Live

Teruglezen - De aanloop naar Brazilië - Kroatie

Hieronder kunt u het liveblog teruglezen dat werd bijgehouden tijdens de eerste dag van het WK voetbal, in aanloop naar het eerste duel Brazilië - Kroatië.

null Beeld ap
Beeld ap

20.21 uur - Switch naar nieuw liveblog
Om de openingsceremonie en de daaropvolgende wedstrijd, Brazilië - Kroatië, zo goed mogelijk te kunnen volgen, openen wij een nieuw liveblog. Die kunt u hier vinden.

20.07 uur - Een scheidsrechter zonder Braziliaanse vrienden
Het was een saillant bericht, afgelopen dinsdag. De FIFA stelde de Japanner Yuichi Nishimura aan om het openingsduel van het WK van vanavond tussen Brazilië en Kroatië in goede banen te leiden.

Nishimura en Brazilië hebben geen goede herinneringen aan elkaar. In 2010 verloren de Gouden Kanaries hun kwartfinale van Nederland onder toeziend oog van de Japanner. Die stuurde toen de Braziliaan Felipe Melo met een rode kaart van het veld na een overtreding op Arjen Robben. Nishimura zal vanavond daarom hoogstwaarschijnlijk weinig vrienden hebben in de Corinthians Arena.

19.58 uur - Het WK via social media
Geen zin om van iemand anders te horen dat Cristiano Ronaldo weer eens een foto in zijn onderbroek op Instagram plaatste, of dat Wesley Sneijder via twitter een selfie van hemzelf en zijn 'Yo' de wereld inslingerde? Lees dan hier de tips die sociale-mediaredacteur Heleen van Lier van de Volkskrant op een rijtje zette, om het WK zo goed mogelijk via social media te kunnen volgen.

19.41 uur - Voor wie zou hij zijn?
Ongetwijfeld zullen de kleuren blauw en geel overheersen in de Corinthians Arena. Toch zijn er fans van Kroatië op het vliegtuig naar Brazilië gestapt, zo bewijst onderstaande foto:

19.39 uur - Nog een uur
De Corinthians Arena, een uur voordat de openingsceremonie van het WK begint:

19.21 uur - Fabregas is met zijn gedachten in Londen
Goed nieuws voor Nederland: in ieder geval een Spanjaard had zijn hoofd vandaag niet bij de wedstrijd op het WK tegen Nederland van morgen. Vandaag maakte de Engelse club Chelsea bekend dat het middenvelder Cesc Fabregas voor 30 miljoen pond overneemt van Barcelona. In een hotelkamer poseert hij met het shirt van de Londense club.

19.02 uur - Touchdown Australië
Australië is aangekomen in de stad waar het haar eerste WK-wedstrijd zal spelen: Cuiaba. Chili is daar de tegenstander. Grappig feitje: de stad ligt precies op het geografische centrum van Zuid-Amerika. De Atlantische Oceaan ligt 2000 kilometer ten oosten van de stad. De Stille Oceaan ligt op diezelfde afstand ten westen van Cuiaba.

Een frisse duik in de zee zit er dus niet in voor de tegenstander van Nederland in groep B.

Een ballon in de vorm van een het Christus-beeld vloog vandaag over de Australische stad Sydney Beeld reuters
Een ballon in de vorm van een het Christus-beeld vloog vandaag over de Australische stad SydneyBeeld reuters

18.48 uur - Amerikaans WK-lied
Hadden we het eerder in dit liveblog al over de matige kennis van Jimmy Fallon over het Amerikaanse voetbal, die bondscoach Jürgen Klinsmann consequent een Zweed noemde in plaats van een Duitser. In dit bericht komt opnieuw het Amerikaanse team terug.

Er is namelijk een heus WK-lied gemaakt door en voor Amerikanen. Of het lied de Amerikanen op het WK zal helpen een ronde verder te komen, mag u zelf beoordelen:

18.35 uur - Eerste fans betreden stadion
Volgens Volkskrant-correspondent Marjolein van de Water betreden de eerste fans het stadion in São Paulo.

18.20 uur - Onrustig in São Paulo
Ondertussen is er in de stad waar de openingswedstrijd plaatsvindt, São Paulo, niet sprake van een gezellige WK-sfeer. Demonstranten die tegen het WK protesteerden, raakten vanmiddag slaags met de politie.

De politie vuurde onder meer traangas af op de demonstranten. Een CNN-medewerkster brak haar arm in de hectiek die daarop volgde.

null Beeld ap
Beeld ap
Jürgen Klinsmann Beeld ap
Jürgen KlinsmannBeeld ap

18.06 uur: Niet 'Goelio', maar 'Sjoelio'
Ook de wens om tijdens het WK alle WK-wedstrijden als een ware voetbalexpert te volgen, en vooral te becommentariëren? Dat begint met het correct uitspreken van de namen van de 736 spelers die voor het WK in Brazilië zijn geselecteerd.

Zo heet de keeper van Brazilië Julio César, alleen wordt Julio niet uitgesproken als een Spaanse 'Goelio', maar als een Braziliaanse 'Sjoelio'. Luister hier naar de juiste uitspraak van de overige 735 spelersnamen.

'Sjoelio' César Beeld getty
'Sjoelio' CésarBeeld getty

17.44 uur: Talenwonder Dante
Met nog ruim vier uur tot de aftrap van Brazilië - Kroatië, slingeren de spelers van Brazilië hun laatste tweets de wereld in voordat ze straks het veld betreden. Bayern München-verdediger Dante laat zien dat hij beschikt over een flinke talenknobbel. In drie talen, namelijk in het Portugees, Engels en Duits, laat hij weten zin te hebben in het WK.

17.38 uur: Jürgen Klinsmann, het Ikea-kastje
Amerikanen en voetbal: het blijft een ongemakkelijke combinatie. De Amerikaanse talkshowpresentator Jimmy Fallon besloot in zijn show eergisteren het voetbaltoernooi lijdend voorwerp te maken van een grap. Ook 'Team USA' is aanwezig in Brazilië, waardoor het WK op de radar is gekomen van het grappenteam van Fallon.

Voornamelijk de Duitse bondscoach van de Amerikanen, Jürgen Klinsmann, moest het ontzien. Typerend voor de Amerikaanse voetbalkennis was wel het feit dat Fallon de bondscoach consequent een Zweed noemde, in plaats van een Duitser.

Het misverstand maakte de grappen niet minder grappig. Zo zag Fallon zichzelf al een Jürgen Klinsmann-kastje in een Ikea uitzoeken.

17.19 uur: Oranjesfeer in Salvador
In totaal zijn er ongeveer 5000 Oranjefans in Brazilië, en de sfeer in speelstad Salvador begint er langzaam in te komen. NOS-correspondent Jeroen de Jager is aanwezig, en tweette deze foto.

null Beeld anp
Beeld anp

16.59 uur. David Luiz krijgt steun van zijn familie en vrienden
David Luiz, die voor een duizelingwekkend bedrag van 48 miljoen pond naar Paris st. Germain verhuisde, werd vandaag een hart onder de riem gestoken door zijn familie.

Hij plaatste een foto van een shirt met gelukswensen op Instagram, en bedankte op Twitter zijn vrienden en familie: 'Veel dank aan mijn familie en vrienden voor deze verrassing! De dag dat ons land gezamenlijk lacht is aangebroken.'

16.42 uur: Thaise militairen eisen gratis WK uitzendingen
De militaire groepering Junta, die vorige week de macht greep in Thailand, eist dat alle WK-wedstrijden gratis worden uitgezonden, dat meldt de BBC. Het bedrijf dat lang voor de staatsgreep de uitzendrechten bemachtigde was van plan tweederde van de wedstrijden tegen betaling uit te zenden. Volgens de Junta wordt het volk niet gelukkig als ze moeten betalen om het WK te zien, terwijl de militairen zelf claimen 'het geluk terug te willen brengen' in het land, dat zich overigens niet heeft geplaatst voor het toernooi.

16.18 uur: De beste WK-apps op een rij
Wie echt niets wil missen van het WK heeft natuurlijk niet genoeg aan alleen een televisie en een laptop. Ook de mobiele telefoon moet WK-proof zijn. Tech- en mediaspecialist Thomas van der Kolk zette de beste WK-apps voor u op een rij.

16.00 uur: Vizier David Villa nog niet op scherp
Oranje kan voor de wedstrijd tegen Spanje van morgen een sprankje hoop putten uit beelden van de training van Spanje. Het vizier van Atletico Madrid-aanvaller David Villa staat duidelijk nog niet op scherp. De rest van het elftal toont dan weer wel dat het met de combinaties wel goed zit. Klik hier voor de beelden.

null Beeld reuters
Beeld reuters

15.44 uur: Demonstraties in São Paulo?
De berichten over demonstraties in speelstad São Paulo houden aan. Er zou traangas zijn gebruikt en minstens één actievoerder is aangehouden, zo melden lokale media vandaag. Maar Marjolein van de Water, correspondent in Zuid-Amerika, ziet momenteel meer pers dan demonstranten in São Paulo.

15.20 uur: Goddelijke kanaries op eigen bodem onverslaanbaar
Wie in zijn voetbalpool een andere winnaar heeft uitgekozen dan Brazilië neemt een groot risico; de Goddelijke Kanaries verloren sinds 1975 op eigen bodem geen enkele competitieve wedstrijd meer. Alleen oefenwedstrijden werden soms verloren, maar ook daar zijn de Brazilianen al 37 wedstrijden niet te kloppen. De laatste nederlaag van belang was tegen Peru, de Seleção verloor toen met 3-1.

15.04 uur: Björn Kuipers fluit Engeland - Italië
Er is nog geen bal getrapt, en het eerste Nederlandse succes is al binnen. Scheidsrechter Björn Kuipers fluit de kraker tussen Engeland en Italië, zaterdag om 00:00 uur. Het afgelopen jaar stond bol van hoogtepunten voor de Oldenzaler, hij floot ook de Champions League-finale tussen Ateltico Madrid en Real Madrid, de finale van de Confederations Cup, waar Brazilë met 3-0 te sterk was voor Brazilië.

14.39 uur: Foto's van alle WK-topscorers sinds 1930
Elk WK brengt zijn eigen topscorer voort, soms is dat verrassend, zoals David Suker in 1998, soms is het de gedoodverfde favoriet, zoals Ronaldo in 2002. Maar dat in 1950 Ademir Marques de Menezes, om voor de hand liggende redenen bijgenaamd 'The Jaw', de titel pakte? In deze gallerij staan prachtige foto's van alle topscorers van alle WK's, van Guillermo Stábile in 1930 tot Thomas Mueller in 2010. Is 204, nadat de topscorerstitels de afgelopen twee edities naar Duitsland gingen, 2014 het jaar dat er voor het eerst een Nederlander aan die lijst wordt toegevoegd?

Ademir Marques de Menezes, bijgenaamd 'The Jaw' Beeld imgur
Ademir Marques de Menezes, bijgenaamd 'The Jaw'Beeld imgur

14.29 uur: Steven Defour is er klaar voor
De Rode Duivels spelen pas dinsdag hun eerste wedstrijd tegen Algerije, maar Steven Defour is er al klaar voor. Vandaag scoorde de speler van FC Porto op aangeven van Dries Mertens de mooiste goal van de training. En dat vond hij zelf ook, zo meldde hij op Twitter.

14:15: Messi verrast door Ronaldinho look-alike
De Argentijnse voetballers zijn inmiddels wel wat gewend. Ze schrikken niet meer van de zoveelste overenthousiaste fan die het veld op komt stormen. Maar de fan die vandaag het veld opkwam maakte wél iets los bij Messi en zijn teamgenoten. De man was een angstaanjagend goed lijkende dubbelganger van de Braziliaanse oud-international Ronaldinho. Kijk het filmpje en oordeel zelf.

14:02 uur: WK-agenda met één klik in je Google Agenda
Wie Google Calendar gebruikt kan met één druk op de knop het volledige WK-schema toevoegen aan zijn agenda. Zorg dat je ingelogd bent en klik op deze link. Voor meer geavanceerde instellingen heeft de website Techmunchie een handig overzicht gemaakt van de mogelijkheden, zoals het synchroniseren van de agenda met je iOS en Android.

13.41 uur: Blatter en respect
FIFA-voorzitter Sepp Blatter is niet blij met de aanval die Michael van Praag namens de UEFA dinsdag op hem opende. De KNVB-voorzitter eiste zijn vertrek, en werd bijgestaan door Greg Dyke van de Engelse voetbalbond. Blatter noemde de uitspraken respectloos: 'Ik heb veel moeten slikken tijdens mijn leven. Maar zoiets respectloos als tijdens de UEFA-meeting heb ik mijn hele leven nog niet meegemaakt - niet op het voetbalveld en niet in mijn eigen huis.'

Over respect gesproken: toen tijdens de loting voor het WK werd stilgestaan bij het overlijden van Nelson Mandela, brak Blatter al na 10 seconden de 'minuut' stilte af, en dat vonden de mannen van Voetbal International dan weer respectloos.

13.06 uur: Wildgroei aan dieren die WK voorspellen
In 2010 voorspelde de Duitse octopus Paul de uitslagen van het WK nog erg accuraat, de populariteit van het dier zorgde dit jaar voor een wildgroei aan dieren met bovenmatige voetbalkennis. Cavia's, gordeldieren, schildpadden en olifanten, een fotoreeks waard.

Cabecao de schildpad is één van de voorspellers dit jaar Beeld ap
Cabecao de schildpad is één van de voorspellers dit jaarBeeld ap

12.41 uur: Ook de NASA-astronauten kijken mee
Niet op alleen op aarde wordt gespannen uitgekeken naar de aftrap van het WK. Ook vanaf zo'n 370 kilometer boven de aarde kijken de Amerikaanse astronauten Reid Wiseman en Steve Swanson en de Duitse Alexander Gerst mee. De mannen tonen alvast dat je zonder zwaartekracht omhalen kunt maken alsof je Robin van Persie zelf bent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden