Teruglezen etappe 16 - Matthews: 'Tweede zege altijd het moeilijkst'

Sunweb-sprinter Michael Matthews heeft zijn tweede etappe gewonnen in de zware etappe met veel wind. Hij bleef John Degenkolb en Edvald Boasson Hagen net voor. Lees het liveblog hieronder terug. Ook de laatste reacties vindt u in het liveblog.

Michael Matthews heeft zijn tweede etappe gewonnen Beeld null
Michael Matthews heeft zijn tweede etappe gewonnen

Ploeggenoot Laurens ten Dam reageert opgetogen op de etappewinst van Matthews. 'Ik kreeg kippenvel toen ik hoorde dat Michael had gewonnen. Vanavond weer champagne. En bier!'

Ramon Sinkeldam: 'We konden voor deze etappe wel tien scenario's bedenken van wat er kon gebeuren. Er was veel mogelijk. Het eerste plan was om direct na de start tijdens de eerste klim met een aantal renners weg te rijden. Dat lukte, want Michael, Simon Geschke en ik zaten in een groep van vijftien. Maar Daniel Martin reed het gat dicht. Toen wisten we dat het Quick-Step tegen ons zou zijn vandaag.'

Het was een slechte dag voor Dan Martin en Louis Meintjes. Zij verloren tijd in het algemeen klassement. Dat ziet er nu zo uit:

1. Chris Froome (Team Sky) 68:18:36"
2. Fabio Aru (Astana Pro Team) +18"
3. Romain Bardet (AG2R La Mondiale) +23"
4. Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac) +29"
5. Mikel Landa (Team Sky) +1:17"
6. Simon Yates (Orica-Scott) +2:02"
7. Daniel Martin (Quick-Step Floors) +2:03"
8. Louis Meintjes (UAE Team Emirates) +6:00"
9. Damiano Caruso (BMC Racing Team) +6:05"
10. Nairo Quintana (Movistar Team) +6:16"

De tweede etappe winnen is misschien wel het moeilijkste, zei Michael Matthews vlak na de finish in Romans-sur-Sière. 'Normaal kan ik er wel een winnen in de Tour de France. En nu zelfs twee etappes in drie dagen, dat is onbeschrijfelijk.'

Het oorspronkelijke doel was om in de ontsnapping mee te zijn, aldus Matthews. 'Maar dat liet Quick Step niet gebeuren. Maar toen ik hoorde dat Marcel Kittel achterstand had, besloten we als ploeg de druk op te voeren. En toen hoorde we dat de voorsprong al 1 minuut was. Toen zijn we volle gas gegaan.'

Hij deed goede zaken in het klassement om de groene trui. Matthews pakte 20 punten in de tussensprint. En nog 30 in de eindsprint. In het klassement om de groene trui staat hij nu nog maar 29 punten achter.

Beloning na werken voor Sunweb. Vanaf de eerste berg hebben de teamgenoten van Matthews veel werk verricht om in ieder geval Marcel Kittel en Dylan Groenewegen op achterstand te rijden.

Hoe minder sprinters, hoe beter. En dat bleek. In de eindsprint, aangetrokken door Greg Van Avermaet, was het Matthews met de beste timing. Degenkolb werd weer tweede. De derde plek was voor Boasson Hagen.

Matthews? Degenkolb? Of Boasson Hagen?

We weten het niet. We zeggen het zo. Het is wachten op de fotofinish.

Op naar de sprint. Een sprint zonder Marcel Kittel. Dus kansen voor Degenkolb en Matthews, de sterkste sprinters uit die eerste groep. Misschien Boasson Hagen?

En ook: Greg Van Avermaet kan aardig finishen. We zijn benieuwd. Geven u zo de uitslag.

We schreven: Mikel Landa gelost. Maar: Landa zit er nog gewoon bij. Voorlopig zijn het Louis Meintjes en Dan Martin die moetne vrezen voor hun plek in het klassement.

André Greipel moet lossen, Alexandre Kristoff moet lossen. Kansen stijgen voor Matthews en Degenkolb.

Gaat het nog een keer breken?

En toch: het peloton breekt. Met daarbij in ieder geval Chris Froome, Fabio Aru, Rigoberto Uran en Romain Bardet. En ook: Michael Matthews.

Het lijkt erop dat Dan Martin er niet bij zit. We geven u zo een overzicht.

Van alle klassementsrenners zit de geletruidrager Chris Froome het best gepositioneerd. Gaan er verschillen gemaakt worden?

Nog 17,5 kilometer.

Het heeft even geduurd, maar daar zijn ook de AG2R-kleuren van Romain Bardet vooraan het peloton. Gaan zij zo nog iets proberen?

Lees vooral ook even dit verhaal van Rob Gollin en Iwan Tol, onze wielerverslaggever in Frankrijk: Frankrijk heeft weer wielrenners die kunnen meedoen voor het klassement. Romain Bardet staat op 23 seconden van het geel. Warren Barguil, die andere Franse aas, wil wel een handje toesteken. 'Romain het geel en ik de ritzege.'

Nog even geen waaiers. Maar de wind blijft een gevaar. Dat is te zien aan het dringen voorin het peloton. Nog 10 kilometer wind mee, daarna komt de wind weer van opzij.

We houden u op de hoogte.

En daar een plaagstoot van Trek: De Kort, Degenkolb en Contador geven even gas tegen de wind in. Maar ze krijgen geen hulp. Met nog 35 kilometer is dus de eerste aanval geweest.

Wie is de volgende?

Valpartij in het peloton. Serge Pauwels ligt op de grond. Het lijkt mee te vallen. Komt hij nog terug bij het peloton?

Het gaat hard in het peloton. Waar nu ook de ploegen van de klassementsrenners zich voorin gaan melden. Ze zijn allemaal bang voor de wind, die straks vol op de zijkant komt te staan.

Hop, daar zijn de 20 punten voor Michael Matthews in de tussensprint. Het werk van zijn Sunweb-ploeg is dus niet voor niets geweest.

De achterstand van de Australiër op groenetruidrager Marcel Kittel wordt steeds kleiner. Kan hij straks op de finishlijn nog meer punten pakken op de Duitser? Of wordt het peloton al eerder uit elkaar gereden.

Mocht het tot waaiers komen, hieronder nog een keer een uitlegfilmpje. Want waar de wielerliefhebber bij het woord 'waaiers' begint te watertanden, zal de leek denken: 'waar heb je het over'?

En daar is Nacer Bouhanni terug bij het peloton. Heeft deze actie hem niet te veel kracht gekost? Hoe dan ook: chapeau, zoals de Fransen zeggen.

Beuken tegen de wind: eerst Edet, nu Lemoine. De Cofidis-knechten van Nacer Bouhanni. De Franse sprinter liet het er niet bij zitten en probeert de oversteek te maken van de achterste groep naar het peloton.

Hun achterstand is nog 30 seconden.

Het is wachten op de open stukken. Daar waait het hard, horen we. Dat betekent dat het ook van de klassementsrenners opletten is.

Zonde, George Bennett heeft op moeten geven. De sympathieke klassementsrenner van Lotto-Jumbo reed met de besten mee bergop, maar ris ziek.

Hij ging vandaag nog wel van start, maar zijn achterstand liep al snel op.

De voorsprong van het peloton is uitgelopen tot drie minuten. Het beeld blijft hetzelfde: Sunweb op kop.

Met nog 100 kilometer te gaan lijkt het einde verhaal voor Groenewegen en Kittel. Hun achterstand is zo'n 2 minuten. Dat gaat 'm niet meer worden, gokken wij.

Dan kijken we vooruit: de tussensprint ligt op zo'n 35 kilometer van de streep. Daar wil Michael Matthews alvast punten sprokkelen. En dan zullen de anderer sprintersploegen ook hun werk gaan verrichten om de boel bij elkaar te houden.

Maar of dat gaat lukken? We horen via verschillende kanalen dat er veel wind staat. Van de zijkant en tegen. Dat betekent dat het peloton wellicht nogmaals zou kunnen breken.

Er zijn geen koplopers meer. Alleen een peloton dat wordt aangevoerd door de zwart-witte pakjes van Sunweb. De baarden van Simon Geschke en Laurens ten Dam zien we bijvoorbeeld.

En rijdt Thomas De Gendt daar nu ook mee? Jazeker, ook André Greipel zit in het peloton. Die weet ook: een sprint zonder Kittel, Groenewegen en Bouhanni wordt ineens kansrijk voor de Duitser.

'Papa, heb je gewonnen', vragen de kinderen van Bauke Mollema vaak als hij terug komt van een wedstrijd. Het antwoord is meestal 'nee'. Maar zondag won hij wel, na een schitterende solo in de Tour de France.

En zijn kinderen keken mee. Ontroerende beelden, vertederend ook. Kijkt u mee?

Dat ziet er niet goed uit voor de groep met Marcel Kittel en Dylan Groenewegen. Hun achterstand loopt op tot meer dan een minuut, terwijl de ploegen van andere sprinters hard blijven doorrijden in het peloton.

Ook op kop: Stephen Cummings, die het werk opknapt voor zijn sprinter Boasson Hagen (Dimension Data).

De koplopers zijn bijna weer teruggehaald.

Zagen we daar nou Tom Leezer ook rijden in de achtervolgende groep met Marcel Kittel? Dat zou betekenen dat zijn kopman, Dylan Groenewegen, ook op achterstand rijdt.

Dat terwijl Groenewegen voorafgaand aan de etappe vandaag liet optekenen: 'Ik heb nog wel redelijke benen, ben nog redelijk fris. Ik wil graag nog eens de strijd met Marcel Kittel aangaan. Hij is beter dan ooit, maar ook hij kan een keer een foutje maken. Maar ik moet natuurlijk eerst Parijs zien te halen. Ik ben in ieder geval nog niet in de problemen geweest. Misschien komt dat nog, maar ik hoop het niet. ik weet in ieder geval dat ik ten opzichte van vorig jaar meer power over heb voor in de sprint.'

Er staat veel wind: dus slecht nieuws voor de mannen die in de groep achter het peloton zitten. Want Sunweb rijdt hard op kop, zodat groenetruidrager Marcel Kittel niet terug kan komen.

Sunweb rijdt voor Michael Matthews, die op jacht is naar de punten in het klassement voor de groene trui.

Krijgen we later op de dag ook nog aanvallen van klassementsrenners? Die de concurrenten willen verrassen op de open stukken, waar ook veel wind staat.

Er zijn vijf koplopers die zo'n driekwarrt minuten voorsprong krijgen. WE geven u de namen: Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Thomas Degand (Wanty-Groupe Gobert), Sylvain Chavanel (Direct Energie), Daryl Impey (Orica-Scott) en Nicolas Edet (Cofidis).

Philippe Gilbert gaat niet meer van start. De winnaar van onder andere de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race werd maandag ziek op de rustdag. De Belg van Quick-Step stond in zijn achtste Tour op de 79e plaats in het algemeen klassement. Zijn beste resultaat zette hij zaterdag in de rit naar Rodez neer, toen hij vierde werd.

Vandaag vindt de etappe vanuit het Centraal-Massief richting het oosten plaats, een dag voordat de Tour de France de Alpen aandoet. In de rit van 165 kilometer moeten de renners de laatste kilometers licht bergop naar de finish in Romans-sur-Isère. De vraag is of er dan nog een compleet peloton aankomt of dat er in de eerste uren door het nodige klimwerk een sterke groep is weggereden.

De renners gaan na de rustdag van maandag om 13.30 uur van start vanuit Le-Puy-en-Velay. In de eerste 65 kilometer liggen de twee geklasseerde beklimmingen: de Côte de Boussoulet (3e categorie) en de Col de Rouvey (4e categorie). De tussensprint, waarvoor de Australiër Michael Matthews zich ongetwijfeld wil melden, komt na 121 kilometer, waarna rond kwart over 5 de ontknoping volgt in Romans-sur-Isère.

null Beeld null

Frankrijk heeft weer wielrenners die kunnen meedoen voor het klassement. Romain Bardet staat op 23 seconden van het geel. Warren Barguil, de andere Franse aas, wil wel een handje toesteken. 'Romain het geel, en ik de ritzege.'

De Franse hoop op wielersucces is gestold in bijna manshoge letters, geplaatst tegen gestapelde hooibalen langs een weg in het Centraal Massief. Romain, tu vas tous bomBardet. De nummer drie in het algemeen klassement, op 23 seconden van de gele trui, moet de natie verlossen van de schrijnende windstilte sinds 1985, toen Bernard Hinault als laatste Fransman de Tour de France won.

Vandaar dat maandag, de rustdag in de Tour, voor een hotel in Le Chambon-sur-Lignon de parkeerplaats en de bermen vol stonden met voertuigen van RTL, France Bleu, L'Equipe, Le Monde, Sporza en verwante media, om van Bardet (26) zelf te vernemen hoe hij dat denkt te gaan flikken. De kopman van AG2R blijft er stoïcijns onder. Het is zijn geschiedenis niet, de winst van Hinault; hij was nog niet eens geboren. 'Ik zou graag zelf mijn eigen hoofdstuk schrijven. Ik rijd voor mezelf, niet voor Hinault.'

Het was een schitterende zege zondag voor Bauke Mollema. Al 26 keer finishte een renner van Trek-Segafredo dit jaar als tweede, dus als Mollema wint roept ook de Spanjaard Alberto Contador opgelucht 'good job'. En de winnaar? 'Eindelijk', met bibberlip.

'De mooiste zege uit mijn carrière', noemt Mollema de overwinning in Le Puy-en-Velay. Als klein jongetje stond hij samen met zijn ouders op vakantie in Frankrijk langs het parcours van de Tour de France.

Het waren ook 'de dertig zwaarste kilometers uit mijn carrière.' Mollema, lachend: 'Nog nooit heb ik zo lang alleen gereden, afgezien van een tijdrit.'

Lees hier nog een keer het verslag van de vijftiende etappe terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden