Teruglezen etappe 11 - Groenewegen tweede: 'Gewoon op waarde geklopt'

Marcel Kittel is onverslaanbaar. Wel mooi: de tweede plek van Dylan Groenewegen, die gisteren al derde werd. Volg het laatste nieuws en de etappe in ons liveblog. Het etappeverslag vindt u hier.

Marcel Kittel - groen - en Groenewegen rechts - geel-zwart Beeld anp

12 juli 2017, 16:02

Groenewegen: hij viel niet stil

Dylan Groenewegen was nooit eerder zo dicht bij een ritzege in de Tour als woensdag in Pau. Maar de Duitser Marcel Kittel bleek opnieuw de sterkste en hield de sprinter van LottoNL-Jumbo net achter zich. 'Ik zat goed, in het wiel van Kittel, maar ik kwam er niet langs. Ik ben op waarde geklopt', zei Groenewegen bij de NOS nadat hij als tweede was gefinisht.

'Als ploeg hebben we vandaag heel sterk gereden, ik ben ver gekomen', vertelde Groenewegen die op 350 meter voor de streep de sprint wilde inzetten vanuit het wiel van Kittel. 'Helaas ging hij precies op hetzelfde moment aan en viel hij niet stil. Normaal gebeurt dat wel, maar hij is gewoon de beste. Ik heb in ieder geval vrij kunnen sprinten. Als iemand dan beter is, heb ik daar vrede mee. Je moet hopen op een foutje en nu tevreden zijn met het maximaal haalbare vandaag.'

12 juli 2017, 16:00

Kittel: spelletje tetris

Voor de vijfde keer in deze Tour de France ging Marcel Kittel woensdag in Pau als winnaar over de meet. 'Ongelooflijk, dit maakt mij sprakeloos', liet de Duitse topsprinter in een eerste reactie weten.

'Alles valt in deze Ronde van Frankrijk voor mij op zijn plaats. Fysiek en mentaal ben ik op mijn best. Het gaat werkelijk perfect in alle opzichten. En de Tour is voor mij nog niet voorbij. Voorlopig heb ik al mijn kansen benut. Het kan nu niet meer slechter voor mij. Ik ben supertrots.'

Kittel vergeleek zijn manier van sprinten in Pau lachend met het computerspelletje Tetris. 'Het was steeds een gaatje zoeken om er doorheen te komen. En dat lukte geweldig. Ik kon steeds van wiel naar wiel springen. Ik heb opnieuw niets laten liggen in de eindsprint. Ik ben ontzettend blij, ook voor mijn teamgenoten die weer ongekend werk voor mij hebben verricht.'

12 juli 2017, 15:41

De sprint van Groenewegen

Het was een welhaast perfecte sprint van Dylan Groenewegen. Want waar kun je beter zitten dan in het wiel van de beste sprinter van allemaal? Maar zelfs uit de wind, achter de brede schouders van Kittel, kon Groenewegen niet genoeg snelheid maken om de Duitser te kloppen in de laatste meters.

We wachten op de reactie van Groenewegen.

12 juli 2017, 15:35

Weer Marcel Kittel?

En toch weer Marcel Kittel? Ja. Weer Kittel.

Wel een tweede plek nu voor Groenewegen. Die een uitstekende sprint reed.

12 juli 2017, 15:32

Nog 1,5 kilometer

Maciej Bodnar, bedankt voor de moeite. Zo lijkt het. Nog een paar seconden. Maar het is nu aan de sprintersploegen. Zij gaan hun kopmannen lanceren.

Het gaat nu heel erg hard. We geven u zo de winnaar.

12 juli 2017, 15:31

Nog 5 kilometer

Oké, het gat slinkt nu wel vrij hard. We noemen het ijdele hoop wat we hieronder schreven. Want met nog 5 kilometer te rijden is de voorsprong zo'n 20 seconden. Dat lijkt niet genoeg.

We zien inmiddels Dylan Groenewegen zich melden aan de kop van het peloton.

12 juli 2017, 15:25

Nog 7,5 kilometer

Een halve minuut nog is de voorsprong van Bodnar. En nog maar 7,5 kilometer te fietsen.

O, wat zou het mooi zijn als de Pool wint. Een vluchter. Eenzame vluchter zelfs. In een Tour waarin het veel gaat over de saaiheid. De voorspelbaarheid van de sprintetappes.

Wie is er sterk genoeg in het peloton om dat gat ineens te dichten? Vast iemand van Quick Step, of zelfs van Sunweb. Maar we blijven hopen.

12 juli 2017, 15:23

Nog 10 kilometer

We geven u nog maar een update: Bodnar in zijn eentje, vecht tegen een jagend peloton.

Zijn voorsprong nog steeds rond de 40 seconden. Met nog 10 kilometer te rijden. Moet de ploeg van Marcel Kittel het alleen opknappen? Of gaan ook andere sprintersploegen zich bemoeien met de achtervolging?

12 juli 2017, 15:21

Nog 15 kilometer

Bodnar houdt knap stand. Zijn voorsprong nog steeds: 45 seconden.

Philippe Gilbert, Quick Step-renner en deze Tour een van de knechten van Marcel Kittel, leidt de achtervolging. Maar dat gaat niet vanzelf dus.

12 juli 2017, 15:15

Nog 20 kilometer

Op de kop van het peloton is het de ploeg van Andrré Greipel die het tempo bepaalt. De mannen in het rood voeren het tempo op. Met opnieuw een grote rol voor Lars Bak.

En ook Julien Vermote doet wat kopwerk voor Quick Step-sprinter. Dat doet hij eigenlijk al de hele Tour.

En koploper Bodnar: die geeft onophoudelijk gas. Zijn voorsprong blijft nog steeds rond de 50 seconden.

12 juli 2017, 15:12

Valpartij Contador

En weer een valpartij. Daar ligt Alberto Contador, maar die kan direct weer op zijn fiets stappen. Zijn ploeggenoot Michael Gogl, Oostenrijker, ziet er een stuk gehavender uit. Kleerscheuren, fikse schaafwonden.

12 juli 2017, 15:10

Nog 25 kilometer

Einde verhaal voor Frederik Backaert. Zijn dappere vlucht zit erop. Weer een hoop kilometers in de ontsnapping gezeten. Goed gedaan, ook sponsor Wanty weer urenlang in beeld.

Nu is het de eenzame Pool Bodnar die het in zijn eentje probeert. Een tijdrit, noemen ze dat dan.

Nog 25 kilometer. Zo'n driekwart minuut voorsprong op het peloton.

12 juli 2017, 14:58

Nog 30 km

De drie koplopers zijn nog niet bijgehaald. Nog 30 kilometer. En minder dan 30 seconden voorsprong. Dat gaat niet lang meer duren tot de vluchters zijn bijgehaald. Hopen we.

Update: Bodnar gaat nu in zijn eentje op avontuur. Dat kan hij goed, fietsen in zijn uppie. De Pool is meervoudig nationaal tijdritkampioen.

12 juli 2017, 14:49

En nu?

Het peloton wordt zenuwachtig. Is het de wind? We zien de voorsprong van de koplopers snel teruglopen. Nog minder dan een minuut. En nog meer dan 35 kilometer te fietsen.

Als de drie vluchters snel worden bijgehaald, ontstaan er opnieuw kansen voor avonturiers. En ja, een beetje hoop tegen beter weten in, dat moet kunnen, wat ons betreft.

12 juli 2017, 14:41

Pijn voor Fuglsang

Jakob Fuglsang, de talentvolle Deen van Astana, staat vijfde in het algemeen klassement. Hij is ook gevallen. En heeft pijn, zo meldt zijn ploegmanager Dimitriy Fofonov. Eerder moest vandaag Cataldo al afstappen.

'Cataldo is een groot verlies. Hij was een belangrijke coureur', aldus Fofonov via de Tourradio. 'Over Fuglsang: hij heeft de pols die waar hij nu last van heeft al een gebroken. En het doet pijn, zei hij. De dokter heefft wat pijnstillers gegeven. We kijken na de finish hoe het met hem gaat.'

12 juli 2017, 14:37

Nog 50 kilometer

Nog 50 kilometer te gaan. De voorsprong van de drie koplopers is teruggelopen tot 1,5 minuut. We geven u nogmaals de namen: Backaert, Marcato en Bodnar.

12 juli 2017, 14:36

Bardet ook gevallen

Ook de Franse uitdager van Chris Froome, Romain Bardet, lag erbij net bij die valpartij. Hij wordt door zijn ploeg terug naar het peloton gereden. We zien de tengere Fransoos met zijn pols draaien. Hij lijkt ovor de rest niet heel gehavend.

12 juli 2017, 14:34

Tussensprint

Nog even de uitslag van de tussensprint in Aire-sur-l'Adour (km 142.5):

1. Marco Marcato, 20 punten
2. Frederik Backaert, 17
3. Maciej Bodnar, 15

Op 2.20 minuten:
4. Alexander Kristoff, 13
5. Michael Matthews, 11
6. Marcel Kittel, 10
7. André Greipel, 9
8. Sonny Colbrelli, 8
9. Philippe Gilbert, 7
10. Zdenek Stybar, 6

12 juli 2017, 14:25

Nog 60 km

Valpartij. We gaan kijken wie er allemaal bij ligt. In ieder geval Arthur Vichot, de renner van FDJ, die met veel misbaar naast zijn fiets staan.

Ook Michael Matthews zou erbij liggen.

12 juli 2017, 14:25

Heeft u vragen?

Weinig sporten die zoveel curieuze vragen oproepen als wielrennen. En kijken naar de Tour wordt (pas) leuk als je alle ins en outs wél weet. Hier de meest prangende vragen, en elke dag komt er een antwoord bij.

Waarom wielrenners hun benen scheren, en andere vragen over de Tour de France.

12 juli 2017, 14:23

Kristoff pakt de punten

De sprinters bemoeien zich even met de tussensprint. De meeste punten gaan naar Alexander Kristoff (Katoesja). Hij blijft Michael Matthews net voor.

In de groene trui houdt Marcel Kittel zich rustig en sprint alsnog naar de derde plek. We geven u zo de hele uitslag.

12 juli 2017, 14:00

Nog 75 kilometer

Chapeau, Backaert. Hij overschrijdt de grens van 500 aanvalskilometers deze Tour de France.

De voorsprong van de drie koplopers is 2,5 minuut, met zo'n 75 kilometer te rijden.

Ondertussen zien we Jakob Fuglsang aan de wagen van de Tourarts hangen. Hij viel bij het aanpakken van de etenszakjes.

12 juli 2017, 13:50

Gesink naar Nederland

Dat was de Ronde van Frankrijk voor Robert Gesink. Hij is op weg terug naar Nederland. On y va a Pays Bas!, twitterde hij vanochtend.

Hij heeft gisteren in het ziekenhuis van Oyonnax het korset aangemeten gekregen, waarmee hij \kan worden vervoerd naar Nederland. Gesink was zondag in de negende etappe van de Tour de France ten val gekomen en had daarbij een breuk in één van de onderste ruggenwervels opgelopen.

Gesink komt naar Nederland voor nader onderzoek, maar moest eerst wachten tot er een passend korset gemaakt was. Dat zal hij zes weken moeten dragen, meldde de pechvolle Achterhoeker, die er nog wel mee kon lachen. 'In combinatie met mijn gele shirt en een bril lijk ik wel een minion', verwees hij met een bijpassend icoontje naar het populaire tekenfilmfiguurtje.

12 juli 2017, 13:35

Valpartij

Het gaat vaak mis in de ravitaillering - de strook waar wielrenners zakjes met eten en drinken krijgen van hun soigneurs. Ook nu weer. Daar zagen we John Degenkolb liggen, die al een keer hard viel in de sprint.

En is er is een uitvaller: Dario Cataldo. Het lijkt erop dat hij zijn pols heeft gebroken.

Vorige week ging verslaggever Rob Gollin een dag op pad met de soigneurs van Sunweb om te kijken hoe dat in z'n werk gaat, zo'n ravitaillering. Dat verhaal lees je hier: 'Het is ook lastig. Er komen ineens 190 man op je af.'


Beeld Klaas Jan van der Weij

12 juli 2017, 13:25

Nog 100 kilometer

Nog 100 kilometer. De voorsprong van de drie koplopers is zo'n 2 minuten.

12 juli 2017, 13:21

Boete voor Bouhanni

Had u onderstaande beelden al gezien? Nacer Bouhanni, oud bokser, kan zijn handjes niet thuishouden. Zijn straf? 100 Zwitserse frank (zo'n 90 euro) boete en een minuut tijdstraf... Zijn achterstand in het algemeen klassement op de gele trui: 1 uur, 29 minuten en 20 seconden. Een minuutje meer of minder maakt dan ook niet uit.

12 juli 2017, 13:15

Roze in Boxmeer

Het wielercriterium in Boxmeer kan op maandag 24 juli pronken met twee roze truien. Naast Tom Dumoulin staat ook Anna van der Breggen aan de start van Daags na de Tour, het Brabantse wielerevenement dat traditioneel een dag na afloop van de Tour de France wordt gehouden.

De organisatie maakte vandaag bekendd dat Van der Breggen haar vakantie onderbreekt om naar Boxmeer te komen.

12 juli 2017, 13:05

Het leven van de fotograaf

Verslaggever Iwan Tol is in Frankrijk. Hij bezocht fotograaf - en voormalig profrenner - Léon van Bon.

Op het terras van camping Lestaubiere nipt Léon van Bon (45) van zijn witbiertje. In de verte strekt zich de vallei zich uit, op het grasveld staat een palmboom. Zijn collega Joris Knapen, die ooit een tv-reportage zag over de kamperende oud-Nederlands kampioen en vroeg of hij hem voortaan mocht vergezellen tijdens de Tour, vraagt: 'Is de was al klaar?'

Ooit was Léon van Bon een zeer verdienstelijk wielrenner die een zilveren medaille veroverde op de Spelen van Barcelona en twee Touretappes op zijn naam schreef. De eerste van die twee zeges behaalde hij in Pau, de stad aan de voet van de Pyreneeën, waar vandaag ook de finishlijn ligt.

Het hele verhaal lees je hier. Van Bon: 'Als wielrenner kun je afstappen, als fotograaf moet je door'

Fotograaf Léon van Bon Beeld Klaas Jan van der Weij

12 juli 2017, 13:00

Statistieken Kittel

Indrukwekkende statistieken van Marcel Kittel krijgen we voorgerekend door de Tourorganisatie. De Duitser heeft 13 van de 29 massasprints waar hij aan meedeed gewonnen. Dat is bijna de helft. 44,8 procent, om precies te zijn.

12 juli 2017, 12:34

De drie koplopers

Oké, nou, we gaan weer even naar Wikipedia. Hoeft u het niet te doen. De drie koplopers luisteren naar de namen Marcato, Bodnar en Backaert.

Die laatste, volledige naam Frederik Backaer, reed al fiks wat kilometers in de aanval deze Tour de France. Voor deze etappe stond de teller op 391 aanvalskilometers. 27 jaar is de Oost-Vlaming. Zonder helm herkenbaar aan zijn rossige haren. Fietst voor Wanty, maar dat hoeven we er haast niet bij te vertellen, want die ploeg heeft vrijwel iedere dag een Belg mee in de kopgroep.

Maciej Bodnar dan. Een 32-jarige Pool. 1.86 meter, prof sinds 2007. Kan hard fietsen: onder andere meervoudig nationaal tijdritkampioen van Polen. Kan vrij koersen, want kopmannen Peter Sagan (sprint/groene trui) en Rafal Majka (etappe/klassement) doen niet meer mee.

En Marco Marcato? Een Italiaan in dienst van de Verenigde Arabische Emiraten. 33 jaar, voorheen in dienst van onder andere Wanty en Vacansoleil. Won Parijs-Tours in 2012.

12 juli 2017, 12:21

Van Baarle wil aanvallen

Dylan van Baarle is van de Nederlandse renners in de Tour de France veruit het meest in de aanval geweest. Maar de renner van Cannondale-Drapac mag zich vandaag niet aan het front melden. 'Ik mag niet aanvallen, we hebben andere belangen', vertelde een balende Van Baarle bij de start in Eymet. De ploegleiding heeft de Nederlander de opdracht gegeven de Colombiaanse klimmer Rigoberto Urán veilig aan de finish in Pau te bezorgen.

'Samen met Taylor Phinney moet ik Urán naar de finish loodsen. Eigenlijk mag vandaag niemand van onze ploeg mee in een ontsnapping.'

Pogingen van een groep om deze Tour in de vlakke etappes het peloton voor te blijven slaagden tot dusverre niet, weet ook Van Baarle. 'Maar stel dat het vandaag wel lukt. Dan sla ik mezelf toch echt voor mijn kop.'

12 juli 2017, 11:46

Onderweg naar Pau

De etappe is alweer een tijdje onderweg. We komen zo met wat meer informatie. Hier alvast de namen van de koplopers Marco Marcato (UAE), Maciej Bodnar (Bora) en Frederik Backaert (Wanty). Hun voorsprong is 4,5 minuut na 50 kilometer fietsen.

12 juli 2017, 11:15

Saaie etappe?

Voorspelling: Een lange etappe, op naar de massasprint.
Verveling: Is een saaie etappe om naar te kijken ook saai voor renners?

Een tikje op de rechterbil en er dan links langs fietsen. Roy Curvers, ervaren coureur van Sunweb, grinnikt als-ie vertelt wat de meest gemaakte grap is in het peloton. 'Ha, een beetje kinderachtig. Maar ja, je moet iets als je uren lang in zo'n peloton zit.'

Want wat doet een renner de hele dag in een lange vlakke etappe?

12 juli 2017, 11:13

Zabel voorbij

Marcel Kittel mag zich sinds dinsdag de Duitser met de meeste overwinningen in de Tour de France noemen. De 29-jarige sprinter van Quick-Step vierde in Bergerac zijn dertiende overwinning in de Franse wielerronde, zijn vierde van dit jaar. 'Ik kan het niet geloven. Wat een ongelooflijk aantal', stamelde Kittel, die Erik Zabel (twaalf zeges) afloste als recordhouder.

Bekijk hieronder de samenvatting terug.

12 juli 2017, 11:05

Nieuwe tactiek?

Gaat Dylan Groenewegen dan toch nog een keer een sprintetappe in de Tour de France winnen? Hij kwam ver, dinsdag in de Dordogne. Derde in Bergerac, zo dichtbij een zege in Frankrijk was de renner van Lotto-Jumbo nog nooit geweest. Vorig jaar werd hij vierde in Limoges.

Het deed hem niet zoveel, zei hij nadat hij zijn adem weer had hervonden, uitrijdend op de rollen. 'Het is een redelijk resultaat, hartstikke leuk, maar we willen meer.'

Hij wist al dat hij knetterhard rijdt. De registratie van de vorige sprint in Nuits Saint Georges toonde ook al aan dat hij gemeten over de laatste 700 meter alle spurters op snelheid klopte en op vijftig meter van de finish een piek haalde van 72,6 kilometer per uur.

Ook dat doet hem weinig. 'Het is misschien wel goed voor het vertrouwen, maar het zijn maar cijfertjes. Ik ga liever met de armen omhoog over de finish.' Hij weet ook: de sprint draait niet alleen om snelheid, maar ook om timing en het kiezen van de juiste positie.

Groenewegen wil eerder aangaan, zorgen dat hij niet opgesloten raakte. Anders is die vermaledijde Kittel alweer vertrokken. Gaat de nieuwe strategie werken?


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.