in de minderheid, en jullie zullen ons nooit op de knieën krijgen. Als je de grap niet snapt of niet leuk vindt, leer ermee leven of maak je eigen grap.'

Filmmaker Michael Moore. Beeld anp
Filmmaker Michael Moore.Beeld anp

- De twee hoofdverdachten, de broers Cherif (32) en Said (34) Kouachi, werden gisterochtend gespot bij een benzinestation bij Villers-Cotterêts, 70 kilometer van Parijs. Ze zouden eten en benzine hebben gestolen. De baas van het pompstation herkende de broers, al werd eveneens gemeld dat ze bivakmutsen droegen. Volgens een getuige lagen kalasjnikovs en een raketwerper zichtbaar op de achterbank van hun Renault Clio.

- De antiterreurpolitie trok vervolgens met groot materieel naar het departement Aisne in Picardië, Noord-Frankrijk. Dorpen werden huis-aan-huis doorzocht, landelijk gebied werd uitgekamd. Gemeld werd dat de broers hun auto hadden verlaten en te voet verder waren getrokken.

- Alleen al in de regio Ile-de-France (Parijs en omgeving) bewaakten 9.500 gewapende politiemensen de redacties van kranten, de gebouwen van radio en televisie en uitgeverijen. Ook scholen en drukbezochte warenhuizen werden extra goed in de gaten gehouden.

- De politie zocht woensdag al in de Parijse voorstad Gennevilliers, waar Chérif Kouachi gewoond heeft en in Reims, de laatst bekende woonplaats van Said. Ook werd gezocht bij familie in Charleville-Mézières in de Ardennen. Zonder resultaat.

- De derde verdachte, Mourad Hamyd, gaf zichzelf aan bij de politie in Charleville-Mézières. Volgens Hamyd had hij op het moment van de aanslag op school gezeten, hetgeen door een klasgenoot werd bevestigd. Hamyd wordt vastgehouden, maar er is geen aanklacht tegen hem ingediend. Het is derhalve onduidelijk of er wel een derde man aan de aanslag heeft deelgenomen, zoals aanvankelijk werd gemeld.
Zoekactie in Longpont. Beeld getty
Zoekactie in Longpont.Beeld getty
Speciale politie-eenheden in Longpont, waar de daders voor het laatst gezien zouden zijn. Beeld afp
Speciale politie-eenheden in Longpont, waar de daders voor het laatst gezien zouden zijn.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden