Teruglezen - Islamitische Staat eist aanslag Berlijn op, verdachte vrij

Bij een aanslag gisteravond op een kerstmarkt in Berlijn vielen zeker twaalf doden en bijna vijftig gewonden. Een 23-jarige Pakistaan werd gisteravond al opgepakt, maar hij is inmiddels vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Mogelijk zijn er meerdere verdachten. Lees het allemaal terug in dit liveblog.

Bondskanselier Angela Merkel bekijkt de bloemenzee in de buurt van de plek waar een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt in Berlijn.Beeld anp

In verband met het forensisch onderzoek blijft de Breitscheidplatz, de plek van de aanslag in Berlijn, ook geblokkeerd op woensdag. De Berlijnse politie heeft meer dan vijfhonderd telefoontips ontvangen.

Woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken John Kirby zegt dat de Amerikaanse autoriteiten niet genoeg informatie hebben om te bevestigen dat Islamitische Staat inderdaad verantwoordelijk is voor de aanslag in Berlijn.

'Er is nog geen direct bewijs of link met een terroristische organisatie, maar dit heeft wel overeenkomsten met eerdere aanslagen', zegt Kirby.

Kirby tijdens een eerdere persconferentie.Beeld ap

Een twitteraccount gelieerd aan Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. In het bericht spreken zij van 'een soldaat van de Islamitische Staat'.

Duitsland is niet betrokken in offensieven tegen Islamitische Staat, maar levert wel logistieke en materiële steun aan de strijd tegen de terreurgroep.

Is het zeker een IS-aanslag? Wanneer kun je dat eigenlijk zeggen? Bekijk dit filmpje.

De vrachtwagen ging te snel, twitterde Inaki Ellakuria, een Spaanse student die gewond raakte bij de aanslag op de kerstmarkt. ‘Te snel om per ongeluk van de weg af te raken.’

De vrachtauto reed over zijn beide benen heen. De 21-jarige is vandaag geopereerd aan zijn verwondingen.

Ellakuria's vader, Juan Jose, zei tegen persbureau AP dat hij een succesvolle operatie heeft gehad en vooruitgang boekt. Maar ‘hij is in grote shock. Hij is nog steeds aangedaan, ook al gaat hij vooruit.’

De gemeente Amsterdam zet geen betonblokken op het Museumplein of op andere plekken in de stad. Burgemeester Eberhard van der Laan ziet daar geen aanleiding voor, liet een woordvoerder van de gemeente dinsdagavond weten.

De kerstmarkt op het Museumplein, met als middelpunt de traditionele schaatsbaan, trekt dagelijks een paar duizend bezoekers. Dinsdagmiddag meldde de organisatie van de markt dat er verkeersbarriers zouden komen om de toegang tot de ongeveer 65 kraampjes en de ijsbaan te bemoeilijken. De maatregel werd aangekondigd na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn waardoor twaalf mensen omkwamen en 48 mensen gewond raakten.

De gemeente liet de organisatie van de kerstmarkt dinsdagmiddag weten dat er nu geen reden is om betonblokken neer te zetten bij het Museumplein. Enkele blokken die al waren neergezet, werden daarop weer weggehaald. In Amsterdam zijn, net als in andere steden, allerlei zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen sinds de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) in 2013 het dreigingsniveau verhoogde.

Lees ook: Extra beveiliging op de kerstmarkt, heeft dat zin? (+)

Thomas de Maizière, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, zegt dat er nog steeds geen enkele twijfel is dat het incident op de Breitscheidplatz daadwerkelijk een aanslag is. Volgens de minister is de dader 'waarschijnlijk op vrije voeten'. Ook zegt hij dat vanaf de start van het onderzoek meerdere aanwijzingen zijn onderzocht en heeft de politie zich niet enkel gericht op de Pakistaanse vluchteling.

De Maizière zegt dat het te vroeg is om politieke conclusies te trekken. Eerder klonk de roep om een strenger migratiebeleid, nadat de 23-jarige Pakistaanse vluchteling was aangehouden. Maar hij werd een uur geleden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs

Thomas de Maizière (L) en bondskanselier Angela Merkel bezoeken dinsdagmiddag de kerstmarkt waar het drama zich voltrok.Beeld epa

Met verkiezingen in aantocht zit Merkel in een lastig parket, betoogt Fokke Obbema in het commentaar van de Volkskrant. 'De aanslag was nog maar nauwelijks gepleegd of een politicus van de populistische AfD sprak al van 'Merkel's doden', schrijft hij.

'Aan Merkel de lastige taak Duitsers ervan te overtuigen dat veiligheid bij haar in goede handen is. En dat in de wetenschap dat tegen nieuwe terreurdaden geen garanties zijn te geven.'

De Pakistaanse vluchteling die gisteravond werd aangehouden, is inmiddels vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Dat maakte de Duitse procureur-generaal bekend.

Al in de loop van de dag was twijfel ontstaan of de aangehouden man wel de truck had bestuurd toen deze de drukbezochte markt opreed. Er waren geen forensische aanwijzingen dat de 23-jarige Pakistaan inderdaad in de vrachtwagen had bestuurd.

Onderzoekers en politiek gaan wel uit van een terroristische achtergrond. De aanslag is nog niet opgeëist.

Na koning Willem-Alexander en koning Filip hebben ook de vorstenhuizen van Luxemburg en Zweden met medeleven gereageerd op de aanslag in Berlijn.

'Verbijsterd door de tragische gebeurtenissen op de Berlijnse kerstmarkt willen we onze diepe bezorgdheid en medeleven namen de Luxemburgse bevolking uiten', schrijven groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg aan de Duitse bondspresident Joachim Gauck.

'Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en de vele gewonden en hun familieleden', vervolgt het groothertogelijk paar. 'Solidariteit voor het behoud van onze gemeenschappelijke waarden verenigt ons in deze tijd van verdriet.'

Koning Carl Gustaf en koningin Silvia van Zweden stuurden dinsdag een telegram van medeleven naar Duitsland. In de condoleances spreekt het Zweedse koningspaar van verschrikkelijke gebeurtenissen in Berlijn. 'We bieden onze innige deelneming aan de families van de slachtoffers en het Duitse volk', schrijft het Zweedse koningspaar. Er is sprake van een nauwe band tussen het Zweedse koningshuis en Duitsland. Koningin Silvia is er geboren, net als de moeder van koning Carl Gustaf.

In de Gedächtniskirche in Berlijn is dinsdag aan het begin van de avond een herdenkingsdienst aan de gang voor de slachtoffers van de aanslag in de Duitse hoofdstad maandag. Onder anderen bondskanselier Angela Merkel, leden van haar kabinet en bondspresident Joachim Gauck zijn daarbij. ‘Wat moet er nu van Kerstmis worden?’ zei de Bisschop van de Evangelische Kerk Markus Dröge, één van de sprekers. Diverse geloven zijn vanavond in de kerk bijeengekomen.

Voorzitter van de Bondsdag Norbert Lammert, Bondskanselier Angela Merkel en president Joachim Gauck tijdens de herdenking in de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche .Beeld reuters

Van de 49 mensen die maandagavond gewond raakten door de aanslag in Berlijn, lagen er dinsdag aan het eind van de middag nog 25 in diverse ziekenhuizen. Van hen zijn er veertien zeer zwaargewond.
Dinsdag konden 24 gewonden het ziekenhuis verlaten, aldus Duitse gezondheidsautoriteiten.

Een koepelorganisatie voor Duitse moslims heeft de aanslag veroordeeld. De Moslim Coördinatie Raad (Koordinationsrat der Muslime) zei dinsdag in een verklaring dat terreur ‘niet stopt in het gezicht van onschuldige mensen, en wat heilig is voor mensen.’ Zij geven aan ‘diep geschokt te zijn’ en ‘veroordelen de laffe aanval in de sterkste bewoordingen.’

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandagavond met Bondskanselier Angela Merkel gesproken en zijn condoleances uitgesproken. Obama, die momenteel op vakantie is in Hawaii, heeft Amerikaanse hulp aangeboden en benadrukte dat ‘geen aanval kan tornen aan onze vastberadenheid en dat van onze Duitse bondgenoten om terrorisme in al zijn vormen te verslaan’.

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, heeft gereageerd op de aanslag. ‘We moeten ons niet op een dwaalspoor laten brengen om aan de grondslagen van ons westerse model te twijfelen; democratie; mensenrechten; vrijheid van meningsuiting; de rechtsstaat; openheid en tolerantie; maar ook voldoende veiligheid en zekerheid. We moeten niet aan de verleiding toegeven, onszelf beschermen, geloven, dan wordt alles beter.’

De naam van het eerste slachtoffer van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn is bekend. Het gaat om de Poolse bijrijder, de 37-jarige Lukasz Urban, die met steek- en schotwonden is aangetroffen in de cabine van de vrachtwagen.

Een van zijn collega’s zegt tegen persbureau AP dat hij een zeer toegewijde werknemer was, en hij verwacht dat hij zich ‘tot het eind’ heeft verzet. Urban is geïdentificeerd door een neef die tevens eigenaar is van het bedrijf waarvoor Urban werkte.

De Poolse premier, Beata Szydlo, zei dat de Pool ‘het eerste slachtoffer is van deze gruwelijke daad van geweld’.

De baas van het vervoersbedrijf, Ariel Zurawski, zei dat Urban met een vracht van staal maandagavond om zeven uur ’s ochtends aankwam bij een vestiging van Thyssenkrupp, een Duits technologiebedrijf. Hem is toen verteld om tot de volgende ochtend te wachten met lossen. Om kwart voor vier begon de vrachtwagen volgens Zurawski, die via GPS ‘ongewoon te bewegen’. ‘De wagen werd gestart en uitgezet, naar voren gereden en toen naar achter. Alsof iemand leerde hoe hij moest rijden’, zei Zurawski op de Poolse staatszender.

Urban laat een vrouw en een zoon na.

Vrachtwagens zijn vooral beveiligd tegen diefstal en beroving. Moeten transportbedrijven zich ook gaan wapenen tegen een gewapende overname?

De bestemming en de goederen die worden vervoerd, bepalen op dit moment de zwaarte van de beveiliging. Vrachtwagens met hoogwaardig transport, zoals elektronica en medicijnen, worden zwaar beveiligd met sloten, alarmen en een voertuigvolgsysteem. Bij vrachtwagens met laagwaardig transport, bijvoorbeeld zand en bouwmaterialen, is er minder beveiliging.

Volgens Renée Reijers van Transport en Logistiek Nederland is het nog te vroeg om te zeggen dat de beveiliging moet worden uitgebreid. ‘Vrachtwagens zijn makkelijk toegankelijk en kwetsbaar, omdat ze op de openbare weg rijden. Je kunt niet voorkomen dat ze gestolen of gekaapt worden.’

Het in- en uitstappen is voor chauffeurs een gevaarlijke situatie, zegt Jules Menheere, algemeen directeur van transportbedrijf Vos Transport. Tijdens het stoppen is de cabine altijd op slot, maar om te laden en lossen moeten chauffeurs de cabine verlaten.

Extra beveiligingsmaatregelen tegen kaping van een vrachtwagen heeft Vos Transport nog niet genomen. ‘Als iemand met kwade bedoelingen een chauffeur bedreigt, weet ik niet of wij daar maatregelen tegen kunnen treffen. We moeten nadenken over hoe wij hier mee omgaan’, zegt Menheere.

‘Wat er in Berlijn is gebeurd, is moeilijk te voorkomen’, zegt Marco van Os, verzekeringsagent bij TransportRisico. ‘Chauffeurs kunnen onderweg staande worden gehouden. Op het moment dat een chauffeur een pistool tegen zijn hoofd krijgt, is hij machteloos. Dat is niet te beveiligen.’

De vrachtwagen die werd gebruikt bij de bloedige aanslag op een kerstmarkt in Berlijn.Beeld anp

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof vindt dat mensen in Nederland zich niet moeten laten weerhouden om naar kerstmarkten en andere feestelijkheden te gaan. 'Gemeenten en politie lopen de genomen maatregelen nog eens langs en scherpen ze mogelijk aan', zegt hij. 'Ze zijn er serieus en alert mee bezig, want het is belangrijk dat iedereen gewoon naar alle feestelijkheden kan gaan.'

Hij sprak dinsdag naar aanleiding van de aanslag met een vrachtwagen op een kerstmarkt in Berlijn. 'Terroristen willen ons angst aanjagen, maar wij willen ons leven niet laten bepalen door terroristen.'

Schoof benadrukt dat extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen bij grotere evenementen rondom kerst en oud en nieuw. 'Vorige week nog hebben we gemeenten om extra aandacht hiervoor gevraagd vanwege de dreiging in Duitsland en Frankrijk.'

De NCTV stelt wel dat wat in Berlijn is gebeurd, ook in Nederland kan gebeuren. 'De kans op een aanslag is reëel, maar we hebben op dit moment geen concrete aanwijzingen', zei Schoof eerder in de Volkskrant.

Dick SchoofBeeld anp

Het luchthavengebouw Tempelhof is ruim een kilometer lang, gebouwd met nationaal-socialistische grootheidswaanzin van de jaren dertig. Hier valt een asielzoekerscentrum, waar duizend migranten wonen, nauwelijks op. Diep weggedoken in hun jassen of capuchontruien lopen ze in en uit. Ze lijken net eenzame poppetjes in troosteloze maquette.

In Hangar 6 van Tempelhof woonde naar alle waarschijnlijkheid Naved B., de 23-jarige Pakistaan die maandagavond bij de Siegessäule is opgepakt op aanwijzen van een Duitse burger. Hij wordt ervan verdacht met een vrachtwagen elf bezoekers van een kerstmarkt te hebben doodgereden en de oorspronkelijke Poolse chauffeur te hebben doodgeschoten.

De voormalige Berlijnse luchthaven Tempelhof.Beeld reuters

Klik op de cijfers voor meer informatie.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en D66-leider Alexander Pechtold hebben kritiek geuit op de foto die PVV-leider Geert Wilders op Twitter heeft geplaatst. Daarop staat Angela Merkel afgebeeld met bloed aan haar handen en op haar gezicht.

Volgens Asscher moeten de gedachten uitgaan naar de slachtoffers van de aanslag in Berlijn en 'niet naar mensen die proberen te provoceren, zoals de heer Wilders doet'.

Pechtold spreekt van een 'ranzige poging politiek gewin te halen over de rug van slachtoffers van een laffe terreurdaad'.

Wilders gaf ook een toelichting op Twitter. Hij vindt dat 'Merkel, Rutte en alle andere laffe regeringsleiders met hun opengrenzenpolitiek de asieltsunami en islamterreur hebben binnengelaten'.

Bondskanselier Merkel heeft, vergezeld door de ministers De Maizière (Binnenlandse Zaken) en Steinmeier (Buitenlandse Zaken), bloemen gelegd op de plek in Berlijn waar de aanslag plaatsvond.

Beeld reuters
Beeld afp

Van de twaalf mensen die maandag omkwamen door de aanslag in Berlijn zijn zeven geïdentificeerd. Het gaat om de Poolse chauffeur en zes mensen met de Duitse nationaliteit. Dat heeft het hoofd van de Duitse federale recherche BKA laten weten.

Justitie in Duitsland houdt er, net als de politie, rekening mee dat de 23-jarige Pakistaan die maandagavond na de aanslag werd gearresteerd niet de dader is. 'We moeten er rekening mee houden dat het niet om de dader gaat', zei hoofdaanklager Peter Frank tijdens een persconferentie, waar ook de burgemeester sprak.

Volgens hem is wel duidelijk dat het om een terreuraanslag gaat, ook al is de daad nog niet opgeëist. 'We hebben geen video met een bekentenis', aldus Frank.

Frank meldde verder dat niet vaststaat of de man die de vrachtwagen bestuurde alleen handelde of dat er meer daders waren. 'We weten ook niet of er ondersteuners zijn'. Justitie onderzoekt beelden die door ooggetuigen zijn opgenomen.

Hulpmedewerkers op de plek waar een vrachtwagen inreed op bezoekers van een populaire kerstmarkt in Berlijn.Beeld getty

'We zijn verbijsterd en heel Berlijn en mensen in de hele wereld zijn diep geschokt.' Zo begint Michael Müller, de burgemeester van Berlijn, zijn persconferentie. 'Dit is weer een aanslag op onze vrijheid.'

De burgemeester is diep geroerd door de solidariteit van andere burgemeesters in Duitsland en wereldleiders.

Hij wil alle hulpdiensten bedanken voor hun professionele inzet na de aanslag.

Vanavond vindt er een herdenkingsbijeenkomst plaats op de Brandenburger Tor, in het hart van Berlijn.

De burgemeester sluit zijn toespraak af door te zeggen dat het, ondanks deze moeilijke situatie, belangrijk is dat mensen van alle nationaliteiten samen kunnen blijven leven in Duitsland.

Politie patrouilleert nabij de plek van de aanslag in Berlijn.Beeld anp

Voor Duitsers is de kerstmarkt een onontkoombare traditie en voor Berlijners is de Breitscheidsplatz een belangrijk cultureel centrum. Duitse media overdrijven dus niet als zij schrijven dat Duitsland maandagavond in het hart is getroffen. Toch reageren de Duitsers zoals altijd terughoudend, merkt correspondent Sterre Lindhout, die gisteren en vandaag op de plek des onheils was. 'Het gaat hier al snel over de normaliteit behouden en het leven voortzetten.'

De dingen die Merkel zei waren wel steviger dan normaal, viel Lindhout op. 'Merkel zei vandaag meteen dat we van een aanslag moeten uitgaan, terwijl dit na de aanslag in München vijf dagen duurde. Ook de uitspraak dat het 'weerzinwekkend zou zijn als de dader een vluchteling is' klinkt volgens de Duitslandcorrespondent niet des Merkels. 'Je kunt nu zeker niet zeggen dat politici ontkennen wat is gebeurd. Maar je hoort tegelijk hoe terughoudend ze zijn. Dat ze niet willen dat er paniek uitbreekt, of dat mensen zich door angst laten leiden. Keep calm and carry on, bijna. En politici zijn niet de enigen. De Berlijners die ik spreek zijn net zo gelaten en voorzichtig.'

De Berlijnse politiechef Klaus Kandt zegt dat 'onzeker' is of de politie de juiste verdachte heeft opgepakt. Momenteel wordt 'met alle middelen opgehelderd of de verdenking standhoudt'. Als dat niet zo is, dan volgt een nieuwe zoekactie. Kandt doelt op de 23-jarige Pakistaan die gisteravond werd opgepakt. Hij ontkent betrokken te zijn bij de aanslag. 'Voor zover ik weet is het in feite onzeker of hij (de opgepakte man) daadwerkelijk de chauffeur was', aldus Kandt.

De politie zal de veiligheidsmaatregelen in Berlijn de komende dagen 'significant opvoeren', onder meer door barrières op te werpen. Ook zal er verscherpt toezicht komen tijdens Oud en Nieuw.

Veiligheidstroepen lopen over de kerstmarkt nabij Alexanderplatz in Berlijn.Beeld reuters

'We hebben de verkeerde man opgepakt', zegt een hooggeplaatste politiebron tegen de Duitse krant Die Welt. De echte dader zou nog steeds op vrije voeten zijn en gewapend rondlopen. De angst bestaat dat hij meer schade aanricht.

Thomas de Maizière, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, zei eerder al dat de opgepakte verdachte ontkende betrokken te zijn bij de aanslag.

Volgens Thomas de Maizière, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, komt de opgepakte verdachte vermoedelijk uit Pakistan en stond niet geregegistreerd als terreurverdachte. Hij ontkent betrokkenheid bij de aanslag.

'Maar het lijdt geen twijfel meer dat het een aanval was. We mogen niet toestaan dat onze vrije manier van leven hierme wordt verwoest', aldus De Maizière.

De Maizière zei ook dat er een slachtoffer is gevonden met iets dat lijkt op een schotwond. 18 van de 48 gewonden liggen nog zwaargewond in het ziekenhuis.

Thomas de Maizière, de Duitse minister van Binnenlandse ZakenBeeld anp

De uitbaters van de beroemde kerstmarkt van Dresden hebben na de aanslag van Berlijn extra veiligheidsmaatregelen genomen door de markt te omringen door steenblokken. Dat meldt Der Spiegel.

De kerstmarkt in Dresden.Beeld ap

De Beierse leider Horst Seehofer van de CSU, de zusterpartij van Merkels CDU, heeft opgeroepen tot een wijziging in het ruimhartige immigratiebeleid dat Duitsland voert. 'We zijn het verplicht aan de slachtoffers, aan diegenen die zijn getroffen en aan de hele bevolking om onze immigratie- en veiligheidspolitiek te herzien en te veranderen’, aldus Seehofer.

Merkels vluchtelingenbeleid kenmerkt zich door haar uitspraak 'Wir schaffen das'. Daarmee doelt ze op het principe om aan iedereen die dit nodig heeft asiel te verlenen.

Duitsland nam vorig jaar 890.000 vluchtelingen op. Dit jaar zijn er tot 21 september 210.000 vluchtelingen in Duitsland geregistreerd.

Horst Seehofer.Beeld Getty Images

De verdachte van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn ontkent dat hij er iets mee te maken heeft. Bronnen binnen het veiligheidsapparaat hebben aan persbureau DPA laten weten dat de 23-jarige man tot nog toe alle beschuldigingen van de hand wijst.

Frankrijk is extra waakzaam na de aanslag in Berlijn. Volgens de Franse president Francois Hollande is er sprake van 'een hoge terreurdreiging' in zijn land.

Ook in Breda, rondom het Glazen Huis, zijn extra veiligheidsmaatregelen van kracht. Het dreigingsniveau in Nederland verandert niet door de aanslag in Berlijn.

De verdachte van de aanslag had sinds juni een tijdelijke verblijfsvergunning. Dit heeft de Duitse veiligheidsdienst naar buiten gebracht, meldt onze Duitsland-correspondent Sterre Lindhout op Twitter.

De ministers van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaten hebben opgeroepen kerstmarkten gewoon te laten doorgaan. Ze spraken zich uit tegen het stilleggen van dergelijke evenementen. Duitsland telt naar schatting 2500 kerstmarkten, goed voor een miljardenomzet.

Volgens een verklaring van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken waren de bestuurders het er na telefonisch overleg over eens dat bij grote evenementen moet worden gekeken naar aanvullende veiligheidsmaatregelen. Wel worden de kerstmarkten in Berlijn dinsdag gesloten uit respect voor de slachtoffers .

De aanslag op de kerstmarkt in Berlijn heeft tot dusver twaalf mensen het leven gekost. De vermeende dader is opgepakt. Minister Thomas de Maizière (Binnenlandse Zaken) van de bondsregering verklaarde dat ongeacht het motief van de dader, er niet gemarchandeerd zal worden met 'onze vrije manier van leven'.

Politie patrouilleert over de kerstmarkt nabij de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche.Beeld afp

'Ik ben geschokt', zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een persconferentie vandaag. 'Het is erg verdrietig wat er gisteren in Berlijn is gebeurd. We moeten aannemen dat het een terroristische aanslag is. De hele wereld heeft zich verenigd in rouw.'

'Het zou weerzinwekkend zijn als de dader van de aanslag een vluchteling is die bescherming kreeg in Duitsland', vervolgde Merkel.

'We willen niet dat de angst voor het kwaad ons verlamt', zei Merkel. 'We zullen de kracht vinden om te leven zoals wij willen, vrij en open.'

Merkel bracht verder haar condoleances over aan de familie en vrienden van de slachtoffers. 'Het land is collectief verdrietig. Iedereen bidt voor jullie.'

De Duitse bondskanselier Angela MerkelBeeld anp

De Pool die dood werd aangetroffen in de cabine van de vrachtwagen waarmee de aanslag in Berlijn is gepleegd, is vermoedelijk doodgeschoten. Dit heeft de minister van Binnenlandse Zaken Karl-Heinz Schröter van de Duitse deelstaat Brandenburg gezegd.

Hij maakte de informatie bekend na een telefonische vergadering met zijn ambtgenoten uit de overige de Duitse deelstaten. De minister benadrukte nog eens dat de Poolse vrachtwagenchauffeur slachtoffer is en geen dader.

De verdachte van de aanslag kon worden gepakt met behulp van een moedige ooggetuige. Hij zag een man uit de vrachtwagen klimmen en met de politie aan de telefoon zette hij de achtervolging in. 'Uit dit soort burgermoed moeten we op een dag als vandaag moed putten', zei Winfried Wenzel, woordvoerder van de Berlijnse politie, in de Duitse krant Die Welt. Een reconstrucie.

De uitbaters van kerstmarkten in Duitsland reageren verschillend op het dramatische voorval. Zo blijft de markt rondom Schloss Charlottenburg vandaag 'uit piëteit' dicht. Maar de uitbater van de Markt Gendarmenmarkt, een andere grote, centraal gelegen kerstmarkt, heeft na overleg met de politie besloten gewoon open te gaan.

Vanavond om 18 uur vindt er in de Gedächtniskirche een herdenkingsdienst plaats.

Een kerstboom nabij de markt die gisteravond is aangevallen.Beeld reuters

De politieke reacties op de aanslag in Berlijn druppelen binnen. 'Dit is een nare avond voor Berlijn en Duitsland', zei bondspresident Joachim Gauck. Vanuit Mali liet minister van Defensie Ursula von der Leyen weten dat ze 'van streek is'. De Duitse Binnenlandminister De Maizière riep vanochtend op om de vlaggen in heel Duitsland half stok te hangen als teken van rouw.

Ook de Russische president Poetin heeft zijn condoleances aangeboden. Hij is geschokt door het geweld en het cynisme van deze aanslag, liet het Kremlin weten.

De tactiek die is gebruikt bij de aanslag op een Berlijnse kerstmarkt is exact die van Nice. Dat zegt terrorismedeskundige Peter Neumann van het Kings College in Londen tegen persbureau DPA. In de Franse kustplaats reed in juli eveneens een vrachtwagen in op een menigte. Dit gebeurde op de boulevard van de stad. 86 mensen kwamen om het leven bij de aanslag die werd opgeëist door terreurgroep IS.

Neuman wijst er verder op dat de Amerikaanse geheime diensten de afgelopen weken herhaaldelijk voor aanslagen op kerstmarkten hebben gewaarschuwd.

Gewonden worden weggedragen van de boulevard in Nice, waar in juli een vrachtwagen op een menigte inreed.Beeld epa

Een Duitse veiligheidsbron meldt aan persbureau Reuters dat de verdachte een 23-jarige Pakistaan is, genaamd Naved B. Hij zou ongeveer een jaar geleden Duitsland zijn binnengekomen als vluchteling.

De verdachte was volgens een bron binnen het Duitse veiligheidsapparaat een bekende van de politie. Hij zou 'kleine vergrijpen' hebben gepleegd. De man verbleef volgens de bron, die wordt opgevoerd door persbureau Reuters, inderdaad in de vluchtelingenopvang op het voormalige vliegveld Tempelhof. Daar deed de politie in de nacht van maandag op dinsdag een inval.

De truck die is gebruikt voor de aanslag is inmiddels weggesleept.

Hulpdiensten zijn uitgerukt om gewonden te helpen nadat een vrachtwagen inreed op bezoekers van een kerstmarkt in Berlijn.Beeld Daniel Rosenthal/Spree Picture

Poolse media melden dat uit gps-gegevens van de vrachtwagen, waarin de verdachte van de aanslag reed, blijkt dat het voertuig vermoedelijk is gestolen in Berlijn. De truck stond daar 's middags geparkeerd voor een nog onbekend bedrijf.

De Poolse eigenaar van het voertuig, Ariel Zurawski, zei eerder tegen de Poolse zender TVN 24 dat zijn neef de vrachtwagen bestuurde en dat hij deze sinds 16.00 uur maandagmiddag niet meer kon bereiken. Het voertuig zou kort voor de aanslag zijn weggereden bij het bedrijf.

In de cabine van het voertuig werd na de aanslag het lichaam van een Poolse man aangetroffen. Hij was volgens de politie niet degene die inreed op de mensenmassa.

Een Twitter-post van Emma Rushton net na de aanslag op de kerstmarkt.Beeld Emma Rushton

Een speciale eenheid van de politie is vannacht rond 3 uur een hangar op het leegstaande vliegveld Tempelhof binnengevallen. Dit meldt de lokale krant Berliner Zeitung. Op het voormalige vliegveld worden zeker 1.000 vluchtelingen opgevangen. Een politiebron zegt tegen de krant dat de verdachte van de aanslag op de kerstmarkt daar geregistreerd stond. Dit is nog niet officieel bevestigd.

Volgens diverse media nam de zwaarbewapende politie-eenheid SEK, die onder meer is gespecialiseerd in terrorismebestrijding, deel aan de actie. De Tagesspiegel meldde dat vier Afghanen zijn ondervraagd. Zo'n honderd agenten waren volgens de krant ter plaatse.

Tempelhof is van vliegveld omgevormd tot een uitgestrekt stadspark. De gemeente wilde voor maximaal drie jaar noodgebouwen naast de hangars neerzetten, om nog meer vluchtelingen te kunnen opvangen.

Vanwege de aanslag in Berlijn heeft bondskanselier Angela Merkel haar verkiezingsbijeenkomst in Mecklenburg-Vorpommern afgezegd. Dit wordt bevestigd door een woordvoerder van het kiesdistrictbureau in Greifswald.

Bondskanselier Merkel.Beeld getty

De lokale minister van Gezondheid heeft gemeld dat 29 mensen nog altijd in het ziekenhuis liggen na de aanslag van gisteravond op een kerstmarkt in Berlijn. Sommigen verkeren in kritieke toestand en zullen het mogelijk niet overleven, aldus de minister.

De vermoedelijke dader van de aanslag kon worden gepakt met behulp van een moedige ooggetuige. Dit meldt de Duitse krant Die Welt. Deze Berlijner zag alles gebeuren, zette de achtervolging in toen de dader vluchtte en hield de politie al rennende op de hoogte via zijn telefoon. Na ongeveer twee kilometer konden agenten de verdachte van de aanslag arresteren, ter hoogte van de Siegessäule.

'Met deze getuige waren we in staat om de verdachte te vangen', aldus Winfried Wenzel, woordvoerder van de Berlijnse politie. 'Uit dit soort burgermoed moeten we op een dag als vandaag moed putten.'

De getuige heeft zijn identiteit nog niet vrijgegeven.

Beeld Volkskrant graphics

Na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn zijn de veiligheidsmaatregelen rond het Glazen Huis in Breda aangescherpt. Burgemeester Paul Depla van Breda maakte bekend dat er rondom een deel van de Grote Markt hekken worden neergezet om te voorkomen dat auto's te dicht bij het Glazen Huis kunnen komen.

Lees hier meer.

Bezoekers van het Glazen Huis in Breda.Beeld anp

De Berlijnse burgemeester Michael Müller en senator voor Binnenlandse Zaken Andreas Geisel geven vandaag om 13.00 uur een gezamenlijke persconferentie rond de gebeurtenissen.

Er is nog veel onduidelijkheid over de identiteit van de man die de vrachtwagen bestuurde. Het Duitse persbureau DPA meldt op gezag van de veiligheidsdiensten dat hij in februari via de Balkan naar Duitsland is gereisd. Hij verbleef daarna in een opvangcentrum voor vluchtelingen in de Duitse hoofdstad.

Volgens de lokale zender RBB Inforadio komt de man uit Pakistan. Eerder zeiden bronnen nog niet zeker te weten of hij uit dat land of uit buurland Afghanistan komt. De man zou verschillende namen hebben gebruikt. Officieel is zijn identiteit nog niet bekendgemaakt.

Hulpdiensten bij de vrachtwagen die gisteravond een bloedbad aanrichtte.Beeld afp

De Berlijnse politie zegt dat de Poolse man die dood in de cabine van de vrachtwagen werd aangetroffen na de aanslag op de kerstmarkt niet de vrachtwagen bestuurde ten tijde van de aanslag.

Ook is bekendgemaakt dat de aangehouden man, die de vrachtwagen wel bestuurde, met opzet op de mensenmassa op de kerstmarkt is ingereden. Dat heeft de Duitse politie dinsdagochtend gezegd op Twitter.

- Maandagavond rond 20.00 uur reed een grote vrachtwagen in op het publiek van een van de populairste kersmarkten van Berlijn op de Breitscheidsplatz in de wijk Charlottenburg, vlak bij de Berlijnse dierentuin.

- De vrachtwagen wist volgens de politie vijftig tot tachtig meter op de kerstmarktbezoekers in te rijden.

- Gisteravond werd gesproken van negen doden, inmiddels is dit opgelopen tot twaalf. Ook zijn er zo'n vijftig gewonden, van wie een aantal er ernstig aan toe zijn.

- De hoogste veiligheidsfunctionaris durfde in eerste instantie nog niet te spreken van een aanslag, maar de politie heeft inmiddels bevestigd dat de man moedwillig op de mensenmassa inreed en dat het dus zeer waarschijnlijk om een terroristische aanslag gaat.

Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden