Teruglezen - De dag na Obama's verkiezingswinst

De Amerikaanse president Barack Obama is herkozen voor een tweede ambtstermijn. De Democraat bleef zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney ruim voor in de tellingen. Nog voordat de uitslag uit staten als Florida en Virginia duidelijk werden, ging Obama al over de magische grens van 270 kiesmannen heen.

Obama in de confetti tijdens zijn optreden in Chicago. Beeld getty

Vanuit de hele wereld stromen blije reacties binnen op de herverkiezing van Obama. Zo reageerde de Nederlandse premier Mark Rutte verheugd en feliciteerde hij de Democraat met zijn herverkiezing.

Rutte wil de uitstekende samenwerking de komende jaren voortzetten. Hij benadrukt daarbij dat de handels- en investeringsrelatie tussen beide landen groot is. 'Nederland zal zich de komende jaren inspannen voor de totstandkoming van een vrijhandelsakkoord tussen de VS en de Europese Unie', zei Rutte in zijn verklaring.

De Europese Unie liet via voorzitter José Barroso en EU-president Herman Van Rompuy weten graag de 'hechte samenwerking' met de president voort te zetten. De Britse, Franse en Duitse regering lieten via hun leiders ook weten blij te zijn met de herverkiezing. De Britse premier David Cameron noemde Obama zijn 'vriend'. De drie zeiden allemaal dat ze met Obama willen praten over de buitenlandse politiek. Merkel vroeg om een staatsbezoek. Ze hoopt Obama spoedig in Duitsland te verwelkomen.

Volkskrant.nl hield een liveblog blij. Lees hier alles terug over Obama's overwinning en Romneys verlies.

Een Indiase kunstenaar laat zijn portret van Obama zien. Beeld afp

De stemacteurs die spotjes inspreken voor kandidaten van de Republikeinen en Democraten hebben een topjaar, meldt <a href="http://www.z24.nl/carriere/artikel_391618.z24/Stemacteurs_liepen_binnen_bij_presidentsverkiezingen_VS.html">Z24.nl</a>. Een stemacteur kan met politieke spotjes alleen al meer dan een ton verdienen.

Waar komt de Amerikaanse belastingangst vandaan? Founding father Thomas Jefferson was al afkerig van belastingen, <a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11204/Meindert-Fennema/article/detail/3343476/2012/11/07/Meindert-Fennema-Van-Jefferson-tot-Romney-waarom-de-haat-tegen-de-staat-in-de-VS-zo-groot-is.dhtml">zei Meindert Fennema dinsdagavond in een minicollege tijdens de President's Night</a> in de Melkweg. 'De haat tegen de staat is in geen enkel democratisch land zo groot als in de VS.'

Je kan er niet omheen, merkt de Belgische nieuwssite <a href="http://www.hln.be/hln/nl/10496/Verkiezingen-VS-2012/article/detail/1529999/2012/11/07/Fifty-Shades-of-Grey-voor-Obama-op-amper-vier-jaar.dhtml" target="_blank">HLN.be</a> op. Vier jaar president zijn bezorgde Obama grijze haren. 'De stress bezorgde Barack Hussein Obama duidelijk meer grijze haren dan hij er had toen hij begin 2009 aan zijn zware taak begon.'

Obama in 2008 (L) en 2012. Beeld afp

In New York zijn de Amerikaanse beurzen met verlies geopend. De graadmeters leken aanvankelijk op een hogere opening af te stevenen na de herverkiezing van de Amerikaanse president Barack Obama. Sombere berichten over de Europese economie gooiden echter roet in het eten.<br /><br />Na de zege van Obama hopen beleggers op een betere samenwerking tussen de Democraten en de Republikeinen. Dat is nodig om te voorkomen dat de Verenigde Staten in de zogenoemde 'fiscal cliff' duikelen. De machtsverhoudingen in het Amerikaanse Congres zijn echter niet gewijzigd, waardoor het voor Obama moeilijk blijft wetgeving van de grond te krijgen.

Een kunstwerk op een strand bij Puri, India, feliciteert de herkozen president Obama van de VS. Beeld AP

Voorpagina's van de specialie verkiezingsedities van Franse kranten:

Beeld ap

De Amerikaanse zangeres Beyoncé zit sinds gisteren op Instagram en maakte met haar eerste foto gelijk een politiek statement. Ze draagt een t-shirt met daarop de tekst: 'Texans for Obama'.

De conservatieve belangenorganisatie Heritage Action for America neemt de winst van Obama wel heel slecht op. In een video op de site zegt de CEO van de organisatie: 'We are in a war to save this nation. (..) To win this war we must remain commited to fight against president Obama's agenda.'

Voorpagina's van Belgische kranten met het Obama-nieuws:

Beeld ap

Van over de hele wereld stromen de felicitaties voor Obama binnen. Zo zei de Russische president Poetin, dat hij hoopt op versterking van de band tussen de VS en Rusland. Felicitaties waren er ook van premier Rutte:

Barack Obama is herkozen tot president van de Verenigde Staten. Tot zover het goede nieuws voor Obama. Het slechte nieuws is, dat hij ook tijdens zijn tweede termijn met een verdeeld Congres moet werken:

De bij voorbaat kansloze presidentskandidaat Gary Johnson heeft alsnog 1,1 miljoen stemmen gehad, meldt AP. De kandidaat van de Libertaire Partij haalde hiermee 1,2 procent van de stemmen, voorheen lukte het outsiders nooit boven de 1 procent te komen.

Gary Johnson. Beeld AFP

Volgens Karl Rove, die de strategie van Romneys campagne uittekent, had Fox News nooit zo snel mogen zeggen dat Obama had gewonnen. 'We moeten daar voorzichtig mee zijn. Het verschil tussen de twee kandidaten was 991 stemmen en een kwart van de stemmen moest nog geteld worden.'

Nu de Amerikaanse verkiezingsdag achter de rug is, maakt Twitter de balans op. Op het hoogtepunt werden er maar liefst 327.452 tweets per minuut verstuurd over de verkiezingen. Vlak voordat hij zijn overwinningsspeech hield, tweette Obama zelf de tekst: 'Four more years.', met daarbij een <a href="pic.twitter.com/bAJE6Vom" target="_blank">foto</a> waarop hij zijn vrouw Michelle omhelst. Dat bericht is tot nu toe al 455.000 maal geretweet. Daarmee is het <a href="http://blog.twitter.com/" target="_blank">volgens het officiële Twitterblog</a> de populairste tweet aller tijden.

Beeld Thinkstock

Ook de radicaalislamitische Taliban hebben inmiddels gereageerd op Obama's verkiezingsoverwinning. De president moet 'de nederlaag van de VS in Afghanistan' toegeven, vinden ze. 'Obama moet inmiddels weten dat de oorlog in Afghanistan is verloren. Zonder verdere leugens en vertragingen moeten de Amerikanen ons heilige land verlaten en zich op hun eigen land richten', roepen de Taliban op in een verklaring.

Leerlingen van de Menteng-basisschool in Jakarta, waar Obama studeerde, hebben de herkozen president vanmorgen toegejuicht. Ze keken op televisie naar een samenvatting van de verkiezingsnacht.

Beeld ap

De boodschap van China is minder flatteus. Zinhua, het officiële persagentschap, heeft geschreven dat de nieuwe Amerikaanse regering een 'constructievere toon moet aanslaan' ten opzichte van China. De afgelopen vier jaar heeft de Obama-regering 'vaak handelsdisputen met China veroorzaakt'. Ook zou Amerika zich op een opzichtige manier hebben gemengd in 'de territoriale perikelen tussen China en diens buren'.

De Dalai Lama heeft ook een gelukwens voor de herkozen president van de Verenigde Staten. 'Toen u in 2008 verkozen werd, inspireerde u de wereld met een oproep om de verantwoordelijkheid te nemen voor de problemen waar we als wereldburgers mee te maken hebben. Sinds dat moment heeft u oprecht uw best gedaan om aan de hoop en het vertrouwen te voldoen', aldus de Tibetaanse spirituele leider.

Dalai Lama Beeld epa

'Amerika's oordeel over Obama', 'Het verscheurde land', 'Obama of Romney?': veel nietszeggende koppen in de ochtendkranten vanmorgen. Die kranten waren namelijk al op weg naar de brievenbus, toen Obama's overwinning bekend werd. Zie hier een <a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4004/Verkiezingen-in-de-Verenigde-Staten/article/detail/3343937/2012/11/07/Worstelende-ochtendbladen-de-nietszeggende-koppen-op-een-rij.dhtml" target="_blank">overzicht van de worstelende papieren kranten</a>.

Inwoners van de Japanse stad Obama waren woensdag blij met de herverkiezing van de Amerikaanse president Barack Obama. Koji Matsuzaki, de burgemeester van Obama, gaat een brief schrijven aan de Amerikaanse president. Daarin zal hij zijn felicitaties overbrengen en nodigt hij hem uit Obama te bezoeken zodra hij weer eens in Japan is.<br /><br /> De oude vissersstad met de naam 'klein strand' reageerde wel minder opgetogen dan tijdens Obama's vorige verkiezing. In Obama wonen 32.000 mensen. Enkele supporters van Obama deelden snoepjes uit die waren gemaakt van groene bonen. Naar verluidt zijn dat de lievelingszoetigheden van Obama's oma.<br /><br />Obama kwam in 2006 per ongeluk achter het bestaan van de plaats Obama. Toen Obama in 2006 in Japan was, vertelde een verbouwereerde douanebeambte hem dat hij uit Obama kwam.

Inwoners van Obama tijdens de verkiezingsstrijd van 2008. Beeld AFP

De definitieve uitslag van de presidentsverkiezingen wordt steeds duidelijker. Het ziet er naar uit dat Obama ten opzichte van de vorige verkiezingen twee staten aan zijn Republikeinse tegenstrever heeft verloren: Indiana en North Carolina zijn van kleur verschoten. Florida zou daar nog bij kunnen komen. De uitslag van die staat wordt waarschijnlijk vanavond bekend. Volgens de laatste cijfers ligt Obama daar ongeveer 45.000 stemmen voor op Romney. <a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4004/1/integration/nmc/frameset/electionsusa/elections.dhtml" target="_blank">Bekijk hier de uitslagenkaart</a>.

Met zang en dans heeft het Keniaanse 'familiedorp' van Barack Obama woensdag gereageerd op zijn herverkiezing. De vader van de Amerikaanse president woonde jarenlang in Kogelo. De derde vrouw van zijn opa, die Obama ziet als zijn grootmoeder, woont er nog steeds. De gebeden van 'oma' Sarah Obama (90) zijn nu verhoord. Zij liet eerder weten God te vragen om een herverkiezing van haar 'kleinzoon'. Obama is volgens haar herkozen omdat hij weet hoe hij 'van alle mensen moet houden'.

Sarah Obama Beeld AP
Feest in Kogelo Beeld ap

Wie belde Barack Obama als eerste toen zijn overwinning definitief was? Volgens de BBC was dat Bill Clinton, de vorige Democratische president van de VS.

De voormalige Republikeinse presidentskandidate Michele Bachmann heeft de slag om een zetel in het Huis van Afgevaardigden nipt gewonnen van haar opponent Jim Graves. Ze kreeg 50,5 procent van de stemmen.

Michele Bachmann Beeld ap

Supporters van Obama vieren feest, zoals vastgelegd <a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2734/Foto/photoalbum/detail/3343771/390012/1/Obama-supporters-vieren-feest.dhtml" target="_blank">in deze fotoserie</a>.

Beeld AP

Kranten in België hebben zo hun eigen manieren bedacht om het probleem op te lossen dat de krant al werd gedrukt voordat de uitslag van de verkiezingen bekend was, schrijft persbureau AP. Het Laatste Nieuws kwam bijvoorbeeld met twee voorpagina's: eentje met winnaar Obama, en eentje met winnaar Romney. Gelieve de juiste pagina uit te nemen.<br /><br />De Morgen heeft zijn voorpagina in tweeën gesplitst. Aan de kant van Romney staat: snel omdraaien als Obama heeft gewonnen.'<br /><br />Le Soir heeft op de voorpagina met koeienletters 'Obama' geschreven, met links daarvan: '... heeft verloren, zie pagina 2' en '... heeft gewonnen, zie pagina 3'.

'Dat is wat er gebeurt als je Sesamstraat probeert te naaien', twitterde Maroon 5-zanger Adam Levine vanmorgen. Ook andere Amerikaanse sterren zijn <a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4004/Verkiezingen-in-de-Verenigde-Staten/article/detail/3343918/2012/11/07/Sterren-door-het-dolle-na-herverkiezing-Obama.dhtml" target="_blank">door het dolle heen</a> vanwege de herverkiezing van Obama. Cher hield het zelfs niet droog.<br /><br />

De intergrale tekst van de overwinningsspeech van Obama is <a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3343932/2012/11/07/De-integrale-speech-van-Obama-in-het-Engels.dhtml" target="_blank">hier te lezen</a>.

Barack Obama Beeld REUTERS

De linkse media hebben het weer voor elkaar,<a href="http://www.foxnews.com/opinion/2012/11/07/five-ways-mainstream-media-tipped-scales-in-favor-obama/" target="_blank"> vindt Fox News...</a>

Prominente Nederlanders hebben op Twitter vooral vol ontzag gereageerd op de overwinningsspeech van de herkozen Amerikaanse president Barack Obama. 'Hier kunnen we in politiek Den Haag nog wat van leren.' <a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3343869/2012/11/07/Twitter-reacties-uit-Nederland-op-speech-Obama-Kunnen-we-van-leren-in-Den-Haag.dhtml" target="_blank">Een overzicht van alle tweets hier</a>.

Ondertussen was afgelopen nacht één van de grote nieuws-anchors, Diane Sawyer van ABC News, <a href="https://twitter.com/search/realtime?q=%22Diane+Sawyer%22&src=tren" target="_blank">trending topic</a> in Amerika. En niet op een positieve manier. Volgens kijkers had ze duidelijk een<a href="http://gawker.com/5958389/heres-video-evidence-of-why-everyone-thought-diane-sawyer-was-shitfaced-tonight" target="_blank"> glaasje te veel op</a> tijdens de urendurende live-uitzending. (Zie de YouTube-beelden hieronder)<br /><br />En terwijl <a href="https://twitter.com/DianeSawyer" target="_blank">de echte Diane </a>al uren niets van zich heeft laten horen op Twitter, zijn de eerste grappenmakers al gesignaleerd.

Eén van Obama's meest uitgesproken tegenstanders laat zich ook nu niet onbetuigd. Donald Trump spreekt van een schande op Twitter en roept op tot een protestmars naar Washington.

Als Amerika uit <a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4004/Verkiezingen-in-de-Verenigde-Staten/article/detail/3343854/2012/11/07/Romney-wint-wel-onder-oude-rijke-blanke-mannen.dhtml" target="_blank">blanke mannen</a> zou bestaan, was Romney nu president.

Over de zinderende toespraak van Obama zal nog lang worden nagepraat. Want waar was die bevlogenheid tijdens de campagne? <br /><br />Obama: <em>'Maar de lange campagne is voorbij, en of ik jullie stem nu wel of niet heb gekregen, ik heb naar jullie allemaal geluisterd, en ik geloof dat ik daardoor een betere president zal zijn. Ik ben nog vastbeslotener. Ik ben meer geïnspireerd dan ooit.'<br /><br />Bekijk de speech <a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4004/Verkiezingen-in-de-Verenigde-Staten/article/detail/3343831/2012/11/07/Obama-Op-wie-je-ook-hebt-gestemd-we-gaan-samen-voorwaarts.dhtml" target="_blank">hier</a> of <a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4004/Verkiezingen-in-de-Verenigde-Staten/article/detail/3343831/2012/11/07/Obama-Op-wie-je-ook-hebt-gestemd-we-gaan-samen-voorwaarts.dhtml" target="_blank">lees 'm hier terug</a><br /></em>

Beeld ANP

Premier Rutte heeft Obama <a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4004/Verkiezingen-in-de-Verenigde-Staten/article/detail/3343849/2012/11/07/Rutte-feliciteert-Obama.dhtml" target="_blank">gefeliciteerd. </a><br /><br />Ook de Britse premier David Cameron heeft 'vriend' Obama gefeliciteerd met zijn herverkiezing als president van de Verenigde Staten. 'Ik kijk ernaar uit om met hem te blijven samenwerken'. <br /><br />Herman van Rompuy van de Europese Unie schrijft op Twitter: 'Erg gelukkig met de herverkiezing van Obama'.

De nieuwe Nederlandse Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zei zojuist op Nederland 1 dat ze onder de indruk was van de speech van Obama. 'Mooi om te horen dat het gelijk weer een eenheid wordt. Wij denken soms dat het heel anders is daar, omdat het twee partijen zijn, maar uiteindelijk moet daar ook gewoon samengewerkt worden.' <br /><br />Volgens Van Miltenburg zijn de verkiezingen altijd 'één grote show' in Amerika. 'Zelfs als je er niets mee hebt, moet je wel gegrepen worden door het enthousiasme.'

Beeld anp

Even over half 1 Amerikaanse tijd 's nachts is het dan zover: Barack Obama komt het podium op om zijn overwinning op te eisen. Terwijl hij en zijn familie de Democraten toewuiven, klinkt Stevie Wonders: Signed Sealed Delivered. <br /><br />Vervolgens zegt hij: 'Het beste moet nog komen'. Ook zegt hij toe de komende weken met Romney om tafel te gaan, om te kijken waar beide partijen kunnen samenwerken 'om dit land vooruit te helpen.' <br /><br />Hij dankt zijn vrouw en kinderen, 'twee prachtige jonge vrouwen, net als hun moeder', maar een tweede hondje zit er niet in. 'Eén hond is voorlopig wel even genoeg.'

Beeld afp
President Barack Obama en First Lady Michelle Obama omarmen vicepresident Joe Biden en zijn vrouw Jill nadat bekend werd dat Obama deze verkiezingen heeft gewonnen. Beeld Het Witte Huis

Bekijk <strong><a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2734/Foto/photoalbum/detail/3343771/390012/1/Obama-supporters-vieren-feest.dhtml">hier</a> </strong>hoe Obama-supporters feest vieren en <strong><a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2734/Foto/photoalbum/detail/3343772/390015/1/Verslagenheid-onder-Romney-kiezers.dhtml">hier</a></strong> hoe de aanhangers van Romney verslagen achterblijven.

Minister-president Mark Rutte heeft Obama gefeliciteerd met zijn herverkiezing. Rutte zegt verheugd te zijn om de uitstekende samenwerking de komende jaren voort te zetten. Hij benadrukt daarbij dat de handels- en investeringsrelatie tussen beide landen groot is. 'Nederland zal zich de komende jaren inspannen voor de totstandkoming van een vrijhandelsakkoord tussen de VS en de Europese Unie', zegt Rutte in zijn verklaring.

Nadat Romney met Obama had gebeld, belde Obama als eerste met Bill Clinton , meldt Fox News. Tijdens de verkiezingscampagne heeft Clinton veel voor Obama betekend.

Mitt Romney tijdens zijn speech in Boston. Beeld reuters

Michelle Obama via Twitter: 'Ik wil jullie bedanken voor alles, ik ben zo dankbaar voor jullie steun en gebeden.'

Mitt Romney: 'Ik wil ten eerste de president, zijn vrouw en zijn dochters feliciteren. Ik bid dat Obama ons land succesvol kan leiden. (..) Daarnaast wil ik Ann, de liefde van mij leven, willen bedanken. Ze zou een geweldige First Lady zijn geweest. Ze heeft veel mensen geraakt met haar medeleven en zorg.'<br /><br />'Ons land heeft een kritiek punt bereikt. Het is belangrijk dat er geen partijdig gekibbel komt.'<br /><br />'Deze verkiezing is over, maar onze principes blijven bestaan.'

Mitt Romney en zijn vrouw Ann (L) en daarnaast Paul Ryan en zijn vrouw Janna. Beeld getty

Vicepresident Joe Biden kan zich ook opmaken voor een tweede termijn en is samen met Obama in Chicago.

Mitt Romney heeft inmiddels gebeld met Barack Obama, meldt NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal. Hij verwacht dat Obama binnen tien minuten zal spreken.

Beeld afp
Een jongetje huilt in Boston nadat duidelijk werd dat Obama voor de tweede keer president wordt. Beeld REUTERS

<a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4004/Verkiezingen-in-de-Verenigde-Staten/article/detail/3343773/2012/11/07/Overwinning-Obama-mist-glans-van-2008-voldoening-Democraten-des-te-groter.dhtml">Lees hier de analyse van VS-correspondent voor de Volkskrant Arie Elshout</a>. 'Obama's overwinning mist de glans van vier jaar geleden, maar de voldoening is des te groter. Toen begon hij met niets meer dan een droom en belofte, nu had hij iets te verdedigen. Bij een verlies zouden waarschijnlijk zijn hervormingen, met name die van de gezondheidszorg, zijn mee gesleurd in zijn val. Door de winst behoudt hij de kans toe te treden tot het exclusieve rijtje presidenten dat Amerika veranderde.'

Obama heeft ook de staat Virginia gewonnen. Obama passeerde eerder op de avond al de grens van 270 kiesmannen en bezegelde daarmee zijn verkiezingswinst. Hoewel Obama al is herkozen, is nog niet in alle staten de uitslag bekend.

Ook in Kenia, waar de oma van Obama woont, wordt feest gevierd voor de overwinning van Obama. Veel Kenianen beschouwen Obama, de zoon van een blanke vrouw uit Kansas en een zwarte man uit Kenia, als een van hen. Obama heeft in Kenia vijf halfbroers en een halfzus.

Beeld ap

De voormalig Republikeinse kandidaat-vicepresident Sarah Palin reageert op de overwinning van Obama: 'Ik kan het gewoon niet geloven dat de meerderheid van de Amerikanen geloven dat het aangaan van meer schulden goed is voor onze economie, voor de toekomst van onze kinderen en voor het creëren van banen.'

Sarah Palin. Beeld AP

De stand om 6.00 uur in beeld in een infografiek. In 45 van de 50 staten zijn de stemmen nu geteld.

Beeld anp

NOS-correspondent Wouter Zwart was afgelopen nacht in Boston, in het kamp van Mitt Romney. Daar zag hij veel 'sippe mensen' toen de verkiezingsuitslag bekend werd.

Bij het Witte Huis is het groot feest, twittert Dean Praetorius van Huffington Post:

Beeld reuters

NOS-correspondent Tom Kleijn is in Chicago waar de aanhangers van de herkozen president Obama in gejuich uitbarstten toen de herverkiezing duidelijk werd.

De Republikein Mitt Romney is vooralsnog niet bereid zijn nederlaag te erkennen. Dat heeft zijn campagneteam gezegd tegen nieuwszender CNN, zei een woordvoerster van de zender.

Mitt Romney bestrijdt dat hij verloren heeft in Ohio. Dat zegt NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal.

Obama zal later een overwinningstoespraak houden in Chicago.

NBC: 'This is history part two'

Supporters van Obama juichen nadat ze te horen kregen dat Obama ook in swing state Ohio heeft gewonnen. Beeld getty

Chicago gaat uit zijn dak! Mensen dansen, huilen en zingen. Ook in LA gaat het los, meldt Volkskrant.nl-verslaggever Sacha Kester, die in de VS is tijdens de verkiezingen. 'Alle buren juichen, het is net als bij een voetbalwedstrijd.'

Barack Obama kan de verkiezingsoverwinning niet meer ontgaan. Na swing state New Hampshire heeft hij ook Ohio gewonnen. Samen met de staten die hij al gewonnen heeft en Democratische bolwerken als Californië beschikt hij over ruim voldoende kiesmannen voor een tweede ambtstermijn.<br /><br />Nog voordat de uitslag uit staten als Florida en Virginia duidelijk werden, ging Obama al over de magische grens van 270 kiesmannen heen.

Barack Obama: 'Four more years'

Fox: Obama wint in Ohio.

Supporters van Obama in Chicago. Beeld afp

CNN: Obama wint in Iowa.

Volgens ABC heeft Jeb Bush, de broer van oud-president George W. Bush, tegen het campagneteam van Romney gezegd dat ze hebben verloren in Florida.

Jeb Bush (L) en Romney. Beeld getty

Op de staat Alaska na zijn alle stemlokalen in de Verenigde Staten vanaf 05.00 uur Nederlandse tijd gesloten. Om 05.00 uur kwam het stemmen in Californië, Hawaï, Idaho, Oregon en Washington ten einde.<br />In Alaska kan nog tot 07.00 uur worden gestemd.

Romney wint in swing state North Carolina, meldt AP.

Het ziet er vooralsnog niet goed uit voor Romney, want om Amerikaanse president te worden moet hij nu in Florida, Ohio en Virginia de verkiezingen winnen.

Romney wint alle vijf de kiesmannen in Nebraska, meldt AP.

Democraat Al Gore is er zeker van dat Obama vandaag ook in de staat Florida zal winnen, twittert hij.

De sfeer bij kamp Romney in Boston is 'zeer gespannen' meldt een CNN-verslaggever. In de ruimte hangen meerdere tv-schermen, waar regelmatig slecht nieuws voor Romney voorbijkomt.

Aanhangers van Romney in Boston. Beeld reuters

Romney wint in Arizona, aldus AP.

Obama wint alle vier de kiesmannen in Maine, meldt AP.

Beeld epa

De tag #election2012 is inmiddels 20 miljoen keer gebruikt in tweets. Het is daarmee de meest gebruikte hashtag tijdens een Amerikaans politiek evenement in de geschiedenis.

In de belangrijke swing state Florida is inmiddels 87 procent van de stemmen geteld: 50 procent voor Obama, 49 procent voor Romney.

Fox News: Romney wint Nebraska, Obama wint Maine en New Mexico.

De stembusgang in de laatste swing states in de Amerikaanse presidentsverkiezingen is ten einde. In Iowa en Nevada gingen de stemlokalen om 04.00 uur Nederlandse tijd dicht. In Montana en Utah kan ook niet meer worden gestemd.<br /><br />In de staten waar de stembureaus als laatste de deuren sluiten, om 05.00 uur, zal het niet spannend worden. Het gaat om Californië, Hawaï, Idaho, Oregon en Washington. Een van de twee kandidaten zal in deze staten een ruime meerderheid van de stemmen rkijgen. Alaska is de hekkensluiter. De stemlokalen sluiten daar om 07.00 uur.

Fox meldt dat <a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4004/Verkiezingen-in-de-Verenigde-Staten/article/detail/3343797/2012/11/07/Todd-Akin-Vrouwen-worden-niet-zwanger-van-verkrachting-verliest-senaatszetel.dhtml">Todd Akin, Senaatskandidaat in Missouri, verliest.</a>

Romneys campagneadviseur Avik Roy lijkt al te denken dat Obama de strijd wint. Hij twittert: 'Felicitaties aan mijn democratische vrienden. Mijn beste wensen voor de nieuwe regering. Ik zal een loyale oppositie blijven voorzien.'

Volgens ABC heeft Obama in Minnesota gewonnen. Dat Democraat Obama deze staat zou binnenhalen, was van tevoren verwacht. Minnesota telt 10 kiesmannen.

Mitt Romney wint volgens CNN in Utah. Geen verrassing, aangezien het een zeer Republikeinse staat is.

Het wachten is nog op de belangrijke swing states Florida, Ohio en Virginia. Vooral in Florida is het een nek-aan-nek-race tussen Romney en Obama. Lange rijen, problemen bij de verwerking van stembiljetten en een enorme opkomst zorgen in Florida voor vertragingen bij het tellen.

Volkskrant.nl-verslaggever Laura de Jong interviewde vanavond columniste Harriet Duurvoort tijdens de Presindent's Night in de Melkweg.

In de Melkweg sprak journalist Herman van der Zandt met internetcommentator Alexander Klöpping, over de afgelopen verkiezingscampagne in de VS.

In de Amerikaanse staat Florida dreigt het stemmen tellen weer heel spannend te worden. NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal geeft toelichting.

Volgens CBS en CNN wint Obama in New Hampshire. De overwinning is een opsteker voor de president. Het is de tweede swing state die hij in handen krijgt.

Volgens Fox News en ABC wint Obama in Wisconsin, de thuisstaat van de Republikeinse vicepresidentskandidaat Paul Ryan.

Een combinatiefoto van Romney (R) en Obama. Beeld reuters

Amerikaanse media (NBC, CNN, ABC) voorspellen dat het Huis van Afgevaardigden voor de Republikeinen blijft.

Obama wint in Pennsylvania, volgens MSNBC, CNN, Fox News en NBC. De staat, goed voor 20 kiesmannen, gold niet als een swing state, maar de Democraten waren er niet helemaal gerust op dat Pennsylvania daadwerkelijk voor Obama zou kiezen.

Beeld reuters

Romney wint in Mississippi.

Beeld ap

In Florida is nu 76 procent van de stemmen geteld, de stand is nu 50/50.

Obama wint in New York.

In de Amerikaane swing state Ohio is het tellen van de stemmen begonnen. De exitpolls wijzen op een nek-aan-nekrace tussen Obama en Romney. Volgens een peiling van CNN ligt Obama in het voordeel in Ohio.

Obama wint in Michigan, meldt CNN. Vooral in Michigan en Pennsylvania moet Obama standhouden, anders delft hij het onderspit.

De stembussen in de swing states Colorado en Wisconsin zijn dichtgegaan. De Republikeinse vicepresidentskandidaat Paul Ryan woont in Wisconsin. <br /><br />In Arizona, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, North Dakota, South Dakota, Texas en Wyoming kan ook niet meer gestemd worden.

NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal meldt: 'In Virginia houden ze er rekening mee dat stemlokalen tot 23u openblijven vanwege de lange rijen. Zou 4 uur langer zijn dan gepland.'

De strijd in de belangrijkste swing states in de Amerikaanse presidentsverkiezingen - Virginia, Ohio en Florida - is vooralsnog onbeslist. In Virginia zijn de stemlokalen langer opengebleven aangezien op veel plekken na sluitingstijd nog lange rijen kiezers stonden. Een deel van de stemmen in Ohio en Florida is al geteld, maar het is nog te vroeg om een winnaar uit te roepen.

Meer dan 60 procent van de stemmen in Florida is geteld: 50 procent voor Obama, 49 procent voor Romney.

22 procent van de stemmen in Ohio is geteld: 57 procent voor Obama, 41 procent voor Romney.

Obama zal de Election Night met zijn familie volgen. Zijn dochters Sasha en Malia zijn naar Chicago gevlogen, samen met hun oma Marian Robinson, meldt de <a href="http://www.latimes.com/news/politics/la-pn-barack-obama-election-family-20121106,0,5223338.story" target="_blank">LA Times</a>.

Archieffoto van Obama met zijn gezin. Beeld ap

Mitt Romney heeft ook de zuidelijke staten Tennessee, Alabama en Arkansas binnengehaald, goed voor in totaal 26 kiesmannen. Dat meldt Fox News. Dat de Republikein hier zou winnen, was verwacht.

Bekijk hier het interview met kunstenares Tinkebell tijdens de President's Night in de Melkweg:

Romney wint in Georgia, aldus AP.

Meer dan de helft van de stemmen in Florida is nu geteld: 51 procent voor Obama, 48 procent voor Romney.

Volgens Bloomberg wint Obama in New Jersey.

Romney wint in Tennessee, meldt AP.

NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal volgt het verkiezingsnieuws o.a. via de Amerikaanse networks, en die hebben geen goed nieuws voor Romney.

Bekijk hier het interview met buitenlandcommentator en oud-correspondent in de VS Paul Bril tijdens de President's Night in de Melkweg:

'Vijftig jaar geleden zou Barack Obama nooit zoveel stemmen hebben gekregen', zegt Bill O’Reilly, presentator van Fox News. 'Het land is veranderd. De meeste blanken stemmen voor Romney, maar ons land telt steeds meer Latino’s en Afrikaanse-Amerikanen.'<br /><br />'Amerika gaat op Europa lijken. Het wordt steeds meer: 'Wat kan mijn land voor mij doen', in plaats van de mentaliteit van vroeger, toen we nog dachten: 'Wat kan ik voor mijn land doen?'.

Tijdens de live-verkiezingsuitzending vanuit New York, liep praatgast Katrina vanden Heuvel even weg.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de verkiezingen in de staten Illinois, Connecticut, Maine, District of Columbia, Delaware, Rhode Island, Maryland, Massachusetts en Vermont gewonnen. Mitt Romney wint in Kentucky, West Virginia, South Carolina, Indiana en Oklahamo.<br /><br />Obama staat op 65 kiesmannen, Romney vooralsnog op veertig. Om de verkiezingen te winnen zijn 270 kiesmannen nodig.

Een man poseert tussen kartonnen Romney en Obama. Beeld afp

Georgia kiest volgens de Amerikaanse zender Fox News voor Mitt Romney. Dat de Republikein de zuidelijke staat zou binnenhalen, was verwacht. De staat levert de Romney 16 kiesmannen op.

Florida na 42 procent van de getelde stemmen: 51 procent voor Obama, 49 procent voor Romney.

Ook in Alabama, Connecticut, Delaware, District of Columbia, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Rhode Island, Missouri, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania en Tennessee sloten de stemlokalen hun deuren.

Beeld afp

Op het vliegveld van Boston zijn dinsdag (lokale tijd) ongewoon veel privéjets binnengekomen. De stad is de thuisbasis van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney, die daar zelf eerder op de dag ook per vliegtuig arriveerde.<br /><br />Volgens luchtvaartdirecteur Edward Freni van Logan International Airport waren er dinsdag aan het eind van de middag al zo'n 80 jets geland. Normaal gesproken zijn dat er 40 a 50. In de vliegtuigen bevinden zich vermogende donateurs en supporters van Romney.

Romney wint in Indiana, meldt persbureau AP.

Romney wint ook in South Carolina.

Uit een <a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4004/Verkiezingen-in-de-Verenigde-Staten/article/detail/3343600/2012/11/07/Exitpoll-Reuters-nieuwe-stemmers-kozen-twee-keer-vaker-voor-Obama.dhtml">peiling van Reuters/Ipsos</a> blijkt dat Amerikanen die vandaag voor het eerst mochten gaan stemmen twee keer vaker voor president Obama dan voor zijn Republikeinse tegenstrever Romney kozen. In Ohio, een belangrijke swing state, koos ongeveer tweederde van de kiezers die eerder dan vandaag stemden voor Obama.

24 procent van de stemmen in Florida is nu geteld: 51 procent voor Obama, 48 voor Romney.

Exit-poll Ohio van CNN: 51 procent voor Obama en 48 voor Romney.

De Amerikaanse staat West Virginia heeft zich zoals verwacht geschaard achter de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN. De staat levert Romney 5 kiesmannen op.

Een vrouw zoent een man met een Obama-masker op. Beeld reuters

De eerste resultaten van Ohio komen binnen enkele minuten door.

<a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2720/Nieuws/photoalbum/detail/3343573/389952/0/President-s-Night-in-de-Melkweg.dhtml">Bekijk hier de fotoreeks</a> van de President's Night in de Melkweg, Amsterdam.

Boris van der Ham (R) met Frits Huffnagel tijdens de President's Night in de Melkweg. De avond en nacht staan in het teken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen met onder andere talkshows, live uitslagen, interviews, muziek en films. Beeld anp

Florida: 55 procent voor Obama, 45 voor Romney. Maar slechts 4 procent van alle stemmen is geteld.

De stembussen in de Amerikaanse staat Virginia zijn om 01.00 Nederlandse tijd gesloten. Virginia is een van de zogenoemde swing states en de uitslag daar kan een belangrijke graadmeter zijn voor de rest van de verkiezingsnacht.<br /><br />Ook in Georgia, Indiana, Kentucky, South Carolina en Vermont zijn de stembussen om 01.00 uur dichtgegaan. Dit zijn echter staten waar de steun voor een van de twee kandidaten zo groot is, dat de winnaar bij voorbaat al vast staat.

De grote verkiezingshangout gaat zo van start, volg het hier:

President Barack Obama heeft de verkiezingen in de staat Vermont gewonnen. Zijn Republikeinse tegenstrever is de winnaar in Kentucky. Vermont is goed voor drie kiesmannen, Kentucky voor acht. Om de verkiezingen te winnen zijn 270 kiesmannen nodig.

In totaal is 6 miljard dollar in de Amerikaanse verkiezingen gepompt. Dat berekende het Center for Responsive politics. Dat is 700 miljoen dollar meer dan tijdens de vorige verkiezingen in 2008.

De 36-jarige Brad Walker, die vandaag voor het eerst ging stemmen in Youngstown, Ohio. Beeld afp

In de laatste dagen had Obama in Ohio, een van de belangrijkste swing-states, een voorsprong van 5 procent, aldus CNN-reporter Hamby.

Sam Stein, politiek verslaggever van Huffington Post, laat via Twitter weten dat de rijen in Florida voor de stembureaus nog steeds erg lang zijn. 'Op deze manier duurt het nog wel even voordat we weten wat Florida stemt.'

De strijd tussen presidentskandidaten Romney en Obama was ook duidelijk te zien in de campagnespotjes op de Amerikaanse tv. Een compilatie:

Niet iedereen wil vertellen bij welke naam ze straks een kruisje gaan zetten, maar de voorkeur gaat hier duidelijk uit naar Obama. Geen verrassing: in Californië is weinig campagne gevoerd omdat op voorhand al bekend was dat de Democraten hier toch wel zouden winnen, <a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4004/Verkiezingen-in-de-Verenigde-Staten/article/detail/3343551/2012/11/07/Ze-noemden-me-dirty-nigger-dus-die-mensen-krijgen-mijn-stem-niet.dhtml">schrijft Volkskrant.nl-redacteur Sacha Kester</a>, die momenteel in de VS is om de verkiezingen te volgen.

In Chicago wordt hard gewerkt aan het podium voor de president, twittert BBC-verslaggever Mark Mardell:

Nog een terugblik naar de Presidents Night in de Melkweg: Volkskrant.nl verslaggever Anna van den Breemer interviewt columnist Sheila Sitalsin:

Volgens CNN is 18 procent van de kiezers tussen de 18 en de 29 jaar oud, dat is hetzelfde als in 2008.

De eerste exit-poll uit Kentucky en Indiana: 33,2 procent voor Obama en 65,3 procent voor Romney.

Kijk hier terug: Volkskrant.nl verslaggever Laura de Jong interviewt economieredacteur Peter de Waard.

Zowel Indiana als Kentucky stemt al sinds jaar en dag voor de Republikeinse presidentskandidaat. Dat zal ook nu het geval zijn, <a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4004/Verkiezingen-in-de-Verenigde-Staten/article/detail/3343312/2012/11/06/Gids-voor-vannacht-vanaf-1-uur-wordt-het-spannend.dhtml">schreef Paul Bril eerder vandaag</a>.

<a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4004/Verkiezingen-in-de-Verenigde-Staten/article/detail/3342990/2012/11/06/LIVE-verkiezingen-VS---Overwinningsspeech-Romney-1118-woorden-lang.dhtml">Lees hier het vorige liveblog.</a>

Romney vandaag aan boord van zijn vliegtuig. Beeld afp

Over enkele minuten sluiten de stembureaus in de eerste twee staten: Indiana en Kentucky. Op basis van een exit poll zullen de tv-stations onmiddellijk met een prognose van de uitslag in deze staten komen.

Amerika gaat naar de stembus. De laatste opiniepeilingen beloven een nek-aan-nekrace. Volg hier de gebeurtenissen op Election Day.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden