Teruglezen - Grenscontroles enige optie voor Duitsland

Steeds meer vluchtelingen uit oorlogsgebieden als Syrië, Afghanistan, Irak en Eritrea proberen Europa te bereiken. Duitsland lijkt de grote toestroom vluchtelingen niet meer aan te kunnen. Alleen al dit weekend kwamen er vanuit Oostenrijk zo'n 25 duizend asielzoekers het land binnen. De problemen stapelen zich op, en Duitsland besloot daardoor zondag de grenscontroles weer in te voeren. Lees hier alles terug over de vluchtelingencrisis in Europa.

Vluchtelingen wachten op een trein in Belgrado. Beeld afp
Vluchtelingen wachten op een trein in Belgrado.Beeld afp

Tsjechië heeft extra politie naar de grens met Oostenrijk gestuurd, in reactie op het besluit van de Duitse grenscontroles.

De maatregel is volgens premier Bohuslav Sobotka genomen 'om te verzekeren dat wetten en regels binnen de Schengen-zone niet worden geschonden'.

Sobotka voegde eraan toe dat de regering de situatie op gezette tijden zal evalueren en verdere veiligheidsmaatregelen zal treffen als dat nodig wordt geacht.

De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka. Beeld ap
De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka.Beeld ap

Er rijden vanavond wel treinen van Duitsland naar Oostenrijk. Dat maakte een woordvoerder van de spoorwegen bekend.

Alleen de treinen van Oostenrijk naar Duitsland rijden niet.
Tot het opschorten van de treinen werd vanmiddag besloten om met name München te ontlasten. De maatregel duurt vooralsnog tot morgenochtend 06.00 uur.

München krijgt dit weekend naar verwachting zo'n 25 duizend nieuwe vluchtelingen te verwerken. Beeld ap
München krijgt dit weekend naar verwachting zo'n 25 duizend nieuwe vluchtelingen te verwerken.Beeld ap

Slowakije zal morgen zijn veto uitspreken over ieder besluit dat wordt genomen over een verplichte verdeling van vluchtelingen over de lidstaten van de Europese Unie. Dat heeft de Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken Robert Kalinak gezegd. Slowakije is een van de zes landen die dwarsligt bij Junckers EU-asielplan.

De bewindslieden van de 28 EU-landen die over migratie gaan, vergaderen morgen in Brussel over de vluchtelingenproblematiek in Europa. Daar zal naar verwachting onder meer een besluit worden genomen over de verdeling van 40 duizend vluchtelingen. Luxemburg gaf in aanloop naar dat overleg aan dat een unaniem besluit de inzet is, maar dat lijkt door de uitspraak van Kalinak niet te gaan gebeuren.

'Ik heb van de regering en het parlement toestemming om aan alle mogelijke quota mijn veto te geven', aldus Kalinak. 'Dat mag ik doen, omdat geen van de voorstellen ergens op slaan. Ze lossen het probleem niet op.'

Vluchtelingen lopen via Hongarije richting Oostenrijk. Beeld ap
Vluchtelingen lopen via Hongarije richting Oostenrijk.Beeld ap
In Slowakije kwamen dit weekend 1.500 betogers opdagen tijdens een anti-vluchtelingendemonstratie in Bratislava. Beeld afp
In Slowakije kwamen dit weekend 1.500 betogers opdagen tijdens een anti-vluchtelingendemonstratie in Bratislava.Beeld afp

Asielwoordvoerder Malik Azmani van de VVD vindt het 'wonderlijk' om te zien hoe de Duitse bondskanselier Angela Merkel terugkomt op haar 'open-armen-politiek', zei hij vanavond. Maar verbaasd is hij niet. Hij kwam dit voorjaar al met een notitie om de buitengrenzen te sluiten. Als de Europese Unie morgen niet instemt met de voorstellen om op lange termijn gaan zorgen voor een veilige opvang in buurlanden van brandhaarden zoals Syrië, dan moeten we de grenzen inderdaad beter beschermen, denkt hij.

Collega Attje Kuiken van de PvdA heeft ook begrip voor de Duitsers. 'Het laat zien hoe hoog de nood is.' Het is echt tijd dat de Europese landen gezamenlijk daadkracht tonen, vindt ze.

Sjoerd Sjoerdsma van D66 denkt er precies zo over: 'Duidelijk is dat Duitsland het lastig heeft. Het onderstreept nog maar eens de noodzaak voor een echte Europese aanpak. De tijd voor treuzelen is voorbij."

Linda Voortman van GroenLinks sluit aan: 'Dit toont aan hoe belangrijk het is dat we tot gezamenlijke Europese oplossingen komen. Alle Europese landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen als het gaat om het opnemen van vluchtelingen. Anders blijven we van noodoplossing naar noodoplossing gaan.'

De Groep Bontes/Van Klaveren snapt de Duitsers ook. De tweemansfractie vraagt het kabinet of het bereid is 'zeker gezien de enorme toestroom van meer dan drieduizend asielzoekers per week' ook in Nederland snel grenscontroles in te voeren.

Geert Wilders van de PVV twitterde: 'Nu Nederland ook! Grenzen dicht en geen enkele asielzoeker meer ons land in laten komen. Genoeg is genoeg!'

VVD-Kamerlid Malik Azmani. Beeld anp
VVD-Kamerlid Malik Azmani.Beeld anp
Kamerlid Attje Kuiken (Pvda). Beeld anp
Kamerlid Attje Kuiken (Pvda).Beeld anp

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) is bang dat vluchtelingen in een juridisch niemandsland belanden als Europese landen ieder andere maatregelen aan de grens toepassen. Dat meldt persbureau Reuters.

UNHCR liet ook weten dat de uitkomsten uit het overleg van de Europese Raad van Ministers op maandag van ‘cruciaal belang’ zijn.

De Oostenrijkse regering is niet van plan om extra controles aan de grens met Hongarije uit te voeren, liet bondskanselier Werner Faymann na crisisberaad in Wenen weten. Tot nu toe worden mensen die de grens passeren alleen steekproefsgewijs gecontroleerd. Dat moet worden voortgezet.

Hoe de grenscontroles die Duitsland zondag instelde uit zal pakken voor Oostenrijk is volgens Faymann nog niet in te schatten. 'We kunnen niet voorspellen wat dit voor gevolgen heeft', aldus de bondskanselier.

Tsjechië verscherpt de controles aan de grens met Oostenrijk wel. Minister van Binnenlandse Zaken Milan Chovanec gaf dat aan bij de Tsjechische tv-zender CT24. Het land vreest dat veel vluchtelingen nu vanuit Oostenrijk via Tsjechië naar Duitsland proberen te gaan, om zo de strengere controles aan de Duits-Oostenrijkse grens te omzeilen.

De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann. Beeld reuters
De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann.Beeld reuters
Vluchtelingen in de buurt van de grens tussen Oostenrijk en Hongarije bij de stad Hegyeshalom in Hongarije. Beeld EPA
Vluchtelingen in de buurt van de grens tussen Oostenrijk en Hongarije bij de stad Hegyeshalom in Hongarije.Beeld EPA

De Hongaarse premier Viktor Orban verwelkomt de tijdelijke grenscontroles van Duitsland. Dat zei hij tegen de Duitse krant Bild. 'Dit is nodig om de Duitse en Europese waarden te beschermen.'

'We hebben veel begrip voor het besluit van Duitsland en willen onze solidariteit tonen', aldus Orban. Dit zou slechts een eerste stap moeten zijn, zei hij, en Griekse grenzen moeten ook zo snel mogelijk beschermd worden.

Hongarije zit zelf ook met een groot vluchtelingenprobleem. Volgens officiële schattingen hebben dit jaar al meer dan 175 duizend asielzoekers Hongarije gebruikt als doorvoerland. De meesten van hen willen naar Duitsland en kiezen de route via Oostenrijk.

null Beeld afp
Beeld afp
Vluchtelingen in Berlijn. Beeld reuters
Vluchtelingen in Berlijn.Beeld reuters

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie heeft begrip voor het besluit van Duitsland om tijdelijk weer grenscontroles in te voeren.

Dat zei een woordvoerder van het departement dat zich bezighoudt met asielbeleid. Het ministerie houdt de vluchtelingenstromen in de gaten en kijkt wat de gevolgen zijn, aldus de zegsman. Hij wees op de speciale vergadering morgenmiddag tussen de Europese ministers van Justitie.

Vluchtelingen vandaag bij een tentenkamp in de buurt van het treinstation van de Duitse stad München. Beeld epa
Vluchtelingen vandaag bij een tentenkamp in de buurt van het treinstation van de Duitse stad München.Beeld epa

Volgens Commissievoorzitter Juncker laat het Duitse besluit om tijdelijk grenscontroles in te voeren zien dat het noodzakelijk is dat de EU morgen akkoord gaat met zijn voorstellen. Vooralsnog liggen zes landen dwars bij zijn asielplan.

Duitsland houdt zich met het invoeren van de tijdelijke grenscontroles aan de regels die gelden bij een crisis binnen het Schengenakkoord, liet Juncker weten. 'De tijdelijke herinvoering van grenscontroles tussen de lidstaten is een uitzonderlijke mogelijkheid binnen het Schengenakkoord in het geval van een crisissituatie.' Het streven is zo snel mogelijk weer terug te keren naar open grenzen.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker (R). Beeld afp
Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker (R).Beeld afp

'Alle regels zijn gebroken rondom de afhandeling van de vluchtelingencrisis, dit is zorgwekkend', laat Horst Seehofer, premier van de Duitse deelstaat Beieren, in een reactie op de tijdelijke grenscontroles weten. 'De grenscontroles zijn een belangrijk signaal naar de rest van de wereld, maar ook naar Duitsland zelf.'

Volgens Seehofer moet Europa grenslanden als Hongarije ondersteunen, niet demoniseren.

De Beierse premier Seehofer. Beeld epa
De Beierse premier Seehofer.Beeld epa

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière heeft zojuist bekendgemaakt dat Duitsland tijdelijk grenscontroles gaat invoeren. Het zwaartepunt ligt vooralsnog op de grens met Oostenrijk.

'Het doel van deze maatregelen is de huidige instroom van vluchtelingen naar Duitsland te beperken en terug te keren naar een geordende procedure wanneer mensen ons land binnenkomen', aldus Mazière, eraan toevoegend dat dit ook nodig is wegens veiligheidsredenen.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker liet vlak daarvoor weten een gesprek te hebben gehad met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. 'Ik heb zojuist met Merkel gesproken en we hebben afgesproken de grenzen tussen de EU-lidstaten open te houden. We hebben in Europa meer solidariteit nodig om de vluchtelingencrisis op te lossen', aldus Juncker.

Duitsland en Oostenrijk besloten ruim een week geleden migranten toe te laten die zich in Hongarije verzameld hadden. Het werd toen een eenmalige maatregel genoemd, bedoeld om een crisissituatie te verlichten. Maar de migranten bleven komen en in het weekeinde werd duidelijk dat Duitsland aan zijn plafond zat om de mensen op te vangen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière. Beeld afp
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière.Beeld afp

Volg hieronder de persconferentie van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière over de grenscontroles.

Duitsland heeft al het treinverkeer van Oostenrijk naar Duitsland vanaf 17.00 uur tijdelijk onderbroken. Dat meldt het Oostenrijkse persbureau APA.

Het is niet duidelijk of het treinverkeer in de andere richting wel rijdt, zegt een woordvoerder van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij.

Duitsland hoopt daarmee dat er voorlopig een einde komt aan de immense toestroom van vluchtelingen die vanuit Oostenrijk Duitsland binnenkomen.

Vluchtelingen komen aan op het station in München. Beeld reuters
Vluchtelingen komen aan op het station in München.Beeld reuters

De Duitse regering is van plan om tijdelijk weer grenscontroles in te voeren, als reactie op de vluchtelingencrisis. Het zou volgens onbevestigde berichten in de Duitse media in eerste instantie gaan om de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. Dat gaat in tegen het Schengenakkoord, waarin is opgenomen dat mensen vrij mogen reizen in landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière heeft aangekondigd vandaag rond 17.30 uur met een verklaring te komen.

Vluchtelingen vandaag op het station in München. Beeld reuters
Vluchtelingen vandaag op het station in München.Beeld reuters

Voor het Griekse eiland Farmakonissi zijn 28 vluchtelingen, onder wie veel kinderen, om het leven gekomen nadat een houten boot kapseisde. De Griekse kustwacht wist 68 mensen te redden en nog eens dertig anderen wisten naar het vrijwel onbewoonde eiland te zwemmen. Dat meldt persbureau AP. Farmakonissi ligt ongeveer halverwege tussen Samos en Kos.

Duitsland heeft qua vluchtelingenopvang zijn limiet bijna bereikt, door de duizenden vluchtelingen die dagelijks Duitsland binnenkomen. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Sigmar Gabriel, zondag in een interview met de Duitse krant Der Tagesspiegel.

‘Het klopt, het gebrek aan daadkracht van Europa zorgt ervoor dat Duitsland haar limiet bereikt’, zei de minister tegen de Duitse krant. De Duitse regering verwacht dat er dit jaar nog eens 800 duizend vluchtelingen het land binnenkomen. Op zaterdag arriveerden er al 13 duizend vluchtelingen in München.

De Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel. Beeld AFP
De Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel.Beeld AFP

Een paar honderd mensen demonstreren zondagmiddag op de Dam in Amsterdam voor een ruimhartiger vluchtelingenbeleid. Ze begonnen het protest met een minuut stilte voor de slachtoffers die op hun vlucht zijn verdronken, onder wie het jongetje dat op een Turks strand aanspoelde. Een foto van Alan ging de wereld over en leidde tot een stortvloed aan reacties.

De demonstratie is een initiatief van tientallen organisaties. De actievoerders hebben protestbordjes en spandoeken bij zich met teksten als 'No borders, no nations. Stop deportations', 'Refugees welcome' en 'Volledige burgerrechten voor alle immigranten'.

De betogers, van jong tot oud, roepen 'vluchtelingen welkom' en 'welcome', het motto van de demonstratie. Ook wordt geld ingezameld voor hulp. Op een grote wereldbol staat een vrouw met een bordje waarop staat: 'Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen'.

Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks was een van de sprekers. 'Wij zijn met 500 miljoen Europeanen en we hebben nu 350.000 Syriërs binnen onze grenzen. Dat is niks.' FNV-vicevoorzitter Catelene Passchier riep op gastvrij te zijn. 'Geleidelijk begint de Europese politiek wakker te worden. Het is hartverwarmend om te zien hoe burgers zich inzetten om vluchtelingen welkom te heten.'

Na een aantal speeches op de Dam lopen de actievoerders een rondje door de binnenstad. Dit weekend gaan in veel andere Europese steden ook actievoerders de straat op, in aanloop naar de vergadering van EU-ministers over de vluchtelingencrisis maandag in Luxemburg.

Deelnemers tijdens de wake op de Dam voor de slachtoffers van 'Fort Europa' eerder deze week. Beeld ANP
Deelnemers tijdens de wake op de Dam voor de slachtoffers van 'Fort Europa' eerder deze week.Beeld ANP

Vluchtelingen die Europa binnenstromen zouden niet in staat mogen worden gesteld om te kiezen waar ze zich willen vestigen. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zondag gezegd.

Duitsland werkt als een magneet op de tienduizenden vluchtelingen die Europa binnenstromen. In een interview met de krant Der Tagesspiegel zegt De Maizière dat vluchtelingen die bescherming krijgen in Europa, moeten accepteren waar ze worden ondergebracht. 'We kunnen het niet toestaan dat vluchtelingen vrijelijk kunnen kiezen waar ze willen blijven, dat is nergens ter wereld zo', zei hij.

'Het kan ook niet onze plicht zijn om uitkeringen die in de Duitse wet zijn vastgelegd te geven aan vluchtelingen die in het ene EU-land zijn geplaatst maar dan toch naar Duitsland komen.'

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière. Beeld EPA
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière.Beeld EPA
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Beeld AFP
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel.Beeld AFP

De Oostenrijkse politie heeft zondag 42 vluchtelingen uit een vrachtwagen voor bloementransport gehaald. Onder hen waren ook acht kinderen, meldt de Oostenrijkse persdienst APA. De vluchtelingen verkeren in goede gezondheid.

De vluchtelingen werden bij een verkeerscontrole bij Aistersheim bij de Duitse grens ontdekt. Hun reis in de vrachtwagen zou in Hongarije zijn begonnen. Twee mensensmokkelaars zijn aangehouden.

Vluchtelingen lopen naar de grens met Oostenrijk in Hegyeshalom in Hongarije. Beeld EPA
Vluchtelingen lopen naar de grens met Oostenrijk in Hegyeshalom in Hongarije.Beeld EPA

De Zuid-Duitse stad München heeft zaterdag meer dan 10 duizend vluchtelingen ontvangen. Zondag stijgt dat aantal zelfs tot 13 duizend, voorspelt de burgemeester tegen de Süddeutsche Zeitung. De stad kan de massaal toegestroomde vluchtelingen inmiddels niet meer allemaal een dak boven het hoofd bieden. De meesten komen uit Syrië.

Volgens de burgemeester is er een tekort van duizend tot vijfduizend plaatsen. Tientallen mensen brachten de nacht door in de hal van het station, sommigen met een matje en slaapzak, maar soms ook met alleen een jas over zich heen en hun rugzak als kussen.

München overweegt de Olympiahal open te stellen voor de vluchtelingenopvang. Die telt ruim 15 duizend zitplaatsen.

Vluchtelingen komen met de nachttrein aan op het station van München. Beeld AFP
Vluchtelingen komen met de nachttrein aan op het station van München.Beeld AFP
De Zuid-Duitse stad München heeft zaterdag meer dan 10.000 vluchtelingen ontvangen. Beeld epa
De Zuid-Duitse stad München heeft zaterdag meer dan 10.000 vluchtelingen ontvangen.Beeld epa

Geert Wilders (PVV) wil uitstel van de Algemene Politieke Beschouwingen die altijd na Prinsjesdag in de Tweede Kamer worden gehouden. Hij wil daarvoor in de plaats eerst nog een debat over de asielproblematiek, want er is volgens hem nu echt sprake van een noodsituatie.

Dat heeft hij zondag aan het ANP laten weten. 'De asielsituatie escaleert nu zeer snel. We moeten nu optreden, wachten op besluitvorming in Europa of vage plannen van dit kabinet zelf kan niet meer en is onverantwoord.'

De beschouwingen staan voor woensdag en donderdag op de agenda, maar Wilders wil dan 'opnieuw met spoed en urgentie debatteren met het kabinet over het nemen van onmiddellijke nationale maatregelen om de asielinstroom inclusief terroristen ertussen direct te stoppen. Dat moet nu echt prioriteit hebben.'

De aantallen asielzoekers in Europa en in Nederland zijn volgens Wilders 'volstrekt onbeheersbaar en verdubbelen bijna in drie dagen tijd. Tussen de asielzoekers zitten ook terroristen zegt ook Eurojust zelf, een enorm veiligheidsrisico.' Eurojust ondersteunt de samenwerking tussen de gerechtelijke autoriteiten in de Europese Unie.

Het verzoek om uitstel moet in de Tweede Kamer bij een zogenoemde 'regeling van werkzaamheden' worden ingediend en dat kan dinsdag of zelfs woensdag nog net voor de beschouwingen beginnen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

We moeten nu optreden, wachten op besluitvorming in Europa of vage plannen van dit kabinet zelf kan niet meer en is onverantwoord

Het aantal vluchtelingen dat asiel aanvraagt stijgt snel. De afgelopen week hebben 3.100 mensen zich gemeld, aldus een woordvoerder van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zondag.

Alleen zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag melden zich al zeshonderd mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

'Het is een enorme stijging', aldus de woordvoerder. De week ervoor waren er ongeveer 1.800 mensen in Nederland gearriveerd. Gedurende de hele zomer arriveerden er gemiddeld tussen de duizend en 1.500 vluchtelingen per week. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië.

Wegens deze grote toestroom heeft Defensie in een kazerne in Oirschot vijfhonderd bedden neergezet voor asielzoekers. De eerste vluchtelingen arriveren hier zondag al, aldus het COA.

'Het COA is op zoek naar grote locaties die snel beschikbaar zijn. Deze aantallen asielzoekers vragen om grote locaties', zei de woordvoerder.
De gemeente Weert weigerde zaterdag een dringend verzoek van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) om per direct vluchtelingen op te vangen in de leegstaande KMS-kazerne. Dijkhoff vroeg om acute huisvesting omdat de instroom van vluchtelingen zo groot is. Maar de gemeenteraad besloot een beslissing hierover uit te stellen tot dinsdag, omdat zij eerst met de omwonenden wil praten.

null Beeld anp
Beeld anp
Asielzoekers komen aan in Ter Apel. Beeld anp
Asielzoekers komen aan in Ter Apel.Beeld anp

Flexibele quota voor de opvang van vluchtelingen in Europa. Dat is waar de Duitse eurocommissaris Günther Oettinger voor pleit in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag. 'Vooral kleinere landen die tot nu toe weinig ervaring hebben met de opvang van vluchtelingen, moeten genoeg tijd krijgen om de quota ook werkelijk in te vullen.'

Brussel en de andere lidstaten moeten het voorlopig tolereren wanneer een land aangeeft dat het nog niet zoveel mensen kan opvangen, maar wel voorzieningen maakt om dat later wel te kunnen, meent Oettinger. Maar uiteindelijk moet de verdeelsleutel die de Europese Commissie wil opleggen echter wel bindend zijn. 'Op de lange termijn werken vrijwillige quota niet.'

Een aantal landen in Oost-Europa voelt helemaal niets voor de verdeelsleutel die Brussel voorstelt om de vluchtelingenstroom over de EU-lidstaten verdelen.

Günther Oettinger Beeld epa
Günther OettingerBeeld epa
Günther Oettinger Beeld epa
Günther OettingerBeeld epa

Meer dan 4000 vluchtelingen hebben zaterdag de grens tussen Servië en Hongarije overgestoken. Een nieuw record, zo schrijft de BBC zondag. Tot nu toe zijn er dit jaar volgens officiële schattingen 175.000 vluchtelingen via Hongarije Europa binnengekomen. Het land is momenteel bezig met het treffen van voorbereidingen om de grens af te sluiten.

Hongarije krijgt vanuit de rest van Europa veel kritiek op de manier waarop het met de migrantenproblematiek omspringt. Premier Viktor Orbán heeft een vier meter hoog hek laten bouwen en 4000 militairen naar de grens gestuurd. Vanaf dinsdag is de grens helemaal dicht, zo beloofde hij.

Migranten bij de grens tussen Servië en Hongarije. Beeld getty
Migranten bij de grens tussen Servië en Hongarije.Beeld getty
Vluchtelingen bij de grens tussen Servië en Hongarije. Beeld getty
Vluchtelingen bij de grens tussen Servië en Hongarije.Beeld getty

Onder het motto 'Vluchtelingen Welkom' pleiten demonstranten zondagmiddag op de Dam in Amsterdam voor een ruimhartiger vluchtelingenbeleid. Zij worden gesteund door organisaties als Vluchtelingenwerk, de FNV en Greenpeace.

De demonstranten willen dat Nederland direct meer migranten opneemt en samen met andere EU-landen zorgt voor veilige vluchtroutes naar Europa. Ook in andere Europese steden zijn zaterdag betogingen geweest of demonstreren mensen zondag.

Onlangs werd op de Dam een wake gehouden voor vluchtelingen. Beeld anp
Onlangs werd op de Dam een wake gehouden voor vluchtelingen.Beeld anp
Demonstranten in Madrid, Spanje. Beeld getty
Demonstranten in Madrid, Spanje.Beeld getty

In verschillende Europese steden zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan om aandacht te vragen voor de situatie van vluchtelingen in Europa. De demonstranten wilden duidelijk maken dat vluchtelingen in hun land welkom zijn.

In Londen liepen tienduizenden mensen naar de ambtswoning van de Britse premier David Cameron in Downing Street. Naar schatting 30.000 mensen demonstreerden in het Deense Kopenhagen. Ze zongen voor het parlementsgebouw: 'Zeg het hardop en zeg het duidelijk, vluchtelingen zijn welkom hier'. In de Zweedse hoofdstad Stockholm riepen zo'n duizend mensen op meer steun te bieden aan vluchtelingen.

Tegelijkertijd waren er ook protestacties tegen de komst van migranten in Europa. Zo scandeerden 5000 mensen anti-islam kreten in de Poolse hoofdstad Warschau en hadden ongeveer achthonderd demonstranten in Praag spandoeken bij zich waarop stond: 'Ik wil geen vluchtelingen en islam in Tsjechië'. In Slowakije kwamen 1500 betogers opdagen tijdens een anti-vluchtelingendemonstratie in Bratislava.

Een vlag in het publiek bij de laatste avond van muziekfestival Night of the Proms in Londen. Beeld afp
Een vlag in het publiek bij de laatste avond van muziekfestival Night of the Proms in Londen.Beeld afp
En nog veel meer vlaggen. Beeld afp
En nog veel meer vlaggen.Beeld afp

De ministerraad van de Duitse deelstaat Beieren komt zondagmiddag bijeen om te praten over grote toestroom van vluchtelingen in met name München. Premier Horst Seehofer wil om 16.00 uur vergaderen met zijn ministers. München verwachtte zaterdag zo'n 13.000 nieuwe vluchtelingen in de stad te krijgen.

München kan de grote aantallen steeds minder goed verwerken. Naar verwachting wordt het problematisch om voor 1000 tot 5000 asielzoekers onderdak te vinden voor de nacht van zaterdag op zondag. Mogelijk krijgt München zondag nog eens 10.000 ontheemden extra binnen.

Vluchtelingen in München. Beeld epa
Vluchtelingen in München.Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp

De instroom van asielzoekers is nu zo groot dat het leger nodig is. Defensie gaat bedden neerzetten in een kazerne in Oirschot. Dat zeggen ingewijden tegen De Telegraaf. In de Brabantse kazerne worden 500 bedden neergezet. Deze noodmaatregel is nodig omdat de instroom deze week naar verwachting rond de 2400 mensen ligt.

Het was eigenlijk de bedoeling dat de asielzoekers opgevangen zouden worden in een kazerne in Weert. Daar stak de gemeenteraad echter voorlopig een stokje voor in een spoedvergadering. Als oplossing voor het probleem zijn daarom extra bedden in Zwolle geplaatst en wordt de kazerne in Oirschot ook een opvangplek.

De Kazerne in Weert. Beeld -
De Kazerne in Weert.Beeld -

De ChristenUnie in Amersfoort denkt eraan om vluchtelingen bij elkaar te laten wonen. Volgens RTV Utrecht ziet de partij wel iets in het woonconcept 'co-housing' waarbij mensen wonen in een centraal gebouw met gemeenschappelijke voorzieningen.

Volgens de ChristenUnie kan het woonconcept een oplossing zijn voor een dreigend tekort aan sociale huurwoningen. Met de huidige stroom vluchtelingen zou het volgens de ChristenUnie voor scheve gezichten zorgen wanneer mensen van buiten onmiddellijk een sociale huurwoning krijgen. Amersfoort kent lange wachtlijsten voor zulke huizen. De partij wil weten hoe andere partijen in de raad over centrale woonvormen voor vluchtelingen denken.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De gemeente Zwolle heeft zaterdag een acute noodopvang ingericht voor driehonderd vluchtelingen extra. Ze kunnen tot en met dinsdag in de IJsselhallen verblijven. Burgemeester en wethouders hebben daartoe besloten omdat voor deze mensen elders in het land nog even geen opvang beschikbaar is.

Sinds juli zitten er al vierhonderd Syrische vluchtelingen in de Diezehal van het evenementencomplex. Zij blijven uiterlijk tot december. Een aantal weken geleden is er voor een groep van tweehonderd mensen in de naastgelegen Hanzehal extra opvang ingericht. Die tijdelijke extra opvang loopt, net als de nieuwe acute noodopvang, ook na dinsdag af.
Het Rode Kruis levert de bedden voor de extra noodopvang.

Bedden in de IJsselhallen te Zwolle. Beeld ANP
Bedden in de IJsselhallen te Zwolle.Beeld ANP

In Amsterdam komt maandag een inderhaast samengestelde denktank bijeen om oplossingen te verzinnen voor het vluchtelingenprobleem. Aan de bijeenkomst doen verschillende prominenten mee. Onder hen zijn tv-maker Jörgen Raymann, zangeres Shirma Rouse, de Amsterdamse nachtburgemeester Mirik Milan, de topmannen van Shell Nederland en de Rabobank, PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, bestuurders van Transport en Logistiek Nederland, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de MBO Raad.

De brainstorm is opgezet naar aanleiding van de oproep van 139 BN'ers in De Telegraaf om naar oplossingen voor de vluchtelingentoestroom te zoeken. Onder hen zijn oud-PvdA-leider Job Cohen, actrice en zangeres Chantal Janzen, KPMG-topman Jan Hommen en directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum.

De bijeenkomst maakt deel uit van het project 24 Uur Onbegrensd, dat een etmaal lang wordt gehouden in de Stadsschouwburg in Amsterdam. De bedachte inzichten worden dinsdag overhandigd aan politici en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

Jorgen Raymann. Beeld anp
Jorgen Raymann.Beeld anp
Advertentie in De Telegraaf Beeld -
Advertentie in De TelegraafBeeld -

Belgische ambtenaren zijn afgelopen week naar het Duitse Bielefeld gegaan om asielzoekers te vragen vrijwillig naar België te komen. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen maakte zaterdag bekend dat er al meer dan vijftig vluchtelingen op het aanbod zijn ingegaan. Naar verwachting volgen er meer.

Het opmerkelijke verzoek van de Belgische autoriteiten volgt uit een afspraak dat de Belgen 250 asielzoekers van de Duitsers over zouden nemen. Voorwaarde is wel dat de vluchtelingen in België asiel aanvragen en niet in Duitsland. Inmiddels zijn al 39 ontheemden vertrokken naar België. Volgens de Duitse krant Neue Westfälischen proberen de Belgen komende week opnieuw asielzoekers te bewegen om naar België te komen.

Vluchtelingen wachten op het station van München tot ze naar een centraal registratiepunt worden gebracht. Beeld EPA
Vluchtelingen wachten op het station van München tot ze naar een centraal registratiepunt worden gebracht.Beeld EPA
Migranten in Brussel. Beeld anp
Migranten in Brussel.Beeld anp

Een 'leugencampagne'. Zo reageerde Péter Szijjartó, de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, op de uitspraken van de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann. Laatstgenoemde zei in een interview met het Duitse blad Der Spiegel dat het Hongaarse vluchtelingenbeleid doet denken aan de Holocaust.

De woorden van Faymann zijn 'een leidende politicus in de 21e eeuw onwaardig', aldus Szijjártó. De minister hekelt dat andere lidstaten van de Europese Unie beweren dat Hongarije de regels van de unie in de wind gooit. Volgens Szijjártó heeft Faymann met zijn uitspraken gelukszoekers illusies en ongegronde dromen gegeven.

De Oostenrijkse ambassadeur in Hongarije moet maandag de woorden van bondskanselier Werner Faymann toelichten op het Hongaarse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Péter Szijjartó, de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken. Beeld AP
Péter Szijjartó, de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken.Beeld AP

Honderden mensen hebben zaterdag in stilte een tocht gelopen door Den Haag om aandacht te vragen voor de situatie van de vluchtelingen in Europa. Vanaf station Den Haag Centraal liepen ongeveer vijfhonderd mensen naar het Binnenhof.

Doel van de zogeheten Mars voor de Vluchtelingen is solidariteit, respect en medeleven te betuigen aan de slachtoffers van de vluchtelingencrisis. Bovendien willen de lopers een oproep doen aan de politiek om meer voor de ontheemden te doen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) was uitgenodigd om langs te komen om een reddingsboei in ontvangst te nemen. Daarmee willen de organisatoren duidelijk maken dat de situatie van de vluchtelingen schrijnend is. Hij was er niet bij.

Niet alleen in Den Haag, maar ook in Athene, Brussel, Londen, New York en Sydney zijn of waren zaterdag stille tochten.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in een videoboodschap vrouwelijke vluchtelingen in Duitsland aangemoedigd de Duitse taal te leren en contacten te leggen. 'De vrouwen hebben vaak verschrikkelijke dingen meegemaakt en zijn ook getraumatiseerd. Het is dan goed je niet op te sluiten in de gemeenschap die je kent, maar ook buiten die gemeenschap met mensen kennis te maken', aldus Merkel.

Ook adviseert Merkel de vrouwen hun kinderen mee te nemen naar taalles en ze naar school te sturen. 'Daar moeten ze niet bang voor zijn.'

null Beeld epa
Beeld epa

Nog eens een miljoen mensen in Syrië raken dit jaar ontheemd als het geweld in dat land blijft aanhouden. Mogelijk probeert een deel van hen naar Europa te vluchten. Dat zei Yacoub El Hillo, humanitair coördinator in Syrië voor de Verenigde Naties (VN), zaterdag.

Volgens El Hillo zijn er dit jaar al een miljoen mensen ontheemd geraakt, maar dat zou zomaar kunnen verdubbelen. 'Tenzij er iets groots wordt gedaan om dit conflict op politieke manier op te lossen, zal de menselijke trein uit Syrië en omliggende landen nog maanden bewegen', aldus El Hillo.

In Syrië zijn sinds het uitbarsten van geweld in 2011 zeker 250.000 mensen omgekomen. De helft van alle Syriërs heeft zijn huis moeten verlaten, 7,6 miljoen mensen zijn daardoor ontheemd geraakt en vier miljoen anderen zijn naar het buitenland gevlucht.

Tenzij er iets groots wordt gedaan om dit conflict op politieke manier op te lossen, zal de menselijke trein uit Syrië en omliggende landen nog maanden bewegen.

null Beeld ap
Beeld ap

In de Egeïsche Zee worden sinds zaterdagochtend vijf migranten, van wie vier minderjarig, vermist nadat twee boten met vluchtelingen zijn omgeslagen. Volgens de Griekse kustwacht is een boot omgeslagen ten noorden van het eiland Samos, waarbij 24 migranten konden worden gered. Vier kinderen worden vermist.

De andere boot sloeg om bij het eiland Lesbos. De kustwacht slaagde er daar in 32 mensen te redden. Naar een twintigjarige vluchteling wordt nog gezocht.

Duizenden vluchtelingen proberen dagelijks vanaf de Turkse kust een van de Griekse oostelijke Egeïsche eilanden te bereiken, om vervolgens door te reizen naar West-Europa.

null Beeld afp
Beeld afp

Saoedi-Arabië heeft tweeënhalf miljoen Syriërs opgenomen sinds het conflict in Syrië uitbrak. Dat zegt het land zelf, aldus persbureau AP. Het is de eerste keer dat Saoedi-Arabië met dergelijke cijfers komt. De afgelopen weken is er veel kritiek op het land en ook op andere Golfstaten: ze zouden niet genegen zijn onderdak te verlenen aan de vele vluchtelingen in de regio, die daarom de gevaarlijke oversteek naar Europa wagen.

Een anonieme Saoedische regeringsbron zegt dat de opgenomen Syriërs niet zijn aangemerkt als vluchtelingen, zodat ze hun 'waardigheid en veiligheid' kunnen behouden. Het land komt nu pas met de cijfers, omdat het 'niet wilde opscheppen of media aandacht poogde te genereren' met haar inspanningen. De Syriërs kunnen zich vrij bewegen in het land, zegt de bron.

Vluchtelingen in München. Beeld epa
Vluchtelingen in München.Beeld epa

'Soms zijn problemen te groot of te ingewikkeld voor de politiek', schrijft columnist Martin Sommer vandaag. Hij doelt daarmee op de vluchtelingencrisis.

De oppositiepartijen schoten volgens hem tekort in het asieldbat wat betreft het nadenken over oplossingen, aldus Sommer. 'Heel teleurstellend dat de oppositie niet verder kwam dan een potje coalitie pesten (...) een gemiste kans dus in de Kamer en tamelijke amoeiige oppositiepolitiek. Want dat er een geweldige crisis is, en dat de huidige Europese asielpolitiek bankroet is, daarover bestaat geen meningsverschil.'

Sommer: 'Nu moet Europa doorbijten en zeggen dat de buitengrens dicht gaat'. Lees zijn volledige column hier (+).

München houdt er rekening mee dat er dit weekend tot 40.000 vluchtelingen de stad binnenkomen. In de Zuid-Duitse plaats kwamen vanochtend al zo'n 1600 vluchtelingen aan.

Burgemeester Dieter Reiter van München heeft Duitse deelstaten om hulp gevraagd, omdat de meeste vluchtelingen uit Hongarije via zijn stad Duitsland binnenkomen. Gisteren waren dat zo'n 5800 vluchtelingen. Naar verwachting komen er dit jaar 800.000 vluchtelingen naar Duitsland.

De tegenstellingen binnen Europa over hoe de vluchtelingencrisis aan te pakken worden sterker. De Hongaarse premier Viktor Orban zei vandaag in een interview met de Duitse krant Bild vluchtelingen naar Europa komen, 'omdat ze een beter leven willen, niet omdat ze veilig willen zijn'.

In een andere Duits medium, weekblad Der Spiegel, uit de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann zich. Hij vergelijkt het beleid van Orban met de rassenpolitiek in de tijd van nazi-Duitsland. 'Vluchtelingen in treinen zetten en ze in het vooruitzicht stellen dat ze ergens anders heen zullen gaan, doet herinneren aan de donkerste tijd van ons continent', zegt Faymann in een interview. 'Om mensenrechten te funderen op basis van religie, is onaanvaardbaar. Orban voert bewust een beleid van afschrikking', aldus Faymann.

Het relaas van Faymann is ongewoon hard ten opzichte van een andere EU-partner en zijn woorden zullen aankomen bij Orban. Hongarije werd hard getroffen tijdens de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Hongarije zocht aan het begin van de oorlog toenadering bij nazi-Duitsland, tot in 1944 gesprekken met de geallieerden werden aangegaan en Duitsland het land alsnog bezette. In de laatste maanden van de oorlog werden honderdduizenden Hongaarse joden gedeporteerd naar, en vermoord in, Auschwitz.

Een jongetje in een tijdelijk vluchtelingenkamp op de grens tussen Hongarije en Servië. Beeld ap
Een jongetje in een tijdelijk vluchtelingenkamp op de grens tussen Hongarije en Servië.Beeld ap
Werner Faymann. Beeld reuters
Werner Faymann.Beeld reuters
Werner Faymann. Beeld reuters
Werner Faymann.Beeld reuters

Paul Brill schrijft vandaag dat hij een duidelijk omslagpunt ziet in het geval van het Syrische drama, dat ten grondslag ligt aan de huidige stormloop op Europa: het besluit van president Obama's beslissing van twee jaar geleden om toch geen consequenties te verbinden aan de inzet van chemische wapens door het regime-Assad tegen de burgerbevolking.

'Het kan niet anders of die ostentatieve volte face heeft in de vluchtelingenkampen in Libanon en Turkije de kiem gelegd voor het besef dat de situatie niet alleen penibel was, maar ook vrijwel uitzichtloos', stelt Brill.

Nu de vluchtelingen vanuit alle kanten Europa binnenkomen, is sterk leiderschap nodig volgens Brill. Wat betreft acute nood 'prevaleert gelukkig de ruimhartigheid van Angela Merkel boven de benepenheid van Viktor Orbán'.

Maar ook Merkels 'ongeclausuleerde open-deurpolitiek ernstig tekort', benadrukt Brill. 'Het is exemplarisch voor een Europa dat hoopt op het beste in plaats van zich te hoeden voor het ergste'. Lees de gehele column van Paul Brill hier (+).

Het beleid van Merkel is exemplarisch voor een Europa dat hoopt op het beste in plaats van zich te hoeden voor het ergste.

Columnist Paul Brill
null Beeld epa
Beeld epa

Niet ieder land ziet brood in het asielplan van EC-voorzitter Juncker. Sterker: zes EU-landen weigeren vooralsnog akkoord te gaan met de verplichte verdeling van 120 duizend vluchtelingen over Europa, zoals opgeschreven in het plan van de Luxemburger.

Het zestal - Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Roemenië, Letland - staat onder grote druk van de andere lidstaten en de Europese Commissie om zijn verzet te staken. Lees het nieuwsbericht hier.

Juncker (rechts) met de Belgische premier Charles Michel. Beeld epa
Juncker (rechts) met de Belgische premier Charles Michel.Beeld epa

De Hongaarse premier Viktor Orban wil dat de Europese Unie 3 miljard euro geeft aan buurlanden van Syrië, zodat zij vluchtelingen beter kunnen opvangen.

In een interview met het Duitse dagblad Bild zegt Orban dat de stroom migranten in Europa zal opdrogen als Turkije, Libanon en Jordanië dit enorme steunpakket krijgen. Hij wil dit plan maandag aan zijn collega's in Europa voorstellen.

Volgens de premier zijn de mensen die nu naar Europa komen niet echt op de vlucht, omdat ze uit vluchtelingenkampen in de buurlanden komen. 'Daar waren ze veilig. Ze komen niet naar Europa, omdat ze op zoek zijn naar veiligheid. Ze willen een beter leven. Ze willen een Duits leven, misschien een Zweeds leven.'

Hongarije heeft de afgelopen weken grote moeite de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden. Zeker 150.000 migranten uit voornamelijk Syrië zijn dit jaar vanuit het zuiden van Europa de Hongaarse grens overgegaan, op doorreis naar onder meer Duitsland en Zweden. Vanaf volgende week worden mensen die illegaal het land inkomen opgepakt.

Viktor Orban. Beeld ap
Viktor Orban.Beeld ap

Ze komen niet naar Europa, omdat ze op zoek zijn naar veiligheid. Ze willen een beter leven. Ze willen een Duits leven, misschien een Zweeds leven.

De Hongaarse premier Orban
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden