Teruglezen - Griekenland in blessuretijd naar tweede ronde

Griekenland in blessuretijd naar tweede ronde. De gouden treffer tegen Ivoorkust kwam op naam van Georgios Samaras, die scoorde uit een dubieuze strafschop die hij zelf had versierd. De Grieken overleefden voor de eerste keer de groepsfase bij het wereldkampioenschap. Japan werd vrij roemloos uitgeschakeld en verloor het derde groepsduel van het al voor de volgende ronde geplaatste Colombia, 4-1. Japan sloot daardoor af met een schamel puntje, behaald in de 0-0 tegen Griekenland.

Samaras Beeld AFP
SamarasBeeld AFP

Griekenland - Ivoorkust 2-1
Op een bonte WK-avond vol wisselende kansen is Griekenland als grote winnaar in poule C naar voren gekomen. De ploeg van bondscoach Fernando Santos schakelde dinsdag rivaal Ivoorkust met 2-1 uit en zag Japan verliezen tegen het al geplaatste Colombia (1-4). De gouden treffer in de extra tijd kwam op naam van Georgios Samaras, die scoorde uit een dubieus toegekende strafschop die hij zelf had versierd. De Grieken overleefden op die manier voor de eerste keer de groepsfase bij het wereldkampioenschap.

Bij Ivoorkust had Didier Drogba voor de eerste keer bij dit WK een basisplaats. De 36-jarige aanvaller van Galatasaray kreeg van bondscoach Sabri Lamouchi de voorkeur boven Wilfried Bony (ex-Vitesse). Ook verdediger Kolo Touré en aanvaller Salomon Kalou mochten tegen de Grieken starten bij de 'Oranje Olifanten'. Bij de Grieken begon de 37-jarige middenvelder Giorgos Karagounis als 'captain' aan zijn 138e interland. Hij verving de geschorste aanvoerder Kostas Katsouranis.

Het duel kwam moeizaam op gang, ook doordat de Grieken in de beginfase met enkele blessures werden geconfronteerd. Al in de 12e minuut moest middenvelder Panagiotis Kone zich aangeslagen laten vervangen door Andreas Samaris. Doelman Orestis Karnezis had na 20 minuten eveneens medische behandeling nodig, ging nog wel even door, maar verdween in de 24e minuut alsnog van het veld. Panagiotis Glykos loste zijn onfortuinlijke collega af.

De Grieken lieten zich door al het blessureleed niet ontmoedigen. Na ruim een half uur was verdediger José Holebas zelfs dicht bij een treffer. Na een indrukwekkende opmars schoot hij hard op de lat.
Ivoorkust was voor de rust nauwelijks gevaarlijk. Ook Drogba kwam niet in scoringspositie. Knullig balverlies bij Cheick Tioté (ex-FC Twente) brak Ivoorkust op. Invaller Samaris profiteerde, 1-0.

Na de rust viel Ivoorkust zonder veel overtuiging en kansen aan. Ook met Bony na een uur voor boosdoener Tioté wilde het niet meteen lukken. Met een schot van Karagounis op de lat was Griekenland dicht bij 2-0. Maar het was uiteindelijk toch Bony, die zijn reputatie waarmaakte als afmaker: 1-1. Daarmee leek Griekenland alsnog uitgeschakeld, totdat Samaras alsnog toesloeg met dank aan de arbitrage: 2-1.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP

Colombia - Japan 4-1
Japan is vrij roemloos uitgeschakeld op de wereldtitelstrijd voetbal in Brazilië. In het derde groepsduel verloor het land van het al voor de volgende ronde geplaatste Colombia, 4-1. Japan sloot daardoor af met een schamel puntje, behaald in de 0-0 tegen Griekenland. Colombia werd groepswinnaar.

Tegen de Aziaten trad Colombia, dat eerder won van Ivoorkust en Griekenland, in zekere zin aan met de tweede keus. Vergeleken met het vorige duel waren alleen doelman David Ospina, back Pablo Armero en middenvelder Juan Cuadrado blijven staan. Japan had Shinji Kagawa en Toshihiro Aoyama nieuw in het elftal gebracht.

Toch kwamen de Colombianen al snel op voorsprong. In de 17e minuut benutte Juan Guillermo Cuadrado een strafschop. Die was gegeven na een overtreding van Yasuyuki Konno.

Vlak voor rust kwam Japan op gelijke hoogte. Shinji Okazaki scoorde op aangeven van Keisuke Honda. Het was pas de tweede treffer van Japan op het toernooi. Daarvoor had het land ook al enkele mogelijkheden gehad. Een aardig schot van Kagawa werd gestopt door doelman David Ospina. Voormalig VVV-speler Honda zag zijn poging uit een vrije trap maar net naast het doel gaan.

Hoewel Japan de zege nodig had, drong vooral Colombia na de hervatting aan. Dat leidde meteen tot kansen én een doelpunt. Na een mooie aanval over meerdere schijven schoot Jackson Martinez in de 55e minuut raak, op aangeven van invaller James Rodriguez.

Japan kreeg nog wel uitzicht op de gelijkmaker. Yoshito Okubo leek de bal voor het intikken te hebben na een voorzet van Atsuto Uchida, maar schoot net naast. Colombia bleef counteren en in de 82e minuut besliste opnieuw Martinez het duel. Rodriguez maakte het daarna nog erger voor de Japanners.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP

Japan - Colombia: afgelopen
Japan is uitgeschakeld op het WK voetbal. Het land verloor vandaag in de derde groepswedstrijd van het al geplaatste Colombia (4-1). De Colombianen, die drie keer wonnen, eindigden als winnaars van groep C. Japan haalde slechts 1 punt, tegen Griekenland.

Colombia, spelend met een veredeld tweede elftal, kwam na 17 minuten op voorsprong. Juan Guillermo Cuadrado benutte een strafschop. Op slag van rust maakte Shinji Okazaki gelijk. Kort na de hervatting kwam Colombia opnieuw op voorsprong, dankzij Jackson Martinez. Dezelfde speler besliste in de 82e minuut het duel definitief.
James Rodriguez tekende voor nummer vier voor Colombia.

Jackson Martinez Beeld AFP
Jackson MartinezBeeld AFP

Minuut 92' - Samaras schiet Griekenland naar tweede ronde
De Griekse aanvaller Samaras kroont zich tot de held van Griekenland. Hij versiert een penalty in de laatste seconden van de wedstrijd, om de strafschop vervolgens zelf binnen te schieten.

Invaller Andreas Samaris opende tegen Ivoorkust, dat op 3 punten bleef staan, vlak voor de rust de score. Invaller Wilfried Bony leek Ivoorkust in de 74e minuut alsnog naar de volgende ronde te schieten.

De ploeg van de Portugese trainer Santos speelt zondag in de achtste finales tegen Costa Rica. Het is de eerste keer dat Griekenland bij het WK de groepsfase is doorgekomen.

Minuut 90' - Colombia op 1-4 na goal James Rodriguez
De winst op Japan was al binnen. James Rodriguez schroeft alleen nog even het doelsaldo van Colombia op. Mocht Japan de eerste helft nog dromen, werd de tweede helft toch meer een nachtmerrie.

Jackson Martinez Beeld AFP
Jackson MartinezBeeld AFP

Minuut 82' - Goal Martinez, winst lijkt zeker
Met een mooie kapbeweging zet Jackson Martinez de verdediging van Japan te kijk. Hij krult de bal met links in de verre hoek, onhoudbaar voor de Japanse keeper.

Met de goal komt Colombia op 1-3 voorsprong. De winst lijkt Colombia niet meer te kunnen ontgaan. Daarmee wordt het Zuid-Amerikaanse land groepshoofd met negen punten.

Minuut 74' - Goal Bony, Ivoorkust virtueel door
Hij hing al even in de lucht, het doelpunt voor Ivoorkust. In de korte hoek tikt Wilfried Bony de 1-1 binnen.

Een belangrijk doelpunt. Want na Griekenland, is nu ineens Ivoorkust virtueel tweede in groep C.

Wilfried Bony Beeld AFP
Wilfried BonyBeeld AFP
De Griek Samaris in duel met Ivoriaan Geoffroy Serey Die Beeld AFP
De Griek Samaris in duel met Ivoriaan Geoffroy Serey DieBeeld AFP

Minuut 55' - Colombia op voorsprong
Goed nieuws voor Griekenland. Met de goal van Jackson Martinez komt Colombia op 1-2 voorsprong tegen Japan. De Grieken blijven hierdoor virtueel tweede in poule C. Dan moeten ze wel zorgen dat Ivoorkust niet langszij komt.

De tweede ronde is nu wel ineens weer ver weg voor de Japanners.

Tweede helft
Griekenland - Ivoorkust 1-0. 42. Samaris 1-0.

Japan - Colombia: 1-1. 17. Cuadrado (pen.) 0-1, 45+1 Okazi 1-1.

Het blijft spannend. Mocht Japan op voorsprong komen, dan moet Griekenland met drie doelpunten verschil winnen van Ivoorkust.

Hetzelfde geldt voor Ivoorkust: mochten zij scoren, gaan de Afrikanen door naar de tweede ronde.

Minuut 45'+1
Rust in de wedstrijd tussen Japan en Colombia. Op slag van rust maakt Shinji Okazaki nog gelijk. De assist komt van de linkervoet van Honda, de voormalige speler van VVV Venlo.

Ook Ivoorkust en Griekenland zijn inmiddels naar de kleedkamer.

Alles is nog mogelijk in groep poule C.

Cuadrado in actie tegen Japan Beeld AFP
Cuadrado in actie tegen JapanBeeld AFP

Minuut 42' - Goal Griekenland
Goal voor Griekenland! Samaris zet zijn land op voorsprong tegen Ivoorkust, daarmee staat Griekenland virtueel in de tweede ronde.

FIFA: wacht op rapport scheidrechter
De FIFA kon na vanavond nog niet zeggen of het een onderzoek instelt naar Luis Suárez. De aanvaller van Uruguay beet in de WK-wedstrijd tegen Italië een tegenstander. 'Wij wachten eerst het rapport van de scheidsrechter af en verzamelen eventueel alle benodigde informatie. Dan beslissen we wat we doen', zei een woordvoerder.

In beginsel is de regel dat de FIFA kan optreden als de scheidsrechter, de Mexicaan Marco Rodriguez, aangeeft het incident niet te hebben gezien. Dan kunnen televisiebeelden een rol gaan spelen. Als de arbiter echter zegt het voorval te hebben beoordeeld en het niet nodig vond in te grijpen, is voor de FIFA de zaak afgedaan. In dat geval is het oordeel van de scheidsrechter volgens de regels bindend.

Jim Boyce, vice-voorzitter van de FIFA, drong echter al aan op een onderzoek. 'We moeten hier heel goed naar kijken', zei hij tegen de BBC. 'Ik heb het incident nu meerdere keren op televisie bekeken en het is duidelijk dat er iets is gebeurd. Er mag geen twijfel over bestaan dat we de maatregelen moeten nemen die noodzakelijk zijn.'

Quote

Ik heb het incident nu meerdere keren op televisie bekeken en het is duidelijk dat er iets is gebeurd. Er mag geen twijfel over bestaan dat we de maatregelen moeten nemen die noodzakelijk zijn

Jim Boyce, vice-voorzitter FIFA

Minuut 17' - Goal Colombia
Juan Cuadrado schiet de penalty binnen: 0-1 voor Colombia. Penalty werd veroorzaakt door de overtreding van de Japanner Konno op Ramos.

Conchita Wurst
Dubbelgangers: de Griekse voetballer Samaras en wainners van het songfestival Conchita Wurst

undefined

Rouwbanden Ivoorkust
Ivoorkust is de wedstrijd tegen Griekenland begonnen met rouwbanden vanwege het overlijden van het broertje van Kolo en Yaya Touré. Hij is op 28-jarige leeftijd leeftijd overleden.

Yaya Touré Beeld AFP
Yaya TouréBeeld AFP

Aftrap Griekenland - Ivoorkust en Japan - Colombia
Stand in de poule bij aftrak (zie tweet hieronder)

Opstellingen Griekenland - Ivoorkust

Griekenland: Karnezis, Maniatis, Manolas, Samaras, Kone, Karagounis (c), Salpingidis, Torosidis, Lazaros, Sokratis, Cholevas

Ivoorkust: Barry, Boka, K Toure, Kalou, Tiote, Gervinho, Drogba (c), Aurier, Y Toure, Serey, Bamba

Opstellingen Japan - Colombia
Colombia speelt met een bijna compleet ander elftal zijn derde groepswedstrijd op het WK, vanavond in Cuiaba tegen Japan. Het al geplaatste land heeft maar liefst acht wijzigingen doorgevoerd. Alleen doelman David Ospina, back Pablo Armero en middenvelder Juan Cuadrado zijn blijven staan.

Japan, dat moet winnen om kans op de volgende ronde te houden, heeft vergeleken met het vorige duel Shinji Kagawa en Toshihiro Aoyama in het elftal gebracht.

Japan: Kawashima, Uchida, Honda, Nagatomo, Okazaki, Kagawa, Okubo, Aoyama, Konno, Hasebe (C), Yoshida

Colombia: Ospina (c), Arias, Armero, Cuadrado, Guarin, Mejia, Balanta, Ramos, Quintero, Martinez, Valdes

Colombia-doelman David Ospina Beeld AFP
Colombia-doelman David OspinaBeeld AFP

Hamstringblessure voor Leroy Fer
Leroy Fer heeft vandaag een hamstringblessure opgelopen tijdens de training van het Nederlands elftal in Rio de Janeiro. De middenvelder, maandag nog goed voor de openingstreffer in de WK-wedstrijd tegen Chili (2-0), greep naar zijn linkerbeen en verliet het veld. De medische staf van Oranje verwacht de komende dagen meer duidelijkheid te krijgen over de ernst van de blessure.

Dan zal duidelijk worden of Fer op tijd fit kan zijn voor de achtste finale van het WK zondag tegen Mexico in Fortaleza. Tegenover het slechte nieuws over de speler van Norwich City stond de terugkeer van Bruno Martins Indi bij de groepstraining van het Nederlands elftal. De verdediger lijkt zo goed als hersteld van een hersenschudding die hij opliep tijdens het tweede WK-duel met Australië.

Leroy Fer grijpt naar zijn hamstring tijdens de training van het Nederlands elftal op het trainingscomplex van voetbalclub Flamengo Beeld ANP
Leroy Fer grijpt naar zijn hamstring tijdens de training van het Nederlands elftal op het trainingscomplex van voetbalclub FlamengoBeeld ANP
Leroy Fer kopt de 1-0 binnen tegen Chili Beeld AFP
Leroy Fer kopt de 1-0 binnen tegen ChiliBeeld AFP

World Cup 2014: knockout stages planner
De Britse collega's van The Guardian hebben een handige tool online gezet, die snel laat zien welke tegenstanders de verschillende teams nog kunnen treffen..

Alle mogelijke tegenstanders van Nederland (Holland) bijvoorbeeld:

Tweede ronde: Mexico

Kwart finale: Colombia, Ivoorkust, Japan, Griekenland, Costa Rica

Halve finale: Frankrijk, Ecuador, Zwitserland, Honduras, Argentinië, Nigeria, Iran, Duitsland, VS, Ghana, Portugal, België, Algerije, Rusland of Zuid-Korea

Probeer het hier zelf.

Drogba in de basis
Didier Drogba mag het vanavond bij Ivoorkust als basisspeler én aanvoerder laten zien in de afsluitende groepswedstrijd tegen Griekenland in Fortaleza. De 36-jarige aanvaller van Galatasaray krijgt van bondscoach Sabri Lamouchi de voorkeur boven Wilfried Bony.

Drogba fungeerde in de eerste twee groepsduels als invaller. Bony (ex-Vitesse) mocht daarentegen twee keer als basisspeler beginnen.
Ook Salomon Kalou (ex-Feyenoord) mag starten in het elftal van Ivoorkust. In de voorgaande wedstrijd tegen Colombia (1-2) moest de 28-jarige aanvaller nog op de bank beginnen.

Ivoorkust is bij winst zeker van plaatsing voor de volgende ronde. Bij een gelijkspel is de Afrikaanse ploeg afhankelijk van de uitslag in de andere groepswedstrijd tussen het al gekwalificeerde Colombia en het nog niet helemaal uitgeschakelde Japan.

Didier Drogba Beeld AFP
Didier DrogbaBeeld AFP

Italiaanse bonscoach Prandelli biedt ontslag aan
De Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli heeft zijn ontslag aangeboden. Hij deed dat volgens eigen zeggen kort na de nederlaag in de derde groepswedstrijd van het WK tegen Uruguay. De Italianen, wereldkampioen in 2006, zijn daardoor op het toernooi in Brazilië uitgeschakeld.

De Italiaanse bondscoach Prandelli Beeld AFP
De Italiaanse bondscoach PrandelliBeeld AFP
Chiellini (r) laat de bijtsporen in zijn nek zien Beeld AFP
Chiellini (r) laat de bijtsporen in zijn nek zienBeeld AFP

Gokken op een bijtende Suárez
Op Twitter circuleert een foto van iemand die gegokt heeft op een bijtende Suárez.

Inzet: 32 Noorse kronen. Winst: 5600 kronen (673 euro)

Uitgeschakelde Britten
De Britten waren al uitgeschakeld voordat ze begonnen tegen Costa Rica. Daar gingen een aantal fans niet vanuit, zie onderstaande tweet (vrij naar creditcardreclame).

Flights to Rio - 1200 pond
Enjoying the ambiance - 2000 pond
Accomodation - 2000 pond

Arriving after elemination: priceless

Ontknoping in groep D
Met Engeland, Uruguay, Italië en Costa Rica was het misschien wel de moeilijkste poule van het WK. De grote verrassing is Costa Rica, dat na de 0-0 tegen Engeland vanavond eerst werd. Uruguay won met 1-0 van Italië en wordt tweede. Maar doet Suárez nog wel mee de komende wedstrijden? Want het leek er verdacht veel op dat hij Chiellini in zijn schouder beet. Lees de verslagen hier terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden