Live

Teruglezen: het eerste nieuws rond de vliegtuigcrash

Een Boeing van Malaysia Airlines met aan boord 280 passagiers en 15 bemanningsleden is neergestort in oost-Oekraïne. Naar verluidt is het toestel neergeschoten. Alle passagiers zouden bij de crash zijn omgekomen. De Volkskrant deed sinds circa 17.00 uur live verslag in onderstaand liveblog. Om de snelheid van onze site en verslaggeving te bevorderen, zijn we rond 21.30 uur een nieuw blog gestart. Lees alle laatste onwikkelingen hier.

Een man in militaire kleding wijst naar de wrakstukken van de neergestorte Boeing 777Beeld afp

Separatisten: '3 dagen wapenstilstand'
Separatisten in Oekraïne zeggen dat ze drie dagen de wapens willen neerleggen om hulpdiensten hun werk te laten doen. Dat melden de separatisten aan het Russische persbureau RIA Novosti.

'Telefoonverkeer: separatisten spreken over neerhalen vliegtuig'
Een Oekraïense official zegt op CNN dat er telefoonverkeer is onderschept van separatisten die sprekenover het neerschieten van een vliegtuig.

Reactie John McCain: 'Hell to pay'
In een vidreoreactie zegt de Amerikaanse senator John McCain dat de daders hard zullen boeten wanneer het vliegtuig is neergeschoten door Russische separatisten of Russische militairen: 'Om op de zaken vooruit te lopen zou ongepast zijn, maar als dit het resultaat is van acties van Russische separatisten of Russische militairen die onterecht aannamen dat het ging om een Oekraïens oorlogsvliegtuig, dan denk ik dat de daders zeer hard zullen buiten ['hell to pay'], en dat moet ook.'

Russia today: Poetin was wellicht doelwit
Volgens de Russische nieuwssite Russia Today was het doelwit van de schutters het vliegtuig waarin de Russische president Poetin zich begaf. Daarbij claimt de website dus ook dat de schutters pro-Oekraïne waren, en niet Pro-Rusland, zoals algemeen wordt aangenomen.

Statement KLM
'Met grote spijt hebben we gehoord van het ongeluk met vlucht MH17, codeshare KL4103 van Malaysia Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Alle families en vrienden van de passagiers en van de crew zijn in onze harten. We zijn in contact met Malaysia Airlines om verdere informatie te verzamelen. Als voorzorgsmaatregel vermijdt KLM vliegen over het betreffende gebied.'

Opstelten: Veel Nederlandse slachtoffers bij crash
Bij de vliegtuigcrash in Oekraïne zijn veel Nederlanders om het leven gekomen. Dat zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. 'De beelden die u en ik hebben gezien, zijn natuurlijk verschrikkelijk. Maar nog heel veel is onduidelijk over de toedracht en de omstandigheden', aldus de bewindsman.

Vijf passagiersvliegtuigen die eerder werden neergehaald
De website Mother Jones maakte een lijst van vijf eerdere vliegtuigrampen sinds 1973, waarbij passagiersvliegtuigen werden neergehaald.

Bloemen bij Nederlandse ambassade Oekraïne
Bloemen en kaarsjes bij ambassade Kiev
In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn tientallen bloemen neergelegd en kaarsjes aangestoken bij de Nederlandse ambassade.

Op foto's die zijn geplaatst op het internet, is een zee van bloemen te zien die het opstapje naar de ambassade in Kiev volledig bedekken. Ook bij het Nederlandse consulaat in de westelijke stad Lviv zijn bloemen gelegd en kaarsjes neergezet.

'President Porosjenko belde met Rutte'
De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft premier Mark Rutte gebeld over de vliegtuigcrash. Hij noemde de gebeurtenis een terroristische daad en bood aan dat Nederlandse experts deel gaan uitmaken van een internationale onderzoekscommissie die onderzoek moet gaan doen naar de ramp. Dit zei de Oekraïense ambassadeur in Nederland, Olexander Horin, tegen het ANP.

Ook vertegenwoordigers uit Maleisië zullen deel uitmaken van de commissie, alsmede leden van de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO. Horin wijst erop dat de tragedie met het Maleisische toestel nu al het derde incident in korte tijd is waarbij een vliegtuig door de separatisten naar beneden is gehaald. In het laatste geval moeten ze gedacht hebben dat het een Oekraïens vliegtuig was, stelt Horin.

Volgens de ambassadeur heeft een separatistenleider donderdag op internet verklaard dat de separatisten een Oekraïens legervliegtuig hebben neergeschoten in het gebied waar het Maleisische toestel is gecrasht. Oekraïne zegt echter geen legervliegtuig te missen. 'Het toestel kwam neer in gebied niet ver van Donetsk dat door de separatisten wordt gecontroleerd. Die hebben het gebied nu ook volledig afgeschermd', volgens Horin. Over de toedracht is van onafhankelijke bron nog geen helderheid.

Ambassadeur Horin liet verder weten alle slachtoffers en hun familieleden te condoleren met deze tragische gebeurtenis als gevolg van 'een criminele actie'.

Luchtvaartaandelen onderuit op Wall Street
Aandelen van internationaal opererende luchtvaartmaatschappijen gingen flink van de hand op de Amerikaanse beurzen, in reactie op het nieuws over het neergestorte Maleisische toestel in Oekraïne.

Delta Airlines stond omstreeks 20.50 uur Nederlandse tijd 2,4 procent lager. American Airlines zakte 2,1 procent en United Continental speelde 2,6 procent kwijt.

Eerder op de dag sloten de aandelen van Europese maatschappijen duidelijk lager. Het nieuws van over het neergestorte vliegtuig werd kort voor het sluiten van de markt bekend. Air France-KLM sloot 1,5 procent lager en Lufthansa speelde 2,6 procent kwijt. IAG, het moederconcern van Iberia en British Airways, zakte 3 procent. De Russische luchtvaarder Aeroflot kelderde 3,5 procent.

De beurs in Maleisië, waar Malaysia Airlines is genoteerd, is op dit moment niet geopend. Daar sloot het aandeel van het concern eerder op de dag 2,2 procent in de min.

'Routine om over conflictgebied te vliegen'
Het is op zich niet vreemd dat een burgerpassagiersvliegtuig over een gebied vliegt waar een conflict wordt uitgevochten. Dat zegt een bestuurslid van de Duitse pilotenvereniging Cockpit. Zo wordt er bijvoorbeeld dagelijks over brandhaarden als Irak en Afghanistan gevlogen.

'Als er geen concrete aanwijzingen zijn dat het gevaarlijk is op grote hoogte over die gebieden te vliegen, dan is dat daadwerkelijk dagelijkse routine', aldus Markus Wahl. In het licht van de crash in het oosten van Oekraïne zegt hij wel dat het beter is 'nu uit veiligheidsoverwegingen niet meer over dit crisisgebied te vliegen.'

6 Nederlanders boekten vlucht via De Jong Intra Vakanties
Zes Nederlanders hebben via reisbureau De Jong Intra Vakanties een ticket gekocht voor het neergestorte vliegtuig. Het is niet duidelijk of deze mensen ook daadwerkelijk op het vliegveld gestapt zijn, dat meldt een woordvoerder aan De Volkskrant.

'Zwarte doos van ramptoestel gevonden'
Pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne zeggen dat zij een van de twee 'zwarte dozen' van het neergestorte Maleisische vliegtuig hebben gevonden. Dit heeft persbureau Interfax gemeld. In zwarte dozen worden de vluchtgegevens en de gesprekken in de cockpit opgeslagen.

Infographic over crash

Beeld Volkskrant

Passagiers volgende vlucht maken zich klaar
Passagiers van de eerstvolgende vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur maken zich klaar voor vertrek en kunnen instappen. Het KLM-toestel vertrekt vooralsnog volgens planning om 20.50 uur, zo staat op Schiphol op de borden te lezen.

Rond 19.45 uur stonden er nog passagiers bij de incheckbalie. Ook zij maakten aanstalten om naar de douane en gate te gaan. Een Maleisische vrouw bij de informatiebalie van Malaysia Airlines twijfelt er niet aan in het volgende toestel te stappen. Zij, haar baby en haar man hadden in het bewuste toestel moeten zitten, maar wisselden op het laatste moment naar de volgende vlucht. 'Ik weet niet wat ik moet doen. Voel me echt misselijk. Het voelt alsof ik een tweede kans krijg.'

'Ooggetuigen: straaljagers gezien voor crash'
Ooggetuigen meldden dat er gevechtsvliegtuigen in de lucht te zien waren, voordat het vliegtuig van Malaysia Airlines verongelukte. Dat schrijft het Russische persbureau RIA Novosti donderdag.

Het vliegtuig kan volgens experts alleen zijn neergehaald met professioneel luchtafweergeschut of gevechtsvliegtuigen. Separatisten in het oosten van Oekraïne hebben mogelijk de beschikking over luchtafweergeschut, maar niet over vliegtuigen.

President Oekraïne: crash was terreurdaad
De crash van het Maleisische vliegtuig was een 'terreurdaad'. Dit heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko gezegd. Dat meldt persbureau Interfax op gezag van de presidentiële persdienst.

Porosjenko benadrukt dat de Oekraïense strijdkrachten op de plaats in kwestie geen doelen in de lucht hebben beschoten. Het staatshoofd betuigt medeleven aan de 'vrienden en familieleden van de doden van deze vreselijke tragedie'.

De Oekraïense president Petro ProsjenkoBeeld epa

Risico's Oekraïens luchtruim al langer bekend
Amerikaanse en Europese luchtvaartautoriteiten hebben piloten al in april gewaarschuwd voor mogelijke risico's in of bij het Oekraïense luchtruim.

De Amerikaanse federale luchtvaartautoriteit adviseerde op 23 april Amerikaanse piloten en luchtvaartmaatschappijen om niet in het luchtruim boven de stad Simferopol op de Krim te vliegen, zonder speciale goedkeuring van de Amerikaanse overheid. Daarnaast waarschuwde de autoriteit om boven andere Oekraïense plaatsen, waaronder Kiev, Lviv, Djnepropetrovsk en Odessa 'extreem voorzichtig te zijn'. De waarschuwing blijft van kracht tot 23 april 2015.

Ook de Europese luchtvaartautoriteit en de burgerluchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties ICAO waarschuwden voor de gevaren en adviseerden piloten om een andere route te nemen.

Een medewerker van de Russische luchtverkeersleiding zei dat het neergestorte vliegtuig over een gebied vloog waar sinds enkele dagen een verbod geldt om lager dan 7900 meter te vliegen. Kiev had dit verbod ingesteld om te voorkomen dat vliegtuigen een antiterreuractie zouden verstoren. Maar als de berichten kloppen dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines op meer dan 10.000 meter vloog, zou het verbod volgens de medewerker in dit geval geen gevolgen hebben gehad.

Opstelten overlegt met betrokken ministeries
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie) is op zijn ministerie in overleg met de top van de meest betrokken ministeries. Dat zijn verder Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Milieu.

De aanwezigen delen informatie onder leiding van de minister van Veiligheid. Zoiets is gebruikelijk bij crises zoals nu met de vliegtuigcrash.

Opstelten komt waarschijnlijk ook vrij snel met een verklaring.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en JustitieBeeld anp

Rusland biedt hulp aan na vliegtuigongeluk
Het Russische ministerie van Noodsituaties heeft Oekraïne gevraagd of het hulp kan verlenen na de vliegtuigcrash in het oosten van dat land, meldde persbureau RIA Novosti.

Het ministerie heeft een formeel verzoek ingediend om mee te helpen aan een gezamenlijke operatie, zei minister Vladimir Poetsjkov. Separatisten in het oosten van Oekraïne hebben eerder al gezegd dat zij internationale onderzoekers op de plek van het ongeluk zullen toelaten. Ook zullen de zwarte dozen worden afgegeven. Volgens de Russische president Vladimir Poetin is het waarschijnlijk dat de zwarte dozen in Moskou wordt onderzocht. Deze dozen bevatten de gesprekken in de cockpit en de vluchtgegevens van een vliegtuig.

'Gebruikte route is meest voorkomende route'
De route van vlucht MH17 van Malaysia Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur is de meest voorkomende route voor vluchten tussen Europa en Zuid-Oost-Azië. Dat stelt de Europese vereniging voor piloten, European Cockpit Association (ECA), vandaag in een persbericht naar aanleiding van de vliegtuigcrash van het toestel vlakbij de Oekraïense-Russische grens. De organisatie roept de Europese autoriteiten op om onmiddellijk maatregelen te treffen om alle vluchten die over die regio vliegen veilig te stellen.

De pilotenvereniging is geschokt door het nieuws. 'Onze gedachten zijn bij de familieleden en vrienden van de passagiers en bemanningsleden en collega's aan boord vlucht MH17.'

Ongeveer 50 Nederlandse slachtoffers
Zeker 25 klanten van D-Reizen Vakantiewinkels, Thomas Cook en VakantieXperts zaten mogelijk aan boord van het vandaag neergestorte toestel. Dat zei bestuursvoorzitter Will van den Hoogen van D-Reizen tegen de NOS. Via WorldTicketCenter.nl en vliegtickets.nl hebben tussen de 20 en 30 Nederlands sprekende reizigers een ticket geboekt, aldus directeur Bob Rus. Vliegticketwebsite ATP.nl bevestigde vanavond dat vier Nederlanders aan boord waren die hun tickets via die organisatie hebben ontvangen.

Schiphol vangt familieleden passagiers op
Schiphol vangt nabestaanden van de passagiers van het gecrashte toestel donderdagavond op in Dakota's Café en Bar op de luchthaven. Pers is daar niet welkom.

Kort nadat alle reguliere gasten het café hadden verlaten, druppelden de eerste aangeslagen familieleden binnen, in elk geval een stuk of zes. Vanaf ongeveer kwart voor 8 stromen groepjes familieleden binnen. Ze worden naar de Dakota Bar bij het panoramaterras doorgestuurd. Medewerkers van de marechaussee houden alle anderen tegen, passagiers en pers.

Familieleden ondersteunen elkaar. De mensen zijn zichtbaar aangeslagen.

Schiphol liet in een officiële verklaring over het gecrashte toestel weten: 'Vlucht MH17 van Malaysian Airlines is op de vlucht naar Kuala Lumpur ter hoogte van Oekraïne vermist. De vlucht is om 12.14 uur vanuit Schiphol vertrokken. Voor verwanten van passagiers van vlucht MH17 wordt zo snel mogelijk een telefoonnummer bekendgemaakt voor meer informatie en opvang.'

Ook KLM mijdt luchtruim boven rampgebied
Ook luchtvaartmaatschappij KLM mijdt het luchtruim boven het gebied in Oekraïne waar donderdag een vliegtuig van Malaysia Airlines is neergestort. Dat heeft een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij laten weten. Andere luchtvaartbedrijven, waaronder zustermaatschappij Air France, gingen KLM voor.

'Leger schoot vliegtuig per ongeluk neer'
Het Oekraïense leger heeft het vliegtuig van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne neergehaald met een straaljager. Dat zeggen de autoriteiten in de separatistenregio Loehansk en Donetsk. Het leger zou het vliegtuig mogelijk hebben aangezien voor een Russisch spionagevliegtuig.

Het leger heeft het vliegtuig neergehaald met een Sukhoi SU-25, zeggen de separatisten. Daarna is er een aanval uitgevoerd op de separatisten op de grond.

Beelden CNN van crash
CNN toont beelden van de crash.

Mogelijk Belgen aan boord vliegtuigcrash
Mogelijk zijn er Belgen aan boord het gecrashte vliegtuig van Malaysia Airlines. 'Eén of twee Belgen hadden een reservering voor deze vlucht', zei minister Didier Reynders van Buitenlandse Zaken zojuist.

Of de Belgen, of een van hen, ook daadwerkelijk aan boord zijn gestapt, is nog niet duidelijk. 'We proberen te verifiëren of er Belgische slachtoffers zijn, maar daarvan hebben we nog geen bevestiging', aldus de minister, die zijn medeleven betuigde aan de families van de slachtoffers.

België heeft een crisiscentrum ingericht en een noodnummer geactiveerd.

Geen informatie in vertrekhal op Schiphol
In vertrekhal 3 op Schiphol, vanwaar het vliegtuig van Malaysia Airlines vertrok, is nog geen informatie. Er staat een informatiebalie van Malaysia Airlines, maar die is onbemand.

Het toestel vertrok iets later dan gepland. Er staan nog geen belangstellenden.

Bij de servicedesk van Malaysia Airlines in vertrekhal 3 hangt een bordje dat de desk is bemand op werkdagen tussen 9 en half 12 's ochtends. Als deze balie is gesloten, zo staat op het bordje, kan men bellen met het zogeheten 24 uurscallcenter van de luchtvaartmaatschappij. Daar meldt een bandje dat de maatschappij buiten kantoortijden gesloten is.

In de vertrekhal lopen wel enkele medewerkers van Schiphol zelf. Die hebben echter instructie gekregen om niets te melden en wachten naar eigen zeggen op informatie van Malaysia Airlines. 'Maar er vertrekt vanaf Schiphol slechts één keer per dag een Malaysia Airlines. Als die is vertrokken, gaat iedereen naar huis', zegt een medewerker van Schiphol.

Alle medewerkers van andere luchtvaartmaatschappijen hebben de opdracht gekregen mensen die om informatie komen, toch door te verwijzen naar de balie van Malaysia Airlines.

Bij de service desk staat een Maleisische vrouw met een 2,5 maanden oude baby in draagzak. Ze huilt en staat te bibberen. Zij, haar baby en haar man hadden in het bewuste toestel moeten zitten, maar wisselden op het laatste moment naar de KLM-vlucht die om 20.50 uur van Schiphol naar Kuala Lumpur vliegt. 'Ik weet niet wat ik moet doen. Voel me echt misselijk. Het voelt alsof ik een tweede kans krijg.'
Ze twijfelt er niet aan in het volgende toestel te stappen. 'Het enige wat ik nu wil is mijn familie zien. Ik hoop dat we veilig aankomen.'

SchipholBeeld anp

ANWB: 15 passagiers via Fox Vakanties en SNP
15 klanten van Fox Vakanties en SNP zijn naar alle waarschijnlijkheid in het gecrashte ramptoestel gestapt dat in Oekraïne is neergestort. Dat meldde de ANWB Alarmcentrale. De organisatie kan niet met zekerheid zeggen of dit allemaal Nederlanders zijn. Fox en SNP zijn dochterbedrijven van de ANWB.

Russische zender toont beelden Nederlandse paspoorten
Op de Russische televisie zijn beelden vertoond van paspoorten die van mensen zouden zijn die aan boord zaten van het gecrashte vliegtuig in Oekraïne. Daarbij zijn ook veel Nederlandse paspoorten. Of het daadwerkelijk de identiteitsbewijzen zijn van mensen die in het vliegtuig zaten, is onduidelijk.

De identiteitsbewijzen zien er op de beelden onbeschadigd uit. Op sociale media reageren veel mensen met afschuw op de beelden. Ze noemen de actie respectloos.

Reactie Geert Wilders
PVV-leider Geert Wilders betuigt zijn medeleven via Twitter:

Verklaring van minister-president Rutte
De verklaring van minister-president Mark Rutte naar aanleiding van het neergestorte vliegtuig boven Oekraïne

'Ik ben diep geschokt door de dramatische berichten over het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysian Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur boven Oekraïens grondgebied.

Nog heel veel is onduidelijk over de toedracht, de omstandigheden en de inzittenden.

Ik heb zojuist gesproken met de Oekraïense President.

Ben nu onderweg terug naar Nederland om vanuit Den Haag de situatie verder te volgen en te handelen.

Onze gedachten gaan nu uit naar de inzittenden, hun familie en vrienden.'

Ticketwebsite ATP had 4 Nederlanders aan boord
Vliegticketwebsite ATP.nl bevestigt donderdagavond dat vier Nederlanders aan boord waren die hun tickets via die organisatie hebben ontvangen.

'Ik kan zien dat de tickets zijn gebruikt, dat deze reizigers op Schiphol hebben ingecheckt', aldus een woordvoerder. Het gaat om twee mensen uit Eindhoven en twee uit Maastricht die samen op fietsvakantie zouden gaan in Indonesië. Ze hadden geboekt via Indonesia Travel in Geldrop.

Verder zijn er volgens de woordvoerder geen Nederlanders via ATP.nl aan boord gegaan.

Rutte terug uit Brussel
Minister-president Mark Rutte komt terug naar Nederland naar aanleiding van de vliegtuigcrash. Hij woonde de EU-top in Brussel bij.

Lufhansa en Air France mijden luchtruim Oost-Oekraïne
De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft zojuist besloten met onmiddellijke ingang het luchtruim boven het oosten van Oekraïne te mijden. Air France besloot kort daarop hetzelfde. De Franse luchtvaartmaatschappij liet weten de situatie in Oekraïne nauwlettend te volgen. In april besloot het bedrijf al niet meer over de Krim te vliegen in verband met de onrust op dat Oekraïense schiereiland.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd boven het oosten van Oekraïne neergehaald.

Reacties premier Maleisië
Premier Mohammad Najib Tun Abdul Razak van Maleisië is 'geschokt' door de berichten over het neerstorten van een vliegtuig van Malaysia Airlines. De regeringsleider van het Aziatische land heeft een 'onmiddellijk onderzoek' gelast, aldus de BBC. De Maleisische regering heeft nog geen bevestiging dat het toestel is neergeschoten. Dat stelde minister van Defensie Hishamuddin Hussein. De bewindsman riep de bevolking op de rust te bewaren. Hij beloofde het publiek op de hoogte te houden van de resultaten van het lopende onderzoek. Na het verdwijnen van vlucht MH370 in maart was er kritiek op het ongecoördineerde optreden van de autoriteiten en van Malaysia Airlines. Het toestel van die vlucht is nog steeds niet teruggevonden.

Russisch station zendt beelden van de rampplek uit
Een Russisch televisisiestation heeft beelden uitgezonden van de plek waar het vliegtuig is neergeschort. Deze beelden kunnen als zeer schokkend worden ervaren: http://lifenews.ru/watch-live.

Poetin praat met Obama over crash
De Russische president Vladimir Poetin heeft de crash met het toestel van Malaysia Airlines in Oekraïne besproken met de Amerikaanse president Barack Obama. Het Kremlin meldde dat de twee vandaag een vooraf gepland telefoongesprek voerden over de situatie in Oekraïne toen het nieuws over de vliegramp bekendwerd.

Obama liet eerder weten dat hij de berichten had gezien dat het toestel zou zijn neergeschoten maar dat hij die niet kon bevestigen. Het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten beschuldigen elkaar ervan het toestel uit de lucht te hebben geschoten.

De Russische president heeft premier Najib Razak van Maleisië gecondoleerd. Poetin sprak 'oprechte woorden van sympathie' uit voor de premier en liet weten dat zijn gedachten bij de vrienden en families van de slachtoffers zijn, meldde de website van het Kremlin.

De Russische president Vladimir PoetinBeeld afp

Separatisten meldden neerschieten vliegtuig
Separatistenleider Igor Strelkov berichtte vanmiddag dat de separatisten een vliegtuig hadden neergeschoten. Later ontkende hij betrokkenheid.

Touroperator WTC: twintig tot dertig klanten
Ook via touroperator WTC hadden twintig tot dertig Nederlanders een stoel geboekt voor de vlucht, meldt WTC.

Nummer van D-Reizen: 023 5542555
25 Nederlanders boekten met D-Reizen een stoel aan boord van de neergestorte Boeing. Familie en vrienden van deze passagiers kunnen bellen met nummer 023 5542555 van D-Reizen.

Foto's van wrakstukken op Twitter
Op sociale media komen de eerste foto's van de rampplek binnen. Op een foto is het lichaam van een overleden vrouw te zien naast een aantal kapotte vliegtuigstoelen.

Malaysia Airlines heeft zojuist een officieel statement vrijgegeven. De luchtvaartmaatschappij bevestigt dat het contact met het vliegtuig rond 15.15 uur is verloren boven Oekraïens grondgebied, op een afstand van ongeveer 50 kilometer van de Russische grens. Het vliegt telde 280 passagiers en 15 bemanningsleden.

'Nederlandse passagier grapt over crash op Facebook'
Een Nederlandse man plaatste voor vertrek op Facebook een foto van het vliegtuig, het zou gaan om het toestel dat is neergehaald. De begeleidende tekst: 'Mocht hij verdwijnen , zo ziet hij d'r uit .'

Het bericht van de Nederlandse passagier op FacebookBeeld Facebook

Separatisten ontkennen betrokkenheid
Separatisten in het oosten van Oekraïne ontkennen betrokken te zijn bij een vliegtuigcrash. Premier Aleksandr Borodaj van de zelfverklaarde republiek Donetsk noemt het 'een provocatie van het Oekraïense leger' te zeggen dat de separatisten betrokken zijn bij de crash. Dat meldde persbureau Interfax donderdag.

Volgens Borodaj beschikken de separatisten niet over de middelen om een vliegtuig op grote hoogte uit de lucht te halen. Het vliegtuig zou zijn neergehaald van 10.000 meter hoogte.

Lichamen gevonden bij rampplek Oekraïne
In een groot gebied rond de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne zijn lichamen en delen van lichamen gevonden. Dat meldde het ministerie van Rampenbestrijding in Oekraïne. Volgens een woordvoerder zijn zeker 100 lichamen gezien. Lichaamsdelen liggen tot op 15 kilometer van de rampplek.

Op internet circuleren beelden van brokstukken die van het gecrashte toestel van Malaysia Airlines zouden zijn. Zo laat de Engelstalige nieuwszender Russia Today een foto op Twitter zien van een stuk van de romp met de bedrijfskleuren van de luchtvaartmaatschappij erop.

Combinatievlucht Malaysia Airlines/KLM
Ondertussen sijpelt er meer informatie binnen over vlucht MAS17 van Malaysia Airlines. De vlucht was gecombineerd met vlucht KL4103 van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM.

Een woordvoerder van reisbrancheorganisatie ANVR weet nog niet hoeveel Nederlanders aan boord zaten van het vliegtuig en welke reisorganisaties bij de vlucht betrokken waren. 'Ik denk dat de touroperators eerst met de luchtvaartmaatschappijen contact hebben. Op dit moment weten wij nog niks.'

Gecombineerde KLM-vlucht
Het gaat om een gecombineerde KLM-vlucht. Desgevraagd laat KLM aan de Volkskrant weten nog geen informatie te kunnen geven. Het vluchtnummer is KL4103.

D-Reizen: 19 mensen mogelijk aan boord toestel
Zeker 19 klanten van D-Reizen Vakantiewinkels zaten mogelijk aan boord van het neergestorte toestel. Dat aantal kan nog oplopen. Dat heeft bestuursvoorzitter Will van den Hoogen laten weten aan het ANP. Hij kon niet aangeven of ze allemaal daadwerkelijk zijn ingestapt.

Foto van BUK-raketten
Beelden van de vermoedelijk gebruikte raketten op archiefbeeld:

Pro-Russische seperatisten claimen neerhalen vliegtuig
De Pro-Russische seperatistenleider Igor Strelkov claimt een Oekraiens militair vrachtvliegtuig neergehaald te hebben. Mogelijk verwarden de serperatisten het passagiersvliegtuig met een een militair vliegtuig.

Luchtdoelraket: voor neerhalen vliegtuigen
De Boeing 777 van Malaysia Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur zou uit de lucht zijn geschoten door een luchtdoelraket van Buk, meldt persbureau Interfax. Een dergelijke raket is ontworpen om vanaf de grond een vliegtuig of andere raketten uit de lucht te halen en heeft bij veel moderne legers inmiddels vaak de andere luchtafweerwapens vervangen.

Het Buk-arsenaal is ontwikkeld door de voormalige Sovjet-Unie en Russische Federatie. Al tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de eerste pogingen gedaan een dergelijk systeem te produceren. In de tweede helft van de jaren 50 werden de eerste luchtdoelraketten in gebruik genomen, om in de jaren 60 en 70 vervangen te worden door kleinere, draagbare systemen. Tijdens de Vietnamoorlog vormden de luchtdoelraketten voor het eerst een grote bedreiging voor moderne vliegtuigen. Hedendaagse luchtdoelraketten kunnen ook vanaf schepen worden afgevuurd.

Beurzen verder omlaag na vliegtuigcrash
De Europese beurzen zijn vandaag met flinke verliezen gesloten. Beleggers schrokken van het nieuws dat een passagiersvliegtuig op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur in Oekraïne is neergestort. Volgens het Russische persbureau Interfax is het toestel neergeschoten.

De Amsterdamse AEX-index eindigde de handelsdag 1 procent in de min op 404,84 punten. De Midkap zakte 0,9 procent tot 627,41 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt deden het niet veel beter en sloten tot 1,2 procent in de min.

Chronologie van neergeschoten vliegtuigen
Het vliegtuig van Malaysia Airlines dat vandaag neerstortte in het oosten van Oekraïne is mogelijk uit de lucht geschoten. Door wie is niet bekend. Een beknopt overzicht van eerdere neergehaalde toestellen:

OEKRAÏNE 2001: Een vliegtuig van de Russische maatschappij Sibir stort neer in de Zwarte Zee. Alle 78 inzittenden komen om. Het toestel blijkt geraakt door een verdwaalde raket van het Oekraïense leger. Het vliegtuig was onderweg van Tel Aviv naar het Siberische Novosibirsk. Aan boord zaten vooral Israëliërs van Russische komaf.

GEORGIË 1993: Drie vliegtuigen van Transair Georgia worden geraakt door raketten bij de plaats Soechoemi. Die zijn waarschijnlijk afgevuurd door rebellen uit Abchazië. Zeker 136 mensen komen om het leven.

DUBAI 1988: Een Iraans vliegtuig, onderweg van Iran naar de Verenigde Arabische Emiraten, wordt door een Amerikaans marineschip uit de lucht geschoten. Alle 290 inzittenden komen om het leven.

SOVJET-UNIE 1983: Een vliegtuig van Korean Airlines, onderweg van New York naar Seoul, komt in het luchtruim van de Sovjet-Unie terecht. Een Russische straaljager haalt het toestel neer. Alle 269 inzittenden komen om. Onder de doden is een Amerikaans parlementslid.

Adviseur Oekraïne: 'Vliegtuig neergeschoten door Buk-raket'
Een adviseur van de Oekraïense regering heeft gezegd dat het toestel van Malaysia Airlines dat in het oosten van het land is gecrasht, is neergeschoten met een Buk-raket. Het gaat om vlucht MH017 van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Het vliegtuig zou zijn neergekomen in door rebellen gecontroleerd gebied, aldus de BBC.

De pro-Russische separatisten hebben eerder Oekraïense militaire vliegtuigen neergehaald, maar zeggen dat ze geen raketten hebben om vliegtuigen op 10 kilometer hoogte neer te schieten. Op die hoogte zou het toestel van Malaysia Airlines hebben gevlogen, toen het contact ermee verloren ging.

Bewoners in de buurt van de crash meldden volgens Oekraïense autoriteiten dat ze brokstukken van het toestel hebben gevonden.

Tracking websites tonen plotselinge stop
Het vliegtuig dat rond 12.30 uur opsteeg vanaf Schiphol was onderweg naar Kuala Lumpur. Op 'flight track'-websites, waarmee vluchten gevolgd kunnen worden, is te zien dat het traject dat vlucht MAS17 aflegt plots stopt boven Oekraïens grondgebied.

'Vliegtuig neergeschoten'
De Minister van Binnenlandse Zaken van Oekraïne meldt dat het vliegtuig is neergeschoten.

Vermeende beelden gecrasht vliegtuig online
Op internet duiken kort na de melding over de neergestorte Boeing 777 filmpjes op die suggereren beelden te laten zien van de crash. Op enkele opnamen zijn flinke rookpluimen te zien van wat het vliegtuig moet zijn dat vanuit Amsterdam op weg was naar Kuala Lumpur.

Het toestel verloor hoogte en werd vervolgens brandend op de grond teruggevonden 50 mijl voor de grens met Rusland, aldus het Russische persbureau Interfax. Het zou zijn neergestort in de Oekraïense regio Donetsk, meldden ooggetuigen.

Malaysia Airlines: geen info over enige crash
Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines heeft geen informatie over enig vliegtuig dat zou zijn gecrasht. Hetzelfde geldt voor het Maleisische ministerie van Verkeer in Kuala Lumpur, aldus persbureau Reuters zojuist.

Toestel Malaysia Airlines uit Amsterdam crasht
Een vliegtuig van Malaysia Airlines dat op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur, zou zijn neergestort bij de grens tussen Oekraïne en Rusland. Het gaat volgens het Russische persburau Interfax om een Boeing 777 met aan boord 280 passagiers en 15 bemanningsleden. Interfax baseert zich op luchtvaartkringen.

Het toestel verloor hoogte en werd vervolgens brandend op de grond teruggevonden 50 mijl voor de grens met Rusland, aldus het Russische persbureau. Het zou zijn neergestort in de regio Donetsk, meldden ooggetuigen. Volgens Interfax is het toestel neergeschoten terwijl het op een hoogte van 10 kilometer vloog. Volgens een adviseur van de Oekraïense regering zijn alle inzittenden omgekomen.

Malaysia Airlines en het Maleisische ministerie van Transport hebben geen informatie binnengekregen over een crash.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden