Teruglezen - Chauffeur busje Barcelona mogelijk op de vlucht

Na de dodelijke aanslag gisteren in Barcelona is Spanje vannacht opnieuw opgeschrikt door geweld. De politie heeft vijf vermoedelijke terroristen gedood die in de badplaats Cambrils met hun auto zeven mensen hadden overreden. De bestuurder van het busje die op de Ramblas 14 mensen doodreed en 130 gewonden veroorzaakte, was vermoedelijk een van hen. Lees hieronder de ontwikkelingen van vrijdag terug.

Bloemen en kaarsen op de Ramblas. Beeld ANP
Bloemen en kaarsen op de Ramblas.Beeld ANP

De chauffeur van het witte busje dat donderdag dood en verderf zaaide op de Ramblas in Barcelona, is mogelijk toch nog in leven en op de vlucht. Dat zei de Spaanse politie vrijdagavond laat tijdens een persconferentie.

Politiechef Josep Lluis Trapero sprak mediaberichten tegen waarin werd gemeld dat een van de vijf terroristen die de Catalaanse politie donderdagnacht doodschoot in Cambrils, inderdaad de bestuurder was van het witte busje dat op mensen inreed op de Ramblas. Onder andere de Spaanse krant El País had dat eerder gemeld.

Trapero zei dat niet te kunnen bevestigen. 'Het is nog steeds een mogelijkheid, maar anders dan enkele uren geleden verliest die theorie aan gewicht', zei hij tegen een regionaal tv-station.

De politie sprak eerder het vermoeden uit dat de chauffeur van het bestelbusje een jongen van zeventien was, die door de politie werd doodgeschoten in Cambrils.

De Franse politie is op zoek naar de bestuurder van een witte Renault Kangoo. Dit meldt Reuters op basis van politiebronnen. Volgens de Franse krant Le Parisien is de witte bus het derde voertuig dat de terroristen van de aanslagen in Barcelona en Cambrils hadden gehuurd, en is deze als enige nog niet teruggevonden. De autoriteiten vermoeden dat de bestuurder de Franse grens is overgegaan.

De Catalaanse politie heeft vlakbij de plek waar gisteren de dodelijke slachtoffers vielen, antifascisten en extreem-rechtse demonstranten uit elkaar gehaald. De sfeer is grimmig.

Demonstranten met spandoeken met daarop leuzen als 'vluchtelingen niet welkom', veroorzaken onrust op Plaza Catalunya, zo'n 50 meter van het monument voor de slachtoffers. Dit meldt een verslaggever van EenVandaag op Twitter. Er zouden arrestaties verricht zijn.

De bestuurder van het busje die de bloedige aanslag in Barcelona pleegde, is een van de vijf terroristen die vrijdag in de badplaats Cambrils werden doodgeschoten door de politie. Dit melden de Spaanse kranten El País en El Periodico. De politie heeft dit echter nog niet bevestigd.

De Catalaanse politie heeft tot nu toe gezegd dat het mogelijk is dat de chauffeur onder de doden is in Cambrils. Ze wisten dit echter niet zeker. Bij de schietpartij in Cambrils wist één agent vier van de terroristen te doden. Ze waren bewapend met messen en een bijl. Ze droegen ook vesten met nep-explosieven. De vijf aanslagplegers werden door de politie doodgeschoten nadat ze in de badplaats zeven personen hadden aangereden. In totaal zijn vier personen die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslagen opgepakt.

De politie zegt dat de aanslagen in Barcelona en Cambrils al enige tijd waren voorbereid. Het hoofd van de politie Josep Lluis Trapero zei vrijdag dat de twee aanslagen verband houden met een explosie woensdag in een huis in de plaats Alcanar.

undefined

Winkeliers in de drukke Kalverstraat in Amsterdam pleiten ervoor, in de nasleep van de aanslag in Barcelona, dat de winkelstraat snel beveiligd wordt met paaltjes of bloembakken. Op deze manier moeten terreuraanslagen met auto’s, busjes en vrachtwagens worden voorkomen. ‘De Kalverstraat is immers onze bekendste winkelstraat en je kan er vanaf de Dam zo in rijden’, aldus straatmanager Pauline Buurma vrijdag tegen het programma RTLZ.

Volgens haar zijn de winkeliers bezorgd over een mogelijke aanslag in hun straat, een van de drukste van Amsterdam. ‘Voor hun personeel, maar natuurlijk ook voor de bezoekers’, zegt Buurma. Een van de zwakke plekken is de toegang tot de Kalverstraat, ter hoogte van de Dam. Hier staan er nu geen verzinkbare paaltjes om voertuigen tegen te kunnen houden. Die paaltjes zijn er wel bij het andere uiteinde, bij de Munt.

Zware bloembakken
Winkeliers in de hoofdstad zijn ook bezorgd over de veiligheid in andere drukke straten. Op het Damrak en Rokin rijden nu bijvoorbeeld trams, fietsers en gedeeltelijk ook auto's. Daar zouden zware bloembakken moeten komen om aanslagen met voertuigen te ontmoedigen. Amsterdam is tot nu toe een terreuraanslag bespaard gebleven, in tegenstelling tot Barcelona, Nice, Berlijn, Londen en Stockholm in het afgelopen jaar.

Op alle plekken waar veel mensen komen, aldus terrorismedeskundige Jelle van Buuren vrijdag in de Volkskrant, zou je aan extra beveiliging kunnen denken. ‘Winkelcentra kunnen worden afgesloten voor regulier verkeer met bewegende paaltjes’, aldus Van Buuren. ‘Maar daar staan kosten tegenover. Als de Amsterdamse binnenstad wordt afgesloten, zullen de winkeliers daar niet blij mee zijn.'

De aanwezigheid van koning Felipe vrijdag in Barcelona bij de herdenking van de slachtoffers van de aanslag in de Catalaanse hoofdstad, is Catalaanse nationalisten een doorn in het oog. De reactie van de koning dat ‘heel Spanje Barcelona is’, viel bij hen ook verkeerd. Catalonië wil op 1 oktober een referendum houden over afscheiding van Spanje en het uitroepen van een eigen republiek.

Koning Felipe loopt wat betreft Catalonië altijd op eieren. In de ogen van de Catalaanse nationalisten en republikeinen kan hij per definitie niets goeds doen en op sociale media werd zijn komst naar Barcelona ook afgekeurd. ‘Hij heeft hier niets te zoeken’, werd er geroepen. Maar de koning moet de eenheid van Spanje waarborgen en ook in Catalonië zijn miljoenen die gewoon bij Spanje willen blijven horen. In opiniepeilingen hebben de voorstanders van onafhankelijkheid ook geen meerderheid.

Wapens aan Saoedi's
Kritiek was er ook anderszins op de koning. Hij kreeg vrijdag ook het verwijt te heulen met degenen die de terroristen ondersteunen. Spanje heeft zowel koning Felipe als diens vader koning Juan Carlos regelmatig ingezet om wapens te verkopen aan met name Saudi-Arabië, dat op haar beurt weer tal van islamitische verzetsgroepen ondersteunt.

‘Hola koningshuis, heeft u enig idee hoe het terrorisme te bestrijden’, vroeg op Twitter de nationalist Pere Forcada, met daarbij de koninklijke reactie op de aanslag en daarnaast foto's van Felipe op bezoek bij koning Salman en het bericht dat Saoedi-Arabië de belangrijkste leverancier is van terroristen. Dat soort reacties zijn ook te vinden op de Twitter-berichten van het koningshuis zelf.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft vrijdag bevestigd dat bij de aanslag in Barcelona één Amerikaanse dode is gevallen. Tillerson betuigde op Twitter zijn medeleven aan de familie en andere nabestaanden. De identiteit van het Amerikaanse slachtoffer maakte hij niet bekend.

Eerder was al bekend geworden dat onder de veertien doden twee Italianen zijn. Ook een Belgische vrouw en drie Duitsers zijn mogelijk om het leven gekomen. Onder de 130 gewonden zijn 34 nationaliteiten vertegenwoordigd. Onder hen bevinden zich Duitsers, Spanjaarden, Fransen, Amerikanen, Britten, Hongaren, Macedoniërs, Cubanen, Italianen, Ieren, Canadezen, Argentijnen, Venezolanen, Australiërs en Italianen. Donderdag werd al bekend dat bij de aanslag in Barcelona drie Nederlanders gewond zijn geraakt. Ze zijn niet in levensgevaar.

Van de gewonden zijn er 17 er zeer ernstig aan toe. Nog eens dertig anderen kampen met serieuze verwondingen

De hoofdverdachte van de aanslag in Barcelona, de bestuurder van het busje op de Ramblas, is nog niet geïdentificeerd, zegt de politie. Mogelijk bevindt de voortvluchtige bestuurder zich onder de gedode aanslagplegers in Cambrils, oppert de politie, al heeft ze hier geen concreet bewijs voor.

De politie meldt ook dat één agent vier van de terroristen in Cambrils heeft gedood. Ze waren bewapend met messen en een bijl.

Hier is een correctie op zijn plaats. Eerder meldden wij op basis van persbureau ANP dat een groep van acht tot tien tieners verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen. Dit is onjuist. Tot dusver zijn vier verdachten opgepakt, van wie de leeftijd fluctueert tussen de 21 en 34 jaar. De politie weet niet hoeveel mensen precies betrokken waren bij de aanslagen.

Duizenden mensen kwamen vanmiddag om twaalf uur bijeen op het Plaça de Catalunya in Barcelona om de slachtoffers te herdenken. Beeld epa
Duizenden mensen kwamen vanmiddag om twaalf uur bijeen op het Plaça de Catalunya in Barcelona om de slachtoffers te herdenken.Beeld epa

De veronderstelde aanslagplegers planden 'een grotere aanslag' dan de terroristische aanval van gisteren. De aanslagen werden al 'een tijdje' voorbereid in Alcanar, waar woensdagnacht een huis ontplofte. 'We denken dat (de verdachten in Alcanar, red.) één of meer aanslagen in Barcelona voorbereidden', zei de politiechef. 'De ontploffing heeft een deel van hun materiaal verwoest waarop ze rekenden om zelfs grotere aanslagen te plegen.'

De politie heeft drie arrestaties verricht in het stadje Ripoll en één in Alcanar. Hun leeftijden zijn 21, 27, 28 en 34. Drie van hen komen uit Marokko, één uit Spanje. Geen van hen stond bij de politie bekend als potentiële terrorist.

Quote

Van de opgepakte verdachten komen er drie uit Marokko en één uit Spanje

De terroristische cel die verantwoordelijk is voor de aanslagen bestaat uit 8 tot 11 tieners, bericht de Spaanse krant El Periódico. Allen zouden 17 of 18 jaar zijn, de meesten woonachtig in de plaats Ripoll (waar vanochtend een derde verdachte werd opgepakt). Geen van hen zou bekend zijn geweest bij de politie, aldus de krant, die zich baseert op bronnen rond het onderzoek.

Er is een vierde persoon opgepakt in verband met de aanslagen in Catalonië, meldt de Catalaanse politie. Of het om de voortvluchtige tiener gaat die de busjes zou hebben gehuurd, is nog onduidelijk. De politie geeft spoedig een persconferentie.

Arrestatie van een 30-jarige verdachte in Ripoll. Beeld epa
Arrestatie van een 30-jarige verdachte in Ripoll.Beeld epa

In totaal zijn bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils 130 gewonden gevallen, melden de Spaanse noodhulpdiensten. Onder hen zijn 34 nationaliteiten vertegenwoordigd. Zeventien gewonden verkeren in kritieke toestand, dertig anderen kampen met serieuze verwondingen.

De ochtend na twee aanslagen in Catalonië is de sfeer in Barcelona 'niet gespannen, maar wel onwerkelijk'. We bellen met Mark Misérus die op de Ramblas staat, waar donderdagmiddag een bestelbus zeker veertien mensen doodreed. 'Er liggen bloemen en kaarten met teksten als 'ik ga jou mijn haat niet geven'.'

De aanslag op Las Ramblas in Barcelona van donderdag heeft een veertiende dodelijk slachtoffer geëist. Volgens de Spaanse politie gaat het om een vrouw die aan haar verwondingen, die ze opliep bij de aanslag in Cambrils, is overleden. Haar herkomst is nog niet bekendgemaakt.

Koning Felipe van Spanje (vierde van links) met links van hem premier Mariano Rajoy na de minuut stilte voor de slachtoffers van Las Ramblas in Barcelona. Beeld ap
Koning Felipe van Spanje (vierde van links) met links van hem premier Mariano Rajoy na de minuut stilte voor de slachtoffers van Las Ramblas in Barcelona.Beeld ap

Duizenden mensen kwamen vanmiddag om twaalf uur bijeen op het Plaça de Catalunya in Barcelona om de slachtoffers te herdenken. Tijdens de minuut stilte waren ook Spaanse koning Felipe en premier Mariano Rajoy aanwezig. Na de minuut stilte was er een minutenlang applaus en riepen veel mensen de leuze: 'Wij zijn niet bang'.

Onder de dodelijke slachtoffers in Barcelona bevinden zich ook twee Italianen. Een Italiaans bedrijf heeft de dood van een van zijn werknemers, een 35-jarige man, medegedeeld. Het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft nog een tweede dode bevestigd. Een Belgische vrouw en drie Duitsers zijn eerder al genoemd als fatale slachtoffers van de aanslag op de Ramblas.

Catalonië is de regio waarin de islamitische gemeenschap het meest fundamentalistisch van Europa is, stelt de Spaanse El Mundo. 'Het is een kweekvijver van jihadistische terroristen uit binnen- en buitenland.' Lees in ons opinieblog ook andere commentaren uit de belangrijkste Spaanse kranten.

Het overgrote deel van de mensen die plotseling verzeild raken in een aanslag heeft door de chaos geen idee wat te doen. Een klein deel daarvan reageert zelfs zodanig, dat ze het gevaar voor zichzelf en anderen vergroten. Het is dan ook zaak de primaire reflex te negeren. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar de kans dat dit lukt wordt vergroot als je er al eens over hebt nagedacht, zegt de Britse veiligheidsexpert Charlie McGrath.

Wat kun je doen om jezelf in veiligheid te brengen?

Voorbijgangers duiken onder politielint door. Beeld afp
Voorbijgangers duiken onder politielint door.Beeld afp

Na de aanslag in Barcelona stroomden de ooggetuigeverslagen binnen. We zetten er een aantal op een rij. 'Er vloog een lijf langs me door de lucht.'

De Spaanse politie is nog op zoek naar een voortvluchtige, zegt de Catalaanse regiopresident. Of het gaat om de bestuurder van het busje dat op de Ramblas reed, heeft hij niet bevestigd. De verdachte zou zich ophouden 'in de natuur'. 'We hebben geen informatie over zijn mogelijkheden om meer kwaad te doen.' De president verwacht resultaten binnen de komende uren, 'gezien het werk van de politie'.

Het gaat om de 17- of 18-jarige broer van een man die gisteren werd aangehouden omdat het huurbusje op zijn naam stond. De man heeft verklaard dat zijn identiteitspapieren zijn gestolen. Volgens de Spaanse krant El Mundo is zijn jongere broer nu de hoofdverdachte. Volgens Spaanse media heeft de voortvluchtige man twee jaar geleden via sociale media opgeroepen tot geweld tegen niet-moslims. Op de vraag wat hij zou doen als hij de wereld zou leiden, antwoordde hij: 'Alle ongelovigen doden en alleen moslims de religie laten belijden.'

Drie personen zijn inmiddels gearresteerd in verband met de aanslag in Barcelona. Vijf anderen zijn gedood in Cambrils.

Onder de dodelijke slachtoffers op de Ramblas bevinden zich ook drie Duitsers, meldt de Spaanse krant La Vanguardia. Vooralsnog is één dode geïdentificeerd. Het gaat om een Belgisch slachtoffer.

Over het aantal betrokkenen lopen de cijfers uiteen. De Spaanse autoriteiten gaan uit van een terroristische cel bestaande uit acht mensen die betrokken zijn geweest bij de aanslag in Barcelona, zegt een justitiële bron tegen persbureau Reuters. Ze zouden een aanslag hebben voorbereid met gasflessen. Spaanse kranten spreken van 12 of 17 betrokkenen.

In de nacht van woensdag op donderdag ontplofte een huis in de Spaanse plaats Alcanar, waarbij een persoon om het leven kwam. Aanvankelijk werd gedacht aan een gaslek, maar de politie vermoedt nu dat de bewoners explosieven aan het maken waren en onderzoekt een verband met de aanslag op de Ramblas.

Quote

Ze zouden een aanslag hebben voorbereid met gasflessen

De Ramblas is weer open voor publiek, daags na de aanslag op de drukke promenade. De straat in het toeristische hart van Barcelona is een trekpleister voor toeristen, zo blijkt ook uit de vele nationaliteiten die gisteren aanwezig waren in de straat toen een busje op het publiek inreed. Vrijdagochtend lopen toeristen weer over de promenade, gaan de kiosken open en rennen joggers een rondje.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld ap
Beeld ap

Onder de drie Nederlandse slachtoffers die gewond raakten bij de aanslag op de Ramblas is een 16-jarig meisje uit Ommen. Ze heeft haar beide benen gebroken, vertelt haar oom aan RTV Oost. 'Het lijkt erop dat ze weer volledig gaat herstellen.' Ze was op vakantie met drie familieleden, van wie twee gewond raakten en ook nog in het ziekenhuis liggen. Hun toestand is onbekend.

Mogelijk houdt nog een incident verband met de terreuracties. Tussen het tijdstip van de aanslag in Barcelona en die in Cambrils is een man omgekomen tijdens een schietpartij bij een politiewegversperring in Sant Just Desvern, een stad in de buurt van Barcelona. De politie zei eerder dat het incident losstaat van de aanslagen, maar de Spaanse krant La Vanguardia suggereert anders.

De man – de eigenaar van de auto – blijkt niet omgekomen door schotwonden, maar door steekwonden, meldt de krant. Het slachtoffer zou niet in de bestuurdersstoel hebben gezeten. De krant meldt ook dat de politie op zoek is naar de bestuurder van de auto en suggereert dat de voortvluchtige betrokken is bij de aanslag in Barcelona. De autoriteiten hebben dit niet bevestigd; we houden een slag om de arm.

Een politieagent bij een afzetting in Barcelona. Beeld anp
Een politieagent bij een afzetting in Barcelona.Beeld anp

De Spaanse kranten El Pais en La Vanguardia komen met nieuwe details over de in de kiem gesmoorde aanslag in Cambrils afgelopen nacht. Bij het binnenrijden van de stad zouden de vijf zijn doorgereden bij een politiecontrole. Daarop volgde een achtervolging door de politie. Bij die achtervolging overreden de terroristen mensen op de boulevard. Toen de auto tot stilstand kwam, stapten ze uit en poogden zij mensen neer te steken. Ze droegen bomgordels, maar die blijken nep te zijn geweest, melden de Catalaanse autoriteiten. In het daarop volgende vuurgevecht werden vier van hen door de agenten gedood. De vijfde terroristen overleed enkele uren later.

In totaal zeven mensen raakten gewond, onder wie een vrouw die werd neergestoken.

Quote

Ze droegen bomgordels, maar die waren nep

Van de doden die zijn gevallen bij de aanslag in Barcelona is tot nu toe één persoon geïdentificeerd, een Belg. Dit meldt een bron aan de Spaanse krant La Vanguardia. 88 mensen liggen nog in het ziekenhuis: hiervan zijn er 15 in kritieke toestand, 23 in minder kritieke doen en 50 lichtgewond.

De gewonden en doden die vielen bij de aanslag in Barcelona komen uit meer dan twintig landen. Op Twitter somt NOS-correspondent Rop Zoutberg de landen van herkomst op: Spanje, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Argentinië, Venezuela, België, Peru, Roemenië, Ierland, Cuba, Griekenland, Engeland, Oostenrijk, Pakistan, Taiwan, Canada, Ecuador, VS, Filipijnen, Turkije en China.

De Spaanse politie heeft een derde verdachte gearresteerd in verband met de aanslag in Barcelona. De persoon is aangehouden in het plaatsje Ripoll, op 90 kilometer afstand van Barcelona. Eerder zijn een Marokkaan en een Spanjaard, die afkomstig is uit de Noord-Afrikaanse enclave Melilla, opgepakt. Over de identiteit van de derde verdachte is nog niets bekend.

Waar Spaanse media normaliter het expliciete beeldgebruik niet schuwen - bebloede slachtoffers en onthoofde lichamen worden meestal onomwonden in beeld gebracht - kiest de Catalaanse krant Ara voor een opvallend terughoudende benadering. Op de ochtend na de aanslag op de Ramblas kiest de op twee na grootste krant van Catalonië voor een voorpagina zonder foto. 'Zonder angst' staat er in grote letters op een blauwe achtergrond. Met als onderkop: 'Barcelona zal niet overgeven aan terreur'.

Ook de Madrileense krant La Razon kiest voor een opvallend terughoudende benadering. De krant schuwt normaal de schokkende beelden niet, maar kiest nu voor een zwarte voorpagina met een wit rouwlint, met enkele kleine foto's eronder. Bovenaan staat de tekst: Verenigd tegen terrorisme.

PVV-leider Geert Wilders wil dat de Kamer terugkeert van reces om te debatteren over de aanslag in Barcelona. Hij vraagt de steun van de andere partijen voor zo'n debat. Hij noemt het 'van groot belang de gevolgen hiervan ook voor de veiligheid van Nederlandse samenleving en burgers zo spoedig mogelijk te bespreken'.

Op Twitter voer Wilders uit tegen 'links, dat hen die ons aanvallen steunt' en tegen Rutte, die hij een grote lafaard noemde die 'verantwoordelijk is voor open grenzen en steeds meer islam'.

Het is niet de eerste keer dat Wilders de Kamer oproept terug te keren van reces na een aanslag. Eerder deed hij dat na de mislukte aanslag in de Thalys, en nadat bekend was geworden dat de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn via Nederland naar Italië was gereisd.

Nog vijf personen liggen gewond in het ziekenhuis na de aanslag vannacht in Cambrils. Een van hen is in kritieke toestand, twee zijn zwaargewond en twee lichtgewond. Dat melden de Catalaanse autoriteiten op twitter.

Van de ruim honderd gewonden van de aanslag in Barcelona hebben er 26 de Franse nationaliteit, 11 van hen zijn er slecht aan toe. Dat meldt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Jean-Yves le Drian zal de stad vandaag bezoeken.

Onder de gewonden zijn ook drie Nederlanders, zij zijn niet zwaar gewond. Het gaat om een echtpaar en een vriendin van hun dochter. Bij de gebeurtenissen in Cambrils zijn volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken geen Nederlanders gewond geraakt.

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Rajoy reisde direct na de aanslagen naar Barcelona en zei dat de stad was 'geraakt door jihadistisch terrorisme net als andere steden in de wereld'. Hij voegde daaraan toe: 'Terroristen zullen nooit een verenigd volk overwinnen dat de vrijheid verkiest boven barbaarsheid. Heel Spanje leeft mee met de slachtoffers en hun familie.'

Het Spaanse koningshuis verklaarde via Twitter dat vrijdag een minuut stilte in acht wordt genomen op het Plaza de Catalunya, in de buurt van het gebied in Barcelona waar donderdagavond een busje inreed op voetgangers. Dat gebeurt volgens de zender RTVE om 12.00 uur.

Wat er nu precies is gebeurd in de Cambrils is nog onduidelijk. Berichten spreken elkaar tegen. Volgens Spaanse media reden vijf personen in een Audi A3 rond 1 uur vannacht op de boulevard van Cambrils op mensen in, in een kennelijke poging een nieuwe terreurdaad te plegen.

Politieagenten ter plekke schoten de terreurverdachten neer. Vier personen waren op slag dood, een vijfde raakte gewond en werd gearresteerd en overleed enkele uren later. De vijf zouden bomvesten hebben gedragen.

De gebeurtenissen van vannacht zijn volgens de politie gerelateerd aan de aanslag in Barcelona gisteren en aan een ontploffing donderdagochtend in de plaats Alcanar. Daar zouden mensen bezig zijn geweest met het maken van explosieven in gasflessen. Toen dat misging, ontplofte de boel.

Spaanse politieagenten onderzoeken een auto in de badplaats Cambrils. Beeld epa
Spaanse politieagenten onderzoeken een auto in de badplaats Cambrils.Beeld epa

Het dodental van de aanslag in Barcelona staat nog op 13. Er zijn meer dan 100 mensen gewond geraakt. De chauffeur van het bestelbusje is nog altijd niet gepakt. Er zijn tot nu toe twee mensen gearresteerd door de Catalaanse politie. Het gaat om een Marokkaan en om een Spanjaard, die afkomstig is uit de Noord-Afrikaanse enclave Melilla.

Bij de aanslag zijn zeker drie Nederlanders gewond geraakt, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Volgens minister Bert Koenders zijn ze allen buiten levensgevaar. Het gaat om een echtpaar en een vriendin van hun dochter.

De terreurdaad is opgeëist door terreurgroep IS.

In de Spaanse kustplaats Cambrils zijn vannacht vijf vermoedelijke terroristen gedood. Zeker zeven andere mensen raakten gewond toen de verdachten, die bomgordels droegen, met hun auto inreden op uitgaanspubliek. Twee van hen liggen met ernstige verwondingen in het ziekenhuis.

Onze verslaggever Mark Misérus kwam gisterenavond aan in Barcelona. Daar trof hij een surrealistische situatie: als toeristen een oorlogsgebied worden binnengeleid.

De gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur in Catalonië even samengevat in chronologische volgorde:

- In de plaats Alcanar, helemaal in het zuiden van Catalonië, is donderdag in de vroege uren een dode gevallen bij een explosie in een huis. Van de woning is weinig over. Aanvankelijk werd gedacht aan een ontplofte gasfles, maar de politie denkt nu dat de bewoners explosieven aan het maken waren en doet onderzoek.

- Een busje reed aan het einde van de middag in op de menigte op de Ramblas, een drukke toeristische locatie in Barcelona. Daarbij vielen tenminste dertien doden en meer dan honderd gewonden. De dader is nog voortvluchtig, maar volgens de politie waarschijnlijk niet gewapend. Er zijn twee personen opgepakt, maar geen van beide is volgens de politie de bestuurder van het busje.

- In de nacht van donderdag op vrijdag schoot de politie vier vermeende terroristen dood in de kustplaats Cambrils, zo'n 120 kilometer van Barcelona. Een vijfde terrorist werd ernstig verwond en overleed uren later. Zes burgers en een agent raakten eveneens gewond. De situatie is volgens de politie inmiddels onder controle. De terroristen droegen bomgordels.

- Deze drie gebeurtenissen in Catalonië houden volgens de plaatselijke politie verband met elkaar.

Mensen proberen met hun geliefden in contact te komen na de aanslag op de Ramblas. Beeld reuters
Mensen proberen met hun geliefden in contact te komen na de aanslag op de Ramblas.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden