Teruglezen - Dood van Belgische terrorist Abaaoud niet bevestigd

Bij een grote antiterreuractie van de Franse politie woensdagochtend in Saint-Denis, in het noorden van Parijs, werden acht mensen gearresteerd. Een vrouw zou zich hebben opgeblazen met een bomgordel, al werd dit niet bevestigd door de Franse autoriteiten. Het precieze aantal dodelijke slachtoffers van de politieactie is niet bekend. Dit liveblog over de nasleep van de aanslagen in Parijs is afgesloten. Lees hier het nieuwsbericht over de gebeurtenissen van woensdag 18 november.

Mensen steken kaarsjes aan in Straatsburg Beeld afp
Mensen steken kaarsjes aan in StraatsburgBeeld afp

Een docent op een joodse school in Marseille is neergestoken door drie mensen die beweerden Islamitische Staat (IS) te steunen. Dit meldt persbureau Reuters. De docent is buiten levensgevaar.

Een van de daders droeg een IS-shirt. Een andere dader toonde op zijn telefoon een foto van Mohamed Merah, een Islamitische militant uit Frankrijk die in 2012 een aanslag pleegde.

De docent, die geschiedenis en aardrijkskunde geeft, werd drie keer gestoken.

De joodse studentenunie veroordeelde de aanval in een verklaring en drong er bij de politie op aan om alle middelen in te zetten om de daders te pakken.

De vrouwen van de Franse voetbalclub Paris Saint-Germain dragen woensdagavond als eersten een speciaal wedstrijdshirt. Alle teams van de club zullen hun komende drie wedstrijden spelen in een shirt waar onder het logo de tekst 'Je suis Paris' op staat.

Daarmee herdenkt de Franse sportclub de slachtoffers van de aanslagen. De vrouwen spelen woensdagavond in de Champions League tegen het Zweedse Örebro. Ook de handballers van de club zullen woensdagavond overigens aantreden in het herdenkingsshirt, als zij iets later tegen Toulouse spelen.

De mannen van PSG zullen zaterdag voor het eerst het Je suis Paris-shirt dragen, als ze bij Lorient op bezoek gaan.

Er worden toch geen extra veiligheidsmaatregelen genomen tijdens het documentairefestival IDFA. Dit heeft directrice Ally Derks woensdag tegen AT5 gezegd.

Dinsdag tweette het documentairefestival nog dat er extra maatregelen zouden worden genomen na de aanslagen in Parijs.

Inwoners van de Brusselse voorstad Molenbeek hielden woensdag een wake voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Molenbeek werd de afgelopen dagen ongewild wereldnieuws, omdat het de thuisbasis is van de twee broers Abdeslam, naar verluidt betrokken bij de aanslagen in Parijs.

In Molenbeek, dat inmiddels bekendstaat als broeinest voor jihadisme, werden meerdere arrestaties verricht na de aanslagen in de Franse hoofdstad.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

In een prullenbak achter concertzaal le Bataclan, waar vrijdagavond de aanslag werd gepleegd met de meeste dodelijke slachtoffers, heeft de Franse politie een mobiele telefoon gevonden, mogelijk van een van de daders. Op de telefoon zou een sms staan met de tekst: ‘We zijn los en gaan beginnen.’ Voor wie het bericht was bedoeld, is niet bekend.

Dit heeft de Franse openbaar aanklager woensdagavond gezegd, meldt the Guardian.

Concertzaal le Bataclan in Parijs Beeld afp
Concertzaal le Bataclan in ParijsBeeld afp

Drie van de acht mensen die vanmorgen in Saint-Denis werden opgepakt, zijn nog niet geïdentificeerd, aldus de Franse openbaar aanklager. Dit meldt persbureau Reuters.

Het aantal personen dat vanmorgen bij de politieactie in Saint-Denis is gedood, is niet bekend. Dit heeft de Franse openbaar aanklager gezegd, meldt persbureau AP.

Een agent bij de politieactie in Saint-Denis vanmorgen Beeld afp
Een agent bij de politieactie in Saint-Denis vanmorgenBeeld afp

Het brein achter de aanslagen, de Belgische terrorist Abdelhamid Abaaoud, is niet een van de vanochtend gearresteerden, zegt de Franse openbaar aanklager. De gedode personen zijn nog niet geïdentificeerd.

De Franse openbaar aanklager zegt 'niet in de positie te zijn' om uitspraken te doen over het aantal doden van de politieactie in Saint-Denis en over hun identiteit, meldt persbureau Reuters.

Bij de politieinval in de Parijse wijk Saint-Denis zou een terreurcel zijn geneutraliseerd. De terroristen zouden volgens de Franse openbaar aanklager 'klaar zijn om te handelen'. Dit meldt persbureau Reuters.

Man wordt meegenomen door een Frans arrestatieteam Beeld AP
Man wordt meegenomen door een Frans arrestatieteamBeeld AP

De man die als het brein achter de aanslagen in Parijs wordt gezien, de Belgische Marokkaan Abdelhamid Abaaoud, is gedood bij de politieactie in Saint-Denis. Dit meldt het ANP op basis van Franse media. Abaaoud zou door een sluipschutter zijn doodgeschoten.

Wie was Abdelhamid Abaaoud?

Lees hier een profiel van het brein achter de Parijse aanslagen.

Na Denemarken verhoogt nu ook Zweden het dreigingsniveau in het land. Dit heeft de Zweedse veiligheidspolitie gezegd. Er zou een ‘concrete dreiging’ van een aanval in Zweden zijn.

Het hoofd van de veiligheidspolitie, Anders Thornberg, zei dat er voor een persoon een arrestatiebevel is uitgevaardigd op verdenking van een terroristische misdrijven. Volgens Thornberg is er voor zover bekend geen directe link met de aanslagen van vrijdag in Parijs.

Het dreigingsniveau in Zweden werd verhoogd van niveau drie naar vier, op een schaal van vijf. Dit houdt in dat er een grote kans is dat ‘personen het doel en de mogelijkheid hebben om een aanslag te plegen.’

Europacorrespondent Ian Traynor van Britse krant the Guardian meldt vanuit Brussel dat Frankrijk striktere grenscontroles eist bij Europese grenzen.

Alle inwoners van de Europese Unie (EU) zouden, als de eisen van de Franse overheid worden ingewilligd, strenger en vaker worden gecontroleerd aan de nationale grenzen.

Volgens the Guardian eist Frankrijk onder meer:

- Betere informatievoorziening over passagiersinformatie over iedereen die in de EU met het vliegtuig reist;
- Het tegengaan en monitoren van cash transacties en andere soorten niet-elektronische betaalwijzen;
- Meer samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de nationale inlichtingendiensten.

Groot-Brittannië heeft de samenwerking met Frankrijk op het gebied van internationale inlichtingen verder aangescherpt in verband met de aanslagen in Parijs. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond woensdag gezegd, meldt persbureau Reuters.

'Dit gaat niet alleen over samenwerken met de Franse autoriteiten, het gaat om samenwerking tussen inlichtingendiensten en politiediensten in heel Europa, aldus Hammond. 'Dit om ons ervan te verzekeren dat we de daders te pakken krijgen, identificeren en kunnen voorkomen dat ze hun moordzuchtige plannen verder nog kunnen uitvoeren.'

Philip Hammond tekende eerder deze week het condoleanceregister voor de slachtoffers in Parijs. Beeld afp
Philip Hammond tekende eerder deze week het condoleanceregister voor de slachtoffers in Parijs.Beeld afp

De Amerikaanse band Eagles of Death Metal (EODM) heeft voorlopig alle concerten afgezegd. De band trad op in de Bataclan in Parijs op het moment dat het theater werd aangevallen door terroristen. Bij die schietpartij kwamen 89 mensen om het leven, onder wie een crewlid.

De overige leden van rockband uit Californië zijn inmiddels weer terug in de Verenigde Staten.

'We zijn er trots op dat we nog altijd samen staan, verenigd door een gezamenlijk doel van liefde en medeleven', schrijft de band op Facebook. 'Vive la musique, vive la liberté, vive la France and vive EODM'.

Jesse Hughes van Eagles of Death Metal in september in Chicago. Beeld anp
Jesse Hughes van Eagles of Death Metal in september in Chicago.Beeld anp
De aankondiging van Eagles of Death Metal hangt woensdag nog steeds aan de gevel van Le Bataclan. Beeld afp
De aankondiging van Eagles of Death Metal hangt woensdag nog steeds aan de gevel van Le Bataclan.Beeld afp

De politie van Antwerpen heeft woensdag de ring van Antwerpen drie kwartier lang afgesloten omdat er een verdacht pakket in de kofferbak van een aangehouden auto was aangetroffen. De snelweg is even na 16.30 uur ter hoogte van het Sportpaleis in beide richtingen afgesloten. Om 17.15 ging de weg weer open.

Het verdachte pakket zou bestaan uit een koffer met verdachte tassen. De explosievenopruimingsdienst DOVO was ook ter plaatse omdat het mogelijk om een explosief ging.

Of er een verband is met de aanslagen in Parijs is nog onduidelijk.

In de Italiaanse hoofdstad Rome is de beveiliging de afgelopen dagen flink opgevoerd naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. De Italiaanse regering heeft ongeveer zevenhonderd extra militairen ingezet, die onder meer de in- en uitgangen van metrostations moeten bewaken en bezoekers van het Vaticaan strenger dan gebruikelijk moeten controleren.

Het dreigingsniveau in Italië is verhoogd naar twee, het hoogste niveau zonder dat er sprake is van een directe aanval op het land. Rome wordt door de Italiaanse regering gezien als meest waarschijnlijke plaats voor een aanslag, mede door de aanwezigheid van het Vaticaan.

Extra beveiliging in Rome. Beeld epa
Extra beveiliging in Rome.Beeld epa

Op de een-na-laatste pagina van de nieuwste editie hun propagandablad heeft IS twee foto's geplaatst van een Noor en een Chinees die de beweging zegt te hebben gedood, na tevergeefs om losgeld te hebben gevraagd. De mannen zijn 'geëxecuteerd nadat ze in de steek waren gelaten door idiote naties en organisaties', staat erbij. De bloedige foto's van de lichamen lijken erop te wijzen dat ze doodgeschoten zijn.

De Noorse regering heeft laten weten nog geen bevestiging te hebben dat één van hun burgers door IS zou zijn gedood. China heeft nog niet op het bericht gereageerd.

Eerder had IS gezegd dat het zou gaan om de 48-jarige Ole Johan Grimsgaard-Ofstad uit Oslo en de 50-jarige Fan Jinghui uit Beijing. Ze zouden 'te koop worden aangeboden'.

Tereurgroep Islamitische Staat beweert gevangenen uit Noorwegen en China te hebben geëxecuteerd. In het IS-propagandablad Dabiq staan foto's die dat moeten bewijzen.

Ook staat in het blad een afbeelding van de bom waarmee IS eind oktober het Russische vliegtuig in de Sinaï zou hebben neergehaald. Op de foto is een geel blikje Schweppes Gold te zien tezamen met wat componenten van een bom zouden zijn. IS beweert gebruik te hebben gemaakt van een 'gat in de beveiliging' om de bom te plaatsen.

In het tijdschrift schrijft IS verder over de aanslagen in Parijs, en waarschuwt het Frankrijk en het Westen voor meer aanslagen. 'Dit is nog maar het begin.'

Voorpagina van het nieuwste nummer van Dabiq, een blad vol terreurpropaganda. Beeld
Voorpagina van het nieuwste nummer van Dabiq, een blad vol terreurpropaganda.Beeld
Propagandafoto IS. Beeld ap
Propagandafoto IS.Beeld ap

Een van de modernste Britse oorlogsschepen zal het Franse vliegdekschip dat op weg is naar het Midden-Oosten begeleiden, dat zei de Britse staatssecretaris Michael Fallon (Defensie) vandaag.

Er zijn mogelijk meer dan twee doden gevallen bij de antiterreuractie vanochtend in Saint-Denis, dit zei de Franse minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken op een persconferentie.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat verder weten dat er afgelopen nacht 118 huiszoekingen en 25 arrestaties zijn verricht. Er werden 34 wapens gevonden bij de huiszoekingen.

In totaal zijn er sinds dat vrijdag de noodtoestand werd afgeroepen 414 huiszoekingen en 60 arrestaties verricht sinds de terreuraanslagen in Parijs. 75 wapens werden in beslag genomen.

De Franse minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken Beeld anp
De Franse minister Cazeneuve van Binnenlandse ZakenBeeld anp

Frankrijk zal, verspreid over de komende twee jaar, 30.000 vluchtelingen opnemen. Dat zei president Hollande. Hij wil dat Frankrijk een land van vrijheid blijft en dat het leven gewoon doorgaat. De vluchtelingen zullen wel uitvoerige veiligheidschecks moeten ondergaan.

Hollande na afloop van het eerste kabinetsberaad sinds de aanslagen in Parijs Beeld epa
Hollande na afloop van het eerste kabinetsberaad sinds de aanslagen in ParijsBeeld epa

De Franse autoriteiten hebben een brief verspreid waarin wordt gevraagd uit te kijken naar een Citroen Xsara, zo meldt de Spaanse politie. Mogelijk zou de voortvluchtige Salah Abdeslam daarmee op de vlucht zijn.

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie roept zijn mensen na de aanslagen in Parijs op geen ruimte te laten voor verdeeldheid in de samenleving. Op zijn blog op de politiewebsite schrijft Bouman dat de politiemensen over de veiligheid moeten waken van iedereen in Nederland.

Bouman vraagt politiemensen juist nu verbinding te zoeken en houvast te bieden. Dat moet volgens hem gebeuren met 'een koel hoofd en gezond verstand' en 'ongeacht afkomst of levensovertuiging'.

'Wij voeren geen oorlog met de islam. Wij strijden tegen goddeloos terrorisme en voor behoud van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Voor de liberté, egalité en fraternité die het in Parijs zo zwaar te verduren kregen', schrijft de politiebaas.

Korpschef Gerard Bouman Beeld anp
Korpschef Gerard BoumanBeeld anp

De zeven mensen die dinsdag in de Duitse plaats Alsdorf, vlakbij Aken, werden aangehouden, krijgen excuses van de politie. Zij werden gearresteerd in verband met mogelijke terreurdaden, maar dat bleek ten onrechte. Eén van de arrestanten zou erg hebben geleken op een gezochte terreurverdachte.

De politie van Aken is nu van plan de zeven schriftelijk excuses aan te bieden, meldde een woordvoerder woensdag. Daarnaast willen agenten de zeven persoonlijk ontmoeten om hun actie nader te verklaren.

Duitse politie in het plaatsje Alsdorf Beeld anp
Duitse politie in het plaatsje AlsdorfBeeld anp

De Franse president Hollande heeft gezegd dat Frankrijk niet 'toe zal geven aan de angst'. Hij roept zijn landgenoten op naar cafés en musea te gaan en alles uit het leven te halen.

'Wat is ons land zonder zijn cafés, concerten, sportevenementen en museums?', zei Hollande tegen een groep Franse burgemeesters.

Volgens de Franse president moet 'het leven normaal moet doorgaan'. Hij beloofde extra beveiliging bij de musea, 'zodat toeristen verwelkomd kunnen worden.'

Hollande verlaat het Elysée Beeld ap
Hollande verlaat het ElyséeBeeld ap

De belangrijkste terminal van Kastrup, de luchthaven van Kopenhagen, is ontruimd vanwege 'een verdachte tas'. Dat melden de Deense autoriteiten. Terminal 3 is de belangrijkste aankomst- en vetrekhal van het vliegveld. Tv-beelden tonen bomexperts, brandweerwagens en politie buiten het luchthavengebouw. Treinen en metrolijnen van en naar de luchthaven zijn ook stopgezet.

In Europa moet het veel moeilijker worden semiautomatische wapens aan te schaffen. De Europese Commissie stelt voor om onder meer uzi's en kalasjnikovs als militaire wapens te beschouwen, waarmee de handel daarin in heel Europa voor particulieren illegaal zou worden. Bij de aanslagen in Parijs, maar ook bij eerdere terreuracties, werden semiautomatische wapens gebruikt. Nu zijn dergelijke wapens in sommige EU-lidstaten nog verkrijgbaar.

Ook moeten legale wapens sneller te traceren zijn en het toezicht op het bezit van wapens opgevoerd, aldus de commissie. De nationale databanken waarin wapens staan geregistreerd zouden daarom aan elkaar moeten worden gekoppeld.

Daarnaast pleit Brussel voor aanscherping van de regelgeving over het kopen van wapens, wapenonderdelen en munitie via internet. De illegale invoer van wapens en explosieven vanuit bijvoorbeeld de Balkan en het Midden-Oosten moet door betere controles een halt worden toegeroepen.

De voorgestelde maatregelen stelt lidstaten in staat om te voorkomen dat criminelen en terroristen eenvoudig aan wapens kunnen komen, is de gedachte. Betere informatie-uitwisseling tussen de lidstaten is daarvoor noodzakelijk, aldus de commissie.

Archiefbeeld: uzi's Beeld afp
Archiefbeeld: uzi'sBeeld afp

De Franse president François Hollande wil een 'grote coalitie' tegen Islamitische Staat. Volgens Hollande is Frankrijk in oorlog met het terrorisme van IS en bedreigt de terreurgroep die bloedbaden veroorzaakt in het Midden-Oosten de hele wereld. In de op tv uitgezonden toespraak maakte hij tevens bekend dat het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle op weg is naar Syrië om bij te staan bij de militaire operaties in het land.

Eerder vandaag vond een overleg plaats in het Elysée over de strijd tegen terrorisme waarvoor de noodtoestand is uitgeroepen. De Franse premier Manuel Valls en de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve waren ook aanwezig.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel staat achter de beslissing om de oefenwedstrijd tussen Duitsland en Nederland in Hannover op het laatste moment te annuleren.

'Ik vond het net zo jammer als de miljoenen fans dat de wedstrijd werd afgelast. Maar de veiligheidsfunctionarissen hebben een verantwoordelijke beslissing genomen', aldus Merkel in een korte verklaring. 'Dit zijn moeilijke beslissingen, misschien wel de moeilijkste
gezien de tegenstrijdige prioriteiten van vrijheid en veiligheid. Maar
gisteren was terecht om een beslissing te maken op basis van veiligheid.'

De premier van de Duitse deelstaat Nedersaksen Stephan Weil liet eerder weten dat het een goede beslissing is geweest. Volgens Weil waren er voor de aanvang van de wedstrijd 'concrete aanwijzingen' dat er gevaar dreigde.

Duitse minister van Buitenlandse zaken Sigmar Gabriel, Bondskanselier Angela Merkel en chef van het Bundeskanzleramt Peter Altmaier Beeld epa
Duitse minister van Buitenlandse zaken Sigmar Gabriel, Bondskanselier Angela Merkel en chef van het Bundeskanzleramt Peter AltmaierBeeld epa

Het is te kort door de bocht om te stellen dat de armoedige banlieues van Parijs als broedplaats dienen voor radicalisering. Dat concludeert conflictdeskundige Luuk Slooter in een promotieonderzoek bij de Universiteit Utrecht. Volgens hem zijn de autobranden, rellen en drugshandel in de beruchte buitenwijken vooral een vorm van spektakel en protest tegen een discriminerende buitenwereld. In de wijken zelf geven die acties status en respect.

De recente aanslagen in Parijs zijn volgens de onderzoeker een andere vorm van geweld. 'De koppeling van jihadisme aan de banlieues is te onnauwkeurig en draagt mogelijk bij aan verdere stigmatisering van de Franse voorsteden', zegt Slooter, die zijn onderzoek uitvoerde bij het departement geschiedenis.

Politie in Saint-Denis tijdens een actie tegen vijf vermoedelijke terroristen die zich in een appartement in de Parijse voorstad Saint-Denis hebben verschanst. Beeld anp
Politie in Saint-Denis tijdens een actie tegen vijf vermoedelijke terroristen die zich in een appartement in de Parijse voorstad Saint-Denis hebben verschanst.Beeld anp

De Amerikaanse president Barack Obama is ingelicht over de Franse politie-actie in St. Denis. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis bekendgemaakt. 'Dit is een operatie van de Franse politie, maar de president heeft gevraagd waar mogelijk te worden ingelicht', aldus de woordvoerder.

Obama bevindt zich momenteel in de Filipijnse hoofdstad Manilla voor de Apec-top.

De Deense politie heeft het dreigingsniveau voor terroristische aanslagen verhoogd tot het op één na hoogste niveau. 'Na de terroristische aanslagen in Parijs is het interne dreigingsniveau opgehoogd naar 'behoorlijk hoge staat van paraatheid'', aldus de politie in een verklaring.

Denemarken werd in februari zelf geraakt door jihadistische aanslagen. Een gewapende terrorist opende het vuur op een bijeenkomst in Kopenhagen voor de vrijheid van meningsuiting, waar de Zweedse catoornist Lars Vilks aanwezig was, en bij een synagoge in de Deense hoofdstad. In totaal kwamen twee mensen om het leven. De verdachte werd later door de politie doodgeschoten.

Quote

Na de terroristische aanslagen in Parijs is het interne dreigingsniveau opgehoogd naar 'behoorlijk hoge staat van paraatheid'

Verklaring Deense politie

Alle 129 omgekomen slachtoffers van de aanslagen in Parijs, zijn geïdentificeerd. Dit laat de Franse overheid weten.

De Duitse autoriteiten hebben geen aanwijzingen dat terroristen kerstmarkten in het vizier hebben. Dit zei minister van Binnenlandse Zaken Boris Pistorius van de deelstaat Nedersaksen woensdag na de afgelasting van de oefeninterland Duitsland-Nederland.

'Er zijn geen concrete aanwijzingen dat kerstmarkten het doelwit van aanvallen zijn', zei hij. Grote publieksevenementen zoals voetbalwedstrijden in de Bundesliga en muziekconcerten moeten de volle aandacht krijgen van de autoriteiten, zonder dat men echter in paniek raakt.

Quote

Er zijn geen concrete aanwijzingen dat kerstmarkten het doelwit van aanvallen zijn

Boris Pistorius, Duitse minister van Binnenlandse Zaken

Het is volgens de autoriteiten nog onduidelijk of de voortvluchtige Abdelhamid Abaaoud onder de arrestanten is. Er wordt DNA bij ze afgenomen waarmee mogelijk hun identiteit kan worden vastgesteld.

De inval in een pand in het centrum van Saint-Denis was gericht op de aanhouding van Abaaoud. De actie zou ook zijn ingegeven door informatie bij veiligheidsdiensten dat terroristen woensdag in het Parijse zakendistrict La Défense een aanslag wilden plegen.

Soldaten in het Parijse zakendistrict La Défense Beeld anp
Soldaten in het Parijse zakendistrict La DéfenseBeeld anp

De Franse politie is momenteel bezig om een kerkdeur te forceren in Saint-Denis. Waarom is nog onduidelijk. Er zijn veel journalisten aanwezig, CNN zendt de beelden live uit.

Frans arrestatieteam valt een kerk binnen in Saint-Denis Beeld AP
Frans arrestatieteam valt een kerk binnen in Saint-DenisBeeld AP

Een van de gearresteerde mannen zegt dat hij zijn appartement beschikbaar had gesteld aan twee mannen uit België. Dat vertelde de man volgens verschillende media aan persbureau AFP, voordat hij door agenten werd weggevoerd.

'Een vriend vroeg me om twee van zijn vrienden een paar dagen onderdak te verlenen', zei de arrestant, die niet bij naam genoemd wilde worden. 'Ik zei dat er geen matras lag, maar zij zeiden dat het geen probleem was, ze wilden alleen water en een plek om te bidden.' De man benadrukt dat hij slechts een gunst had willen verlenen, en niet wist dat de Belgische mannen terroristen waren.

De grootschalige antiterreuractie vanochtend in Saint-Denis is ten einde, zo laat een woordvoerder van de Franse regering weten.

De CFCM, de Franse moslimraad, gaat een officiële tekst verspreiden bij moskeeën waarin terrorisme wordt veroordeeld. Het vertegenwoordigend orgaan van de islam stuurt de tekst naar zo’n 2.500 moskeeën in Frankrijk, naar aanleiding van de terreuraanslagen van eind vorige week. Dit meldt persbureau AFP.

In de tekst wordt elke vorm van geweld of terrorisme volgens de Raad ‘ondubbelzinnig’ veroordeeld. Vrijdag moeten alle moskeeën de tekst in hun bezit hebben, zodat erover gesproken kan worden bij de preek van die dag.

‘Moslims in Frankrijk verkondigen ook hun niet aflatende inzet voor het republikeinse pact dat ons allen verenigt, en de waarden waar Frankrijk voor staat’, aldus de Raad in een verklaring.

Herdenking bij de Grote Moskee in Parijs Beeld anp
Herdenking bij de Grote Moskee in ParijsBeeld anp

Brussel krijgt vanaf donderdag meer politie. Dat zijn de burgemeesters van de negentien Brusselse gemeenten en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon overeengekomen. Ook wordt meer en betere informatie doorgegeven aan de zes Brusselse korpschefs vanuit het OCAD, het orgaan dat het dreigingsniveau in België bepaalt.

De burgemeesters hadden naar aanleiding van de aanslagen in Parijs alarm geslagen omdat ze te weinig mensen en middelen hebben om alle politietaken uit te voeren. Het aantal agenten van een korps van de federale politie in Brussel wordt verdubbeld, van 20 naar 40 overdag, en van 15 naar 30 's nachts. Dit reservekorps wordt ingezet bij evenementen en speciale gebeurtenissen.

Na de aanslagen in Parijs werd duidelijk hoe groot de link met de Brusselse gemeente Molenbeek was. Minstens twee daders van de aanslagen in Parijs hebben in de probleemwijk gewoond. Ook de Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud, het doelwit van de politieactie in St. Denis, komt er vandaan.

'Nu alles fout is gegaan, vertoont het staatsgezag zich op straat' - lees hier de reportage vanuit Molenbeek. (+)

Begin Molenbeek Beeld anp
Begin MolenbeekBeeld anp

De terreurverdachten waartegen de Franse politie in de Parijse voorstad Saint-Denis in actie is, wilden woensdag een aanslag plegen in het Parijse zakendistrict La Défense. Dit meldt het persbureau Reuters.

Zeker zeven mensen zijn gearresteerd tijdens de antiterreuracties vanochtend in de Parijse voorstad Saint-Denis, dit meldt de politie. De halfnaakte man op de foto hieronder werd uit het omsingelde appartement in de Rue du Corbillon gehaald.

De Franse premier Manuel Valls en de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve overleggen in het Elysée bij president François Hollande over de strijd tegen terrorisme waarvoor de noodtoestand is uitgeroepen.

In Berlijn overlegt bondskanselier Angela Merkel met leden van haar kabinet in en speciale bijeenkomst over de terreurdreiging, naar aanleiding van het afgelasten van de voetbalwedstrijd Duitsland - Nederland in Hannover.

De premier van de Duitse deelstaat Nedersaksen Stephan Weil laat in een verklaring weten dat het een goede beslissing is geweest om de oefenwedstrijd tussen Duitsland en Nederland in Hannover af te gelasten. Volgens Weil waren er voor de aanvang van de wedstrijd 'concrete aanwijzingen' dat er gevaar dreigde.

Voorts noemde de premier de veiligheidssituatie in Nedersaksen stabiel. Verdere details over de dreiging kon Weil niet geven, omdat het vertrouwelijke informatie betreft.

Politie bij het stadion in Hannover, waar de wedstrijd tussen Duitsland en Nederland werd afgelast Beeld anp
Politie bij het stadion in Hannover, waar de wedstrijd tussen Duitsland en Nederland werd afgelastBeeld anp

Volgens de Nationale Politie zijn er tot nog toe vijf agenten van de speciale politie-eenheid RAID lichtgewond geraakt bij de antiterreuracties in Saint-Denis.

Een politiehond kwam om het leven bij de acties.

Aanhangers van Islamitische Staat en familieleden van belangrijke IS-leiders worden verhuisd van Raqqa naar Mosul, dit meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Bij bombardementen door het Franse leger zijn in Raqqa zeker 33 doden gevallen.

Het Duitse kabinet heeft een speciale bijeenkomst georganiseerd om te spreken over veiligheidszaken.

Bondskanselier Angela Merkel (R) en minister Aydan Oezoguz (Integratie) Beeld anp
Bondskanselier Angela Merkel (R) en minister Aydan Oezoguz (Integratie)Beeld anp

Zeker een verdachte houdt zich nog verscholen in het appartement in Saint-Denis, zo laat de politie weten.

Het verdacht pakketje op Den Haag Centraal Station blijkt loos alarm. Dit meldt Omroep West. Het station is weer toegankelijk.

Ondertussen wordt Den Haag Centraal afgezet wegens verdacht pakketje. Reizigers mogen station niet in of uit, dit meldt Omroep West.

De Franse justitie heeft een officieel statement uitgedaan. Dit is wat we tot nu toe weten over de acties vanochtend in Saint-Denis:

- Speciale eenheden van de Franse politie zijn woensdagochtend in het noorden van Parijs, in St. Denis, rond 4.20 uur een grote antiterreuroperatie begonnen, die nog steeds bezig is.

- Een vrouw die zich verschanst had in een van de bestormde appartementen, heeft zichzelf opgeblazen met een bomgordel

- Drie mannen die ook in het appartement verbleven zijn opgepakt door een Frans arrestatieteam.

- Verder zijn nog een man en een vrouw in voorlopige hechtenis genomen, zij bevonden zich in de buurt van het appartement.

- Familieleden van Ismael Mostefai en Sami Amimour zijn vrijgelaten.

Tijdens de politieacties vanochtend in Saint-Denis zijn zeker vijf mensen opgepakt, zo meldt de Franse justitie. Drie mannen die zich verscholen hielden in een appartement werden door de politie gearresteerd. Ook een man en een vrouw die zich elders ophielden werden in voorlopige hechtenis genomen.

Over de identiteit van de arrestanten is nog niks bekend gemaakt.

De vrouw die zichzelf heeft opgeblazen tijdens de antiterreuracties in Saint-Denis, had een bomvest aan, zo meldt een woordvoerder van de Franse politie.

Bij de actie zijn ook zeker drie agenten gewond geraakt.

Er zijn drie verdachten aangehouden bij de antiterreuractie in Saint-Denis. Dat meldt persbureau AFP. Of het 'brein achter de aanslagen' Abdelhamid Abaaoud daar een van is, is niet bekend.

Twee personen zijn bij de politieoperatie in Saint-Denis omgekomen. Dat heeft de Parijse politie gezegd, meldt AP. Een politiebron liet tevens weten dat er twee arrestaties zijn verricht. Eerder werd door Franse media melding gemaakt van drie doden, onder wie een voorbijganger. De twee doden, een man en een vrouw, waren beiden verdachten. De vrouw zou zich hebben opgeblazen.

Twee agenten raakten gewond. Hoe zij eraan toe zijn, is nog onduidelijk.

Er zou nog minstens één verdachte in het appartement aan de Rue de la Republique zijn verschanst. Andere terreurverdachten zouden zijn aangehouden of gedood. De Franse politie heeft inmiddels bevestigd dat één van de verdachten het brein achter de aanslagen in Parijs is, Abdelhamid Abaaoud. Dat meldt persbureau AP.

Volgens Franse media zijn tientallen omwonenden geëvacueerd. De politie vreest dat in het appartement explosieven tot ontploffing worden gebracht. Een van de verdachten, een vrouw heeft zichzelf al opgeblazen.

null Beeld epa
Beeld epa

De Franse zender Europe 1 maakt melding van drie doden en drie aanhoudingen. Onder de slachtoffers zou een voorbijganger zijn. De overige twee doden zijn de vrouw die zichzelf opblies en een verdachte die door een scherpschutter is gedood.

Het appartement waar de verdachten zich schuilhouden bevindt zich op de Rue de la Republique in de Parijse voorstad Saint-Denis.

Zeker zeven explosies vonden plaats in Saint-Denis. Een daarvan zou een zelfmoordterrorist zijn geweest die zich opblies ten tijde van de belegering van een woning door antiterreureenheden. Het gaat volgens de Franse zenders BFMTV en France Info om een vrouw.

De Franse zender Europe 1 rept in totaal van drie doden en drie aanhoudingen.

Het leger is gearriveerd als versterking, meldt BFMTV. De aanval is nog in volle gang.

De oproerpolitie heeft de straten in de omgeving van het gebouw schoongeveegd, meldt persbureau AP. Een inwoner van de voorstad sprak van meerdere explosies en een hevig vuurgevecht dat zeker een uur zou hebben geduurd. Nieuwsgierige omwonenden werden gesommeerd zich te verwijderen.

St. Denis is dezelfde wijk waar het Stade de France is gevestigd, het stadion dat vorige week een van doelwitten van IS-terroristen was. Het appartement dat woensdag wordt belegerd ligt op twee kilometer afstand van het stadion.

Abdelhamid Abaaoud, ook bekend onder de naam Abu Umar al-Baljiki wordt ook verantwoordelijk gehouden voor eerdere aanslagen in Europa, onder meer de mislukte aanslag in de TGV tussen Amsterdam en Parijs op 21 augustus. Eerder werd aangenomen dat hij vanuit Syrië de aanslagplegers in Parijs zou hebben aangestuurd. Abaaoud was de leider van een terreurcel in Verviers die in januari werd opgerold. Hij werd bij verstek veroordeeld tot twintig jaar cel.

Hij komt uit de Brusselse wijk Molenbeek. In 2014 zou hij met zijn jongere broer naar Syrië zijn gereisd. Zijn familie claimde eerder dat hij daar was gesneuveld, maar volgens de politie is dat onjuist.

Abdelhamid Abaaoud in een foto uit de IS-glossy Dabiq Beeld afp
Abdelhamid Abaaoud in een foto uit de IS-glossy DabiqBeeld afp

Antiterreureenheden van de Franse politie zouden het vermeende brein achter de aanslagen in Parijs, de 27-jarige Abdelhamid Abaaoud hebben ingesloten. De Belg zou zich samen met vier handlangers in een woning in de Parijse voorstad Saint-Denis hebben verschanst.

Ondertussen zijn Belgische veiligheidsdiensten nog altijd op zoek naar de tweede nog in leven zijnde verdachte van de aanslagen in Parijs, Mohamed K. Hij komt uit het Noord-Franse Roubaix en heeft mogelijk de explosieven en ontstekingsmechanismen voor de aanslagen geleverd. Dat melden verschillende Belgische kranten woensdag.

Bij de aanslagen kwamen zeven verdachten om het leven. Minstens twee anderen vermoedelijke terroristen werden niet gedood. Behalve Salah Abdeslam, die nog altijd voortvluchtig is en internationaal wordt gezocht, zijn Belgische veiligheidsdiensten nog met man en macht op zoek naar deze Mohamed K. Hij wordt omschreven als 'zeer gevaarlijk'. Het vermoeden is dat hij voor en na de aanslagen contact zocht met Abdeslam.

Salah Abdeslam Beeld afp
Salah AbdeslamBeeld afp

Vijf verdachten zouden zich in een appartement in Saint-Denis hebben verschanst.

null Beeld anp
Beeld anp

BFMTV meldt dat de actie gericht is tegen Abdelhamid Abaaoud, het brein achter aanslagen van vrijdag.

Bekijk hier de livestream van de antiterreuractie op Franse tv-zender BFMTV.

De actie heeft plaats in de voorstad Saint-Denis waar een wijk is afgegrendeld. Drie verdachten zouden zich in een appartement hebben verschanst aan de Rue de République. Helikopters cirkelen boven het gebied.

Meerdere agenten zijn gewond geraakt en drie personen zijn gearresteerd, meldt BFMTV. Volgens de tv-zender richt de actie zich op een negende verdachte van de aanslagen in Parijs. De zender baseert zich daarbij op informatie van de autoriteiten. Ook zouden omwonenden explosies hebben gehoord.

Voor zover nu bekend zijn zeven verdachten omgekomen bij de aanslagen op vrijdag. Naar een achtste verdachte wordt internationaal gezocht. Het gaat om Salah Abdeslam, tegen wie een internationaal arrestatiebevel is uitgevaardigd.

Bij de grote antiterreuractie woensdagochtend in het noorden van Parijs zouden drie doden zijn gevallen. Dat heeft een bron bij politie tegen de krant Le Monde gezegd. De actie is nog aan de gang dus een definitief aantal is nog niet te geven, aldus de politiebron.

null Beeld .
Beeld .

Speciale eenheden van de Franse politie zijn woensdagochtend in het noorden van Parijs, in Saint-Denis, een grote operatie begonnen. Daarbij zijn veel schoten gehoord.

Volgens persbureau Reuters wordt jacht gemaakt op een van de verdachten van de aanslagen in Parijs, afgelopen vrijdag. Salah Abdeslam, die wordt gezien als een van de daders van de aanslagen, is nog altijd voortvluchtig. Maar mogelijk is er nog een verdachte, meldde ABC News op basis van een Frans aanklager.

Teruglezen: 'Noodlandingen Air France na bommelding'

Lees hier het nieuws rond de aanslagen in Parijs van dinsdag terug.

Een man met een Franse vlag kijkt naar Cafe Bataclan, daags na de aanslagen in Parijs. Beeld anp
Een man met een Franse vlag kijkt naar Cafe Bataclan, daags na de aanslagen in Parijs.Beeld anp
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden