Live

Teruglezen - Bloedigste aanslag in geschiedenis van Tunesië

Bij een aanval op het Bardomuseum in Tunesië zijn 22 mensen, onder wie negentien toeristen, door gewapende mannen gedood. Een aantal toeristen werd enige tijd in het museum gegijzeld maar kon later worden bevrijd. Twee aanvallers werden doodgeschoten door Tunesische veiligheidstroepen. Twee andere aanvallers zouden mogelijk nog voortvluchtig zijn. De Volkskrant deed live verslag, lees het hier terug.

null Beeld epa
Beeld epa

Het Tunesische minsterie van Gezondheid bevestigt het aantal van 22 doden, onder wie 19 toeristen. Hiermee is de terreuraanval op het Bardomuseum de bloedigste aanslag in de recente geschiedenis van Tunesië. In 2002 kostte een zelfmoordaanslag van Al Qaida op een synagoge op het eiland Djerba het leven aan 21 mensen.

De Tunesische staatstelevisie laat weten dat het dodental is opgelopen naar 22. Een verdere uitleg wordt niet gegeven.

Costa Crociere, eigenaar van het cruiseschip Costa Fascinosa dat vandaag Tunis aandeed, laat weten dat een aantal van zijn 3,161 ppassagiers op bezoek was in de Tunesische hoofdstad en het Bardomuseum op het programma had staan. Onduidelijk is of er ook slachtoffers zijn gevallen onder de passagiers. Wel is duidelijk dat de Costa Fascinosa later dan gepland uit de haven zal vertrekken.

Het Tunesisch parlementslid Sayida Ounissi twittert dat het parlement vanavond om 2030 een buitengewone bijeenkomst zal beleggen in het Bardomuseum.

De dodelijke aanslag op het Bardo Museum in de Tunesische hoofdstad Tunis is 'een zoveelste manifestatie van destructief terrorisme, ten koste van onschuldige burgers', aldus minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders

Koenders' ministerie liet namens de minister weten dat hij meeleeft met de nabestaanden.

Tunesiës minister voor Toerisme Selma Elluni Rekik heeft tegenover het Italiaanse persbureau ANSA laten weten dat het Noord-Afrikaanse land volkomen veilig is voor toeristen. Volgens de minister is er 'geen veiligheidsprobleem in Tunesië'.

Tunesië is het land dat het minst gehavend uit de Arabische Lente lijkt te zijn gekomen. Het land bevindt zich op een moeizame weg richting democratie en worstelt met de aanwezigheid binnen zijn landsgrenzen van islamitische extremisten, van wie er sommigen banden onderhouden met terreurgroep Islamitische Staat of de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida.

Sinds de val van president Zine al-Abidine Ben Ali in januari 2011 zijn in Tunesië bijna zestig leden van leger en politie omgekomen in gevechten met gewapende groepen. Burgers en toeristen werden tot vandaag ontzien. Experts vrezen dat de terreuraanval op het Bardomuseum ten koste zal gaan van het voor het Noord-afrikaanse land zo benodigde toerisme.

Steeds meer regeringsleiders betuigen hun steun aan Tunesié en de slachtoffers van de terreuraanval op het Bardomuseum.

Bij de terroristische aanslag en bevrijdingsactie in de Tunesische hoofdstad Tunis zijn zeker zeventien buitenlanders, twee Tunesiërs en twee daders gedood. Dit zei de Tunesische premier Habib Essid. Onder de doden zijn toeristen uit Duitsland, Italië, Polen en Spanje, aldus de premier. Bijna veertig mensen zijn gewond geraakt. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zij er geen Nederlandse slachtoffers gevallen toen de terroristen het drukbezochte nationale BardoMuseum binnendrongen.

Gisteren werd nog bekend dat een van de meestgezochte mannen van Tunesië, Ahmed Rouissi, is gedood in gevechten met Libische troepen bij de stad Sirte. Hij was volgens Tunesische veiligheidsdiensten een hoge commandant van Islamitische Staat in Libië. Rouissi zou achter de moord in 2013 op twee Tunesische oppositieleiders hebben gezeten. In Libië hield hij zich bezig met het rekruteren en opleiden van IS-strijders.

Volgens de Tunesische autoriteiten zouden naar schatting 3.000 Tunesiërs zich bij Islamitische Staat hebben aangesloten en voor de terreurgroep strijden in Syrë en Irak.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er geen Nederlandse toeristen het slachtoffer zijn geworden van de terreuraanval in Tunis.

EU-buitenland chef Federica Mogherini legt de verantwoordelijkheid voor de terreuraanval op het bardomuseum bij Islamitische Staat.

De Tunesische president Beji Caid Essebsi heeft een ziekenhuis bezoct en er gesproken met diverse toeristen die gewond zijn geraakt bij de aanval op het Bardomuseum. Onder de gewonden zijn Japanners, Zuid-Afrikanen, Polen, Italianen en Fransen.

Volgens de Tunesische premier Habib Essid zijn mogelijk vier tot vijf terroristen betrokken geweest bij de aanval op het Bardomuseum. Twee aanvallers zijn zeker gedood. 'Het onderzoek is nog in volle gang.'

De Tunesische autoriteiten hebben een noodnummer ingesteld voor iedereen die informatie wil hebben over familie en vrienden die op het moment van de terreuraanval in Tunesié verbleven.

Volgens de Tunesische premier Habib Essid zijn zeker 17 toeristen gedood. De slachtoffers komen uit Polen, Spanje, Italië en Tunesië. 22 mensen zijn bij de aanval op het bardomuseum gewond geraakt.

De Tunesische president Beji Caid Essebsi heeft laten weten dat het crisisoverleg van de regering voorbij is. Hij zal later vandaag het Tunesische volk toespreken.

Volgens de Tunesische autoriteiten zijn bij de terreuraanval op het Bardomuseum zeven toeristen en een Tunesische man omgekomen. Een Fransman, vier Polen en een aantal beveiligers zijn gewond geraakt. Bij de daaropvolgende bevrijdingsactie van gegijzelde toeristen in het museum zijn een politieman en twee terroristen gedood. Een derde terrorist zou zijn overmeesterd en gearresteerd.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

Islamitische Staat waarschuwde afgelopen december in een video al voor aanslagen in Tunis.

Bij de bevrijdingsactie van het Bardomuseum zijn de twee aanvallers en een politieman gedood.

null Beeld epa
Beeld epa

Tunesische veiligheidstroepen hebben alle gegijzelde toeristen uit het Bardomuseum bevrijd.

Op het moment van de terreuraanval op het Bardomuseum debateerden Tunesische politici in het nabijgelegen parlementsgebouw over nieuwe anti-terreur wetgeving. het parlemetsgebouw werd na de eerste schotenwisselingen al direct ontruimd.

De Franse premier Manuel Valls heeft zijn steun betuigd aan Tunesië en hulp toegezegd na dterreuraanval op het Bardomuseum.

Volgens de Tunesische krant Al Chourouk zouden de zeven toeristen die zijn gedood bij de aanval op het Bardomuseum allemaal afkomstig zijn uit Duitsland.

Tunesische veiligheidstroepen proberen het Bardomuseum binnen te dringen. Intussen is de evacuatie van bij het museum verschanste toeristen in volle gang.

Diverse mensen, onder wie kinderen, worden nog vastgehouden in het Bardomuseum. Onder de gegijzelden zijn onder meer Spanjaarden, Italianen en Fransen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken. doet er alles aan om zo snel mogelijk te achterhalen of er ook Nederlanders worden gegijzeld in het Bardomuseum, of zijn overleden bij de terreuraanval, of zijn geëvacueerd. Maar daar zijn op dit moment nog geen aanwijzingen voor.

Volgens journaliste Amelie Tulet zouden de twee gewapende mannen die het Bardomuseum hebben aangevallen dit pas hebben gedaan nadat hun aanval op het nabijgelegen Tunesisch parlement was mislukt.

De Tunesische regering is in spoedzitting bijeen gekomen naar aanleiding van de terreuraanval op het parlement en het Bardomuseum in Tunis.

Zeker twee met automatische wapens uitgeruste terroristen vielen het Bardomuseum aan volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De omgekomen toeristen zouden uit verscheidene landen afkomstig zijn. Een Fransman en een aantal beveiligers zijn gewond geraakt.

Volgens de Tunesische radio hadden de schutters militaire uniformen aan en hebben ze mogelijk mensen gegijzeld in het museum. Over de nationaliteiten van de slachtoffers is nog niets bekendgemaakt.

Tunesië kampt de laatste jaren met extremistische bewegingen. Sommige daarvan hebben banden met Islamitische Staat.

Het Bardomuseum in Tunis is na het Egyptisch museum in Caïro het beroemdste museum van Afrika en dat komt door de indrukwekkende collectie Romeinse vloermozaïeken. Hoogtepunten in het museum, een Moors paleis dat dienst deed als residentie voor de Tunesische beys, zijn onder andere het Vergiliusmozaïek, het Neptunusmozaïek en het mozaïek van Odysseus met de Sirenen. Daarnaast vind je er nog beelden en sarcofagen uit de Carthaagse en Romeinse tijd die afkomstig zijn uit Romeinse en Byzantijnse steden in Tunesië als Bulla Regia, Dougga en Sbeïtla.

null Beeld Bardomuseum
Beeld Bardomuseum

Ten tijde van de aanval bespraken parlementsleden anti-terreurwetgeving in het gebouw, dat centraal in de hoofdstad Tunis ligt. Het Bardomuseum ernaast is een toeristische trekpleiser in het land.

Japanse toeristen in het Bardo-museum op archiefbeeld. Beeld afp
Japanse toeristen in het Bardo-museum op archiefbeeld.Beeld afp

Vaak wordt Tunesië genoemd als het enige Arabische land dat de revoltes die vijf jaar geleden zijn begonnen en die praktisch het hele Midden-Oosten hebben ontwricht, zonder al te veel kleerscheuren heeft doorstaan. Maar ook in Tunesië heeft het nodige bloed gevloeid en staan de politieke verhoudingen nog steeds op scherp.

Bij een schietpartij bij een museum in de Tunesische hoofdstad Tunis zijn zeker acht mensen omgekomen. Zeven van de acht slachtoffers waren toeristen, zei een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken.

Het Nationale Bardomuseum ligt naast het parlementsgebouw, dat na de schietpartij werd ontruimd. Wie er achter de aanval zit, is nog onduidelijk. Tunesië kampt de laatste jaren echter met extremistische bewegingen. Sommige daarvan hebben banden met Islamitische Staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden