Live

Teruglezen G20: Rusland: 'Trump accepteerde uitleg Poetin dat Moskou niet achter hack zat'

Op de G20, die vandaag begon, is het dan toch echt gebeurd: de presidenten Trump en Poetin hebben elkaar voor het eerst ontmoet. In dit liveblog volgden we het topoverleg op de voet, maar ook de G20 zelf en de demonstraties in de stad. Lees terug wat er allemaal gebeurde in Hamburg.

Trump praat met de Canadese premier Trudeau. Beeld AFP
Trump praat met de Canadese premier Trudeau.Beeld AFP

Heeft president Trump de ontkenning van de Russische leider Poetin geaccepteerd dat Moskou niet achter de hack van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zat? Ja, riep de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov vrijdag na het topoverleg diverse malen.

Maar zijn Amerikaanse collega Tillerson, die net als Lavrov ook bij het onderhoud was, zei na afloop hierover niets. Tillerson benadrukte juist dat Trump de hack uitgebreid aan de orde had gesteld, diverse malen zelfs, en had benadrukt dat de kwestie een struikelblok vormde voor verbetering van de betrekkingen tussen beide landen.

‘Hij zei dat hij deze uitleg accepteerde’, aldus Lavrov over de reactie van Trump toen Poetin benadrukte dat Rusland helemaal niet achter de hack zat. ‘Dat is alles.’ De versie van Lavrov geeft aan dat Rusland alles op alles zet om duidelijk te maken dat tijdens het onderhoud op de G20 geen duimbreed is toegegeven.

Volgens Tillerson konden beide presidenten 'het heel snel' goed met elkaar vinden. 'Ze wilden niet stoppen', aldus de minister over de besprekingen die veel langer duurden dan was gepland, zo'n twee uur en een kwartier. Tillerson: 'Ze stuurden de first lady naar binnen om ons eruit te krijgen. Ook dat lukte niet. Het overleg was een goede start.'

Poetin en Trump in Hamburg. Beeld AFP
Poetin en Trump in Hamburg.Beeld AFP

De leiders van de G20-landen en hun partners zijn aangekomen bij de concertzaal van de Elbphilharmonie voor een opvoering. Ook hebben ze een gezamenlijk diner. Onder hen is ook premier Rutte. De wereldleiders krijgen een opvoering te horen van Beethovens Negende Symfonie, het lied van de Europese Unie. Dirigent is de Amerikaan Kent Nagano.

De politie is massaal aanwezig om demonstranten weg te houden van het markante gebouw aan de Elbe. Behalve zes helikopters heeft de politie ook drie patrouilleboten ingezet om de presidenten en premiers te beveiligen. Toch sprongen ruim twintig actievoerders in de Elbe en probeerden ze bij de concertzaal te komen. Zij werden in politieboten gehesen en afgevoerd.

Op de brug naar de concertzaal staan zo'n tweehonderd agenten naast elkaar opgesteld om te voorkomen dat betogers oprukken. De politie heeft tot nu toe zo'n tachtig betogers opgepakt bij protesten tegen de top. In de wijk Schanzenviertel kwam een politieman dermate in het nauw dat hij een waarschuwingsschot loste. Hij vluchtte uiteindelijk een winkel binnen, twitterde het korps.

Premier Rutte komt aan bij de concertzaal aan de Elbe. Beeld AFP
Premier Rutte komt aan bij de concertzaal aan de Elbe.Beeld AFP
Trump en de Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc zwaaien bij aankomst bij de Elbphilharmonie. First lady Melania kijkt toe. Beeld AFP
Trump en de Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc zwaaien bij aankomst bij de Elbphilharmonie. First lady Melania kijkt toe.Beeld AFP

President Trump heeft de Russische hack van de Amerikaanse presidentsverkiezingen ‘uitgebreid’ met zijn Russische collega Poetin besproken. Dit heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson vrijdag gezegd na afloop van het overleg tussen beide presidenten. 'Hij had hierover een stevig en lang gesprek', aldus de minister die bij het onderhoud was.

Tillerson zei dat Trump Poetin op het hart drukte dat de Russische bemoeienis een 'grote hindernis' vormt voor verbetering van de betrekkingen met Rusland.

Poetin zou volgens Tillerson hebben ontkend dat Rusland betrokken was bij de hack. Ook zou de Russische president om bewijzen hebben gevraagd voor de betrokkenheid van Moskou. Volgens Tillerson opende Trump het onderhoud met dit gevoelige onderwerp. Daarna zou hij het nog diverse keren aan de orde hebben gesteld.

Voor het overleg zei het Witte Huis dat de Russische hack niet op de officiële agenda van de besprekingen stond. Trump heeft diverse malen betoogd dat ook anderen de verkiezingen zouden kunnen hebben gehackt. 'Dit is heel goed, ik verwelkom dit', aldus Tony Blinken, een voormalige onderminister van Buitenlandse Zaken onder president Obama. 'Het was het enige juiste om te doen.'

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft Trump de verzekeringen van Poetin geaccepteerd dat Rusland niet achter de hack zat. Tillerson zei hierover echter niets.

Het Russische persbureau TASS meldt dat president Trump en zijn Russische collega de conflicten in Syrië en Oekraïne bespraken, evenals de internationale strijd tegen terreur en het aanpakken van cybercrime. Of dit laatste betekent dat Trump de Russische hack van de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan de orde heeft gesteld, is nog onduidelijk.

Diverse Democratische leiders benadrukten voor Trumps vertrek naar de G20, dat de president de Russische bemoeienis aan de orde moest stellen om een herhaling tijdens de Congresverkiezingen van 2018 en de presidentsverkiezingen van 2020 te voorkomen.

Het eerste overleg tussen president Trump en zijn Russische collega is afgelopen. Het onderhoud duurde aanzienlijk langer dan was gepland. Beide leiders spraken elkaar ruim twee uur lang, terwijl verwacht was dat het slechts 35 minuten ging duren. Trump heeft de G20 verlaten om zich voor te bereiden op het avonddiner.

Of het aanzienlijk langere onderhoud positief is, moet in de komende uren blijken. Het Witte Huis geeft zo meteen een verklaring uit over wat Trump met Poetin besprak.

Beide presidenten hebben onder andere afgesproken dat er een wapenstilstand wordt afgekondigd in het zuidwesten van Syrië, aldus een Amerikaanse functionaris. Ook andere landen in de regio zouden betrokken zijn bij dit staakt het vuren. Het bestand gaat zondag rond het middaguur in Damascus in. Het akkoord vergroot de betrokkenheid van de VS bij het conflict. De VS en Rusland steunen rivaliserende partijen in de burgeroorlog.

De slepende burgeroorlog in Syrië en de strijd tegen IS was een van de belangrijkste onderwerpen van het onderhoud. Trump zei aan het begin van de bijeenkomst dat hij het een ‘eer’ vond om Poetin persoonlijk te ontmoeten. Hij zei uit te kijken naar ‘veel positieve gebeurtenissen’ voor Rusland, de VS ‘en alle andere betrokkenen’. Ook Poetin toonde zich enthousiast over de ontmoeting met zijn Amerikaanse collega, die hij aansprak met ‘uwe excellentie, meneer de president.’

Trump en Poetin tijdens de ontmoeting. Beeld AFP
Trump en Poetin tijdens de ontmoeting.Beeld AFP

De leiders van de G20 gaan nauwer samenwerken om terroristische propaganda en oproepen tot haat en geweld op het internet te bestrijden. Ze hebben afgesproken druk uit te oefenen op internet- en social mediabedrijven om te zorgen dat 'foute' boodschappen automatisch worden gewist. ‘We zullen duidelijk maken dat we snelle verwijdering verwachten’, zei bondskanselier Angela Merkel vrijdag in Hamburg.

Ook de boodschappendiensten waarmee terroristen via versleuteling kunnen communiceren ‘zijn een groot probleem’, aldus Merkel na afloop van de eerste werkdag op de topconferentie. Die diensten moeten beter gemonitord worden, maar ze wees erop dat dat alleen kan als er sprake is van verdachte activiteiten.

De rijke landen, waaronder de Verenigde Staten, China, het EU-blok en Rusland, gaan ook nauwer samenwerken om de financiële bronnen van terroristen ‘uit te drogen’. Daarvoor moet onder meer de uitwisseling van informatie ‘beduidend opgevoerd’ worden, aldus Merkel.

De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea willen dat de VN-Veiligheidsraad met nieuwe sancties komt tegen Noord-Korea. Dat moet het regime in Pyongyang doen inzien dat zijn ‘provocatieve en destabiliserende’ acties niet zonder gevolgen blijven, stelden de drie landen in een gezamenlijke verklaring op de G20

De leiders van de landen spraken in Hamburg af ‘maximale druk’ uit te oefenen op Noord-Korea. Ze noemden de rakettest van deze week ‘een grote escalatie’ en spraken af zich in te zetten voor een nieuwe resolutie in de Veiligheidsraad waarin verdere strafmaatregelen worden opgelegd aan Pyongyang.

Een van de demonstranten tegen de G20. Beeld EPA
Een van de demonstranten tegen de G20.Beeld EPA

De positie van de wereldleiders op de groepsfoto van de G20 zorgde voor discussie op sociale media. Immers, waarom staat Trump helemaal opgesteld aan de zijkant? Het blijkt dat de positie van de 32 mannen en vier vrouwen afhangt van een strikt protocol.

In het midden staat de gastheer/vrouw van de bijeenkomst, Merkel in dit geval. Zij wordt geflankeerd door de G20-organisator van vorig jaar (Xi Jingping van China) en wie volgend jaar de G20 organiseert (Mauricio Macri van Argentinië).

De volgorde daarna hangt af van hoe lang de leiders regeringsleider zijn van hun land. Volgens deze regel staat Trump tussen de Indonesische President Joko Widodo en zijn Franse collega Emmanual Macron, die pas in mei aantrad.

De groepsfoto met alle regeringsleiders op de G20. Beeld afp
De groepsfoto met alle regeringsleiders op de G20.Beeld afp

De eerste ontmoeting tussen president Trump en zijn Russische collega Poetin loopt uit. Beide leiders zouden zo'n 35 minuten met elkaar spreken tijdens de G20 in Hamburg. Het onderhoud duurt nu al een klein uur. Trump en Poetin spraken voor het overleg de hoop uit dat het onderhoud goed zal verlopen en tot resultaten zal leiden.

Het is nog onduidelijk of Trump de Russische hack van de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan de orde heeft gesteld tijdens de besprekingen. Trump wordt tijdens het gesprek onder andere bijgestaan door minister van Buitenlandse Zaken Tillerson.

Na wekenlange voorbereiding heeft de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag voor het eerst zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin ontmoet. Trump zei dat het een eer voor hem was om Poetin te spreken. Ook zei hij te hopen dat de ontmoeting zal leiden tot 'positieve dingen voor Amerika en Rusland'.

‘Poetin en ik hebben diverse zaken besproken en ik denk dat het heel goed gaat’, zei Trump over het eerste deel van het overleg. Daarna trokken ze zich weer terug. De president ging niet in op vragen over de bemoeienis van Moskou met de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De Russische president zei op zijn beurt dat hij 'verheugd' was om Trump eindelijk te ontmoeten. 'Telefonisch overleg is natuurlijk niet voldoende', zei Poetin over de contacten die hij tot nu toe heeft gehad met Trump. Poetin sprak de hoop uit dat het overleg tot concrete resultaten zal leiden. Beide presidenten schudden elkaar de hand terwijl de media toekeken. De bespreking achter gesloten deuren zal een halfuur duren. De leiders spraken elkaar eerder op de dag al informeel. Op videobeelden is te zien hoe de mannen elkaar toen de hand schudden.

De ontmoeting wordt overschaduwd doordat de Amerikaanse veiligheidsdiensten tot de conclusie zijn gekomen dat Rusland geprobeerd heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. De Democraten vinden dat Trump zijn collega hierover moet aanpakken in het korte overleg. Het is onwaarschijnlijk dat de Republikeinen willen dat Trump de mogelijke samenwerking tussen zijn campagneteam en de Russen aan de orde stelt in het gesprek met Poetin.

Verwacht wordt dat de leiders het in ieder geval zullen hebben over grote onderwerpen op het gebied van buitenlandse politiek, zoals de provocaties van Rusland in Oekraïne en het lanceren van raketten door Noord-Korea.

Ook Nederlandse relschoppers zijn gearresteerd door de politie in Hamburg. Dat meldt de Duitse krant Die Welt. Het gaat volgens de krant om links-extremistische activisten. Naast Nederlanders zouden ook Franse en Zwitserse demonstranten zijn opgepakt.

Eerder werden al niet-Duitse militante activisten tegengehouden bij de grens en op het vliegveld. NRC Handelsblad schrijft overigens dat een woordvoerder van de Hamburgse politie niet kan bevestigen of er inderdaad buitenlandse activisten gearresteerd zijn.

Het totaal aantal arrestaties dat wordt gemeld varieert van de 15 tot 45 mensen, afhankelijk van de bron. Volgens de Hamburgse politie zijn tot nu toe 160 agenten gewond geraakt tijdens de protesten.

Dat Hamburg is veranderd in een slagveld is goed te zien op deze interactieve kaart, gemaakt door Die Welt. Daarop zijn alle tot nu toe bekende incidenten te zien. Het gewelddadige protest, dat gisteravond begon, heeft zich gedurende de dag op sommige plekken ontwikkeld tot volkswoede die weinig meer vandoen heeft met demonstreren. Legertjes van gemaskerde activisten lopen met vuurwerk door de stad, steken auto's in de brand en vernielen winkels, zoals op de video hieronder.

De Verenigde Staten en Mexico boeken vooruitgang in hun handelsoverleg. Denk alleen niet dat het gesprek iets verandert aan de muur op de grens tussen Mexico en de VS. Daar gaat Mexico gewoon voor betalen. Dat is de strekking van wat de Amerikaanse president Trump zei over zijn ontmoeting met de Mexicaanse president Pena Nieto op de G20.

Nieto, die Trump nota bene 'vriend' noemde, zei dat de ontmoeting 'een sterke dialoog in stand houdt' over de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst NAFTA. De relatie tussen Mexico en de VS is slecht sinds de verkiezingscampagne van Trump en zijn daaropvolgende presidentschap. Er is onenigheid over migratie en Trumps bewering dat vrije handel met Mexico banen kost in Amerika.

Bondskanselier Angela Merkel en Vladimir Poetin lijken het niet helemaal met elkaar eens te zijn. Waarover ze spreken in de video, is onbekend. Let wel even op Merkels ogen als Poetin haar tot twee keer toe hetzelfde lijkt te zeggen. De twee botsen vaker op fundamentele thema's. Lees hier hoe Poetin en Merkel totaal verschillende conclusies trokken uit het einde van de DDR.

Bondskanselier Angela Merkel heet de aanwezige wereldleiders welkom in de maritieme handelsstad Hamburg. 'We worden gevolgd door veel mensen, allen met hun zorgen en angsten. Die hopen dat wij bijdragen aan een oplossing hiervoor. In de geest daarvan komen wij hier samen. En ik ben zeker van dat iedereen zich zal inzetten om resultaat te bereiken. (...) We kennen de grote mondiale uitdagingen en weten dat de tijd dringt om oplossingen te vinden. Dat is mogelijk als we compromissen sluiten, naar elkaar toebewegen.'

Merkel dankt iedereen die Duitsland ondersteunt deze G20 mogelijk te maken, van het Duitse personeel tot de partnerlanden, waaronder Nederland.

Buiten in Hamburg lijkt de stad op videobeelden in brand te staan. Binnen volgt het ene na het andere 'belangrijke moment'. Na een filmpje van de regeringsleiders achter de schermen nu dan de traditionele groepsfoto met daarop iedereen van belang.

Dé handdruk van Vladimir Poetin en Donald Trump, inclusief schouderklop van Trump, staat op beeld. Het is te zien in een filmpje van de Bundesregierung op Facebook. De video volgt de Duitse Bondskanselier Merkel in haar wandeling over de G20-conferentie. De Franse president Macron en de Canadese premier Trudeau hebben een onderonsje. Ook te zien: Poetin in gesprek met onder meer de Britse premier May, de Japanse president Abe en Europresident Tusk.

Na de bijeenkomst van de BRICS-landen, Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika zijn de leiders samen met elkaar op de foto gegaan.

Melania Trump, de vrouw van de Amerikaanse president, zit vast in haar hotel. Demonstranten belemmeren haar vertrek uit het hotel. 'De politie heeft nog niet bevestigd dat zij veilig kan vertrekken', zegt een woordvoerder van de presidentsvrouw tegen het Duitse persbureau DPA volgens het Duitse blad focus. Zij zou later op de dag deelnemen aan het 'partnerprogramma' van de G20. In een recent twitterbericht rept zij met geen woord over de vermeende blokkade.

undefined

Beelden van protesten in Hamburg blijven binnenstromen. De extreem-linkse demonstranten kunnen door hun vernielingen en brandstichtingen op weinig sympathie meer rekenen van de inwoners van de stad.

De politie van Hamburg heeft officieel versterking gevraagd aan politie van naburige provincies, zo blijkt uit een foto van de officiële aanvraag in handen van nieuwsplatform Die Welt.

De Chinese president Xi Jinping en de Indiase premier Narendra Modi hebben elkaar vrijdag op de G20-top in Hamburg ontmoet tijdens de informele BRICS-bijeenkomst van de vijf grote opkomende landen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Ze konden bijna niet anders, want de twee wereldleiders zaten op de vergadering naast elkaar.

De Indiaas-Chinese betrekkingen zijn recent verslechterd. Volgens Indiase media bood Modi niettemin president Xi alle medewerking van India aan voor het welslagen van een BRICS-top later dit jaar in het Chinese Xiamen. Xi op zijn beurt complimenteerde Modi’s India met zijn sterke bijdrage aan de internationale strijd tegen het terrorisme en met zijn succesvolle sociale en economische ontwikkeling, aldus de Indiase nieuwszender NDTV.

De twee wereldleiders zullen in Hamburg geen bilateraal overleg voeren. Volgens een woordvoerder van de Chinese regering is de 'sfeer' tussen beide landen daarvoor niet goed genoeg. India heeft overigens ontkend dat er ooit sprake zou zijn geweest van een ontmoeting op deze G20. India en China zijn verwikkeld in een grensconflict over het strategische Doklam-plateau in de Himalaya dat geclaimd wordt door zowel India’s nauwe bondgenoot Bhutan als China.

De jaarlijkse G20 heeft zich ontwikkeld tot een forum waarin de prangendste mondiale kwesties worden besproken. Maar elk land heeft zo zijn eigen agenda. Welke afspraken worden er gemaakt?
Kijk per land wat er speelt, door op de kaart te klikken.

Intussen wordt de sfeer in Hamburg steeds grimmiger. Hamburg verandert in een slagveld, twitteren bewoners. De politie heeft om versterking gevraagd uit 'alle' naburige provincies, melden Die Welt en Der Spiegel. Volgens die laatste waarschuwt de politie voor 'gevaar voor lijf en leven'. Inmiddels zijn 111 politieagenten gewond geraakt. 44 demonstranten zijn gearresteerd.

Het langverwachte G20-moment is dan eindelijk aangebroken: Vladimir Poetin en Donald Trump schudden elkaar de hand, meldt persbureau AFP op gezag van het Kremlin. Het is de eerste handdruk in het openbaar, maar niemand weet of het ook de eerste ontmoeting is, schrijft Amerikacorrespondent Michael Persson, die de ontmoeting analyseerde.

Tijdens deze eerste korte ontmoeting zeiden de leiders elkaar later vandaag uitgebreider te spreken. Dat zal rond 15.45 uur het geval zijn.

De vier grootste opkomende economieën van de wereld blijven pal staan achter het klimaatakkoord van Parijs, zo maakten Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika vrijdag op de G20-top in Hamburg bekend. De BRICS-landen riepen de andere leden van de G20 op Parijs te blijven steunen. Ook spraken ze zich uit voor de krachtige verdediging van een open, inclusieve wereldhandel.

De BRICS-landen kiezen met beide stellingnames nadrukkelijk partij tegen de Amerikaanse president Donald Trump, die zich met zijn aangekondigde terugtrekking uit 'Parijs' en zijn protectionistische economische beleid op de G20-top in Hamburg in een geïsoleerde positie heeft gemanoeuvreerd.

'Wij steunen met kracht een op regels gebaseerd, transparant, niet-discriminerend, open en inclusief multilateraal handelssysteem, de implementatie en handhaving van bestaande regels en afspraken van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), en wij wijzen elk protectionisme af', stellen de BRICS-landen in een communiqué na hun informele beraad.

De Russische president Vladimir Putin zei na afloop van de BRICS-bijeenkomst dat Rusland het klimaatakkoord van Parijs beschouwt als de grondslag voor een 'langdurige internationale samenwerking'. Putin zei eerder al dat hij gelooft dat de Parijse afspraken kunnen worden uitgevoerd ook zonder deelname van de VS. Rusland heeft het Parijse akkoord getekend, maar nog niet geratificeerd.

Alle ogen op de G20 zijn gericht op de Amerikaanse president Donald Trump en dan vooral op zijn treffen met de Russische president Vladimir Poetin. 'Much to discuss', twittert Trump daarover met gevoel voor understatement.

Al maanden wordt er gespeculeerd over Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Niet dat daarop een antwoord komt - de vraag is vooral hoe de relatie tussen Poetin en Trump zich ontwikkelt. Of Trump zijn Russische evenknie aanspreekt op zijn agressie tegen de Oekraïne, zijn steun voor omstreden regimes in Syrië en Noord-Korea. Of laat Trump zich inpalmen door diplomatiek 'pokeraar' Poetin?

Gisteren nog kwam Trump onverwacht uit de hoek tijdens zijn bezoek aan Polen. Daar sprak hij 'verrassend diplomatiek' over de samenwerking van de Navo en de 'samenwerking tussen de VS, Europa, onze gemeenschappelijke politieke traditie en beschaving en de bescherming van de westerse samenleving', aldus Europese president Donald Tusk bij zijn aankomst in Hamburg. De van oorsprong Poolse voorzitter van de Europese raad heeft naar eigen zeggen 'lang gewacht op deze woorden van president Trump'. De echte vraag is of dit een incident was of dat het nieuw beleid inluidt. President Trump zei in Warschau dat het niet gaat om woorden maar daden. 'Onze ontmoeting in Hamburg wordt de eerste test van zijn daadkracht.'

Quote

Trump zegt de daad bij het woord te voegen. Onze meeting in Hamburg wordt de eerste test daarvan

Donald Tusk, voorzitter van de Europese raad

De Franse president Emmanuel Macron arriveert in Hamburg. Het is zijn eerste G20-top, en hij krijgt er meteen een taaie kluif aan. Op een voorbereidende bijeenkomst van de top noemde hij vooruitgang in de klimaatonderhandelingen als speerpunt. Hij hoopt 'in elk geval nog dat deze of gene weer tot rede wordt gebracht en ons volgt'. Macron roept hiermee de Amerikaanse president Donald Trump tot de orde, die onlangs juist aankondigde uit het klimaatakkoord van Parijs te willen stappen.

Op de eerste dag van de G20 zullen de aanwezige wereldleiders verschillende ontmoetingen met elkaar hebben. Wat er (vermoedelijk) wordt besproken op die onderonsjes leest u hier. En hoewel de wereldleiders, diplomatiek als ze zijn, niet alles zullen prijsgeven van hun gesprekken, er valt genoeg af te lezen aan hun lichaamstaal. Wie domineert wie?

Nog voordat de G20 goed en wel is begonnen, komt het opnieuw tot een confrontatie tussen demonstranten en de politie van Hamburg. Relschoppers hebben vrijdagmorgen in Hamburg auto's in brand gestoken met mototovcocktails, onder meer bij het Hamburg-Altona-station.

Antifascistische demonstranten protesteren tegen de G20-top. Zij blokkeren op verschillende kruispunten in de stad. De betogers wilden ook de toegangsweg naar het conferentiecentrum blokkeren, waarop de politie ingreep. Dat meldt een verslaggever van NOS. Rondom het epicentrum van de top mag niet worden gedemonstreerd.

'Een demonstrant naast me wordt door de mobiele eenheid met knuppels helemaal in elkaar geslagen, omdat hij zijn gezicht heeft bedekt', aldus verslaggever Mattijs van de Wiel tegen de NOS.

Gezichtsbedekking zorgde ook gisteravond voor escalatie tussen demonstranten en de oproerpolitie. De geplande demonstratie genaamd Welcome to Hell met naar schatting zo'n achtduizend deelnemers liep uit de hand nadat politie de betogers had verzocht hun gezichtsbedekking af te doen. Deze oproep werd door de antifascisten beantwoord met vliegende straatstenen en bierflessen.

Het bleek het startsein voor een onrustige avond. In totaal raakten in Hamburg 76 agenten gewond, drie moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis. Over het aantal gewonde betogers heeft de politie geen informatie. De organisatoren van de protestmars melden dat er tussen de tien en twintig betogers zijn opgepakt.

Politie in Hamburg Beeld reuters
Politie in HamburgBeeld reuters
Quote

Een demonstrant naast me wordt door de mobiele eenheid met knuppels helemaal in elkaar geslagen, omdat hij zijn gezicht heeft bedekt

Verslaggever Mattijs van de Wiel, NOS
null Beeld getty
Beeld getty

De ontmoeting van Donald Trump met Vladimir Poetin, vandaag in Hamburg, is het voorlopige hoogtepunt van hun tot dusver volstrekt onduidelijke relatie - we weten niet eens of ze elkaar echt voor het eerst ontmoeten. Grote vraag is of Trump de recente strenge lijn van zijn ministers voortzet, of zijn sympathie voor een dictatoriale leider de boventoon laat voeren. Een analyse van onze Amerikacorrespondent Michael Persson.

De politie zet waterkanonnen in tegen de demonstranten in Hamburg. Beeld afp
De politie zet waterkanonnen in tegen de demonstranten in Hamburg.Beeld afp

De jaarlijkse G20 heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een forum waarin de meest prangende mondiale kwesties worden besproken. Maar wat vindt Indonesië dit jaar belangrijk? En waar moeten we op letten bij Turkije? Met deze agenda verschijnen de G20-landen ten tonele.

Bij rellen tussen betogers en de politie in Hamburg zijn donderdag zeker 76 agenten gewond geraakt. Drie agenten zijn voor hun verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Over het aantal gewonde betogers heeft de politie geen informatie.

Twee piloten van een politiehelikopter raakten gewond nadat er met een laser in hun ogen was geschenen. Hierdoor konden ze niet meer verder vliegen.

De politie hield de deelnemers aan de 'Welcome to Hell-mars' donderdagavond tegen omdat zo'n duizend demonstranten hun gezichten hadden bedekt. Die betogers bekogelden agenten daarop met flessen en andere voorwerpen, zei de politie.

De organisatoren van de protestmars melden dat er tussen de tien en twintig betogers zijn opgepakt en beschuldigden de politie van buitenproportioneel optreden. Volgens hen trad politie al op voordat demonstranten de kans kregen hun gezichtsbedekking af te doen.

Kort voor middernacht werd de mars beëindigd. Volgens de politie vonden er aan het begin van de nacht op diverse plekken in de stad nog vernielingen en brandstichtingen plaats, maar werd het rond 01.00 uur rustiger in de stad.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden