Teruglezen etappe 17 - Lotto-Jumbo-ploegleider: 'Roglic deze Tour zo ontspannen'

De Sloveen Primoz Roglic heeft zijn ploeg LottoNL-Jumbo woensdag de ritzege bezorgd in de Tour de France. Roglic soleerde naar de winst in de zeventiende etappe, een loodzware Alpenrit met aankomst in skidomein Serre Chevalier Volg het laatste nieuws en etappeverslag in ons liveblog.

Primoz Roglic in actie op de Galibier Beeld anp
Primoz Roglic in actie op de GalibierBeeld anp

En dan nog even stand in de andere klassementen van deze Tour.

Puntenklassement:
1. Matthews (Aus) 364
2. Greipel (Dui) 204
3. Kristoff (Noo) 158

Bergklassement:
1. Barguil (Fra) 129
2. Roglic (Slv) 80
3. De Gendt (Bel) 61
4. Mollema 37

Jongerenklassement:
1. Yates (GBr) 73.31.33
2. Meintjes (ZAf) op 2.28
3. Buchmann (Dui) 22.59

Uitstekend plan, maar het schortte aan de uitvoering. Alberto Contador zocht vandaag de aanval tijdens de loodzware bergetappe – vergeefs, maar gedurfd, vindt zijn ploegleider Steven de Jongh. 'Je hebt er ook 'ballen' voor nodig, om zoiets te doen.'

'Alberto wilde dolgraag deze etappe winnen, maar had uiteindelijk niet de benen om Roglic te volgen. Het plan op zich was super.'

Een geëmotioneerde Lotto-Jumbo-ploegleider Marijn Zeeman moest zoeken naar woorden vlak na de finish. Voor de camera's van de NOS: 'Geweldig, geweldig, geweldig. We hebben wat klappen gekregen deze Tour.'

Daarmee doelde Zeeman op het uitvallen van Robert Gesink en George Bennett. Dat Roglic de bergetappe won, kon Zeeman bijna niet geloven. 'Hij is pas een jaar bij de ploeg. Maar hij slurpt alles op. Hij is als schansspringer olympische sporter geweest, dus hij wil graag. En deze Tour is hij zo ontspannen.'

Chris Froome kwam vandaag eigenlijk niet in de problemen. Enige misschien dat Mikel Landa nog sterker leek dan zijn kopman.

De nieuwe top-3:
1. Chris Froome (SKY)
2. Rigoberto Uran (Cannondale) +27
3. Romain Bardet (AG2R) +27

De Italiaan Fabio Aru valt uit de top 3. Hij verliest zo'n 25 seconden op zijn concurrenten. Romain Bardet en Rigoberto Uran stijgen naar plek twee en drie.

En we buigen voor Primoz Roglic, de Sloveen in dienst van Lotto-Jumbo. Hij was gewoon de sterkste van de dag. Op de legendarische Galibier reed hij onder andere Alberto Contador er af.

In een mooie solo pakt hij nu de etappeoverwinning waar hij en zijn ploeg al zo lang op wachten.

Het is in een streep naar de finish. De tweede plek lonkt voor Bardet, de derde plek voor Uran.

Morgen nog een zware bergrit. Kan Aru daar nog tijd goedmaken?

Het is nu eigenlijk vooral de vraag: hoeveel tijd gaat Aru verliezen op zijn concurrenten?

Dat ziet er goed uit voor Roglic: zijn voorsprong schommelt zo rond de 1 minuut en 20 seconden.

Voor Aru ziet het er niet goed uit: zijn concurrentene rijden kop over kop om zoveel mogelijk tijd te pakken op de Italiaan.

Fabio Aru probeert weer aan te sluiten bij de groep favorieten. Samen met onder andere Louis Meintjes.

Maar Froome, Bardet en Uran zijn niet van plan de Italiaan, die tweede staat in het klassement, terug te laten komen.

Fabio Aru zal alles op alles zetten om weer terug te kunnen komen bij de groep met zijn concurrenten. Want de laatste paar honderd meter kon hij het tempo van Froome, Uran, Bardet en Landa niet volgen.

Het is nu afdalen richting de finish. 25 kilometer.

En schreven we: deze voorsprong is genoeg voor Roglic om voor de winist te fietsen. Dat denken we nog steeds, maar in de achtervolging wordt er hard gereden.

Indrukwekkend is Primoz Roglic. De pure concentratie in de ogen. Links, rechts, links, rechts. Naar de top.

Hij lijkt op weg naar de etappezege, als hij in de afdaling geen fouten maakt.

Tot drie keer toe moet Fabio Aru nu lossen. De eerste twee keer kon hij op karakter het gat nog dichtrijden. Is deze versnelling, op zo'n 2,5 kilometer van de top, dan de genadeslag voor de Italiaan?

Hij weet zich nog een keer terug te vechten tot de groep favorieten.

Romain Bardet probeert het. Op weg naar zijn landgenoot Barguil.

Het gat wordt dichtgereden door Chris Froome, met zijn kenmerkende lichte verzetje.

Fabio Aru kan het tempo niet bijhouden, maar komt toch weer terug in de groep met favorieten.

Duidelijk: als Mikel Landa op kop gaat rijden voor zijn kopman Froome, dan gaat het hard. Zo hard dat onder andere de bolletjestruidrager Warren Barguil moet lossen.

En dacht Quick Step-klassementsrernner Dan Martin dat hij wat tijd kon pakken? Nee hoor, ook dat gat rijdt Landa dicht.

En toch Primoz Roglic nu alleen op de Galibier. Gaat hij voor succes zorgen voor de Nederlandse Lotto-Jumbo-ploeg?

Vooralsnog kunnen Pauwels en Contador niet volgen.

Alberto Contador neemt voorlopig niet over. Hij laat het zelfs over aan Roglic om het gat te dichten.

Is het bluffen? Of is de Spanjaard leeg?

Serge Pauwels gaat alleen. Maar kan hij weg blijven? Of komt de rest van de kopgroep nog terug? Nu Roglic op kop rijdt wel.

Op zo'n 10 kilometer van de top van de Galibier is het Roglic die aanval op aanval probeert. Voorlopig krijgt hij zijn medevluchters er niet af.

We kijken naar de drie koplopers: Contador, Roglic en Pauwels. Wie daar de beste benen heeft? Durven we niet te zeggen.

Het lijkt Roglic, die probeert zijn medevluchters af te schudden.

Op ruim drie minuten rijdt het peloton. Wie zit daar met plannen?

De aanval op de Galibier komt van Primoz Roglic, de man van LottoNL-Jumbo. Met hem mee springen Serge Pauwels en Alberto Contador.

De Spanjaard moet wel. Want zijn ploeggenoot Bauke Mollema heeft beulswerk verricht voor zijn kopman.

Ook de eerste kilometers van de klim is het Bauke Mollema die de kopgroep aanvoert. Dat gaat hij niet all 17,7 kilometer volhouden. Zeker niet gelet op het gemiddelde stijgingspercentage van 6,9%.

Zo, dat was even een 12 kilometer lang beuken door Bauke Mollema. Hij leidde de kopgroep naar de top van de Telégraphe. Nu is het een klein stukje dalen richting de voet van de Galibier.

Gaat Contador daar dan alleen?

We geven u nogmaals de namen van de kopgroep:

Bauke Mollema en Alberto Contador (Trek-Segafredo), Brice Feillu, (Fortuneo-Oscaro), Serge Pauwels (Dimension Data), Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Daniel Navarro (Cofidis), Matthias Frank (Ag2r), Primoz Roglic (Lotto-Jumbo), Amaël Moinard (BMC), Darwin Atapuma (UAE) en Ondrej Cink (Bahrein).

Het bekende beeld: Michal Kwiatkowski, Mikel Nieve en Mikel Landa in hun witte Sky-truitjes op de kop van de groep favorieten. Daarachter Chris Froome, een beetje scheef op zijn fiets.

Demotiverend voor de concurrenten van de Brit. Een aanval lijkt hier weinig zin te hebben.

Schokschouderend van links naar rechts, de mond inmiddels open van de uitputting. Maar Mollema geeft niet op. Hij blijft de kopgroep aanvoeren met een hoog tempo.

De Sky-trein komt bijna niet dichterbij. En dat is knap. De benen moeten goed zijn. Kan Contador het straks dan ook afmaken?

De Spanjaard is in bloedvorm, dat kan niet anders. Hij verliest een seconde of 20, 25 en kan snel weer aansluiten in kopgroep.

De voorsprong blijft zo'n 3 minuten en 45 seconden op de groep met de geletruidrager en de rest van de favorieten.

Dat is jammer: pech voor Alberto Contador. Hij stapt af en wacht op de ploegwagen van Trek. Terwijl Bauke Mollema net lekker op dreef was.

Gaat de kopgroep even wachten? Of denken ze: als we voor de etappeoverwinning willen gaan, dan kunnen we beter zonder de Spanjaard.

Ook mooi. Bauke Mollema doet vandaag niet mee voor de overwinning. Nee, de Groninger rijdt nu volledig in dienst van zijn kopman Contador.

Hij gaat volle gas op de Col du Telégraphe - Col du Galbier, de opeenvolging van twee zware beklimmingen.

De eerste 11,9 kilometer à 7,1%, niet lang daarna 11,7 kilometer à 6,9%. Een korte afdaling daartussen.

De voorsprong van de kopgroep groeit iets. Richting de 4 minuten gaat het nu.

Waarom de mannen van UAE ook op kop rijden, terwijl Chris Froome in het geel rijdt? Tja, Louis Meintjes vreest voor z'n positie in de top 10. Die is ook wat waard in de Tour de France.

Door het werk van Jarlinson Pantano, de knecht van Alberto Contador, blijft de voorsprong van de kopgroep op zo'n 3 minuten hangen. Het peloton wordt al een tijd lang aangevoerd door Kirijenka, de Wit-Rus.

Marcel Kittel is hard gevallen vandaag en moet nu afstappen. Hij reed daarna nog door in zijn groene trui, aan alle kanten gescheurd.

Een einde dat niet past bij de Tour van de Duitser, die oppermachtig was in de massasprints. Zonde. Kittel sprintte een aantal keer zo hard dat het leek alsof zijn concurrenten gewoon een niveau lager reden. Hij kon wel vijf overwinningen bijschrijven.

De groene trui komt morgen om de schouders van Michael Matthews, de sprinter van Sunweb.

En de koplopers zijn weer samen. Dus De Gendt en Navarro sluiten aan in de groep Contador-Mollema, zo zullen we ze maar noemen.

Hun voorsprong: 3 minuten en 10 seconden op het peloton.

Nog 90 kilometer.

Op de top van de Croix de Fer passseren eerst Navarro en De Gendt. Op zo'n 30 seconden daar achter rijdt een grote groep met daarin de drie Trek-mannen Alberto Contador, Jarlinson Pantano en Bauke Mollema.

De Gendt pakt punten in de strijd voor de bolletjestrui, maar vormt nog geen gevaar voor Warren Barguil.

Iets onder de top van de Croix de Fer moet Michael Matthews zijn medevluchters laten gaan. Navarro en De Gendt zijn met z'n tweeën.

Daniel Navarro sluit aan bij de twee koplopers. En we krijgen ondertussen het bericht dat Thibaut Pinot (FDJ) is afgestapt.

De Fransman ging voor het klassement in de Giro d'Italia en was naar het thuisland Frankrijk gekomen voor een etappe. Maar de Fransman kwam niet in vorm. Sterker nog: hij leek alleen maar slechter worden.

Nu is hij dus 'abandon'.

En daar is de tweede knecht die kopwerk kan door voor Contador. Het is de Colombiaan Jarlinson Pantano, die vorig jaar nog een mooie etappe won.

Hij trekt door en schroeft het tempo op. Gaan zij op jacht naar de twee koplopers De Gendt en Matthews?

De eerste Trek-renner die zich terug laat zakken op de Croix de Fer is de Oostenrijker Michael Gogl. Hij rijdt het gat met de grote groep achtervolgers dicht.

Gogle staat volledig geparkeerd, zoals dat heet. Alles gegeven.

Alberto Contador is in een ruk bijna naar de grote groep koplopers gereden. Daarvoor rijden nog wel Thomas De Gendt en Michael Matthwes.

Chapeau. Een van de grootste renners van zijn generatie. Meervoudig rondewinnaar. Altijd in de aanval.

undefined

In de grote groep, net achter de twee eenzame vluchter Matthews en De Gendt, zitten drie helpers van Contador. Michael Gogl, Jarlinson Pantano en Bauke Mollema kunnen de Spanjaard straks helpen.

Doen ze dag nog in de klim? Of gaan ze samenwerken in de afdaling?

Er wordt hard gereden door de Sky-renners. Achteraan moeten veel mannen lossen. Het clubje met klimmers wordt snel kleiner.

De voorsprong van Contador op die groep favorieten wordt snel groter. Het is al zo'n 1,5 minuut.

Alberto Contador gaat nu toch maar in z'n eentje. Quintana kan het tempo gewoonweg niet volgen. Dat moet Contador vertrouwen geven. Hij gaat nog een keer op de pedalen staan. Nog zeker 17 kilometer tot de top.

Terwijl Quintana moet lossen, blikt Contador achterom. Hij roept zijn Colombiaanse concurrent - en nu vriend - weer bij zich. Met een fikse armzwaai. 'Vamanos.'

Met z'n tweeën werken ze goed samen.

We schreven het al: Contador, die gaat iets proberen. Hij heeft een aanval geplaatst. Kijken of hij wel de ruimte krijgt van de Sky-trein. Zijn achterstand in algemeen klassement 7 minuten en 10 seconden. Geen gevaar dus.

Maar hij krijgt wel zo'n 30 seconden. Ook Quintana is weer mee.

Nairo Quintana krijgt geen ruimte van de Sky-ploeg. Hij wordt vrij snel weer teruggehaald. Door Luke Rowe, de hardrijder in dienst van Froome.

We dachten misschien Contador, maar Nairo Quintana valt aan op de Croix de Fer. Zijn achterstand in het algemeen klassement: 6 minuten en 16 seconden.

Terwijl dat gebeurt, moet Marcel Kittel lossen. Het ziet er niet goed uit: fikse schaafwonden zijn te zien bij de Duitser.

Na de tussensprint zijn Thomas De Gendt en Michael Matthews met z'n tweeën doorgegaan. Hun voorsprong op de grote kopgroep is twee minuten.

En daar is de Col de la Croix de Fer. Een slopende klim, buitencategorie. 24 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,2 procent. Dat lijkt niet veel, maar dat komt vooral door het kleine stukje dalen dat er ook in zit.

Gaat er nog iemand aanvallen uit het peloton? Alberto Contador misschien?

Marcel Sieberg gaat woensdag niet meer van start in de Tour de France. De Duitse wielrenner van Lotto Soudal heeft maag- en darmproblemen, meldt hij op Twitter. 'Het is jammer dat ik de Tour moet verlaten zo dichtbij Parijs. Ik wil de hele Lotto Soudal-familie bedanken voor drie mooie weken', schrijft hij.

Sieberg, een belangrijke knecht voor zijn landgenoot André Greipel, is na Tim Wellens de tweede renner van Lotto Soudal die opgeeft tijdens deze Tour.

Het kan ook niet altijd meezitten: Warren Barguil, de drager van de bolletjestrui, was betrokken bij een valpartij aan het begin van deze etappe. Dus hij doet niet mee om de punten bovenop de bergen vandaag.

Met nog nog zo'n 135 kilometer te gaan is de situatie nu zo. Twee koplopers: Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) en Michael Matthews (Sunweb). Daarachter een grote groep sterke renners.

Hun namen:

Cyril Gautier and Mathias Frank (AG2R-La Mondiale), Jonathan Castroviejo en Jesus Herrada (Movistar), Michael Gogl, Jarlinson Pantano and Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Amaël Moinard, Nicolas Roche en Danilo Wyss (BMC), Darwin Atapuma en Ben Swift (UAE), Rudy Molard (FDJ), Esteban Chaves (Orica-Scott), Serge Pauwels (Dimension Data), Pawel Poljanski (Bora-Hansgrohe), Robert Kiserlovski (Katusha-Alpecin), Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Simon Geschke en Albert Timmer (Sunweb), Nicolas Edet en Dani Navarro (Cofidis), Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo), Thomas Voeckler en Sylvain Chavanel (Direct Energie), Alberto Bettiol en Dylan van Baarle (Cannondale-Drapac), Ondrej Cink (Bahrain-Merida), Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert), Brice Feillu en Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Oscaro).

Het peloton volgt op zo'n vijf minuten.

Bij sommige andere wielerronden staan aan de finish al tourmisters om de winnaar te fêteren. Staat zoiets de Tour de France ook te wachten? Laurence, Marie Alexie en Jessica kunnen het zich nauwelijks voorstellen.

Wielerverslaggever Rob Gollin keek rond bij de finish: 'Vraag de drie donkerharigen in Puy-le-Velay naar hun functie en ze zullen zich niet filles du Tour, maar hostessen noemen. Al uren voor de start staan ze in het paviljoen op gympen, in shorts en geel T-shirt de gasten van de sponsor op te wachten. Ze plaatsen koffiebekers en koekjes op tafel. Ze delen petjes uit. Ze gaan voor bezoekers op de foto met de mascotte en met wielerlegende Raymond Poulidor die elke dag als ambassadeur voor LCL op een stoeltje plaatsneemt.

'Een agentschap is verantwoordelijk voor de selectie. Het aantal aanmeldingen is een honderdvoud van de mogelijkheden. Het was niet alleen haar foto die telde, zegt Laurence. Ze werd uitputtend ondervraagd. Was ze stressbestendig? Kon ze het fysiek wel aan? Kon ze onder alle omstandigheden beleefd blijven?

'Intussen is de Parisienne hostess bij Roland-Garros, de 24 uur van Le Mans, op modeshows. Maar de Tour is haar het liefst. 'Die sfeer tref je nergens aan. Het zijn lange dagen, zes uur op, meestal na zessen in het hotel. Je ontmoet interessante mensen, je ontmoet vervelende mensen. Ik ben altijd een beetje verdrietig als het voorbij is.'

Quote

Vraag de drie donkerharigen in Puy-le-Velay naar hun functie en ze zullen zich niet filles du Tour, maar hostessen noemen

29 punten nog maar is het verschil tussen Matthews en groene-truidrager Kittel. De ploeg van Matthews blaakt van vertrouwen. 'We gaan ze de komende dagen pijn doen waar het kan.'

'Yes?' Heel even is er nog twijfel bij Michael Matthews. Het verschil met Edvald Boasson Hagen op de finishlijn is klein geweest, hij durft nog niet te juichen. Maar dan, een paar seconden later, volgt in de straten van Romans-sur-Isère, een oerkreet: 'Yesssss!!' De Australiër heeft zijn tweede Tourzege behaald, de derde al voor zijn ploeg. En misschien nog wel belangrijker: de groene trui van Marcel Kittel is in zicht gekomen.

Een dag eerder, op de rustdag, zaten ze nog in het hetzelfde hotel, de ploegen van Sunweb en Quick-Step, de werkgever van Kittel. Ploegleider Aike Visbeek van Sunweb: 'Je kijkt toch met een schuin oog hoe ze ervoor staan. 'sNachts werden we wakker van iemand die aan het overgeven was. Dat bleek Philippe Gilbert te zijn. Toen dacht ik al: mwoah, die zullen niet vrolijk opstaan.'

In de zestiende etappe, door de uiteinden van het Centraal Massief, wordt al snel duidelijk dat het de ouverture was voor meer onheil. Als Kittel het op de eerste beklimming van de dag moeilijk krijgt, geven de negen man van Sunweb vol gas. Heel even komt de Duitser nog bij, daarna moet hij definitief afhaken.

Spannende eindstrijd tussen sprintgiganten is op handen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden