Teruglezen etappe 10 - Dolblije Kittel breekt record sprintcollega Zabel

De derde plek voor Dylan Groenewegen, hij komt steeds dichterbij. Maar Marcel Kittel is vooralsnog onverslaanbaar. Hij won met overmacht. De tweede plek was voor John Degenkolb. Volg het laatste nieuws en de etappe in ons liveblog.

Dylan Groenewegen tijdens de Tour Beeld anp
Dylan Groenewegen tijdens de TourBeeld anp

Met zijn vierde etappezege brak Kittel het record van zijn landgenoot Erik Zabel. Kittel staat nu in totaal op dertien etappeoverwinningen in te Tour, het meest van alle Duitse wielrenners en eentje meer dan sprintcollega Zabel. 'Ik kan het niet geloven. Wat een ongelooflijk aantal', zei Kittel na afloop. 'Het lijkt wel alsof ik in een andere wereld leef, alsof dit allemaal niet echt is. Toen ik ooit begon met wielrennen, had ik nooit verwacht de Tour te halen, laat staan daarin zoveel te winnen. Ik ben sprakeloos en heel, heel blij.'

Een puffende Dylan Groenewegen gaf direct na de sprint een interview voor de camera's van de NOS. Zijn analyse van de sprint: 'Het was chaos. Dat was elke sprint tot nu toe. Volgens mij was er ook vandaag weer geen enkele ploeg die het perfect deed.'

Groenewegen kwam zelf rond de veertiende positie door de laatste bocht. 'Ik ben ongeveer direct gaan sprinten. Maar ik zat gewoon veel te ver, dat weet ik wel zeker.'

Of hij had kunnen winnen? 'Nou, Kittel is wel heel sterk. Maar we blijven het proberen. En derde is een leuk resultaat, maar we willen meer. We gaan voor dat hoogste treetje'

Over zijn hoge topsnelheid had Groenewegen niets klagen. 'Maar het gaat om degene die als eerste over de streep komt. We blijven het proberen in de komende sprintetappes.'

De winst is voor Marcel Kittel. Zijn vierde zege alweer deze Tour. Op de derde plek deze keer: Dylan Groenewegen. Hij komt steeds dichter bij de zege.

Ook bewonderenswaardig: de tweede plek van John Degenkolb. De Duitser vloog over de fiets van Mark Cavendish, in de etappe waarin de Brit zijn sleutelbeen brak, maar doet nu dus weer mee om de winst.

Zo, nog 5 kilometer. Dat was weer keurig geregisseerd door het peloton. Op 5 kilometer van de streep is iedereen weer samen. Dus nu proberen zowel de sprinters als de klassementsmannen voorin het peloton te zitten. Druk, duwen. Gevaarlijk? Een beetje. 'Het is het podium of jodium', zegt Dylan Groenewegen vaak.

We geven u zo de winnaar.

Kijk, daar komt ook de trein van Lotto-Soudal, de ploeg van André Greipel. Wij won de tussensprint. Goed voor het zelfvertrouwen.

Inmiddels rijden de twee vluchters in het zicht van het peloton. Dat gaat niet lang meer duren.

Zeggen we: bedankt voor de moeite, Offredo en Gesbert.

De vluchters zijn bijna weer bijgehaald. Daarna zal het hard gaan. Nog 15 kilometer en een halve minuut voorsprong voor Offredo en Gesbert.

De achtervolging wordt geleid door Vermote (Quick Step) en De Gendt (Lotto Soudal).

Als wij zo vrij mogen zijn een voorspelling te doen: Marcel Kittel. De Duitser gaat alweer voor zijn vierde overwinning deze Tour de France. Blond, knap en sympathiek. Bij hem klopt het allemaal. Met verve vervulde hij de rol van ambassadeur in de dagen rond de Tourstart in Düsseldorf. Kittel was één van de renners die zich had ingespannen om de Duitse fans na tal van dopingschandalen weer het vertrouwen in het wielrennen terug te geven.

Kittel is geen geboren sprinter. Bij het toenmalige Skil-Shimano werd hij in 2011 binnengehaald als talentvol tijdrijder, maar toen bleek dat hij in de lead-out veel sneller was dan Kenny van Hummel kreeg hij de kans om zich via massasprints voor de zege te mengen. Het bleek een schot in de roos: in de Tours van 2013 en 2014 behaalde hij acht overwinningen.

Kittel

Drie ritzeges, een groene trui. Wat wil je nog meer?', werd Kittel ook gevraagd. Natuurlijk is Kittel hongerig naar meer. Hij evenaarde gal het Duitse record van twaalf Tourzege, in handen van Erik Zabel.

Het einde komt in zicht voor Offredo en Gesbert. Een half minuutje nog, krijgen ze van het peloton. Wanty wel weer mee in de vlucht. Zoals vrijwel iedere dag.

Onze wielerverslaggevers ter plaatse gingen op bezoek bij Hilaire van der Schueren (69), Tourveteraan, als assistent-ploegleider geschoold onder Jan Raas. 'We hebben twee doelstellingen: met negen man in Parijs komen en ons zo veel mogelijk laten zien in de etappes. Hoeveel televisiekijkers zijn er niet elke dag?'

De massasprint komt steeds dichterbij. Nog 30 kilometer tot de finish. Het peloton rijdt het gat met de koplopers langzaam dicht.

Door voorsprong is nu: 1,5 minuut.

We geven u nog even update uit de koers. Nog 40 kilometer te rijden, 2 minuten voorsprong voor Offredo en Gesbert.

Volkskrantfotograaf Klaas Jan van der Weij (64) doet dit jaar voor de 23ste keer verslag van de Tour de France. Hoe gaat hij daar te werk? Hij legt het uit aan de hand van een van zijn foto's, in deze vrijwel dagelijks verschijnende rubriek.

Klaas Jan! We zien vandaag je foto van een dalende Bauke Mollema bij een verhaal over de veiligheid van de renners in de Tour. Hoe gevaarlijk is het leven van een sportfotograaf eigenlijk?
'Dat valt wel mee, alleen heb ik de neiging om gekke dingen te doen. In een boom klimmen bijvoorbeeld. Ik kan me herinneren dat ik heel wat jaren geleden in de Ronde van Nederland op een boogbrug in Weesp heb gelegen. Ik had de politie vooraf om toestemming gevraagd, want straks gaat iemand bellen dat er een persoon van de brug wil springen. Dan had ik mijn foto niet.'

'Ik kreeg toestemming, met de voorwaarde dat ik pas vijf minuten voor de doorkomst van het peloton op de brug mocht. Ik wilde de renners van bovenaf fotograferen, in het meest ideale plaatje moest er eigenlijk ook nog een boot onder de brug varen. Toen ik boven kwam, ben ik langzamerhand steeds verder op een smalle metalen kruis gaan liggen, alleen mijn schenen en borst rustten nog op het metaal. Ik durfde bijna geen foto meer te maken. Precies op het moment dat het peloton voorbijkwam, voer een boot onder de brug. Ik durfde daarna niet meer terug te gaan, maar dat is goed gekomen. Ik had een fantastische foto.'

Lees hier het hele interview met Van der Weij: 'Het vervelende is alleen dat ik me nog zo jong voel. Dat is een beetje mijn handicap.'

Bauke Mollema in de afdaling Beeld Klaas Jan van der Weij
Bauke Mollema in de afdalingBeeld Klaas Jan van der Weij

Tussensprint in Saint-Cyprien (km 121):

1. Yoann Offredo, 20 points
2. Elie Gesbert, 17

Op 2.40:
3. André Greipel, 15
4. Marcel Kittel, 13
5. Alexander Kristoff, 11
6. Marco Haller, 10
7. Michael Matthews, 9
8. Sonny Colbrelli, 8
9. Nikias Arndt, 7
10. Fabio Sabatini, 6

In het peloton is het André Greipel die de tussensprint wint, voor Marcel Kittel (in het groen) en Alexander Kristoff.

Verslaggever Iwan Tol zocht Greipel vorig jaar op in zijn woondplaats Hürth. Nee, hij had nooit aandrang gevoeld om zijn plaatsgenoten te vertellen dat wielrennen voor hem een vak is, geen hobby. Hij laat zich er niet op voorstaan.

'Je hebt de wielrenner André Greipel en de persoon André Greipel. Die twee werelden hou ik het liefst zo veel mogelijk gescheiden. Laat de mensen maar denken.'

Het was tijdens de Tour Down Under dat een Australische journalist de gespierde benen en de brede torso van André Greipel zag. In zijn artikel vergeleek hij de renner met een gorilla. Zelf moet Greipel er niets van hebben, van zijn bijnaam. 'Oké, in sportieve zin past het me wel. Een gorilla is een vriendelijk dier, maar kan ook agressief zijn als het moet. Zo zie ik mezelf ook op de fiets: sterk en agressief. Maar in het normale leven ben ik totaal niet zo.'

Welk dier vindt hij zelf het best bij hem passen? Na een korte bedenktijd: 'Een koala. Die is een stuk rustiger.'

André Greipel Beeld anp
André GreipelBeeld anp

Elie Gesbert weet heus wel dat hij vandaag geen kans maakt. 'Maar Elie wilde graag een dag vooruit rijden, net als zijn vrienden bij ons in de ploeg', aldus Fortuneo-ploedlieder Denis Leproux. 'Later zullen we ons focussen op Dan McLay voor de sprint.'

Het contract van Marcel Kittel bij de Belgische ploeg Quick-Step loopt aan het einde van dit seizoen af. Hij heeft naar eigen zeggen diverse opties voor komend jaar. 'Ik ben in onderhandeling met diverse teams, waaronder Quick-Step en Katoesja-Alpecin van mijn landgenoot Tony Martin', zei Kittel op de eerste rustdag in de Tour de France.

De 29-jarige Duitser was de meest succesvolle renner in de eerste Tourweek. Kittel boekte al drie sprintzeges en heeft de groene trui, als leider in het puntenklassement, stevig om zijn schouders zitten.

Vooral dankzij Kittel leidt Quick-Step het geldklassement in de Franse wielerronde met 51.660 euro. Team Sky van geletruidrager Chris Froome volgt met ruim 38.000 euro, de Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo verdiende tot nu toe bijna 13.000 euro.

Update uit de koers: twee leiders, jazeker, nog steeds Gesbert en Offredo. Hun voorsprong is inmiddels wel flink teruggelopen. Met nog zo'n 75 kilometer te gaan, rijden ze drie minuten voor het peloton uit.

Bram Tankink is misschien wel de sympathiekste renner van allemaal. Hij doet niet mee deze Tour de France, maar is wel op bezoek in Frankrijk. En maakt graag vlogs. Kijk maar.

Hoe hard wielrenners zijn? Kijkt u maar even naar onderstaand tweeluik. Loetsenko-voor en Loetsenko-na.

Het duo Gesbert en Offredo krijgt inmiddels meer dan 5,5 minuut voorsprong. Wie dit zijn?

Nou, Yoann Offredo van Wanty is een 30-jarige Fransman. Lang, 1.89 meter. Droom: ooit de Ronde van Vlaanderen winnen. Werd al eens vierde in de Omloop Het Nieuwsblad. Reed bijna 10 jaar bij FDJ.

Elie Gesbert is een jonkie. 22 jaar. Was al Frans kampioen tijdrijden én op de weg bij de junioren. Rijdt op dit moment voor Fortuneo.

Nog 110 kilometere tot de finish.

Voor de volgende wielerquiz: wie was de renner die de langste vlucht ooit reed? Nou, zeg je dan: precies 70 jaar gleden was het Albert Bourlon die 253 kilometer lang in zijn eentje voor het peloton uit reed. En won.

Een record dat vrijwel niet meer in te halen is omdat vrijwel geen enkele etappe meer dan 230 kilometer telt in het moderne wielrennen. Dus: Albert Bourlon, 11 juli, 1947.

Bij wielerploeg Sunweb is men ervan overtuigd dat Warren Barguil zondag eigenlijk de negende etappe van de Tour de France had moeten winnen. 'De finishstreep was niet kaarsrecht getrokken. Dat hebben we uit foto's kunnen opmaken en is ook geconstateerd na de finish toen er mensen van onze ploeg zijn wezen kijken', vertelde ploegleider Arthur van Dongen dinsdag voor de start van de tiende etappe. Barguil werd op de streep net geklopt door de Colombiaan Rigoberto Urán.

'Er zat een knik in de weg, waardoor de finishstreep niet volledig recht was. Aan de buitenkant scheelde het vijf centimeter. Op de plek waar Urán de finish passeerde lag de streep anderhalve centimeter naar voren ten opzichte van de plaats waar Barguil finishte', aldus Van Dongen, die zei dat de ploeg er geen werk van heeft gemaakt. 'We zijn inderdaad niet naar de organisatie gestapt. Je doet er ook niks meer aan, maar het is aardig om te weten.'

Finishfoto Uran en Barguil Beeld anp
Finishfoto Uran en BarguilBeeld anp

Ja, ze moeten nog een eind. Nog 180 kilometer. Maar Elie Gesbert (Fortuneo-Oscaro) en Yoann Offredo (Wanty) krijgen al 4,5 minuut voorsprong.

We geven u zo wat meer informatie over de beste mannen. We hebben nog even.

Een knikje naar de meester: Mart Smeets. In zijn column op 1Vandaag.nl reageert hij op de kritiek op de lange etappes. Die zouden saai zijn. Niet van deze tijd.

'Dat die imbecielen van de Franse organisatoren de werkelijk onbestaanbare brutaliteit hebben de hele dag beelden van het absolute niets aan te bieden aan diverse veel geld neerleggende televisiestations over deze wereld, is ook van alle dag.

'Dat wil zeggen, het zat er natuurlijk aan te komen dat de hele Tour in beeld gebracht zou worden. In andere tijden, met andere technische middelen en andere minder geldwolverige mensen aan het bewind begon een keurige Tourdag om halfvier in de middag. Anderhalf uur koers, korte uitlui en bonjour. Dat was acceptabel, dat was netjes.'

'Het is een immorele actie al die beelden aan te bieden omdat we allemaal weten dat de Belgen alles zullen uitzenden, liefst nog met beelden van ontbijtende coureurs en liefst ook nog van beelden van na afloop onder de douches.

Na een dagje rust stappen de deelnemers aan de Tour de France dinsdag weer op de fiets voor de tiende etappe, een grotendeels vlakke rit over 178 kilometer van Périgueux naar Bergerac. Met onderweg alleen twee klimmetjes van de vierde categorie lijken de sprinters weer een kans te krijgen op dagsucces.

Mocht het op een massasprint uitdraaien, dan is Marcel Kittel de topfavoriet. De Duitser van Quick-Step won in de eerste Tourweek al drie ritten en heeft de groene trui stevig om zijn schouders zitten.

null Beeld VK
Beeld VK

Ook de leek kan aan de ontbijttafel de sprinters en de klimmers uit elkaar houden. Hij hoeft alleen maar te kijken naar hun bordje. De bonkige sterke mannen duiken op de havermout- of rijstepap. Bij de yoghurt en het fruit staan de iele berggeiten. 'Die moeten nog hard een berg omhoog fietsen. Dan moet je bij het ontbijt geen kilo aankomen', zegt Jesper Boom, kok bij LottoNL-Jumbo.

Lees hier over het dieet van de renners van Lotto-Jumbo tijdens de Tour de France: 'Drie weken lang, iedere dag weer wat anders. Dat lukt de meeste mensen thuis niet eens.'

In het weekeinde waarin hij zich ontpopt als rittenkaper, moet Robert Gesink de Tour verlaten na een valpartij. Die maakt een einde aan zijn droom op een rit-zege. De zoveelste tegenslag in zijn tumulteuze carrière.

'Gesink crash, Gesink crash', kraakt het over de Tourradio in de wagen van Nico Verhoeven. Twee minuten later ziet de ploegleider zijn renner voorovergebogen staan, trillend op zijn benen. 'Gaat het?', vraagt Verhoeven.

'Nee, het gaat niet meer', luidt het antwoord van Gesink. Verhoeven ziet nog dat ambulancebroeders de renner vastbinden op een brancard. Daarna geeft de ploegleider gas. De Tour gaat door.

Verslaggever Iwan Tol was bij de bus van Lotto-Jumbo. 'Waarom overkomt hem dit nu weer?', vraagt Verhoeven zich, een paar uur later in finishplaats Chamérby af.

Op de opiniepagina's vandaag een betoog van Harmen Malderik. Zijn stelling: wielrenners moeten overdreven reclame-uitingen en levensgevaarlijke parcoursen niet langer pikken.

Benieuwd naar zijn argumenten? Lees hier zijn ingezonden brief.

Het is de Tour van het gebroken bot. Het rijtje stemt mistroostig. Het begon meteen in de proloog, toen Alejandro Valverde in de regen onderuit schoof en zijn knie en enkel brak. Jon Izaggire overkwam hetzelfde en beschadigde zijn lendenwervel.

In de week daarop kraakte de schouder van Mark Cavendish, nadat Peter Sagan hem in de hekken had gereden. Zondag viel Robert Gesink op een trapper en liep een breuk in de wervelkolom op. Diezelfde dag volgde de horrorcrash van Richie Porte op de Mont du Chat, met kapot sleutelbeen en bekken als gevolg. Maandag verliet ook Rafal Majka de ronde, tweevoudig winnaar van de bolletjestrui, gehavend door kneuzingen en schaafwonden.

Het is een reeks die al snel leidt tot de vraag hoe het is gesteld met de veiligheid van het wielrennen. Bauke Mollema verklaarde zondag na de dollemansrit in de Alpen dat 'dit nergens op sloeg'. Jakob Fuglsang zei gisteren dat hij blij was dat er nog huid op zijn lijf zat toen hij over de finish kwam.

Vallen hoort bij fietsen... maar zo vaak? Lees hier de analyse: 'In Parijs-Roubaix wordt meer gevallen.'

Richie Porte wordt met kapot sleutelbeen en bekken gestabiliseerd door ambulance-medewerkers Beeld anp
Richie Porte wordt met kapot sleutelbeen en bekken gestabiliseerd door ambulance-medewerkersBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden