Teruglezen - Cruciale verkiezingsnacht voor Trump en Clinton

Donald Trump heeft dinsdag opnieuw flink gewonnen. Hij won drie staten, Hillary Clinton vier. Gouverneur John Kasich won Ohio. Marco Rubio stapte uit de race. Voor Bernie Sanders waren de voorverkiezingen een teleurstelling. Hij won geen enkele staat. Trump heeft nu de helft van de gedelegeerden die nodig zijn voor de nominatie. Volg de laatste ontwikkelingen op Super Tuesday 3 in dit liveblog.

Donald Trump beklaagt zich na zijn overwinningen dinsdag over de harde aanvalsvideo's die tegen hem waren gericht. Beeld AFP
Donald Trump beklaagt zich na zijn overwinningen dinsdag over de harde aanvalsvideo's die tegen hem waren gericht.Beeld AFP

De zoveelste ronde in de Amerikaanse voorverkiezingen was een succes voor de koplopers in beide partijen, Donald Trump en Hillary Clinton. Een samenvatting:

-Bij de Republikeinen won Trump drie staten: Florida, Illinois en North Carolina. Gouverneur John Kasich wist te winnen in zijn thuisstaat Ohio. Senator Marco Rubio verloor in zijn thuisstaat Florida en stapte uit de race. Een vijfde staat, Missouri, is nog onbeslist.

-Bij de Democraten won Clinton vier van de vijf staten: Ohio, Florida, North Carolina en Illinois. Een vijfde staat, Missouri, is nog onbeslist. Rivaal Bernie Sanders won geen enkele staat.

-Volgens de laatste berekeningen heeft Trump nu 640 gedelegeerden, Ted Cruz 405, Marco Rubio 170 en John Kasich 138. Hillary Clinton komt op 1.009 gedelegeerden en Sanders op 745.

Hillary Clinton maakt een selfie op een campagnebijeenkomst. Beeld AP
Hillary Clinton maakt een selfie op een campagnebijeenkomst.Beeld AP

Hillary Clinton richt steeds meer haar pijlen op Donald Trump, zo ook dinsdag na haar overwinningen in vier staten. Maar nu haar aanhangers zich in hun handen wrijven dat de omstreden zakenman hoogstwaarschijnlijk de Republikeinse nominatie wint, waarschuwde Obama’s voormalige campagnemanager de Democraten.

‘We hebben zoiets tot nu toe nog nooit gezien’, zei David Plouffe dinsdagnacht tegen Fox News over het fenomeen Trump. ‘De Democraten moeten niet alvast de champagnekurken laten knallen.’ Plouffe is niet zomaar iemand: hij leidde mede de succesvolle campagne die Obama in 2008 president van de VS maakte. Later werd hij adviseur in het Witte Huis.

Clinton en haar aanhangers zijn ervan overtuigd dat een omstreden kandidaat als Trump in november nooit tot president zal worden gekozen. Uit recente peilingen blijkt ook dat zowel Clinton als Bernie Sanders Trump zouden verslaan. Maar net als andere volgers van de race, is het ook Plouffe opgevallen dat veel meer Republikeinen stemmen in de voorverkiezingen dan Democraten. Trump is voor een groot deel hiervoor verantwoordelijk.

Ook wijst Plouffe erop dat Trump een grote aantrekkingskracht heeft op laaggeschoolde arbeiders die doorgaans op de Democraten stemmen. Ronald Reagan wist deze groep kiezers, de zogenaamde ‘Reagan Democrats’, in 1980 en 1984 voor zich te winnen. ‘Hij betrekt duidelijk meer mensen bij de verkiezingen’, aldus Plouffe. ‘Als je een presidentsverkiezing wil winnen, moet je de opkomst onder je eigen aanhang vergroten.’

Obama’s vroegere adviseur waarschuwt ook voor de kracht van Trump om alle conventies aan zijn laars te lappen en om ermee weg te komen. ‘Elke voorspelling over hem heeft hij tot nu toe weten te trotseren’, aldus Plouffe.

null Beeld VK-graphics
Beeld VK-graphics

Omdat senator Ted Cruz niet van wijken weet en gouverneur John Kasich aangemoedigd is door zijn overwinning in Ohio, zal de Republikeinse race zich nog lang voortslepen. Cruz en Kasich zien allebei dat Trump nog veel moeite zal moeten doen om aan de benodigde 1.237 gedelegeerden te komen.

Trump moet nu in de komende voorverkiezingen 52 tot 55 procent van de gedelegeerden winnen om de Republikeinse kandidatuur te winnen. Tot dinsdag won hij 42 procent van de gedelegeerden. Dat is niet onmogelijk. Er komen nu vooral gematigde staten aan, onder andere in het noordoosten, waar Trump goed kan scoren. Hij bewees dit eerder in Massachusetts.

In de komende vier weken zijn staten aan de beurt met een relatief klein aantal gedelegeerden, zoals Utah (40) en North Dakota (28). De enige uitzondering is Arizona volgende week met 58 gedelegeerden. Pas op 19 april is weer een grote staat aan de beurt, New York. Omdat dit de thuisstaat is van Trump, zal de miljardair een fors deel van de 95 gedelegeerden winnen. Een week later zijn vijf staten aan de beurt met weer een klein aantal gedelegeerden. De enige uitzondering is Pennsylvania, dat 71 gedelegeerden heeft.

Tot 7 juni is er nog maar één vette prijs, Californië, dat de meeste gedelegeerden heeft van alle staten: 172. Het wordt dus een lange strijd, vooral omdat veel staten een proportionele verdeling hebben. Als meer staten een ‘winner takes all’-verdeling hadden, zoals Florida en Ohio dinsdag, zou de strijd wellicht veel eerder zijn beslecht.

Donald Trump loopt door zijn overwinningen dinsdag eindelijk uit op zijn naaste rivaal Ted Cruz. Volgens de laatste berekeningen van het verkiezingsteam van CNN heeft de miljardair nu 640 gedelegeerden en Cruz 405. Trump kan nog verder uitlopen in de komende uren omdat de gedelegeerden van Missouri nog verdeeld moeten worden. De opgestapte senator Marco Rubio heeft 170 gedelegeerden achter zich en gouverneur John Kasich 138.

Trump was er dinsdagavond als de kippen bij om een uitspraak van Rubio te omarmen over wat de winnaar van Florida straks te wachten staat. 'Ik geloof met heel mijn hart dat de winnaar van de voorverkiezing in Florida de Republikeinse presidentskandidaat zal worden', zei Rubio vorige week op campagne. Rubio, afkomstig uit Florida, bedoelde uiteraard dat hij de gelukkige zou zijn.

Trump versloeg hem echter met een verschil van maar liefst 440 duizend stemmen: bijna 46 procent voor Trump tegen 27 procent voor Rubio, die tot een paar maanden terug nog de 'golden boy' van de Republikeinen werd genoemd. 'Bedankt Marco, ik ben het met je eens', tweette Trump dinsdag met groot plezier. Wat er met de gedelegeerden van Rubio gaat gebeuren, is onduidelijk. Rubio kan ze gebruiken om op de Republikeinse conventie in juli een kandidaat aan een meerderheid te helpen.

Hillary Clinton heeft haar vierde staat gewonnen. Ze won Illinois, de staat waar ze werd geboren, na uren van onduidelijkheid of zij of Bernie Sanders aan het langste eind zou trekken. Clinton won uiteindelijk de staat met een verschil van één procent: 50 tegen 49 procent. Ze heeft nu Florida, North Carolina, Illinois en Ohio gewonnen. In de vijfde staat waar dinsdag werd gestemd, Missouri, dreigde Clinton te verliezen. Ze heeft nu echter een kleine voorsprong genomen in Missouri: 50 tegen 49 procent.

Omdat de gedelegeerden in beide staten proportioneel worden verdeeld, krijgt Sanders toch nog behoorlijk wat gedelegeerden. Volgens de laatste tellingen heeft Clinton in totaal 297 gedelegeerden gewonnen. Sanders won geen enkele staat maar krijgt toch 194 gedelegeerden. Clinton heeft nu 1.541 gedelegeerden, van de 2.383 die nodig zijn om de nominatie te winnen. Sanders heeft 768 gedelegeerden achter zich.

Sanders vertrok naar Phoenix in Arizona waar hij met geen woord repte over het feit dat hij geen enkele staat won. Wel zei hij in een verklaring dat in de komende maanden nog de helft van het aantal Democratische gedelegeerden moet worden gekozen. 'We blijven ervan overtuigd dat we een pad hebben om de nominatie te winnen', aldus Sanders.

Quote

Ik feliciteer Clinton met haar overwinningen.

Bernie Sanders, in een verklaring
Hillary Clinton steekt haar duim omhoog tijdens haar overwinningstoespraak in West Palm Beach. Beeld Reuters
Hillary Clinton steekt haar duim omhoog tijdens haar overwinningstoespraak in West Palm Beach.Beeld Reuters

Donald Trump en Hillary Clinton voeren een verbeten gevecht met hun rivalen om de drie staten waar de strijd nog niet is beslist. In Missouri, waar 52 gedelegeerden zijn te winnen, was het verschil tussen Trump en senator Ted Cruz heel klein. Nadat 99 procent van de stemmen was geteld stond Trump op 41,3 procent en Cruz op 40,9 procent. Cruz heeft vanavond nog geen enkele staat gewonnen, Trump staat nu op drie overwinningen. Kasich won Ohio.

Bij de Democraten gaat senator Bernie Sanders, die ook nog geen enkele staat heeft gewonnen, licht aan kop in Missouri. Hij staat op 50,6 procent en Clinton heeft 48,3 procent na het tellen van 85 procent van de stemmen. In Illinois vechten Clinton en Sanders ook om de overwinning. Clinton gaat aan kop met 50,8 procent, Sanders heeft 48,3 procent. Illinois heeft heel wat gedelegeerden: 156.

Sanders had gehoopt een paar staten te winnen in het Mid-Westen. Vorige week won hij verrassend Michigan in dit industriële gebied van de VS. Een overwinning in Missouri en Illinois zou hem goed uitkomen. Als hij daarin niet slaagt, zal de druk vanaf woensdag op hem toenemen om te stoppen met zijn campagne. 'Hij kan niet meer winnen', zei een woordvoerder van Clinton dinsdagavond. 'We hebben een flinke voorsprong in de gedelegeerden.'

Trump viert in Florida zijn overwinningen in drie staten. Beeld Getty
Trump viert in Florida zijn overwinningen in drie staten.Beeld Getty

Na het winnen van weer drie staten, heeft Donald Trump nu ongeveer de helft van het aantal gedelegeerden dat hij nodig heeft voor de Republikeinse nominatie. Hij staat volgens voorlopige berekeningen nu op 619 gedelegeerden. Voor de nominatie heeft hij de steun nodig van 1.237 van hen. Naaste rivaal Ted Cruz staat op 393, de gestopte senator Marco Rubio 167 en gouverneur John Kasich heeft nu 136 dankzij het winnen van Ohio.

Toch betoogde Cruz in zijn toespraak tot zijn aanhangers dat ook hij een kans maakt om de Republikeinse kandidatuur te winnen. 'Slechts twee campagnes hebben een pad richting de nominatie', zei Cruz. 'Alleen onze campagne heeft Trump negen keer verslagen. Van Alaska tot Maine.'

Bij de Democraten heeft Hillary Clinton nu 1.021 gedelegeerden en Bernie Sanders 678. Om de Democratische nominatie te winnen zijn 2.383 gedelegeerden nodig. Clinton heeft eigenlijk veel meer, bijna 1.500. Ze heeft namelijk de steun van 467 supergedelegeerden. Dit zijn partijfunctionarissen, Congresleden en andere Democratische politici.

Donald Trump heeft na Florida nog twee staten gewonnen: Illinois en North Carolina. Nadat meer dan een derde van de stemmen was geteld, stond Trump in Illinois op 40 procent en senator Ted Cruz op 26 procent. In Illinois staan 69 gedelegeerden op het spel. Ze worden proportioneel verdeeld.

In North Carolina worden 72 gedelegeerden verdeeld. Nadat meer dan de helft van de stemmen binnen was, stond Trump in deze zuidelijke staat op 40 procent. Cruz volgde met 36 procent. Cruz heeft nog geen enkele staat gewonnen. De conservatieve senator was in Missouri wel verwikkeld in een nek-aan-nek-race met Trump: het verschil was slechts drie procent.

Trump feliciteerde senator Marco Rubio, die eerder op de avond uit de race stapte, met zijn 'sterke campagne'. Hij haalde uit naar de miljoenencampagne van onder andere Republikeinse donors om hem van een overwinning af te houden in Florida en Ohio.

'Geen enkele kandidaat heeft zoveel negatieve aanvalsvideo's tegen zich gehad', zei Trump in zijn overwinningstoespraak in Florida. 'En weet je wat? Onze percentages gingen alleen maar omhoog. Zoveel leugens, vreselijk.'

Trump benadrukte dat hij na vandaag de enige is die de Republikeinse nominatie in de wacht kan slepen. 'We gaan verder. We gaan winnen, winnen, winnen. Voor het land. Er is veel boosheid.'

De zege van Hillary Clinton in Ohio is een klap voor rivaal Bernie Sanders. De senator uit Vermont hoopte, net als vorige week in Michigan, een belangrijke staat in het industriële Mid-Westen te winnen. Met een zege in Ohio kon Sanders laten zien dat hij een goede kans maakte op de nominatie.

'We gaan richting de nominatie', zei Clinton in haar overwinningstoespraak in West Palm Beach. Net als Rubio eerder op de avond, haalde Clinton hard uit naar Donald Trump. 'Onze president moet ons land verdedigen, niet voor schut zetten. Onze president moet onze bondgenoten niet van ons vervreemden.'

Clinton viel de zakenman ook aan omdat Trump zich voorstander heeft getoond van het martelen van terroristen. Hij zei waterboarding te steunen als hij president is. Clinton: 'Als hij marteling omarmt, maakt dat hem niet sterk maar verkeerd. We moeten niet verliezen wat ons land groot heeft gemaakt.'

Gouverneur John Kasich heeft Donald Trump verslagen in Ohio. Aan Democratische kant slaagde Bernie Sanders er niet in Clinton te verslaan in Ohio. Clinton heeft nu drie staten gewonnen: Florida, North Carolina en Ohio.

De overwinning van Kasich in zijn thuisstaat Ohio is een tegenslag voor Trump. Als Trump de 66 gedelegeerden van de staat had gewonnen, had hij een grote kans om de meerderheid te behalen van de gedelegeerden die nodig zijn voor de Republikeinse nominatie. Trump won eerder op de avond alle 99 gedelegeerden van Florida.

Kasich zei dat zijn 'positieve campagne' had bijgedragen aan zijn zege. Het was zijn eerste zege in een staat. Kasich heeft een flinke achterstand op Trump en senator Ted Cruz, ondanks zijn overwinning in Ohio. Toch zei hij een goede kans te hebben om de nominatie te winnen.

'Er staan nog meer dan duizend gedelegeerden op het spel', zei de gouverneur. We gaan nu naar het westen van het land. Ik kan naar de conventie gaan met meer gedelegeerden dan wie dan ook. We gaan Hillary Clinton verslaan en ik wordt de volgende president van de Verenigde Staten.'

De kans daarop is echter klein. Kasich heeft nauwelijks kans in de staten die in de komende maanden aan de beurt zijn. Kasichs zege hoeft niet verkeerd uit te pakken voor Trump. Omdat hij in de race blijft, blijft het anti-Trumpdeel van het electoraat verdeeld.

Senator Marco Rubio stapt uit de Republikeinse race. Rubio maakte dit bekend in Miami kort nadat duidelijk was geworden dat Donald Trump hem met groot verschil had verslagen in Florida. Rubio noemde Trump niet in zijn toespraak maar hij haalde wel fel uit naar de miljardair. 'Geef niet toe aan angst en frustraties', zei de senator, zich richtend tot de Amerikaanse kiezers. 'We zijn een hoopvol land en volk.'

Rubio zei dat hij niet de juiste kandidaat was dit jaar, gezien de grote onvrede onder de kiezers. 'We staan aan de juiste kant, maar niet aan de winnende kant', aldus Rubio over zijn campagne. Dit was niet het jaar voor een hoopvolle, optimistische campagne.' Met het vertrek van Rubio, zijn er nog maar drie kandidaten over, van de ooit 17: Donald Trump, Ted Cruz en John Kasich.

Rubio besloot Trump vorige maand fel aan te vallen, in de hoop zo uit te groeien tot de enige kansvolle anti-Trumpkandidaat. Deze week zei hij spijt te hebben van zijn vaak persoonlijke aanvallen op Trump. Zo noemde hij de zakenman een 'oplichter'.

Donald Trump en Hillary Clinton hebben Florida gewonnen. Nadat meer dan 70 procent van de stemmen was geteld bij de Republikeinen, werd de miljardair tot winnaar uitgeroepen door de Amerikaanse zenders. Hij is niet meer in te halen door senator Marco Rubio. Trump stond op 45,4 procent en Rubio op bijna 28 procent. Trump krijgt alle 99 gedelegeerden van Florida.

Trump wachtte de beslissing van de nieuwszenders niet af en riep eerder, per tweet, de overwinning uit. Clinton. Kort nadat Trump tot overwinnaar werd uitgeroepen, feliciteerde Rubio de zakenman. 'Het was een grote overwinning', zei Rubio tegen zijn teleurgestelde aanhangers in Miami. 'Ik feliciteer Donald Trump. De mensen zijn kwaad, gefrustreerd.'

Donald Trump kan de overwinning in Florida bijna niet meer ontgaan. Nadat 63 procent van de stemmen binnen was, had de miljardair zijn voorsprong op senator Marco Rubio behouden. Trump stond op bijna 46 procent tegen zo'n 27 procent voor Rubio. Ted Cruz, die nauwelijks campagne voerde in de staat, had 16, 3 procent. Trump wint alle 99 gedelegeerden van Florida als hij de overwinning behaalt in de staat. Zijn voorsprong op Rubio is nu zo'n 300 duizend stemmen.

In Ohio, waar nog maar één procent van de stemmen is geteld, gaat gouverneur John Kasich aan de leiding met 39 procent. Trump staat op 36 procent. Met zo weinig getelde stemmen, is nog niet veel te zeggen wie van de twee in Ohio gaat winnen. De winnaar van Ohio krijgt alle 66 gedelegeerden.

De eerste uitslagen in Florida zijn niet goed voor senator Marco Rubio. Na het tellen van 16 procent van de stemmen, staat Donald Trump op iets meer dan 48 procent. Rubio volgt met slechts 23 procent. Senator Ted Cruz volgt op de derde plaats met 16 procent. Het verschil tussen Trump en Rubio komt overeen met de peilingen van de afgelopen weken in Florida.

De eerste uitslagen zijn vernietigend voor Rubio, die de kiezers op het hart drukte de afgelopen weken dat hij zou gaan winnen.

Bij de Democraten staat Hillary Clinton na het tellen van 29 procent van de stemmen op bijna 66 procent en Bernie Sanders op zo'n 32 procent. Dit is niet verrassend. De peilingen geven al weken aan dat Clinton in Florida met grote overmacht gaat winnen. In Florida kunnen 214 Democratische gedelegeerden worden gewonnen. Sanders heeft zijn zinnen dinsdag gezet op de drie industriële staten in het Mid-Westen, zoals Ohio.

Senator Marco Rubio wordt op campagne in Florida gekust door een aanhanger. Beeld Getty
Senator Marco Rubio wordt op campagne in Florida gekust door een aanhanger.Beeld Getty

Over minder dan een half uur begint het tellen van de stemmen in Florida en Marco Rubio denkt nog steeds dat hij gaat winnen. Rubio zegt dat hij woensdag gewoon naar Utah gaat om campagne te voeren, ‘ongeacht’ de uitslag in zijn thuisstaat.

De senator dreigt het grootste slachtoffer te worden van de voorverkiezingen vandaag in vijf staten. Hij staat al maanden op flinke achterstand in de peilingen in Florida: 43 procent voor Donald Trump tegen 22 procent voor Rubio. Rubio herhaalde dinsdag in een radio-interview met een zender in Orlando opnieuw dat de peilingen er naast liggen.

‘We liggen niet twintig procent achter op hem’, zei hij tegen de omroep WBDO. ‘Dat is absurd. En we gaat dat in de komende uren bewijzen.’ Toch klonk Rubio, die al weken roept dat hij de hoofdprijs van dinsdag (Florida) gaat winnen, minder overtuigend. ‘Ik kan geen garantie geven dat we vandaag gaan winnen’, aldus de senator. Rubio kreeg de afgelopen weken veel kritiek dat hij zijn slechte prestatie in de race ontkende. Hij heeft maar één staat gewonnen.

Florida heeft 99 gedelegeerden. Wie hier wint, krijgt ze allemaal. Ook Ohio is vandaag een ‘winner takes all’-staat. In de meeste staten worden de gedelegeerden proportioneel verdeeld. Of Rubio morgen echt verschijnt in Utah, na een nederlaag in Florida, is twijfelachtig. Kandidaten die niet eens hun thuisstaat kunnen winnen, stoppen vrijwel altijd met hun campagne.

Bernie Sanders hoopt Hillary Clinton dinsdag opnieuw te verrassen, na de opvallende zege vorige week in Michigan. ‘We gaan het goed doen als de opkomst hoog is’, zei Sanders dinsdag, terwijl duizenden Democraten in vijf staten hun stem uitbrachten. ‘We voelen ons erg goed.’

De opmerkelijke overwinning in het industriële Michigan verraste beide kampen. Sanders moest vorige week gehaast een persconferentie beleggen nadat duidelijk was dat hij de staat zou gaan winnen, zij het met een verschil van een kleine twee procent. De Michigan-zege maakte duidelijk dat Clinton kwetsbaar is als het gaat om de steun van blanke kiezers.

Sanders won een meerderheid van de blanke Democraten in de staat. Ook bleek dat hij meer zwarte kiezers aan zich wist te binden, vergeleken met de zuidelijke staten waar Clinton met een enorm verschil won.

Sanders ziet een kans in de drie industriële staten die qua kiezers en problemen vergelijkbaar zijn met Michigan: Missouri (71 gedelegeerden), Illinois (156) en Ohio waar 143 gedelegeerden zijn te winnen. In deze staten voerde hij campagne tegen de grote handelsverdragen die volgens hem veel banen hebben gekost in het Amerikaanse Mid-Westen.

Opvallend is dat het Clinton-kamp niet meer zo zeker is van de overwinning in deze staten waar de peilingen Clinton tot voor kort nog goedgezind waren. ‘Het wordt heel erg spannend’, aldus Tim Ryan, een parlementslid van de staat, die Clinton steunt. In een gemiddelde van diverse peilingen staat Clinton in Ohio op 51 procent en Sanders op 43 procent. In Illinois is het verschil veel kleiner: 48,3 procent voor Clinton tegen 46 procent voor Sanders. In Missouri zou het verschil net zo klein zijn.

Bernie Sanders op campagne in Chicago, Illinois. Beeld Getty
Bernie Sanders op campagne in Chicago, Illinois.Beeld Getty

Het is de kleinste prijs van de Republikeinse voorverkiezingen vandaag, de eilandengroep Noordelijke Marianen, maar de negen gedelegeerden kunnen straks van grote waarde zijn. Miljardair Donald Trump won met 73 procent van de stemmen alle negen gedelegeerden die de eilandengroep afvaardigt naar de Republikeinse conventie in Ohio in juli.

Senator Ted Cruz eindigde op de tweede plaats met 24 procent. Omdat de voorverkiezing een ‘winner takes all-primary’ was, eindigt Cruz met lege handen. Behalve de kleine eilandengroep, zijn Ohio en Florida dinsdag ook ‘winner takes all’-staten. Wie beide wint, krijgt in één klap 165 gedelegeerden van de 1.237 die nodig zijn voor de Republikeinse nominatie.

De negen gedelegeerden kunnen Trump goed van pas komen als hij Florida wint maar in Ohio verliest. Hij moet dan alles op alles zetten om tot juni aan de 1.237 te komen. Vorige week hield de miljardair het voor het eerst mogelijk dat hij dat aantal niet haalt. Trump zei dat de partijtop hem alsnog de nominatie zou moeten geven, mocht hij de meeste gedelegeerden hebben gewonnen.

Volgens de regels mogen de gedelegeerden in juli, als geen van de kandidaten de meerderheid heeft behaald, bij een tweede stemming op welke kandidaat dan ook stemmen. Trump vreest dat de partijtop een gematigde kandidaat naar voren stemt om hem van de nominatie af te houden.

Met een forse voorsprong in de peilingen in Florida en een spannende nek-aan-race in Ohio, heeft Donald Trump maandag zijn campagne in twee cruciale staten afgesloten. Trump is ervan overtuigd dat de Republikeinse race voorbij is na de voorverkiezingen van vandaag in vijf staten. 'Als ik Florida en Ohio win, kunnen we Hillary aanvallen', zei hij op een van zijn laatste bijeenkomsten.

Als Trump zegeviert in Florida en Ohio en het goed doet in de overige drie staten, kan hij vannacht na 03.00 (Nederlandse tijd) zo'n 800 gedelegeerden hebben. Hij hoeft tot juni dan nog maar zo'n vierhonderd bij elkaar te sprokkelen om de nominatie te winnen.

Lees in dit artikel hoe beslissend de stemming vandaag in de vijf staten kan zijn voor de Republikeinse race.

De Republikeinse campagne om Donald Trump te stoppen, wordt feller en harder. Alleen al in Florida en Ohio is tot vandaag - wanneer deze twee grootste 'prijzen' in de voorverkiezingen verdeeld worden - negen miljoen euro uitgegeven aan negatieve filmpjes en radiospotjes. Trump wordt afgeschilderd als een vloekende schreeuwlelijk die 'militair nooit zijn land diende'.

Tot nu toe hebben diverse anti-Trumpgroepen al 25 miljoen euro uitgegeven aan negatieve tv-spotjes om de kiezers erop te wijzen dat de miljardair niet geschikt is voor het presidentschap van de VS. Maar liefst 76 procent van de ruim 9.200 aanvalsvideo's en radiospotjes die in de afgelopen zeven dagen in de lucht waren, was gericht tegen Trump.

Lees in dit artikel over de pogingen van steenrijke donors en de Republikeinse partij-elite om Trump vandaag te stoppen in zijn pad richting de nominatie.

Behalve op senator Marco Rubio van Florida, zullen vandaag ook alle ogen zijn gericht op gouverneur John Kasich van Ohio. Dit tweetal kan Donald Trumps mars naar de Republikeinse nominatie nog stoppen, mits ze winnen in hun thuisstaat.

Sinds 2011 heeft Kasich presidentje kunnen spelen in Ohio. Hij is trots op zijn banen en harde begrotingsbeleid. Ohio is heel gewoontjes, en de gewone Kasich zou dus een man naar het hart van de mensen hier moeten zijn.

De zoon van een postbode is nu vijf jaar gouverneur en lijkt het helemaal niet slecht te hebben gedaan. Sinds zijn verkiezing in 2010 zijn er 400 duizend banen in de staat bij gekomen en heeft hij het zo zuinig aan gedaan dat hij 2 miljard dollar in een staatsspaarpotje heeft kunnen stoppen.

Lees in dit artikel van Amerika-correspondent Michael Persson meer over de man die vandaag wellicht Trump verslaat in Ohio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden