Teruglezen etappe 13 - Ploegleider Knaven: 'Chris Froome is zeker niet weg na één slechte dag'

In een spectaculaire Pyreneeënrit op de nationale Franse feestdag won de Fransman Warren Barguil. Sky-renner Mikel Landa en Nairo Quintana deden goede zaken. Fabio Aru behoudt het geel. De laatste reacties vindt u in ons liveblog.

Romain Bardet als eerste boven, op de achtergrond: Uran en AruBeeld anp

Mollema probeerde vrijdag in de dertiende etappe van de Tour de France in de aanval te gaan. Maar de Groninger van Trek-Segafredo kwam niet weg en zag daarna dat de 'groten' het overnamen in de korte maar loodzware bergrit. ‘Het mocht helaas niet zo zijn. Het eerste uur is er gigantisch hard gereden om voorop te komen en dat lukte in eerste instantie ook wel. Alleen kregen we nooit voldoende voorsprong’, keek Mollema terug op zijn pogingen vroeg in de rit.

‘Ik geloof dat we met 30 seconden voorsprong aan de eerste beklimming begonnen. Dat was natuurlijk veel te weinig om die eerste klim te overleven. Je hoopt dat je van het peloton, of de groep met de gele trui een minuut of vijf krijgt, maar met zo'n korte rit als vandaag valt dat ook weer niet te verwachten. Je bent gewoon in handen van het peloton. De groep waarmee ik weg kwam, was best aardig van samenstelling. Alleen misschien net wat te weinig klimmers.’

Toen Mollema zijn ploeggenoot Alberto Contador voorbij zag komen, met in zijn spoor ook Nairo Quintana en latere ritwinnaar Warren Barguil wist hij genoeg. ‘Dan weet je dat het een dag is voor de grote mannen. Ik heb gewoon nu niet de benen om die te volgen.’

Bauke Mollema in actie.Beeld epa

Chris Froome staat ook na de dertiende etappe van de Tour de France tweede achter Fabio Aru in het algemeen klassement. Donderdag kreeg de Brit, drievoudig Tourwinnaar, een tikje en verloor hij het geel. ‘Maar ons vertrouwen in Chris is zeker niet weg na één slechte dag. Tot aan gisteren was hij goed bezig en ook vandaag heeft Chris laten zien dat hij in orde is’, vertelde Sky-ploegleider Servais Knaven vrijdag bij de NOS.

Froome probeerde op de slotklim, achter een viertal koplopers, zelfs even een verschil te maken met Aru, maar de Italiaan bleef in zijn spoor. Met de Spanjaard Mikel Landa in de kopgroep, vierde in de rit achter winnaar Warren Barguil, heeft Sky bovendien nu een tweede renner in de top 5. Knaven: ‘Het was zijn taak om mee te zijn als iemand als Alberto Contador zou ontsnappen. Voor het geval er een groot verschil zou ontstaan hadden we dan in ieder geval iemand mee die het geel kon pakken. Maar het is ook handig dat andere renners uit de top 10 niet willen dat Landa ver weg komt en het werk zouden doen. We hoopten dat Chris daar nog van kon profiteren.’

Warren Barguil bezorgde Sunweb vrijdag een ritzege in de Tour de France. Ploegleider Aike Visbeek sprak van een ‘heel knappe overwinning’ voor de Fransman, die in de Ronde van Romandië bij een val eind april nog een bekkenbreuk had opgelopen. ‘Warren heeft er zo hard voor gewerkt. Het is een droom die uitkomt, voor hem en voor de ploeg’, aldus Visbeek.

Barguil, zondag al dichtbij dagsucces, was de slimste in een sprint van vier. Visbeek: ‘Die laatste bocht hadden we goed doorgenomen. Je moest hem als eerste of tweede aansnijden. Hij nam hem buitenom, ik was nog even bang dat hij uit de bocht zou vliegen, maar hij deed het perfect.’

Visbeek besefte hoe speciaal de zege voor Barguil was. ‘Op de Franse nationale feestdag ook nog. En zijn familie en vriendin waren er vandaag. Hij verdient het ook echt. In vlakke etappes rijdt hij voor Michael Matthews door de wind heen. Dat hoort bij onze ploeg.’

Ploegleider Steven de Jongh van Trek roemde zijn kopman Alberto Contador na de etappe vandaag. De Spaanse renner trok in de bergrit van Saint-Girons naar Foix ten aanval, maar zag zijn inspanningen niet bekroond met etappewinst. Hij werd derde achter ritwinnaar Warren Barguil en Nairo Quintana. 'Hij heeft fantastisch gereden en ervoor gezorgd dat het geen saaie etappe is geworden.'

Contador, die de afgelopen dagen liefst vier keer onderuit ging en verwondingen heeft aan zijn linkerknie en -elleboog, heeft een goed klassement min of meer opgegeven en gaat voor de ritzeges.

'Hij zei voor de etappe dat als hij zich goed zou voelen, hij iets wilde proberen. Dat zegt meer iets over zijn karakter dan over zijn fysieke gesteldheid, want hij ging deze morgen ook meteen naar de fysiotherapeut. Hij heeft veel pijn, maar ook een harde kop; hij wil deze ronde goed afsluiten', aldus De Jongh over de tweevoudig Tourwinnaar (2007 en 2009).

Bekijk hieronder de winnende sprint van Warren Barguil terug.

1. Aru
2. Froome +6
3. Bardet +25
4. Uran +35
5. Landa +1.09
6. Martin +1.32
7. Yates +2.04
8. Quintana +2.07

En daar is ook de binnenkomst van de geletruidrager Aru. Met hem: Froome, Bardet, Uran.

We geven u zo het nieuwe algemeen klassement.

Simon Yates en Dan Martin pakken wat tijd terug. Ze komen 1 minuut en 38 seconden achter de vier koplopers binnen.

Warren Barguil neemt de laatste bocht het beste. Met de meeste snelheid kan hij de sprint aan gaan. Hij klopt Quintana en Contador.

Landa wordt vierde.

Ze zijn er bijna. We geven u zo de winnaar. We gokken op Barguil. Of heeft Contador nog plannen?

Oké, Uran is weer teruggepakt. De volgende poging is van Dan Martin. Hij krijgt ook een seconde of 10, 20.

De Ier verloor veel tijd in de afdaling waar Richie Porte onderuit ging. Martin lag ook op het asfalt. Twee keer zelfs. Maar hij kan vandaag weer tijd goedmaken.

Nog 5 kilometer.

In de afdaling gaat het Rigoberto Uran niet hard genoeg. Hij ontsnapt in zijn eentje aan de groep favorieten.

Dat wordt nog een mooi steekspel: wie heeft de beste sprint na 100 kilometer? Barguil verloor deze Tour al eens op een centimeter. Die zal revanche willen.

Nog 10 kilometer. De voorsprong blijft stabiel zo rond de 2 minuten.

Oké, even het overzicht. Vier man dus op kop: Landa, Quintana, Barguil en Contador. Zij hebben minder dan 2 minuten voorsprong op de groep favorieten.

Daar zit iedereen weer samen. De afdaling wordt geleid door Uran. Nog 18 kilometer.

Knappe aanval van Chris Froome opnieuw. Zijn teamgenoot Kwiatkowski gaat midden op de weg rijden. De achtervolging wordt nu weer geleid door Aru, daarachter Uran en Bardet.

U leest het. De aanvallen zijn bijna niet bij te houden.

Romain Bardet demarreert in de afdaling. Waarom niet? Hij heeft niks te verliezen.

En de volgende aanval: Froome, ook in de afdaling.

Mooie strijd hoor.

De achterstand van de groep Froome-Aru-Bardet op de koplopers is nu 1,5 minuut. Gaat Sky dan de achtervolging leiden op Sky. Kwiatkowski in de jacht op Landa?

Het is nog 25 kilometer dalen.

En dan toch: een aanval van Chris Froome. Het is geletruidrager Aru die het gat dicht rijdt.

Froome krijgt nog hulp van Kwiatkowski, die even gas geeft in de groep favorieten.

Oké, nu dan toch: vier koplopers. Mikel Landa, Alberto Contador, Nairo Quintana en Warren Barguil.

Alberto Contador moet nu vooral het wiel houden van Mikel Landa. Niet heel ver daar achter zijn het Quintana en Barguil in de achtervolging. Ze lijken iets dichterbij te komen.


Het lijkt erop dat Chris Froome opnieuw een moeilijke dag heeft. Het tempo wordt gemaakt door de Ier Dan Martin. Achter hem rijdt George Bennett, de klimmer van Lotto-Jumbo.

Froome houdt het wiel.

Zelfs de beste klimmers ter wereld gaan hier op een slakkentempo naar boven. Dat zegt genoeg.

Nog steeds bij elkaar: Aru, Bardet en Froome.

Dit hadden we niet aan zien komen: Michal Kwiatkowski kan Quintana en Barguil niet volgen. Terwijl de Pool van Sky zo veel mogelijk heeft geprofiteerd de hele dag.


De voorsprong van Contador en Landa op de groep met de gele trui is nug 2 minuten en 40 seconden. Dat betekent dat Landa bijna virtueel in de gele trui rijdt. Nog 15 seconden hebben ze dan nodig.

Contador en Landa werken goed samen. Is er een Spaans pact gesloten? Contador die voor de etappeoverwinning mag gaan en Landa die goede zkan kan doen voor het algemeen klassement?

Landa staat 2 minuten en 55 seconden achter Aru. Hun voorsprong nu: 2,5 minuut.

Het lijkt er niet op dat Quintana, Kwiatkowski en Barguil snel terug komen.

Dit zagen we eigenlijk wel aankomen: Jakob Fuglsang fietste rond met meerdere breukjes in zijn pols en elleboog en moet nu opgeven.

We dachten even dat ze wel op elkaar gingen wachten. Maar Landa wacht in ieder geval niet op zijn ploeggenoot Kwiatkowski. En dat Contador door blijft rijden, dat snappen we.

Gaan Froome en Bardet het zo nog een keer proberen? Maar dan bergop?

Een nieuwe kopgroep met grote namen komt zo samen: Contador, Quintana, Kwiatkowski, Landa en Barguil. Zij gaan samen beginnen aan de laatste klim van de dag.

Dat betekent: twee knechten voor Froome. Óf: Landa die goede zaken kan doen in het algemeen klassement en kan gaan strijden voor het geel.

We wachten het rustig af. Of, nouja, rustig. Het is een spectaculaire etappe. We sluiten ons aan bij de collega's van het AD en de NOS. Het mag best vaker kort.

En daar is de laatste klim al bijna: Mur de Pèguère. 9,3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9%. Steil, lang. Vooral de laatste kliometers lopen op tot 16 en 18 procent. Precies zo steil als waar Froome gisteren brak.

Landa daarentegen, was daar nog sterk. Gaat hij daar nog meer tijd pakken op de rest?

De aanval lijkt afgeslagen door geletruidrager Aru. Froome en Bardet, de nummer twee en drie, probeerden het in de afdaling.

Ze houden nu even hun benen stil. Komt de volgende aanval dan aan de voet van de volgende klim?

Nog 45 kilometer. De voorsprong van de twee koplopers loopt iets terug: 2 minuten en 15 seconden.

En nog meer spektakel: Bardet en Froome vallen aan in de afldaling. Kan Aru volgen? Vooralsnog wel.

Oké, dus Mikel Landa rijdt nu bijna virtueel in het geel. Ze gaan op weg naar de laatste klim van de dag. De Mur de Péguère. Een klim die vooral aan het einde heel steil is.

Sommige renners hebben er zelfs een apart versnelling voor laten installeren op hun fiets.

Gaan de klassementsrenners daar nog een keer jacht maken op de koplopers? Of zien we morgen weer een Sky-renner in de gele trui. Maar dan een keer niet Froome, maar de Spanjaard Landa.

Nog 50 kilometer.

Het drietal Barguil, Quintana en Kwiatkowski nadert de twee koplopers. Dan rijden er ineens twee Sky-renners met veel voorsprong in deze etappe.

En Quintana en Contador zullen ook samen willen werken om zoveel mogelijk tijd goed te kunnen maken in het algemeen klassement.

Sky is er zelf wel tevreden mee: Landa op kop, daarachter de achtervolgers met Kwiatkowski. En Froome 'ziet er comfortabel uit' in de groep met favorieten.

We zullen zien of dit allemaal zo goed uitpakt voor de Britse ploeg.

Tot zover ook de Nederlanders deze etappe. Bauke Mollema, die het begin van deze etappe een aantal keer probeerde mee te zitten in de vroege vlucht, moet nu de groep met favorieten laten gaan.

Daar nam Mikel Landa even de kop over van Alberto Contador. Maar Landa, toch eigenlijk mee als meesterknecht van Froome, dan voor eigen succes gaan?

Hij staat op 2 minuten en 55 seconden van Fabio Aru. Dat is te overbruggen. Zijn voorsprong nu al 1,5 minuut.

Eindelijk eens een keer een etappe zonder treinen. Geen imponerende wattagerijders van Froome, geen lichtblauwe Astana-truien in dienst van Aru.

Nee, het is nu aan de kopmannen zelf om te koers in handen te nemen.

We pleiten nogmaals voor meer korte etappes. Daarin durven renners meer risico te nemen. Zie bijvoorbeel de aanvallen van Contador en Quintana.

Enfin. Tot zover deze particuliere mededeling. We volgen voor u weer de koers.

Fabio Aru, in het geel, ziet Chris Froome net achter zich rijden. Naast hem: Romain Bardet. Veel ploeggenoten hebben ze niet meer bij zich.

Na Contador gaat ook Nairo Quintana zijn geluk beproeven in de aanval. Zijn achterstand op Aru? 4 minuten en 1 seconde.

Op de Col d'Agnes zijn het Contador en Landa die vooruit rijden.

Er zijn nu vier koplopers: De Marchi, Contador, Landa en Barguil. Ze zijn begonnen aan de Col d'Agnes (10 kilometer à 7,3%).

Hoe ver het peloton daar achter rijdt weten we niet precies. Contador gaat in ieder geval door.

Alberto Contador zal altijd aanvallen. Zo ook vandaag. En hij krijgt Sky-renner Mikel Landa mee.

Dat zijn de nummer 11 en de nummer 7 uit het klassement. Contador staat op 7 minuten en 14 seconden achter. Landa staat op 2 minuten en 55 seconden.

Gaat Astana dan de achtervolging inzetten? Zijn daar nog wel genoeg manschappen voor? We gaan het zien.

Nog 67 kilometer.

In de bolletjestrui springt Warren Barguil in zijn bolletjestrui weg uit de groep achtervolgers. Hij maakt jacht op De Marchi, die als eerste boven komt en de meeste bergpunten pakt.

De beste klimmer van de drie koplopers? Alessandro De Marchi. Hij rijdt weg bij Chavanel en Gilbert.

Hij is bijna op de top.

Nog 71 kilometer.

Nog drie man op jacht naar de drie koplopers: Mollema rijdt samen met Ulissi en Calmejane, die al een etappe won, richting de drie koplopers. Maar het lijkt erop dat het peloton toch net iets harder rijdt.

Geletruidrager Aru moet al snel afscheid nemen van knecht Grivko. En voor Pierre Rolland is het ook niet zijn beste dag.

In de achtervolging op de drie koplopers zien we in ieder geval: Bauke Mollema en Maurits Lammertink. Blijven zij uit de greep van het peloton?

Nu begint de klim pas echt. Nog 6 kilometer tot de top, nog 75 tot de finish.

Schreven we net: de rust in het peloton lijkt wedergekeerd. Niet dus. Er wordt nog steeds aangevallen.

Nog 80 kilometer.

De eerste berg van de dag: de Col de Latrape (5,6 kilometer à 7,3%). De situatie nu dus: drie koplopers met daarachter nog twee avonturiers van Bora: Buchmann en Poljanski.

De rust in het peloton lijkt nu wedergekeerd. De renners op de kop van het peloton rijden breeduit over de weg.

Zo, dan hebben we die tussensprint ook gehad. Nu tijd voor de bergen. Drie stuks van de eerste categorie.

De drie koplopers zijn Silvain Chavanel (Direct Energie), Philippe Gilbert (Quick Step) en Alessandro De Marchi (BMC).

Ondertussen geeft de Tourradio door dat Arthur Vichot (FDJ) is afgestapt.

Jakob Fuglsang is toch gestart. Met kleine breukjes in zijn polsgewricht en aan zijn spaakbeen bij de elleboog. Maar of dat een goed idee was...

Hij moet na 500 meter fietsen het peloton al laten gaan. Zo had de Deen zijn tweede week niet voorgesteld. De winnaar van de Dauphiné was mee voor een goed klassement. En had nu ook van grote waarde voor geletruidrager Aru kunnen zijn.

De eerste twee wielrenners die in de aanval gaan: Warren Barguil en Thomas Voeckler. De eerste gaat voor de vlucht en punten op de top, de tweede gaat voor de roem. In beeld op de Franse nationale feestdag.

We geven u zo de namen als er een grotere groep is gevormd.

Nog 100 kilometer.

De internationale wielrenunie UCI heeft vrijdag de tijdstraf van 20 seconden voor de Colombiaan Rigoberto Urán kwijtgescholden. Dat meldde zijn team Cannondale. Het betekent dat Urán weliswaar de vierde plaats behoudt in het algemeen klassement van de Tour de France, maar nog maar op 35 seconden achterstand van geletruidrager Fabio Aru.

De jury van de Tour bestrafte Urán en ook de Nieuw-Zeelander George Bennett van LottoNL-Jumbo donderdag na de twaalfde etappe voor het aannemen van een bidon tijdens de beklimming van de Peyresourde van iemand die langs de kant van de weg stond. Dat is tegen de regels.

Teambaas Jonathan Vaughters reageerde verheugd op de kwijtschelding: 'Geweldig nieuws voor Rigberto en dank aan de UCI. Ze zien gelukkig het grotere plaatje', twitterde Vaughters, die grote vraagtekens zette bij de straf vanwege het feit dat de Fransman Romain Bardet vrijuit ging, hoewel ook de ritwinnaar een flesje water van een toeschouwer aannam.

Wie zien we daar op kop, tijdens de warming-up? Bauke Mollema. Over gisteren: 'Dat was me een steile finish, niet normaal. Of de concurrentie niet eerder moest aanvallen? Ik weet het niet, het was onderweg niet zwaar genoeg. Maar ik was er niet bij, want ik heb geprobeerd mee te zitten en dat is niet gelukt', aldus Mollema.

'Daarna heb ik me zo lang mogelijk om Alberto Contador bekommerd, maar toen die eraf moest, had het niet veel zin meer voor me om nog voluit door te gaan. Ik blijf het proberen de komende etappes, om mee te springen. Geen idee of er nog een echte kans komt op een ritzege.'

Het experiment om de Giro d'Italia en de Tour de France te combineren, is voor Nairo Quintana mislukt. De Colombiaanse klimmer concludeerde gisteren dat twee grote rondes kort achter elkaar rijden, geen succes is. 'We hebben de 'dubbel' geprobeerd, maar het is niet goed bevallen. Volgend jaar zal ik me weer vooral op de Tour focussen en dan beter voor de dag komen', zei Quintana.

De 27-jarige klimmer van Movistar moest ook in de bergetappe naar Peyragudes lossen uit de groep met favorieten. Quintana kwam als elfde over de streep, ruim 2 minuten achter ritwinnaar Romain Bardet.

De man die al drie keer op het podium eindigde in de Tour (twee keer tweede, één keer derde) zakte daardoor naar de achtste plaats in het algemeen klassement. Quintana staat iets meer dan 4 minuten achter de nieuwe geletruidrager Fabio Aru.

We hopen op vuurwerk vanaf de start, zoals dat dan genoemd wordt. Aanvallen van de favorieten. Dat wordt zwaar voor de mindere klimgoden. Zoals bijvoorbeeld Tom Leezer, in het algemeen klassement staat hij op de voorlaatste plek.

Hij zal wel in 'de bus' (ook wel: grupetto) terecht komen. Het groepje van 30 à 40 renners dat in een bergetappe samen over de streep komt, ver achter de klimmers en klassementsrenners. En daar zit lang niet iedereen voor de lol. Het belangrijkste doel: op tijd over de finish komen, anders mag je de volgende dag niet meer opstappen.

Lees hier hoe dat is: 'Mensen denken wel eens dat het een beetje ontspannen is. Een gezellig fietstochtje. Dat is het zeker niet.'

Net als gisteren staat er een zware Pyreneeënrit op het programma. De etappe is met 101 kilometer, van Saint-Girons naar Foix, wel aanzienlijk korter. Onderweg liggen drie beklimmingen van de eerste categorie: de Col de Latrape, de Col d'Agnes en de Mur de Péguère.

Die laatste berg heeft uitschieters met een stijgingspercentage van 18 procent. De Tourorganisatie hoopt, met ook nog een lange afdaling naar Foix, op een waar spektakel.

Beeld VK

Romain Bardet (26) wist wat hem te wachten stond na zijn zege in Peyragudes. In mei was hij al samen met zijn ouders in het skioord geweest om de helse laatste klim te verkennen. ‘Toen was het nog een woestijn. Ik wist dat als de Tour de France er zou komen, de plek in brand zou staan.’

Bardet bewees deze maand een uitstekend klimmer te zijn en ging vorige week ook nog eens als snelste naar beneden in de moeilijke afdaling van de Mont du Chat. Zelfs Chris Froome, toch intussen een afdaler van naam en faam, liet hem passeren.

Vorig jaar stond Bardet als tweede op het podium in Parijs. Twee dagen voor het einde van de natte etappe was hij er vandoor gegaan – hij zou naar verluidt niet zo goed tegen de hitte kunnen. Door de kleine tijdsverschillen schoof hij met zijn etappezege snel op en eindigde achter Chris Froome.

Het zijn dat soort ervaringen die hem beter hebben gemaakt, zei hij gisteren. Hij weet niet of hij de Tour kan winnen, maar het geeft vertrouwen dat hij eerder deze week aanvallen van Froome kon pareren en hem gisteren zelfs achter kon laten. Met zijn opmerking dat Froome minstens zo sterk is als de voorgaande jaren, zei hij misschien meer over zijn eigen toegenomen sterkte. ‘Vorig jaar reed ik voor het podium, misschien wordt het dit jaar hoger.’

Met de status van wielerhoop in bange dagen heeft hij overigens weinig. ‘Ik heb geen contract met de natie om de Tour de France te winnen.’

Algemeen klassement

1. Fabio Aru (ITA/AST)
2. Christopher Froome (GBR/SKY), 0.06 seconden
3. Romain Bardet (FRA/ALM), 0.25
4. Rigoberto Uran (COL/CAN), 0.35
5. Daniel Martin (EIR/QST) , 1.41

Een geniepig stukje asfalt van slechts enkele honderden meters in een skioord, met een moordend stijgingspercentage van 16 procent, volstond donderdag om de kwetsbaarheid van Chris Froome en zijn Sky-ploeg aan te tonen. Ze beheersten de rit tussen Pau en Peyragudes, hartje Pyreneeën, gedurende 214 kilometer volledig, om in de laatste 400 meter de gele trui te verspelen.

De Fransman Romain Bardet won de rit, maar de breedte van zijn glimlach kon maar nauwelijks wedijveren met die op het toch al smalle gelaat van de Italiaan Fabio Aru. Hij is met een voorsprong van zes seconden op Froome de nieuwe leider in het algemeen klassement. Ineens is de Tour de France, die gisteren nog het verwijt kreeg saai te zijn, een secondenspel geworden: de eerste vier staan op iets meer dan een halve minuut van elkaar.

Lees hier het etappeverslag terug. De samenvattting bekijkt u hieronder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden