Teruglezen

Teruglezen: Klopjacht op daders na bloedige aanval op Charlie Hebdo

De wereld werd op woensdag 7 januari opgeschrikt door de bloedige fundamentalistische aanval op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. De daders wisten te ontsnappen, een klopjacht van de politie volgde. Overal in Europa gingen mensen de straat op. Lees hier het liveblog van deze dag terug. En lees hier het liveblog van donderdag 8 janurari, de dag erna.

Politie-actie in Reims Beeld reuters
Politie-actie in ReimsBeeld reuters

Bij de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs vielen gisteren twaalf doden. De politie is bezig met een klopjacht op de twee andere verdachten. Franse media berichtten afgelopen nacht over een politie-actie in Reims.

De Franse politie bracht later op de nacht een opsporingsbericht naar buiten met daarin foto's van de twee voortvluchtige verdachten. Volgens het bericht zijn de twee gevaarlijk en gewapend.

De 18-jarige gearresteerde jongen zou geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. Wel stond hij vorig jaar nog ingeschreven bij een school in de stad Reims. De verdachte gaf zich aan in de plaats Charleville-Mézières, in het noorden van Frankrijk. Franse media meldden dat er mogelijk ook andere aanhoudingen zijn verricht. Het zou gaan om mensen die banden hebben met de twee oudere verdachten.

Identiteit slachtoffers
De identiteit van alle doden die zijn gevallen bij de aanval op de redactie van weekblad Charlie Hebdo zijn bekend. De Franse krant Le Monde publiceerde de namen van alle doden.

Vijf doden zijn tekenaars van het blad, namelijk Cabu, Charb, Tignous, Wolinski en Honoré. Charb wordt bovendien gezien als de hoofdredacteur van het satirische blad. Ook econoom Bernard Maris, eindredacteur Moustapha Ourrad en kroniekschrijfster en psychoanaliste Elsa Cayat zijn vermoord.

Onder de doden zijn ook twee agenten: Franck Brinsolaro en Ahmed Merabet. De laatste werd buiten het gebouw gedood; het is gefilmd hoe een van de daders hem van dichtbij door zijn hoofd schoot terwijl hij gewond op de grond ligt. Brinsolaro was belast met het beschermen van Charb. Naast de doden zijn er elf gewonden, van wie vier in kritieke toestand.

Identiteit verdachten
De twee schutters zouden Said en Sheirf Kouachi zijn, Frans-Algerijnse broers van 32 en 34 jaar oud. De twee mannen zijn broers en teruggekeerde Syriëgangers. De derde verdachte zou achttien jaar zijn en luisteren naar de naam Hamid Mourad. Zijn nationaliteit is nog niet bekend.

Een van de twee verdachte broers werd in 2008 veroordeeld bij de ontmanteling van een Iraakse cel in Parijs. Hij zou tien jongeren hebben geronseld voor de strijd in Irak. In 2005 wilde hij naar Damascus vertrekken, maar werd hij tegengehouden.

Redactievergadering
De schutters stormden iets voor het middaguur zwaarbewapend het kantoor van Charlie Hebdo in Parijs binnen. Daar was net een redactievergadering bezig. Ze schreeuwden 'Allahu Akbar' (God is groot) en noemden de aanwezigen bij hun voornaam, voordat ze hen doodden. Ook raakten zeker elf mensen gewond, van wie vier ernstig.

Na de moordpartij vertrokken de daders met een zwarte Citroën. Die werd later in het noorden van Parijs teruggevonden. Daar zouden de daders volgens ooggetuigen een andere auto, een witte Renault, hebben meegenomen.

Lees hieronder het liveverslag terug.

Politie-actie in Reims waar een gebouw werd binnengevallen, waarschijnlijk om bewijsmateriaal te verzamelen Beeld afp
Politie-actie in Reims waar een gebouw werd binnengevallen, waarschijnlijk om bewijsmateriaal te verzamelenBeeld afp
Bijeenkomst in Clermont-Ferrand Beeld afp
Bijeenkomst in Clermont-FerrandBeeld afp

Dit liveblog wordt afgesloten. Het liveblog van donderdag kunt u hier volgen.

Dit zijn de foto's van de twee hoofdverdachten van de aanslag op Charlie Hebdo. Het gaat om de twee broers Chérif en Said Kouachi.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Een collage van internationale ochtendkranten van donderdag 8 januari:

Een klasgenoot van de jonge verdachte die zichzelf afgelopen nacht aangaf bij de politie, liet tegenover de Franse zender BFM TV weten dat de jongen woensdagochtend op zijn middelbare school was in Charleville, op het moment dat de aanslag in Parijs werd gepleegd. Hij kan, volgens hem, dus niet betrokken zijn geweest bij de aanslag.

De jongen zou 'overweldigd' zijn door het nieuws dat hij als verdachte werd genoemd. De politie zegt dat de jongen de twee daders van de schietpartij mogelijk heeft geholpen.

De politie in Frankrijk heeft drie verdachten in het vizier. Twee van hen zijn deze zomer uit Syrië naar Frankrijk teruggekeerd en komen uit Pantin in het noordoosten van Parijs. Zij zijn 32 en 34 jaar oud. De klopjacht op hen gaat door.

De anti-terreuractie in de Noord-Franse stad Reims is vanochtend sterk afgezwakt. Er zijn minder agenten ter plaatse, hoewel het politieonderzoek in de huizen doorgaat. Dat melden Franse media.

Twee verdachten van de aanslag in Parijs verbleven de afgelopen weken in Reims, berichtte de krant Le Monde na gesprekken met de lokale jeugd. De politie begon rond elf uur 's avonds met de huiszoekingen. Het is niet bekend of er bewijsmateriaal is gevonden.

Internationale en landelijke kranten staan vandaag in het teken van de bloedige aanslag op tijdschrift Charlie Hebdo, gisteren in Parijs. De Belgische krant De Tijd heeft alleen zwarte blokken op de voorpagina; het AD kopt: 'Wij zijn allemaal Charlie' en De Morgen heeft een cartoon waarop een journalist zich met een potlood tegen een terrorist verweert.

null Beeld De Morgen
Beeld De Morgen

De Franse politie heeft een opsporingsbericht naar buiten gebracht met daarin foto's van de twee voortvluchtige verdachten. Volgens het bericht zijn de twee gevaarlijk en gewapend.

Franse agenten houden het gebouw in Reims onder schot dat doorzocht wordt Beeld afp
Franse agenten houden het gebouw in Reims onder schot dat doorzocht wordtBeeld afp

De jongste van de drie vermoedelijke daders van de aanslag in Parijs heeft zich aangegeven bij de politie. Dat melden Franse media. De achttienjarige jongen is gearresteerd en vastgezet door de politie. De jongen zou zich hebben aangegeven, omdat hij zijn naam op sociale media zag opduiken in berichten over de aanslag.

De 18-jarige jongen zou geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. Wel stond hij vorig jaar nog ingeschreven bij een school in de stad Reims. De verdachte gaf zich aan in de plaats Charleville-Mézières, in het noorden van Frankrijk. Franse media meldden dat er mogelijk ook andere aanhoudingen zijn verricht. Het zou gaan om mensen die banden hebben met de twee oudere verdachten.

De identiteit van alle doden die zijn gevallen bij de aanval op de redactie van weekblad Charlie Hebdo zijn bekend. De Franse krant Le Monde publiceerde de namen van alle doden.

Vijf doden zijn tekenaars van het blad, namelijk Cabu, Charb, Tignous, Wolinski en Honoré. Charb wordt bovendien gezien als de hoofdredacteur van het satirische blad. Ook econoom Bernard Maris, eindredacteur Moustapha Ourrad en kroniekschrijfster en psychoanaliste Elsa Cayat zijn vermoord.

Onder de doden zijn ook twee agenten: Franck Brinsolaro en Ahmed Merabet. De laatste werd buiten het gebouw gedood; het is gefilmd hoe een van de daders hem van dichtbij door zijn hoofd schoot terwijl hij gewond op de grond ligt. Brinsolaro was belast met het beschermen van Charb.

Ook een voormalig chef van het ambtenarenapparaat in Clermont-Ferrand, Michel Renaud, is overleden. Verder is Frédéric Boisseau, een medewerker van de facilitaire dienst, gedood bij de aanval.

Naast de doden zijn er elf gewonden, van wie vier in kritieke toestand.

Cartoonists van Charlie Hebdo Cabu, Charb en Luz in 2011. Beeld getty
Cartoonists van Charlie Hebdo Cabu, Charb en Luz in 2011.Beeld getty

Veel politieagenten zijn al vertrokken bij de plaats in Reims waar eerder naar de verdachten werd gezocht. Een paar gebouwen blijven onder toezicht staan, meldt France 3.

Volgens I-TV zou het niet gaan om een offensief, maar om een operatie om DNA en vingerafdrukken te vergaren. De gewapende politie is een gebouw binnengegaan en heeft dat even later weer verlaten.

De politie is een gebouw binnengevallen in Reims maar is onverrichter zake weer naar buiten gekomen.

Er vliegen helikopters rond boven het gebied waar de actie plaatsvindt. De wijde omtrek is afgezet. Er zijn ook sluipschutters ingezet, is te zien op foto's van France 3.

De politie-actie is live te zien op BFM TV.

Er is een grote politie-operatie gaande in Reims in het noordoosten van Frankrijk. Dit meldt AFP. Er is een grote anti-terrorisme-eenheid onderweg naar Reims.

Volgens een woordvoerder van de politie is het drietal 'door de politieaandacht en de aandacht op sociale media gevlucht, of er gaat geschoten worden.'

Eerder gingen er al hardnekkige geruchten dat de verdachten zich in Reims zouden ophouden. De achttienjarige verdachte waar de politie onder anderen naar op zoek is, stond vorig jaar nog ingeschreven op een school in Reims.

Volgens een journalist van France 2 die ter plekke is er inderdaad een actie gaande in Reims maar is het nog te vroeg om iets anders aan te kondigen. 'We kunnen niets zeggen in verband met de veiligheid, maar ik kan bevestigen dat de operatie niet in Reims is voltooid', twittert journalist Hugo Clément.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Franse president Hollande gebeld. Obama noemde de schietpartij een laffe en kwaadaardige daad en beloofde Frankrijk te helpen met de jacht op de daders.

'De aanslag in Frankrijk is een herinnering dat zulke tragedies overal in de wereld kunnen optreden. Het feit dat dit een aanval op journalisten was, een aanslag op onze vrije pers, onderstreept ook de mate waarin deze terroristen de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van de pers vrezen', zei Obama.

Obama. Beeld afp
Obama.Beeld afp

De cartoon van Volkskrant-cartoonist Jos Collignon:

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Burgemeester Jozias van Aartsen heeft de politie opdracht gegeven gebouwen van Franse instellingen in Den Haag extra te beveiligen naar aanleiding van de aanslag in Parijs. Om welke Franse instellingen het gaat, wilde de woordvoerder van Van Aarsten uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen. 'Maar daar zijn er heel wat van.'

Jozias van Aartsen. Beeld anp
Jozias van Aartsen.Beeld anp

De Britse krant The Guardian meldt dat de drie verdachten zijn gearresteerd. De krant baseert zich op een woordvoerder van de politie. The Guardian zegt ook dat de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve kortgeleden de arrestatie nog ontkende.

De minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve roept op tot voorzichtigheid met betrekking tot het verspreiden van informatie: 'Ik herinner iedereen aan zijn verantwoordelijkheid, het verspreiden van verschillende informatie bemoeilijkt het onderzoek.'

Ook maakt hij bekent dat er 16 ME-eenheden en politie-bataljons in Parijs actief zullen zijn. Vanaf morgenochtend komen hier 150 militairen bij. In de loop van de dag zullen nog 200 leden van het Ministerie van Defensie bijkomen.

De minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Beeld afp
De minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.Beeld afp

Een van de twaalf doden is cartoonist Philippe Honoré, zo melden Franse media. Dit maakt hem de vijfde satirische cartoonist die is gedood bij de aanslag. Eerder werd al bekendgemaakt dat cartoonisten Cabu, Charb, Tignous en Wolinski omkwamen bij de aanslag.

Honoré maakte de laatste getwitterde cartoon van Charlie Hebdo, waarin IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi wordt bespot.

Ook econoom Bernard Maris, eindredacteur Moustapha Ourrad en kroniekschrijver Michel Renaud zijn vermoord. De twee agenten zijn Franck D. en Ahmed Merabet. De laatste werd buiten het gebouw gedood. Een van de agenten was belast met het beschermen van hoofdredacteur Charb.

De gedode receptionist is Michel Renaud, de identiteit van de genodigde is niet bekend.

Nicolas Sarkozy, leider van de centrumrechtse UMP (Unie voor een Volksbeweging) en de voormalige Franse president, heeft morgenvroeg om 09.30 uur een ontmoeting met president Hollande over de aanslag, meldt Le Figaro.

Vrijdag komt voorzitster van het Front National Marine le Pen bij Hollande op gesprek.

Sarkozy. Beeld afp
Sarkozy.Beeld afp

De Franse krant La Liberation meldt dat de verdachten zijn gelokaliseerd. Eerder meldde de krant dat de verdachten waren opgepakt in Reims, op basis van bronnen bij de politie. Even later trok de krant het bericht weer terug. Het ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent de arrestatie, zo meldt de krant.

Spanje heeft het terreurdreigingsniveau verhoogd van niveau 2 naar niveau 3 na de aanslag in Frankrijk. Vijf is het hoogste dreigingsniveau.

Hoewel het dreigingsniveau is verhoogd, zijn er volgens de Spaanse minister van binnenlandse zaken Jorge Fernando Diaz geen aanwijzingen dat een aanslag ophanden is. De verhoging betekent wel dat de Spaanse autoriteiten meer veiligheidsmaatregelen treffen bij belangrijke infrastructurele plekken. Welke dat precies zijn heeft Fernando Diaz niet gezegd.

In diverse Nederlandse steden wordt donderdag om 18.00 uur gedemonstreerd als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag van woensdag in Parijs. Dat gebeurt op hetzelfde moment dat in Parijs een stille tocht wordt gehouden.

In ieder geval Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Leeuwarden, Leiden, Hilversum en Zoetermeer doen mee. Maastricht laat weten volgende week een debat te organiseren waar de thema's persvrijheid en democratie centraal zullen staan.

De Franse politie heeft drie verdachten van de aanslag in beeld. De twee schutters zijn Said en Sheirf Kouachi, Frans-Algerijnse broers van 32 en 34 jaar oud. De broers zijn deze zomer uit Syrië naar Frankrijk teruggekeerd en komen uit Pantin in het noordoosten van Parijs, melden Franse media.

De derde verdachte zou een jongen van achttien zijn zonder vaste woon- of verblijfplaats. Zijn naam is Hamid Mourad, zijn nationaliteit is nog niet bekend. Hij stond vorig jaar nog ingeschreven bij een school in de stad Reims in Noordoost-Frankrijk.

Een van de twee verdachten werd in 2008 veroordeeld bij de ontmanteling van een Iraakse cel in Parijs. In 2005 wilde hij naar Damascus vertrekken, maar werd hij tegengehouden.

Op deze plaatsen in de wereld worden bijeenkomsten gehouden om de slachtoffers van de aanslag in Parijs te herdenken en op te komen voor de vrijheid:

null Beeld ap
Beeld ap

Een paar honderd mensen kwamen vanavond bijeen op de Dam in Amsterdam. Het was een stil protest, in allerijl georganiseerd via social media. Sommige demonstranten hielden haastig geprinte A4’tjes in de lucht met de tekst ‘Je suis Charlie’, anderen staken een cartoon of een pen in de lucht, net als bij de betoging in Parijs, schrijft Volkskrant-verslaggever Rik Kuiper.

Heel even klonken er leuzen: ‘Vive la liberté!’ en ‘Vive la liberté de la presse!’ De bijeenkomst in Amsterdam verliep rustig. ‘Als God bestaat, dan moet hij mensen gelukkig maken’, zegt Nosrat Mansouri Gilani, die jaren geleden uit Iran naar Nederland vluchtte. ‘Wat er vandaag gebeurde, klopt daarom niet. Deze mensen moorden voor een God die mensen gelukkig zou moeten maken. Ik kan daar niet bij.’

Een demonstrant op de Dam in Amsterdam vanavond. Beeld Rik Kuiper
Een demonstrant op de Dam in Amsterdam vanavond.Beeld Rik Kuiper
De Dam vanavond. Beeld Rik Kuiper
De Dam vanavond.Beeld Rik Kuiper

De Volkskrant-strip Sigmund is ook gewijd aan de aanslag op Charlie Hebdo.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Associated Press, het grootste persbureau ter wereld, verwijdert alle Charlie Hebdo-covers waarop de profeet Mohammed is afgebeeld. Andere media, zoals New York Daily News en The Daily Telegraph, kiezen voor het blurren van de afbeeldingen. Lees hier meer.

'Blijf alert.' Dat geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken mensen mee die reisadvies willen over Frankrijk. De kleurcode voor Frankrijk is wel nog steeds gewoon groen, dat staat voor 'geen bijzondere veiligheidsrisico's'.

'Naar aanleiding van de terroristische aanslag op een redactie in Parijs op 7 januari 2015 neemt de Franse overheid extra veiligheidsmaatregelen voor Parijs en omgeving (Ile-de-France)', vermeldt BuZa op de site.

Voor meer informatie over de veiligheidsmaatregelen worden Nederlanders doorverwezen naar een site over terrorismebestrijding van de Franse regering.

Morgen is een dag van nationale rouw in Frankrijk. Om 12.00 uur is er een minuut stilte. De vlaggen zullen drie dagen halfstok hangen. Dit heeft de Franse president François Hollande zojuist bekendgemaakt tijdens een korte persconferentie.

Bij de aanslag schoten de drie gemaskerde en zwaarbewapende daders twaalf mensen dood. 'Deze mannen, deze vrouw, zijn dood om het idee dat ze hadden', aldus Hollande. 'Ze zijn vandaag onze helden.'

'Vrijheid is altijd sterker dan barbaarsheid. Dat u allen samenkomt, op allerlei manieren, is wat ons antwoord moet zijn. Ons beste wapen is onze eenheid. Wij zullen voor niets buigen. We zullen de vrijheid blijven verdedigen in de naam van de slachtoffers. Leve de republiek en leve Frankrijk', zei Hollande.

null Beeld reuters
Beeld reuters
De redactie van de Agence France Press houdt bordjes met de tekst Wij zijn Charlie omhoog Beeld AFP
De redactie van de Agence France Press houdt bordjes met de tekst Wij zijn Charlie omhoogBeeld AFP

De politie in Parijs heeft in het onderzoek naar de daders van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo twee appartementen doorzocht. Dat meldt de krant Le Parisien. Niemand is aangehouden, zo heeft de krant van bronnen bij de politie vernomen.

Het ene appartement ligt in Pantin in het noordoosten van de Franse hoofdstad, het andere in Gennevilliers in het noordwesten van Parijs. Mogelijk was het appartement in Pantin een schuiladres van de daders. Zij vluchtten na de aanslag in de richting van de Porte de Pantin, tot de politie hun vluchtauto uit het oog verloor.

Agenten in Parijs. Beeld ap
Agenten in Parijs.Beeld ap

De twaalf doden in Parijs zijn acht journalisten, twee agenten, een genodigde en een receptionist. De gedode journalisten zijn tekenaars Cabu, Charb, Tignous en Wolinski en econoom Bernard Maris. Van de drie andere vermoorde journalisten zijn de namen nog niet bekend. De twee agenten zijn Franck D. en Ahmed Merabet. De laatste werd buiten het gebouw gedood. De gedode receptionist is Michel Renaud, de identiteit van de genodigde is niet bekend. Dit meldde de Franse openbaar aanklager François Molins vanavond in Parijs. Lees hier meer over de identiteit van de slachtoffers.

Er zijn nog elf gewonden, waaronder vier in kritieke toestand. Een lijst met de namen van de twaalf slachtoffers is overhandigd aan het Openbaar Ministerie. 'Dit is belangrijk omdat hiermee kan worden overgegaan tot het geven van psychische hulp aan de nabestaanden', zei Molins.

Charb, een van de slachtoffers van de aanslag. Beeld afp
Charb, een van de slachtoffers van de aanslag.Beeld afp
Georges Wolinski, een van de slachtoffers, in 1989. Beeld afp
Georges Wolinski, een van de slachtoffers, in 1989.Beeld afp

De aanslag op het kantoor van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo was een laffe, kwaadaardige aanval op journalisten en de vrije pers. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd.

Obama heeft nog niet met zijn Franse ambtgenoot François Hollande gesproken, maar hoopt dat later vandaag nog te doen. Obama noemde Frankrijk een van Amerika's oudste en sterkste bondgenoten, die zij aan zij heeft gestaan met de Verenigde Staten sinds de aanslagen van 11 september 2001.

Lees hier meer reacties.

'Als Parijs morgen om 18.00 uur de mars houdt, laten wij op dat moment ook in Nederland elkaar opzoeken, met een bijeenkomst bij ons vrijheidsbeeld op de Dam.' Daartoe roept Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) op op Facebook en Twitter.

Op dit moment worden er in Amsterdam en door heel Europa ook spontane bijeenkomsten georganiseerd.

De aanslag op Charlie Hebdo zal wellicht belangrijke gevolgen hebben voor politiek en journalistiek. Frankrijk-correspondent Peter Giesen waagt zich vanuit Parijs aan een vroege duiding. Lees het hier.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam overweegt een gesprek met de hoofdredacties die in de hoofdstad zijn gevestigd. Dat zei hij vandaag tegen AT5. 'Net zoals we dat bijvoorbeeld doen met de joodse gemeenschap als daar iets gebeurt. We moeten er goed over nadenken over hoe we hier in Amsterdam op kunnen reageren.'

Burgemeester Eberhard van der Laan Beeld anp
Burgemeester Eberhard van der LaanBeeld anp

Openbaar aanklager van Parijs François Molins heeft zojuist tijdens een persconferentie bevestigd dat de schutters wraak namen voor het beledigen van de profeet Mohammed. Volgens Molins riepen de schutters: 'de profeet is gewroken'.

Molins sprak over 'minstens twee daders', waardoor de eerdere uitspraak van de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve over drie daders weer in twijfel wordt getrokken.

Mollins wilde nog geen informatie geven over de vorderingen van het onderzoek. 'We hebben overduidelijk te maken met zeer gevaarlijke individueen, openbaarheid van informatie zou het onderzoek in gevaar kunnen brengen.' Getuigen of personen met meer informatie worden opgeroepen zich te melden. Er is een speciaal telefoonnummer ingesteld.

Openbaar aanklager van Parijs Francois Molins Beeld afp
Openbaar aanklager van Parijs Francois MolinsBeeld afp
Franse agenten doen onderzoek voor de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Beeld ap
Franse agenten doen onderzoek voor de redactie van Charlie Hebdo in Parijs.Beeld ap

Een betoog op de website van de Britse zakenkrant Financial Times heeft een storm van kritiek veroorzaakt. Opiniemaker Barber stelde vandaag dat de satire van het magazine Charlie Hebdo dom is en provocerend naar Franse moslims: ‘Gezond verstand kan nuttig zijn bij bladen als Charlie Hebdo of het Deense Jyllands-Posten.’ Barber merkt wel op dat hij op geen enkele wijze de aanslag op het Franse weekblad wil vergoelijken.

Ook op de Dam in Amsterdam is een spontane bijeenkomst ter nagedachtenis van de slachtoffers van de schietpartij bij het satirische blad. Ook wordt er stil gestaan bij de persvrijheid. Er zouden ongeveer 200 mensen aanwezig zijn.

Op Facebook is een evenement aangemaakt waarin men wordt opgeroepen om vanavond naar de Dam te komen en stil te staan bij de slachtoffers van de schietpartij bij de redactie van Charlie Hebdo en de persvrijheid. Ook op Twitter verschijnen oproepjes.

De spontane bijeenkomst is een van de vele die in Europa zijn georganiseerd naar aanleiding van de aanslag.

Place de la République in Parijs stroomt vol met Fransen die hun steun willen betuigen. Honderen Fransen houden een pen of potlood of een kaars in de lucht.

Na de aanslag was de site van Charlie Hebdo een tijd onbereikbaar. Nu is er een tekening te zien met de tekst 'Je suis Charlie'. De website van Charlie Hebdo is weer te bereiken maar toont nu alleen nog maar een afbeelding met de tekst Je Suis Charlie:

null Beeld Charlie Hebdo
Beeld Charlie Hebdo

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft zojuist in een toespraak, uitgesproken in het Engels en in het Frans, zijn steun voor Frankrijk uitgesproken. 'Alle Amerikanen staan vandaag achter Frankrijk. Niet alleen in woede om deze misdadige aanslag, maar ook in solidariteit en toewijding, zowel in de strijd tegen extremisme als in de strijd voor hetgeen de extremisten zo erg vrezen, en wat onze landen altijd heeft verenigd: vrijheid. Niemand weet beter dan de Fransen dat democratie een prijs heeft, want democratie vindt zijn oorsprong in Frankrijk.

'De moorden die vandaag plaatsvonden zijn onderdeel van een grotere confrontatie tussen beschaving en zij die tegen een beschaafde wereld zijn. Ondanks de aanslagen van vandaag, zal beschaving uiteindelijk overwinnen. Dappere en fatsoenlijke mensen over de hele wereld zullen nooit toegeven aan hen die onze kernwaarden willen vernietigen.'

John Kerry Beeld afp
John KerryBeeld afp

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) heeft de aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs vandaag sterk veroordeeld. Zij spreken van een 'afgrijselijke en barbaarse aanslag op journalisten, op de vrijheid van meningsuiting en op de vrijheid van godsdienst'. Het medeleven van de moskeeën gaat uit naar alle directe betrokkenen. 'Samen met iedereen die de democratie en de rechtsstaat een warm hart toedraagt, blijven wij strijden tegen geweld, haat, terreur en extremisten, ongeacht wie de afzender is', aldus de RMMN.

Een militair bij de Eiffeltoren. Frankrijk is in de hoogste staat van paraatheid na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Beeld reuters
Een militair bij de Eiffeltoren. Frankrijk is in de hoogste staat van paraatheid na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.Beeld reuters

In Parijs en Brussel worden spontane betogingen georganiseerd na de bloedige aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Via sociale media wordt iedereen opgeroepen zich aan te sluiten om steun uit te spreken aan de slachtoffers en hun familieleden.

De Place de la République in het hart van Parijs vormt het beginpunt van een manifestatie. Onder de noemer JeSuisCharlie (Ik ben Charlie) worden via sociale media Parijzenaars opgeroepen te komen.

In Brussel is de verzamelplek het plein voor het Europees Parlement. Daar begint om 18.30 uur een protestactie. Iedereen is gevraagd een tijdschrift mee te nemen om 'ja te zeggen tegen vrijheid en nee tegen fanatisme'. Het is een initiatief van EU-parlementariërs.

null Beeld afp
Beeld afp

De journalisten van grote Franse kranten als Le Monde en Les Echos hebben samen met Radio France en persbureau AFP hun solidariteit geuit met de slachtoffers.

'Wij, journalisten, willen onze diepste droefenis en onze woede uitdrukken over wat er gebeurd is, en betuigen steun aan onze collega's, aan de politieagenten en aan de families die geraakt zijn door deze verschrikkelijke aanslag. Door hen als doelwit te nemen, hebben de aanvallers onze vrijheid en onze democratie aangevallen. Journalisten zullen deze waarden onophoudelijk verdedigen, dit onuitwisbare recht op de vrijheid van meningsuiting.'

Het weekblad kreeg de afgelopen bedreigingen 'die van terugkerende aard waren, en de afgelopen dagen steeds ernstiger werden.' Dat zegt een woordvoerder van de Parijse politie tegen Le Figaro.

Hoofdredacteur van Charlie Hebdo Gérard Biard heeft ook gereageerd op de aanslag. 'Ik begrijp niet dat mensen met zwaar wapentuig een krant kunnen aanvallen. Een krant is geen oorlogswapen', zei tegen de Franse krant Le Monde.

Biard was op vakantie in Londen. 'Ik ben ingestort en verontwaardigd. We waren ondanks de bedreigingen niet bang, we hadden geen nieuwe concrete bedreigingen ontvangen. Je kunt geen blad maken als je in angst leeft'.

Een gewonde van de aanslag wordt op een brancard een ambulance ingereden. Beeld ap
Een gewonde van de aanslag wordt op een brancard een ambulance ingereden.Beeld ap

Wereldwijd hebben cartoonisten naar de pen gegrepen om hun steun aan Charlie Hebdo te betuigen. De Volkskrant zette de tekeningen op een rij.

Koning Willem-Alexander is diep geschokt door de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Hij heeft president Hollande van Frankrijk zijn medeleven en condoleances overgebracht alsmede zijn persoonlijke betrokkenheid en de steun van het Nederlandse volk 'ook bij het verdedigen van de democratische waarden die aan de basis van onze samenlevingen staan'. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst namens de koning bekendgemaakt.

De koning tijdens de kersttoespraak van 2014. Beeld anp
De koning tijdens de kersttoespraak van 2014.Beeld anp

Cartoonist Bernard 'Willem' Holtrop zat in de trein onderweg naar Parijs toen de aanslag plaatsvond. Hij zou morgen naar de redactie van Charlie Hebdo gaan. Hij tekende sinds de oprichting van het blad in 1969 cartoons voor Charlie Hebdo. Hij sprak vandaag met Omroep Gelderland. 'Ik heb het allemaal in de trein gehoord. Het is schokkend, het zijn niet alleen collega's, maar ook vrienden. Ik werkte al heel lang voor Charlie Hebdo.'

Holtrop had nooit gedacht dat zijn werk zo gevaarlijk is, zegt hij. 'Nee, nooit. Ik dacht altijd dat de pers niet zo gevaarlijk zou zijn, maar daar heb ik me dan een beetje in vergist. Laten lachen is gevaarlijk ja.' Hij noemt de aanslag een 'aanslag op de hele pers' en een 'intimidatie'.

De daders hadden bewust voor deze dag gekozen om hun aanslag te plegen, denkt hij. 'Het gebeurde tijdens de wekelijkse redactievergadering, dus dat hebben ze goed uitgekozen.'

Holtrop won in 2007 de inktspotprijs met een cartoon over de 'veilige grenzen' van Israël. Beeld ANP
Holtrop won in 2007 de inktspotprijs met een cartoon over de 'veilige grenzen' van Israël.Beeld ANP

Een 33-jarige makelaar liep rond half twaalf 's ochtends de deur uit in het 19e arrondissement en zag daar twee mannen, waarvan een met een raketwerper, uit hun eerste vluchtwagen stappen en wegrijden in een grijze Renault Clio.

'Zeg maar tegen de media dat we van Al Qaida in Jemen zijn', riepen de mannen volgens de ooggetuigen. Dat meldt de Franse krant 20minutes.

Franse politie draagt een gewonde op een stretcher weg van de redactie van Charlie Hebdo. Beeld reuters
Franse politie draagt een gewonde op een stretcher weg van de redactie van Charlie Hebdo.Beeld reuters

Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs heeft alle Fransen 'en verdedigers van de vrijheid' opgeroepen morgenavond 'op een solidaire en stille manier' de straat op te gaan na de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo. De stille tocht moet om 18.00 uur beginnen op de Place de la République in het oosten van de Franse hoofdstad. 'Dit bloedbad dompelt ons land, onze stad en onze democratie in rouw. Wij zijn zojuist in het hart van onze vrijheid getroffen', aldus de burgemeester in een verklaring.

Op Twitter wordt met de hashtag #jesuischarlie medeleven betuigd aan het Franse weekblad. De leus is inmiddels trending.

Tekenares Corinne Rey overleefde de aanslag en vertelde haar eerste ervaringen aan de krant l'Humanité.

'Er stonden twee gemaskerde mannen voor de deur die ons met hun wapens bedreigden en toegang eisten. Ik tikte de code van de deur in, toen schoten ze op Wolinski, Cabu. Het duurde vijf minuten. Ik had me onder een bureau verstopt (...) Ze spraken perfect Frans, en zeiden dat ze van Al Qaida waren.'

undefined

De Nederlandse cartoonist Joep Bertrams reageerde op de aanslag door zelf een cartoon erover te publiceren.

De Franse ministerraad is momenteel in crisisberaad bijeengekomen. Het presidentiële paleis plaatste een foto van de bijeenkomst op Twitter.

Drie verschillende daders hebben de beschietingen uitgevoerd. Dat heeft een woordvoerder van de veiligheidsdiensten bevestigd tegenover persbureau Associated Press.

Het is geen toeval dat de daders ervoor hebben gekozen om op woensdag de aanslag te plegen, zegt de Nederlandse tekenaar Bernhard Willem Holtrop tegen het Algemeen Dagblad. Volgens de tekenaar, die vaker voor Charlie Hebdo heeft gewerkt, is dat de dag waarop de hele redactie atijd bij elkaar kwam.

De terroristen riepen volgens verschillende getuigen dat ze lid waren van terreurbeweging Al Qaida, meldt de Franse krant le Parisien.

Premier Rutte betuigt op Twitter zijn medeleven met het Franse volk. 'De afschuwelijke en laffe terreurdaad in Parijs raakt ons allemaal.'

De laatste editie van Charlie Hebdo is gewijd aan de Franse schrijver Michiel Houellebecq. Diens roman over een Frankrijk dat een islamitische regering krijgt ligt sinds vandaag in de Franse winkels.

In Soumission krijgt Frankrijk in 2022 zijn eerste islamitische president. Toch is het verhaal geen aanval op de islam. Onder moslimleiding wordt Frankrijk zelfs weer gelukkig. Het is even slikken als de minirok wordt verbannen, maar ook de werkloosheid verdwijnt als sneeuw voor de zon, omdat alle vrouwen thuis blijven. De orde keert terug, de criminaliteit daalt en al snel hervindt Frankrijk een optimisme dat het sinds de jaren zeventig niet meer heeft gekend.

'Je kunt dit boek niet als een pessimistische voorspelling beschouwen', zei Houellebecq in een interview met de Paris Review. 'Uiteindelijk gaan de zaken niet zo slecht.'

De auteur stelt zelf dat hij niet heeft willen provoceren met zijn fictieve toekomstbeeld.

Het blad Charlie Hebdo moest het meerdere keren ontgelden vanwege de publicatie van cartoons over de profeet Mohammed. In november 2011 waren na de publicatie van een speciaal nummer onder de titel Sharia Hebdo met de profeet Mohammed als gasthoofdredacteur, de redacties in vlammen opgegaan. Ook de website van het blad is herhaaldelijk door hackers aangevallen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemt de terroristische daad een 'aanslag op de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting'. 'Deze verschrikkelijke daad is niet enkel een aanslag op de levens van Franse burgers, maar ook een aanslag op basisvrijheden van onze democratische cultuur. Op geen enkele manier is dit te rechtvaardigen.'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel. Beeld getty
De Duitse bondskanselier Angela Merkel.Beeld getty

De daders van de aanslag waren getraind, zegt de Franse terrorisme-expert Jean Charles Brisard tegen de BBC. 'Op basis van de beelden van de aanslag kunnen we zeggen dat de daders getraind waren, goed voorbereid en uitgerust. Ze hadden militaire wapens en droegen waarschijnlijk kogelvrije vesten. Deze mannen waren opgeleid en vastberaden deze daad te plegen. Deze aanslag is waarschijnlijk de ergste in Frankrijk in de afgelopen dertig jaar.'

De daders van de aanslag zijn volgens ooggetuigen door de politie achtervolgd tot in het negentiende arrondissement van Parijs. Daar zijn ze 'in enkele seconden' overgestapt in een andere auto, een grijze Renault Clio. Ook de Clio is daarop vastgereden, waarna de daders te voet verder zijn gevlucht. De mannen, waarschijnlijk zijn het er drie, zijn nog steeds voortvluchtig. Dat meldt de Franse krant Libération.

Cartoonist Charbonnier ('Charb') tekende voor het laatste nummer van Charlie Hebdo onderstaande cartoon. De tekst luidt: 'Nog geen aanslagen in Frankrijk'. De jihadist zegt vervolgens: 'Maar wacht, we hebben nog tot het einde van januari om onze wensen te presenteren.' (In Frankrijk mag tot aan het eind van januari nieuwjaarswensen worden gegeven, red.)

Charbonnier werd gedood bij de aanslag. Ook de tekenaars Cabu, Wolinske en Tignous zijn omgekomen, meldt de krant Le Monde.

Cartoonist en voormalig hoofdredacteur Charb op een foto van december 2012. Beeld afp
Cartoonist en voormalig hoofdredacteur Charb op een foto van december 2012.Beeld afp

Bij aankomst hebben de daders iemand van de receptie gedwongen hen te leiden naar de specifieke journalisten op wie zij het gemunt hadden. Dat meldt het franse dagblad Libération.

Volgens Le Parisien waren de redacteuren van Charlie Hebdo in vergadering toen de terroristen de redactie binnenvielen. Veel redacteuren en tekenaars waren daardoor bijeen in één ruimte. De daders noemden de slachtoffers bij hun voornaam voordat ze hen executeerden, aldus de Franse krant.

Hieronder enkele beelden uit Parijs: ambulances bij de redactie van Charlie Hebdo, de Franse president Hollande die arriveert bij de plek van de aanslag, gehavende politieauto's, gewonden op stretchers.

(Eerdere updates vindt u onder de foto's)

Een agent houdt wacht bij de redactie van Charlie Hebdo. Beeld reuters
Een agent houdt wacht bij de redactie van Charlie Hebdo.Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Gewapende mannen staan oog in oog met een politieauto nabij de redactie van Charlie Hebdo. Beeld afp
Gewapende mannen staan oog in oog met een politieauto nabij de redactie van Charlie Hebdo.Beeld afp

De Britse krant The Telegraph heeft in diens verslaggeving online een cover van Charlie Hebdo met daarop een cartoon van Mohammed geblurd. Waarschijnlijk was de aanslag een vergelding voor de satire die het Franse blad maakte over de islamitische profeet.

Een screenshot van de site van The Telegraph. Beeld .
Een screenshot van de site van The Telegraph.Beeld .

De politie is gearriveerd bij de redacties van andere Parijse kranten om de journalisten te beschermen. Het dagblad Libération plaatste een foto van de agenten die voor de deur staan.

Cartoonist en voormalig hoofdredacteur Stéphane 'Charb' Charbonnier is een van de dodelijk getroffen slachtoffers, meldt de Franse krant Les Echos. Charb kwam voor op de dodenlijst van Al-Qaida vanwege zijn tekeningen van de profeet Mohammed. Volgens Le Point zou ook cartoonist Cabu onder de slachtoffers zijn.

Volkskrantverslaggever Ariejan Korteweg interviewde Charb in 2013. De journalist en cartoonist zei toen niet te vrezen voor een aanslag. Lees het interview hier terug.

PVV-leider Geert Wilders meldt op Twitter dat hij een Kamerdebat heeft aangevraagd met premier Mark Rutte over de aanslag op Charlie Hebdo. Als een meerderheid van de Kamer zijn aanvraag steunt, is een debat mogelijk. De Tweede Kamer is deze week nog met Kerstreces en zou eigenlijk pas volgende week dinsdag weer aan het werk gaan.

De terroristen prezen de naam van Allah tijdens hun aanslag. Ze riepen Allahu akbar (God is groot), zeggen getuigen tegen Franse media. Ook zouden ze hebben geroepen 'We hebben de profeet gewroken'. Die opmerking zou verwijzen naar de cartoons die weekblad Charlie Hebdo publiceerde over profeet Mohammed. In de islam is afbeelden van de profeet verboden. Het blad had daar lak aan en nam de profeet en het geloof geregeld op de hak.

De Parijse politie is nog steeds op zoek naar de daders van de aanslag. Hun auto is verlaten teruggevonden in het 19de arrondissement van Parijs, meldt dagblad le Parisien.

Een twaalfde slachtoffer is overleden, meldt het Franse dagblad 20Minutes. Volgens persbureau Reuters heeft de politie het dodental bevestigd. Onder de twaalf doden zijn twee politieagenten.

President Francois Hollande heeft zojuist gesproken met de pers nabij de redactie van Charlie Hebdo. 'Op het moment dat ik spreek, zijn zeker elf mensen dood en vier mensen verkeren tussen leven en dood. De definiteve telling van alle slachtoffers hebben we nog niet. Veertig mensen zijn in veiligheid gebracht. Pas over een paar uur kunnen we de balans opmaken. Om 14 uur zal de ministerraad bijeenkomen.'

'Het gaat hier zonder twijfel om een terroristische aanslag, bij een krant die al meerdere malen bedreigd is', zei Hollande. 'We zullen de daders achtervolgen zolang het nodig is, en hen straffen.'

Zijn Britse collega David Cameron noemt de aanslag 'sickening'. 'We steunen het Franse volk in de strijd tegen terrorisme en voor de persvrijheid', schrijft de Britse premier op Twitter.

Hollande bij de redactie van Charlie Hebdo. Beeld epa
Hollande bij de redactie van Charlie Hebdo.Beeld epa

Op beelden op internet is te zien hoe twee mannen met kalasjnikovs een politieagent door het hoofd schieten. Rond 11.30 uur drongen twee mannen gewapend met machinegeweren en een raketwerper de redactie binnen van het weekblad. De mannen openden het vuur op de redacteuren. Elf mensen kwamen om, zeker vier mensen zijn zwaargewond.

Op Instagram staat onderstaande video waarin geweerschoten te horen zijn vanuit een straat nabij de redactie van Charlie Hebdo. Te zien is hoe een vrouw achter een auto schuilt.

Volgens Franse autoriteiten zijn ten minste elf doden gevallen bij de aanslag. Dat aantal zal nog oplopen, zegt de Franse president François Hollande. Volgens hem zijn veertig mensen ondertussen in veiligheid gebracht.

Alle journalistieke redacties in Parijs krijgen bescherming van de politie. Dat meldt een journaliste van de Franse zender RTL.

Op Twitter gaat een foto de ronde waarop mogelijk de vluchtauto van de daders te zien is. De route wordt afgesneden door een politieauto. De daders zijn na de aanslag gevlucht. Het is nog onduidelijk of ze echt hebben kunnen ontsnappen.

President François Hollande heeft zojuist het kabinet bij elkaar geroepen voor een crisisbijeenkomst, meldt zender France24. Volgens de Franse president gaat het zonder twijfel om een terroristische aanslag. Hij heeft het veiligheidsniveau verhoogd naar het hoogste niveau. De president is zelf ondertussen aangekomen bij het pand van de redactie.

Vlak voor de aanslag op de redactie plaatste het account @Charlie_Hebdo_ nog een cartoon op Twitter over IS-leider Al-Baghdadi. 'De beste wensen', luidt de cartoon. 'En bovenal een goede gezondheid', zegt de leider van Islamitische Staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden