Teruglezen: Kiev verliest grip op oosten Oekraïne

De regering in de Oekraïense hoofdstad Kiev lijkt steeds minder grip te krijgen op het oostelijke deel van het land, dichtbij schiereiland de Krim. Dat eiland sloot zich eerder bij Rusland aan, op andere plekken in oost-Oekraïne bezetten pro-Russische activisten vandaag verschillende overheidsgebouwen, waaronder politiebureaus. Bij botsingen tussen bezetters en Oekraïense betogers vielen doden, maar tot grote confrontaties kwam het niet.

In de Oekraïense stad Zaporizhia kwam het vandaag tot botsingen tussen pro-Russische activisten en Oekraïnse activisten. Beeld getty

Beide partijen houden zich in de tussentijd relatief kalm. Zowel Oekraïne als Rusland zetten vooralsnog geen militairen in, de Verenigde Staten hebben laten weten zich niet militair in het conflict te willen mengen. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken, vandaag bijeen in Brussel, hebben intussen zwaardere sancties aangekondigd tegen Rusland. Dat land achtten zijn verantwoordelijk voor de gedeeltelijke bezetting van het oosten van Oekraïne.

Volkskrant.nl hield de hele dag een liveblog bij over de ontwikkelingen in Oekraïne. Lees dat hieronder nog eens terug.

14 april 2014, 19:29

Fikse rentesprong moet Oekraïnse munt stutten
De Oekraïense centrale bank grijpt in om de sterke waardedaling van de munt van het land, de hryvna, een halt toe te roepen. Het belangrijkste rentetarief gaat flink omhoog, van 6,5 naar 9,5 procent, werd vandaag bekendgemaakt.

Het bestuur van de centrale bank acht de ingreep noodzakelijk 'om de inflatie te beteugelen en de situatie op de geldmarkt in balans te brengen.' De hryvna is sinds begin dit jaar met ruim een derde in waarde gedaald ten opzichte van de dollar.

Het zich voortslepende conflict tussen Oekraïne en Rusland heeft ook zware gevolgen voor de Oekraïense economie. Het land dreigt voor de derde keer sinds 2008 weg te zakken in een recessie.

Pro-Russische betogers bestormen een politiebureau in Gorlovka, in het oosten van Oekraïne. Beeld afp

14 april 2014, 18:28

Amerika overweegt sancties, nog geen militaire hulp
De Verenigde Staten denken niet aan militaire hulp voor Oekraïne, maar wel aan een serie manieren om de steun voor Oekraïne te tonen, diplomatiek of economisch. Dit zei de woordvoerder van de Amerikaanse president Barack Obama maandag. Obama belt gauw met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin over Oekraïne, mogelijk maandag nog.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beklemtoonde dat de VS geen militaire oplossing van dit conflict zien.

Obama spreekt over Oekraïne in het Witte Huis. Beeld ap

14 april 2014, 17:31

Directeur CIA bezocht Kiev
Het Witte Huis bevestigt dat de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA dit weekend Kiev heeft bezocht. Amerika inventariseert de Russische acties in het oosten van Oekraïne en beraadt zich op nieuwe sancties tegen Moskou. President Obama zal binnenkort met de Russische president Poetin spreken, mogelijk zelfs vandaag nog, zo liet het Witte Huis weten.

14 april 2014, 17:30

Pro-Russische groepen roepen 'Volksrepubliek Donetsk' uit
Pro-Russische separatisten in de Oost-Oekraïense stad Donetsk sweerden vandaag dat zij zich zullen verspreiden over de oosterse provincie en daar een onafhankelijke 'volksrepubliek' zullen uitroepen. Dat bericht persbureau Reuters.

Zo’n 25 leiders van de pro-Russische opstand overlegden vandaag op de bovenste verdieping van de flat die ze al een week bezetten. ‘Alles moet onder onze controle zijn, de schoonmakers, het riool, het vliegveld, het station, het leger’, zei Vladimir Makovich, een van de leiders van groep.

De provincie Donetsk telt 4,3 miljoen inwoners, 10 procent van de Oekraïense bevolking. De regio is de grootste prijs voor de rebellen in het oosten van Oekraïne. De regering in Kiev heeft gedreigd met militaire actie tegen de activisten en beschuldigt Rusland van het organiseren van de onlusten in het oosten. Het scenario dat zich voltrok op de Krim lijkt zich te herhalen in Oost-Oekraïne. Het schiereiland werd vorige maand bezet en geannexeerd door Rusland.

De gewapende milities in het Oosten verschillen enigszins van mening over het doel van hun opstand. Sommigen willen meer autonomie voor de regio binnen Oekraïne, anderen willen volledige aansluiting bij Rusland. Ze delen echter de afkeer van het regime in Kiev. ‘Een ding is zeker, voor ons zijn er geen presidentsverkiezingen op 25 mei’, zei Denis Poesjilin, de zelfverklaarde leider van ‘de Volksrepubliek Donetsk’. Op die dag kiest Oekraïne een nieuwe president, Kiev hoopt dat met de verkiezingen de rust terugkeert in het land.

Pro-Russische troepen in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk. Beeld ap

14 april 2014, 16:51

Hollande spreekt met Obama over Poetin
De Franse president Francois Hollande is bereid 'stevige' sancties te nemen tegen Rusland. Dat heeft hij meegedeeld aan de Amerikaanse president Barack Obama. De twee regeringsleiders bespraken vandaag hun zorgen over de situatie in Oekraïne. Hollande benadrukte dat het van belang is om provocatie te vermijden.

14 april 2014, 15:51

President Oekraïne tekent bevel operatie
De Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov heeft na het verstrijken van het ultimatum aan pro-Russische opstandelingen een bevel getekend voor een speciale operatie. Wat er precies in de order staat is geheim. Het gaat om maatregelen 'in verband met de terroristische dreiging en de territoriale integriteit van Oekraïne'.

De prowesterse regering in Kiev eist van de pro-Russische opstandelingen in het oosten van Oekraïne dat ze de bezetting van overheidsgebouwen beëindigen en de wapens neerleggen. Een ultimatum werd echter genegeerd.

EU breidt zwarte lijst uit
De Europese ministers van Buitenlandse Zaken besloten vandaag tot het uitbreiden van de lijst met Russen van wie de tegoeden worden bevroren en die de toegang tot de EU worden ontzegd. Wie of welke instanties worden geweerd is nog niet bekend. De Europese Commissie krijgt de opdracht met namen te komen. Op een later moment kan dan formeel besloten worden de lijst daadwerkelijk uit te breiden. Veel zal afhangen van het geplande overleg tussen de EU, de Verenigde Staten, Rusland en Oekraïne donderdag in Genève.

Verdergaande, economische sancties zoals bijvoorbeeld een wapenembargo werden maandag nog niet afgekondigd.

De Oekraïense premier Jatsenjoek en op de achtergrond de president Toertsjinov bij een bijeenkomst van het Oekraïens parlement. Beeld reuters
Een jongetje schudt de hand van een gewapende man in Slavjansk. Beeld reuters

14 april 2014, 15:43

'Russisch vliegtuig vloog langs Amerikaans oorlogsschip'
Een Russisch gevechtsvliegtuig vloog deze zaterdag meerdere keren op korte afstand van het Amerikaanse oorlogsschip de USS Donald Cook, gestationeerd in de Zwarte Zee. Dat bericht persbureau AP op basis van Amerikaanse bronnen.

Een Amerikaanse ambtenaar zegt dat het Russische vliegtuig op minder dan 900 meter afstand passeerde. De leiding van het 150 meter lange oorlogsschip stuurde meerdere waarschuwingen uit via de radio. Het vliegtuig leek onbewapend en het incident had uiteindelijk geen gevolgen.

De Donald Cook is gestationeerd ten oosten van Roemenië na de Russische annexatie van de Oekraïense Krim.

De 'destoyer' USS Donald Cook na aankomst bij de Zwarte Zee. Beeld reuters

14 april 2014, 15:29

EU-leiders kunnen nog volgende week bijeenkomen
De Europese regeringsleiders kunnen volgende week al bijeenkomen om te beslissen over verdere sancties tegen Rusland. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius gezegd in Luxemburg waar hij met EU-collega's sprak over Oekraïne.

De onrust in Oost-Oekraïne is het werk van Russische infiltranten, menen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. De gecoördineerde acties van gewapende pro-Russische groepen 'is gepland en uitgevoerd door Rusland', zei de Britse minister William Hague. Hij zei dat hij namens Groot-Brittannië pleit voor meer sancties.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans meent dat het nog te vroeg is om te beslissen over verdere economische sancties tegen Rusland. Wel stelde hij dat Europa daarop voorbereid moet zijn. Hij zei dat de situatie in Oost-Oekraïne veel weg heeft van de gebeurtenissen die op de Krim voorafgingen aan de Russische annexatie. 'Als het eruitziet als een paard en loopt als een paard is het meestal ook een paard en geen zebra.'

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. Beeld afp

14 april 2014, 14:57

Amerika leent 1 miljard dollar aan Oekraïne
De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew heeft vandaag een lening van 1 miljard dollar toegezegd aan Oekraïne. Hij kondigde tegelijkertijd aan dat vicepresident Joe Biden volgende week een bezoek brengt aan Oekraïne om de Amerikaanse steunbetuiging persoonlijk over te brengen.

14 april 2014, 14:46

In 1991 heel Oekraïne inclusief Krim vóór onafhankelijkheid
In december 1991 stemde Oekraïne in een referendum in grote meerderheid voor de onafhankelijkheidsverklaring opgesteld door het Oekraïense parlement. De meeste tegenstemmers waren te vinden op de Krim, 42 procent was tegen afscheiding van Rusland (toen nog de Sovjetunie in haar laatste dagen).

Ook in oostelijke delen van Oekraïne stemden delen van de bevolking tegen de onafhankelijkheidsverklaring, maar in veel lagere percentages dan op de Krim. Zo'n 10 tot 12 procent wilde geen afscheid nemen van Rusland. In alle regio's van Oekraïne sprak een meerderheid zich uit voor onafhankelijkheid, in totaal stemde ruim 90 procent voor.

Percentage tegenstemmers in 1991. Onderaan met 42 procent de Krim. Beeld Wikimedia commons

14 april 2014, 14:19

Activisten zeggen het zelf: wij komen uit Rusland
Volgens Rusland zijn de beschuldigingen van de Oekraïense regering dat Moskou achter de onrust zit, uit de lucht gegrepen. Maar de leiders van sommige bezettingsacties maken er geen geheim van dat zij wel degelijk uit Rusland komen.

Zo vertelde de commandant van de eenheid die afgelopen weekeinde het Oekraïense stadje Slavjansk overnam tegenover de verslaggever van de onafhankelijke Russische zender Echo Moskvy dat hij een ondernemer uit de omgeving van Moskou is. De afgelopen twee maanden was Jevgeni Vladimirovitsj (alleen zijn voornamen, zijn achternaam geeft hij niet) actief op de Krim, tot hij eind vorige week in de nacht naar de regio Donetsk kwam.

Ook de bestorming van het politiebureau in Gorlovka was onder Russische leiding.

Pro-Russische demonstranten in het politiebureau van Gorlovka. Beeld afp

14 april 2014, 14:01

'Politiechef doodgeslagen'
Volgens de Oekraïense website Ura Inform is de lokale politiechef, die eerder vandaag zwaargewond raakte toen pro-Russische separatisten het politiebureau in Gorlovka bestormden, overleden. De website meldt dat de man in de ambulance zou zijn doodgeslagen met ijzeren staven, dit is echter nog niet bevestigd.

Een man probeert de gewonde politiechef te beschermen tegen de pro-Russische demonstranten. Beeld ap

14 april 2014, 13:48

Poetin 'erg bezorgd'
De Russische president Vladimir Poetin heeft laten weten 'erg bezorgd' te zijn over de situatie in Oekraïne. Dat meldt persbureau Reuters. Het Kremlin heeft 'talrijke' oproepen voor hulp ontvangen vanuit het oosten van Oekraïne, aldus de woordvoerder van Poetin.

De Russische president Vladimir Poetin. Beeld afp
Een pro-Russische militant vandaag in de Oekraïense stad Slavjansk. Beeld afp

14 april 2014, 13:30

'Niemand heeft het in Gorlovka over het ultimatum'
Het ultimatum dat de regering in Kiev heeft gesteld is al ruimschoots verlopen, maar ondertussen gaan pro-Russische demonstranten in Oost-Oekraïne gewoon door met het overmeesteren van overheidsgebouwen. Zo ook in Gorlovka, een stadje boven Donetsk, waar het lokale politiebureau is ingenomen door een groep agressieve betogers. Niemand rept over het ultimatum, merkt Volkskrant-correspondent Olaf Koens op.

14 april 2014, 13:06

Separatisten willen hulp Kremlin
De pro-Russische separatisten in Slavjansk hebben ondertussen het Kremlin om hulp gevraagd. Ze zeggen deel uit te maken van de 'Volksrepubliek Donetsk' die vorige week werd uitgeroepen.

De separatisten willen bescherming tegen Oekraïense regeringstroepen. 'Help ons zo veel als u kunt', richtten ze zich tot Poetin. In Slavjansk hebben de opstandelingen gebouwen van het stadsbestuur en de politie bezet en controleposten ingenomen.

Betogers in Donetsk willen op 11 mei een referendum houden over aansluiting bij Rusland. Zij vroegen vorige week al om Russisch ingrijpen.

Demonstranten in Gorlovka. Beeld afp

14 april 2014, 13:02

Toertsjinov wil hulp VN
De Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov wil de hulp van de Verenigde Naties inzetten bij zijn 'anti-terreuroperatie', dat meldt persbureau AFP. Zo heeft hij om de inzet van de VN-vredesmacht in het oosten van het land gevraagd.

Toertsjinov heeft het verzoek overgebracht in een telefoongesprek met Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN.

Toertsjinov kondigde gisteren een 'grootschalige anti-terreuroperatie' aan om de 'aanvallen' van pro-Russische gewapende groepen af te slaan. De Nationale Veiligheidsraad in Kiev besloot het leger in te zetten om te voorkomen dat Russische strijdkrachten het land binnenkomen, zoals de regering vreest.

Beeld reuters

14 april 2014, 12:59

Foto's bezetting Gorlovka
Een aantal beelden van de bezetting van het politiebureau in Gorlovka eerder vandaag. Een politie-officier raakte zwaargewond.

De gewonde politie-officier. Beeld ap
Beeld ap

14 april 2014, 12:53

'Het is een bende'
Opstandelingen in het oosten van Oekraïne hebben in verscheidene steden overheidsgebouwen ingenomen. Het gaat om panden in onder meer Marioepol, Loegansk, Makejvka, Gorlovka en Slavjansk. In onderstaande video zijn relatief kleine bezettingen te zien in de steden Donetsk, Slavjansk en het kleine Makejvka. De demonstranten zijn niet van plan te vertrekken.

'De regering in Kiev heeft illegaal de troon bestegen. We erkennen ze niet. Het is geen regering. Het is een bende', vertelt een van de demonstranten aan NOS.

'De westerse Oekraïners worden revolutionairen genoemd', vertelt een Oost-Oekraïense inwoonster. 'Ons noemen ze saboteurs en agressors. Waarom? Wij willen net zo leven als zij.'

14 april 2014, 12:28

Duitsland en Frankrijk vergelijken Oekraïne met WOI
Een Franse en een Duitse hoogwaardigheidsbekleder hebben vandaag de crisis in Oekraïne vergeleken met de Eerste Wereldoorlog, die honderd jaar geleden uitbrak. De twee zijn vooral bang voor het oprukkende nationalisme in de regio.

Volgens de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel is 'de geest van het nationalisme uit de fles' in Oekraïne. Daar sturen pro-Russische activisten in het oosten van het land aan op afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij de oosterbuur. Volgens Gabriel kan de crisis alleen worden gesmoord met 'meer en niet minder diplomatie' en biedt het 'wapengekletter van de NAVO' geen zinnige oplossing.

De kersverse Franse premier Manuel Valls noemde de crisis in Oekraïne 'mogelijk de grootste bedreiging van vrede en stabiliteit in Europa sinds de val van het IJzeren Gordijn'. Beide politici spraken in Berlijn op een herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel (L) en de Franse premier Manuel Valls (M) vandaag in Berlijn. Beeld ap
Een pro-Russische demonstrant krijgt een Sint George-lintje opgespeld, een Russisch symbool. Beeld afp

14 april 2014, 12:09

Legers Oekraïne en Rusland
Het Russische leger is meer dan zes keer zo groot als het Oekraïense leger. De troepen zijn bovendien beter uitgerust en staan gevechtsklaar aan de grens. Toch hoeft dit nog niet te betekenen dat de strijd gewonnen is, mocht Rusland daadwerkelijk Oekraïne binnenvallen. Lees hier meer over beide legers.

14 april 2014, 11:55

Fotograaf aangevallen
De Britse fotograaf Frederick Paxton werd vandaag in de Oost-Oekraïense stad Gorlovka aangevallen door gemaskerde pro-Russische mannen. Het komt de laatste weken regelmatig voor dat westerse journalisten worden aangevallen en geïntimideerd in Oekraïne.

Beeld ap
De Britse fotograaf Frederick Paxton (tweede van rechts) werd vandaag bij een politiebureau in Gorlovka aangevallen door gemaskerde mannen. Beeld ap

14 april 2014, 11:26

Politie stapt over
In onderstaande video is te zien hoe politieagenten uit Gorlovka overstappen naar pro-Russische separatisten, meldt Maxim Eristavi.

14 april 2014, 11:20

Russische schoenen
De Oekraïense verslaggever Nataliya Gumenyuk wijst op nog een aanwijzing waaruit kan blijken dat de pro-Russische militanten in het oosten van Oekraïne uit Rusland komen: ze dragen schoenen die geproduceerd zijn in Rusland, zie onderstaande foto.

14 april 2014, 10:55

Nieuwe checkpoints rond Slavjansk
Stevige westerse woorden en dreigementen van de regering in Kiev zijn aan dovemansoren gericht in Oost-Oekraïne. Het leger aan zwaarbewapende mannen breidt zich enkel uit. Journalist Jim Roberts van Mashable twittert dat gewapende mannen nieuwe checkpoints opzetten rond Slavjansk.

Onderwijl is 80 kilometer ten zuiden van Slavjansk in de stad Gorlovka het politiebureau bestormd. Tientallen mannen bekogelden het gebouw met stenen, sloegen ruiten in en vochten zich een weg naar binnen. Ze werden aangemoedigd door een menigte van honderden mensen.

Dikke witte rookpluimen stegen op uit het vernielde politiebureau. Ondertussen hesen de activisten de Russische vlag op het gebouw. Volgens een van de activisten is hun woede gericht tegen mensen die zijn benoemd door de regering, onder wie de lokale politiechef. 'Het volk is hem komen vertellen dat hij een marionet is van de junta in Kiev, en dat ze hem niet accepteren.'

Gewapende mannen vandaag in Slavjansk. Beeld afp

14 april 2014, 10:34

'Rusland zit hier achter'
'Er is geen twijfel over mogelijk dat Rusland achter deze organisatie zit', zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zojuist bij aankomst in Luxemburg voor het EU-overleg. 'De Russische ontkenningen zijn niet geloofwaardig.'

Hij voegde eraan toe de de huidige gebeurtenissen in het oosten van Oekraïne alle kenmerken hebben van de Russische aanpak op de Krim. 'Het heeft er alle schijn van dat het gaat om verdere opzettelijke schending van de onafhankelijkheid en soevereiniteit van Oekraïne', aldus Hague.

Beeld afp

14 april 2014, 10:08

Timmermans: politiemissie goed idee
Een EU-missie naar Oekraïne om politieagenten en rechters op te leiden is een goed idee. Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in Luxemburg voorafgaand aan overleg met zijn Europese collega's tegen het ANP.

'De rechtsstaat in Oekraïne kan zeker wat ondersteuning gebruiken.' Timmermans wees erop dat Nederland in het verleden al veel ervaring heeft opgedaan met het trainen van agenten. 'Nederland is ook altijd zeer gewaardeerd in die landen waar we dat hebben gedaan', aldus de minister.

Nederland zal deelname aan een dergelijke EU-politiemissie naar Oekraïne dan ook 'zeker serieus overwegen'.

14 april 2014, 9:56

'Derde fase van sancties'
Volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken speelt Rusland achter de schermen een rol in Oost-Oekraïne. Dat meldt een woordvoerster van het ministerie. 'We hebben meerdere bronnen waaruit dat blijkt', aldus de woordvoerster tijdens een persconferentie.

Ze liet daarnaast weten dat de EU-ministers van Buitenlandse Zaken vanmiddag in Luxemburg zullen bespreken of de drempel inmiddels is bereikt om een derde fase van sancties tegen Rusland in te gaan.

Pro-Russische demonstranten vandaag in Loegansk. Beeld epa
Een pro-Russische gewapende man vandaag in Slavjansk. Beeld reuters

14 april 2014, 9:50

Propaganda-oorlog Russische media
Russische kranten doen ijverig mee aan de propaganda-oorlog. De populaire krant Komsomolskaja Pravda opent met ‘In Oekraïne is de burgeroorlog begonnen’.

Eronder staat een foto van de pro-Russische strijders die gisteren in Kramatorsk een politiekantoor aanvielen en bezetten. Komsomolskaja Pravda geeft een andere lezing: ‘De zelfverdediging van het Donbekken biedt verzet tegen de Kievse aanvallers.’

14 april 2014, 9:34

Politiebureau Gorlovka bestormd
Minstens honderd pro-Russische separatisten hebben een politiebureau in de Oost-Oekraïense stad Gorlovka bestormd.

De situatie is hier live te volgen. Op videobeelden is te zien dat meerdere gewonde mensen bij een ambulance worden geholpen aan hun verwondingen.

14 april 2014, 9:23

'Kleine kans op actie'
NOS-correspondent David-Jan Godfroid vertelt in onderstaande video vanuit Donetsk: 'Er is nog geen sprake van militaire actie - dat was te verwachten. De aard van de actie zal een soort snelle commando-actie zijn om zo min mogelijk burgerslachtoffers te maken. Waarschijnlijk zullen de acties 's avonds, 's nachts of 's ochtends vroeg plaatsvinden. De kans dat er vandaag overdag iets gebeurt, lijkt me niet heel erg groot.'

14 april 2014, 9:03

Opheldering over 'bezoek' CIA
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov wil opheldering over het gerucht dat CIA-directeur John Brennan de nieuwe leiders van Oekraïne zou hebben gesproken.

De gevluchte president Viktor Janoekovitsj beweerde gisteren op de Russische staatstelevisie dat Brennan met de leiders in Oekraïne contact heeft gehad en 'in feite het gebruik van geweld en het uitlokken van bloedvergieten heeft goedgekeurd'.

CIA-woordvoerder Dean Boyd zei dat de dienst nooit iets loslaat over de reisplannen van Brennan, maar noemde de claim dat de CIA-directeur de Oekraïense autoriteiten heeft aangemoedigd om tactische operaties binnen Oekraïne uit te voeren 'volkomen onjuist' is.

Een pro-Russische demonstrant vandaag in de Oost-Oekraïense stad Loegansk. Beeld reuters

14 april 2014, 8:51

'Geen Russische militairen'
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, ontkent dat de militanten in het oosten van Oekraïne Russisch zijn. 'Rusland wil niet Oekraïne opbreken, Rusland wil dat alle inwoners van het land gelijk behandeld worden door Kiev', aldus Lavrov.

Joeri Sergejev van Oekraïne liet vannacht tijdens het spoedberaad van de Veiligheidsraad weten dat de gewapende mannen in het oosten van Oekraïne Russische uniforms dragen, zonder insignes, en wapens gebruiken die ook in het Russische leger worden gebruikt.

Gewapende mannen in Slavjansk. Beeld reuters

14 april 2014, 8:35

'Donetsk snel stabiliseren'
Interim-president Oleksandr Toertsjinov van Oekraïne heeft laten weten dat de antiterreuroperatie van het leger in het Donetsbekken, de naam van de regio waarin Donetsk ligt, zal beginnen en de regio 'snel zal stabiliseren'.

Hij liet weten 'niet tegen' een referendum te zijn tijdens de presidentsverkiezingen, die op 25 mei moeten plaatsvinden. Een referendum is een van de eisen van de separisten in het oosten van het land.

Toertsjinov zei er zeker van te zijn dat de meerderheid van de Oekraïense bevolking in een referendum zou kiezen voor een onafhankelijk, democratisch en unitair Oekraïne, meldt persbureau Reuters.

President Oleksandr Toertsjinov. Beeld reuters

14 april 2014, 8:24

'Krachtige en eensgezinde reactie'
Vandaag overleggen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken tijdens overleg in Luxemburg met elkaar.

Groot-Brittannië zal oproepen tot een 'krachtige en eensgezinde' reactie van de EU-landen op de crisis in Oekraïne. Dat liet de Britse premier David Cameron vanochtend weten. Volgens Cameron moet de EU Rusland op zijn verantwoordelijkheid wijzen en zorgen dat het land stopt met het 'ondermijnen' van Oekraïne.

Groot-Brittannië, Polen en Zweden stelden vorige week voor om een missie naar Oekraïne te sturen om daar politiemensen en rechters te trainen en adviseren.

De Britse premier David Cameron. Beeld getty

14 april 2014, 8:15

Overzicht van onrust in Oekraïense steden
De onrust in Oost-Oekraïne begon met kleinschalige protesten en de bezetting van lokale overheidsgebouwen. Inmiddels dreigt de situatie te escaleren. Het ultimatum dat de autoriteiten in Kiev aan de betogers hadden gesteld, is vanochtend verlopen. Het Oekraïense leger zou onderweg zijn naar het oosten van het land. Bent u het overzicht kwijt? In dit artikel leest u in welke steden het onrustig is.

Pro-Russische militanten gisteren in Slavjansk. Beeld afp

14 april 2014, 7:59

'Krim moet geen precedent vormen'
'We zijn erg bezorgd over de ontwikkelingen in Oekraïne. Zowel China als Duitsland wil ervoor zorgen dat de Krim geen precedent vormt', zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier vandaag na een ontmoeting met zijn Chinese collega in Peking.

Een pro-Russische demonstrant vandaag in Loegansk. Beeld reuters

14 april 2014, 7:46

'Antiterreuroperatie onderweg'
Serhiy Taruta, gouverneur van de Oost-Oekraïense stad Donetsk, heeft gemeld dat een antiterreurteam om pro-Russische groepen af te slaan onderweg is naar het oosten van het land. Dat meldt Christopher Miller, verslaggever van de Oekraïense krant Kyiv Post.

Taruta dringt er bij omwonenden op aan niet toe te geven aan provocaties of de openbare rust te verstoren.

14 april 2014, 7:18

'In Slavjansk nog rustig'
Een verslaggever van persbureau AP meldt dat het in Slavjansk, waar gisteren een inlichtingenofficier om het leven kwam bij een poging van Oekraïense troepen de stad binnen te trekken, nog rustig is.

De versperringen die pro-Russische activisten hebben opgeworpen rond onder meer het bezette politiebureau worden doorlopend bewaakt en ook de wachtposten aan de rand van de stad zijn er nog altijd.

Pro-Russische demonstranten gisteren in Slavjansk. Beeld reuters

14 april 2014, 7:08

Onrust in oosten van Oekraïne
Op onderstaande kaart is te zien in welke Oost-Oekraïense steden afgelopen weekend pro-Russische demonstraties en bezettingen werden gehouden.

Beeld De Volkskrant

14 april 2014, 6:49

Activisten Oekraïne geven niet toe
Het lijkt erop dat de pro-Russische bezetters van regeringsgebouwen in het oosten van Oekraïne het ultimatum hebben laten verlopen. Er zijn geen tekenen dat zij hebben ingebonden, melden Oekraïense media. Het leger lijkt evenmin aanstalten te maken na het verstrijken van het ultimatum over te gaan tot ontruiming.

Interim-president Oleksandr Toertsjinov dreigde gisteren met een 'volwaardige antiterroristische operatie', als de opstandelingen niet voor vanochtend 08.00 uur (Nederlandse tijd) hun wapens zouden neerleggen. Rusland heeft gedreigd het topoverleg over Oekraïne, aanstaande donderdag in Genève, te boycotten, als de regering in Kiev militair ingrijpt.

Activisten rollen autobanden voor het regeringsgebouw in Makejevka om barricades mee te maken. Beeld ap
Pro-Russische demonstranten gisteren in Charkov. Beeld afp

14 april 2014, 6:46

Rusland en VS verwijten elkaar escalatie
Tijdens de spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vannacht hebben Rusland en het Westen elkaar de zwarte piet toegeschoven. De Verenigde Staten betichten het Kremlin ervan het separatisme in het oosten van Oekraïne op te stoken, terwijl Rusland het Westen verantwoordelijk houdt voor de escalatie van de spanningen in het buurland.

De Russische regering had om het spoedoverleg gevraagd na het vuurgevecht van gisteren tussen Oekraïense commando's en pro-Russische strijders in Slovjansk. De schotenwisseling in de oostelijke stad kostte een officier van de Oekraïense veiligheidsdienst het leven. De interim-president kondigde daarop aan vandaag het leger in te zetten tegen de separatisten.

'Feit is dat dat veel van de gewapende eenheden die we hebben gezien waren uitgerust met kogelwerende vesten en camouflageuniforms waarvan de insignes waren verwijderd', zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power. 'Deze gewapende eenheden (...) hesen Russische en separatistische vlaggen boven bezette gebouwen en hebben opgeroepen tot referendums en samengaan met Rusland. We weten wie hierachter zit.'

In onderstaande video beelden van de spoedzitting.

De spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vannacht. Beeld afp

14 april 2014, 6:40

Tienduizenden militairen langs grens
Rusland heeft tienduizenden manschappen samengetrokken aan de grens met Oekraïne. De interim-regering in Kiev vreest dat Moskou de onrust in het oosten van het land wil aangrijpen als excuus voor een invasie, net als eerder op de Krim gebeurde. In Oost-Oekraïne 'is geen oorlog tussen Oekraïners aan de gang; dit is van buiten opgeklopt', zei de Oekraïense VN-ambassadeur Joeriy Sergejev.

Zijn Russische evenknie Vitali Tsjoerkin sprak de westerse en Oekraïense beweringen tegen. Hij beschuldigde Kiev ervan neonazi's in te zetten om wanorde te stichten in het oosten van het land.

Een barricade gisteren in Slavjansk. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.