Teruglezen - Horrornacht in Parijs

De wereld is opgeschrikt door een serie terreuraanslagen in Parijs. Lees hier de ontwikkelingen van de nacht van vrijdag op zaterdag terug.

Een gewonde man bij de belegerde concertzaal Bataclan Beeld epa
Een gewonde man bij de belegerde concertzaal BataclanBeeld epa

Wij sluiten dit liveblog en gaan door met een nieuw liveblog, dat u hier kunt vinden.

Franse kranten besteden zaterdagochtend met ontzetting aandacht aan de aanslagen. Tegen veelal zwarte achtergronden koppen de kranten over de ‘oorlog’ en ‘horror’ in Parijs.

Acht daders van de aanslagen in Parijs zijn om het leven gekomen, zo meldt het Franse Openbaar Ministerie (OM). Zeven terroristen doodden zichzelf bij zelfmoordaanslagen, één werd gedood door politieagenten toen ze de gijzeling in de concertzaal beëindigden. Volgens het OM is het mogelijk dat er nog daders voortvluchtig zijn.

Bij de aanslagen in Parijs zijn naast de ruim honderd doden ook meer dan tweehonderd gewonden gevallen. Dat melden Franse media. Van die tweehonderd gewonden zouden er tachtig zwaargewond zijn.

Volgens AP is het bloedbad in Parijs de dodelijkste aanslag die Frankrijk heeft gekend sinds de Tweede Wereldoorlog.

Drie van de daders in concertzaal Bataclan hebben zichzelf opgeblazen met bomgordels, zo meldt persbureau AFP.

Het is niet duidelijk hoeveel terroristen er betrokken waren bij de aanslagen op zeven locaties in Parijs. Handlangers van de daders van de aanslagen kunnen nog voortvluchtig zijn, zo meldt het Franse ministerie van Justitie.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Boven het One World Trade Centre in New York is de Franse driekleur te zien.

Franse luchthavens gaan vooralsnog niet dicht vanwege de aanslagen. Ook treinen blijven rijden. Eerder werd bekend dat de Franse grenzen werden gesloten. President François Hollande heeft de noodtoestand in heel Frankrijk afgekondigd.

De treinen van Eurostar door de Kanaaltunnel rijden zaterdag gewoon. Reizigers moeten een uur voor vertrek inchecken vanwege veiligheidscontrole. Wie niet langer met de trein wil reizen, kan het kaartje omwisselen.

Vliegmaatschappij American Airlines stelt de vluchten van de VS naar Parijs voorlopig uit.

De Nederlandse politie gaat asielzoekerscentra extra in de gaten houden uit angst voor wraakacties na de aanslagen in Parijs. Dat meldt de NOS.

De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de korpsleiding zouden extra agenten hebben opgeroepen omdat er rekening wordt gehouden met acties van extreemrechts.

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding zegt op Twitter dat de terroristische aanslag in Parijs ‘vreselijk en ongekend’ is. Hij meldt ook dat wordt bezien of er veiligheidsconsequenties zijn voor Nederland.

Volkskrantjournalist en oud-Frankrijkcorrespondent Ariejan Korteweg kent Le Petite Cambodge, het restaurantje in Parijs waar een van de schietpartijen van vrijdagavond plaatsvond. Hij sprak ooggetuigen.

De Franse president François Hollande en premier Manuel Valls hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een bezoek gebracht aan theater Bataclan. Dat liet het presidentiële paleis in Parijs weten.

Hollande reageerde voor de concertzaal op de gebeurtenissen: ‘De terroristen, die zich dichtbij de Bataclan ophielden, zijn gedood. Ik wil mijn waardering uitspreken voor alle hulpdiensten die de hele nacht doorwerken. Er zijn vele doden, en nog veel meer gewonden. Maar de terroristen zullen een eenduidig Frankrijk treffen, we zullen een eenheid vormen tegen het terrorisme.’

Er is nog veel onduidelijkheid over het dodental. Hoewel een bron bij de gemeente Parijs meldde dat er zeker 140 doden zouden zijn gevallen, houden de Franse media het in tegenstelling tot veel persbureaus het op 118 doden in totaal. Dat aantal kan nog oplopen.

België gaat de controles met de Franse grens aanscherpen en zal ook passagiers die met een trein of vliegtuig het land inkomen extra screenen. Dat meldt een woordvoerder van het Belgische kabinet. Het is een maatregel die volgt op de aanslagen in Parijs.

De Franse krant Le Figaro meldt dat er vanaf vanavond 1.500 soldaten zijn gemobiliseerd.

De aanslagen in Parijs hebben vooralsnog aan 140 mensen het leven gekost. Dat heeft een bron bij de gemeente Parijs gemeld aan persbureau AP. In de Bataclan zouden zo'n honderd mensen zijn gedood. Bij aanslagen op andere plekken in de stad kwamen veertig mensen om het leven.

De Franse politie meldt tegenover tv-zender iTelé dat er zeker 118 doden zijn gevallen bij de gijzeling en theater Bataclan vrijdagavond.

Volgens de Franse krant Le Monde zouden er zes doden in Saint-Denis, de wijk rondom de Stade de France, zijn gevallen. Drie van deze doden zouden mensen zijn die zichzelf hebben opgeblazen.

Er zouden niet twee, maar vier gijzelnemers zijn gedood bij de bestorming van de Bataclan. Dat meldt de Franse tv-zender iTelé.

Parijzenaar Benoit was in een café op een kleine 500 meter van het restaurant waar het vuur werd geopend. ‘In eerste instantie had ik niks door, maar al gauw zag ik alle politie en alle militairen het plein opkomen. Toen had ik snel door dat er iets aan de hand was', zegt hij over de telefoon tegen de Volkskrant.

In eerste instantie moesten hij en zijn vrienden in binnen in het café blijven, maar na een tijdje mochten ze naar huis. ‘Het is nu de hel hier, buiten op straat lijkt het op wat je op televisie ziet: alleen maar sirenes, ambulances, brandweerwagens en politieauto’s. Het is een zooitje.’

Het Franse persbureau AFP meldt op basis van politiebronnen dat er honderd doden liggen in theaterzaal Bataclan. President Hollande, premier Valls en minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve gaan zo snel mogelijk naar de Bataclan.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Het is nog niet bekend hoe het gaat met de leden van rockband Eagles of Death Metal. Zij traden vrijdagavond op in theater Bataclan in Parijs, toen aanslagplegers het publiek gijzelden. 'We proberen momenteel vast te stellen of de bandleden en medewerkers veilig zijn en waar ze zijn. Onze gedachten zijn bij iedereen die betrokken is bij deze tragische situatie', laat de groep op zijn Facebookpagina weten.

Een lokale zender uit Palm Desert in Californië, de thuisstad van de band, meldde dat zanger Jesse Hughes veilig is. Hij zou door een achterdeur zijn ontsnapt. De andere bandleden worden vermist. Het bericht is gebaseerd op een familielid van Hughes.

null Beeld afp
Beeld afp

De Franse president Hollande heeft zojuist zijn reis naar Turkije afgezegd. Hij zou dit weekeinde afreizen naar dat land, vanwege een G20-top. Dit meldt persbureau AFP.

Bij de bestorming van theaterzaal Bataclan zouden twee gijzelnemers zijn gedood door de Franse politie. Dat meldt tv-zender BFMTV. Veel mensen komen naar buiten, sommigen op brancards. Mensen klimmen via ladders uit de ramen naar beneden, meerdere ambulances snellen naar de concertzaal. Er zouden nog tientallen doden in het gebouw liggen. Dit is nog niet bevestigd.

null Beeld epa
Beeld epa

In New York wordt er meer politie ingezet vandaag. Hoewel er geen directe dreiging is, meldt de NYPD op Twitter, neemt de politie het zeker voor het onzekere gezien de aanslagen in Parijs.

Een journalist van itélé: 'De politie heeft ons gevraagd om bij de Bataclan geen live-beelden meer uit te zenden, omwille van eventuele schokkende beelden.'

Het is daarom onduidelijk wat er momenteel precies aan de hand is bij de concertzaal. Media worden op afstand gehouden. Een CNN-journalist die naar eigen zeggen op tientallen meters van de concertzaal is, meldt dat er een aantal gijzelaars uit de concertzaal is gehaald, maar dat is nog nergens bevestigd.

null Beeld afp
Beeld afp

Parijzenaren gebruiken de hashtag #porteouverte om mensen een veilig heenkomen te bieden. Het is chaotisch in de stad en mensen die in de stad lopen, worden verzocht van straat te gaan.

Vanwege de aanslagen in Parijs zijn er momenteel vijf metrolijnen in de Franse hoofdstad gesloten.

De bestorming van concertzaal Bataclan is nu ook officieel bevestigd. De gijzeling zou om 22.00 uur zijn begonnen. Mensen worden op afstand gehouden van de concertzaal.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Een bron dichtbij het onderzoek meldt tegenover het Franse persbureau AFP dat de aanslagen van vrijdagavond in Parijs op zeven verschillende locaties werden uitgevoerd.

In heel Frankrijk blijven zaterdag alle scholen gesloten. Dit heeft het Franse RTL gemeld op gezag van welingelichte bronnen.

Cabaretière Sanne Wallis de Vries twittert dat de aanslagen in Parijs 'de hel is waar mensen voor vluchten'.

De Franse politie zou op dit moment concertzaal Bataclan, waar gewapende personen naar schatting honderd mensen gijzelen, bestormen. Een journaliste van itélé: 'Ik hoorde net twee granaten afgaan, mensen bewegen zich naar binnen'.

Persbureau AP meldt dat de Franse politie heeft bevestigd dat twee van de explosies vanavond zelfmoordaanslagen waren.

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg betuigt via Twitter zijn medeleven aan Frankrijk. 'Terrorisme zal nooit democratie verslaan', laat hij weten.

Volgens ooggetuigen werd de aanslag op de Rue de Charbonne uitgevoerd vanuit een rijdende auto. Dat meldt de Franse televisiezendee iTélé. De terroristen zouden met een kalasjnikov hebben geschoten.

Van een van de twee explosies die plaatsvonden bij Stade de France is door de autoriteiten bevestigd dat het om een zelfmoordaanslag ging.

Dat er een noodtoestand geldt voor heel Frankrijk, zoals nu het geval is, is niet meer voorgekomen sinds de Algerijnse oorlog die woedde tussen 1954 en 1962.

Twee mensen die zijn ontsnapt aan de gijzelnemers in concertzaal Bataclan zijn te zien in onderstaande video. Ze hebben bloed op hun shirts. Franse media melden dat de band die optrad in Bataclan, Eagles of Death Metal, niet tot de gegijzelden behoren.

Duitsland is 'geschokt en verbijsterd' door de aanslagen in Parijs vrijdagavond. 'We staan aan de kant van Frankrijk', laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn weten.

Minister Frank-Walter Steinmeier was vrijdagavond met de Franse president François Hollande bij de voetbalwedstrijd Frankrijk-Duitsland, toen de aanslagen werden gepleegd, onder meer buiten het stadion.

Er zijn tweehonderd soldaten gemobiliseerd om het tiende en elfde arrondissement veilig te stellen. Dat meldt een verslaggever van Le Monde op Twitter.

De Franse president Hollande kondigde zojuist de noodtoestand af in Frankrijk en zei ook alle grenzen te sluiten. 'Deze terroristische activiteiten zijn nog aan de gang', zei Hollande in een persconferentie.

'Er zijn doden en gewonden. Het is een verschrikking', zei hij verder. 'We zetten al onze middelen in om hiertegen te strijden.'

Hij heeft zijn besluit genomen, 'zodat niemand meer een aanval kan uitvoeren. We weten waar het terrorisme vandaan komt, en we moeten sterk staan tegenover het terrorisme. De terroristen willen angst zaaien, maar we zijn een sterke natie die zal overwinnen. Leve de republiek.’

null Beeld epa
Beeld epa

Simon Kuper, sportjournalist, vertelt tegen NOS: ‘Mensen kunnen het stadion verlaten via de westerpoort. Ik zit op tribune, ik kijk naar het veld. Het is nu bijna helemaal leeg. De laatste mensen verlaten het veld. We hoorden tijdens de wedstrijd een luide knal.

'Er werd een beetje gejuicht alsof er vuurwerk was afgestoken. Toen we begrepen wat er gebeurde sloeg de angst toe. De wedstrijd werd wel uitgespeeld. Frankrijk won met 2-0. Ik zit hier nog met een stuk of tachtig collega’s die proberen verslag te doen van wat buiten het stadion gebeurt.’

De Amerikaanse president Obama reageert momenteel via een persconferentie op de aanslagen in Parijs. 'Dit is geen aanval op Parijs, geen aanval op de Franse bevolking, maar een aanval op ons allemaal. We staan klaar om Frankrijk alles te bieden dat nodig is.

'Frankrijk is onze oudste bondgenoot. Wie denkt dat ze de Franse bevolking aan kunnen vallen, heeft het mis. De waarden van liberté, egalité en fraternité worden ook gedeeld door het Amerikaanse volk.'

Na de vierde schietpartij bij het winkelcentrum, zouden er nog twee schietpartijen hebben plaatsgevonden vanavond in Parijs. Dat zou bij het Louvre en centre Pompidou zijn gebeurd.

Een ooggetuige, Michel, van de situatie in de Bataclan tegenover de Franse televisiezender iTélé: ‘Het was halverwege het concert, de ambiance was heel goed. Ik stond op het balkon, opeens hoorden we geluiden, we dachten eerst dat het vuurwerk was. Maar al snel beseften we dat het niet goed zat, omdat de band van het podium vluchtte en het lichten weer aangingen. Iedereen in de zaal ging liggen, ik zag geen gewonden. Ik ben snel naar de nooduitgang gerend, ik was doodsbang om gegijzeld of gedood te worden.’

Op onderstaande video is de explosie te horen die plaatsvond nabij het Stade de France. Ook is te horen dat het publiek eerst juicht, maar daarna slaat al snel de paniek toe. Nog altijd mag het publiek het stadion niet verlaten.

Minister-president Mark Rutte is geschokt door de toestand in Parijs, zo liet hij weten.

'De situatie is nog zeer onoverzichtelijk, maar het is duidelijk dat er veel slachtoffers te betreuren zijn. Dat is werkelijk afschuwelijk en heel Nederland leeft met Frankrijk mee. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden. We volgen de situatie nauwlettend, ook via onze ambassade in Parijs, en de Fransen kunnen op onze steun rekenen', aldus de premier.

Mattijs van de Wiel, verslaggever van de NOS, is op het Place de la Republique. Er heerst totale paniek. Van de Wiel memoreert dat het plein de plek was waarvandaan een grote demonstratie vertrok na de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo in januari van dit jaar. Het plein ligt een eind van de concertzaal waar een gijzeling plaats zou vinden, maar het wordt wel 'leeggeveegd'. Van de Wiel begrijpt nog niet zo goed waarom, juist omdat het zo ver ligt van concertzaal Bataclan.

Er zou een vierde schietpartij zijn geweest in Parijs. De schietpartij zou hebben plaatsgevonden bij winkelcentrum Les Halles, aldus Europe 1.

Het dreigingsniveau in Nederland blijft ongewijzigd, aldus RTL-verslaggever Fons Lambie op Twitter, die sprak met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof. Schoof volgt de situatie in Parijs op de voet. Hij staat in nauw contact met de Franse diensten, zei de woordvoerder.

President Holland was vanavond aanwezig bij Frankrijk - Duitsland in Stade de France. Op onderstaande still is hij te zien (links).

Holland in Stade de France Beeld Still
Holland in Stade de FranceBeeld Still

Hieronder een kaart met daarop de plekken waar vanavond geweldsincidenten plaatsvonden in Parijs.

De Franse krant Libération meldt op basis van politiebronnen dat één van de gijzelnemers in Bataclan bommen bij zich zou hebben. Een ooggetuige die wist te ontsnappen deed zijn verhaal tegenover France Info: 'Er was overal bloed, ze schoten met shotguns op het publiek.'

Persbureau Reuters meldt op basis van Amerikaanse veiligheidsbronnen dat de geweldsincidenten in Parijs van vanavond mogelijk zijn gecoördineerd.

Correspondent Frank Renout van de NOS bericht op NPO Radio 1 dat een politiewoordvoerder in Parijs voor het eerst vanavond zei dat er twee zelfmoordaanslagen zijn geweest in de Franse hoofdstad. President Hollande is bijeen in het crisiscentrum in het ministerie van Binnenlandse Zaken.

null Beeld epa
Beeld epa

In concertzaal Bataclan zouden ongeveer honderd mensen worden gegijzeld, aldus persbureau AP. De Amerikaanse nieuwszender meldt dat er zes tot acht schutters in de zaal zijn.

Volgens de Franse krant Le Figaro zijn er bij de concertzaal sinds tien minuten schoten te horen. Een arrestatieteam van de politie is ter plekke en zou via de hogergelegen verdiepingen naar binnen proberen te schieten.

De Nederlandse toeriste Nathalie Kalff (42) is op dit moment in Parijs voor open dagen van kunstacademies. ‘Ik dacht dat ik rotjes hoorde, maar kreeg ineens allemaal berichten vanuit Nederland. Toen hoorde ik pas wat er aan de hand was. Ik word gek van de sirenes, ik heb nog nooit zoiets meegemaakt', zegt ze tegen de Volkskrant.

Zij verblijft op dit moment op de Quai de Jemmapes, op een kilometer afstand van het Place de République waar de eerste schietpartij plaatsvond. ‘Er lopen hier gewoon nog mensen op straat, veel mensen staan te bellen. Het lijkt er niet op dat er veel paniek is.’

AT5-verslaggeefster Suzan Yücel is in Parijs en zou gaan eten bij Le Petit Cambodge. In het televisieprogramma Pauw vertelde ze dat het restaurant vol zat toen ze er naar binnen wilde, en dat ze met haar tafelgenoot aan de overkant iets ging drinken omdat ze nog 20 minuten moest wachten.

'Toen hoorden we in een keer de kalasjnikovs af gaan. Ik heb mijn drankje weggegooid en ben keihard gaan rennen.' Yücel rende naar de andere kant van de straat, toen ze weer een Hkalasjnikov hoorde afgaan. Ze wist niet zeker of het vuurwerk was, een geweer of iets anders. 'Iedereen was heel erg in de war.' (...) 'Ik stond met mijn rug naar het restaurant, ik ben zodra ik de schoten hoorde zo hard mogelijk gaan rennen. (...) Het enige dat ik wilde was wegwezen.'

null Beeld Twitter
Beeld Twitter

Volgens Franse media zijn er inmiddels veertig doden geteld in Parijs.

De Franse politie heeft bevestigd dat er zeker elf doden zijn gevallen bij een schietpartij in het elfde arrondissement. Er zouden bij concertzaal Bataclan zeker vijftien doden zijn gevallen. Verder is daar een gijzeling aan de gang.

Het dodental loopt rap op. Persbureau AFP meldt inmiddels dertig doden.

null Beeld afp
Beeld afp

De Britse premier Cameron betuigt op Twitter zijn medeleven aan de Parijzenaren.

Meerdere persbureaus melden nu dat het dodental bij de meerdere geweldsincidenten in Parijs is opgelopen tot 26.

In concertzaal Bataclan, waar momenteel zestig mensen zouden worden gegijzeld, was een concert van de Amerikaanse band Eagles of Death Metal aan de gang.

Op Twitter is onderstaande video geplaatst, die lijkt te zijn opgenomen kort na de explosie bij Stade de France.

Volgens BFMTV, de grootste Franse nieuwszender, is er een lichaam zonder ledematen aangetroffen bij Stade de France.

Op onderstaande foto's is te zien hoe druk het is bij de restaurants waar volgens de laatste berichten in totaal achttien mensen zijn doodgeschoten. Politie is in grote getale aanwezig. De schutter(s) zou(den) nog niet gepakt zijn.

Steeds meer media bevestigen dat er een gijzeling aan de gang is in concertzaal Bataclan. Cafés in de buurt worden gesloten, aldus een journalist die ter plaatse is. Er zouden zestig mensen worden vastgehouden door twee gewapende mannen.

Op Radio 1 reageert Simon Kuper, journalist en columnist voor de Financial Times. Hij vertelt dat het publiek het stadion niet uit mag, omdat het buiten te gevaarlijk is. 'De sfeer is een beetje raar, maar er wordt wel gejuicht als Frankrijk heeft gescoord. Het is een verwarrende en beangstigende nacht.' Kuper is in het stadion voor de wedstrijd van Frankrijk tegen Duitsland, die nog drie tot vier minuten duurt.

null Beeld Twitter
Beeld Twitter

Er is nog weinig officieel bekend over wat er aan de hand is in Parijs. Franse media melden zeker achttien doden bij de schietpartij in een restaurant. Ook zou er een gijzeling aan de gang zijn bij een concertzaal en zou er een in ieder geval een explosie zijn geweest in een bar nabij Stade de France - het stadion waar het Franse nationale voetbalteam vanavond een wedstrijd speelde.

Franse media melden dat er nu zeker achttien doden zijn geteld bij de aanslagen vanavond in de Franse hoofdstad.

In het stadion waar de vriendschappelijk interland tussen Frankrijk en Duitsland wordt gespeeld, het Stade de France, waren twee explosies te horen gedurende het duel. Dat meldt persbureau AP.

Een van de eerste foto's van de schietpartij bij het restaurant. De omgeving rond het restaurant is afgezet. Er is veel politie.

null Beeld Twitter
Beeld Twitter

Het restaurant waar de schietpartij was, is in de buurt van de rue Bichat in het tiende arrondissement. De schoten werden gehoord in de buurt van het metrostation Goncourt. De politie heeft een groot cordon om de plek gelegd. De politie vraagt alle inwoners dekking te zoeken in de gebouwen en sluit geleidelijk alle omliggende straten. Alle bars, restaurants en terrassen in de buurt worden geëvacueerd.

De Franse president François Hollande is geëvacueerd uit het stadion waarbij de explosies zijn gehoord.

Nabij het Stade de France, het grootste voetbalstadion van Frankrijk in Saint-Denis vlak bij Parijs, hebben zich vrijdagavond meerdere explosies voorgedaan. In het stadion was een vriendschappelijke wedstrijd aan de gang tussen Frankrijk en Duitsland. Dit meldt het dagblad Le Monde op zijn website.

Bij de schietpartij in een restaurant in Parijs zijn twee doden en zeven gewonden gevallen. Dit meldt persbureau Reuters vrijdagavond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden