De Speld

Teruglezen De Speld: Volop speculaties over troonsafstand Willem-Alexander

Vandaag gebeurt er iets in Amsterdam. Het zal staatsrechtelijke gevolgen hebben en waarschijnlijk historisch zijn. Er zijn dan ook mensen op de been. Voor de Volkskrant houdt De Speld een liveblog bij over de ontwikkelingen.

null Beeld anp
Beeld anp

Tot zover onze berichtgeving over de verjaardag van Pieter van Vollenhoven. Over 33 jaar meer.

Royaltydeskundigen zijn volop aan het speculeren over de abdicatie van Koning Willem-Alexander. Verschillende bronnen noemen 2041 als mogelijk jaar van aftreden, precies 228 jaar nadat Nederland een koninkrijk werd. De Rijksvoorlichtingsdienst wil dit bevestigen noch ontkennen.

Anouchka van Miltenburg houdt het droog bij afleggen eed.

De tekst van de eedaflegging is samengesteld aan de hand van suggesties die mensen de afgelopen week konden inzenden. Vooraf was er veel kritiek op de tekst omdat deze te clichématig zou zijn en niet zou rijmen. Joop van den Ende verdedigde de tekst en sprak van een ‘retecommerciële eed’.’

De mantel is gemaakt van 12 otters, 4 dolfijnen, een tilapia, 2 shetlandpony’s, 4 koningspinguïns, 16 wasberen, 3 stokstaartjes, de voorlaatste kakapo, 4 steenmarters, een mammoet, 7 gazellen, 2 wezels, 5 tapirs, 17 Belgen, 2 zwartvoetbunzings, een langstaartwezel, 12 honingdassen, 5 nertsen, een giraffe en 6 ton paardenvlees. Aanvankelijk zou er ook hermelijn in de mantel verwerkt worden, maar dit stuitte op verzet van de Partij voor de Dieren.

De bus met buitenechtelijke dochters van Prins Bernhard staat nog vast in het verkeer.

Japans prinselijk paar de Nieuwe Kerk alweer uit. ‘We hebben de foto’s, nu snel naar Madurodam.’

Het uniform van Willem-Alexander bestaat uit drie kilometer fluweel.

Willem-Alexander: ‘Stadhouderloos tijdperk gaat gewoon verder’. Ook onder het bewind van Willem-Alexander zal het stadhouderloos tijdperk worden voortgezet. Overige voornemens van de nieuwe koning zijn te vinden in zijn boek De puinhopen van 33 jaar Beatrix.

Uitzinnige menigte op de Dam viert vrijlating demonstrante Joanna. Premier Rutte: “Een historische dag.”

Sinds 10 uur vanochtend is prinses Amalia officieel de Prinses van Oranje. Eerder maakte de KRO bekend dat er een tv-serie komt over haar leven, gebaseerd op de vuistdikke biografie die Annejet van der Zijl over Amalia schreef.

null Beeld anp
Beeld anp

Verveelde man aangehouden door politie: 'We treden streng op tegen Damgeeuwers.'

De afgelopen weken was er veel kritiek op het salaris van de aanstaande koning dat ongeveer 850.000 euro per jaar bedraagt. Het Nederlandse koningshuis zal nieuwe topkoningen mislopen als het salaris van de koninklijke familie verder omlaag gaat. Dat zegt minister Dijsselbloem van Financiën. Dijsselbloem verdedigt het huidige salaris van de troonopvolger: “Je loopt het risico dat de echte toptalenten straks niet meer in de koninklijke familie geboren willen worden.” Of Willem-Alexander salaris krijgt voor de gehele maand april is niet bekend.

Prinses Alexia als tweede geëindigd in lijn van troonopvolging, huldiging met rondvaart door de grachten later vanmiddag.

Correspondent Gerri Eickhof vanuit Tsjojbalsan, Mongolië: ‘Het leeft hier totaal niet.’

null Beeld De Speld
Beeld De Speld

Over tot de orde van de dag. Vermoedelijke opstelling Real: Lopez, Ramos, Varane, Coentrao, Alonso, Khedira, Modric, Özil, Ronaldo, Higuain. Aftrap 20:45u.

Dan schakelen we nu over naar Sake van der Wall, die voor ons de oude media in de gaten houdt. Sake, wat vindt men in de oude media van het nieuws?

"Ja, we zien dat het echt enorm leeft op televisie. Werkelijk alle commentatoren hebben het over de troonswissel. Zo zegt ene Kysia Hekster: 'Hoera, we hebben een koning'. En op RTL 4 meldt Peter Timofeeff dat hij bij de balkonscène de kus miste. Dat hoort immers bij een huwelijk. En de kranten? Die zijn helaas nog niet gedrukt."

Eerste peiling na abdicatie: kwart Nederlanders wil tsarenrijk met gekozen farao. Steun voor confederaal markgraafschap neemt af.

Ruim 30 Bekende Nederlanders tekenen petitie voor aftreden Beatrix

Van Miltenburg houdt het droog bij ondertekenen akte van abdicatie

null Beeld anp
Beeld anp

Stembureaus gesloten. Eerste exit-polls wijzen op Willem-Alexander als nieuwe koning.

Abdicatie-dictee lastiger dan verwacht

De balkonscène na de abdicatie wordt een van de eerste publieke optredens van Beatrix sinds ze de slachtoffers van het koningslied bezocht, nadat Nederland getroffen werd door een muzikale aanslag. Bij de muzikale clusterbom zijn miljoenen mensen getroffen. Sinds de presentatie van het verzameld werk van BLOF in 2008 is er niet zo’n omvangrijke aanslag geweest.

Nu al meer getwitterd over de troonswisseling dan in 1980

Ook in het buitenland is veel aandacht voor de binnenlandse media-aandacht voor de buitenlandse berichtgeving over de binnenlandse aandacht voor de troonswisseling.

null Beeld anp
Beeld anp

Uiteraard is het weer tijd voor de 33-jaarlijkse eedafleggingsbingo.

null Beeld De Speld
Beeld De Speld

Koningin Beatrix krijgt vandaag een lintje voor haar jarenlange inzet voor Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden