Teruglezen - Brussel opgeschrikt door aanslagen

Brussel word gisteren opeschrikt door een reeks van aaslagen. Er vielen zeker 34 doden en meer dan 200 gewonden bij aanslagen op het vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek in de Belgische hoofdstad. Terreurgroep Islamitische Staat heeft de acties opgeëist. (Een geactualiseerd nieuwsbericht vindt u hier). De Volkskrant hield een liveblog bij, dat u hieronder kunt teruglezen. Woensdag is een nieuw liveblog opgestart.

Brusselaars komen samen bij de Beurs, een plein midden in de stad. Beeld epa
Brusselaars komen samen bij de Beurs, een plein midden in de stad.Beeld epa

De Volkskrant heeft woensdagmorgen een nieuw liveblog opgestart waarin we de laatste ontwikkelingen rondom de aanslagen van Brussel volgen. Dat liveblog kunt u hier vinden. Daarmee is dit liveblog gesloten.

Het eerste slachtoffer van de aanslagen is geïdentificeerd. Het gaat om de 36-jarige Adelma Marina Tapia Ruiz uit Peru. Dat meldt het Peruviaanse persbureau Andina, aldus CNN.

Ruiz woonde met haar gezin sinds zes jaar in België. Het gezin stond op het punt om met het vliegtuig naar New York te gaan om daar met familie Pasen te vieren. De man en twee dochters van Ruiz hadden de vertrekhal net voor de explosie verlaten. Ruiz kwam om het leven. Een van de twee meisjes raakte gewond maar is niet in levensgevaar.

De Belgische autoriteiten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een nieuw opsporingsbericht naar buiten gebracht. Politie en justitie vragen hulp bij het identificeren van de drie verdachten van de aanslagen op de luchthaven.

Ook via Twitter werden beelden verspreid van de mogelijke daders, die achter bagagetrolleys lopen. 'Wie herkent deze mannen?', luidt steeds de vraag. In een eerder opsporingsbericht werd nog gevraagd om de identificatie van één man. Ook andere, nuttige informatie met betrekking tot de aanslagen, is volgens de autoriteiten welkom.

null Beeld afp
Beeld afp

Amerikanen die naar Europa reizen doen er goed aan waakzaam te zijn in het openbaar vervoer en op openbare plaatsen. Daarvoor waarschuwt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag (lokale tijd).

'Terreurgroepen gaan door met het plannen van aanvallen in heel Europa', meldde het departement in een verklaring. 'Ze richten zich op sportevenementen, toeristische locaties, restaurants en het openbaar vervoer.'

Het ministerie adviseert reizigers om mensenmassa's te vermijden en extra waakzaam te zijn tijdens religieuze feestdagen en op grote festivals.

null Beeld afp
Beeld afp

Ook Spanje heeft de veiligheidsmaatregelen op zijn luchthavens verhoogd, zo heeft de minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernández Díaz verklaard. 'Om voor de hand liggende redenen kan ik niet meer informatie geven over deze maatregelen', zo sprak de minister op een persconferentie.

In Spanje is dreigingsniveau vier van kracht. 'Het is een sombere dag, niet enkel voor België, maar ook voor de rest van Europa', zei Díaz. Op 11 maart 2004 ontploften in de metro van Madrid 10 bommen, waardoor 191 mensen omkwamen en meer dan 1.800 mensen gewond raakten.

Op dit moment worden alle namen en lijsten met namen van slachtoffers van de aanslagen bij de luchthaven Zaventem en het metrostation Maalbeek verzameld. In de loop van woensdag moet er meer duidelijkheid zijn over hun identiteit, zo meldt de woordvoerder van de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Spandoek 'Je suis Bruxelles' op het beursplein. Beeld afp
Spandoek 'Je suis Bruxelles' op het beursplein.Beeld afp

In een sportzaal in het stadion van voetbalclub Crossing Schaarbeek heeft het Rode Kruis een honderdtal bedden neergezet voor de bewoners van Schaarbeek die niet naar huis kunnen vanwege de huiszoekingen in de gemeente. Dat zegt burgemeester Bernard Clerfayt.

Op dit moment is er nog steeds een veiligheidszone van kracht in de wijde omgeving van het station van Schaarbeek. Rond 20.00 uur bevonden zich nog ongeveer tweehonderd mensen in een opvangcentrum dat werd ingericht voor de omwonenden in de Anatole Francestraat. 'Sommige mensen hebben intussen het centrum verlaten. De mensen die geen oplossing vonden, kunnen terecht in de sportzaal', zegt Clerfayt.

Brussel is dinsdag opgeschrikt door een reeks aanslagen, waarbij zeker 34 doden en ruim tweehonderd gewonden zijn gevallen. In de vertrekhal van luchthaven Zaventem vonden rond 8 uur vanmorgen twee explosies plaats. Even later volgde een aanslag bij metrostation Maalbeek, vlakbij de belangrijkste gebouwen van de EU: onder meer van de Europese Commissie en de Europese Raad (waar met regelmaat de regeringsleiders van de EU-landen samenkomen voor overleg).

Een reconstructie van de aanslagen tijdens het spitsuur in Brussel leest u hier: 'Ik zag mensen vanaf de roltrap naar beneden vallen.'

Terreurgroep Islamitische Staat heeft in een eigen verklaring de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. Bij een huiszoeking in de Brusselse wijk Schaarbeek zijn dinsdag een spijkerbom, chemicaliën en een IS-vlag aangetroffen. Door heel België werden dinsdag huiszoekingen gehouden in verband met de aanslagen in Brussel,

De Belgische politie heeft een opsporingsbericht doen uitgaan voor een man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslag op de luchthaven. Dit is wat we tot nu toe weten.

De cartoon van Bas van der Schot in de Volkskrant van woensdag gaat - hoe kan het ook anders - over de aanslagen van Brussel.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Het Maastrichtse gezin Pinczowski vreest voor het leven van zoon Alexander en dochter Sacha. Dat melden de regionale zender L1 en De Telegraaf. Broer en zus zouden dinsdagochtend vanaf Zaventem naar de Verenigde Staten reizen, maar sinds de aanslagen heeft hun familie niets meer van ze gehoord.

Om 7:59 uur belden ze hun familie nog op om te melden dat ze goed aangekomen waren op de Brusselse luchthaven. Tijdens dat telefoontje hoorde de familie een ontploffing en glasgerinkel. Vervolgens werd de verbinding verbroken. Sindsdien zijn Alexander en Sacha onbereikbaar voor de familie.

Hun moeder is via Facebook een zoektocht begonnen en probeert zo veel mogelijk mensen te zoeken die haar kinderen hebben gezien of gehoord. Volgens de vader zijn de Belgische autoriteiten volop bezig met het onderzoek, zo zegt hij tegen L1. Enkele familieleden zijn naar Brussel afgereisd om te helpen zoeken. ‘Ik hoop dat het goed komt’, zegt een tante van de vermisten tegen De Telegraaf. ‘Het is ondraaglijk dat je niks hoort.’

Nederland roept als EU-voorzitter Europese ministers bijeen om te praten over de aanslagen in Brussel. Dat gebeurt op verzoek van België. Minister Ard van der Steur (Veiligheid) twitterde dinsdagavond dat dat overleg ‘mogelijk donderdagochtend al’is. Eerder dinsdag zei Van der Steur al dat wordt bekeken of de Europese ministers die over terreur gaan bij elkaar moeten komen. De bewindsman sprak van ‘moorddadige aanslagen' en heeft België alle steun toegezegd.

De Tweede Kamer debatteert donderdag met premier Rutte en minister Van der Steur over de aanslagen in Brussel. PVV-leider Geert Wilders kwam dinsdag met het voorstel en hij kreeg bijval van de andere partijen. 'Parijs was al dichtbij, maar Brussel is om de hoek', aldus Wilders.

Hij vindt een debat hard nodig en meent dat het kabinet betere antiterreurmaatregelen moet nemen. 'Donderdag is het moment dat we hopelijk wat meer weten over de aanslagen en kunnen debatteren', stelde Alexander Pechtold (D66).

Als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel heeft de Amerikaanse president Barack Obama bevolen de Amerikaanse vlag halfstok te hangen. Dat heeft het Witte Huis dinsdag bekendgemaakt. De maatregel geldt onder andere voor het Witte Huis, alle publieke gebouwen en terreinen, diplomatieke posten in het buitenland, militaire posten en marinebasissen, en op alle marineschepen. De Stars and Stripes blijven halfstok tot zonsondergang op zaterdag 26 maart.

Politie- en veiligheidsdiensten zijn ook dinsdagavond nog steeds bezig met huiszoekingen in de Brusselse gemeente Schaarbeek. Eerder op de dag werden daar in een woning van een van de vermoedelijke daders een spijkerbom, chemische stoffen en een IS-vlag gevonden. Hulp- en veiligheidsdiensten in Schaarbeek rijden af en aan. Verder is de veiligheidszone in de wijde omgeving van het station nog steeds afgezet.

De huiszoekingen worden volgens ooggetuigen onder meer uitgevoerd in een gebouw waar mensen slechts voor korte tijd verblijven. Dat gebouw heeft volgens burgemeester Bernard Clerfayt onlangs een andere eigenaar gekregen, die zou verhuren aan passanten.

De Belgische politie heeft dinsdag het adres van de voortvluchtige verdachte van de aanslagen op Zaventem kunnen achterhalen dankzij een tip van de taxichauffeur die de terroristen naar het de luchthaven heeft gebracht. Het was de taxichauffeur opgevallen dat hij de drie mannen niet mocht helpen met hun bagage. Dat verdachte gedrag zette de taxichauffeur later aan het denken, waarop hij het adres van het appartement aan de de Max Roosstraat in Schaarbeek waar hij de mannen vanochtend had opgehaald doorspeelde aan de politie.

De Rijksoverheid heeft het reisadvies voor België licht aangepast. Doorgaans geldt voor het hele land geen waarschuwing, maar sinds de aanslagen van vanmorgen roept de Rijksoverheid Nederlanders op alert te zijn wanneer zij reizen in en naar het gewest Brussel. Daarbij vraagt zij eventuele reizigers de laatste ontwikkelingen in de gaten te houden. Voor meer informatie kunt u terecht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, op het telefoonnummer +31 247 247 247.

Reisadvies België. Beeld Rijksoverheid
Reisadvies België.Beeld Rijksoverheid

De Brusselse regering heeft de bevolking opgeroepen om morgen om 12.00 uur een minuut stilte in acht te nemen. Eerder kondigde de federale regering van België al drie dagen nationale rouw af.

Een deel van de hoofdterminal op Denver International Airport is gedeeltelijk ontruimd. De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken momenteel een mogelijk veiligheidsrisico. Vluchten gaan vooralsnog gewoon door.

Rond het evenement The Passion dat donderdag plaatsvindt in Amersfoort komen extra veiligheidsmaatregelen. Dit heeft burgemeester Lucas Bolsius laten weten.

Uit voorzorg zal de politie meer zichtbaar aanwezig zijn. Ook komt er een verscherpte toegangscontrole bij het Eemplein, waarbij jassen, tassen en spullen van bezoekers zullen worden gecontroleerd. De aanleiding voor de maatregelen zijn de aanslagen in Brussel.

De bommen die twee terroristen op de luchthaven van Zaventem tot ontploffing hebben gebracht, zouden in hun koffers hebben gezeten. Dit heeft de burgemeester van de gemeente Zaventem gezegd tegen het Franse persbureau AFP. Eerdere berichtgeving veronderstelt dat beide mannen bomgordels droegen, waarmee zij zichzelf zouden hebben opgeblazen in de vertrekhal.

'Ze zijn per taxi gekomen met koffers; hun bommen zaten in de koffers. Ze hebben hun koffers gelegd op de karretjes.' Ook de derde man, die nu nog voortvluchtig is, had een bom op zijn karretje liggen, aldus de burgemeester. 'Maar hij moet in paniek zijn geraakt, die explodeerde niet.'

De Belgische politie roept burgers op eventuele foto's van terreurverdachten op te sturen. Al het beeldmateriaal waarop mogelijk daders van de aanslagen zijn te zien, kunnen worden gemaild naar avisderecherche@police.belgium.eu.

Op een röntgenfoto vrijgegeven door een militair ziekenhuis in Neder-Over-Heembeek, ten noorden van Brussel, is duidelijk een bout te zien in de borstkas van een slachtoffer dat daar wordt behandeld. Het voorwerp bevindt zich vlakbij het hart van de patiënt.

Eerder meldde een arts van het academisch ziekenhuis in Leuven dat in de bommen die zijn ontploft op de luchthaven Zaventem spijkers zaten. Het federaal parket berichtte later dat bij een huiszoeking in Schaarbeek een spijkerbom en een IS-vlag zijn aangetroffen.

null Beeld epa
Beeld epa

Volgens het Syrische regime van Bashar al-Assad zijn de aanslagen van vandaag 'het onontkoombare resultaat van verkeerd politiek beleid'. 'Syrië roept opnieuw op om het gevaar van terrorisme te confronteren', zei een vertegenwoordiger van het Syrische regime.

Hezbollah, de sjiitische extremistische groepering die aan de kant van Assad strijdt, veroordeelde de aanslagen, maar liet weten dat 'Europa brandt dankzij hetzelfde vuur dat sommige regimes in Syrië en andere landen in de regio aanstaken.'

Het verdachte pakketje gevonden op station Amersfoort blijkt niets dreigends te bevatten. Dit heeft de politie Utrecht laten weten. Het station is vanavond voor een korte periode ontruimd geweest vanwege het verdachte object. Het station is weer vrijgegeven en de treinen kunnen weer rijden, meldt de politie.

Honderden mensen zijn op dit moment bij elkaar op het Beursplein in Brussel, waar deze namiddag al een spontane solidariteitsactie was ontstaan na de aanslagen in Zaventem en Brussel. Op de grond staan met krijt vele boodschappen van medeleven en hoop getekend of geschreven. Een spandoek leest de tekst 'Je suis Bruxelles'. Ook de Belgische premier Charles Michel en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker kwamen ter plaatse.

Juncker (L) en Michel omhelzen elkaar op het beursplein. Beeld afp
Juncker (L) en Michel omhelzen elkaar op het beursplein.Beeld afp

Het station Amersfoort is zojuist ontruimd. Rond 19.30 uur is een verdacht pakketje gevonden, meldt de politie. Treinen kunnen niet vertrekken of aankomen. Het pakketje wordt onderzocht.

De politie meldt dat er een verdachte is afgevoerd. Veel meer kan de politie op dit moment niet kwijt. Het station blijft voorlopig leeg en afgesloten.

Zoals het er nu voorstaat, zal het normale leven in Brussel zich morgen al grotendeels herpakken. Rudi Vervoort, kopstuk van het Brusselse gemeentebestuur, heeft laten weten dat de scholen, overheidsgebouwen en winkelcentra gewoon open zullen zijn.

Wel zullen verschillende gerechtsgebouwen in Brussel niet toegankelijk zijn voor het publiek. Zittingen gaan vooralsnog gewoon door.

In Brussel wordt zondag een mars 'tegen de angst' gehouden. De mars zal om 14.00 uur vertrekken vanaf de Beurs in Brussel, aldus Emmanuel Foulon, een woordvoerder van het Europees Parlement die het initiatief voor de mars heeft genomen. 'Iedere Europese burger is aangevallen in zijn rechten en zijn vrijheden. Het is belangrijk om te tonen dat België zich weigert te onderwerpen aan het terrorisme', aldus Foulon tegen de Belgische omroep VRT.

Een man steekt een kaarsje aan ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Beeld afp
Een man steekt een kaarsje aan ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel.Beeld afp

Volgens de Belgische minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid, Jan Jambon, hebben de slachtoffers van de aanslagen dinsdag in Brussel uiteenlopende achtergronden. 'De lijst van slachtoffers is heel internationaal', zei hij in gesprek met nieuwzender VTM.

Bloemen en kaarsen worden geplaatst op het Beursplein in Brussel. Beeld afp
Bloemen en kaarsen worden geplaatst op het Beursplein in Brussel.Beeld afp

Eerder vandaag heeft een bestuurder van het academisch ziekenhuis in Leuven aan de Belgische nieuwszender VTM gemeld dat in de bommen die zijn ontploft op de Brusselse luchthaven 'nagels en spijkers' zaten. De meeste slachtoffers die in het ziekenhuis zijn binnengebracht hebben volgens hem vooral breuken, brandwonden en diepe snijwonden door deze metalen voorwerpen.

Bij huiszoekingen in Schaarbeek zijn een spijkerbom, chemicaliën en een IS-vlag aangetroffen, aldus de Belgische autoriteiten. Eerder meldde premier Charles Michel dat er door het hele land huiszoekingen worden verricht. De stad Schaarbeek grenst aan Brussel in het noordwesten.

Na de Dom in Utrecht en de Eiffeltoren in Parijs wordt ook het Paleis op de Dam in Amsterdam verlicht met de tricolore van de Belgische vlag.

Paleis op de Dam. Beeld .
Paleis op de Dam.Beeld .

In een korte toespraak heeft de Belgische koning Filip zijn medeleven betoond met de slachtoffers en de nabestaanden van de aanslagen in Brussel. De koning dankte ook de hulpdiensten en veiligheidsdiensten, en iedereen die spontaan hulp had geboden. Ook riep hij zijn landgenoten op het vertrouwen in zichzelf te behouden.

'Vandaag is ons land in diepe rouw. Voor ieder van ons zal deze 22 maart nooit meer een dag zijn als een andere. Heel ons land draagt de pijn van de levens die gebroken zijn, van de diepe wonden die geslagen zijn.'

'Mathilde en ik delen in uw leed - u die een naaste hebt verloren of die bij de laffe en verwerpelijke aanslagen van vandaag gewond bent geraakt.

'Tegenover wat ons bedreigt, zullen we samen met vastberadenheid, met kalmte en waardigheid blijven reageren. Laten we het vertrouwen in onszelf behouden. Dit vertrouwen is onze kracht', zo besloot koning Filip zijn toespraak.

De Verenigde Staten moeten de uitwisseling van veiligheidsinformatie beter coördineren met hun bondgenoten. Dit heeft de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton gezegd in een interview met CNN. Ook vindt ze dat de beveiliging rond vliegvelden en andere 'kwetsbare doelwitten' moeten worden opgeschroefd.

Tegelijkertijd hamerde Clinton erop dat Amerikaanse politici zich niet moeten laten verleiden tot retoriek gericht tegen een gehele religie. Dat is volgens Clinton 'niet alleen slecht, maar ook gevaarlijk'.

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken heeft een rechtstreeks verband gelegd tussen de vluchtelingenstroom naar Europa en de aanslagen in Brussel. Minister Peter Szijjarto zei dat er nauwelijks nog verstandige mensen in Europa zijn die in twijfel durven trekken dat een relatie bestaat tussen het toegenomen gevaar voor terreur en de 'ongecontroleerde, illegale immigratie', meldt het Hongaarse staatspersbureau MTI. De regering van premier Viktor Orbán veronderstelde al eerder dat er een relatie tussen de vluchtelingenstroom en terrorisme is.

De federaal procureur bevestigt dat twee van de drie mannen op het vliegveld van Zaventem zichzelf hebben opgeblazen. De derde persoon, die een wit vest droeg, wordt actief gezocht. Op beelden is te zien hoe hij wegrent van het vliegveld.

Door het hele land worden getuigen verhoord en vinden huiszoekingen plaats. 'Het is absoluut in het belang van het onderzoek dat de adressen van de huiszoekingen niet worden vrijgegeven', aldus de federaal procureur.

Hij bevestigt dat IS via een persbureau de aanslagen heeft opgeëist. Dat bericht wordt nu onderzocht. Hij noemt het nog te vroeg om een verband te leggen met de aanslagen in Parijs van 13 november.

Derde verdachte man. Beeld epa
Derde verdachte man.Beeld epa

Tijdens een persconferentie heeft de Belgische premier Charles Michel de maatregelen bevestigd die zijn genomen naar aanleiding van de aanslagen. 'Het gaat om de versterking van de aanwezigheid van onze militairen en van de grenscontroles, in samenwerking met onze buurlanden. Alles is gerealiseerd om het openbaar vervoer weer op gang te brengen op redelijke termijn.'

Michel zei 'vastberaden' te zijn niet te buigen voor terrorisme. 'De autoriteiten zullen met de bevolking alles doen om onze fundamentele vrijheden te beschermen.' Hij sprak de wens uit dat België zo snel mogelijk het normale leven hervat.

'Hoe geef je nog les als er in je klas door moslim kinderen geapplaudisseerd wordt? #aanslagen #zaventem', twitterde yogaleraar Ivar Mol uit Breda vanmorgen. Even later stonden er drie agenten bij hem op de stoep.

Van een voorval waarbij moslimkinderen na het nieuws over de aanslagen in België zouden hebben geapplaudisseerd was geen sprake, zegt burgemeester Paul Depla van Breda. Maar de politie had er nooit op afgestuurd moeten worden. Depla heeft Mol daarvoor inmiddels zijn excuses aangeboden.

'De indruk is gewekt dat iemand ter verantwoording wordt geroepen voor zijn Twittergedrag. We moeten juist op dagen als deze zorgen uit de samenleving serieus nemen. Hier is iets vreselijk fout gegaan.'

De Belgische politie heeft een officieel opsporingsbericht doen uitgaan voor een man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslag op de Brusselse luchthaven vanmorgen. 'Ook als u andere nuttige informatie hebt met betrekking tot de aanslagen in Zaventem en Brussel, dan willen de speurders (agenten, red.) dat graag weten', zo staat te lezen in het bericht.

Het gaat om deze man die op bewakingscamera's van de luchthaven is vastgelegd. Beeld Belga
Het gaat om deze man die op bewakingscamera's van de luchthaven is vastgelegd.Beeld Belga

Terreurgroep Islamitische Staat eist nu ook in een eigen verklaring de verantwoordelijkheid voor de bloedige aanslagen in Brussel op. IS zegt dat er 'zwarte dagen' aan zullen komen.

Volgens een woordvoerder van stad- en streekvervoerder MIVB gaat het 'vrij goed' met de bestuurder van de metro waarop de aanslag gepleegd is. 'We verwachten dat die persoon nog zijn weerslag zal krijgen. Vandaar dat we psychologische bijstand verlenen. De man heeft zelfs nog kunnen helpen met de evacuatie', zegt de woordvoerder tegen VRT.

De grens tussen Nederland en België wordt intensief bewaakt en gecontroleerd, meldt ANP. De marechaussee werkt hierbij samen met de politie. Volgens een woordvoerder van de marechaussee is de grenscontrole bij België in reactie op de aanslagen in Brussel nu weer tijdelijk ingevoerd. 'Dat gebeurt zolang het nodig is', zegt hij.

De grenscontrole gebeurt op basis van steekproeven en informatie waarover de marechaussee beschikt. Daarbij kan het gaan om het controleren van identiteitspapieren en het controleren van voertuigen.
Volgens terrorismecoördinator Dick Schoof worden er honderd extra mensen voor de grenscontrole tussen België en Nederland ingeschakeld. De extra veiligheidsmaatregelen in Nederland zijn 'uit voorzorg'.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) besloot ook tot intensivering van toezicht van politie op stations in de vier grote steden plus Roosendaal, Maastricht en Arnhem vanwege internationale treinen die daar langskomen. De maatregelen gelden in ieder geval de komende 48 uur. Op de stations patrouilleren zwaarbewapende agenten en marechaussee.

Ook op Schiphol patrouilleert de marechaussee. Beeld ANP
Ook op Schiphol patrouilleert de marechaussee.Beeld ANP

De Domtoren in Utrecht wordt dinsdagavond verlicht in de kleuren van de Belgische vlag als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Het zwart, geel en rood van de driekleur van België zal vanaf half acht het beste te zien zijn. Ook de Eiffeltoren kleurt vannacht zwart, geel en rood. Na de aanslagen in Parijs werd de Dom verlicht in de kleuren van de Franse vlag.

De gemeente Den Haag hing de vlaggen dinsdag op het stadhuis halfstok. Burgemeester Jozias van Aartsen heeft condoleance overgebracht aan de Belgische ambassadeur in Den Haag, Chris Hoornaert.

De vlaggen gingen ook halfstok op de luchthaven Schiphol.

De Domtoren werd verlicht in de kleuren van de Franse vlag uit medeleven met de slachtoffers van de aanslagen in Parijs Beeld anp
De Domtoren werd verlicht in de kleuren van de Franse vlag uit medeleven met de slachtoffers van de aanslagen in ParijsBeeld anp
Reizigers worden opgevangen op in de sporthal van Zaventem Beeld anp
Reizigers worden opgevangen op in de sporthal van ZaventemBeeld anp

De directie van Schiphol heeft besloten om de festiviteiten rond het eeuwfeest even op een laag pitje te zetten. De doop van de speciale Schiphol-tulp donderdag gaat niet door.

'Vanwege de vreselijke aanslagen op de luchthaven van Zaventem en metrostations in Brussel van dinsdagochtend vinden wij het ongepast om dit feestelijke moment doorgang te geven', aldus Schiphol in De Gooi- en Eemlander.

Een derde bom die was gevonden op het vliegveld van Zaventem is tot ontploffing gebracht door veiligheidsdiensten.

Brussels Airport in Zaventem blijft ook morgen gesloten. Dit meldt Arnaud Feist, directeur van het vliegveld, op een persconferentie.

Het vliegveld bekijkt of wellicht donderdag de luchthaven weer open gaat. Sinds de aanslagen dinsdagochtend was de luchthaven gesloten. Zeshonderd vluchten stonden gepland, zei Feist.
Ryanair zal de op Zaventem geplande vluchten van woensdag vanuit Charleroi uitvoeren. Dinsdag werden alle Ryanair-vluchten op Zaventem geannuleerd. Klanten die geboekt hebben om te vliegen vanuit Zaventem op woensdag, moeten dus naar de luchthaven van Charleroi.

De Vrije Universiteit Brussel blijft de rest van de week dicht. 'Ook de personeelsleden blijven de rest van de week van thuis uit werken, en het restaurant en de bibliotheek blijven gesloten. Verder worden deze week ook alle evenementen geschorst', staat te lezen op de website van de VUB.

Volgens de doorgaans betrouwbare Amerikaanse website Intel Group heeft terreurorganisatie Islamitische Staat de verantwoordelijkheid voor de Brusselse aanslagen opgeëist. Intel houdt de online activiteiten van terroristische organisaties bij. Ook het aan IS gelieerde persbureau AMAQ meldt de opeising van IS.

‘Strijders van Islamitische Staat voerden vandaag met bomgordels en explosieven een serie bomaanslagen uit op een luchthaven en een metrostation in het centrum van de Belgische hoofdstad Brussel’, aldus het persbureau.

Op social media circuleert een foto waarop mogelijk de drie aanslagplegers te zien zijn van de bomaanslagen op vliegveld Zaventem. Het federaal parket heeft inmiddels aan De Morgen bevestigd dat het hier inderdaad om de verdachten gaat.

Twee van hen, die links op de foto een trolly voortduwen zijn en in het zwart zijn gekleed, zouden zich hebben opgeblazen. De man in een wit vest en met een zwart hoedje, rechts op de foto, zou op de vlucht zijn. De autoriteiten zijn op zoek naar deze verdachte, melden Belgische media.

De foto zou 'per ongeluk' getweet zijn door een lokale politieagent, meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Onder andere de lokale politie van Voorkempen verspreidde de foto op haar Facebookpagina.

De politie en het Belgische federaal parket hadden eerder gevraagd om geen informatie over mogelijke verdachten te verspreiden. Daarmee zou het lopende onderzoek in gevaar gebracht kunnen worden.

null Beeld Twitter
Beeld Twitter

Een Nederlander is lichtgewond geraakt bij de aanslag op de Brusselse luchthaven Zaventem. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag laten weten. De Nederlander is behandeld in het ziekenhuis.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen voor meer Nederlandse slachtoffers.

De veiligheidsmaatregelen in Brussel zijn sinds 16:00 uur iets versoepeld. Zo kunnen mensen weer naar buiten en mogen ze bijvoorbeeld hun werk verlaten.

Ook kinderen kunnen opgehaald worden van scholen. Dit liet een woordvoerder van het Belgisch crisiscentrum dinsdagmiddag weten tijdens een persconferentie. Langzaamaan komt ook het openbaar leven weer op gang. Zo gaan treinen, trams en (streek)bussen weer rijden. De metro ligt nog stil in de stad, maar als het kan zullen twee lijnen (2 en 6) weer gaan rijden.

Drie studentes hebben er dinsdag voor gezorgd dat het Beursplein in Brussel volledig met krijt is volgeschreven en -getekend. Audrey, Roxane en Judith hoorden 's ochtends het nieuws van de aanslagen in de Belgische hoofdstad.

'We wilden niet thuisblijven en televisie kijken, we wilden iets doen', vertelt Audrey, terwijl ze omstanders van krijt voorziet.
Ze begonnen om 11.00 uur op een kleiner pleintje aan de verkeersvrije Anspachlaan, maar al snel liep hun actie uit de hand.

'Iedereen reageerde enthousiast, we waren nog bang dat mensen boodschappen zouden schrijven als 'kill the moslims' maar het gaat juist heel vredelievend', zegt Roxane nadat het trio is uitgeweken naar het grote Beursplein. Dat staat later op de middag volgekalkt: 'Today we all stand together' of 'We are Brussels', maar ook 'De islam is onschuldig'.

Op sociale media verschijnen de eerste Brusselcartoons van de hand van zowel binnen- als buitenlandse cartoonisten. Bekijk hier een overzicht.

In België is drie dagen nationale rouw afgekondigd. Dat maakte de Belgische minister Jan Jambon (Veiligheid en Binnenlandse Zaken) dinsdag bekend.

Man wordt verzorgd bij metrostation Maalbeek Beeld anp
Man wordt verzorgd bij metrostation MaalbeekBeeld anp

Heel wat mensen zitten in Brussel vast nu het openbaar vervoer volledig plat ligt en ook het wegverkeer zware hinder ondervindt in de nasleep van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek. Op social media en op straat verschijnen woorden en beelden van medeleven, maar ook van solidariteit. Zo bieden Brusselaars en andere Belgen mensen een lift of een slaapplaats of aan via de hashtags als #ikwilhelpen of #opendoors.

'De wereld moet zich verenigen in de strijd tegen terreur.' Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag gezegd tijdens een persconferentie in Havana. 'De gedachten en gebeden van de Amerikanen zijn bij België. We kunnen en zullen degenen verslaan die de veiligheid van de mensen wereldwijd bedreigen.'

Obama droeg ook een boodschap van eenheid uit. 'We moeten één zijn, onafhankelijk van religie.'

Vanaf 16:00 uur vanmiddag gaan er weer beperkt treinen rijden in Brussel. Dat meldt de Belgische minister Jacqueline Galant (Mobiliteit) op Twitter. De treinen zullen stoppen op Brussel Zuid en Brussel Noord. Het Centraal Station blijft nog wel gesloten. Het treinverkeer lag na de aanslagen stil.

Groot-Brittannië gaat de veiligheidsmaatregelen opvoeren. Er komt meer politie in havens, luchthavens, metrostations en internationale spoorwegstations. Dit twitterde premier David Cameron als reactie op de aanslagen in Brussel.

undefined

Op onderstaande (heftige) beelden is te zien hoe reizigers vlak na de explosies op Brussels Airport dekking zoeken onder een balie en zich stil houden op de grond.

Bij de aanslag op metrostation Maalbeek zijn er zeker 20 doden en 106 gewonden gevallen, waarvan 17 zeer ernstig, 23 zwaargewond en 66 lichtgewond, meldt de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur. Het aantal is nog niet definitief, de situatie is nog altijd bijzonder chaotisch en de identificatie van de slachtoffers is nog altijd aan de gang. 'Dat zal een moeilijk en lang werk zijn', aldus Mayeur.

Inmiddels is iedereen die gewond is geraakt bij de aanslag op het Brusselse metrostation Maalbeek geëvacueerd. Hiervoor zijn 20 ambulances gebruikt, meldt de Belgische zender VRT Nieuws.

Burgemeester Yvan Mayeur(l) en de Belgische premier Charles Michel (R) Beeld anp
Burgemeester Yvan Mayeur(l) en de Belgische premier Charles Michel (R)Beeld anp

Medewerkers van Sanoma mogen hun kantoor weer binnen. Het pand van de uitgeverij in Hoofddorp, waar onder andere de redactie van nu.nl gevestigd is, werd eerder dinsdagmiddag ontruimd vanwege een melding van een verdacht pakketje. Alle medewerkers moesten daarop het pand verlaten. Het was een voorzorgsmaatregel, aldus de politie.

Het pand is vlak bij het station, waar dinsdag ook een trein werd stilgezet omdat er iets verdachts in de trein aanwezig zou zijn. Volgens de politie werd er in de trein niks aangetroffen.

Het personeel van de Belgische kerncentrale Tihange is dinsdag geëvacueerd. Dit heeft de politiechef van het nabijgelegen Hoei bekendgemaakt, aldus persbureau Belga. De evacuatie is begonnen na de terroristische aanslagen dinsdagmorgen in Brussel.

Kerncentrale Tihange Beeld EPA
Kerncentrale TihangeBeeld EPA

De Belgische explosievenopruimingsdienst DOVO heeft een verdacht voorwerp bij de Vrije Universiteit Brussel onschadelijk gemaakt. Dat meldt de VUB op Twitter. De DOVO blies het voorwerp uit voorzorg op. De campus van de universiteit werd dinsdag ontruimd. Alle studenten en personeel zijn geëvacueerd.

Andere hoofdstedelijke onderwijsinstellingen houden hun leerlingen binnen naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. De lessen zijn opgeschort.

In Zaventem heeft de politie een niet-ontplofte bomgordel gevonden die mogelijk van een derde terrorist is, meldt de zender VTM. De Belgische explosievenopruimingsdienst DOVO gaat de bomgordel gecontroleerd laten ontploffen.

Het crisiscentrum meldt dat op de luchthaven een verdacht object zal worden 'geneutraliseerd'. Volgens Belgische media wordt daarmee waarschijnlijk de bomgordel bedoeld.

De VRT meldt dat er ook een kalasjnikov is gevonden op Brussels Airport.

Het pand van uitgeverij Sanoma in Hoofddorp is dinsdagmiddag ontruimd vanwege een melding van een verdacht pakketje. Alle medewerkers moeten het pand verlaten. Volgens de politie is deze maatregel uit voorzorg genomen. In het gebouw is onder meer de redactie van Nu.nl gevestigd.

Het pand is vlak bij het station, waar dinsdag ook een trein werd stilgezet omdat er iets verdachts in de trein aanwezig zou zijn. Volgens de politie werd er in de trein niks aangetroffen.

Het federaal parket, het Belgische Openbaar Ministerie dat onderzoek doet naar de aanslagen in Brussel, maant de pers 'geen informatie te verspreiden over het lopende onderzoek'. Dit om het onderzoek niet te schaden, aldus het parket in een persmededeling.

'Het federaal parket stelt vast dat bepaalde journalisten informatie verspreiden over het lopende onderzoek. Het federaal parket vraagt de pers om zich onmiddellijk te onthouden van het verspreiden van informatie met betrekking tot het aan de gang zijnde onderzoek om dit onderzoek niet te schaden', zo luidde de verklaring.

Volgens de Franstalige publieke omroep RTBF voert de politie momenteel huiszoekingen uit in en rond Brussel.

Het gevaar op de Brusselse luchthaven Zaventem is nog niet geweken. Dat meldden politiebronnen dinsdagmiddag. Vijf uur na de explosies in de vertrekhal weten de veiligheidsdiensten nog niet zeker of er nog terroristen in het gebouw zijn.

De bewakingsbeelden van de luchthaven worden nu geanalyseerd om te zoeken naar verdachte personen of voorwerpen. Pas daarna wordt het hele gebouw doorzocht. De evacuatie van luchthaven Zaventem is inmiddels bijna klaar. Zeker duizend mensen zijn al geëvacueerd. Er rijdend nog steeds bussen af en aan, maar die zijn lang niet meer vol.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb noemt de aanslagen in Brussel een gruwelijke, mensonterende daad. 'Die heeft veel mensen het leven gekost. Tientallen mensen zijn gewond geraakt.'

Aboutaleb zegt dat Rotterdam meeleeft met Brussel. 'Onze gedachten en ons medeleven gaan uit naar de familie en vrienden van de slachtoffers.' Hij stelt dat terroristen maar op één ding uit zijn: angst en tweedracht zaaien in de samenleving. 'Daar zullen wij nooit voor buigen. We zijn één in ons verdriet, we zijn één in onze afschuw.'

De trein die stilstond in Hoofddorp is vrijgegeven, zo meldt de politie op Twitter. Hij rijdt niet verder, maar in de trein is niets verdachts aangetroffen. De treinpassagiers worden verder vervoerd met bussen.

De envelop met daarin een onbekend wit poeder die dinsdag werd gevonden in het gebouw van de NOS in Hilversum, blijkt onschuldig te zijn. Dit heeft NOS-directeur Jan de Jong van de NOS laten weten. De vijfde etage, waar onder meer de directie en de afdeling Marketing en Communicatie zit, was uit voorzorg ontruimd.

Het verdachte pakketje dat dinsdag werd gevonden bij de gevangenis waar terreurverdachte Salah Abdeslam wordt vastgehouden was ongevaarlijk. De explosievenopruimingsdienst heeft het onschadelijk gemaakt, meldt de politie van Brugge. De politie sloot na de vondst het gebied rondom het verdachte voorwerp af en liet enkele woningen ontruimen. Abdeslam zit in de gevangenis in Brugge op de speciale afdeling voor terreurverdachten en -veroordeelden.

Opnieuw doet de Belgische overheid haar bevolking een dringend verzoek om te blijven waar men is. Premier Charles Michel tweet het nummer van het crisiscentrum met de mededeling: ‘Wij vragen aan de bevolking om op hun bestemming te blijven.’ Ook het crisiscentrum van België roept op om te blijven waar je bent.

Een grote kantorentoren nabij het station Brussel-Zuid, de Zuidertoren, wordt dinsdag ontruimd. Dat gebeurt op last van de politie. In het gebouw is onder meer de Belgische overheidsdienst voor Pensioenen gevestigd. In de ondergrondse parkeergarage zijn verdachte pakketjes aangetroffen. De ontruimingsdienst is ter plaatse.

Zuidertoren in Brussel Beeld anp
Zuidertoren in BrusselBeeld anp

Zeker duizend mensen zijn na de aanslagen op de Brusselse luchthaven Zaventem geëvacueerd uit het gebouw. Volgens de politie ter plaatse is de ontruiming nog niet volledig afgelopen. De politie doorzoekt het gebouw nog steeds, op zoek naar eventuele slachtoffers of mensen die zich verbergen.

De geëvacueerde personen worden overgebracht naar de gemeentelijke sporthal en hotels in de omgeving. Ook de werknemers van de verschillende bedrijven op de luchthaven worden naar hotels gebracht.

Het Belgische VTM Nieuws meldt op basis van de Vrije Universiteit Brussel dat er nu concrete terreurdreiging is in de buurt van de universiteitscampus Etterbeek. Alle studenten worden door militairen naar binnen gestuurd.

In het NOS-gebouw op het Mediapark te Hilversum is een verdieping ontruimd vanwege een envelop met daarin een onbekend wit poeder, meldt de NOS zelf. Het gaat om de vijfde verdieping en deze is uit voorzorg ontruimd. De stof in de envelop wordt momenteel onderzocht.

Het station in Hoofddorp is nog niet vrijgegeven. Naast ambulances, brandweer, politie en marechaussee lopen ook agenten in burger rond het station te patrouilleren. Wel dragen zij kogelvrije vesten. Aanvankelijk kwamen er pendelbussen om het stilgelegde treinverkeer te vervangen, maar de NS tweet dat ook bussen nu geen toegang meer hebben tot het station.

Onderwijsminister Hilde Crevits heeft ouders opgeroepen om hun kind niet op te halen van school. Alle scholen in Vlaanderen en Brussel hebben van Hilde Crevits de opdracht gekregen om extra op te letten, ook al zijn er 'geen indicaties dat scholen geviseerd worden'.

De minister zegt in Het Nieuwsblad dat scholen indien nodig de in- en uitgangen goed in de gaten moeten houden en alert te zijn voor personen die er niet thuishoren. 'Sluit de schoolpoort ook af zodra de schooldag is gestart en zorg dat niet iedereen zomaar kan binnenlopen.'

Ook ouders wordt afgeraden om halsoverkop hun kind op school af te halen. 'Dat heeft geen enkele zin', zegt Crevits tegen VTM.

Gewonden worden verzorgd bij metrostation Maalbeek Beeld anp
Gewonden worden verzorgd bij metrostation MaalbeekBeeld anp

'Dit is een laffe daad', zei secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg in een reactie op de aanslagen in Brussel. 'Dit is een aanslag op onze waarden en onze open samenleving. Terrorisme zal democratie niet verslaan en onze vrijheden wegnemen.'

Hij stelt 'diep bedroefd te zijn' en verwijst naar het hoge tol aan doden en gewonden. Hij noemt dit 'tragisch'. Zijn gedachten zijn bij hen die geliefden hebben verloren en bij de Belgische bevolking. België kan rekenen op de steun van het militair bondgenootschap, zegt Stoltenberg.

Ook op het NAVO-hoofdkantoor in Evere, niet ver van Brussels Airport, zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt, zei Stoltenberg.

De Eiffeltoren in Parijs zal vanavond verlicht worden in de Belgische driekleur. Dat heeft de Parijse burgemeester Anne Hidalgo gemeld via Twitter.

Eiffeltoren in Franse driekleur Beeld anp
Eiffeltoren in Franse driekleurBeeld anp

De politie van Brugge meldt dat een verdacht pakketje is gevonden bij de ingang van de gevangenis in Brugge, waar Salah Abdeslam wordt vastgehouden. Abdeslam zit in de gevangenis op de speciale afdeling voor terreurverdachten en -veroordeelden.

De explosievendienst is er ter plaatse. Uit voorzorg zijn enkele woningen in de omgeving ontruimd, aldus de politie.

Minister-president Mark Rutte noemt de aanslagen in Brussel vanochtend ‘afschuwelijk en laf’. ‘Dit is moord met voorbedachten rade, een aanval op onze vrijheid, veiligheid en manier van leven.’ Hij heeft de Belgische premier steun aangeboden ‘in woord en daad’. Hij herhaalde zijn eigen woorden na de aanslagen in Parijs: ‘Wij zijn met meer.’

De Belgische premier Charles Michel heeft tijdens zijn persconferentie de aanslagen van vandaag ‘laf’ en een ‘zwart moment’ voor België genoemd. Hij wilde geen doden- of gewondenaantallen noemen, maar benadrukte dat de behandeling van de slachtoffers nu prioriteit heeft. Michel riep zijn bevolking om op kalm te blijven en solidariteit te tonen.

De Belgische premier Charles Michel Beeld anp
De Belgische premier Charles MichelBeeld anp

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagochtend zijn medeleven overgebracht aan koning Filip van België. 'Nederland leeft intens mee met de mensen die zijn getroffen en met de inwoners van Brussel die nu in onzekerheid en angst leven.'

In een verklaring zegt Willem-Alexander verder: 'Europa wordt opnieuw zwaar op de proef gesteld. Wat nu nodig is, is dat wij onze gezamenlijke kracht tonen en de waarden van vrijheid en solidariteit hoog houden.'

Eerder vandaag reageerde de Belgische koning al geschokt: 'Geconfronteerd met deze laffe en gruwelijke daden, gaan de gedachten van de koning en de koningin in de eerste plaats naar de slachtoffers en hun families en naar de hulpdiensten die alles in het werk zetten om de slachtoffers op te vangen', laat het koningshuis weten in een verklaring.

Duitsland heeft de controles bij de grenzen met België, Frankrijk, Nederland en Luxemburg aangescherpt, meldt persbureau Reuters op gezag van de Duitse politie.

Er zijn ook extra veiligheidsmaatregelen genomen rondom kerncentrales in België. Politie en militairen zijn ter plaatse, zo meldt Belga.

De explosie die zojuist gehoord werd bij metrostation Maalbeek aan de Wetstraat werd veroorzaakt door de Belgische explosievenopruimingsdienst DOVO, melden meerdere Belgische media.

Station Hoofddorp wordt ontruimd, een internationale trein is bij het station stilgezet. Er vliegt een politiehelikopter boven Hoofddorp en brandweer, politie, marechaussee en ambulances zijn aanwezig, melden ooggetuigen op Twitter. De marechaussee loopt met politiehonden door de trein.

In de buurt van de Wetstraat in Brussel is opnieuw een explosie gehoord, meldt persbureau Belga. Eerder werd al op station Maalbeek, in dezelfde straat, een metrostel opgeblazen.

De Tijd-journalist Lars Bové meldt op gezag van bronnen dat de ontploffingen zouden zijn veroorzaakt door de Belgische explosievenopruimingsdienst DOVO

Brussel-correspondent Marc Peeperkorn was eerder vanochtend in de Wetstraat. Hieronder is te zien hoe de hele omgeving is afgezet.

null Beeld Marc Peeperkorn
Beeld Marc Peeperkorn

Facebook heeft een zogenoemde ‘safety check’ geactiveerd. Gebruikers kunnen op het sociale medium aangeven dat ze veilig zijn na de aanslagen in Brussel. Het telefoonnetwerk in België is momenteel overbelast.

Bij de aanslag op het Belgische metrostation Maalbeek zijn zeker tien doden gevallen, meldt de brandweer. Eerder maakte de brandweer bekend dat er bij de explosies op Brussels Airport zeker elf doden zijn gevallen. Tientallen mensen zijn zwaargewond.

De grens tussen België en Frankrijk wordt per direct gesloten, meldt de zender RTBF. Volgens de Franse minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken worden er 1600 extra militairen ingezet bij de grens.

Ook de aanwezigheid van politie op grote Nederlandse stations wordt uitgebreid. Het gaat om de stations van de vier grote steden. Ook op de stations van Roosendaal, Breda en Arnhem, waar internationale treinen stoppen, wordt extra gepatrouilleerd.

De Belgische premier Charles Michel heeft alle Belgen en andere inwoners van België opgeroepen te blijven waar ze zijn. Dat deed hij via Twitter. 'We vragen aan de bevolking op hun bestemming te blijven.'

'Federale regering volgt de situatie op de voet. Absolute prioriteit gaat naar de slachtoffers en naar de hulpverlening op de luchthaven', luidde een andere tweet.

Op de Brusselse luchthaven en in een metrostation vonden dinsdag explosies plaats, waarbij meerdere doden en gewonden vielen.

Voor alle EU-gebouwen geldt code Oranje. Vergaderingen buiten de deur zijn afgeblazen.

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) zegt met zeer veel afschuw kennis te hebben genomen van de 'verschrikkelijke en walgelijke aanslag' in Brussel waarbij doden en gewonden zijn gevallen. 'Wij staan stil bij de vele slachtoffers en nabestaanden van deze verschrikkelijke daad', aldus de RMMN.

'Met deze aanslagen in Brussel lijken de aanslagen en terreurdreigingen steeds dichterbij te komen. Wij hopen dat de daders zeer snel worden opgepakt en vragen iedereen nu vooral kalm te blijven en elkaar te omarmen', zegt woordvoerder Said Bouharrou van de RMMN.

De RMMN had afgelopen weekend al aan alle gebedshuizen gevraagd om komende vrijdag tijdens het gebed aandacht te schenken aan de vele terreuraanslagen in de wereld die de wereldvrede op deze manier ernstig kunnen verstoren. 'Daarbij vragen wij met name aandacht te schenken aan deze verschrikkelijke aanslagen in Brussel', aldus Bouharrou op dinsdag.

Met deze aanslagen in Brussel lijken de aanslagen en terreurdreigingen steeds dichterbij te komen

Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN)

'Het heeft er alle schijn van dat we de zwartste dag beleven in de geschiedenis van ons land sinds de Tweede Wereldoorlog', zei de Antwerpse burgemeester Bart De Wever bij de start van het Vlaams Congres Verkeersveiligheid. Na zijn speech vertrok hij meteen naar de Oudaan, het hoofdkwartier van de lokale politie van Antwerpen, om de veiligheidssituatie in zijn stad te bekijken en te kijken naar eventuele maatregelen.

De Belgische brandweer meldt dat er zeker elf mensen om het leven gekomen door de explosies op Brussels Airport.

De ziekenhuizen in Brussel hebben een alarmplan ingesteld om de verzorging van gewonden te coördineren. Saint Luc en het UZ Leuven, de dichtstbijzijnde ziekenhuizen, vangen de meeste gewonden op.

Ook het centraal station van Antwerpen is inmiddels ontruimd.

Defensie houdt manschappen gereed om indien nodig in te zetten. Dit heeft de woordvoerder van minister van Defensie Steven Vandeput gezegd.

De Amsterdamse politie krijgt meldingen dat niet iedereen vol afschuw reageert op de aanslagen in Brussel. Hij roept mensen op te melden als ze dit soort situaties tegenkomen.

Inwoners van Brussel wordt gevraagd om niet te telefoneren omdat het telefoonnetwerk in de stad overbelast is. Het telefoonverkeer in de Belgische hoofdstad Brussel heeft dinsdag ernstig te lijden onder de gevolgen van de aanslagen. Het telefoonnetwerk ligt geregeld plat en het kost veel Belgen moeite elkaar te bereiken.

In plaats van bellen vraagt Alexander de Croo, vicepremier en minister van Telecom de Brusselaars om gebruik te maken van whatsapp, Facebook en Twitter.

Telenet zet netwerk open voor alle gebruikers, ook niet-klanten van Telenet.

In verband met de bomaanslagen op diverse doelen in Brussel, heeft het ministerie van Justitie besloten de aanwezigheid van politie op grote Nederlandse stations uit te breiden. Dat maakte een woordvoerder van minister Ard van der Steur dinsdag in Den Haag bekend. Het gaat om de stations van de vier grote steden, zei de woordvoerder.

Vervoerder Eurostar zegt dat er geen treinen meer van en naar de Brusselse stations rijden. Ook in Antwerpen zijn stations onruimd.

De eerste training van de Rode Duivels in hun voorbereiding op de oefeninterland van volgende week dinsdag tegen Portugal is wegens de aanslagen in Brussel geannuleerd. Dit laat de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) weten.

Iedereen wordt aangeraden te blijven waar hij is. Dat advies gaf het Nationaal Crisiscentrum dinsdag na meerdere explosies in de nationale luchthaven van België en in een Brussels metrostation.

Scholen in centrum moeten hun deuren dicht houden.

De omgeving van het kantoor van de Belgische premier Charles Michel en het parlement in Brussel wordt ontruimd. Dat heeft het persbureau Belga dinsdag gemeld.

In Nederland worden 'veiligheidsmaatregelen genomen die nodig zijn' in reactie op de aanslagen in de vertrekhal van de luchthaven van Brussel en op een Brussels metrostation. Dat laat terrorismecoördinator Dick Schoof aan het ANP weten. Hij volgt de situatie in België op de voet.

De veiligheidsmaatregelen betekenen dat de marechaussee extra patrouilles uitvoert op de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Ook voert de marechaussee verscherpte grenscontroles uit aan de zuidkant van Nederland met de grens met België. De Limburgse politie houdt nauw contact met Belgische autoriteiten, liet een woordvoerster dinsdagochtend weten. De politie is er ook extra alert.

Dinsdag zijn er geen Nederlanders die met reisconcern Thomas Cook Nederland vertrekken vanaf Brussels Airport of daar aankomen. Dat geldt ook voor reisdochter Neckermann, laat een woordvoerster weten.

Via touroperator TUI Nederland zouden er vanochtend twee Nederlandse families vertrekken vanuit Brussel, maar die konden de luchthaven niet meer op, zegt een woordvoerster. 'We wachten op meer informatie. TUI België is een crisiscenter aan het oprichten.'

De vluchten van Jetairfly, de Belgische luchtvaartmaatschappij van TUI, waren volgens haar al voor de aanslagen vertrokken.

Inmiddels is het hele openbaar vervoer van Brussel stilgelegd. Metro's, trams en een bussen rijden niet meer, meldt vervoersdienst STIB-MIVB.

Twee belangrijke tunnels in de Brusselse binnenstad zijn op last van de politie gesloten. Het gaat om de Wet- en de Jubelparktunnel, beide zeer belangrijk om naar het centrum van de Belgische hoofdstad te komen.

De tunnels bieden toegang tot de Wetstraat, waaraan ook het metrostation Maalbeek ligt, waar dinsdagochtend een explosie heeft plaatsgevonden.

De Nederlandse Ministeriële Commissie Crisisbeheersing komt om 10.15 uur bijeen op het ministerie van Algemene Zaken in Den Haag. Dat heeft minister-president Mark Rutte laten weten.

'België is opnieuw getroffen door laffe en moorddadige aanslagen. Ons hart gaat uit naar de slachtoffers en nabestaanden en Nederland staat klaar om onze zuiderburen op welke manier dan ook te helpen en steun te bieden. Ik heb al contact gehad met mijn Belgische collega Michel. Veel is nog onduidelijk, maar zeker is dat op dit moment extra waakzaamheid geboden is; ook in ons land. We zullen alle voorzorgsmaatregelen nemen die nodig zijn', aldus de premier.

We zullen alle voorzorgsmaatregelen nemen die nodig zijn

Premier Mark Rutte

'Het was piekuur toen de explosies plaatsvonden', zei Florence Muls, woordvoerster van Brussels Airport, tegen het Nieuwsblad. 'Er waren heel veel mensen aanwezig.'

Ravage in de vertrekhal Beeld Twitter
Ravage in de vertrekhalBeeld Twitter

Volgens de Vlaamse zender VRT zijn er inmiddels 13 doden gevallen en 35 mensen ernstig gewond geraakt bij de aanslagen op Brussels Airport.

Ook op metrostation Kunst-Wet zou een bom zijn ontploft.

Een ziekenhuisbron meldt aan aan de Belgische zender RTBF dat er zeker tien doden en dertig gewonden zijn gevallen bij de aanslagen op Brussels Airport.

Er heerst chaos nabij metrostation Maalbeek, aldus de verslaggever van ANP. Gewonden, met voornamelijk hoofdwonden worden op de straat verzorgd door anderen. Een nabijgelegen hotel deelt handdoeken uit. De brandweer is ter plaatse.

Station Maalbeek ligt in het hart van de Europese wijk, met alle gebouwen voor de Europese instellingen. Ook Belgische regeringsgebouwen zijn gevestigd aan de Wetstraat, zoals het kantoor van de christendemocratische partij CD&V dat naast een uitgang van het metrostation ligt.

Het Rode Kruis heeft een website geopend waarop mensen terecht kunnen die op zoek zijn naar familieleden in Brussel: ikbenveilig.rodekruis.nl/Brussel

In Nederland worden 'veiligheidsmaatregelen genomen die nodig zijn' in reactie op de twee aanslagen in de vertrekhal van de luchthaven van Brussel. Dat laat terrorismecoördinator Dick Schoof aan het ANP weten. Hij volgt de situatie in België op de voet.

De veiligheidsmaatregelen betekenen dat de marechaussee extra patrouilles uitvoert op de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Ook voert de marechaussee verscherpte grenscontroles uit aan de zuidkant van Nederland met de grens met België.

Hieronder beelden van de ravage na de aanslagen op Brussels Airport.

De Brusselse metro wordt volledig afgesloten, meldt de metrodienst MIVB.

Bij metrostation Maalbeek, dicht bij de instellingen van de Europese Unie, is ook een explosie gehoord. Er zijn gewonden en rook te zien, meldt een ANP-verslaggever ter plaatse.

undefined

Ook het centraal station van Brussel wordt geëvacueerd. Bij metrostation Maalbeek in Brussel zou een bom afgegaan zijn.

Het dreigingsniveau wordt in België opgetrokken tot niveau vier. Dat is het hoogste niveau voor terreurdreiging. Dat gebeurt op last van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) meldde een woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Het verhoogde dreigingsniveau geldt voor heel België.

De politie in Antwerpen liet weten op publieke plaatsen en in het openbaar vervoer in de stad toezicht te verscherpen. 'Blijf kalm en volg indien nodig richtlijnen van politie', adviseert de politie de mensen.

Verschillende bronnen bij de brandweer melden aan VTM Nieuws dat er meerdere bommen zijn gevonden.

Het veiligheidsniveau op de Vlaamse regionale luchthavens is naar niveau 4 gegaan, dit meldt de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts. Op alle drie de regionale luchthavens - Antwerpen, Oostende-Brugge en Kortrijk-Wevelgem - zijn de toegangswegen gesloten. Mensen die toch die richting op vertrekken worden gecontroleerd.

null Beeld anp
Beeld anp

Brandweer Brussel tegen VTM Nieuws: 'De ontploffingen dinsdag op het vliegveld van Brussel waren een aanslag.'

Het Belgische persbureau Belga schrijft dat volgens ooggetuigen voor de explosies schoten zijn gehoord. Ook zou er wat in het Arabisch geroepen zijn.

Volgens de plaatselijke autoriteiten is er een rampenplan in werking getreden. Minister Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) en het crisiscentrum zijn bijeengekomen om de situatie te bespreken. Premier Charles Michel is onderweg.

Er vielen meerdere doden en gewonden, heeft de federale politie bevestigd tegenover de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. Een regeringsbron meldt dat het gaat om 'een aanslag'.

Volgens bronnen van Sky zouden de explosies hebben plaatsgevonden in de buurt van de American Airlines-desk.

Het vliegverkeer van en naar Brussels Airport, gelegen in het nabijgelegen Zaventem, is stilgelegd. Reizers wordt afgeraden af te reizen naar Brussels Airport.

Op onderstaande beelden is te zien hoe een deel van de gevel van het vliegveld er uit ligt. Onduidelijk is of er ook doden zijn gevallen.

Foto's van de explosies op Brussels Airport.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden