Teruglezen: Kiev gaat nacht van moeilijke onderhandelingen tegemoet

Het bestand in Oekraïne is van korte duur geweest. Na een rustige nacht braken er vandaag opnieuw gevechten uit tussen betogers en ordetroepen op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kiev. Alleen al vandaag zouden er 64 doden te betreuren zijn. De Europese Unie gaat sancties instellen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld. Lees hier terug wat er vandaag in Kiev gebeurde.

Inwoners van Kiev bidden vanavond voor de slachtoffers van de rellen. Beeld getty

De onderhandelingen tussen de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Polen en Frankrijk gaan vanavond en waarschijnlijk vannacht verder. Ook de Oekraïense oppositie spreekt met Janoekovitsj. Gesprekken gisteravond leidden tot een bestand dat vandaag geen stand hield.

Volgens de Franse minister Laurent Fabius is er nog geen definitieve beslissing over de 'routekaart' die een einde moet maken aan de crisis in Oekraïne. Eerder meldde de Poolse premier Donald Tusk wel dat Janoekovitsj nog dit jaar vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen zou willen houden.

In de gesprekken met de Europese ministers zou de Oekraïense president ook bereidheid hebben getoond tot een 'regering van nationale eenheid binnen 10 dagen en veranderingen aan de grondwet voor de zomer', aldus Tusk. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radoslaw Sikorski, is een van de EU-bemiddelaars in de delegatie die donderdag spreekt met Janoekovitsj.

De drie ministers van Buitenlandse Zaken uit Duitsland (Steinmeier), Frankrijk (Fabius) en Polen (Sikorski) blijven nog tot vrijdag in Oekraïne. 'We gaan een nacht van moeilijke onderhandelingen tegemoet', liet de woordvoerder van de Poolse minister Sikorski weten.

Beeld getty

Bekijk in onderstaande video de reportage die VTM-verslaggever Patrick van Gompel vandaag in Kiev maakte.

Het parlement van Oekraïne heeft beslist dat een antiterreuractie in het land moet worden beëindigd. Alle eenheden moeten zich terugtrekken in de kazerne. Oekraïense tv-zenders meldden dat.

De Oekraïense geheime dienst SBU had gisteren een 'antiterreuractie' aangekondigd tegen 'radicale en extremistische groeperingen'. Veiligheidstroepen schoten vandaag daadwerkelijk op tegenstanders van de regering van Viktor Janoekovitsj in Kiev.

Veiligheidstroepen schoten vandaag op tegenstanders van Janoekovitsj. Beeld afp

Voor het eerst sinds de crisis zijn op meerdere plekken in Oekraïne eenheden van de politie overgelopen. In het gebied Transkarpatië en de steden Tsjernivtsi en Poltava zijn agenten volgens lokale media overgegaan naar het kamp van de tegenstanders van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj.

Transkarpatië en Tsjernivtsi liggen in het westen van Oekraïne. Tegenstanders van de pro-Russische Janoekovitsj zijn er in de meerderheid. Radicale betogers plunderden en bezetten in het westen al talrijke overheidsgebouwen. In de westelijke stad Lviv maakten tegenstanders van de regering honderden wapens buit.

Oproerpolitie in Kiev. Beeld ap

Euromaidan SOS heeft een dodenlijst op Facebook geplaatst. De geboortejaren van de overledenen variëren tussen 1949 en 1996.

De onderhandelingen tussen Janoekovitsj en de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Polen en Frankrijk gaan weer verder. 'We gaan op dit moment terug voor een ontmoeting met de president', liet de Franse minister Laurent Fabius in Kiev weten.

Volgens hem is er nog geen definitieve beslissing over de 'routekaart' die een einde moet maken aan de crisis in Oekraïne. Eerder meldde de Poolse premier Donald Tusk wel dat Janoekovitsj nog dit jaar vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen zou willen houden.

De Franse minister Laurent Fabius vandaag in Kiev. Beeld afp

Merkel had ook telefonisch overleg met de Russische president Vladimir Poetin en de Britse premier David Cameron. 'Poetin benadrukte het cruciale belang van een onmiddellijk einde aan het bloedvergieten, de noodzaak om maatregelen te nemen, de situatie te stabiliseren en de extremistische en terroristische aanvallen te onderdrukken', aldus het Kremlin in een verklaring.

Inwoners van Kiev bidden voor de slachtoffers van de rellen. Beeld getty

De Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel hebben telefonisch overleg gehad over het geweld in Oekraïne en de door de EU opgelegde sancties.

'Ze kwamen overeen dat het cruciaal is dat de VS, Duitsland en de EU de komende dagen in nauw contact blijven over de stappen die nodig zijn om het geweld te beëindigen en een politieke oplossing die in het belang van de Oekraïense bevolking is', zegt het Witte Huis in een verklaring.

De Amerikaanse president Barack Obama. Beeld ap

'We hebben nog geen duidelijke beslissing gemaakt. We hopen vanavond op resultaat', dat zei oppositieleider Vitali Klitsjko vanavond tegen journalisten. Hij hoopt dat de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Polen en Frankrijk er later vanavond in slagen een stappenplan op te zetten met Janoekovitsj en de leiders van de oppositie.

De drie EU-ministers hebben vandaag met oppositieleider, Vitali Klitsjko (R), gesproken. Beeld epa

Met Janoekovitsj is te praten over de mogelijkheid van vervroegde verkiezingen. Die indruk hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Polen en Frankrijk, die in Oekraïne zijn om met Janoekovitsj en oppositieleiders te onderhandelen over een compromis.

De Poolse premier Donald Tusk heeft dat gezegd tijdens een persconferentie. 'De bereidwilligheid tot vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen, al dit jaar, is overeengekomen', aldus Tusk.

Tusk zei dat de drie ministers in Kiev een plan bespreken 'dat de mogelijkheid biedt om een einde aan het geweld te maken en een akkoord te sluiten'. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radoslaw Sikorski, is een van de ministers in de delegatie die donderdag sprak met Janoekovitsj.

De drie ministers van Buitenlandse Zaken uit Duitsland (Steinmeier), Frankrijk (Fabius) en Polen (Sikorski) blijven nog tot morgen in Oekraïne. Ze zullen vannacht verdere besprekingen voeren met Oekraïense regeringsfunctionarissen en oppositieleiders.

'We gaan een nacht van moeilijke onderhandelingen tegemoet', liet de woordvoerder van de Poolse minister Sikorski weten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt 'niet-essentiële' reizen naar delen van de Oekraïne: de steden Kiev, Ternopil, Lviv, Rivne, Ivano-Frankivsk en Khemlnytsky.

Het ministerie vraagt Nederlanders die in Kiev zijn dringend bepaalde gebieden te mijden: rondom het parlementsgebouw, de Institutska- en Shovkovyychnastraat, Mariinski Park en de Hrushevskohostraat. Ook kunnen ze beter wegblijven van Maidan (Independence Square en European Square) en gemeente- en parlementsgebowen in het centrum van Kiev.

Beeld afp

President Janoekovitsj moet worden berecht wegens massamoord. Dat zegt oud-premier Joelia Timosjenko, die wegens een veroordeling wegens machtsmisbruik in de gevangenis zit, tegen persbureau AFP. Ze riep de oppositie op niet meer te onderhandelen met Janoekovitsj.

Timosjenko spreekt in een brief van 'sadistisch geweld' en vindt dat Janoekovitsj onmiddellijk moet vertrekken en zich voor de rechter moet verantwoorden.

De ministers stellen de sancties in wegens de grove schending van mensenrechten in Oekraïne, zo lichtte minister Frans Timmermans na afloop van het overleg in Brussel toe. Hij verwacht dat de sancties in één of twee dagen gaan gelden.

Op aandringen van Nederland gaat de EU ook snel medische hulp bieden aan de Oekraïense bevolking en humanitaire organisaties ondersteunen. Het voorstel werd breed gesteund, aldus Timmermans.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Beeld anp

'Mensen zijn aan het hamsteren geslagen. Het is ontzettend druk', vertelt de Nederlander Henk Donners, die vlak bij het centrum van Kiev woont, aan het ANP. Hij volgt de ontwikkelingen thuis op twee televisies en als er verbinding is op internet. Volgens Donners stoken vooral provocateurs het vuurtje op. Hij is verrast door de vele slachtoffers. 'Het zijn ook de extremisten die in het wilde weg met wapens schieten, op alles wat beweegt, lijkt wel. Maar ook worden mensen beschoten als ze te dicht bij de veiligheidstroepen komen.'

Lees hier zijn hele verhaal

Het Onafhankelijkheidsplein vandaag aan het eind van de middag. Beeld getty

Voor wie de sancties van de Europese Unie precies gaan gelden, is nog niet duidelijk. Een lijst met namen ontbreekt nog.

Er komt geen wapenembargo. Maar er komt wel een verbod op het exporteren van spullen die gebruikt kunnen worden om protesten neer te slaan, zoals bijvoorbeeld wapenstokken.

Een gewonde betoger wordt afgevoerd van het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Beeld epa

Het officiële dodental van de confrontaties tussen demonstranten en politie sinds dinsdag in Kiev is 67. Het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid maakte dat bekend. Volgens het departement raakten 551 mensen gewond.

Eerder lieten oppositieleden en medische hulpdiensten van de demonstranten weten dat er alleen al op vandaag tussen de 60 en 100 mensen waren omgekomen. Vandaag is de dodelijkste dag tot nu toe in Kiev sinds de confrontaties.

Een neergeschoten demonstrant wordt geholpen door hulpverleners. Beeld ap

EU-landen zijn het eens geworden over sancties tegen de verantwoordelijken voor het geweld in Oekraïne. De EU heeft besloten om verder te gaan met een visumverbod en de bevriezing van de Oekraïense financiële tegoeden in Europa. Dat laat de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Emma Bonino weten.

'De beslissing is om de komende uren zeer snel te werk te gaan naar een visumverbod en de bevriezing van tegoeden van degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld', aldus Bonino.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Emma Bonino (tweede van rechts), links minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag in Brussel. Beeld afp

De EU wil dat er een overgangsregering komt in Oekraïne. De drie EU-ministers van Buitenlandse Zaken die in Kiev zijn, hebben een stappenplan bij zich waarin dat een onderdeel is. Het plan moet een politieke oplossing bieden voor het inmiddels bloedige conflict in Oekraïne.

De drie bespraken het plan Janoekovitsj en zullen later met leiders van de oppositie praten. Wat de rol van Janoekovitsj in de overgangsregering zou worden is niet duidelijk.

Het plan voorziet verder in hervorming van de grondwet en later parlements- en presidentsverkiezingen. Na het onderhoud met Janoekovitsj verklaarde een EU-bron dat de drie ministers 'kansen op een compromis' zien.

Een demonstrant vandaag in Kiev. Beeld reuters

Het Witte Huis reageert 'woedend' op de beelden van Oekraïense veiligheidstroepen die 'automatische wapens afvuren'. De Amerikanen roepen op tot het terugtrekken van de veiligheidstroepen uit het centrum van Kiev.

'We zijn woedend over de beelden van de Oekraïense veiligheidsdiensten die automatische wapens op hun eigen mensen afvuren', aldus Witte Huis-woordvoerder Jay Carney in een verklaring.

Het Onafhankelijkheidsplein. Beeld ap

Er is nu ook een video opgedoken waarin te zien is hoe demonstranten leden van de oproerpolitie afvoeren van het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.

De Poolse premier, Donald Tusk, staat op het punt om Oekraïense oppositieleiders te ontmoeten. Hij wil bij hen polsen of er animo is voor de overeenkomst (details nog niet bekend) die zojuist is bereikt met president Janoekovitsj.

Tusk was gisteren de eerste die pleitte voor sancties tegen de Oekraïense regering.

Donald Tusk. Beeld reuters

De Duitse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken & Poolse premier blijven voorlopig in Kiev. Ze zullen daar meer gesprekken voeren met zowel de oppositie als Janoekovitsj.

Eerder werd gemeld dat een Russische delegatie, onder wie ombudsman Lukin, onderweg is om te bemiddelen.

Het metronetwerk in Kiev is weer actief, maar alle stations in het centrum - nabij het Onafhankelijkheidsplein - zijn nog gesloten.

Anti-regeringsbetogers houden 67 politiemannen in gijzeling. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend gemaakt.

Eerder liet het ministerie al weten dat politiemannen waren uitgerust met vuurwapens. 'Om de gijzelaars te bevrijden, heeft de politie het recht om zijn wapens in te zetten', staat nu op de website van het ministerie.

Het lijkt erop dat de jonge medische vrijwilliger Olesya Zhukovskaya (21) nog in leven is. Haar toestand is wel kritiek, melden bronnen op Twitter.

Zojuist wordt door Reuters gemeld dat de vergadering (die maar liefst vijf uur heeft geduurd) ten einde is. We hopen snel meer details te ontvangen over de uitkomst.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft wel al gemeld dat ze contact heeft gehad met de drie afgevaardigden en dat ze de andere ministers hierover later zal inlichten.

De Duitse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken en de Poolse premier, die momenteel in Kiev vergaderen met Jankoevitsj, worden niet meer in Brussel verwacht.

In de EU-hoofdstad komen de ministers van Buitenlandse Zaken vandaag bij elkaar om te praten over mogelijke sancties voor diegenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld in Oekraïne.

Tegenstrijdige berichten over de jonge medicus die in Kiev door een kogel in haar nek werd getroffen. Haar laatste update op het sociale medianetwerk Vkontakte luidde 'Ik ga dood'. De nieuwssite Interpret Mag meldde vervolgens dat activisten bevestigden dat de 21-jarige Olesya Zhukovskaya inderdaad is overleden.

Maar op Twitter gaan ook berichten rond dat Zhukovskaya met succes een operatie heeft ondergaan en nog in leven is. Laten we hopen op het laatste.

Eindelijk bericht over de urenlange vergadering die Janoekovitsj en de drie EU-delegatie in Kiev houden.

De EU-ministers en Poolse premier zien kans voor een compromis tussen de autoriteiten en de oppositie.

Meer info volgt.

De Russische president Poetin heeft op verzoek van Janoekovitsj een delegatie naar Kiev gestuurd om te bemiddelen in de onderhandelingen die momenteel worden gevoerd met de oppositie.

Ondertussen vergaderen de Oekraïense president en de drie afgevaardigde EU-ministers al vijf uur.

Volgens CNN zijn er vandaag 100 doden gevallen bij gevechten tussen demonstranten en de oproerpolitie in Kiev.

De nieuwszender baseert zich op een gesprek met het hoofd van de medische hulp van de demonstranten, Oleg Moesiy.

De Kyiv Post heeft het dodental van vandaag naar boven toe bijgesteld. Er zouden inmiddels 42 lijken zijn geteld.

De laatste beelden uit Kiev.

Beeld reuters
Beeld epa
Beeld reuters

De Oekraïense oproerpolitie heeft speciale wapens ontvangen voor een 'antiterreuractie'.

Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken Vitali Sasjarsjenko bekendgemaakt. Volgens de bewindsman mogen de eenheden met scherp schieten, maar zullen ze zich daarbij wel aan de wet houden.

De Oekraïense geheime dienst SBU kondigde gisteren een landelijke campagne tegen terreur aan.

Er is weer telefonisch contact geweest met Olaf Koens, die momenteel in Kiev is:

'Het was een tijdlang gevaarlijk rondom het Maidan-plein, met scherpschutters die op mensen schoten. Voor het hotel waar ik verblijf, was een meisje neergeschoten. Gelukkig heeft ze het overleefd. Na deze schietpartij drongen er zwaarbewapende mannen met honkbalknuppels het hotel binnen om te checken of er scherpschutters op de daken zaten. Die zaten er niet.

'Er wordt hier op iedereen geschoten. Op demonstranten, maar ook op activisten, journalisten en medisch personeel. Het lijkt ze (de ordetroepen, red.) geen flikker uit te maken wie er geraakt wordt.

'Momenteel is het iets rustiger op het plein. De frontlinie heeft zich verplaatst richting het parlement.

'Nee, niemand is hier bezig met de vergadering die Janoekovitsj en de EU-delegatie houden. Er is hier een oorlog aan de gang. Dat is waar mensen mee bezig zijn.

'Ik ben nu in een ander hotel, waar 11 lijken in de lobby liggen. Er hangt ook een lijst met namen van de slachtoffers. Het zijn allemaal mannen van middelbare leeftijd uit verschillende delen van Oekraïne. Niemand van deze mannen komt uit Kiev zelf.

'Mensen zijn bang dat de noodtoestand uitgeroepen wordt. In dat geval kan het leger ingrijpen en worden alle telefoon- en internetverbinden uit de lucht gehaald.'

 
Ik ben nu in een hotel waar 11 lijken in de lobby liggen.

En nog altijd vergaderen Janoekovitsj en de EU-ministers & Poolse premier in Kiev driftig door..

Om een einde te maken aan het geweld in Oekraïne, wil de Europese Unie vanmiddag een wapenembargo tegen het land afkondigen. Ook komen er gerichte sancties tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld.

Dat staat in de ontwerpverklaring waarover de EU-ministers van Buitenlandse Zaken vandaag in Brussel praten.

Diplomaten benadrukken dat het slechts een concept betreft en dat de bewindslieden uiteindelijk de knoop doorhakken.

Het overleg begint om 15 uur.

Ook Frans Timmermans is vanmiddag bij het overleg in Brussel aanwezig. Beeld anp

Olaf Koens schreef vanochtend al in de krant over een pannenkoekenhuis dat tot veldhospitaal was omgetoverd. Ook het St. Michaelsklooster in het centrum van Kiev doet dienst als hospitaal, zie de foto hieronder.

De afgelopen dagen circuleerden er berichten over ordetroepen die gewonden uit de ziekenhuizen 'roofden'. Vandaar dat gewonde demonstranten zich liever niet in de reguliere ziekenhuizen laten behandelen.

Radio Svoboda heeft een filmpje geplaatst waarop te zien zou zijn hoe ordetroepen op demonstranten schieten.

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft er in een telefoongesprek bij Janoekovitsj op aangedrongen om in te gaan op aanbod van de EU, Duitsland en andere partners om te bemiddelen in het conflict.

Beeld ap

De Kyiv Post heeft een statement van de zojuist uit de regeringpartij gestapte burgemeester geplaatst (zie ook het Russisch gesproken filmpje hieronder).

Hij zegt onder meer:

'Ik heb de beslissing genomen om uit de gelederen van de Partij van de Regio's te stappen en neem nu persoonlijk de verantwoordelijkheid voor de vitale activiteiten in de stad Kiev. Het is mijn lot, in deze moeilijke tijd, dat er een grote verantwoordelijkheid op mijn schouders rust voor elke inwoner van Kiev. We moeten louter bestuurd worden aan de hand van de interesses van mensen. Dat is de enige manier waarop levens behouden kunnen blijven.'

 
We moeten louter bestuurd worden aan de hand van de interesses van mensen.

De laatste updates van onze correspondent Olaf Koens:

De recent aangestelde burgemeester van Kiev, Vladimir Makeyenko, is uit de regeringspartij van Janoekovitsj (Partij van de Regio's) gestapt. Hij is boos over de gewelddadigheden in zijn stad. 'Het menselijk leven moet toch het meest waard zijn in een staat', zei hij. 

Makeyenko beloofde verder dat de metrostations in zijn stad zo snel mogelijk weer operationeel zullen zijn.

Het hoofd van het metronetwerk in Kiev dreigde eerder vandaag al dat hij zou opstappen als de blokkade van de stations niet voor vanavond opgeheven zou zijn.

Hulp aan Oekraïne gaat door. Dinsdag vertrekt er gewoon weer een vrachtwagen met hulpgoederen vanuit Nederland richting Oekraïne. 'Afgelopen maandag vertrok er ook een lading, dat ging zonder problemen', zegt voorzitter Beja Kluiters van de stichting Spoetnik, die al jaren humanitaire hulp verleent aan het land.

Ook dominee Cor Harryvan van de stichting Oekraïnezending, die in Kiev missie- en hulpverleningswerk verricht, wordt niet direct gehinderd door de onlusten. 'De protesten concentreren zich vooral in het centrum. Buiten de brandhaard kun je gewoon je werk doen. In de wijk waar wij wonen, is het heel rustig.'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft de dreiging vanuit de Europese Unie om sancties te heffen tegen Oekraïne bestempeld als 'chantage'.

Ook de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Alexander Lukashevich, sprak zich uit. De dreiging is ongepast, vindt hij, en verergert de situatie alleen maar.

Sergei Lavrov. Beeld ap

Wie er vandaag ook op het Maidan-plein zijn? VVD'er Hans van Baalen (Europees Parlement) en zijn Belgische collega Guy Verhofstadt.

De Tweede Kamer vergaderde vanochtend over de uit de hand gelopen situatie in Oekraïne.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is van mening dat de Europese Unie als bemiddelaar moet blijven optreden in het conflict. Hij wees de suggestie van de hand om een onafhankelijke bemiddelaar van buiten in te roepen.

Joost de Vries deed verslag van het debat. Lees het hier.

Redacteur en Rusland-kenner Bert Lanting vandaag in de Volkskrant:

Mogelijk heeft de Russische president Poetin, die eropuit is Oekraïne weer stevig binnen de invloedssfeer van Rusland te brengen, Janoekovitsj tijdens hun ontmoeting in Sotsji ook aangemoedigd de opstand neer te slaan. Om Oekraïne, dat aan de rand van bankroet staat, te paaien stelde het Kremlin maandag nog 1,5 miljard euro aan financiële hulp in het vooruitzicht. Tegelijkertijd herinnerde Gazprom Oekraïne er fijntjes aan dat het nog 1,8 miljard aan schuld heeft aan het Russische staatsbedrijf.

De leiders van de pro-Europese oppositie, Arsenij Jatsenjoek en Vitali Klitsjko, hebben een soortgelijk probleem: ook zij proberen twee paarden tegelijk te berijden. Enerzijds voeren ze onderhandelingen met Janoekovitsj, anderzijds proberen ze de druk op de autoriteiten te verhogen door te dreigen met de woedende massa op het Maidan, het Onafhankelijkheidsplein.

President Poetin schudt Oekraïense organisatoren op de Spelen in Sotsji de hand. Beeld reuters

Het kantoor van president Janoekovitsj heeft een statement de deur uitgedaan waarin de betogers verantwoordelijk worden gehouden voor het geweld. 'Zij (de demonstranten) werken in georganiseerde groepen. Ze gebruiken vuurwapens, inclusief geweren die door snipers worden ingezet. Ze schieten om te doden. Er zijn tientallen doden en gewonden onder de politieagenten te betreuren.'

Gevangen genomen politieagenten worden weggeleid door demonstranten. Beeld reuters

Gisteren beloofde het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken dat er door de politie geen vuurwapens ingezet zouden worden. Onderstaande filmpje doet anders vermoeden.

Vanaf het dak van het Kozatskity hotel zou er nu ook door scherpschutters ook op journalisten en activisten worden geschoten.

BBC-verslaggever Richard Conway meldt op Twitter dat de helft van de 45 Oekraïense deelnemers aan de Spelen Sotsji hebben verlaten om terug te keren naar hun thuisland. Het Oekraïense Olympische Comité heeft gezegd dat alle naar huis gekeerde spelers hun activiteiten op de Spelen hebben voltooid.

Zelfs kogelvrije vesten zijn niet bestand zijn tegen de rondvliegende kogels op het Maidan-plein, getuige deze foto.

Een bron heeft aan Reuters bevestigd dat de ontmoeting tussen Janoekovitsj en de drie EU-ministers van Buitenlandse Zaken doorgaat.

'Ze ontmoeten hem nu', aldus de bron.

Eerder waren er berichten dat de drie ministers - uit Polen, Duitsland en Frankrijk - Kiev hadden verlaten uit veiligheidsredenen.

Sommige Oekraïense atleten hebben besloten om de Winterspelen in Sotsji te verlaten nu de situatie in hun thuisland is geëscaleerd. Dat meldt het IOC.

Onder andere skiester Bogdana Matsotska en haar vader en coach Oleg Matsotskyy hebben bevestigd dat ze Sotsji hebben verlaten.

Bogdana Matsotska. Beeld afp

Volgens Christopher Miller van de Kyiv Post zijn er tot nu toe 35 doden te betreuren.

Het Maidan-plein voor en na de opstand.

Tegenstrijdige berichten over de ontmoeting die president Jankoevitsj vandaag zou hebben met de drie EU-ministers die naar Kiev zijn afgereisd. AP meldt dat de ministers van Buitenlandse Zaken (uit Duitsland, Frankrijk en Polen) onderweg zijn, maar een diplomatieke bron heeft aan Reuters gemeld dat de ministers wegens veiligheidsredenen uit de stad vertrokken zijn.

Meer informatie volgt zo snel mogelijk.

De Duitse minister Steinmeier (C) en zijn Poolse collega Sikorski tijdens een ontmoeting met oppositieleider Klitsjko (L). Beeld epa

Op Twitter circuleren foto's van leden van de oproerpolitie die door demonstranten in de boeien zijn geslagen.

We hebben telefonisch contact gehad met Olaf Koens, die voor de McDonalds op het Onafhankelijkheidsplein staat:

'Er liggen hier tien lijken voor m'n neus. Tien mannen. Ze liggen onder tentzeiltjes en dekens. Demonstranten laten ze nu aan de pers zien. Jezus, wat een beeld. Twee van de mannen zijn recht door hun hoofd geschoten. De demonstranten zijn ervan overtuigd dat ze door scherpschutters op de daken getroffen zijn, maar of dat waar is weet ik niet.

'Er komt nu ook een man uit een busje gestapt met een enorm jachtgeweer in zijn hand. Een demonstrant. Die gaat ook schieten. Het ziet ernaar uit dat het weer een bloedige dag wordt vandaag.'

Een fotograaf van het Britse persbureau Reuters heeft vanochtend tien lichamen zien liggen op het Onafhankelijkheidsplein. De lichamen waren bedekt met dekens.

Een arts van de oppositie, Bohdan Solovij, meldde dat er rondom het protestkamp zeker acht betogers door geweervuur om het leven zijn gekomen.

De Oekraïense politie liet ondertussen weten dat vanochtend meer dan twintig agenten gewond zijn geraakt.

De Amerikaanse president Obama verklaarde vannacht dat een bestand alleen niet voldoende is. Volgens hem moet er toegewerkt worden naar 'een regering van eenheid' en zullen er uiteindelijk vrije verkiezingen moeten komen. Hij benadrukte ook dat de crisis in Oekraïne en die in Syrië geen onderdeel zijn van een soort Koude-Oorlogspelletje tussen de VS en Rusland.

Beeld epa
Een anti-regeringsbetoger loopt gewikkeld in een Oekraïense vlag over het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Beeld afp

Een fragment uit de reportage van Olaf Koens vandaag in de Volkskrant:

In een paar minuten tijd toveren de medische vrijwilligers een pannekoekenhuis om tot een chirurgische afdeling. Op de tafels komen groene lakens te liggen, de artsen snijden desnoods zonder verdoving de granaatscherven uit de lichamen van de demonstranten.

De menukaart hangt er nog, de beslagkom wordt een wasbak. Vrijwilligers brengen dozen met gaas en pijnstillers, gekocht of gestolen bij apotheken in de buurt. 'Ik heb hier 15 tot 20 mensen behandeld, de rest is afgevoerd naar het Sint Michielsklooster even verderop', zegt anesthesioloog Konstantin, een fragiele, vroeggrijze arts uit Kiev. Waarom hij hier staat? 'Dit is mijn werk. Ik genees mensen, ik kan niets anders.'

President Janoekovitsj heeft vandaag uitgroepen tot nationale dag van rouw voor de doden die afgelopen dagen vielen.

De vlaggen op overheidsgebouwen hangen halfstok, radio- en tv-zenders hebben hun programmering aangepast en evenementen worden afgelast.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk en Polen reizen vandaag naar Kiev om met de regering en de oppositie te spreken. Later op de dag schuiven ze in Brussel aan voor een spoedoverleg, waarin besloten moet worden of en welke sancties opgelegd worden.

Ondanks het gisterenavond overeengekomen bestand tussen de regering en oppositie, waren er vanochtend in Kiev weer opstootjes tussen betogers en de oproerpolitie. Boven het Maidan-plein in het centrum van de stad hing rook, barricades stonden in brand en duizenden betogers bekogelden de politie met molotovcocktails en stenen.

Correspondent Olaf Koens, die ter plaatse is, meldt dat er vele gewonden en ook doden zijn gevallen. 'Ik zag ten minsten vier lichamen weggedragen worden in 15 minuten', schrijft hij op Twitter. 'Veel gebouwen worden nu geplunderd.'

- Nog nooit eerder in de recente geschiedenis vielen er zoveel doden als dinsdagnacht in Kiev (namelijk 26). Aanleiding was de weigering van het Oekraïense parlement om beloofde hervormingen - waaronder een inperking van de macht van de president - op de agenda te zetten.

- Het is al maanden onrustig in Oekraïne. Wat begon met protesten tegen Janoekovitsj' weigering om een associatieverdrag met de Europese Unie te tekenen, is uitgelopen tot gewelddadige protesten tegen zijn op Rusland georiënteerde regering. Demonstranten eisen inmiddels het vertrek van de president en willen zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen.

- De Poolse premier Donald Tusk riep gisteren op om sancties in te stellen tegen de Oekraïense functionarissen die verantwoordelijk zouden zijn voor het geweld. Duitsland en Frankrijk schaarden zich achter hem.

- De EU-ministers van Buitenlandse Zaken, die gisteren in spoedberaad samenkwamen in Brussel, bereikten overeenstemming over sancties, maar gaven verder geen details vrij. Wel liet EU-voorzitter Van Rompuy weten dat financiële sancties (bevriezing van tegoeden) en reisverboden tot de mogelijkheden behoren.

- Een delegatie van de oppositie sprak gisteravond met president Janoekovitsj. Ze kwamen een bestand overeen, waarover verder geen details gemeld werden. Op de website van de president viel alleen te lezen dat 'gesprekken beginnen met als doel het bloedvergieten te beëindigen en de situatie te stabiliseren'.

- Oppositieleider (en bokskampioen) Vitali Klitsjko, lid van de oppositiedelegatie, zei dat de president garandeerde dat de politie het kampement op het Maidan-plein - synoniem voor het Onafhankelijkheidsplein niet zou bestormen.

Beeld afp
Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden