Live

Teruglezen Brexit: Osborne niet geïnteresseerd in opvolgen Cameron

De politieke chaos in Groot-Brittannië is groot na de Brexit van afgelopen vrijdag. En hoe verder met de Europese Unie na het onverwachte besluit van de Britten? Lees hieronder de laatste ontwikkelingen terug.

De Britse minister van Financiën George Osborne.Beeld anp

- De Tweede Kamer debatteerde over Brexit. Lees het liveblog over het debat hier terug.

- De Britse minister van Financiën George Osborne sprak voor het eerst sinds de pro-Brexit stem van afgelopen vrijdag uit. De minister van de Conservatieven deed zijn best om de financiële markten gerust te stellen. Ook heeft hij laten weten niet geïnteresseerd te zijn in de opvolging van David Cameron als premier.

- Een flink aantal Labour-politici dienden hun ontslag in bij het schaduwkabinet van Jeremy Corbyn, die ondanks een motie van wantrouwen tegen hem weigert om op te stappen. Volgens Sky News horen we dinsdag het resultaat van deze motie.

- Er komt geen tweede referendum, als het aan de Britse premier David Cameron ligt. De huidige overheid een speciale afdeling optuigt die de komende tijd het fundament zal leggen voor de overstap naar een bestaan buiten de EU, aldus een woordvoerder van Cameron.

- Een op handen zijnde vertrek van Groot-Brittannië uit de EU leidde opnieuw tot stevige verliezen op de aandelenmarkten in Europa. Net als vrijdag deden nerveuze beleggers met name financiële waarden in de uitverkoop.

- Groot-Brittannië geniet niet langer het hoogst mogelijke vertrouwen van kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). Het rapportcijfer voor Brits langlopend schuldpapier gaat niet één maar zelfs twee stappen omlaag, van AAA naar AA.

De Britse minister van Financiën George Osborne heeft geen interesse in de leidersrol van premier David Cameron binnen de conservatieve partij. Dat laat hij weten in een interview met de Britse krant The Times. Osborne is 'niet de persoon die de eenheid kan bieden die de partij nodig heeft'. Osborne heeft, net als Cameron, hard gevochten voor een Bremain, en vindt daarom dat hij op dit moment niet de aanwezen persoon is voor het leiderschap van de partij.

Het nominatieproces voor een nieuwe leider van de Conservatieven begint woensdag, nadat Cameron naar aanleiding van het Brexit-referendum besloot op te stappen als premier en partijleider.

George Osborne.Beeld anp

Brexit is 'de belangrijkste beslissing die mijn land heeft genomen sinds de Tweede Wereldoorlog', zei de voormalige Britse premier Tony Blair tijdens een evenement in New York.

Hij trok een parallel tussen het populisme in de Verenigde Staten en dat in het Verenigd Koninkrijk. 'Er is het populistische geluid van links en rechts dat zegt 'het systeem is kapot en ik ga het maken' en dan vraag je hoe, en dan zeggen ze: 'dit land gaat zo geweldig zijn.' Blair refereerde aan de campagneslogan van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump: Make America Great Again ('maak Amerika weer geweldig'.) Volgens Blair is het bovenstaande principe 'letterlijk wat er met Brexit is gebeurd.'

Brexit kent op de financiële markt niet alleen verliezers. Er zijn ook winnaars van het bloedbad op de beurzen. Een daarvan is het hedgefonds Crispin Odey - genoemd naar de oprichter - dat afgelopen vrijdag naar eigen zeggen op één dag 15 procent rendement haalde door een goede gok op een koersdaling van de beurzen op de dag na het referendum.

Polen wil dat het zwaartepunt van de macht in Europa van de Europese Commissie wordt verplaatst naar de regeringsleiders in de Europese Raad. Een deel van de leiding van de EU moet ook aftreden. Dat heeft de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski maandag gezegd na een vergadering met zijn ambtgenoten van negen andere staten in Warschau.

De bijeenkomst van de ministers uit Polen, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Bulgarije, Roemenië, Griekenland, Hongarije, Slovenië, Spanje en Slowakije stond in het teken van het neen van de Britten tegen de EU. In de vergadering werden 'tamelijk radicale voorstellen' geuit, zei Waszczykowski.

De leider van de conservatieve Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid, Jaroslaw Kaczynski, verlangde eveneens personele consequenties, met name voor de uit Polen afkomstige EU-raadsvoorzitter Donald Tusk.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski.Beeld Reuters

Ondertussen in het Haagse: zowel de VVD als de PvdA wild at er lessen worden getrokken uit de op handen zijnde Brexit. ‘Laat dit een wake-upcall zijn’, zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. PvdA-leider Diederik Samsom zei in de Tweede Kamer het belangrijk te vinden dat het Brexit-signaal serieus wordt genomen: ‘Zij hebben zich niet afgekeerd van Europa, maar Europa van hem.’

Het liveblog van het debat volgt u hier.

Groot-Brittannië geniet niet langer het hoogst mogelijke vertrouwen van kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). De firma liet maandag weten dat het rapportcijfer voor Brits langlopend schuldpapier niet één maar zelfs twee stappen omlaag gaat, van AAA naar AA.

Een Brexit leidt tot zoveel onzekerheid dat S&P de kans op een verdere verlaging in de nabije toekomst groot acht. Een lagere kredietbeoordeling betekent doorgaans dat een land hogere rentes moet betalen op zijn staatsleningen.

Ook op de Amerikaanse aandelenmarkten leed het sentiment maandag flink onder de onzekerheid die de keuze van de Britten voor een bestaan buiten de Europese Unie teweeg heeft gebracht. Net als in Europa gingen de graadmeters voor de tweede handelsdag op rij flink omlaag.

De Dow-Jonesindex, met daarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen, stond tijdens de middaghandel 1,3 procent lager op 17.171 punten. Creditcardmaatschappij American Express was de sterkste daler onder de hoofdfondsen op Wall Street, met een verlies van 3,5 procent.

Het aantal meldingen van haatmisdaden in het Verenigd Koninkrijk is sinds het Brexit-referendum met 57 procent gestegen. Dat heeft de Britse politie gemeld. Lees het hele nieuwsbericht van onze correspondent Patrick van IJzendoorn hier.

Natuurlijk likt ook de Britse popsector de wonden na de keuze van het Verenigd Koninkrijk voor een Brexit. De Britse pop is doorgaans weinig behoudend en verre van isolationistisch, dus maakten veel musici hun afgrijzen over een vertrek uit de Europese Unie kenbaar op de verschillende poppodia die hen de afgelopen dagen ter beschikking stonden. (+)

Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor Nederland? De fractievoorzitters in de Tweede Kamer debatteren vanavond met premier Mark Rutte over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. De Volkskrant doet hier live verslag.

Beeld AFP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Francois Hollande en de Italiaanse premier Matteo Renzi en EU-voorzitter Donald Tusk praten in Berlijn over de op handen zijnde Brexit. Ze laten weten dat er geen onderhandelingen over het uittreken van het VK zullen plaatsvinden, formeel of informeel, voor het VK zorgt dat artikel 50 in werking wordt gesteld.

Premier Cameron hoopt dat het Verenigd Koninkrijk grenscontroles mag blijven uitvoeren bij Calais. Dit is nu onderling geregeld met Frankrijk, maar het is onzeker of het VK de grenzen mag blijven bewaken nu het uit de Europese Unie zal stappen. Calais is een belangrijke doorreisplaats voor vluchtelingen die het Verenigd Koninkrijk proberen in te komen.

Het Verenigd Koninkrijk behoudt zich het recht voor een nieuwe Britse EU-commissaris aan te wijzen, zei premier Cameron vanmiddag tegen het House of Commons. Zaterdag stapte EU-commissaris Jonathan Hill op. Het VK is nu nog gewoon lid van de Europese Unie en dus komt er een vervanger van Hill. 'Ik probeer dit zo snel mogelijk bewerkstelligd te krijgen', zei Cameron. 'Als een volwaardig lid, een volwaardig betalend EU-lid, dunkt het mij dat we een EU-commissaris mogen hebben.'

Jeremy Corbyn ligt onder vuur bij zijn Labour.Beeld Reuters

Hoe lang kunnen we Jeremy Corbyn nog de leider van de Labourpartij noemen? Morgen om 4 uur horen we het resultaat van Labours motie van wantrouwen jegens Corbyn, meldt Sky News.

Jeremy Corbyn vandaag in het Britse parlement.Beeld reuters

Een fractiewoordvoerder per uur. Dat was de snelheid waarmee de Jeremy Corbyn's schaduwkabinet zondag leegliep. En nu komt Keir Starmer daar ook bij.

De op handen zijnde Brexit leidde maandag opnieuw tot stevige verliezen op de aandelenmarkten in Europa. Net als vrijdag deden nerveuze beleggers met name financiële waarden in de uitverkoop.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 3 procent in de min op 411,62 punten. Tot de sterkste verliezers behoorden ABN AMRO en ING met verliezen van 12,6 en 7,8 procent. Verzekeraar Aegon leverde 6,5 procent in. Uitzender Randstad stond helemaal onderaan de hoofdindex met een verlies van 13,6 procent.

De Britse regering zet momenteel een speciale afdeling op met medewerkers van verschillende afdelingen en deskundigen die de uittredingsonderhandelingen met de EU moet voorbereiden. Ze moeten zich ook buigen over de doelstellingen voor de toekomstige betrekkingen met de EU en de rest van de wereld, aldus Cameron.

Zijn opvolger, die de onderhandelingen moet gaan leiden, krijgt volgens de Britse premier zodoende vanaf het begin de beste adviseurs.

Beeld AP

Chris Leslie, parlementslid voor Labour, duwt het artikel 50-vraagstuk nog wat verder voor zich uit: dit artikel zou niet in werking gesteld moeten worden tot volgend jaar. Cameron zegt dat zijn opvolger hierover moet beslissen.

Ondanks de zwaarte van het onderwerp in het House of Commons is de sfeer goed. Cameron grapt veel, neemt complimenten van zijn collega's in ontvangst (velen vinden zijn houding van de afgelopen dagen prijzenswaardig) en er wordt veel gelachen.

Er kunnen vroege verkiezingen worden uitgeschreven, zegt Cameron: dat is aan zijn opvolger. Wel vindt Cameron dit een slecht idee.

Het is niet aan het parlement om de mening van de burgers terzijde te schuiven door op de een of andere manier de uitslag van het referendum te negeren, vindt premier Cameron. Linksom of rechtsom onder een Brexit uitkomen - wat in theorie mogelijk is - lijkt er dus niet in te zitten.

Beeld AP

De miljoenen malen getekende petitie ten spijt: er komt geen nieuw Brexitreferendum. Dit sluit premier Cameron uit in het Britse House of Commons, waar het debat doorgaat. 'In de verste verte staat een nieuw referendum niet op de agenda.' Live volgen kan via dit blog of hier.

Schotland gaat er alles aan doen om wel bij de Europese Unie te blijven. Het zou democratisch onjuist zijn, aangezien een meerderheid van de Schotten voor een Bremain heeft gestemd, om Schotland uit de EU te dwingen. Nog liever schrijft Schotland een nieuw onafhankelijkheidsreferendum uit, zegt parlementslid Angus Robertson, leider van de Schotse nationale partij.

Het woord is nu aan de oppositie, onder leiding van Jeremy Corbyn. Hij zegt te snappen dat veel mensen zich nu zeer onzeker voelen. Corbyn zegt verder, net als Cameron, dat hij de uitkomst van het referendum respecteert. Hij zegt ook dat het Britse parlement niet stil kan staan tot er een nieuwe premier is en vraagt Cameron om de Brexit-onderhandelingen direct te starten.

Volgens de Britse premier zijn daadwerkelijke beslissingen over de Brexitgevolgen aan zijn opvolger. Wel zegt hij er alles aan te doen om nu alvast werk te verzetten. Zo kondigt hij aan dat afgevaardigden van de regering van Wales, Schotland en Noord-Ierland betrokken zullen worden bij de onderhandelingen over een Brexit.

'Groot-Brittannië verlaat de Europese Unie, maar we moeten Europa en de rest van de wereld niet de rug toekeren', zegt Cameron. Vanuit het House of Commons klinkt instemmend gemompel.

Cameron benadrukt dat voor EU-migranten in het Verenigd Koininkrijk geen direct gevaar dreigt. Er verandert voorlopig niets voor hen, verzekert hij, en acties gericht tegen hen zullen veroordeeld worden.

David Cameron spreekt nu het Britse House of Commons toe . Wij luisteren en schrijven mee. Mocht u het direct willen volgen, dan kan dat hier. De uitkomst van het referendum is niet zoals Cameron hem graag gezien had, maar hij en zijn kabinet zijn het erover eens dat ze de uitkomst wel moeten respecteren.

De mitsen en maren van een daadwerkelijke Brexit komen intussen helder aan de oppervlakte. Zo blijken er nog meer haken en ogen te zitten aan artikel 50, dat in werking gesteld moet worden voor het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie kan verlaten. Wie er straks namelijk ook premier wordt, Bremainer of Brexiteer, maakt namelijk niet uit: hij of zij moet de goedkeuring van het Britse parlement hebben voor het in werking laten treden van artikel 50. Dit benadrukken constitutionele advocaten.

Protesten bij het parlement, een dag nadat Cameron zijn aftreden bekend maakteBeeld epa

Het Engelse pond blijft maar in waarde dalen. De koers ten opzichte van de dollar heeft in 31 jaar tijd niet zo laag gestaan, meldt The Guardian.

EU-ambtenaren en politiek adviseurs van de premiers (sherpa's), uitgezonderd Groot-Brittannië, zijn het erover eens dat er geen Brexit-onderhandelingen zullen plaatsvinden voordat artikel 50 in werking is gesteld.

Lees ook

De EU gooit de deur dicht naar Groot-Brittannië tot de Britse regering officieel het verzoek indient de EU te willen verlaten.

De nominaties voor de nieuwe Conservatieve premier moeten voor donderdag binnen zijn, adviseert de zogenoemde 1922-commissie van de Conservatieve Partij. De strijd om wie Camerons vervanging wordt moet volgende week beginnen en uiterlijk op 2 september afgelopen zijn. Eerder is ook mogelijk. De kandidaatstellingen moeten donderdag voor het middaguur binnen zijn en de voltallige commissie, die verantwoordelijk is voor de 'leiderschapswedstrijd', moet de voorstellen goedkeuren.

De voorzitter van de commissie zei ook dat de regering in staat moet zijn over de voorwaarden voor het verlaten van de EU te onderhandelen voordat nieuwe verkiezingen gehouden worden.

Met de Brexit bereikt de opstand tegen de EU een voorlopig hoogtepunt. Hoe verlangend wordt in andere landen naar de uitgang geloerd? Bekijk de kaart en kies een land waarvan u de stand van zaken wilt weten.

Beeld de Volkskrant

De Britse premier Cameron moet nog voor de zomer zijn uittredingsbrief aandienen en niet wachten op de verkiezingen in oktober. Dat zegt oud-eurocommissaris Neelie Kroes in het programma Stand.nl op NPO Radio 1. ‘Het is heel belangrijk om snel te handelen. Dat moet premier Rutte morgen bij het overleg op de Europese top in Brussel ook aangeven. Zoals altijd bij een scheiding, moet je zo snel mogelijk helderheid geven.’

Volgens Kroes kunnen de Britten wel vergeten dat ze bij overleg over belangrijke zaken in Brussel mogen aanschuiven. ‘Je hebt je als land aan allerlei dossiers te houden, zonder dat je daar iets over hebt te zeggen.’

Kroes noemt de Brexit een ‘ruwe wake-up call’ omdat in heel Europa gelijksoortige stemmen opgaan. ‘We moeten als Europa nu de moed hebben om een aantal zaken die al te lang op de plank liggen principieel aan te pakken. Het gaat niet alleen om toenemende regelgeving. We moeten een signaal afgeven dat Europa wel degelijk zin heeft.’

Premier David Cameron’s woordvoerder zei maandagmiddag dat de huidige overheid een speciale afdeling optuigt die de komende tijd het fundament zal leggen voor de overstap naar een bestaan buiten de EU. Er vinden geen directe veranderingen plaats in de situatie van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk of Britten in EU-landen. Dat wordt een zaak waarmee de nieuwe premier zich bezig moet houden.

De woordvoerder benadrukte daarnaast dat het starten van een artikel 50-procedure een soevereine beslissing is en dat het Verenigd Koninkrijk een volwaardig EU-lid zal zijn tot de Brexit een feit is. De regering weet dat de weg van de Brexit niet eenvoudig wordt, maar zal er alles aan doen om ‘goed met de volatiliteit om te gaan’ en zich ‘verstandig’ tot EU-bedrijven te verhouden.

Ten slotte zei de woordvoerder dat Cameron de intolerantie en de incidenten met betrekking tot migranten veroordeelt.

Inmiddels is Jeremy Corbyn de helft van zijn schaduwkabinet kwijt, meldt de BBC. Zestien schaduwparlemententsleden hebben zelf ontslag genomen, twee hebben gezegd niet onder Corbyn verder te willen, een parlementslid is ontslagen. Onder de parlementsleden die ontslag hebben genomen bevinden zich negen schaduwministers en zeven parlementaire privésecretarissen.

De parlementsfractie van de Britse oppositiepartij Labour beraadt zich vanaf 19.00 uur over afzetting van Corbyn.

Aanhangers van Corbyn gisteren voor het parlement in Londen.Beeld afp

De keuze voor een Brexit kwam van de ouderen. Een dikke middelvinger van de babyboomers, is een verwijt dat de laatste dagen vaak is gevallen. Hoe beïnvloedt dat het familieleven in het Britse rijk? (+)

Onze correspondent Patrick van IJzendoorn was op bezoek bij de familie Compton. Het is een van de vele Engelse families waar de scheidslijn dwars door de generaties loopt. De ouderen, die nog weten hoe het leven voor de Europese eenwording was en weinig meer te verliezen hebben, kozen massaal voor een Brexit, terwijl hun kinderen en kleinkinderen veelal in het Blijf-kamp zitten.

Het heeft, zeker op de sociale media, tot veel rancune tegen de oudere generatie geleid. Die zou hebben geprofiteerd van de grote naoorlogse welvaart, van gratis onderwijs tot goedkope woningen, om vervolgens de Europese toekomst te verpesten voor hun nakomelingen.

De Comptons tijdens een Sunday Roast in The Bull, een pub in Broxbourne, een plaats net boven Londen.Beeld Julius Schrank / de Volkskrant

De Britse regering doet er alles aan om stabiliteit te bieden en het vertrouwen van bedrijven en investeerders te herstellen na het referendum van vrijdag. Dat zegt de Britse staatssecretaris van economische zaken, Anna Soubry.

'Het belangrijkste is om stabiliteit te bereiken. We moeten
het vertrouwen herstellen en zorgen dat Groot-Brittannië toegankelijk is voor het bedrijfsleven', aldus Soubry.

Anna Soubry (tweede links) in 2015 met premier David Cameron in Singapore.Beeld epa

Met de Brexit bereikt de opstand tegen de EU een voorlopig hoogtepunt. Hoe verlangend wordt in andere landen naar de uitgang geloerd? Bekijk hier de interactieve kaart.

Beeld afp

De uitslag van het referendum over de Brexit blijft zorgen voor onrust op de financiële markten. De beurzen in Europa gingen stevig omlaag, waarmee de zware koersverliezen van vrijdag verder werden uitgebouwd.

De AEX-index in Amsterdam noteerde rond het middaguur 1,9 procent lager op 416,24 punten. Vrijdag sloot de hoofdgraadmeter op het Damrak 5,7 procent in de min. Dat was een van de 25 slechtste beursdagen ooit. De MidKap ging 3,2 procent omlaag tot 590,49 punten. Parijs, Frankfurt en Londen zakten tot 1,7 procent.

Er is een periode van grote onzekerheid aangebroken voor beleggers door de uitslag van het brexit-referendum. Die onduidelijkheid zal de beurshandel voorlopig blijven overschaduwen, denken marktkenners. Daarnaast is Groot-Brittannië in een ernstige politieke crisis beland. Het Britse pond sterling ging maandag verder omlaag naar het laagste niveau in 31 jaar.

De Britse chef Jamie Oliver gooit de handdoek in de ring als Boris Johnson premier wordt. Oliver waarschuwt zijn landgenoten op sociale media voor de gevolgen van het Britse referendum over een vertrek uit de EU.

'Dit referendum heeft Europa gebroken, ons land in tweeën gesplitst en tweespalt veroorzaakt in families', zegt Oliver. 'De scheiding van ons Europese huwelijk zal erg duur zijn en leidt tot Europeanen die verbitterd achterblijven. Maar goed, ik geloof in democratie en Groot-Brittannië heeft zich uitgesproken. Ik zal mijn mouwen opstropen en harder werken dan ooit om dit te laten slagen.'

'Ik smeek jullie, als Boris Johnson premier wordt, ben ik er klaar mee. Dan ben ik weg. Dan verlies ik mijn vertrouwen in ons allemaal. Dus kom in actie mensen, laten we ophouden zwijgende toeschouwers te zijn. We mogen dit niet laten gebeuren', schrijft Jamie op Instagram. 'Vertrouwen en het opbouwen van relaties, is de enige munteenheid die echt werkt', besluit de beroemde tv-kok.

Jamie Oliver met zijn vrouw.Beeld afp
Boris Johnson vanochtend in Londen.Beeld afp

Chris Bryant, die gisteren ontslag nam als schaduwleider van het Britse Lagerhuis, heeft tegen de BBC gezegd dat hij denkt dat Labour-leider Jeremy Corbyn wellicht voor een Brexit gestemd heeft. Corbyn zou hem hebben geweigerd te vertellen wat hij gestemd heeft.

De Poolse ambassade in Londen heeft gezegd ‘geschrokken en ernstig bezorgd’ te zijn over wat de ambassade ‘recente incidenten’ noemt van ‘xenofobisch gedrag richting de Poolse gemeenschap en andere mensen met een migrantenafkomst in Engeland.’

Tegelijkertijd bedankte de ambassade iedere Brit die steun en solidariteit betoont aan de Poolse gemeenschap.

Sinds duidelijk werd dat de Brexit doorgaat, worden op een speciale Facebookpagina vanuit het hele land incidenten gerapporteerd waarbij mensen van buitenlandse afkomst worden verzocht ‘op te rotten’.

De woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel verwerpt het idee van ‘informele’ Brexit-gesprekken voorafgaand aan het in werking stellen van de uittredingsprocedure. ‘Alleen wanneer de Artikel 50-procedure in werking is gesteld gaan we werken aan een gezamenlijke overeenkomst omtrent de uittredingsprocedure’, zei de woordvoerder. Vanmorgen zei de Britse minister van Financiën George Osborne juist dat hij graag de toekomstige verhouding tussen het Verenigd koninkrijk en de EU helder wil hebben voordat hij aan uittreden denkt.

In de Britse politiek gaan steeds meer stemmen op om de procedure nog niet in gang te zetten om zo tijd te kopen om op de gevolgen van een brexit te kunnen anticiperen. De EU en de belangrijkste lidstaten dringen juist aan op een snelle afwikkeling van het Britse vertrek.

Volgens persbureau Reuters heeft Merkel daarnaast tegen haar partij gezegd dat het noodzakelijk is om te voorkomen dat andere landen het Verenigd Koninkrijk achterna gaan. Het is daarom volgens Merkel niet de juiste tijd voor een diepere samenwerking tussen de lidstaten: in plaats daarvan moeten massaal gedeelde zorgen zoals de grensbewaking, het creëren van banen en het verbeteren van de veiligheid aangepakt worden. Daarnaast zei ze dat de financiële markten bezorgd zijn dat de EU niet meer bestuurbaar is nu de Britten voor een Brexit hebben gestemd.

Bondskanselier Angela Merkel.Beeld photo_news

Plaatsvervangend leider van de Labour Partij Tom Watson heeft Jeremy Corbyn gewaarschuwd dat hij 'geen gezag' meer heeft onder Labour-leden na de uittocht van schaduwministers de afgelopen dagen. Dat meldt BBC. Het leiderschap wordt een uitdaging, aldus Watson.

Corbyn ligt binnen zijn partij onder vuur omdat hij niet genoeg zou hebben gedaan om de Brexit te voorkomen. Daar is hij het zelf niet mee eens, omdat tweederde van de Labour-aanhangers voor 'Remain' zou hebben gestemd.

Vandaag bespreekt de partij een mogelijke motie van wantrouwen tegen Corbyn.

Corbyn vanochtend in Londen.Beeld getty

Groot-Brittannië zal als niet-EU-lid geen volledige toegang tot de vrije markt krijgen, tenzij het land zijn eigen arbeidsmarkt openstelt voor mensen uit de Europese Unie. Dit voorspelt de Ierse minister van Financiën, Michael Noonan.

De uitspraak van Noonan is een reactie op een column van Boris Johnson. Die schreef gisteren dat Groot-Brittannië volledige toegang tot de vrije markt zal behouden als het land uittreedt, zonder daar iets tegenover te hoeven stellen.

'Het precedent wijst erop dat dat geen optie is, maar ik snap waarom hij het zegt, ook al is het tegenstrijdig. Het is waarop hij campagne heeft gevoerd', aldus Noonan. 'Het precedent in Noorwegen was toen ze toegang kregen tot de volledige markt, ze ook de heffingen moesten betalen die andere landen aan de EU betalen. Daarnaast moesten ze toegang geven tot hun arbeidsmarkt.'

De Ierse minister van Financiën, Michael Noonan.Beeld reuters

De voormalige Londense burgemeester Boris Johnson zegt dat er geen grote haast is om de Europese Unie te verlaten. Johnson is een van de bekendste gezichten van het Brexit-kamp.

Hij prees de pogingen van minister van Financiën George Osborne om de financiële markten te kalmeren. 'Het is nu duidelijk dat Project Fear voorbij is', zei hij vanochtend tegen verslaggevers. Hij liet weten gerustgesteld te zijn door de woorden van Osborne.

Johnson benadrukte ook dat EU-burgers woonachtig in het Verenigd Koninkrijk niet worden gedwongen te vertrekken. 'Er is veel verwarring over de status van deze burgers. Het is volkomen duidelijk dat mensen uit andere landen van de Europese Unie die hier wonen, worden beschermd.'

Boris Johnson met een vis. (Archiefbeeld)Beeld epa
Festivalgangers bij Glastonbury met maskers van Boris Johnson en Donald Trump.Beeld getty

Groot-Brittannië moet snel officieel artikel 50 van het verdrag van Lissabon activeren om de EU te verlaten, aldus de Slowaakse minister van Buitenlandse Zaken, Miroslav Lajcak. Dit zei hij na een vergadering in Praag met zijn collega's uit Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Polen en Hongarije.

Met artikel 50 kunnen de Britten de afscheiding in werking stellen. Morgenavond zal dit worden besproken tijdens de Europese top in Brussel. De Britse premier Cameron wil dat overlaten aan zijn opvolger, die er waarschijnlijk pas in oktober is, terwijl vrijwel alle lidstaten en het Europees Parlement het 'scheidingsproces' liever zo snel mogelijk willen laten beginnen. Het EU-verdrag bepaalt dat een vertrekkend land vanaf de activering binnen twee jaar geen lid meer is, hoewel theoretisch uitstel mogelijk is.

De Slowaakse minister van Buitenlandse Zaken, Miroslav Lajcak.Beeld ap

Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, en zijn Parijse college Anne Hidalgo hebben elkaar vanochtend beloofd de banden aan te halen als tegengewicht van nationalisme. Ze noemden Londen en Parijs als onderdeel van 'een handvol echt globale steden’ en meenden dat steden 'een machtig tegengewicht kunnen zijn van de lethargische natiestaten en de invloed van de industriële lobby’.

Parijs’ socialistische burgemeester Hidalgo drong persoonlijk aan op een gebaar van solidariteit en meer samenwerking met Londen, dat voor 'Remain' stemde. Haar woorden staan in contrast met die van Valérie Pécresse, de rechtse leider van regio Ile de France, de regio waarin Parijs ligt. Zij zei dat Parijs kan profiteren van Londens problemen na de Brexit en de vluchtende bedrijven kan huisvesten.

Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs.Beeld afp

'Die Britten hebben een gigantisch probleem. Door hun eigen stomme beslissing. Dan moeten ze ook maar op hun eigen blaren zitten. Maar zo ligt het niet. Helaas. Brexit: dat zijn we zelf', schrijft René Cuperus in zijn column. (+)

'Zoals 'eliteproject' Europa nu functioneert, zet het mensen tegen elkaar op en splijt het onze samenleving in hoog- en laagopgeleiden die tegenover elkaar staan. De Europese Unie wil niets weten van nationale eigenheid, vernietigt elk gevoel van democratische zelfbestemming, en tast de handelingsbekwaamheid van de nationale staat aan zonder een geloofwaardig en fair Europees bestuur daarvoor in de plaats te stellen.'

Beeld afp

Het wordt lang onderhandelen nu de Britten uit de EU stappen. Hoe gaat dat precies in z’n werk?

Een Brexit betekent niet automatisch dat Groot-Brittannië net als Zwitserland vrije toegang krijgt tot de interne markt van de Europese markt. Dat zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault.

'Groot-Brittannië moet beslissen wie de nieuwe leider wordt, zodat Europa Brexit-regelingen kan maken', aldus Ayrault.

Om de EU te verlaten, moet de Britse regering Brussel verzoeken artikel 50 (de exitclausule) van het Europees Verdrag te activeren. Cameron wil dit aan zijn opvolger overlaten.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault.Beeld afp

In een sneltreinvaart dienen Labour-politici hun ontslag in bij het schaduwkabinet van Jeremy Corbyn. Opnieuw stuurden vanochtend twee schaduwministers hun ontslagbrief aan Corbyn. Ook een aantal parlementsleden en secretarissen stapten op, wat volgens The Guardian om de haverklap gebeurt.

Corbyns collega's keren hem sinds het Brexit-referendum de rug toe. De opgestapte schaduwministers hebben geen goed woord over voor Corbyns weifelende optreden tijdens de Brexit-campagne.

Afgelopen weekend gingen negen schaduwkabinetsleden hen al voor. Ze willen dat Corbyn opstapt, maar die heeft gisteren nog eens herhaald dat hij dit niet van plan is. Volgens bronnen wijst Corbyn gedurende de dag nieuwe schaduwministers aan. Tien opgestapte ministers zijn al vervangen.

Cat Smith, de nieuwe schaduwminister voor kiezerscontact en jeugdzaken, riep haar partijgenoten op de rijen te sluiten.

Een schaduwkabinet is een begrip in de Britse politiek. De oppositie stelt een evenknie aan voor iedere minister uit het kabinet. Aan de schaduwministers de taak om 'hun' minister te volgen en diens beleid te bekritiseren.

Labour-leider Jeremy Corbyn vanochtend bij zijn huis in Londen.Beeld getty

Frankrijk en Duitsland zijn het helemaal eens over de procedure die Groot-Brittannië moet volgen na de stem voor een vertrek uit de EU. Dat zegt de Franse minister van Financiën Michel Sapin. Beide landen vinden dat de uittreding snel moet worden afgewikkeld, aldus Sapin maandagmorgen bij tv-zender France 2. ‘We kunnen niet in een onzekere en onduidelijke toestand blijven.'

Daarmee betoogt Sapin min of meer het tegenovergestelde van wat de Britse minister van Financiën eerder op de ochtend zei. George Osborne wil juist helderheid scheppen door de toekomstige verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU vast te stellen voordat de uittredingsprocedure van start gaat.

Michel SapinBeeld afp

Na de aardverschuiving van de Brexit is het Verenigd Koninkrijk stuurloos. Iedereen zoekt een uitweg (+). Zo lijken de Tories van de Conservatieve Partij in staking te zijn gegaan. Ze maken zich op voor een leiderschapsgevecht waarbij de vrienden van Cameron samenspannen tegen Boris Johnson.

UKIP-leider Nigel Farage is de grote winnaar van het referendum en hij zou graag een rol willen spelen bij de onderhandelingen met Brussel, maar de Conservatieven mijden hem als de pest. Mocht de Brexit doorgaan, dan staan Farage en zijn kippers voor een existentiële crisis.

Nigel Farage vrijdag in Londen.Beeld reuters

De cartoon van Bas van der Schot van vandaag:

Beeld Bas van der Schot

De Europese aandelenbeurzen zijn met verlies aan de nieuwe week begonnen. Daarmee werden de scherpe koersdalingen van vrijdag wat verder uitgediept. De onzekerheid over de nasleep van de Brexit houdt de beurzen in haar greep.

De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na opening 0,8 procent lager op 420,70 punten. Vrijdag sloot de hoofdgraadmeter in Amsterdam 5,7 procent in de min. Dat was een van de 25 slechtste beursdagen ooit.

Pro-Brexit-minister Chris Grayling: 'Mijn boodschap aan de 48 procent die tegen een Brexit heeft gestemd: we zullen geen gesloten, xenofoob land worden.'

Grayling verwacht dat de Londense oud-burgemeester Boris Johnson premier Cameron wil gaan opvolgen. Grayling liet weten dat er voor George Osborne (Financiën) een plek zal zijn in de nieuwe regering. Deze nieuwe regering zal zowel voor- als tegenstanders van de Brexit vertegenwoordigen.

Chris Grayling.Beeld afp

De Britse regering moet de procedure voor het uittreden van de Europese Unie pas in werking stellen als zij een duidelijk beeld heeft van de toekomstige verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Met zijn besluit om af te treden heeft premier David Cameron zijn land dat respijt gegeven, zei de Britse minister van Financiën George Osborne vanochtend.

Osborne wil niet dat Groot-Brittannië de rug keert tegen Europa of de rest van de wereld. 'De Brexit zal waarschijnlijk leiden tot verdere schommelingen op de financiële markten, maar onze economie is sterk genoeg om met deze uitdaging om te kunnen gaan.'

De minister deed zijn best om de financiële markten gerust te stellen. De keuze voor een Brexit brengt de economie en schatkist wel schade toe, maar eventuele bezuinigingen zijn volgens de minister pas in het najaar, als er een opvolger voor scheidend premier Cameron is aangesteld, aan de orde.

Osborne sprak vandaag voor het eerst sinds vrijdag voor een Brexit werd gestemd. Hij zei dat de regering krachtige noodplannen heeft ingezet. 'Het zal de komende dagen niet van een leien dakje gaan.' Eerder deze maand kondigde hij al een speciale 'Brexit-begroting' aan. Volgens de minister veroorzaakt de Brexit een recessie in het land.

Osborne maakt deze week bekend of hij Cameron wil opvolgen. 'Er zijn vragen over de toekomst van de Conservatieve Partij. Ik zal komende dagen mijn rol hierin bekendmaken.'

Hij werd lang genoemd als mogelijke opvolger van Cameron, maar de nederlaag van het Remain-kamp heeft de kansen van de prominente voorvechter van het Britse EU-lidmaatschap aanzienlijk doen slinken.

Minister van Financiën George Osborne.Beeld getty
De Britse premier David Cameron (L) en minister van Financiën George Osborne. (Archiefbeeld)Beeld reuters

De naschokken van het Britse referendum blijven voelbaar op de financiële markten. Het Britse pond sterling beweegt op het laagste niveau in 31 jaar, terwijl de goudprijs verder stijgt naar het hoogste niveau in twee jaar omdat beleggers veilige havens opzoeken.

Vrijdag zorgde de onverwachte stem voor een Brits vertrek uit de EU voor grote onrust op de wereldwijde beurzen en duikelde het pond sterling naar het laagste niveau in decennia. Verder vluchtten beleggers in veilig geachte investeringen zoals goud, de Japanse yen en Duitse en Amerikaanse staatsobligaties. Tevens leverde de euro aan waarde tegenover de dollar in.

Beeld epa

De roep om een Nexit hangt boven de komende verkiezingen. Hoe reageert de coalitie daarop? Lees hier het commentaar van Raoul du Pre, chef politieke redactie.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zegt in een interview (+) niet bang te zijn voor een Nexit, een Nederlands vertrek uit de EU.

'Het zou enorm onverstandig zijn. Daarbij zouden we onszelf echt diep in de vingers snijden. Nederlanders weten waar het dagelijks brood en het beleg verdiend worden - in de handel. Nederlanders laten in de opiniepeilingen zien dat een Nexit niet is wat ze willen, dat uittreden niet het issue is. Ze willen serieus genomen worden, daar gaat het om. En ze hebben groot gelijk.'

Ook PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom ziet niks in een Nexit. 'We komen net uit de economische crisis, we hebben vijf jaar geworsteld om weer boven te komen. Het zou slecht zijn onszelf weer in onzekerheid te storten met stilvallende investeringen', zegt de partijleider maandag in het AD. 'Zo'n vraag kan wel spelen bij verkiezingen, maar niet in een referendum.'

Volgens Samsom is de onvrede over Europa enorm. 'Maar een Nexit is voor heel veel Nederlanders geen optie. Het speculeren erover en het organiseren van een referendum is op zich al heel slecht voor Nederland.'

D66: nooit een referendum
D66-leider Alexander Pechtold heeft in Trouw laten weten dat zijn partij nooit zal meewerken aan een referendum. 'Wij zijn voor een correctief referendum, als onderdeel van een wetgevingsproces. Wat hier wordt gevraagd is iets heel anders. Ik zal daar niet aan meewerken. Niet vanavond in de Kamer, of later dit jaar. En zeker, nog belangrijker: ook niet in een toekomstig kabinet.'

Hij vindt een volksraadpleging over vertrek uit de EU 'onzinnig'. 'Een 'leave' heeft volstrekt onduidelijke en onvoorspelbare gevolgen. Waarover stem je dan?'

Dankzij de Europese Unie is er vrede, veiligheid en welvaart in Europa, aldus Pechtold. 'Dat is een proces geweest van zeventig jaar democratische besluitvorming tussen de landen, in kleine stapjes. Dat gaan we toch niet in een referendum over de schutting gooien door een simpele vraag te stellen met één nee of ja?

De Tweede Kamer vergadert vanavond over het vertrek van de Britten uit de EU.

PvdA-leider Diederik Samsom.Beeld anp
Alexander Pechtold (D66).Beeld anp

Zonder de Engelsen worden de rollen van Duitsland en Frankrijk in de Europese Unie opeens relatief groter. Hoe pakt een nieuwe machtsbalans uit? Merkel is beducht voor weerzin tegen de Duitse overmacht.

Een Duits Europa, dat schrikbeeld diende als krachtvoer voor de Brexiteers. De dominantie die Merkel in de Griekse crisis en de vluchtelingencrisis aan de dag legde, was voor veel Britten een belangrijke reden om 'out' te stemmen.

Voor Hollande komt die Brexit eigenlijk niet op zo'n slecht moment. Frankrijk ziet het vertrek van Groot-Brittannië als een kans om de Franse positie in Europa te versterken. Bovendien biedt de Brexit president Hollande een uitgelezen mogelijkheid zijn danig geschonden imago op te poetsen.

Angela Merkel en Francois Hollande.Beeld Getty

De EU gooit de deur dicht naar Groot-Brittannië tot de Britse regering officieel het verzoek indient om de EU te verlaten. Zolang dat niet gebeurt, wordt er niet onderhandeld met Londen over een nieuwe relatie met de Europese Unie. Met deze opstelling zetten de overige 27 lidstaten Londen onder druk om vaart te maken met de Brexit en zo de onzekerheid en paniek op de financiële markten te beperken.

De EU voelt niets voor een lange periode van onzekerheid over de Britse positie. 'Dat is in niemands belang.' EU-ambtenaren denken dat het niettemin tot oktober duurt eer Groot-Brittannië het verzoek tot vertrek bij Brussel indient. 'Tenzij de markten het land komende dagen en weken naar de afgrond duwen.'

De ministers van Buitenlandse Zaken van de zes landen die aan de wieg stonden van de EU zaterdag in BerlijnBeeld epa
de burgemeester van Londen Sadiq Khan.Beeld photo_news
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden