Teruglezen - Klopjacht op hoofdverdachten aanslag Charlie Hebdo

Een dag na de bloedige aanslag op de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo was er een klopjacht gaande op de twee hoofdverdachten. Die concentreerde zich rondom het Franse dorp Corcy, op negentig kilometer van Parijs. Lees hieronder het liveblog terug dat overdag werd bijgehouden met de ontwikkelingen rond de aanslag op Charlie Hebdo. Het nieuwe liveblog kunt u hier vinden.

De politie doorzoekt woningen in Longpont, ten noorden van Parijs. Beeld ap
De politie doorzoekt woningen in Longpont, ten noorden van Parijs.Beeld ap

Om de snelheid van het liveblog te garanderen, wordt overgegaan naar een nieuw liveblog. Dit liveblog kunt u hier vinden.

De Britse krant The Guardian plaatste een video met archiefbeelden van een van de hoofdverdachten van de aanslag op Charlie Hebdo, Chérif Kouachi, op haar website. De beelden komen van een Frans tv-programma stammen uit 2004.

De klopjacht in het dorp Corcy wordt voortgezet, ook nu de schemering invalt.

Volgens een journalist van Le Figaro zijn meerdere huizen in de omgeving van Crépy-en-Valois doorzocht en focust de zoektocht zich nu op het dorpje Corcy, op ongeveer 30 kilometer van Crépy-en-Valois. Politieagenten gaan de deuren langs om te vragen of inwoners iets verdachts hebben gezien. Ook worden mensen op straat gefouilleerd.

De terreurdreiging is nu ook op het hoogste niveau gebracht in de regio Picardie. Voorheen was die alleen in de regio Île-de-France van kracht.

Bloemen voor de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs. Beeld getty
Bloemen voor de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs.Beeld getty

Ongeveer 15 imams hebben bloemen neergelegd buiten het pand van Charlie Hebdo om hun medeleven te betuigen. Dat meldt de Franse krant Le Figaro.

De D17 in de richting van Longpont, ter hoogte van het kruispunt met de N2, is afgesloten. Veel media stellen zich daar op.

'Beesten' en 'krankzinnigen', noemt beroepsmilitair Mostafa Hilali de mannen die gisteren in Parijs een aanslag pleegden op het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo. In een filmpje (zie hieronder) dat hij vanochtend op de Facebookpagina 'Niet mijn islam' plaatste, zegt hij dat dergelijke gruweldaden niet vanuit de islam te rechtvaardigen zijn.

De situatie in Crépy-en-Valois is rustig. Een inwoner tweet een foto van het straatbeeld. Kinderen lopen van school naar huis.

Ook redactieleden van de Turkse krant Radikal betuigen hun medeleven.

Op het dak van het kantoor van de Duitse kranten Die Welt en Bild in Berlijn is met grote letters 'Je Suis Charlie' te lezen.

Partijleider Marine le Pen van het Front National heeft nog steeds geen uitnodiging ontvangen voor de 'republikeinse optocht', de nationale bijeenkomst die linkse politieke partijen hebben aangekondigd om hun solidariteit met de slachtoffers te uiten. De centrum-rechtse UMP van oud-president Sarkozy is wel uitgenodigd. De UMP heeft al aangekondigd dat de partij erbij is.

De Franse politica Marine Le Pen. Beeld reuters
De Franse politica Marine Le Pen.Beeld reuters

Le Figaro meldt dat de politie een gebied van 15 tot 20 kilometer doorzoekt, in de buurt van het Franse dorp Crépy-en-Valois. De nieuwszender ontkent dat de verdachten zich ophouden in een woning, zoals diverse Franse media (zoals France 24 en France 3 Picardie) berichten.

Le Figaro meldde eerder ook dat de verdachten zich in een woning ophielden. Het baseerde zich op France 3 Picardie.

undefined

Een agent houdt de wacht voor het redactiekantoor van Charlie Hebdo. Beeld epa
Een agent houdt de wacht voor het redactiekantoor van Charlie Hebdo.Beeld epa

Nieuwszender France24 heeft een livestream over de laatste ontwikkelingen in de klopjacht op de twee verdachten. Daarin is zojuist bevestigd dat een woning in Crépy-en-Valois is omsingeld. De verdachten zouden zich in de woning hebben verschanst.

Op onderstaande kaart, gepubliceerd door Le Figaro, is goed te zien hoe de hashtag #JeSuisCharlie zich over de wereld heeft verspreid. In Europa is ie het meeste ingezet.

null Beeld Le Figaro
Beeld Le Figaro

In Crépy-en-Valois zijn speciale politie-eenheden bezig met huiszoekingen. De klopjacht op de twee hoofdverdachten wordt voortgezet.

Franse media berichtten eerder dat de daders zich in een woning hebben verschanst. Het is nog niet duidelijk of zij zich hier daadwerkelijk ophouden.

Er zijn zeventig zwaarbewapende politieagenten ingezet in het dorp.

In de moslimwereld is overwegend negatief gereageerd op de aanslag op Charlie Hebdo. Maar er zijn ook een aantal positieve reacties. Op Ansar-Alhaqq, een Frans forum dat zich verwant voelt met terreurgroep IS, schrijft een gebruiker dat 'de eer van onze heilige profeet is gewroken'.

De algemene opinie: wie wind zaait, zal storm oogsten. Een gebruiker post een quote van Osama Bin Laden: 'Als uw vrijheid van meningsuiting geen grenzen kent, dan zal u onze vrijheid van daden moeten accepteren.'

Op de Franse islamitische website Yabiladi wordt gematigder gereageerd. 'We zijn verdrietig om de slachtoffers, maar waarom de naam Charlie overnemen? Ze waren lasterlijk, verwondden ons en maakten karikaturen over ons, wat voor ons verboden is.'

Op het forum wordt een hevige discussie gevoerd over de vraag of de slachtoffers de aanval hadden kunnen zien aankomen. Over één ding zijn ze het eens: de daders zullen naar de hemel gaan.

Quote

Ze waren lasterlijk, verwondden ons en maakten karikaturen over ons, wat voor ons verboden is.

null Beeld .
Beeld .

Google trekt 250.000 euro uit om het voortbestaan van Charlie Hebdo te waarborgen.

Lees hier wat nog meer wordt gedaan om dit doel te bewerkstelligen.

De schietpartij vanochtend aan de zuidrand van Parijs is geclassificeerd als terroristische daad. Dat meldt het Franse persbureau AFP.

Speciale politie-eenheden op de plek waar vanochtend een agent werd beschoten. Beeld reuters
Speciale politie-eenheden op de plek waar vanochtend een agent werd beschoten.Beeld reuters
null Beeld .
Beeld .

Hieronder de videoboodschap die PVV-leider Geert Wilders heeft opgenomen naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo.

'Het is wederom de islam die moordenaars inspireert', zegt Wilders. 'Ik heb het niet over alle moslims, maar over de gewelddadige ideologie die de wereld wil onderwerpen aan de sharia en onze vrijheid wil vernietigen.'

Wilders wil dat alle jihadisten het land uit worden gezet, dat de grenzen beter worden bewaakt, dat Nederland uit Schengen stapt en het leger inzet om de veiligheid te waarborgen.

In de verlaten Citroën C3 die is teruggevonden in Parijs zijn jihadistenvlaggen en molotovcocktails aangetroffen. Dat meldt het Franse persbureau AFP.

Het is dezelfde auto waar de identiteitspapieren van de daders werden aangetroffen.

Op Twitter circuleert een foto die net na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo is genomen.

De tweede politieagent die vanochtend werd neergeschoten in het zuiden van Parijs zou buiten levensgevaar zijn. Volgens Le Parisien is de agent van de Intensive Care gehaald.

Een politieagent die deelneemt aan de klopjacht op de verdachten in de zaak-Charlie Hebdo. Beeld epa
Een politieagent die deelneemt aan de klopjacht op de verdachten in de zaak-Charlie Hebdo.Beeld epa

Steeds meer media berichten dat de verdachten zich schuilhouden in een woning in Crépy-en-Valois.

Zo ook France 3 Picardie, die zich baseert op de prefect van l'Oise. Busjes van de Mobiele Eenheid zouden zich hebben opgesteld in de straten van het dorpje.

De twee hoofdverdachten van de aanslag hebben zich momenteel verschanst in een woning in Crépy-en-Valois, bericht Le Figaro. Politiewagens hebben de straat omsingeld.

Agenten in Crépy-en-Valois. Beeld epa
Agenten in Crépy-en-Valois.Beeld epa

In moslimkringen is overwegend negatief gereageerd op de aanslag op Charlie Hebdo. Op Twitter gebruiken moslims de hashtag #NotInMyName om aan te geven dat ze niet achter de daad staan.

De politie heeft tegenover Le Parisien bevestigd dat de zoektocht naar de twee hoofdverdachten in het dorp Crépy-en-Valois is voortgezet.

De witte Renault Clio, waarmee de verdachten op de vlucht waren, is mogelijk teruggevonden in het dorp Crépy-en-Valois. Dat wordt op Twitter gemeld. Het bericht moet nog worden bevestigd.

Ook de Franse krant Le Figaro meldt dat de verdachten hun auto hebben achtergelaten.

Er zijn helikopters gesignaleerd boven het Franse dorp Crépy-en-Valois, waar de verdachten zich zouden bevinden. Het dorp ligt 80 kilometer ten noordoosten van Parijs. Politietroepen zijn onderweg.

De volgende editie van Charlie Hebdo, die gewoon op de markt komt, zal 1 miljoen keer gedrukt worden. Dat bericht de Franse krant Les Echos. Gewoonlijk heeft het blad een oplage van 50 duizend exemplaren. De nieuwe uitgave zal woensdag verschijnen.

Een van de covers van Charlie Hebdo, in november vorig jaar. Beeld Charlie Hebdo
Een van de covers van Charlie Hebdo, in november vorig jaar.Beeld Charlie Hebdo

Er klinken zeven, acht schoten. Ahmed Marabet (42) ligt gewond in de rue Nicolas Appert. Hulpeloos kijkt de agent uit het elfde arrondissement om zich heen. Seconden daarvoor is hij geraakt, ogenschijnlijk in zijn benen. Opstaan kan hij niet meer. Ineengekrompen wacht de politieman op wat er komen gaat, op de naderende dood. De dood gebracht door een medemoslim.

Lees hier meer over de omgekomen agent.

null Beeld Videostill.
Beeld Videostill.

Op een autoweg in Frankrijk wordt via een signaalbord aandacht gevraagd voor de aanslag op Charlie Hebdo.

De Parijse krant Le Parisien waarschuwt voor foutieve berichten die verspreid worden via de sociale media. Zo zijn berichten over een gewapende man, die in het Parijse zakendistrict La Défense rondloopt, niet waar. Hetzelfde geldt voor het bericht dat de Champs Elysées door de politie is afgesloten.

Vanavond om 20 uur zullen de lichten van de Eiffeltoren in Parijs voor vijf minuten worden gedoofd ter nagedachtenis aan de aanslag op Charlie Hebdo.

Een twintigjarige man uit Amsterdam heeft op Facebook leden van de Tweede Kamer bedreigd. Dat gebeurde in een discussie over de aanslagen in Parijs. De politie heeft hem opgepakt.

Een van de nog voortvluchtige hoofdverdachten, Chérif Kouachi, heeft in 2005 een interview gegeven over terrorisme, voor het programma 'Pièces à conviction'. Hij vertelde daarin dat hij voorbereidingen aan het treffen was om te gaan vechten in Irak, en als martelaar wilde sterven. Toen het programma werd uitgezonden werd Kouachi opgepakt en veroordeeld tot drie jaar cel en achttien maanden voorwaardelijk.

De Britse regering heeft besloten extra grensbewaking in te stellen na de aanslag in Parijs. Verscheidene havens en spoorlijnen vanaf het continent worden scherper beveiligd. Volgens Londen zijn er geen specifieke aanwijzingen die de maatregelen hebben ingegeven. Er is geen reden het dreigingsniveau aan te passen, aldus de overheid.

Twee van de hoofdverdachten zijn nog steeds spoorloos. De politie heeft een flinke klopjacht op touw gezet. Volgens Le Parisien is in de omgeving van het benzinestation dat door het tweetal zou zijn overvallen langs de weg Soissons-Parijs een verlaten auto aangetroffen. Er zijn veel agenten ingezet en een afrit is volledig afgesloten.

De Franse nationale politie in actie in de wijk Montrouge in Parijs, waar vanmorgen twee politieagenten zijn neergeschoten. Beeld afp
De Franse nationale politie in actie in de wijk Montrouge in Parijs, waar vanmorgen twee politieagenten zijn neergeschoten.Beeld afp

Ook de Franse striptekenaar Uderzo, vooral bekend van Asterix, heeft een tekening gemaakt naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo.

Premier Mark Rutte houdt vanavond op de Dam in Amsterdam een toespraak naar aanleiding van de aanslag in Parijs. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. De Dam is het eindpunt van een demonstratie die vanavond om 18:00 uur begint bij het Franse consulaat in de hoofdstad. Ook burgemeester Van der Laan en vertegenwoordigers van de media en politie zullen een toespraak houden.

Premier Mark Rutte. Beeld anp
Premier Mark Rutte.Beeld anp

De Franse Nationale Politie roept via Twitter op om geen geruchten te verspreiden over de zoektocht naar de daders van de aanslag bij Charlie Hebdo. Die kunnen het onderzoek 'verstoren'. Alleen vertrouwen op informatie van de officiële kanalen, luidt het devies.

Station Gare du Nord in Parijs is om 12.25 uur weer vrijgegeven. Iedereen kan weer naar binnen. Eerder vandaag werd het station ontruimd vanwege de vondst van een verdacht pakketje.

Paus Franciscus heeft op Twitter een eigen hashtag gemaakt voor de slachtoffers van de aanslag in Parijs: #PrayersForParis (gebeden voor Parijs). De meeste tweets over de aanslag van woensdag zijn te lezen onder de hashtag #CharlieHebdo.

Er vindt momenteel een ongeplande bijeenkomst plaats tussen president Hollande, de prefect van Parijs en de politiechef van Parijs. Ook de minister van Binnenlandse zaken is aangeschoven. Dat meldt de Franse nieuwszender BFMT.

Veel bijzondere voorpagina's vandaag bij de Europese kranten naar aanleiding van de schietpartij bij Charlie Hebdo.
Bekijk hier een selectie.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Cabaretier Hans Teeuwen heeft een 'zelfmoordtape' opgenomen. Het gaat om een statement naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo. In zijn shows heeft hij al meerdere malen de spot gedreven met de islam.

Het treinstation La Gare du Nord in Parijs is ontruimd vanwege de vondst van een verdacht pakketje tegenover spoor 4. De Thalystreinen uit Nederland en België komen ook op dit station aan.

'De oorlog', schrijft de rechtse krant Le Figaro boven zijn hoofdredactioneel commentaar. Frankrijk is in oorlog met het islamitisch fundamentalisme. 'Deze oorlog hebben we lange tijd niet willen zien. Zij ontrolde zich ver van ons, was het niet?, in Syrië, Irak, Nigeria of Lybië. Uit terughoudendheid - zonder twijfel ook uit angst - durfden we zelfs zijn naam niet te zeggen', aldus Le Figaro.
Lees hier een overzicht van de commentaren uit de Franse kranten.

null Beeld getty
Beeld getty

President Hollande heeft tientallen steunbetuigingen per telegram gekregen van presidenten, koningen en ander hoogwaardigheidsbekleders. Dat meldt het Groningse bedrijf Telegram.nl, dat de Franse telegramlijn beheert. Over inhoud en afzenders doet het bedrijf geen mededelingen. Wel wil Telegram.nl kwijt dat vooral veel koningen en prinsen uit Arabische landen een steunbetuiging hebben gestuurd.

De twee hoofdverdachten van de aanslag op Charlie Hebdo die nog op de vlucht zijn, zijn volgens het Franse persbureau AFP gesignaleerd in het noorden van Frankrijk. AFP baseert zich op 'bronnen dicht bij het onderzoek'. De verdachten zouden gewapend zijn.

Volgens politiebronnen herkende een pompbediende bij Villers-Cotterêt de broers Kouachi. De mannen hebben een bivakmuts op, en kalashnikovs en raketwerpers zouden zichtbaar zijn geweest in de auto.

Volgens de Franse krant Le Point hebben de broers eten en benzine gestolen bij het pompstation. Daarna namen ze de richting van Seine-et-Marne. Bij de plaats Vauciennes heeft de politie de weg afgesloten.

Patrick Pelloux, arts en tevens redacteur bij Charlie, was gisteren niet bij de noodlottige vergadering aanwezig maar arriveerde als eerste op de redactie na de aanslag. Op France Inter vertelt hij geëmotioneerd zijn verhaal. 'Ze belden me op, en zeiden: we hebben je nodig, ze hebben geschoten.'

'Wat ik daar zag, ga ik niet beschrijven. Ik zeg alleen wat Charb gezegd zou hebben: we houden er niet mee op. En zoals Cabu het zou doen, gaan we een nog beter blad maken. We hebben niet het recht om ermee op te houden.'

Redacties van mediabedrijven in Amsterdam staan sinds de aanslag op medewerkers van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo onder extra toezicht, meldt het ANP. Op het persbureau zelf wordt 'extra gelet', aldus hoofdredacteur Marcel van Lingen. Ook de beveiliging rond het pand van TMG, waar onder meer de redacties van De Telegraaf en Metro zijn gevestigd, zou sinds vannacht zijn opgeschroefd. Andere mediabedrijven in Amsterdam willen geen mededelingen doen over eventuele beveiligingsmaategelen.

Aanstaande zondag zal een nationale bijeenkomst worden georganiseerd om de slachtoffers te eren, bericht Le Parisien. De 'republikeinse tocht' is een initiatief van verschillende linkse politieke partijen, die ook de UMP van Sarkozy hebben uitgenodigd. Marine le Pen heeft laten weten nog op een uitnodiging te wachten.

Marine Le Pen van Front National noemde de aanslag vanmorgen tegen France 2 een oorlogsverklaring. 'Frankrijk moet een oorlog voeren tegen het fundamentalisme, zij voeren al een oorlog tegen Frankrijk.' Ze zei ook dat ze een referendum wilde houden over het herinvoeren van de doodstraf, mocht zij verkozen worden tot president.

'De doodstraf moet worden ingevoerd in ons juridische arsenaal', aldus de rechtse politica.

Marine Le Pen Beeld afp
Marine Le PenBeeld afp

Volgens persbureau Reuters zijn er in de stad Le Mans, ten westen van Parijs, granaten gegooid naar een moskee. Nadere details ontbreken nog.

Een van de twee agenten die vanmorgen in Montrouge werd neergeschoten, is overleden. Het gaat om een verkeersagente. De andere agent is zwaargewond.

Het signalement van de schutter van Montrouge is vrijgegeven, meldt de nieuwszender BFMTV. Het gaat om een Noord-Afrikaanse man van 1,75 meter lang, en hij is kaal.

'Frankrijk is in zijn hart getroffen.' Dat heeft de Franse president Hollande vanmorgen gezegd na een overleg met UMP-leider Sarkozy. 'De spontane demonstraties laten zien dat ons Frankrijk opstaat voor zijn idealen.'

null Beeld getty
Beeld getty

UMP-leider Nicolas Sarkozy noemt de aanslag 'geen daad tegen de democratie, maar een oorlogsverklaring tegen de beschaving'. 'We moeten beter op onze hoede zijn, meer bescherming bieden en ons beter voorbereiden op de dreiging.' Dat zei hij na afloop van een gesprek met president Hollande in het Elysee. 'Het gaat nu even niet om de oppositie tegen de meerderheid, dat is nu niet aan de orde', verklaarde hij de ongebruikelijke samenkomst.

undefined

Sarkozy en Hollande voorafgaand aan hun ontmoeting in het Elysee Beeld ap
Sarkozy en Hollande voorafgaand aan hun ontmoeting in het ElyseeBeeld ap

De Franse nieuwszender BFMTV meldt dat de persoon die vanmorgen in Montrouge twee agenten verwondde een kogelvrij vest droeg en een mes en een mitrailleur bij zich had.

Van de 7 verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo zouden volgens de politie er zich 4 in Reims, 2 in Charleville-mezieres en 1 in Gennevilliers bevinden. Dat meldt de Franse nieuwszender BFMTV.

null Beeld Le Figaro
Beeld Le Figaro

Er is veel onduidelijkheid over de verdachten van de aanslag op het redactiekantoor van Charlie Hebdo. Maar dit weten we al wel over de drie hoofdverdachten, de broers Cherif (32) en Said Kouachi (34) en de 18-jarige Hamyd Mourad.

Cherif en Said Kouachi Beeld ap
Cherif en Said KouachiBeeld ap

In de buurt van een moskee in Villefranche, in het zuiden van Frankrijk, is vanmorgen rond 6:00 uur een explosie geweest. Daarbij zijn wat ruiten gesneuveld maar geen gewonden gevallen. Er was geen sprake van een gaslek. De burgemeester vreest dat de explosie te maken heeft met de aanslag op Charlie Hebdo, zei hij tegen de krant Le Progres.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat de verdachte van de schietpartij vanmorgen in Parijs, waarbij twee agenten gewond raakten, op de vlucht is. Het gaat niet om een van de verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo.

Verschillende Nederlandse media hebben aangekondigd om 11:00 een minuut stilte te houden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo. De journalistenvakbond NVJ had daartoe gisteren opgeroepen. Bij bij het Internationaal Perscentrum in Brussel wordt dan ook een minuut stilte gehouden. De NVJ sluit zich ook aan bij demonstraties vanavond in Amsterdam, Rotterdam en Haarlem.

Ook in Nederland wordt vandaag stilgestaan bij de aanslag in Parijs. Bij de Franse ambassade in Den Haag hangt zowel de nationale vlag als de vlag van de Europese Unie halfstok. Ook zijn er bloemen en kaarsen bij het gebouw neergelegd. Op de Nederlandse ambassade in Parijs zijn de vlaggen eveneens halfstok gehangen. De Franse president Hollande heeft gisteren aangekondigd dat de vlaggen de komende drie dagen zo blijven hangen.

Bij de Franse ambassade in Den Haag hangt de nationale vlag halfstok. Beeld anp
Bij de Franse ambassade in Den Haag hangt de nationale vlag halfstok.Beeld anp

De Duitse krant Bild heeft een foto gepubliceerd waarop twee van de hoofdverdachten, de broers Said en Cherif Kouachi, gezamenlijk te zien zouden zijn.

Franse media melden dat vanmorgen twee agenten aan de zuidrand van het Parijse centrum zijn neergeschoten. Een man met een rugzak heeft naar verluidt met een automatisch wapen op de agenten geschoten. De politie heeft een verdachte gearresteerd. Een van de gewonden, een vrouw van de verkeerspolitie, is er slecht aan toe.

Er is nog geen verband aangetoond met de terroristische aanslag van gisteren op het satirische weekblad Charlie Hebdo.

Politie ter plaatse bij de schietpartij in Parijs van donderdagochtend. Beeld afp
Politie ter plaatse bij de schietpartij in Parijs van donderdagochtend.Beeld afp

Verschillende media melden dat er een identiteitsbewijs is aangetroffen in de vluchtauto die de twee gemaskerde mannen hebben achtergelaten op de plek van de aanslag, en die door de politie in beslag is genomen.

De Amerikaanse zender NBC News meldt dat Amerikaanse terrorismebestrijders twijfelen over de identiteit van de hoofdverdachten. De informatie die uit Frankrijk komt zou 'tegenstrijdig' zijn.

In de zoektocht naar twee verdachten van de bloedige aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo zijn in totaal zeven personen aangehouden. Dat heeft de Franse premier Valls bekendgemaakt. Volgens Valls zijn alle aangehouden personen familieleden van de hoofdverdachten. De premier sprak tegenover RTL van 'een terroristische dreiging zonder weerga'.

Lees de ontwikkelingen van gisteren en vannacht in ons eerdere liveblog.

null Beeld epa
Beeld epa

Dit zijn de foto's van de twee hoofdverdachten van de aanslag op Charlie Hebdo. Het gaat om de twee broers Chérif en Said Kouachi. Ze zijn volgens de politie 'gewapend en gevaarlijk'.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Een collage van internationale ochtendkranten van donderdag 8 januari:

Een klasgenoot van de jonge verdachte die zichzelf afgelopen nacht aangaf bij de politie, liet tegenover de Franse zender BFM TV weten dat de jongen woensdagochtend op zijn middelbare school was in Charleville, op het moment dat de aanslag in Parijs werd gepleegd. De jongen zou 'overweldigd' zijn van het nieuws dat hij als verdachte werd genoemd. De verdachte heeft volgens de politie de twee daders van de schietpartij mogelijk geholpen.

De politie in Frankrijk heeft drie verdachten in het vizier. Twee van hen zijn deze zomer uit Syrië naar Frankrijk teruggekeerd en komen uit Pantin in het noordoosten van Parijs. Zij zijn 32 en 34 jaar oud.De klopjacht op hen gaat door.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden