Teruglezen etappe 9 - Porte breekt sleutelbeen en bekken bij crash

De koninginnerit van deze Tour de France was een slijtageslag. Robert Gesink en Richie Porte vielen uit na een valpartij. Quintana en Contador lijken uitgeschakeld voor het klassement. De winst ging naar Rigoberto Uran (Cannondale). Froome deed goede zaken. Lees hieronder de laatste reacties en het liveblog terug.

Robert Gesink, gisteren in de achtervolgingBeeld Klaas Jan van der Weij

De Australische wielrenner Richie Porte heeft een gebroken sleutelbeen en een bekkenbreuk opgelopen bij zijn zware valpartij vandaag. De kopman van BMC crashte zondag tijdens de afdaling van de Mont du Chat. Porte sneed een bocht te scherp aan, ging onderuit en klapte vol tegen een stenen wand aan. Hij nam de Ier Daniel Martin mee in zijn val.
De Australiër bleef aangeslagen liggen op het asfalt, waar toegesnelde medici voor de zekerheid een nekbrace bij hem aanbrachten. Porte ging vervolgens naar het ziekenhuis van Chambéry.

Röntgenonderzoek bracht een gebroken rechtersleutelbeen en een breuk aan de rechterkant van het bekken aan het licht. Een operatie is vooralsnog niet nodig. Volgens BMC wordt de situatie van Porte maandag nogmaals onderzocht en moet dan blijken of hij naar huis kan. De medische staf verwacht dat hij over een maand weer kan fietsen.

Rigoberto Urán won al ritten in de Ronde van Italië, maar zijn zwaarbevochten zege zondag in de koninginnenrit in de Tour was een hoogtepunt voor de Colombiaan van Cannondale-Drapac. 'Ik wist niet of ik had gewonnen. Toen ik het hoorde kon ik mijn geluk niet op', vertelde Urán, die pas na een fotofinish tot winnaar werd uitgeroepen ten koste van de Fransman Warren Barguil.

Opmerkelijk genoeg overkwam beide renners vier jaar geleden hetzelfde in de Ronde van Spanje. Alleen was toen Barguil de gelukkige. 'Er is zo veel gebeurd vandaag', keek Urán terug op de vele valpartijen. 'Neem alleen al het uitvallen van Richie Porte.'

Urán zelf kreeg nog te maken met een kapotte derailleur. 'Al met al is het heel bijzonder deze moeilijke etappe te winnen. Het is ook goed voor mijn klassement.' Urán klom naar de vierde plaats op 55 seconden van geletruidrager Froome.

Chris Froome hield aan de negende etappe van de Tour de France gemengde gevoelens over. Aan de ene kant was er tevredenheid over het behoud van de gele trui en de tijdwinst op een aantal concurrenten. Maar de Britse kopman van Team Sky had ook iets te veel ellende gehoord en gezien om daarover uitbundig te zijn.

'Het was een idiote rit. Ik heb net de val van Richie (Porte) gezien, dat waren echt horrorbeelden. Ik hoop dat hij oké is en snel zijn rentree kan maken', zei Froome, die ook zijn ploeggenoot Geraint Thomas door een val zag opgeven met een gebroken sleutelbeen. 'Ook daarom houd ik gemengde gevoelens over aan deze etappe.'

Het positieve nieuws ging over de strijd die hij had geleverd met zijn concurrenten. 'De ploeg heeft werkelijk fantastisch gewerkt. Een rit als deze controleren is niet eenvoudig en ze deden het perfect. Ik had aan het begin van de Mont du Chat wat technische problemen en moest van fiets wisselen. Ik begreep dat Richie de groep toen heeft gemaand het even rustig aan te doen. Daarvoor ben ik hem dankbaar.'

Froome wilde niets zeggen over de aanval van Fabio Aru op het moment dat hij zelf pech had.

Wielerploeg LottoNL-Jumbo is zondag in de negende etappe niet alleen Robert Gesink kwijtgeraakt. Ook Jos van Emden gaf op in de zware bergrit. De batterij van Van Emden was simpelweg leeg nadat hij eerder ook al de Ronde van Italië had gereden, meldde de ploeg.

Van Emden werd aan de Tourploeg toegevoegd nadat hij de afsluitende tijdrit in de Giro had gewonnen. De Schiedammer gold als kanshebber voor de openingstijdrit in Düsseldorf, maar daar werd hij zevende. Van Emden krijgt nu rust.

Bauke Mollema heeft zondag na de negende etappe in de Tour de France kritiek geuit op de organisatie. Volgens de wielrenner van Trek-Segafredo was het parcours van de loodzware bergetappe veel te gevaarlijk, zeker de afdalingen. 'Kennelijk houdt de Tourorganisatie van een beetje spektakel', zei Mollema bij de NOS. 'Die afdalingen vandaag sloegen nergens op, zo link.'

Mollema hoorde aan de finish in Chambéry dat onder anderen Robert Gesink, Geraint Thomas en Richie Porte allemaal slachtoffer waren geworden van zware valpartijen. 'Als je zo'n parcours neerlegt, verbaast het me niet dat er een paar man naar huis gaan. Soms viel er een buitje, daardoor werd het nog gevaarlijker. Maar zelfs als het droog was geweest, vraag je met zulke afdalingen om valpartijen.'

De Groninger sprak van 'een superzware dag'. Mollema zat in de vroege vluchtgroep en moest op de laatste klim zijn kopman Alberto Contador helpen, die op achterstand was geraakt. 'Ik merkte al dat Alberto geen superbenen had. Later hoorde ik dat hij twee keer was gevallen.'

Laurens ten Dam dacht even dat zijn ploeggenoot Warren Barguil de etappe had gewonnen. Dan was echt alles goed gegaan, zei Ten Dam. Want zijn ploeg zat met vijf mensen mee in de kopgroep.

'Het doel was om 20 punten te pakken in de tussensprint voor Michael Matthews. Dat lukte. Daarna ging Barguil ook nog voor de bollentrui. Dat lukte ook. Jammer dat hij dan verliest. Tweede is tweede. Maar we hebben het als ploeg goed gedaan.'

Fabio Aru moet veel vertrouwen hebben in de komende twee weken. In de achtervolging op Romain Bardet liet hij zijn ploeggenoot Jakob Fuglsang veel werk opknappen. Zo kwam ook Chris Froome weer terug. De Brit kon zelfs nog wat bonificatieseconden pakken in de sprint.

Het nieuwe algemeen klassement ziet er zo uit:

1. Chris Froome (Team Sky) 38:26:28"
2. Fabio Aru (Astana) +18"
3. Romain Bardet (AG2R) +51"
4. Rigoberto Uran (Cannondale) +55"
5. Jakob Fuglsang (Astana) +1:37"
6. Daniel Martin (Quick-Step) +1:44"
7. Simon Yates (Orica) +2:02"
8. Nairo Quintana (Movistar) +2:13"
9. Mikel Landa (Team Sky) +3:06"
10. George Bennett (LottoNL) +3:53"

Als er iemand aanspraak mocht maken op de overwinning was het wel Warren Barguil. Hij reed de hele dag in de aanval. Maar hij wordt op centimeters verslagen door Ùran.

De Colombiaan van Cannondale was de sterkste in de sprint met klassementsrenners. Hij bleef Barguil en Froome net voor. In dezelfde groep kwamen ook Aru, Fuglsang en Bardet binnen.

Troostprijs voor Barguil: de bolletjestrui is morgen voor hem.

Voor renners als Nairo Quintana en Alberto Contador lijkt deze Tour over, wat klassementsambities betreft.

De top 10 van vandaag:

1. Rigoberto Uran (COL/CAN) na 181,5 km op 5u07:22.
(moyenne: 35,4 km/h)
2. Warren Barguil (FRA/SUN) op 0:00.
3. Christopher Froome (GBR/SKY) 0:00.
4. Romain Bardet (FRA/ALM) 0:00.
5. Fabio Aru (ITA/AST) 0:00.
6. Jakob Fuglsang (DEN/AST) 0:00.
7. George Bennett (NZL/LNL) 1:15.
8. Mikel Landa (ESP/SKY) 1:15.
9. Daniel Martin (EIR/QST) 1:15.
10. Nairo Quintana (COL/MOV) 1:15.

Uran of Barguil? We durven het niet te zeggen.


Nou, Froome en Aru mogen Fuglsang dankbaar zijn. De Deen rijdt het meest op kop en haalt daar Bardet bij.

Wat is het plan van Aru? Denkt hij de etappe te kunnen winnen?

Bardet blijft dapper gas geven. Maar het is een oneerlijke strijd, tegen een groepje waarin goed wordt samengewerkt.

Nog 4 kilometer.

Mooi nieuws: Dan Martin zit weer op zijn fiets nadat hij twee keer onderuit ging in de afdaling. Hij rijdt samen met onder andere Nairo Quintana in de achtervolging op een minuut.

De groep van Froome komt snel terug bij Bardet. Hij heeft nog 20 seconden. Want Froome krijgt hulp van onder ander Fuglsang en Aru. Zij draaien goed rond. Helpen elkaar.

Rijden ze zo Froome weer terug? Of denken jongens als Fuglsang en Aru dat ze uiteindelijk nog kunnen winnen?

Gaat Bardet het volhouden? Of is de samenwerking tussen Froome, Uran, Aru en Fuglsang te goed?

En daar gaat Romain Bardet alleen in de aanval. Hij laat zijn landgenoot Barguil staan.

Hij heeft 47 seconden achterstand op Chris Froome in het algemeen klassement. Hij kan ook nog bonificatieseconden pakken als hij als eerste over de finish komt.

Ondertussen krijgt Froome hulp van Fuglsang en Aru, zij achtervolgen nu de twee Fransen.

Gaan ze samenwerken? Hun voorsprong is zo'n 20 seconden.

Veel pech voor Uran. De renner heeft waarschijnlijk een tikje gekregen bij de valpartij van Porte en Martin.

Dat ziet er niet goed uit: Richie Porte, de grote uitdager van Chris Froome, die de ambulance in gedragen wordt.

Komen Bardet en Barguil samen? Misschien dat de twee Fransen samen gaan werken. De etappezege voor Barguil, de geletrui voor Bardet?

Alsof er niemand is gevallen: Romain Bardet neemt de kop en voert de druk op zijn concurrenten op. Het asfalt is vochtig op sommige plekken.

Nog 16 kilometer. Fuglsang laat even lopen. In zijn bochten zit schrik.

Is Dan Martin daar te snel op zijn fiets gestapt? Hij is nog een keer gevallen, meldt de Tour Radio.

Ondertussen lijkt het erop dat Porte bij kennis is.

Zoals we schreven: gevaarlijke afdaling. Daar liggen Dan Martin en Richie Porte. Dat ziet er niet goed uit. Zij klappen met hoge snelheid tegen de rotsen in de berm.

Het is Porte die via de binnenkant de berm in vliegt en daarrna de berm in rijdt. Hij schuift onderuit en neemt uieindelijk Martin mee.

De groep met favorieten is begonnen aan de afdaling van de Mont du Chat. Een gevaarlijke afdaling. Wordt de druk op Chris Froome nog opgevoerd?

Keurig werk van Warren Barguil. Hij kwam een paar maanden geleden hard ten val en moest zijn klassementsambities laten. De knop ging om. Het doel is verschoven naar de bolletjestrui.

Die kan hij straks aantrekken. Weer succes voor Sunweb.

Dan zijn wij benieuwd: kan Warren Barguil in zijn eentje vooruit blijven? Of wordt hij in de laatste afdaling ingehaald door het groepje met de favorieten?

Bardet liet vandaag al zien dat hij over goede daalbenen beschikt.

Oké, nu samen: Froome, Bardet, Aru, Martin, Uran, Fuglsang en Porte. Dat zijn de sterksten deze klim.

Op kop is het Froome die tempo blijft maken. Zij naderen Warren Barguil tot op zo'n halve minuut.

De aanval is beste verdediging dan maar? Ja. Chris Froome valt nu zelf aan. En dat gaat dan in ieder geval te hard voor Nairo Quintana en Fabio Aru. Komen zij nog terug?

Aru wel. En het lijkt erop dat ook Martin terug kan komen. Voor Nairo Quintana duurt deze klim te lang.

Kijk, de aanvallen blijven komen. Nu Daniel Martin een keer. En nog een keer Richie Porte. En Chris Froome moet blijven reageren. Hij lijkt niet te kloppen op deze klim.

En daar gaat Aru nog een keer. De geslepen Italiaan, rijdend in de kleuren van de Italiaanse vlag, probeert het opnieuw. Chris Froome rijdt het gat weer dicht.

Krijgen we zo nog een poging van Quintana? Of van Romain Bardet, de Franse hoop?

Kijk, daar wordt eindelijik aangevallen. Fabio Aru probeert het eerst, daarna doet Porte nog een poging. Maar Chris Froome kan volgen. Ook Quintana blijft er nog aan hangen.

Heeft er zo nog iemand een eindschot richting de top?

We hadden nog wat hoop, tegen beter weten in, dat Alberto Contador nog een keer mee zou kunnen doen om de overwinning. Maar hij lijkt nu de groep met de favorieten te moeten laten gaan.

34 jaar, hij lijkt zijn beste tijd gehad te hebben. Jammer.

Wijze woorden van Michael Rasmussen. 'Als je iets anders wil dan een parade voor Team Sky, dan moet er nu aangevallen worden. Ze zullen nooit meer zo onder druk komen te staan als nu.'

Dus...

Jakob Fuglsang rijdt hard die berg op. Hij heeft inmiddels als een voorsprong van een halve minuut op het groepje met de favorieten. Daar houden de concurrenten van Froome zich nog even rustig, op Fabio Aru na, die zojuist in de aanval ging bij pech voor de Sky-kopman.

Slim hoor, die aanval van Jakob Fuglsang, op het moment dat Froome weer kan aansluiten met zijn Sky-knechten.

De eenzame koploper is Warren Barguil, zijn voorsprong is iets minder dan 2 minuten op de groep favorieten. Achter hem zijn Mollema en Bakelants op weg naar de Fransman.

Op het moment dat de hand van Froome omhoog ging, om te melden dat hij materiaalpech had, sprrong Aru weg uit de groep met favorieten.

Mag dat? Zeker. Is het chique? Nee. Anderen voelen dat ook. Zij houden de benen stil.

Dat betekent dat Froome terug kan aansluiten bij de groep favorieten.

Pech voor Chris Froome, hij roept om de ploegwagen. Vooraan versnellen Aru, Quintana en Porte natuurlijk.

Krijgt Froome daar een nieuwe fiets?

Informatie van NOS-journalist Han Kock: Robert Gesink heeft een stabiele breuk in zijn wervelkolom.

Kijk, dat ziet er goed uit. Een aanval van Mollema op de laatste klim. Dat betekent dat hij goede benen moet hebben.

Hij maakt eerst jacht op Gallopin en Bakelants. Gaat hij daarna alleen verder?

Een imponerende aflossing van Sky-renner Michal Kwiatkowski. Kilometers lang leidde hij de achtervolging van de groep favorieten. Nu zakt hij er doorheen.

Gaat Aru of Porte zo de aanval openen op Chris Froome? Nog 35 kilometer tot de streep. Nog zo'n 9 naar de top van de Mont du Chat.

U wilde nog even het profiel van de Mont du Chat? Komt-ie. Ben maar blij dat u voor de televisie zit. Of ergens in de trein met een smartphone in de hand. Want 8,7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,3%, dat is echt voor niemand leuk. Ook niet voor de professionals trouwens.

Dat was het voor Michael Matthews (Sunweb). Hij pakte de punten in de tussensprint en leidde net een paar kilometer de achtervolging naar Jan Bakelants en Tony Gallopin.

Nu is het zaak aan zijn ploeggenoten Geschke en Barguil om het op de laatste klim van de daag te doen.

Uitstekende actie van Bakelants en Gallopin. De Belg en Fransman gingen mee met Michael Matthews naar de streep van de tussensprint. Daar reden ze hard door. Inmiddels hebben ze al meer dan een minuut op het groepje met onder andere Mollema en Barguil.

Slecht nieuws voor de Fransen: Arnaud Démare rijdt op zo'n 30 kilometer achterstand. De kans lijkt klein dat hij nog op tijd binnenkomt.

Terwijl hij de Fransen vorige week nog de eerste sprintzege sinds meer dan 10 jaar bezorgde. Hij reed zelfs even in de groene trui. Maar hij is ziek. Problemen met de spijsvertering, wordt gezegd.

Oké, de Mont du Chat komt zo. Nog 8 kilometer ongeveer. De 'Chat' is een ongelooflijk steile berg. 8,7 kilometer lang, 10,3% gemiddelde stijgingspercentage. Met stukken van 14, 15 procent ook.

Gaan de lichtgewichten daar een aanval doen op de gele trui van Chris Froome? Of dalen daarna de AG2R-renners opnieuw met doodsverachting naar beneden?

We gaan het zo zien.

Dit zien we vaker: na de tussensprint ontstaan er gaten in de kopgroep. Vooralsnog zijn het Tony Gallopin en Jan Bakelants die met z'n tweeën door rijden.

Knappe prestatie van Michael Matthews. De sprinter van Sunweb is op jacht naar de groene trui. Zeker nu Peter Sagan niet meer meedoet groeien de kansen voor de Australiër om de groene trui mee om te hangen in Parijs.

Hij wint de tussensprint en pakt 20 belangrijke punten. In de koninginnerit, na twee bergen van de buitencategorie.

Nooit fijn: wisselen van fiets. Maar Nario Quintana kan niet anders. De Colombiaan wordt tussen de auto's terug naar de groep met favorieten gereden.

Ondertussen heeft Anna van der Breggen de Giro Rosa gewonnen, de vrouwenvariant op de Giro d'Italia. De 27-jarige Nederlandse won in 2015 ook de belangrijkste rittenkoers voor vrouwen.

Nu Michal Kwiatkowski op kop van de groep favorieten het tempo bepaalt wordt de voorsprong van de koplopers snel kleiner. Het was meer dan 6 minuten, maar het is inmiddels weer iets meer dan 4 minuten.

We geven u de namen van de kopgroep: Carlos Betancur (Movistar), Alexis Vuillermoz en Jan Bakelants (AG2R), Warren Barguil, Simon Geschke en Michael Matthews (Sunweb), David Navarro (Cofidis), Jarlinson Pantano en Bauke Mollema (Trek), Tiesj Benoot en Tony Gallopin (Lotto-Soudal) en Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo).

De kopgroep komt aan in het dal. In de achtervolging rijden onder andere Pantano, Navarro en Betancur. Zij zullen zo aansluiten. Daarr ook bij: Michael Matthews. hij wil punten gaan pakken in de tussensprint.

Het wordt een kopgroep van vijf: Barguil, Benoot, Vuillermoz, Roglic en Mollema dus.

Zij zijn bezig aan een lange afdaling. Er wacht nog een berg van de buitencategorie. De Mont du Chat, een klim van 8,7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,3%.

Het peloton, of beter: de groep met favorieten, volgt op zo'n 6 minuten. Nog 80 kiilometer.

Resultaten op de top van de Grand Colombier (km 91):

1. Warren Barguil, 20 pts

2. Tiejs Benoot, 15 punten

Op 20 seconden

3. Alexis Vuillermoz, 12 punten

Op 25 seconden

4. Primoz Roglic, 10 punten

Op 30 seconden.

5. Bauke Mollema, 8 punten

Het peloton is inmiddels ook op de top van de Grand Colombier. Gaan de AG2R-renners weer in de aanval in de afdaling, zooals eerder op de dag?

Warren Barguil pakt de punten voor de bollentrui op de Grand Colombier: 20 stuks. Achter hem komt dus Benoot binnen, die de punten aan de Fransman laat.

Op zo'n 20 seconden volgen onder andere Roglic en Mollema. Gaan zij aansluiten bij de twee koplopers in de afdaling?

Tiesj Benoot, vijfde in de Ronde van Vlaanderen, komt zo met Barguil boven op de Grand Colombier. Dat is knap. De Vlaming is pas 23 jaar oud. Is hij dan ook een ronderenners? Twee jaar geleden werd hij al een keer 5de in de Ronde van Vlaanderen.

Roglic en Mollema zitten daar niet ver achter.

Het lijkt erop dat Bauke Mollema, samen met Primoz Roglic en Jarlinson Pantano, dichter bij de koplopers Warren Barguil en Tiesj Benoot komt.

De groep met favoireten wordt steeds kleiner. Op kop nog steeds hulp voor Romain Bardet. Gaan zij het weer in de afdaling proberen?

Wat gebeurde daar? In de groep met favorieten valt Alberto Contador ineens om. Hij wordt door het publiek weer omhoog geholpen. Het lijkt mee te vallen met zijn blessure.

Op de slopende Grand Colombier wordt het kopgroepje kleiner. Vuillermoz, Pantano, Benoot en Barguil zijn nog over.

Een fikse aderlating voor Chris Froome: zijn belangrijke helper Geraint Thomas moet opgeven met een gebroken sleutelbeen. Hij ging onderuit de afdaling.

Opnieuw pech dus voor Thomas. De Brit viel ook al ongelukkig in de Giro d'Italia, waar hij een gooi wilde doen naar de roze trui.

We geven u ook even de namen van de renners uit de kopgroep: Jan Bakelants, Axel Domont en Alexis Vuillermoz (AG2R-La Mondiale), Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo), Pawel Poljanski (Bora-Hansgrohe), Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) en Warren Barguil (Sunweb).

Zo, dat was een duidelijk signaal van Romain Bardet en zijn ploegmaten. Ze kunnen ook in de afdaling aanvallen. De druk op Froome werd flink opgevoerd. Geraint Thomas ging zelfs onderuit.

Maar de groep met favorieten is weer bij elkaar. We zien Bardet, Froome, Aru, Quintana. We missen onder andere Contador. Volgt er nog een aanval bergop?

Nog iets minder dan 100 kilometer tot de finish.

Nu 8,5 kilometer klimmen op de Grand Colombier. Tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 9,9%. Dat is steil. Heel steil.

De drie AG2R-renners in de kopgroep, gaan die wachten op hun kopman? Want ook Romain Bardet begint zo aan die klim. En heeft hij daar voorsprong op Chris Froome?

Daar liggen Sky-renners. Thomas gevallen? Uit de kop van het peloton rijden onder andere Romain Bardet met een paar ploeggenoten weg in de afdaling.

Zo wordt de druk op Sky opgevoerd door AG2R. Hebben ze speciale banden? Of deze afdaling tientallen keren gereden? Zowel de AG2R-mannen in de kopgroep als in het peloton gaan harder dan de rest.

Imponerende daalkunsten van de AG2R-renners in de kopgroep. Het is Vuillermoz die gas geeft op weg naar de voet van de Grand Colombier.

Achter hem rijden ook Bakelants en Domont hard door.

Gaat AG2R-kopman Bardet op de kop van het peloton dan ook aanvallen in de afdaling?

Resultaten op de top van de Col de la Biche (km 67.5):

1. Primoz Roglic, 20 punten

2. Alexis Vuillermoz, 15

3. Warren Barguil, 12

4. Thibaut Pinot, 10

5. Bauke Mollema, 8

6. Brice Feillu, 6

7. Jan Bakelants, 4

8. Jesus Herrada, 2 pts

Kijk, daar wordt gesprint om de bergpunten op de top van de Col de la Biche. Primoz Roglic komt als eerste boven. Achter hem strijden Bauke Mollema en Thibaut Pinot om de tweede plek.

We geven u zo de uitkomst van de aankomst op de top. Gaan de klimmers door? Of komt de groep weer bij elkaar.

Op onderstaand filmpje van NRC-journalist Dennis Meinema is te zien met hoe Robert Gesink zich veel moeite op de brancard probeert te hijsen. Hij wordt op dit moment onderzocht aan zijn rug.

Door het beulswerk op kop van het peloton door Laurens ten Dam wordt de voorsprong van de kopgroep groter. In het peloton wordt het tempo gemaakt door Christian Knees. De Duitser verliest het nu dus van Ten Dam.

De voorsprong loopt op naar 4,5 minuut. Nog 4 kilometer tot de top, nog 118 tot de finish.

Dit hadden we niet verwacht: Thomas De Gendt die al zo vroeg op de klim moet lossen.

Wel mooi: Laurens ten Dam, de veteraan, de vedette, die de kopgroep meesleurt die Col de la Biche op.

Wat gaan de klassementsrenners doen op deze eerste klim? We zijn benieuwd: vooralsnog bepaalt Sky soeverein het tempo op de kop van het peloton.

We verwachten chaos in de kopgroep. Steile bult namelijk, die Col de la Biche. We geven u zo de namen van de beste klimmers. Dat zal over een paar kilometer duidelijk zijn.

Daar komt de eerste col van de buitencategorie: de Col de la Biche - 10,5 km lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 9%.

Hier zal de kopgroep uitgedund worden. Wie gaat er voor de punten op de top: Thibaut Pinot bijvoorbeeld, of Thomas De Gendt?

Er komen nog vier renners aansluiten bij de kopgroep. Maar dat ging niet vanzelf. Axel Domont (AG2R), Vegard Stake Laengen (UAE), Thomas Voeckler (Direct Energie) en Brice Feillu (Fortuneo) moeten alles geven om het gat te dichten.

Sky controleert ondertussen rustig op de kop van het peloton. Achterstand: 3,5 minuut. Nog af te leggen: 135 kilometer.

We zien Robert Gesink niet vallen, maar wel het van pijn verbeten gezicht. Normaal stapt hij zo snel mogelijk op zijn fiets, maar hij heeft veel tijd nodig om te bekomen van de val.

En paar minuten later volgde het nieuws: abandon Gesink. Ook Manuel Mori moest opgeven na de valpartij. Beide renners werden, zo meldt de Tourorganisatie, per ambulance afgevoerd naar een ziekenhuis.

Het publiek langs de weg zorgt voor gevaarlijke situaties. Het staat sinds vorig jaar in het wielergeheugen gegrift: Chris Froome die ongemakkelijk op zijn klikschoentjes de Mont Ventoux op rent. Paniek in zijn ogen; verlies ik hier de Tour?

Het was veel te druk op de Ventoux, omdat de etappe was ingekort vanwege te harde wind. Niet alleen de renners raakten in de verdrukking, ook de motoren, volgwagens en toeschouwers. 'Dat nooit weer', aldus Vincent Journdain, verantwoordelijk voor de veiligheid op en langs het parcours.

Kan er niet wat harder worden opgetreden tegen het publiek? 'Vergeet niet dat er geen sport is, waar supporters zo dicht op hun helden kunnen staan', verdedigt Jourdain zich. 'Gratis, dat ook nog. Als we van voet tot top van een berg hekken neer zouden zetten wat logistiek onmogelijk is haal je een deel van de charme weg.'

Het is nog ver naar Chambéry. Er is wel al een grote kopgroep vertrokken. Daar zien we onder andere Laurens ten Dam op kop fietsen. Ook Bauke Mollema zit in die groep. Is hij daar als springplank voor Alberto Contador? Of gaat hij voor de etappe?

De namen van de kopgroep (voorsprong: 2 minuten):
38 riders in the leadJan Bakelants, Axel Domont en Alexis Vuillermoz (AG2R-La Mondiale), Jesus Herrada en Carlos Betancur (Movistar), Bauke Mollema en Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo), Alessandro De Marchi en Amaël Moinard (BMC), Bakhtiar Kozhatayev en Alexey Lutsenko (Astana), Kristjian Durasek en Vegard Stake Laengen (UAE), Thibaut Pinot (FDJ), Michael Albasini (Orica-Scott), Zdenek Stybar (Quick-Step Floors), Pawel Poljanski (Bora-Hansgrohe), Robert Kiserlovski en Tiago Machado (Katusha-Alpecin), Thomas De Gendt, Tony Gallopin and Tim Wellens (Lotto-Soudal), Michael Matthews, Nikias Arndt, Warren Barguil, Simon Geschke en Laurens ten Dam (Sunweb), Nicolas Edet and Dani Navarro (Cofidis), Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo), Thomas Voeckler (Direct Energie), Pierre Rolland en Dylan Van Baarle (Cannondale-Drapac), Javier Moreno (Bahrain-Merida), Brice Feillu, Pierre-Luc Périchon en Eduardo Sepulveda (Fortuneo-Oscaro)

Het Tourpeloton heeft zich kort voor 12 uur in gang gezet voor een etappe die het stempel koninginnenrit heeft gekregen. Als de renners er vanaf de start invliegen dreigen er onder de niet-klimmers zware klappen te vallen. Het gaat meteen omhoog, naar de top van de Côte des Neyrolles, en het wordt nooit vlak.

In totaal liggen er tussen Nantua en Chambéry zeven hellingen te wachten met de afschrikwekkende Mont du Chat als laatste. Daarna volgt nog een spectaculaire afdaling naar de finish. Het geel is in handen van de Brit Chris Froome. Zondag wordt duidelijk wie zijn grote concurrenten zijn.

De finish is voorzien rond 17.00 uur.

Beeld VK

Aike Visbeek, ploegleider van Sunweb, denkt dat zondag na de negende etappe van de Tour veel duidelijk is over de podiumbezetting over twee weken in Parijs. 'Op dagen als deze verwacht iedereen vaak het grootste vuurwerk, en dan gebeurt er weinig. Maar ik denk toch dat we vandaag zullen zien wie er op het podium in Parijs gaan komen. Zeker is dat Fabio Aru zijn 'move' moet maken, met de Mont du Chat in de finale. Tijdens de Dauphiné heeft hij aangetoond dat die berg hem ligt', aldus Visbeek, die een rol verwacht van zijn renners Warren Barguil, Laurens ten Dam en Simon Geschke in een vroege ontsnapping. 'Het zal een hard gevecht worden om erin te komen, want dat wil iedereen.'

Maar in de strijd tussen de klassementsrenners rekent Visbeek dus op Aru. 'Het is de ideale kans om Chris Froome op achterstand te rijden. Astana is de ploeg die het Sky moeilijk kan maken. Hoe? Door bruggenhoofden te hebben na de Grand Colombier, renners die vooruit rijden en in de vallei naar het colletje van vierde categorie en aansluitend de Mont du Chat dan Aru kunnen gangmaken.'

Dat was het alweer voor Robert Gesink. We zagen hem voorover gebogen staan na een harde valpartij. Niet veel later kwam het nieuws: abandon.

Hij moest zelfs de ambulance in. We zullen u zo snel mogelijk laten weten hoe het is met de Nederlander.

Gisteren sprak verslaggever Rob Gollin in Frankrijk nog met Gesink. 'Als je tweede wordt, kun je uiteindelijk niet tevreden zijn. Maar er zijn nog kansen genoeg. Met het niveau zit het goed.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden