Teruglezen: 'Leger herovert gebieden Kramatorsk Oekraïne'

In de Oekraïense havenstad Odessa mondden gevechten tussen pro-Russische en pro-Oekraïense groepen gisteravond uit in een bloedbad. Een vakbondsgebouw werd in brand gestoken, waardoor ongeveer 40 mensen stierven. Het leger van Oekraïne gaat vandaag verder met zijn operatie in het oosten van het land. Vk.nl volgde de ontwikkelingen live; lees hier terug wat er gebeurde.

Beeld ap

3 mei 2014, 22:03

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken John Beird zegt dat ook Canada 'diep bezorgd' is over de verslechterende situatie in het oosten van Oekraïne.

3 mei 2014, 21:51

In de stad Kramatorsk lijkt het rustiger. Vanochtend werd er nog zwaar gevochten in de oost-Oekraïnse stad, gelegen in de oblast Donetsk. Kramatorsk is van oudsher een belangrijk centrum voor de machinebouw; voor de regio en voor Oekraïne in het algemeen.

3 mei 2014, 21:46

Zo'n 5000 Krimtataren schoten hun leider te hulp door Russische militairen te bestormen. Zie hier via twitter een foto.

3 mei 2014, 20:29

Op YouTube duiken steeds meer beelden op van de chaos in Oekraïne. Hieronder beelden uit Marioepol, een havenstad in het zuidoosten van Oekraïne, aan de kust van de Zee van Azov, bij de monding van de rivier de Kalmius.

3 mei 2014, 20:15

Zie hier foto's van het straatbeeld vandaag in Kramatorsk via AP.

Beeld ap
Pro-Russische milities lopen door de straten van Kramatorsk. Beeld ap
Beeld ap
Beeld ap
Beeld ap

3 mei 2014, 20:14

Beeld ap

3 mei 2014, 19:40

In de stad Kramatorsk kwam het tot gevechten tussen het leger en separatisten. Het leger heroverde de televisietoren en het kantoor van de veiligheidsdiensten. Volgens onbevestigde berichten is er zwaar gevochten, er zouden doden en gewonden zijn. Zie hier videobeelden.

3 mei 2014, 19:28

Oud-voetballer Evgeniy Levchenko verwacht meer provocaties in regio Donetsk en Lugansk.

3 mei 2014, 18:01

In Donetsk wordt het kantoor van de gouverneur geplunderd, meldt NOS-verslaggever Gert-Jan Dennekamp via twitter.

Beeld ap

3 mei 2014, 17:56

Het Oekraïense leger heeft belangrijke gebieden in en om de stad Kramatorsk heroverd op pro-Russische separatisten. Het gemeentegebouw in de Oost-Oekraïense stad is wel nog in handen van de betogers, zei Sergej Pasjinski van het presidentieel bestuur.

Onder meer het gebouw van de veiligheidsdienst SBU, het lokale departement van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de televisietoren in de stad zijn heroverd, meldde persbureau Interfax. Zeker 20 mensen zijn daarbij opgepakt. Pasjinski stelt dat alles volgens plan gaat. Hij gelooft dat een 'overwinning op de terroristen' een haalbaar einddoel is.

In het gemeentehuis zouden betogers inwoners van de stad als menselijk schild gebruiken. Het is ook goed mogelijk dat de mensen zelf kiezen voor de verdediging. Zo was bij een vorig offensief in april te zien hoe bewoners van Kramatorsk Oekraïense tanks probeerden tegen te houden.

Beeld ap
Beeld afp

3 mei 2014, 16:26

Zie hier foto's van de verbrande vlag in Donetsk via NOS-verslaggever Gert-Jan Dennekamp.

3 mei 2014, 15:07

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken is blij met de vrijlating van de zeven OVSE-waarnemers die in de Oost-Oekraïense stad Slovjansk door separatisten werden vastgehouden. Dat zei hij in een telefoongesprek met president Didier Burkhalter van Zwitserland, meldde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Beiden zijn van mening dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa belangrijk is voor de uitvoering van het akkoord dat vorige maand in Genève is bereikt. Dat akkoord moet leiden tot de-escalatie in het Oost-Europese land.

Ook de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken is tevreden over de vrijlating, liet hij vandaag weten in een telefonisch onderhoud met Lavrov.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. Beeld afp
Beeld epa
Beeld epa

3 mei 2014, 14:37

Nabestaanden rouwen vandaag om de dood van familieleden en vrienden na de rampzalig verlopen gevechten van gisteravond in Odessa. Tijdens gevechten tussen Oekraïense en pro-Russische demonstranten werd een vakbondsgebouw in brand gestoken.

Beeld epa
Beeld epa

3 mei 2014, 14:14

Een groep van duizenden Krimtataren is er zaterdag in geslaagd hun leider van het vasteland van Oekraïne naar het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim te krijgen. Rusland had leider Mustafa Dzjemilev toegang tot de Krim verboden. Dat meldde het Oekraïense persbureau Unian.

Zo'n 5000 Tataren schoten hun leider te hulp door Russische militairen te bestormen. Het leger had de grens tussen het Oekraïense vasteland en de Krim hermetisch afgesloten.

Volgens mediaberichten is het Russische leger op zoek naar Dzjemilev. Een groep militairen zou uit de legerbasis Sebastopol op weg zijn naar hoofdstad Simferopol van de Krim om de leider in te rekenen.

3 mei 2014, 13:31

Chef politie ontslagen
Politiechef Petr Loetsjoek van de regio Odessa is ontslagen vanwege de onlusten van gisteravond. Dat maakte minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken bekend, zo meldt het Russische dagblad Vedomosti.

3 mei 2014, 12:56

Nog een filmpje van YouTube, nu van een vrachtwagenchauffeur die door militanten met pistolen wordt overmeesterd. Het is overigens onduidelijk wie de militanten zijn of wat ze willen.

3 mei 2014, 12:29

Op Twitter verschijnen nog steeds nieuwe foto's en video's van de grote brand gisteren in Odessa. Op een youtubefilmpje is het moment dat de brand begint duidelijk te zien.

3 mei 2014, 12:23

Kiev en Moskou geven elkaar nog steeds de schuld van het bloedbad in Odessa van gisteravond. Volgens Oekraïne zitten bondgenoten van oud-president Janoekovitsj erachter, waaronder oud-minister Aleksander Klymenko. Die schreef vandaag op zijn Facebookpagina dat dit onzin is. 'De schuld van Bloedige Vrijdag ligt in zijn geheel bij de huidige regering'.

3 mei 2014, 11:35

Het leger heeft het lokale hoofdkwartier van de veiligheidsdienst in Kramatorsk weer ingenomen, zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kiev.

3 mei 2014, 11:25

Een foto van de brandende bus in Kramatorsk, waar gevechten gaande zijn tussen leger en militanten.

Nog meer beeld: de onrust in Odessa vanmorgen en beelden van de brand in het vakbondsgebouw gisteravond.

3 mei 2014, 11:09

De OVSE-waarnemers, die vanochtend zijn vrijgelaten, zijn op weg naar huis. Hiernaast een foto waarop te zien is hoe een van hen wordt begroet door de Britse ambassadeur.

3 mei 2014, 10:19

Hevige gevechten
Ook Oekraïne meldt nu dat er hevige gevechten gaande zijn bij Kramatorsk, waar het leger vanmorgen een offensief is gestart.

Het hoofd van de anti-terreurdienst Vasyl Krutov zei tegen journalisten dat er geschoten wordt tussen het leger en de separatisten. 'Dit is niet slechts een kortstondig verzet, het is in feite een oorlog', aldus Krutov.

Een barricade in de buurt van Slavjansk. Beeld ap

3 mei 2014, 10:13

Demonstratie op Krim
Op de Krim is een demonstratie gaande van Krim-Tartaren. Foto's gaan rond op Twitter.

3 mei 2014, 9:46

Explosies Kramatorsk
In Kramatorsk zijn explosies waargenomen. Het leger van Oekraïne kondigde vandaag een offensief aan bij de stad. Op foto's op Twitter is te zien hoe een bus in brand is gevlogen.

3 mei 2014, 9:40

Schuld
Volgens de Oekraïense veiligheidsdiensten waren militairen uit de de-facto onafhankelijke deelrepubliek Transdnistrië in Moldavië betrokken bij de onlusten in Odessa. Bondgenoten van oud-president Janoekovitsj zouden de onlusten hebben voorbereid en gefinancierd. Moskou liet eerder weten dat juist de regering in Kiev participeerde.

Ook vanochtend raakten pro-Russische en pro-Oekraïense activisten weer slaags in Odessa. Beeld afp

3 mei 2014, 9:33

Dodental loopt op
Volgens lokale media in Oekraïne is het dodental na de brand in Odessa van gisteravond opgelopen tot 46. Er zouden 144 mensen zijn gearresteerd.

Ook vanochtend gingen mensen in de stad weer de straat op. Daarbij kwam het tot enkele kleine opstootjes. De politie is met veel mensen aanwezig en bewaakt onder meer het vakbondsgebouw dat gisteren in brand werd gezet.

3 mei 2014, 9:19

Beelden Odessa
Kijk hier voor beelden van de rellen in Odessa gisteravond.

3 mei 2014, 9:04

Vrijlating bevestigd
Ook de OVSE heeft de vrijlating van de zeven waarnemers bevestigd.

Volgens Ponomarev, de zelfbenoemde burgemeester van de stad Slavjansk, was de komst van de Russische gezant Vladimir Lukin een belangrijke factor bij de vrijlating van de waarnemers.

3 mei 2014, 8:30

Geen controle
Rusland laat ook weten dat het land geen controle meer heeft over de 'zelfverdedigingstroepen' in het zuidoosten van Oekraïne, waar het leger van Oekraïne bezig is met een offensief. Rusland kan het 'niet meer alleen oplossen', aldus Moskou.

Poetin betreurt dat het Westen toestemming heeft gegeven voor de operatie.

Volgens de president is het idee van presidentsverkiezingen in Oekraïne 'absurd', gegeven de geweldsgolf in het land.

3 mei 2014, 8:27

Felle kritiek Moskou
De Russische regering legt de schuld van het bloedbad in Odessa bij de 'junta' in Kiev. Volgens een woordvoerder van president Poetin heeft de regering van Oekraïne niet alleen 'onverantwoordelijk' gehandeld, maar is ze een 'directe participant' in de onlusten.

Oekraïense politieagenten voor het vakbondsgebouw dat gisteravond in brand werd gestoken. Daarbij kwamen veertig mensen om het leven. Beeld epa

3 mei 2014, 8:15

Waarnemers vrijgelaten
De zeven OVSE-waarnemers die in het oosten van Oekraïne gevangen waren genomen, zijn vrijgelaten. De leider van de pro-Russische separatisten heeft dat vanochtend bevestigd.

3 mei 2014, 8:00

Militaire operatie
Het Oekraïense leger is begonnen met een militaire operatie tegen pro-Russische separatisten, ditmaal in de stad Kramatorsk.
Dat heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov gezegd. Volgens hem heeft het leger al een televisiestation bezet. 'We zullen niet stoppen', schreef hij op zijn Facebookpagina.

Volgens Russische media viel bij gevechten tussen het leger en separatisten 1 dode en raakten 9 mensen gewond. Waarschijnlijk gaat het om separatisten. Eerder werd nog gesproken van meerdere doden. Het is niet bekend of er ook slachtoffers zijn gevallen bij het leger.

De Oekraïense havenstad Odessa was gisteravond het toneel van een bloedbad. Pro-Russische en pro-Oekraïense groepen raakten er slaags. Een vakbondsgebouw werd in brand gestoken, waardoor ongeveer 40 mensen stierven. Sommigen stikten in de rook, anderen kwamen om toen ze in paniek uit het gebouw sprongen. Het is niet duidelijk wie de brand heeft aangestoken en tot welk kamp de slachtoffers behoren. Het is het ergste geweld sinds de val van president Viktor Janoekovitsj in februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.