Teruglezen - Franse politie zoekt in bos naar daders

Lees hieronder het liveblog terug dat in de avond werd bijgehouden, op de dag na de bloedige aanslag op de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo. De politie vervolgde haar klopjacht op de twee hoofdverdachten en breidde haar zoekgebied uit - het bos van Retz, gelegen ten noordoosten van Parijs en qua oppervlakte groter dan de hoofdstad, wordt uitgekamd. Klik hier om het liveblog terug te lezen dat eerder deze dag werd bijhouden over het nieuws rond de aanslag op Charlie Hebdo.

Een Franse politieagent kijkt door de loep van zijn geweer in Fleury. Beeld ap
Een Franse politieagent kijkt door de loep van zijn geweer in Fleury.Beeld ap

Op dit moment lijkt de Franse politie de zoektocht naar de verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo tijdelijk op een lager pitje te hebben gezet. Media meldden dat de agenten zich hebben teruggetrokken uit het dorpje Longpont, waar de daders voor het laatst zouden zijn gesignaleerd. Het aangrenzende bos wordt uitgekamd. Gezien de relatieve nieuwsluwte wordt dit liveblog gesloten. Wanneer er ontwikkelingen zijn rond de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, zal er een nieuw liveblog worden opgestart.

Eén van de broers die worden verdacht van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, is in 2005 naar Jemen gereisd. Dat heeft de Franse minister van Justitie Christiane Taubira vanavond tegen CNN gezegd.

Taubira vertelde er niet bij of het om Chérif (32) of Said Kouachi (34) ging. Het korte bericht van CNN vermeldde ook niet wat de verdachte in Jemen heeft gedaan.

Een ooggetuige van de aanslag heeft eerder tegenover Franse media verklaard dat de broers riepen dat ze 'van Al Qaida in Jemen' waren. Of dat inderdaad zo was, is nog niet bekend. Said zou getraind zijn door de terreurorganisatie op het Arabisch Schiereiland (AQAS) in Jemen. Dat stellen althans bronnen rond het onderzoek tegenover persbureau Reuters. Van officiële zijde is niets bevestigd.

Ook zouden de broers op de Amerikaanse lijst van terreurverdachten staan, meldde CNN. Een vliegtuig naar de Verenigde Staten zouden ze niet zijn in gekomen. Volgens onbevestigde berichten hebben één of beide broers ook in Syrië gevochten.

Chérif (links) en Said Kouachi. Beeld afp
Chérif (links) en Said Kouachi.Beeld afp

De Franse schrijver Michel Houellebecq stopt met de promotie van zijn omstreden boek Soumission. In zijn boek schrijft Houellebecq over een Frankrijk dat een islamtische regering heeft. Volgens France TV is Houellebecq 'zwaar aangedaan' door de dood van zijn vriend Bernard Maris, die gisteren omkwam bij de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Michel Houellebecq. Beeld afp
Michel Houellebecq.Beeld afp

De Britse krant The Guardian schenkt een bedrag van 100 duizend pond (128 duizend euro) aan Charlie Hebdo, om het wekelijkse satirische blad te stimuleren door te gaan met haar journalistieke activiteiten. Dat meldt Guardian-hoofdredacteur Alan Rusbridger via Twitter. 'We willen helpen verzekeren dat hun mond niet gesnoerd wordt', twitterde Rusbridger.

Eerder vandaag maakte onder meer Google bekend Charlie Hebdo met een geldbedrag te gaan steunen.

Diverse buitenlandse media melden dat de Franse politie zich terugtrekt uit Longpont, het Franse dorpje ten noordoosten van Parijs waar mensen eerder vandaag zeiden de twee verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo te hebben gezien.

Of er iets is gevonden is onduidelijk, meldde de Franse krant Le Figaro. Tot halverwege vanavond waren er tientallen agenten aanwezig in het dorp. Wel heeft de brandweer zich gemeld bij de troepen rondom het bos bij het dorp, aldus Le Parisien. Die kan assisteren als er een confrontatie komt met de schutters.

null Beeld ap
Beeld ap
Agenten controleren een auto bij een checkpoint in Longpont. Beeld epa
Agenten controleren een auto bij een checkpoint in Longpont.Beeld epa

De journalisten van Charlie Hebdo hebben de website van hun magazine geüpdatet. Op de site is onder meer extra informatie over het volgende nummer van het weekblad geplaatst, dat op 14 januari zal verschijnen. Het blad noemt 'magazine van de overlevenden' als titel van het nummer. Verder schrijft de redactie dat 'de pen altijd boven barbarisme' staat en vrijheid een universeel recht is.

null Beeld charliehebdo.fr
Beeld charliehebdo.fr

Terwijl de Franse politie in het noorden van Frankrijk een gigantisch bos uitkamt met als doel de daders van de aanslag op Charlie Hebdo op te pakken, kwamen duizenden mensen vanavond bijeen op Place de République in Parijs om de slachtoffers van de aanslag te herdenken. Het plein was gisteravond ook al het decor van een spontane bijeenkomst.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld getty
Beeld getty

De hashtag #JeSuisCharlie is al 3,5 miljoen keer gebruikt op Twitter, meldt de Franse krant Le Figaro.

De burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen, gaf vanavond in zijn stad een toespraak tijdens de demonstratie tegen de aanslag op Charlie Hebdo. Volkskrant-verslaggever Jeroen Visser sprak kort met Van Aartsen.

Waarom hebben veel gemeenten het initiatief genomen voor de manifestaties?
‘Dit is typisch iets voor burgemeesters om aan te voelen: we moeten nu iets doen. Dat had ik gisteravond ook. Iets doen om de verontwaardiging vorm te geven. Vanochtend heb ik Nieuwspoort gevraagd mee te doen, omdat dit in Den Haag het centrum is van de journalistiek, en daarmee de vrije meningsuiting.’

Was het ook nodig om de negatieve emoties niet de overhand te laten krijgen?
‘We spreken over een moordcommando die de redactie van een krant aanvalt. Daarover kunnen we ons niet gedeisd houden. Dat is ook strijdbaar, maar dan op een positieve manier. We mogen trots zijn op de democratie. Ik hoorde dat er mensen waren die nooit komen demonstreren, maar vanavond wel.’

En nu?
‘Ik hoop dat mensen eraan overhouden dat vrijheid van meningsuiting betekent dat niet alleen jij mag zeggen wat je wilt, maar dat ook je buurman moet kunnen zeggen wat hij wil. Het is niet gratis.’

Quote

Ik hoop dat mensen eraan overhouden dat vrijheid van meningsuiting betekent dat niet alleen jij mag zeggen wat je wilt, maar dat ook je buurman moet kunnen zeggen wat hij wil.

Jozias van Aartsen
null Beeld anp
Beeld anp

Het normaal witte stadhuis van Rome heeft vanavond de kleuren van de Franse vlag, uit solidariteit met de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo.

null Beeld afp
Beeld afp

Volkskrant-verslaggever Jeroen Visser was vanavond aanwezig bij de demonstratie in Den Haag tegen de aanslag op Charlie Hebdo.
Hij stond tussen de 750 en 1000 mensen die zich hadden verzameld op het Plein in de binnenstad, waar onder meer burgemeester Jozias van Aartsen sprak.

Visser meldt dat de tweede man van de Franse ambassade ook bij de demonstratie aanwezig was. Van Aartsen sprak voor de gelegenheid enkele zinnen in het Frans. ‘We zijn hier in solidariteit met Frankrijk en het Franse volk’, zei hij. ‘Samen verdedigen we het fundament van onze democratische principes.’

Namens het kabinet was staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs en Cultuur) aanwezig. Dekker zei verrast te zijn door de grote opkomst. ‘Indrukwekkend om te zien hoe zoveel mensen hiernaartoe zijn gekomen om schouder aan schouder met de Fransen te staan. Heel bijzonder.’

Den Haag had ook alle ambassades en internationale instellingen uitgenodigd om te komen. Veel ambassadeurs hadden gehoor gegeven, aldus Van Aartsen.

De 45-jarige Ahmed was een van de Haagse moslims die vanavond op het Plein stond. ‘Ik loop mee omdat ik me wil distantiëren van wat er in naam van de islam gebeurd is. Deze daad gaat juist in tegen de islam, zij hebben het slechte gedaan, voor de islam, voor iedereen. De echte islam staat voor vrede. Je mag je naaste niets aandoen, je mag hem niet eens bedreigen.’

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

De kenmerkende lampen van de Eiffeltoren gingen vanavond om 20.00 uur even uit, als teken van rouw vanwege de aanslag op Charlie Hebdo. De Franse televisie filmde het moment.

De Franse krant Libération biedt de redactie van Charlie Hebdo voorlopig onderdak. Veel redacteuren van dat weekblad werden gedood of verwond bij de aanslag van gisteren. De resterende redactieleden hebben het aanbod van Libération geaccepteerd om tijdelijk aan te schuiven op de redactie van de krant.

'Voor Libération was de uitnodiging vanzelfsprekend. Wij hebben ze al eerder opgevangen na de aanslag van 2011 (op het kantoor van Charlie Hebdo, red.). We zullen ze in alles voorzien wat ze nodig hebben om hun krant te maken', staat op de Facebookpagina van Libération. De redactie van het getroffen weekblad neemt vrijdag al haar intrek in het gebouw, waar ze een hele verdieping tot haar beschikking krijgt.

Voorpagina's van Franse kranten vandaag, met onder meer de voorpagina van Libération (links). Beeld reuters
Voorpagina's van Franse kranten vandaag, met onder meer de voorpagina van Libération (links).Beeld reuters

Laurent Léger, een journalist van Charlie Hebdo, was gisteren aanwezig op de redactie van het weekblad tijdens de aanslag. Hij overleefde de schietpartij en gaf vandaag een interview aan het Franse radiostation France Info. 'Het was onwerkelijk, niet te bevatten', aldus Léger. 'In het midden van Parijs, bij een satirisch magazine. Ik zag een gemaskerde man, veel bloed en de helft van het personeel op de grond. Ik zag de horror. Het was barbaars.'

Quote

Ik zag een gemaskerde man, veel bloed en de helft van het personeel op de grond.

Charlie Hebdo-journalist Laurent Léger

Ook in de avond wordt de klopjacht op de twee hoofdverdachten van de aanslag op Charlie Hebdo volop doorgezet door de Franse politie. Verschillende dorpjes in een gebied ten noorden van Parijs zijn vandaag uitgekamd, vooralsnog zonder resultaat. De politie verschuift nu de aandacht naar het immense bos van Retz, waar de dorpjes aan grenzen. Het bos is qua oppervlakte groter dan Parijs.

De verdachten hebben hun auto achtergelaten en zouden te voet verder zijn gegaan. Volgens de Britse krant The Telegraph is een helikopter over het bos gevlogen en hebben tientallen politievoertuigen zich in en rond het bos verspreid.

null Beeld ap
Beeld ap

Premier Mark Rutte gaf zojuist op de Dam in Amsterdam een toespraak over de aanslag op Charlie Hebdo. 'Wat er gisteren in Parijs gebeurde, laat zien hoe reëel en dichtbij de terreurdreiging is. We zijn en blijven alert. We zijn en blijven met elkaar waakzaam', zei hij.

Hij noemde de aanslag in Parijs 'barbaars'. 'Vandaag zeggen we met duizenden tegelijk: handen af van onze vrijheid. De stem van Charlie Hebdo klinkt na gisteren massaler en krachtiger dan ooit. Dat is het beste antwoord dat we kunnen geven.'

Na Rutte sprak de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. 'Terroristen bereiken niets, behalve dat er binnen één dag massaal wordt gedemonstreerd', zei hij. 'Als één Charlie staan we hier.' Volgens de organisatie van de demonstratie in Amsterdam waren er vanavond 18 duizend mensen bijeen op de Dam. In de stoet door het centrum, die voorafging aan de bijeenkomst op de Dam, liepen politieagenten en journalisten voorop.

Quote

Wat er gisteren in Parijs gebeurde, laat zien hoe reëel en dichtbij de terreurdreiging is.

Premier Mark Rutte
Minister Bert Koenders (R) en pemier Mark Rutte (M) op de Dam tijdens een demonstratie naar aanleiding van de aanslag in Parijs. Beeld anp
Minister Bert Koenders (R) en pemier Mark Rutte (M) op de Dam tijdens een demonstratie naar aanleiding van de aanslag in Parijs.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Vooralsnog zijn er negen mensen aangehouden in verband met de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Dat maakte de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vanavond bekend.

Vanochtend zaten er nog zeven mensen vast in verband met de aanslag. Wie de mensen zijn die zijn opgepakt en waar dat is gebeurd, is niet bekend.

null Beeld afp
Beeld afp

Sinds de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo gisteren, is er een hashtag mateloos populair op Twitter: #JeSuisCharlie. Mensen gebruiken de hashtag om hun medeleven en afschuw te tonen over de aanslag. Maar sinds vandaag wint een andere hashtag ook flink aan terrein: #JeSuisAhmed.

Met Ahmed wordt gerefeerd aan de politieagent Ahmed Merabet die gisteren het leven liet bij de aanslag. 'Ik ben niet Charlie, ik ben Ahmed de dode agent', twitterde Dyab Abou Jahjah vanmiddag. 'Charlie maakte mijn geloof en cultuur belachelijk, en ik overleed terwijl ik het recht dat te kunnen blijven doen, verdedigde.'

Verschillende media meldden vandaag dat Merabet moslim zou zijn. De tweet van Jahjah is inmiddels ruim 5.000 keer geretweet.

null Beeld afp
Beeld afp

Er is op dit moment geen verband tussen de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo van gisteren en de aanslag op twee agenten, vanochtend. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zojuist.

Naar twee daders van de aanval op de redactie van Charlie Hebdo wordt nog gezocht. Hetzelfde geldt voor de man die vanochtend de agenten onder vuur nam. Een agente overleed na die schietpartij.

null Beeld afp
Beeld afp

De Amerikaanse krant Los Angeles Times laat vandaag bijna een halve pagina leeg op een opiniepagina. 'Zo ziet de wereld eruit zonder vrijheid van meningsuiting', schrijft de krant in het witte vlak, als statement tegen de aanslag op Charlie Hebdo.

Marine Le Pen heeft verbolgen gereageerd op de beslissing om haar uit te sluiten van de grote mars die aanstaande zondag plaats heeft in Parijs. 'Ze hebben alle politieke partijen uitgenodigd om deel te nemen, behalve het Front National. Er is geen nationale unie mee', verklaarde ze tegenover het AFP.

Quote

Er is geen nationale unie mee.

Marine Le Pen

Overal in Nederland vinden op dit moment demonstraties plaats tegen de aanslag op Charlie Hebdo. Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag sprak op Het Plein duizenden mensen toe. 'Vandaag zijn wij hier bijeen, verenigd in onze afschuw over wat in Parijs is gebeurd. In hechte verbondenheid met Frankrijk en de Franse bevolking', zei hij.

In Rotterdam sprak zijn ambtgenoot Ahmed Aboutaleb. 'Wij zijn hier omdat de pen en het potlood uiteindelijk de sterkste wapens zijn', aldus Aboutaleb tijdens zijn toespraak. Hij riep iedereen op de tolerante samenleving te verdedigen; 'om met mij voor te gaan in de strijd. Niet verdeeld, maar samen. Niet met wapens, maar met woorden. Niet met haat, maar met liefde.'

Amsterdamse demonstranten dragen veelal pamfletten met daarop de tekst 'Je suis Charlie'. Ook was er te lezen: 'Samen staan we sterk' en 'Nee tegen extremisme'.

In Groningen kwamen 2000 tot 3000 mensen op de bijeenkomst in de stad af. In Maastricht kwamen ongeveer 500 mensen naar het centrum van de stad, de actie in Roermond bracht enkele tientallen mensen op de been. Op en rond het Domplein in Utrecht verzamelden zich ook ongeveer 2000 tot 3000 belangstellenden.

Zie hier in welke Nederlandse gemeenten er nog meer wordt gedemonstreerd op dit moment.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

De BBC sprak met een man in het Noord-Franse dorpje Longpont, dat door de politie werd uitgekamd in de zoektocht naar de daders. Hij zei dat de daders zich mogelijk ophouden in het nabijgelegen bos. 'Er was een man die mij zei dat de verdachten hun auto hadden achtergelaten en naar het bos waren gevlucht. 'Ga niet via het bos, maar neem de weg die parallel loopt aan het bos om te voorkomen dat je ze tegenkomt', waarschuwde hij.'

Het bos is volgens de mensen die in de omliggende dorpen wonen 'groter dan Parijs'.

Quote

Ga niet via het bos, maar neem de weg die parallel loopt aan het bos om te voorkomen dat je ze tegenkomt.

Een Franse politieagent nabij het dorpje Villers-Cotterets. Beeld afp
Een Franse politieagent nabij het dorpje Villers-Cotterets.Beeld afp

Net als gisteravond stroomt het Place de la République in Parijs opnieuw vol met mensen. Het plein is uitgegroeid tot een nationaal monument van rouw voor de aanval op Charlie Hebdo

Er liggen nog vier slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo in het ziekenhuis. Het gaat om de zwaargewonden. Zeven lichter gewonde mensen mochten vandaag naar huis, zo meldden Franse media op basis van het regionale agentschap voor gezondheid. De zwaargewonden zijn volgens een woordvoerder van dat agentschap geopereerd.

Nog eens 65 mensen hebben psychologische hulp aangeboden gekregen, omdat ze mogelijk psychische trauma's hebben opgelopen.

Het ziet er naar uit dat de demonstratie in Maastricht naar aanleiding van de aanslag in Parijs vanavond in elk geval deels in het donker verloopt. Er is een stroomstoring waardoor in het centrum van de stad alle lichten uit zijn. Het gaat volgens energieleverancier Enexis om vijfhonderd aansluitingen. Enexis zegt z'n uiterste best te doen om de storing zo snel mogelijk te verhelpen.

null Beeld anp
Beeld anp

Bij de aanslag op Charlie Hebdo zijn twaalf mensen om het leven gekomen. Tekenaars, een kroniekschrijfster, een baliemedewerker, een beveiliger. Lees hier een artikel over de slachtoffers.

null Beeld afp
Beeld afp

Een overzicht met de gebeurtenissen van vandaag, tot nu toe.

Op de dag van nationale rouw in Frankrijk gaat de klopjacht door op de daders van de aanslag op de redactie van weekblad Charlie Hebdo. Eerder vandaag concentreerde die jacht zich op het gebied rond twee dorpjes, zo'n 50 kilometer ten noordoosten van Parijs. Rond de dorpjes Crépy-en-Valois en Villers-Cotterêts is een gebied van 15 tot 20 kilometer afgezet, cirkelen helikopters, zijn speciale eenheden aanwezig en worden huiszoekingen gedaan. De twee gewapende mannen naar wie nog wordt gezocht, broers Chérif en Saïd Kouachi, werden eerder op de dag in die omgeving gezien. Ze zouden een benzinestation hebben overvallen en later hun auto in het gebied hebben achtergelaten.

Een derde verdachte meldde zich al eerder bij de politie. De achttienjarige zwager van Chérif had via sociale media vernomen dat hij werd gezocht. Hij zat tijdens de aanslag gisterochtend op school. Tegelijk wordt ook gezocht naar een man die vanochtend twee agenten beschoot in de Parijse voorstad Montrouge. De agenten waren naar een verkeersongeluk gekomen. Een agente overleed later aan de verwondingen. De schietpartij wordt gezien als een terreurdaad.
Om twaalf uur ’s middags zweeg Frankrijk collectief ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Anderzijds werden op drie plaatsen moskeeën aangevallen. In Villefranche-sur-Saône vond een explosie plaats bij een moskee, in Le Mans werden oefengranaten gegooid en in Port-la-Nouvelle werd geschoten.

Het weekblad zelf, waarvan veel redactieleden en tekenaars zijn gedood of verwond, komt volgende week gewoon uit. De uitgave krijgt een oplage van een miljoen, een schril contrast met de enkele tienduizenden exemplaren die normaal over de toonbank gaan.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bekend gemaakt dat er ruim 88 duizend personen betrokken zijn bij de klopjacht op de daders van de aanslag. Hieronder vallen 50 duizend politieambtenaren, 32 duizend agenten, vijfduizend leden van de Mobiele Eenheid en 1150 militairen. Bijna 10 duizend personen hiervan zijn actief in de regio van Parijs.

Franse politieagenten bij de Eiffeltoren in Parijs. Beeld afp
Franse politieagenten bij de Eiffeltoren in Parijs.Beeld afp

Een journalist van de Amerikaanse nieuwszender ABC meldt via Twitter dat de Franse politie voorbereidingen treft de bossen rond het dorpje Crépy-en-Valois uit te kammen in de zoektocht naar de daders.

null Beeld afp
Beeld afp

De mensen die achter de aanslag op weekblad Charlie Hebdo zitten, zijn volgens terreurgroep IS 'helden'. Dat meldden Franse media vanavond. IS zou de daders hebben geprezen op de radiozender van de groep.

Het Front National van Marine Le Pen is niet welkom bij de nationale mars van aanstaande zondag in Parijs. Dat meldt woordvoerder van de Partie Socialiste Carlos da Silva aan BFM tv. 'Het Front National heeft meerdere malen bewezen dat het niet de waarden van de Republiek steunt', aldus da Silva. Eerder vandaag zei partijleider Marine Le Pen nog tegen France 2 dat zij de doodstraf opnieuw wilde invoeren.

Marine Le Pen. Beeld reuters
Marine Le Pen.Beeld reuters

De Franse krant Le Monde plaatste vandaag een foto in haar krant waarop de burelen van Charlie Hebdo te zien zijn na de aanslag. Op de foto is onder meer een met bloed besmeurde vloer te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden