Teruglezen: diplomatiek overleg Rusland en Oekraïne mislukt

Het is vandaag niet gelukt om voor het eerst sinds de crisis in Oekraïne de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne en Rusland om de tafel te krijgen. De besprekingen over de situatie in het land worden de komende dagen voortgezet, liet de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken weten. Op de Krim werd de Nederlandse VN-gezant Robert Serry bedreigd. Hij heeft uiteindelijk zijn missie gestaakt en het vliegtuig naar Istanbul gepakt. Volkskrant.nl hield alle ontwikkelingen over Oekraïne bij in een liveblog. Lees het hier terug.

Oproerpolitie staat vanavond klaar in de Oekraïense stad Charkov.Beeld reuters

22.52 uur - De belangrijkste ontwikkelingen van vandaag:
- De Verenigde Staten vergroten de activiteiten van zijn luchtmacht in Oost-Europa. De Amerikaanse luchtmacht gaat de gezamenlijke oefeningen met de Poolse luchtmacht uitbreiden, zodat die meer gaat deelnemen aan luchtpatrouilles door de NAVO in de Baltische staten.

- De Russische, Amerikaanse, Duitse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken kwamen vandaag bijeen in Parijs. Gehoopt werd de ministers van Rusland en Oekraïne bij elkaar te krijgen, maar dat is niet gelukt. De ministers zijn het er unaniem over eens dat er direct dialoog tussen de twee landen moet komen. De komende dagen wordt er verder overlegd.

- De speciale gezant van de Verenigde Naties voor de Krim, de Nederlandse Robert Serry, is in Simferopol bedreigd door gewapende lieden. Serry werd, toen hij het hoofdkwartier van de marine op de Krim verliet, opgewacht door tien tot vijftien gewapende lieden. Ze droegen hem op naar het vliegveld te gaan en de Krim te verlaten. Hij is ongedeerd en heeft zijn missie vanavond geëindigd en naar Istanbul gevlogen.

- De NAVO heeft besloten de samenwerking met Rusland volledig te 'herzien'. De betrekkingen met Oekraïne worden juist aangehaald. De ambassadeurs van de 28 lidstaten van de NAVO hebben na een bespreking met Rusland besloten om plannen voor een gezamenlijke missie op te schorten. Ook zijn alle besprekingen, op militair en civiel niveau, van de baan.

- De Verenigde Staten vergroten de activiteiten van zijn luchtmacht in Oost-Europa. De Amerikaanse luchtmacht gaat de gezamenlijke oefeningen met de Poolse luchtmacht uitbreiden, zodat die meer gaat deelnemen aan luchtpatrouilles door de NAVO in de Baltische staten.

- De Tweede Kamer eist dat het kabinet direct uitzoekt of er Oekraïens vermogen in Nederland is gestald die via corruptie of andere vormen van misdaad zijn verkregen. Vanavond steunde de gehele Kamer een motie van GroenLinks.

Oproerpolitie in de Oekraïense stad Charkov.Beeld reuters
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vandaag in Parijs.Beeld ap
Pro-Russische demonstranten in Simferopol.Beeld ap

22.35 uur - In Donetsk is de strijd nog niet gestreden
In de Oost-Oekraïense stad Donetsk lopen de spanningen vanavond nog steeds hoog op. Pro-Russische en pro-Oekraïense demonstranten staan daar in grote getale op het plein. Bekijk het in onderstaande video.

21.46 uur - Timosjenko: Westen moet Russische agressie stoppen
Het Westen moet de druk op Rusland opvoeren om het zo te dwingen zijn militairen terug te trekken uit de Krim. Dat heeft de voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko gezegd. De 53-jarige oud-premier vindt tevens dat Oekraïne geen compromissen moet sluiten. 'Het Westen moet alles doen om de agressor tot staan te brengen. Punt.'

'Wij vinden dat de agressor zonder voorwaarden te stellen moet vertrekken', aldus Timosjenko. Volgens haar moeten onderhandelingen over de toekomst van Oekraïne worden gevoerd met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, maar ook met Rusland dat in 1994 een verdrag tekende waarin de veiligheid en territoriale integriteit van Oekraïne is vastgelegd.

Een Russische militair (of een lid van een zelfverdedigingseenheid, volgens Poetin).Beeld reuters
Joelia Timosjenko vandaag in Kiev.Beeld ap

21.34 uur - 'Aantal ideeën op tafel'
De Russische, Amerikaanse, Duitse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken zetten hun besprekingen over de situatie in Oekraïne de komende dagen voort. Alle partijen zijn het erover eens dat de spanningen opgelost moeten worden door middel van dialoog. John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, roept Rusland opnieuw op de troepen terug te sturen naar de kazerne. Dat liet Kerry zojuist weten.

Er ligt een aantal ideeën op tafel om de spanningen in Oekraïne op te lossen, aldus Kerry. Deze zal hij later bespreken met president Obama.

Kerry verwacht Lavrov morgen in Rome weer te ontmoeten. Hij zei dat hij niet had verwacht dat de ministers van Oekraïne en Rusland elkaar vandaag zouden spreken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vandaag in Parijs.Beeld afp

21.25 - Overleg Cameron en Obama
De Britse premier David Cameron heeft vandaag contact gehad met de Amerikaanse president Barack Obama: 'Ik heb gesproken met @BarackObama over de situatie in Oekraïne. Wij zijn verenigd in de veroordeling van het Russische optreden', laat hij via Twitter weten.

21.20 uur - 'Ik wist uit de auto te komen en vond dit café'
In onderstaande video vertelt de Nederlandse VN-gezant Robert Serry hoe hij zijn missie op de Krim heeft moeten afbreken vanwege bedreigingen. Hij zou onder bedreiging van een wapen in Simferopol uit zijn auto zijn gestapt en daarna een café in zijn gevlucht.

Serry is van de Krim naar Istanbul gevlogen. Dit heeft zijn tolk Vadim Kastelli gezegd tegen persbureau Reuters. Volgens de tolk had hij geen gelegenheid zijn bagage op te halen in zijn hotel en is hij op het eerste vliegtuig gezet dat van de luchthaven van Simferopol vertrok.

20.55 uur - OVSE past reisschema op Krim aan
De waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) op de Krim gooien hun reisschema om. De organisatie neemt die voorzorgsmaatregel na de bedreiging van VN-gezant Robert Serry.

Het Nederlandse lid van de OVSE-delegatie Bob Deen heeft dat gezegd tegen RTL Nieuws. Deen ontkent dat de OVSE-missie in Simferopol is belaagd door boze pro-Russische betogers. Wel staan er demonstranten voor het hotel waar de OVSE-waarnemers overnachten.

De OVSE is op de Krim om de situatie op te nemen. Morgen geeft de OVSE in Kiev een persconferentie over de eerste bevindingen van de waarnemers.

Robert Serry vandaag in Simferopol.Beeld ap

20.46 uur - Extra gevechtsvliegtuigen VS
De Verenigde Staten sturen zes extra gevechtsvliegtuigen naar het luchtruim boven de Baltische staten. Dat maakte het Pentagon bekend. Momenteel zijn er vier gevechtsvliegtuigen bij het luchtruim, er wordt ook een tankvliegtuig verzonden. Eerder liet de VS al weten gezamenlijke oefeningen met de Poolse luchtmacht en de Amerikaanse deelname aan de bescherming van het luchtruim uit te breiden.

20.38 uur - 'EU-sancties tegen de EU'
In de kwestie-Oekraïne staat Russische hard power tegenover Europese soft power, schrijft europarlementariër Derk Jan Eppink. 'Het verschil tussen de EU en Rusland is dat de eerste vage, vaak onhaalbare beloften kan doen zoals EU-lidmaatschap, terwijl de tweede onmiddellijke, tastbare dwangmiddelen heeft.'

Lees hier het hele opiniestuk

20.33 uur - 'Dubbele standaarden NAVO'
De Russische ambassadeur bij de NAVO, Aleksandr Groesjko, zei dat de alliantie 'Koude Oorlogsstandaarden' gebruikt voor Rusland.

Zijn land en de NAVO spraken vandaag in Brussel over de Oekraïense crisis, waarin Russische troepen de Krim zijn binnengevallen. 'De bijeenkomst heeft bewezen dat de NAVO nog steeds een beleid van dubbele standaarden hanteert', aldus Groesjko.

20.25 uur - Contactpoging Oekraïne - Rusland mislukt
Het is niet gelukt om de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne en Rusland aan een tafel te krijgen. Nadat bewindslieden van Oekraïne, Rusland, Groot-Brittannië en de VS waren bijeengekomen in Parijs, meldden diplomaten na het vertrek van de Russische minister Sergej Lavrov dat de twee landen niet met elkaar hadden gesproken.

De Amerikaanse minister John Kerry en zijn Britse collega William Hague lieten eerder weten dat ze een poging zouden doen om de Russische en Oekraïense minister met elkaar om tafel te krijgen.

Beeld getty
Russische schepen bij de haven van Sebastopol.Beeld afp

20.04 uur - Overleg Merkel en Poetin
De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag met de Duitse Bondskanselier Angela Merkel overleg gehad over mogelijke internationale inspanningen om de situatie in Oekraïne te verbeteren. Dat meldt persbureau Reuters.

Beeld reuters

19.50 uur - Ministers Oekraïne en Rusland samen in Parijs
De ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Groot-Brittannië en de VS zijn vanavond bijeengekomen in Parijs. Het is voor het eerst dat in elk geval de bewindslieden van Oekraïne en Rusland direct met elkaar in contact komen. De bewindslieden zijn bijeen in het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is nog niet bekend of Oekraïne en Rusland rechtstreeks met elkaar in overleg gaan.

Lavrov en Kerry vandaag in de Russische ambassade in Parijs.Beeld afp

19.34 uur - NAVO schorst missie met Rusland
De NAVO gaat vanwege de crisis in Oekraïne de samenwerking met Rusland herzien. Daarnaast schorst de NAVO de plannen voor een gezamenlijke missie met Rusland om het Amerikaanse schip te beschermen dat Syrische chemische wapens zal vernietigen. Dat maakte NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen bekend.

De westerse militaire alliantie zal bovendien de betrekkingen met de burgerautoriteiten en militaire leiding van Oekraïne versterken.

Op politiek niveau wordt nog wel verder gepraat met Rusland, maar het stilleggen van de samenwerking 'is een kristalhelder signaal aan Rusland', aldus Rasmussen.

NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen.Beeld ap

19.17 uur - 'Akkoord 21 februari basis oplossing'
De Oekraïense regering en oppositie moeten zich houden aan de overeenkomst die op 21 februari werd gesloten. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov na overleg in Parijs. De overeenkomst kwam tot stand na bemiddeling van de EU en werd ondertekend door de inmiddels verdreven president Janoekovitsj en de belangrijkste oppositieleiders. De overeenkomst voorziet in grondwettelijke hervormingen die aan de wensen van alle Oekraïners tegemoet komen.

Lavrov zei dit al eerder vandaag tegen EU-buitenlandchef Catherine Ashton.

De Russische, Amerikaanse, Duitse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken zijn vandaag bijeen om te praten over de crisis in Oekraïne. De Franse president François Hollande heeft ze in Parijs ontvangen.

De Russische minister Sergej Lavrov.Beeld reuters

18.48 uur - Kiev bereid tot deal over meer onafhankelijkheid Krim
Pro-Russische burgers op de Krim moeten bereid zijn om de militairen in de regio te vervangen door internationale waarnemers als de regering in Kiev instemt met een stemming over meer autonomie. Dat heeft de Oekraïense minister van buitenlandse zaken Andrij Dechtsjitsia gezegd in een interview met persbureau AP.

De oproep van de minister lijkt onderdeel te zijn van een poging van de regering om tegemoet te komen aan de roep om onafhankelijkheid op de Krim. Volgens Dechtsjitsia is een stemming over onafhankelijkheid alleen mogelijk als er van geweld geen sprake is en als er geen gewapende troepen in de regio zijn. Internationale waarnemers moeten volgens hem toezicht houden op de stembusgang.

Een reclamebord met daarop 'Stop Maidan, de Krim wil stabiliteit' langs een weg op de Krim.Beeld getty

18.41 uur - Morgen geen besluit over hulppakket
Morgen zullen de Europese leiders tijdens hun extra top over de crisis in Oekraïne nog geen besluit nemen over het voorstel van de Europese Commissie om de komende jaren 11 miljard euro aan financiële hulp te bieden aan het land. Ze kunnen er 'hoogstens nota van nemen'.

Over het verstrekken van de gelden wordt de komende tijd apart besloten via andere kanalen, zoals de Europese Investeringsbank (3 miljard) en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (5 miljard). Dat hebben de ministers Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en Jeroen Dijsselbloem van Financiën geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij de 11 miljard gaat het vooral om leningen, een klein deel bestaat uit subsidies. Van het totale bedrag komt 3 miljard euro uit het budget van de Europese Unie.

Mensen staan in de rij voor voedsel op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.Beeld afp

18.26 uur - 'Boze menigte verjaagt Serry'
VN-gezant Robert Serry is op de Krim verjaagd door een boze menige pro-Russische betogers, zegt verslaggever James Mates van de Britse zender ITV die ter plekke is. 'VN-gezant Serry is met mij in een koffiezaak. Buiten blokkeert een lokale militie de deur', liet Mates al eerder weten via Twitter.

Even later schreef hij dat de Nederlander op weg is naar het vliegveld en heeft toegezegd dat hij zijn missie in het gebied beëindigt. Serry, ooit de eerste Nederlandse ambassadeur in Kiev, was er om voor de VN naar mogelijkheden tot bemiddeling te zoeken.

Elders op de Krim is een menigte van zo'n honderd pro-Russische betogers is richting het hoofdkwartier van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) gegaan.

De betogers proberen de waarnemersmissie te blokkeren, constateerde een fotograaf van persbureau Reuters ter plaatste.

De OVSE-missie in Oekraïne bestaat uit ongewapende waarnemers uit onder meer de VS, Tsjechië en Hongarije. Zij zou vandaag aan de slag gaan. Volgens een diplomatieke bron die door persbureau dpa wordt aangehaald, zou de missie onder meer nadere informatie verzamelen over de Russische militaire activiteiten op de Krim.

17.39 uur - 'VN-gezant wordt bedreigd op de Krim'
De Nederlandse VN-gezant Robert Serry is op de Krim bedreigd door gewapende mannen. Dat heeft plaatsvervangend VN-secretaris-generaal Jan Eliasson gezegd.

'Hij was niet ontvoerd, maar hij werd ernstig bedreigd', zei Eliasson tegen verslaggevers. 'Deze actie moet serieus worden veroordeeld.'

Eliasson zei dat een groep onbekende mannen, van wie sommigen gewapend waren, Serry omsingelde en hem vertelden dat hij de Krim moest verlaten. Serry mocht niet met de auto vertrekken en werd gedwongen te voet verder te gaan. Volgens Elliasson heeft hij daarna vanuit een hotel gebeld en verteld dat hij terugging naar zijn eigen hotel. Eliasson vertelde dat tijdens een briefing van de VN.

Volgens James Mates, journalist voor ITV News, heeft Serry afgesproken zijn missie op de Krim te eindigen. Hij is nu onderweg naar het vliegveld.

Volgens de Oekraïense autoriteiten belde Serry op het moment van gebeuren de Oekraïense plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken. 'Hij vertelde dat toen hij het marinehoofdkwartier in Simferopol verliet hij werd tegengehouden door onbekende mannen in uniform met wapens. Die vertelden dat ze opdracht hadden om hem mee te nemen naar het vliegveld', aldus een woordvoerder.

Robert Serry.Beeld reuters

17.31 uur - Oekraïne: Janoekovitsj heeft niets te zeggen
De verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj kan geen toestemming geven aan Rusland om het leger in te zetten om de rust in het land te herstellen en de Oekraïense bevolking te beschermen. Dat heeft de Oekraïense VN-ambassadeur Joerij Sergejev gezegd in een brief aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, meldt AP.

Volgens de grondwet 'heeft het parlement van Oekraïne de exclusieve bevoegdheid om een beslissing te nemen over het toelaten van buitenlandse strijdkrachten op het grondgebied van Oekraïne', aldus Sergejev.

De brief van Sergejev is een reactie op de verklaring van Janoekvitsj, die maandag in de Veiligheidsraad werd voorgelezen door de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin. In de verklaring zou Janoekovitsj de Russische president Vladimir Poetin hebben gevraagd de Russische strijdkrachten in te zetten 'om de legitimiteit, de vrede en de openbare orde te herstellen en het Oekraïense volk te verdedigen'.

Pro-Russische demonstranten vandaag in Donetsk.Beeld epa

16.50 uur - Kerry dringt aan op rechtstreekse besprekingen
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft tijdens zijn bezoek aan Parijs zijn Russische collega erop aangedrongen om rechtstreekse besprekingen tussen Rusland en Oekraïne te organiseren. Het was de eerste keer dat Kerry en Lavrov elkaar ontmoetten sinds Russische troepen de Krim bezetten.

In onderstaande video reageerde Lavrov eerder vandaag op het Russische optreden op de Krim.

V.l.n.r.: De Franse president François Hollande, de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vandaag in Parijs.Beeld epa

16.23 uur - Pro-Russische menigte bestormt opnieuw gebouw
Een meningte van ongeveer 200 pro-Russische betogers heeft opnieuw het hoofdkwartier van de Oekraïense regering in de stad Donetsk bezet. Dat meldt persbureau Reuters. De betogers waren nog maar net een paar uur uit het pand verjaard, maar inmiddels wappert de Russische vlag weer bij het overheidsgebouw.

Meerdere demonstranten hebben zich blijkbaar kunnen binnendringen in het zwaarbewaakte gebouw. De betogers bezetten sinds maandag het pand en hesen er de Russische vlag.

Vandaag werden de betogers verjaagd, nadat de politie had verteld dat er mogelijk bommen waren gelegd bij het gebouw. Toen de betogers de benen hadden genomen, werd de Oekraïense vlag weer op het gebouw gehesen en blokkeerden eenheden van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken de ingang.

Volgens een fotograaf van persbureau AP stonden er meer dan tweeduizend mensen op het plein in Donetsk. Enkele honderden betogers baanden zich een weg door de politielinie en stormden het gebouw weer in. Veel betogers scandeerden 'Rusland! Rusland!'.

Oekraïense oproerpolitie vandaag voor het regeringsgebouw in Donetsk.Beeld afp

16.07 uur - VS steunt bondgenoten
Het Amerikaanse leger onderzoekt manieren om bondgenoten te steunen tijdens de Oekraïense crisis. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, zojuist gezegd. Zo gaat Amerika de activiteiten van zijn luchtmacht in Oost-Europa als antwoord op de crisis op de Krim vergroten.

Hij kondigde ook aan dat de Amerikaanse luchtmacht de gezamenlijke oefeningen met de Poolse luchtmacht uitbreidt en dat het meer gaat deelnemen aan luchtpatrouilles door de NAVO in de Baltische staten.

Martin Dempsey, Amerika's hoogste militair, heeft vandaag met zijn Russische collega gesproken, liet Hagel daarnaast weten. Hij probeert vandaag ook nog met zijn Oekraïense collega te praten.

Een Oekraïense militair praat met een vrouw bij een militaire basis op de Krim.Beeld epa

15.50 uur - Oekraïense controleposten op wegen naar Krim
Oekraïense grenswachten hebben controleposten opgezet bij de toegangswegen naar de Krim. Zo moet worden voorkomen dat 'provocateurs' vanuit Oekraïne naar het schiereiland reizen om daar de nieuwe pro-Russische machthebbers te steunen, melden autoriteiten.

'300 grenswachters zijn actief bij drie toegangswegen', aldus het hoofd van de Oekraïense grenswacht. Ook bij de grens met Rusland zijn verscherpte controles. In een dag tijd zou daar aan 500 'extremisten' de toegang zijn geweigerd.

Een gewapende man bij de Oekraïense grens.Beeld afp

15.18 uur - 'Waarnemers per direct naar Krim'
De Amerikaanse, Britse en Oekraïense ministers van Buitenlandse Zaken zijn het eens dat er per direct internationale waarnemers gestuurd moeten worden naar de Krim en het oosten van Oekraïne.

Rechtstreekse besprekingen tussen Oekraïne en Rusland zijn cruciaal voor het oplossen van de huidige crisis, staat in een gezamenlijke verklaring te lezen. 'De ministers kwamen daarnaast overeen dat er onmiddelijk internationale waarnemers moeten worden ingezet in Oekraïne, met name in het oosten van Oekraïne en op de Krim.'

John Kerry, Sergei Lavrov, William Hague, Laurent Fabius en Frank-Walter Steinmeier zijn momenteel aan het vergaderen in Parijs met de Franse president François Hollande. Ze zijn eigenlijk in Frankrijk om te praten over Libanon, dat lijdt onder de gevolgen van de oorlog in buurland Syrië.

Beeld ap
Beeld ap

14.48 uur - EU komt met lijst 18 'foute' Oekraïners
De Europese Unie maakt morgen de namen bekend van de achttien Oekraïners die Oekraïense staatsfondsen hebben verduisterd. Hun financiële tegoeden in de EU worden bevroren. Met de publicatie van de namen gaan ook meteen de sancties in, die vooralsnog voor twaalf maanden gelden, aldus de Europese Unie.

De EU hoopt met de maatregel ook bij te dragen aan het terughalen van het verduisterde geld. Volgens de nieuwe Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zijn onder het bewind van de gevallen president Viktor Janoekovitsj tientallen miljarden verdwenen uit de schatkist. De nieuwe machthebbers in Kiev verzochten de EU om maatregelen. Vorige week stelde EU-lid Oostenrijk al een zwarte lijst op met de naam van Janoekovitsj.

Straatbeeld in Simferopol. Inwoners lopen langs gewapende mannen.Beeld afp

14.32 uur - 'Onvoorwaardelijke steun voor Kiev'
Dit werd zojuist getwitterd door de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne: 'Onvoorwaardelijke steun van John Kerry (VS), William Hague (Groot-Brittannië) en Laurent Fabius (Frankrijk). Nu nog een antwoord van de Russen.'

14.25 uur - Ondertussen, in de haven van Sebastopol
De Russische marine blokkeert Oekraïense schepen in de haven van Sebastopol. Op een filmpje is te zien hoe de kapitein een oproep doet aan de media.

14.22 uur - 'Krim krijgt mogelijk meer autonomie'
De Oekraïense premier Arsenij Jatsenjoek heeft in een interview met persbureau AP gezegd dat de Krim onderdeel moet blijven van Oekraïne, maar eventueel meer autonomie kan krijgen. Een speciale taakgroep gaat zich buigen over de vraag om 'wat voor soort autonomie' het moet gaan.

13.52 uur - Verbod op vervoer nucleaire brandstof
Rusland heeft een verbod uitgevaardigd op het vervoer van nucleaire brandstof in Oekraïne. Dat meldt de Kyiv Post. De reden die door de Russische vice-premier Dmitry Rogozin werd opgegeven is 'de onstabiele situatie in het land'.

Tijdens een regeringsbijeenkomst zei hij:

'We hebben problemen met de doorvoer van nucleaire brandstof via Oekraïens grondgebied naar onze Oost-Europese partners. Er zijn ook problemen in verband met de levering van brandstof aan de kerncentrales in Oekraïne zelf.'

Oekraïne heeft nog brandstofreserves tot maart of april, berekende Rogozin.

Dmitry Rogozin.Beeld afp

13.35 uur - EU-hulppakket, deel 2
Zojuist berichtten we al dat de EU bereid is om een lening van 11 miljard euro aan Oekraïne te verstrekken. Verdere details over dit steunpakket zijn hier te vinden.

Het pakket voorziet ook in modernisatie van het Oekraïense gasdoorvoersysteem, versoepeling van visumvoorwaarden en begeleiding bij de aankomende verkiezingen.

12.52 uur - Protesterende vrouwen aangevallen
Christopher Miller, die voor de Kyiv Post werkt, heeft een video geplaatst uit Simferopol, de lokale hoofdstad van de Krim. Te zien is hoe meer dan 50 mannen met Russische vlaggen en schilden zich bij een Oekraïense militaire basis hebben verschanst en daar een groep vrouwen aanvallen. De vrouwen waren op vreedzame wijze actie aan het voeren en droegen borden met teksten als 'Liefde en vrede voor iedereen' en 'Houd je van Oekraïne? Stop dit!'

Miller plaatste ook een filmpje van een jonge vrouw die werd aangevallen. 'De politie stond erbij en deed niets', schrijft Miller op Twitter.

12.45 uur - EU wil Oekraïne 11 miljard lenen
De Europese Unie wil Oekraïne een steunpakket ter waarde van elf miljard euro geven, zo heeft de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso vandaag aangekondigd.

Het hulppakket bestaat onder meer uit 1,6 miljard euro aan leningen en 1,4 miljard aan subsidies. De Europese Investeringsbank draagt daarnaast een krediet van drie miljard euro bij.

Wanneer Oekraïne over het geld kan beschikken is nog niet bekendgemaakt, evenmin als welke voorwaarden aan het steunpakket worden verbonden.

De Verenigde Staten kondigden gisteren een hulppakket ter waarde van een miljard dollar (730 miljoen euro) voor Oekraïne aan.

Oekraïne schat zelf de komende twee jaar 25 miljard euro aan noodleningen nodig te hebben.

12.35 uur - Ontmoetingspoging mislukt
De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn er niet in geslaagd om Oekraïne en Rusland bij elkaar te brengen tijdens een geplande ontmoeting in Parijs.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zegt er alles aan te doen om later vandaag alsnog een ontmoeting te genereren.


12.19 uur - Veel politie in Charkov
In de noordoostelijke stad Charkov is aardig wat politie te bespeuren op het centrale plein, waar het regionale regeringsgebouw aan grenst. 'Mogelijk is het gebouw weer aangevallen', oppert journalist Olga Tokariuk, die ter plaatse is.

12.10 uur - Gewonden naar Duitsland
De Duitse ambassade in Londen laat op Twitter weten dat op verzoek van de Oekraïense regering 50 gewonden overgebracht zullen worden naar Duitse ziekenhuizen.

De gewonden vielen afgelopen weken tijdens de protesten op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev die eindigden met het vertrek van president Janoekovitsj.

Het dodental is volgens het Oekraïense ministerie van Gezondheid opgelopen tot 99.

12.02 - Kerry ontmoet zijn Oekraïense collega
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft vandaag zijn Oekraïense collega Andrii Desh ontmoet. In Parijs schudden ze elkaar de hand.

11.53 uur - 'Geen nieuwe militaire acties op de Krim'
Een hoge Oekraïense veiligheidsbeamte, Andriy Paruby, zei vandaag dat Rusland geen nieuwe militaire overwinningen heeft geboekt op de Krim. Dat zou dus betekenen dat de geruchten over de belegering van twee Oekraïense rakketafweerinstallaties, zie update 10.09, niet kloppen.

Paruby waarschuwde wel voor het gevaar van pro-Russische betogers die regeringsgebouwen in het oosten en zuiden van Oekraïne bezetten.

'Afgelopen nacht waren er alweer minder noodsituaties en minder conflicten op de Krim. Ik hoop dat we de komende dagen een manier vinden om alles door middel van onderhandelingen op te lossen', aldus Paruby.

Andriy Paruby.Beeld reuters

11.34 uur - 'Mijn gevonden'
Volgens AP-verslaggever Laura Mills is er in het ontruimde regeringsgebouw in Donetsk een mijn aangetroffen.

Het gebouw werd afgelopen zaterdag belegerd door pro-Russische betogers. Inmiddels wappert de Oekraïense vlag weer op het dak.

Onder dit bericht vindt u een livestream uit Donetsk (helaas Russischtalig).

11.29 uur - Wanted: Janoekovitsj
Het Oekraïense consulaat van de Canadese stad Toronto heeft het helemaal gehad met de verdreven president Janoekovitsj, getuige de afbeelding die ze op hun website hebben staan.

Janoekovitsj houdt zich vermoedelijk schuil in Rusland. Na eerdere geruchten dat hij zou zijn overleden aan een hartstilstand, verklaarde Poetin gisteren tijdens zijn toespraak dat Janoekovitsj 'goed en wel' is. 'Ik zag hem twee dagen geleden nog', aldus Poetin.

11.21 uur - Schip geblokkeerd
BBC-verslaggever Abdujalil Abdurasulov tweet onderstaande foto van een Oekraïens schip dat in de haven van Sebastopol (op de Krim) wordt tegengehouden door de Russische Zwarte Vloot, die daar zijn basis heeft.

Overigens is het vandaag weer een stralende dag op de Krim, met temperaturen die oplopen tot 19 graden.

10.51 uur - 'Rusland kan zijn troepen niet terugsturen'
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zegt (in navolging van Poetin) dat Rusland de 'zelfverdedigingstroepen' op de Krim niet kan terugsturen naar hun bases omdat het simpelweg geen Russische troepen zijn. Het Zwarte Vloot-personeel, zo beweert Lavrov, 'zit gewoon op zijn gebruikelijke positie'.

Lavrov zegt verder dat het Westen een verkeerd signaal afgeeft door Oekraïense demonstranten te ondersteunen die de macht hebben gegrepen door de grondwet te schenden. Het is aan de autoriteiten van Oekraïne en de Krim of ze internationale waarnemers willen ontvangen, vindt Lavrov. Het Westen heeft zich daar volgens hem niet mee te bemoeien.

Ondertussen proberen Oekraïense journalisten de soldaten op de Krim zo ver te krijgen om voor de camera te bekennen dat ze uit Rusland komen (zie filmpje hieronder).

10.36 uur - Onderzoek naar gouverneur Donetsk
In de oostelijke industriestad Donetsk, waar momenteel het bezette regeringsgebouw door de politie wordt ontruimd, is een procedure gestart tegen de zelfbenoemde pro-Russische gouverneur Pavel Goebarov. Hij wordt verdacht van 'het schenden van de territoriale integriteit van Oekraïne'.

De pro-Russische Goebarov riep deze week op om een referendum te houden over de vraag of de stad zich moet afscheiden van Oekraïne.

Meer nieuws over Donetsk kunt u lezen in deze (Engelstalige) timeline.

De zelfbenoemde gouverneur van Donetsk Pavel Goebarev (met hand in het gips).Beeld reuters

10.25 uur - Filmpje
Op onderstaande beelden is te zien hoe Krim-Tatataren, een etnische minderheid die tegen de Russische overheersing is, voedsel en pakjes sigaretten uitdelen aan Oekraïense soldaten.

Een meerderheid van de inwoners op de Krim (zo'n zestig procent) bestaat uit etnische Russen die blij zijn met de uitgebreide militaire aanwezigheid van Rusland.

10.17 uur - Ook Rusland werkt aan sancties
Mocht het Westen sancties heffen tegen Rusland, dan zullen ze zelf ook niet onbetraft blijven. De Russische Eerste Kamer, de Federatieraad, werkt aan wetgeving die het mogelijk maakt om eigendommen en tegoeden van Amerikaanse en Europese bedrijven en particulieren in beslag te nemen. Dat meldt het Russische persbureau RIA Novosti.

'De wet is bedoeld om de president en de regering mogelijkheden te geven om onze soevereiniteit te beschermen', aldus Andrej Klisjas, de voorzitter van de grondwettelijke commissie die de sancties aan het uitwerken is.

10.09 - 'Nieuwe belegering op de Krim'
Russische troepen hebben twee Oekraïense raketverdedigingseenheden op de Krim in beslag genomen. Dat beweert althans een militaire bron tegenover het Russische persbureau Interfax.

We wachten nog op bevestiging.

10.02 - Regeringsgebouw Donetsk geëvacueerd
Bovenop het dak van het regionale regeringsgebouw in de oostelijke stad Donetsk wappert nu weer een Oekraïense vlag.

De Oekraïense politie zegt dat ze bezig zijn het overheidsgebouw te evacueren. Sinds zaterdag was het gebouw bezet door pro-Russische betogers die de Russische vlag hesen.

Onze redacteur Bert Lanting is op dit moment in Donetsk. Gisteren spraken we telefonisch met hem. Lees hier het verslag terug.

Gisteren verzamelden zich honderden pro-Russische betogers voor het regeringsgebouw in Donetsk.Beeld afp
Oproerpolitie houdt de wacht voor het regeringsgebouw in Donetsk.Beeld afp
Oproerpolitie bewaakt het regeringsgebouw.Beeld afp

9.12 uur - 'Canada stopt militaire samenwerking Rusland'
Canada heeft al zijn 'geplande bilaterale activisteiten' met het Russische leger opgeschort. Dat melden verschillende Russische bronnen, waaronder de Moscow Times.

'Ik heb vanmorgen bevolen dat, met onmiddellijke ingang, alle bilaterale activiteiten tussen de Canadese strijdkrachten en het leger van de Russische Federatie worden opgeschort', schrijft de Canadese premier Stephen Harper in een verklaring die is geplaatst op zijn officiële website.

Een gezamenlijke anti-terreuroefening en andere geplande ontmoetingen worden voorlopig van de agenda geschrapt.

9.08 uur - Persconferentie
De OVSE, die een militaire waarnemingsmissie naar de Krim stuurt, houdt vandaag om 14.00 uur (13.00 uur Nederlandse tijd) een persconferentie in de lokale hoofdstad Simferopol.

8.53 uur - Fabius dreigt met sancties
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius dreigt dat er een stemming over sancties tegen Rusland zal plaatsvinden op de EU-top van donderdag als zich dan nog geen de-escalatie heeft voorgedaan.

De-escalatie houdt volgens Fabius in dat Rusland de voorgestelde contactgroep, die moet bemiddelen in de crisis, accepteert. Eerder liet Poetin weten daar niets voor te voelen.

Laurent Fabius.Beeld epa

8.20 uur - Krim wil niet onderhandelen met Kiev
De recent aangestelde pro-Russische minister-president van de Krim, Sergej Aksjonov, weigert te onderhandelen met de autoriteiten in Kiev.

'We zien deze regering die gesprekken voorstelt niet als legitiem, dat is de voornaamste reden', laat Aksjonov weten aan het radiostation Baltcom.

Ook RIA Novosti bericht hierover.

7.51 uur - Lavrov: akkoord 21 februari basis oplossing
Het akkoord dat onder leiding van drie Europese ministers van Buitenlandse Zaken 21 februari in Kiev werd bereikt, moet de basis vormen voor normalisering en vrede in Oekraïne. Dat is althans de wens die de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken tegenover EU-buitenlandchef Catherine Ashton uitsprak.

Lavrovs ministerie verspreidde vandaag een verklaring waarin staat dat het akkoord van vrijdag 21 februari - dat werd ondertekend door de inmiddels verdreven president Janoekovitsj en een aantal oppositieleiders - onder meer voorziet 'in hervormingen van de grondwet die aan de wensen van alle regio's in het land tegemoetkomen'.

Sergej Lavrov.Beeld ap

7.04 uur - Merkel en Obama werken aan plan
De Amerikaanse president Barack Obama en Bondskanselier Angela Merkel werken aan een plan om hun Russische collega Poetin 'een uitweg' uit de crisis te bieden.

De twee wereldleiders belden gisteren een uur lang over een voorstel om gesprekken tussen het Kremlin en de interim-regering in Oekraïne op gang te brengen. Obama en Merkel denken dat te kunnen bereiken als Rusland zijn troepen op de Krim terugtrekt naar de eigen bases en het aantal troepen in Oekraïne terugbrengt naar 11.000. Bovendien moet het land internationale waarnemers toelaten die erop toezien dat de rechten van etnische Russen worden gerespecteerd.

Obama en Merkel tijdens een conferentie in Berlijn in juni 2013.Beeld reuters

7.02 uur - Militaire waarnemersmissie
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stuurt een militaire waarnemersmissie naar Oekraïne.

Vijftien lidstaten, waaronder de Verenigde Staten, hebben aangeboden aan de missie deel te nemen. De waarnemers vertrekken vandaag al naar Oekraïne en moeten uiteindelijk doorreizen naar de Krim.

6.51 uur - Overzicht belangrijkste gebeurtenissen
- Driehonderd ongewapende Oekraïense soldaten eisten gisteren de bezette luchtmachtbasis Belbek in Sebastopol op. Toen ze de basis naderden, losten de Russen waarschuwingsschoten.

- Onderhandelingen tussen de Oekraïense commandant van Belbek en de Russen liepen op niets uit.

- Elders op de Krim blokkeerden twee Russische marineschepen de Straat van Kerch die het schiereiland verbindt met Rusland. Te midden van deze situatie testte Rusland aan het einde van de avond een nucleaire lange afstandsraket.

- Bij een baai in Sebastopol blokkeerden diverse Russische marineschepen twee Oekraïense oorlogsbodems. Ze wilden zo voorkomen dat de Oekraïense schepen de haven op de Krim, die ook de thuisbasis is van de Russische Zwarte Zeevloot, konden verlaten.

- De premier van de Krim, die niet door Kiev wordt erkend, claimde dat de meeste Oekraïense eenheden zich hebben overgegeven. Volgens Sergei Aksyonov had zijn pro-Russische regering nu de controle over het gebied.

- De Russische president Poetin liet zich gisteren voor het eerst openlijk uit over de crisis in Oekraïne. Via een live uitgezonden toespraak liet hij weten dat de machtswissel in Kiev 'ongrondwettig' was. Hij ontkende dat de bewapende mannen op de Krim Russische soldaten zijn. 'Het zijn lokale zelfverdedigingseenheden', hield hij vol. Militair ingrijpen op de Krim is niet noodzakelijk, maar het is wel een optie, zei de Russische president verder.

De gehele tekst van de speech van Poetin valt hier terug te lezen.

- De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, reisde gisteren af naar Kiev om te bemiddelen in het conflict. Hij noemde de Russische invasie 'een agressieve daad' en riep Moskou op de troepen terug te sturen naar de kazernes. 'Als dat niet gebeurt, hebben de VS en zijn bondgenoten geen andere keuze dan Rusland politiek, diplomatiek en economisch te isoleren', waarschuwde hij.

- De Verenigde Staten zegden Kiev een lening toe van ruim 700 miljoen euro.

- NAVO-secretaris-generaal Rasmussen zei tijdens een spoedberaad dat de invasie 'ernstige gevolgen heeft voor de veiligheid van het Euro-Atlantisch gebied'. De 28 lidstaten komen vandaag in Brussel bijeen met Rusland om de overname van de Krim te bespreken.

Russische militairen (zelfverdedigingseenheden volgens Poetin) losten gisteren waarschuwingsschoten op de Krim.Beeld getty
Oekraïense luchtmachtpiloten zitten verveeld op zandzakken bij de bezette Belbek-basis.Beeld afp
John Kerry in Kiev.Beeld afp
Oekraïners in Denemarken protesteren teggen de Russische agressie op de Krim.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden