Slowblog

Teruglezen: Hagelstenen als pingpongballen op Bevrijdingsdag

Nederland vierde vandaag dat het 70 jaar geleden is dat de Duitse bezetter zich overgaf. Lees in dit blog alles terug over Bevrijdingsdag 2015.

Bevrijding Amsterdam, mei 1945. Beeld Spaarnestad
Bevrijding Amsterdam, mei 1945.Beeld Spaarnestad

Nederland heeft vandaag de bevrijding van de Duitse bezetting zeventig jaar geleden herdacht. Bevrijdingsfeesten werden op tal van plaatsen herhaaldelijk uitgesteld of zelfs afgelast wegens de slechte weersomstandigheden. Bekijk hier de beelden van vandaag.

Premier Mark Rutte, voorzitter 4 en 5 mei comite Joan Leemhuis Stout en 5 mei spreker David Grossman nemen plaats op de voorste rij bij de start van Bevrijdingsdag in Vlissingen. Beeld anp
Premier Mark Rutte, voorzitter 4 en 5 mei comite Joan Leemhuis Stout en 5 mei spreker David Grossman nemen plaats op de voorste rij bij de start van Bevrijdingsdag in Vlissingen.Beeld anp

In Almere werd het geduld van feestgangers vandaag bijzonder op de proef gesteld. Het begin van het bevrijdingsfestival, dat oorspronkelijk gepland stond voor 12.00 uur, werd herhaaldelijk uitgesteld, op het laatst tot 19.00 uur. Uiteindelijk werd het bevrijdingsfestival Flevoland helemaal afgelast, zo meldden de organisatoren op Twitter.

Nederland heeft vandaag de bevrijding van de Duitse bezetting van 70 jaar geleden herdacht. Bevrijdingsfeesten werden op tal van plaatsen herhaaldelijk uitgesteld of zelfs afgelast wegens de slechte weersomstandigheden.

Een lezing van de Israëlische schrijver en filosoof David Grossman in de Sint Jacobskerk in Vlissingen markeerde het begin van de Nationale Viering van de Bevrijding. Onder de titel 'Ademen met beide longen' vertelde Grossman persoonlijk niet de vrijheid te kennen die Nederland op Bevrijdingsdag viert, een leven zonder oorlog. 'Iemand die al zijn levensjaren leeft met oorlogen, met het gevoel van verlamming en beperking dat een leven in voortdurend geweld met zich meebrengt', zei de 61-jarige Grossman. 'Israëliërs en Palestijnen zullen geen vrede bereiken als ze niet in staat zijn het conflict ook te bezien vanuit het gezichtspunt van hun vijand.'

In Wageningen, waar de Duitse troepen zeventig jaar geleden de capitulatie tekenden, sprak minister Dijsselbloem in zijn herdenkingsrede namens de regering. 'Verworven vrijheid laten we ons niet weer ontnemen', zei de minister van Financiën. 'We hebben in Nederland en in de westerse wereld een cultuur van vrijheid ontwikkeld waar we trots op moeten zijn. En die de moeite van het verdedigen waard is. Dat wisten onze bevrijders uit Canada, het Verenigd Koninkrijk en alle andere geallieerde landen. Wij blijven hen dank verschuldigd. Op de schouders van deze reuzen hebben wij onze samenlevingen verder gevormd.'

'Veiligheid is meer dan dijk ophogen'
Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp sprak in Wageningen: 'Soms moet je voor de veiligheid van je land meer doen dan een dijk ophogen. Opkomen voor vrijheid is keihard nodig. Niets doen is geen optie, je kunt niet wegkijken.' Aan het jaarlijkse bevrijdingsdefilé namen ruim 1.200 oud-strijders deel.

In Amsterdam werd afgezien van de bouw van een tijdelijke brug van veerponten en pontons over het IJ vanwege het slechte weer. In Roermond raakte een vrouw gewond door een vallend paneel van een marktkraam. Het KNMI had code geel afgegeven voor het hele land. Weerbureaus meldden lokaal wolkbreuken.

In plaatsen als Assen, Groningen en Almere werden bevrijdingfestivals telkens uitgesteld wegens het slechte weer. Bevrijdingsfeesten in Oldenzaal en Barendrecht werden helemaal afgelast. Soms moesten festivalgangers het doen met een behoorlijk drassig terrein.

5 mei-spreker David Grossman tijdens zijn speech bij de start van Bevrijdingsdag in Vlissingen. Beeld anp
5 mei-spreker David Grossman tijdens zijn speech bij de start van Bevrijdingsdag in Vlissingen.Beeld anp
Jett Rebel in Groningen. Beeld epa
Jett Rebel in Groningen.Beeld epa
Bezoekers in regenponcho's tijdens de start van Bevrijdingsdag in Vlissingen. Beeld anp
Bezoekers in regenponcho's tijdens de start van Bevrijdingsdag in Vlissingen.Beeld anp

Hoe zag de bevrijding er 70 jaar geleden uit? Een selectie van de gedeelde beelden op Twitter.

Mijn voorganger, bevrijdingsblogger Heleen van Lier, is inmiddels aanbeland op het festival in Haarlem.

'Soms moet je voor de veiligheid van je land meer doen dan een dijk ophogen', zei Tom Middendorp, Commandant der Strijdkrachten, bij de start van het jaarlijkse bevrijdingsdefilé in Wageningen. 'Opkomen voor vrijheid is keihard nodig. Niets doen is geen optie, je kunt niet wegkijken.'

Aan het defilé namen dit jaar ruim 1.200 oud-strijders en enkele honderden actief dienende militairen deel. Volgens Middendorp zijn we 'niet zo veilig als gedacht'. 'Het is heel confronterend dat er oorlog is aan de oostgrenzen van Europa, dat er onthoofdingen en bootvluchtelingen zijn aan de zuidkant van Europa en aanslagen als die op Charlie Hebdo in het hart van Europa', zei de hoogste Nederlandse militair. 'Die onvrijheid moeten we bij de bron bestrijden en daarvoor zetten militairen hun leven op het spel.'

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp. Beeld anp
Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp.Beeld anp

Na een paar keer uitstel is het bevrijdingsfestival in Assen alsnog van start gegaan. Het publiek liep in regenkleding naar de podia toe, zo meldt RTV Drenthe. Op het terrein aan de Baggelhuizerplas zijn overal plassen ontstaan.

De organisatie stelde het evenement een paar keer uit in verband met slechte weersomstandigheden. Onweer, veel wind en flinke buien veroorzaakten overlast.

Premier Mark Rutte kijkt naar een mobiele theatervoorstelling tijdens het Bevrijdingsfestival in Assen. Beeld anp
Premier Mark Rutte kijkt naar een mobiele theatervoorstelling tijdens het Bevrijdingsfestival in Assen.Beeld anp

De Volkskrant sprak zes ooggetuigen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Lees hier hun verhalen. Robin du Puy maakte er prachtige portretten bij.

De laatste ooggetuigen Beeld Robin de Puy
De laatste ooggetuigenBeeld Robin de Puy

Zanger Ben Saunders is vandaag aangehouden op verdenking van mishandeling van een verkeersregelaar in het centrum van Hoorn. De politie bevestigt een bericht daarover op de website van RTV Noord-Holland. De verkeersregelaar, die werd ingezet voor een bevrijdingsfestival, is per ambulance gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Saunders, ooit winnaar van het tv-programma The Voice of Holland, zou vanuit zijn tattooshop aan het Kerkplein in die stad naar buiten zijn gestormd toen zijn vader door de verkeersregelaar werd tegengehouden. Hij zou de man vervolgens hebben neergeslagen. Bij het incident werd ook een tweede verdachte aangehouden, aldus de politie.

Vrij Festival, zoals het evenement is gedoopt, wordt dit jaar voor het eerst gehouden. De politie heeft het festivalterrein na het incident ontruimd. Op de Roode Steen gaat het feest wel door. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Ben Saunders Beeld anp
Ben SaundersBeeld anp

Vanwege het slechte weer zijn verschillende websites van de Bevrijdingsfestivals overbelast geraakt, staat op Bevrijdingsfestivals.nl. Festivalgangers wordt aangeraden de weersvoorspellingen in de eigen regio in de gaten te houden en via social media de situatie op de bevrijdingsfestivals te volgen.

Een overzicht van het Bevrijdingsfestival in Groningen gezien vanuit de helicopter. Het programma aldaar is rond 16.00 uur hervat. Beeld anp
Een overzicht van het Bevrijdingsfestival in Groningen gezien vanuit de helicopter. Het programma aldaar is rond 16.00 uur hervat.Beeld anp

Het festivalprogramma in Grongen is weer hervat. 'Wegens een zware bui hebben we het programma even stil moeten leggen', staat op de site van het Groningse bevrijdingsfestival. 'Gelukkig lijkt het ergste inmiddels voorbij te zijn. We hervatten ons programma in het Stadspark! Het Bevrijdingsvuur brandt! Intergalactic Lovers begint om 16:15 uur op de Main Stage - een half uur later dan gepland. Dat betekent dat de rest van het programma ook wat opschuift, maar mogelijk lopen we weer wat in op dat halve uur.'

De oudste inwoner van ons land, Nelly de Vries-Lammerts, is op bevrijdingsdag 110 jaar geworden. De vrouw uit Amersfoort kreeg 's middags burgemeester Lucas Bolsius op visite die haar feliciteerde en een bloemetje gaf.

De Vries werd op 5 mei 1905 geboren in Rotterdam. Ze groeide op in achtereenvolgens Rotterdam, Doorwerth, Den Bosch en Utrecht. In 1933 trouwde ze en twee jaar later kwam ze naar Amersfoort. Met haar echtgenoot, die in 1969 overleed, kreeg ze zes kinderen.

Mevrouw De Vries was altijd sportief: ze zwom, wandelde en fietste met veel plezier, aldus de gemeente. Op haar 65e haalde ze haar rijbewijs. Tot haar 86e reed ze zelf auto.

De oudste man van Nederland is Floor van Cleemputte uit Spijkenisse. Hij is 107 jaar.

Bezoekers in regenponcho's tijdens de start van Bevrijdingsdag in Vlissingen. Beeld anp
Bezoekers in regenponcho's tijdens de start van Bevrijdingsdag in Vlissingen.Beeld anp

Ook in Hoofddorp is gisterenavond de dodenherdenking verstoord. Een aantal jongeren zou zich hebben misdragen. De identiteit van een van hen is inmiddels bekend, meldde de politie vandaag.

In Bergen op Zoom is de politie op zoek naar twee mannen die gisteren de dodenherdenking hebben verstoord. Tijdens de twee minuten stilte op het Thaliaplein riepen twee mannen op de fiets scheldwoorden en leuzen.

Bezoekers spraken schande over het gedrag van het duo. Een man die de jongens op hun gedrag aansprak, zou daarbij zijn bedreigd. Hij doet woensdag aangifte van bedreiging.

Is Bevrijdingsdag er ook voor Afrikanen in Nederland? Er heerst een optimistische stemming onder Afrikaanse jongeren hier. Té optimistisch, vindt Kiza Magendane. 'Als ambassadeur van de Afrikaanse Renaissance in Nederland lijkt het mij verstandig om mijn notie van vrijheid vanuit een kritisch perspectief te belichten.'

Lees het hele verhaal in dit Afrikablog.

Met een flinke vertraging is het bevrijdingsfestival in Haarlem zojuist van start gegaan. 'Lieve festivalgangers', staat op de site, 'wat vreselijk dat jullie zo lang hebben moeten wachten. Veiligheid voor alles. Maarrrrrrr… tromgeroffel… we hebben zojuist goed nieuws ontvangen over het weer. En we gaan om 15.15 uur weer open! Welkom op Bevrijdingspop 2015. We rocken het dak eraf! Laten we er met z’n allen een legendarische editie van maken. Jullie zijn bikkels. En nu al ons beste publiek ooit. Dank voor jullie geduld. Tijd voor een biertje!'

Ondanks het relatief goede weer werd het festivalterrein dicht gehouden vanwege de harde wind. 'We begrijpen: strakblauwe hemel en zon zien er vriendelijk uit', stond eerder vanmiddag op de site. 'Maar de harde wind speelt ons parten. Tot nader order blijft het festivalterrein daarom gesloten.'

De Utrechtse rockband Kensington treedt op tijdens het bevrijdingsfestival in Haarlem. Als ambassadeur van de vrijheid speelt de band op festivals verspreid over het hele land. Beeld anp
De Utrechtse rockband Kensington treedt op tijdens het bevrijdingsfestival in Haarlem. Als ambassadeur van de vrijheid speelt de band op festivals verspreid over het hele land.Beeld anp

In het hele land zorgt de wind voor problemen.

De vooruitzichten voor het weer zijn nog niet erg goed.

Bezoekers in regenkleding tijdens de start van Bevrijdingsdag in Vlissingen. Beeld anp
Bezoekers in regenkleding tijdens de start van Bevrijdingsdag in Vlissingen.Beeld anp
Bezoekers in regenponcho's tijdens de start van Bevrijdingsdag in Vlissingen. Beeld anp
Bezoekers in regenponcho's tijdens de start van Bevrijdingsdag in Vlissingen.Beeld anp

Sinds 1950 zijn we 4,5 keer zo rijk geworden, meldt het CBS. Hoe dat komt? Bekijk het hier.

In Bergen op Zoom is de politie op zoek naar twee mannen die gisteren de dodenherdenking hebben verstoord. Tijdens de twee minuten stilte op het Thaliaplein riepen twee mannen op de fiets scheldwoorden en leuzen. Bezoekers spraken schande over het gedrag van het duo. Een man die de jongens op hun gedrag aansprak, zou daarbij zijn bedreigd. Hij doet morgen aangifte van bedreiging.

'ATTENTIE: WE ONTRADEN MENSEN OM OP DIT MOMENT TE KOMEN', staat op de site van het Groningse Bevrijdingsfestival. En verder: 'In verband met forse buien en onweer ONTRADEN wij het publiek om nu te komen'. Gek genoeg gaat het festival, ondanks de forse buien en het onweer, vooralsnog gewoon door.

Jett Rebel, ambassadeur van de Vrijheid, treedt op tijdens het Bevrijdingsfestival Groningen. De Ambassadeurs van de Vrijheid zullen dankzij de inzet van Defensie optreden op de veertien Bevrijdingsfestivals. Beeld anp
Jett Rebel, ambassadeur van de Vrijheid, treedt op tijdens het Bevrijdingsfestival Groningen. De Ambassadeurs van de Vrijheid zullen dankzij de inzet van Defensie optreden op de veertien Bevrijdingsfestivals.Beeld anp

In Assen is het Bevrijdingsfestival opnieuw uitgesteld. Het festivalterrein wordt ontruimd, meldt RTV Drenthe. Het begin van het festival was al verschoven in verband met het slechte weer. Vanuit Drenthe komen berichten over hevig noodweer met hagelstenen zo groot als pingpongballen. Het evenement begint nu om 15.30 uur.

null Beeld anp
Beeld anp

Een vrouw is in Roermond gewond geraakt tijdens het Bevrijdingsfestival. Zij werd rond 13.00 uur op het Kloosterwandplein geraakt door een dakpaneel van een marktkraam, dat was gaan vliegen als gevolg van de harde wind.

De vrouw is met een hoofdwond per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Burgemeester Rianne Donders van Roermond liet vlak voor 13.30 uur weten dat het festival tijdelijk is stilgelegd vanwege het voorspelde slechte weer.

Het noodweer is inmiddels boven verschillende Bevrijdingsfestiviteiten losgebarsten. Typhoon probeert in Den Haag de regen vast weg te zingen voor zijn optreden, in Woerden gaat vooralsnog niemand de straat op en ook in Naaldwijk lijken de mensen helemaal weg te blijven vanwege het weer.

Naast Assen en Almere begint ook in Zwolle het feest later. De organisatoren van het feest in Groningen vragen het publiek voorlopig niet naar het festivalterrein te komen.

In Wageningen gaat de parachutistendropping niet door. Het bevrijdingsconcert in Oldenzaal is eveneens afgelast in verband met de slechte weersomstandigheden. Het zou worden gehouden op de Groote Markt.

Vanuit het zuidwesten trekt een strook van harde wind, hagel en regen over het land. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het hele land. Weerbureaus meldden lokaal wolkbreuken. Als de buien voorbij zijn getrokken, is het in het hele land een stuk koeler.

De organisatoren van Bevrijdingsfestivals gaan er op voorhand van uit dat ‘de modale festivalganger in bloembakken pist, in de struiken poept, zijn fiets tegen de glazen pui van de Rabobank kwakt, takken van bomen afrukt en zijn afval in het gras trapt’, schrijft Volkskrant-redacteur Sander van Walsum in een opiniestuk. Dus worden er kooien, camera’s en poortjes geplaatst. ‘Normafwijkend gedrag is hier de norm geworden.’

'Het Joodse volk is zeventig jaar geleden wel bevrijd van de verschrikkingen van de genocide die het doormaakte, maar is er nog altijd niet vrij van.' Dit zei de Israëlische schrijver en filosoof David Grossman tijdens zijn 5 mei-lezing in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. De lezing markeert het begin van de Nationale Viering van de Bevrijding.

Onder de titel 'Ademen met beide longen' vertelde Grossman persoonlijk niet de vrijheid te kennen die Nederland op Bevrijdingsdag viert, een leven zonder oorlog. 'Iemand die al zijn levensjaren leeft met oorlogen, met het gevoel van verlamming en beperking dat een leven in voortdurend geweld met zich meebrengt', zei de 61-jarige Grossman.

De 5 mei-lezing, die jaarlijks in een andere provincie is, werd voorafgegaan door de Kinderlezing. Die werd voorgedragen door Judith Smaal (12) uit Zierikzee in de vorm van een persoonlijke brief aan kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai.

5 mei-spreker David Grossman tijdens zijn speech bij de start van Bevrijdingsdag in Vlissingen Beeld anp
5 mei-spreker David Grossman tijdens zijn speech bij de start van Bevrijdingsdag in VlissingenBeeld anp

Minister-president Rutte is in Vlissingen bij de 5 mei-lezing. Rutte houdt op het Bevrijdingsfestival een toespraak, waarna hij rond 13.00 uur het Bevrijdingsvuur ontsteekt als signaal dat de veertien Bevrijdingsfestivals in het land zijn geopend.

Premier Mark Rutte (2e L), voorzitter 4 en 5 mei comite Joan Leemhuis Stout (M) en 5 mei spreker David Grossman (2e R) nemen plaats op de voorste rij bij de start van Bevrijdingsdag in Vlissingen. Beeld anp
Premier Mark Rutte (2e L), voorzitter 4 en 5 mei comite Joan Leemhuis Stout (M) en 5 mei spreker David Grossman (2e R) nemen plaats op de voorste rij bij de start van Bevrijdingsdag in Vlissingen.Beeld anp

Vanaf vliegbasis Gilze-Rijen zijn de ambassadeurs van de vrijheid vertrokken. MainStreet ging als eerste de lucht in met een Cougar transporthelikopter. Daarna volgden Dotan en Jett Rebel. Caro Emerald rijdt met haar bus langs de bevrijdingsfestivals in het land.

De ambassadeurs van de vrijheid kregen voor vertrek uitgebreide veiligheidsinstructies van de helikopterpiloten van Defensie. Die maakten zich overigens weinig zorgen over de weersomstandigheden en dreigende voorspellingen.

Caro Emerald bezoekt de Bevrijdingsfestivals van Vlissingen, Rotterdam en Almere. Dotan speelt op de festivals in Roermond, Den Bosch, Wageningen en Utrecht. MainStreet is onderweg naar Assen en Groningen.

Jett Rebel vliegt met de maritieme gevechtshelikopter NH90. Hij bezoekt de meeste Bevrijdingsfestivals. Hij begint in Groningen. Ook Leeuwarden, Amsterdam, Den Haag en Haarlem doet hij aan.

De Ambassadeurs van de Vrijheid Jett Rebel, Mainstreet, Caro Emerald en Dotan voor de helikopter op Vliegbasis Gilze Rijen. Beeld anp
De Ambassadeurs van de Vrijheid Jett Rebel, Mainstreet, Caro Emerald en Dotan voor de helikopter op Vliegbasis Gilze Rijen.Beeld anp

De Bevrijdingsfestivals in Drenthe (Assen) en Flevoland (Almere) beginnen dinsdag enkele uren later vanwege het verwachte slechte weer. Het festival in Assen begint nu om 13.30 uur. In Almere is de opening uitgesteld tot 17.00 uur, lieten de organisaties weten.
Beide festivals zouden aanvankelijk om 12.00 uur van start gaan. Maar het KNMI waarschuwt voor stevige buien met onweer, hagel en zware windstoten in beide provincies vanaf het middaguur. Het meteorologisch instituut heeft voor heel Nederland code geel voor gevaarlijk weer afgekondigd.

In Assen zijn naar verwachting de zwaarste buien na 13.30 uur voorbij. Tot dan blijft het festivalterrein bij de Baggelhuizenplas gesloten voor het publiek. De organisatie heeft het eerste deel van het programma geschrapt.

Het Bevrijdingsfestival in Almere op de Esplanade, naast open water, gaat vijf uur later van start dan gepland vanwege de verwachte windstoten. Het hele middagprogramma, met onder meer Partysquad en Handsome Poets, is komen te vervallen. De avondoptredens van Caro Emerald, Kensington en Trijntje Oosterhuis gaan wel door.

Op Bevrijdingsdag vieren we de vrijheid. Het is een dag van contemplatie, maar ook een dag van dansen en bier drinken. Hoe vind je daarin een balans? Rinke Verkerk volgde de voorbereidingen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en voelde de spanning. Lees de reportage hier.

De Pontonbrug over het IJ in Amsterdam voor de viering van Bevrijdingsdag wordt vandaag niet gebouwd. De organisatoren hebben dat besloten omdat er slecht weer wordt verwacht. De veiligheid van de lopers kan in gevaar komen. Dat heeft het Amsterdams 4 en 5 mei comité laten weten.

De organisatoren hebben dinsdagmorgen uitgebreid contact gehad met meteorologen van het KNMI, Schiphol en weerstation IJmuiden. Juist op het moment dat 6800 wandelaars over de brug zouden gaan, tussen 14.00 en 16.00 uur, worden zware windstoten en hevige regen verwacht.

De brug, die bestaat uit twee veerboten van vervoersbedrijf GVB en drie pontons, zou worden gemaakt als een tijdelijk monument ter herinnering aan de oorlogstijd in de hoofdstad en vanwege zeventig jaar bevrijding. De brug van aan elkaar gehaakte autoponten lag aan het eind van de Tweede Wereldoorlog tussen Amsterdam Centraal Station en Noord. De veren voeren toen niet omdat er een brandstoftekort was. Door ze aan elkaar te leggen, bleef de verbinding tussen de stad en het platteland in stand.

Impressie van de Pontonbrug over het IJ. Beeld CIIID architectural presentations
Impressie van de Pontonbrug over het IJ.Beeld CIIID architectural presentations

Het is vandaag een warme maar onrustige dag, met kans op zware buien. De buien worden in de middag zwaarder met een toenemende kans op onweer en zware windstoten, mogelijk tot 90 kilometer per uur. Bekijk hier het weerbericht.

Het bevrijdingsvuur is traditiegetrouw rond middernacht ontstoken in Wageningen. Vanuit daar wordt het vuur met fakkels naar verschillende gemeentes gebracht. Zo'n 5000 lopers uit meer dan 200 gemeentes doen mee aan de estafette.

Om 13.00 uur zal premier Mark Rutte het bevrijdingsvuur ontsteken in Vlissingen. Hij geeft daarmee het startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals in het land.

Het nationale bevrijdingsvuur brandt 'eeuwig' in Wageningen, omdat de Duitsers zich daar in 1945 overgaven. Het nationale Bevrijdingsvuur is dit jaar 'ververst' met een vlam uit het Britse Portsmouth. Een groep veteranen uit de Tweede Wereldoorlog heeft de nieuwe vlam daar vorige week opgehaald.

Burgemeester Geert van Rumund steekt het nationale bevrijdingsvuur aan. In de plaats waar de Duitse bezetter in 1945 capituleerde, brandt 'eeuwig' het nationale Bevrijdingsvuur. Het vuur is het landelijke startsein voor de viering van 5 mei. Beeld anp
Burgemeester Geert van Rumund steekt het nationale bevrijdingsvuur aan. In de plaats waar de Duitse bezetter in 1945 capituleerde, brandt 'eeuwig' het nationale Bevrijdingsvuur. Het vuur is het landelijke startsein voor de viering van 5 mei.Beeld anp

Eén keer in de vijf jaar zijn we vrij op 5 mei. Maar niet iedereen. Het is de verwarrendste vrije dag van het jaar. Hoe zit het ook alweer?

Om 12.00 uur houdt de Israëlische schrijver David Grossman de 5 mei-lezing in Vlissingen. De Volkskrant interviewde hem. 'Ik weet niet of de gemiddelde liberale Europeaan echt bereid is terug te vechten en te strijden voor democratie en tolerantie.'

David Grossman Beeld Sanne De Wilde
David GrossmanBeeld Sanne De Wilde

Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en daar wordt vandaag onder meer bij stilgestaan op de veertien bevrijdingsfestivals in het hele land, waar naar verwachting zo'n 900.000 bezoekers op af komen.

Op de bevrijdingsfestivals in onder meer Haarlem, Leeuwarden, Utrecht, Amsterdam en Roermond, zijn in totaal 250 acts te zien. Onder hen de vier Ambassadeurs van de Vrijheid, die met een helikopter van Defensie het land doorgaan. Jett Rebel, Caro Emerald, Dotan en MainStreet nemen dit jaar deze taak op zich. Dat is er eentje meer dan voorgaande jaren, vanwege de 25ste editie van de festivals.

Bevrijdingsdag wordt traditiegetrouw afgesloten met het 5 meiconcert op de Amsterdamse Amstel, in aanwezigheid van de koning en koningin.

Bevrijdingsdag in Wageningen in 2013. Beeld epa
Bevrijdingsdag in Wageningen in 2013.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden