Teruglezen - Belgische autoriteiten zoeken terreurverdachten

De schuld van de gebrekkige communicatie tussen Turkije en België in de zaak El-Bakraoui ligt bij een ambassademedewerker. Dat zei de Belgische minister van Veiligheid op de derde dag na de aanslagen in Parijs. Ook werd bekend dat Najim Laachraoui de tweede zelfmoordterrorist was op luchthaven Zaventem en de Belgische autoriteiten zoeken nog steeds naar terreurverdachten. De Volkskrant hield ook vrijdag een liveblog bij over de aanslagen in Brussel. Dat kunt u hieronder teruglezen. Een geactualiseerd nieuwsbericht vindt u hier.

John Kerry legt bloemen bij luchthaven Zaventem.Beeld afp

Een samenvatting van de belangrijkste nieuwsfeiten op de derde dag na de aanslagen.

- Op diverse plekken in België werden opnieuw politieacties uitgevoerd. Bij twee huiszoekingen in Vorst en Sint-Gillis werden twee personen aangehouden, liet het federaal parket weten. De doorzoekingen hielden verband met de aanslag die donderdagavond werd verijdeld in de Franse stad Argenteuil. Eerder op de dag werd in de Brusselse wijk Schaarbeek een persoon die geen gehoor gaf aan de instructies van de politie neergeschoten.

- De tweede zelfmoordterrorist die zich op luchthaven Zaventem opblies was Najim Laachraoui. Het parket bevestigt daarmee verhalen die donderdag al de ronde deden. Laachraoui wordt ook in verband gebracht met de aanslagen in Parijs van november. DNA van de man werd aangetroffen op een bomgordel die werd gebruikt bij de aanslag op poppodium Bataclan.

- Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon zei tijdens een debat dat iemand op de Belgische ambassade in Turkije heeft geblunderd. Vorige zomer werd Ibrahim El Bakraoui opgepakt aan de Turks-Syrische grens en teruggestuurd, op eigen verzoek, naar Nederland. Volgens Jambon heeft de verbindingsofficier in Turkije 'geblunderd' door de informatie niet sneller door te spelen. Jambon is van plan stappen te nemen tegen de medewerker.

- De Franse president François Hollande waarschuwde voor meer terreurnetwerken die het gemunt hebben op westerse doelwitten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bezocht België voor overleg over de bestrijding van terrorisme.

Dit liveblog wordt bij dezen gesloten.

Zo'n 250 mensen hebben het condoleanceregister getekend in de Belgische ambassade in Den Haag. Dit was mogelijk tot vrijdagmiddag. Daarnaast blijven na de aanslagen van Brussel steunbetuigingen binnenstromen via e-mail en post, liet een woordvoerder van de diplomatieke vertegenwoordiging weten.

De ambassade aan de Johan van Oldenbarneveltlaan in het statige Statenkwartier heeft meer dan honderd e-mails en zo'n honderd brieven ontvangen.

'Het is overweldigend, we voelen ons erg gesteund', aldus de zegsman. 'Het doet ons heel veel goeds.'

Premier Rutte tekent condoleanceregister in Den Haag.Beeld anp

'Je suis Bruxellois. Ich bin Brussel', aldus John Kerry vrijdag in Brussel. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken sprak zijn steunbetuigingen na de aanslagen in Brussel uit in het Frans en Nederlands, al kwam de Nederlandse variant niet helemaal uit de verf. Kerry sprak met een accent dat het midden hield tussen Frans en Duits.

De steunbetuiging was een verwijzing naar het beroemde 'Ich bin ein Berliner' van de vermoorde president John F. Kennedy.

Kerry was in Brussel voor gesprekken met politici uit België en andere Europese landen over de bestrijding van terrorisme. 'Het is met de herinnering aan hen in onze harten dat we voor altijd samen naast elkaar moeten staan in solidariteit als vrienden, bondgenoten en partners.'

De Brusselse metrolijnen 1 en 5 die het door een aanslag getroffen station Maalbeek aandoen, rijden weer. Er wordt niet gestopt in Maalbeek, maar de lijnen zijn nu niet meer onderbroken. Dat maakte openbaarvervoerbedrijf MIVB vrijdag bekend.

Het metroverkeer is ook vrijdag nog sterk ontregeld, maar alle metrolijnen zijn wel weer operationeel. Niet alle stations zijn open: 38 van de 69 stations zijn toegankelijk. Bovendien wordt er alleen tussen 07.00 en 19.00 uur gereden.

Enkele honderden mensen kwamen vrijdagmiddag bijeen op de Dam in Amsterdam om 'een eendrachtig geluid tegen terreur' te laten horen. Diverse moslimorganisaties en levensbeschouwelijke organisaties hadden een 'vredesmanifestatie' georganiseerd om zich uit te spreken tegen de aanslagen in Brussel, Istanbul en andere steden die uit naam van de islam zouden zijn gepleegd.

Mensen legden bloemen neer en plaatsten kaarsen en er werd een minuut stilte gehouden om de slachtoffers te herdenken van de aanslagen. De minuut stilte werd ingeleid door burgemeester Eberhard van der Laan, die zei dat terroristen 'kansloos zijn als ze ons zo zien staan. Maar ik weet niet of ze dat zelf zullen begrijpen.'

Andere sprekers, waaronder politicus Boris van der Ham, riepen op tot het wegnemen van de voedingsbodem voor extremisme. 'We moeten inzien dat rijke Arabische landen namens de islam terreur ondersteunen met geld en wapens', zei Abdou Menebhi van het Collectief tegen islamofobie en discriminatie. 'Ook moeten we inzien dat in de oorlogen in Syrië, Jemen, Irak en Libië dagelijks burgerslachtoffers vallen. Door bombardementen door het westen en door moorden door extremisten. De islam en de moslims worden hierdoor gegijzeld.'

Vredesdemonstratie op de Dam.Beeld anp

Het netwerk rondom de aanslagplegers van Parijs en Brussel wordt 'weggevaagd'. Dat heeft de Franse president Francois Hollande vrijdag gezegd. Hij waarschuwde er echter voor dat er in Europa 'andere netwerken' actief zijn. 'De dreiging blijft', aldus de president.

Beeld reuters

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB laat via Twitter weten dat de evacuatie van metrohalte Kunstwet is stopgezet. Het ging om vals alarm.

Bij verschillende huiszoekingen in Brussel zijn vrijdag drie verdachten opgepakt die worden gelinkt aan de arrestatie vanochtend in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt. Daar werd de terreurverdachte Reda Kriket opgepakt, die volgens de Franse autoriteiten 'ver gevorderde voorbereidingen voor een aanslag' trof.

Welke rol de drie verdachten bij de voorbereiding van die aanslag speelde, is onduidelijk.

De Tweede Kamer heeft 166 vragen over de gang van zaken rond de Brusselse aanslagpleger Ibrahim El Bakraoui, die vorig jaar ongehinderd op Schiphol kon landen terwijl hij in Turkije was aangehouden en uitgezet. Het is de bedoeling dat minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) de vragen beantwoordt voor een debat dinsdagmiddag over de aanslagen in Brussel.

Kamerleden willen onder meer weten waarom de crimineel Bakraoui na aankomst op Schiphol niet opviel. De Belg van Marokkaanse komaf was door de Turkse autoriteiten op een vliegtuig richting Nederland gezet omdat zij hem verdachten van jihadisme. De Nederlandse autoriteiten waren van de komst op de hoogte gebracht door een 'zeer dringend' bericht aan de ambassade. Het is 'erg amateuristisch' als Nederland daar niet op reageert, aldus een van de vragenstellers.

Ard van der Steur.Beeld anp

Het federaal parket bevestigt dat Najim Laachraoui een van de zelfmoordterroristen op vliegveld Zaventem was. Dat is vastgesteld op basis van dna-onderzoek. Belgische media hadden dat al eerder gemeld, maar een bevestiging bleef tot nu toe uit.

Samen met Ibrahim El Bakraoui blies Laachraoui zichzelf op. Een derde aanslagpleger is nog voortvluchtig. Laachraoui is de persoon links op de videobeelden die zijn verspreid. Hij is tevens diegene die de bommen maakte voor de aanslagen in Parijs; zijn dna is gevonden op een van de bomgordels die werd gebruikt in concertzaal de Bataclan.

De videobeelden van de daders die zijn verspreid.Beeld reuters

Le Soir meldt op Twitter dat het metrostation Kunstwet wordt geëvacueerd. Het station ligt naast het metrostation Maalbeek in de Wetstraat.

De politie-actie in Brussel is afgelopen. Persbureau Belga bevestigt dat er een man is neergeschoten. Hij zou niet hebben geluisterd naar de aanwijzigingen van de politie. Hij raakte gewond en is opgepakt.

Een robot onderzocht de rugzak van deze persoon. Mogelijke explosieven werden gecontroleerd onschadelijk gemaakt.

Minister Jambon (Binnenlandse Zaken) zegt dat de gebrekkige communicatie tussen Turkije en België over Ibrahim El Bakraoui is te wijten aan de verbindingsofficier op de ambassade in Turkije. Hij heeft informatie die hij kreeg van de Turkse autoriteiten niet goed doorgespeeld aan België. Dat zei Jambon in het overleg met de Kamercommissie over de aanslagen in Brussel.

‘De verbindingsofficier heeft een fout gemaakt. Op basis van die analyse heb ik mijn ontslag bij de premier aangeboden, maar die heeft dat niet geaccepteerd. Het heeft niets, maar dan ook niets, met strategische communicatie te maken.’

Minister Reynders benadrukt tegenover de Kamer dat de Belgische ambassade in Turkije geen weet heeft van een tweede uitzetting van Ibrahim. Hij weerspreekt daarmee berichten in de Turkse media. De minister van Justitie Geens bevestigt dat de aanslagen in Zaventem ‘zeer waarschijnlijk’ zijn gepleegd met een verstopt ontstekingsmechanisme in de handschoen van een van de daders.

Ook geeft hij extra informatie over het gerechtelijke proces van Ibrahim El Bakraoui. El Bakraoui kreeg een voorwaardelijke invrijheidsstelling en hield zich lange tijd redelijk goed aan de gestelde voorwaarden. In juni 2015 kwam hij afspraken niet meer na en het is nu bekend waarom, hij was namelijk opgepakt in Turkije. Op 21 augustus werd zijn vrijlating ingetrokken en sindsdien werd hij door de politie gezocht.

Minister Jambon verdedigt zijn handelen tegenover de Kamer.Beeld afp
Speciale eenheden bewaken het parlement in Brussel.Beeld afp

Omroep VRT meldt dat een man is neergeschoten bij de huiszoeking vanmiddag in het Brusselse Schaarbeek. Ook VTM Nieuws spreekt van een man die is uitgeschakeld. Op sociale media zijn verschillende videobeelden te zien waar een neergeschoten man bij de tram ligt.

Volgens VRT zijn er tevens twee explosies en schoten gehoord bij de huiszoeking. Volgens staatsomroep RTBF zijn er meerdere politieacties in de wijk gaande.

Het Belgische persbureau Belga meldt dat deze huiszoeking is gelinkt aan de arrestatie vrijdagochtend in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt. Dat heeft de burgemeester van Schaarbeek gezegd. In Parijs werd terreurverdachte Reda Kriket vrijdagochtend opgepakt, die volgens de Franse autoriteiten 'ver gevorderde voorbereidingen voor een aanslag' trof.

Ministers Jambon (Binnenlandse Zaken) en Geens (Justitie) zullen vragen beantwoorden van de Kamercommissie. De Europazaal, waar het overleg aanvankelijk was gepland, bleek te klein voor alle aanwezige pers, dus is de vergadering verplaatst naar de plenaire zaal.

Bij de huiszoeking in het Brusselse Schaarbeek is een man opgepakt. Dat meldt persbureau Belga. De explosievenontruimingsdienst DOVO is ook aanwezig. Het is niet duidelijk of er explosieven zijn aangetroffen.

De politie heeft het hele Meiserplein afgesloten. Pers en publiek worden op afstand gehouden. Het verkeer kan er niet door. Personeel van omroep VRT, waarvan de redactie in dezelfde buurt is, mag het pand niet verlaten.

Politico heeft een geluidsfragment op haar website gezet, waarin een van de Politico-journalisten de advocaat van Abdeslam Sven Mary interviewt. Het fragment zou bewijzen dat Mary wel degelijk met Politico heeft gesproken.

Politico meldde donderdagavond op basis van een interview met Mary dat Abdeslam maar een keer is ondervraagd door de Belgische autoriteiten in de periode tussen zijn arrestatie vrijdag en de aanslagen dinsdagochtend. Mary stelde daarop dat hij nooit met Politico heeft gesproken.

Er klinkt veel kritiek op Sven Mary, de advocaat van Abdeslam.Beeld afp

Er is meer bekend over de arrestatie van Reda Kriket vrijdagochtend door de Franse politie. De terreurverdachte Kriket is in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt opgepakt. In zijn woning in een andere voorstad, Argenteuil, vond de politie vrijdag wapens en explosieven.

Kriket zou zijn gelinkt aan Abdelhamid Abaaoud, die wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Parijs. Ze zijn beiden afgelopen zomer veroordeeld voor het ronselen van jihadisten. Kriket kreeg daarvoor tien jaar cel.

Speciale eenheden zijn zojuist binnengevallen in een Brusselse woning. Dat meldt persbureau Belga dat ter plaatse is.

Bij het begin van de inval klonk een explosie. De omgeving is afgesloten door zwaarbewapende agenten met bivakmutsen en door trucks van het leger. De explosievenontruimingsdienst van het leger, DOVO, is ook ter plaatse.

Er zijn zover bekend een Franse dode en twaalf gewonden gevallen bij de aanslagen in Brussel. Drie gewonden verkeren in een kritieke toestand. Dit hebben de Franse autoriteiten bekendgemaakt.

Kritiek op de manier waarop de Belgische overheid terrorisme bestrijdt is ‘ongepast’, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. 'Deze regering zit er nu een jaar en heeft sterke stappen ondernomen om terrorisme tegen te gaan.'

Kerry is op bezoek in België naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. Hij zei ook dat de Verenigde Staten het getroffen land ‘alles wat ze nodig hebben’ heeft aangeboden.

De Verenigde Staten zullen met de Belgische overheid informatie gaan uitwisselen. Ook ziet hij ruimte in Europa voor een beter systeem om informatie te delen.

John Kerry en de Vlaamse premier MichelBeeld anp

Twee verdachten zijn aangehouden in Duitsland op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel. Zowel in Gießen als in Düsseldorf werd een man aangehouden, meldt de Duitse nieuwssite van Der Spiegel. De aanhouding in Düsseldorf vond donderdagmiddag plaats.

Het gaat om een man die net als de Brusselse aanslagpleger Ibrahim El Bakraoui in de zomer van 2015 door Turkije naar Nederland werd uitgezet, omdat hij zich volgens de Turkse autoriteiten bij islamitische extremisten in Syrië wilde aansluiten.

De man die woensdag al in Gießen werd aangehouden zou op de dag van de aanslagen in Brussel twee verdachte sms'jes hebben gekregen. In een van die berichtjes stond de naam van Khalid El Bakraoui. Het tweede bericht bestond alleen uit het Franse woord 'fin' (einde) en werd drie minuten gestuurd voordat Bakraoui zichzelf opblies in een metrowagon bij station Maalbeek.

Woning waar Abdeslam vrijdag werd opgepakt.Beeld belga

België zal haar bombardementen op IS in Irak zeker blijven uitvoeren. Dat zegt de Belgische premier Michel na het overleg met de Amerikaanse minister John Kerry. Mogelijk breidt België de missie uit naar Syrië.

Kerry is in Brussel om zijn steun te betuigen aan België na de dodelijke terreuraanslagen van dinsdag op de luchthaven en in het metrostation Maalbeek in de hoofdstad. 'Je suis Bruxellois', zei Kerry. Hij waarschuwde de daders: 'Wij zullen ons niet laten intimideren. Wij zullen niet worden afgeschrikt.'

De aanslagen in Brussel, waarbij zeker 31 doden en driehonderd gewonden vielen, zijn opgeëist door IS.

The Daily Mail maakte een aantal blunders toen zij de berichtgeving over Brussel grafisch wilde weergeven. Brussel staat verkeerd op de kaart van België, de kerncentrale Tihange staat volgens de krant in Brussel en de namen van de Brusselse voorsteden zijn verkeerd gespeld.

De voorzitter van de Franstalige rechtbank die over de aanslagen in Brussel oordeelt, Luc Hennart, geeft vanmiddag een persconferentie over het dossier van Ibrahim El Bakraoui. Om 16.00 uur zal hij in het Justitiepaleis spreken.

Ibrahim El Bakraoui werd door Turkije uitgezet naar Nederland. Turkije zegt die informatie te hebben gedeeld met België en Nederland, maar desalniettemin kon El Bakraoui ongehinderd landen op Schiphol en het land binnenkomen.

De politiechef van Mechelen Yves Bogaerts heeft in een persconferentie gereageerd op de stelling in Belgische media dat zijn korps informatie over de schuilplaats van Abdeslam achterhield.

Hij geeft toe dat er binnen het korps een fout is gemaakt, meldt de Morgen. In november kreeg de politie een tip over een verdacht persoon in het huis van de Vierwindenstraat, het huis waar Abdeslam vrijdag werd opgepakt, en daar is een rapport over opgemaakt. Die informatie is niet in de databank gezet. 'Een collega met een voortreffelijke staat van dienst is de informatie vergeten door te geven. Dat was een fout.'

Op dat moment was niet bekend dat het om een schuilplaats van Abdeslam ging. Het politiekorps wist wel dat er een radicale neef van Abdeslam woonde, en er waren vermoedens dat de neef contact had opgenomen met Abdeslam.

Bogaerts weerspreekt de beschuldiging dat hij als politiechef informatie bewust heeft achtergehouden voor andere autoriteiten. Hij benadrukt dat zijn korps volledige transparantie zal geven in het onderzoek van Comité P, het externe controleorgaan van de Belgische politie.

Politie bewaakt de schuilplaats waar Abdeslam vrijdag werd opgepakt.Beeld belga

Een columnist van de Britse krant Financial Times is sceptisch over de Belgische staat.

Zeker twee Amerikanen zijn gedood bij de aanslagen in Brussel. Dat heeft een hoge Amerikaanse ambtenaar bekendgemaakt. Hij gaf verder geen details.

Minister Kerry (Buitenlandse Zaken) heeft zijn condoleances overgebracht aan de Belgen en in het bijzonder aan de 'families die een enorm verlies hebben geleden'. 'De Verenigde Staten staan ferm achter België en de andere Europese staten na deze tragedie.' Dat zei hij in een persconferentie in Brussel, waar hij vanochtend aankwam.

Kerry ontmoet ook premier Michel en buitenlandminister Reynders. Hij heeft Amerikaanse hulp aangeboden bij het opsporen van de daders. Premier Michel accepteerde die. 'Samen met de VS zullen we deze belangrijke, gevoelige thema's aanpakken.'

EU-president Juncker ontvangt minister Kerry voor het veiligheidsberaad in Brussel.Beeld epa

Het politiekorps van Mechelen geeft over enkele ogenblikken een persconferentie. Diverse Belgische media, waaronder Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad, schrijven dat de politie van Mechelen al begin december potentieel cruciale informatie had over de schuilplaats van Abdeslam waar hij vrijdag werd opgepakt.

Het Belgisch federaal parket heeft de klacht van Abdeslams advocaat Sven Mary ontvangen. Mary heeft een klacht ingediend tegen de Parijse procureur François Molins, omdat hij citeerde uit het verhoor met Abdeslam.

De politie bij een huiszoeking in Schaerbeek.Beeld Belga

De Amerikaanse buitenlandminister John Kerry is aangekomen in Brussel. Hij komt zijn solidariteit betuigen en hulp aanbieden na de aanslagen van dinsdag. Er is een ontmoeting gepland met premier Charles Michel en buitenlandminister Didier Reynders. Voor Kerry weer vertrekt, zal hij nog een rouwkrans neerleggen op de luchthaven van Zaventem.

Minister Kerry arriveert in Brussel.Beeld epa

Een van de dodelijke slachtoffers heeft de Chinese nationaliteit. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De terreurverdachte die vrijdagochtend in de Franse plaats Argenteuil is opgepakt, is gelinkt aan het brein achter de aanslagen van Parijs, Abdelhamid Abaaoud. Dat meldt persbureua AP op basis van twee anonieme Franse regeringsambtenaren.

Zij vertellen dat het gaat om Reda Kriket, een 34-jarige Fransman die sinds januari wordt gezocht als potentiële terreurverdachte.

De Franse minister Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) stelt dat Kriket een aanslag voorbereidde in Frankrijk. De voorbereiding was al 'in vergevorderd stadium'. Jambon stelt dat er tot nu toe geen bewijs is dat Kriket in verband brengt met de aanslagen in Brussel of Parijs.

Politie bewaakt het huis in Argenteuil waar de anti-terreuractie werd uitgevoerd.Beeld epa

Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam, ontkent met de Amerikaanse nieuwssite Politico te hebben gesproken. Dat schrijft de Belgische nieuwssite VTM Nieuws.

Politico meldde donderdagavond dat Abdeslam slechts een uur is verhoord in de periode tussen zijn arrestatie vrijdag en de aanslagen in Brussel dinsdagochtend. Dat zouden twee bronnen rond het onderzoek en advocaat Mary tegen de nieuwssite hebben gezegd. Mary ontkent dit.

De terreurverdachte die de Franse politie vrijdagochtend heeft opgepakt in Argenteuil is gelinkt aan zelfmoordterrorist Abdelhamid Abaaoud, die wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Parijs 13 november. Dat meldt persbureau AP op basis van Franse ambtenaren.

Een foto van Abdelhamid Abaaoud gepubliceerd in de glossy van IS, Dabiq.Beeld ap

Terrorist Salah Abdeslam zou tijdens het verhoor van de Belgische autoriteiten zijn rol in de aanslagen van Parijs hebben geminimaliseerd. Hij geeft toe een auto en hotel te hebben gehuurd, maar stelt dat hij dat deed omdat zijn broer Brahim Abdeslam dat vroeg. Dat meldt de Franse zender BFMTV, die het verhoor zou hebben ingezien.

Abdeslam zou ook hebben gezegd dat Abdelhamid Abaaoud de hoofdverantwoordelijke voor de aanslagen in Parijs was. De Franse autoriteiten zien Abaaoud inderdaad als het brein achter de aanslagen in Parijs. Hij werd 18 november gedood bij een huiszoeking in de Parijse voorstad Saint-Denis.

Auto's die op Brussels Airport staan geparkeerd sinds de aanslagen dinsdagochtend mogen de komende drie dagen worden opgehaald. Dat laat de luchthaven weten via Twitter.

Er is een nieuw slachtoffer van de aanslagen geïdentificeerd. Het gaat om de 21-jarige student Bart Migom, uit Diksmuide. Dat meldt de Morgen. Zijn vader heeft zijn dood bevestigd aan de krant.

De jongen zou naar zijn vriendin in de Verenigde Staten reizen via het vliegveld Zaventem. Het identificatieteam heeft dna-sporen afgenomen in zijn slaapkamer, waardoor hij afgelopen nacht kon worden geïdentificeerd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is in Brussel gearriveerd om te praten over manieren om terrorisme aan te pakken, meldt persbureau AP. Ook laat hij zich in de Belgische hoofdstad zien om solidariteit te tonen na de aanslagen.

Bij een nieuwe huiszoeking in Vorst is vanochtend één persoon gearresteerd. Dit bevestigt het federaal parket, dat later op de dag met meer informatie zal komen.

Donderdagavond werden bij huiszoekingen in Schaarbeek, Brussel en Jette zes mensen opgepakt. De huiszoekingen werden gedaan naar aanleiding van de aanslagen dinsdagochtend. Op welke manier de opgepakte personen betrokken waren bij die aanslagen is nog niet bekend.

De Franstalige Belgische krant La Dernière Heure meldt op basis van twee anonieme politiebronnen dat de broers El Bakraoui de mannen zijn die tien uur lang een werknemer van een nucleaire centrale hebben bespioneerd. Tijdens een huiszoeking zijn deze beelden in december al gevonden. Die huiszoeking vond plaats in het kader van onderzoek naar de aanslagen van Parijs. De politie bevestigt dat er beelden zijn gevonden, maar niet wie die heeft gemaakt.

Ook een Nederlandse broer en zus zijn omgekomen bij de aanslag op de luchthaven Zaventem. Hiermee komt het aantal Nederlandse doden bij de aanslagen op drie te staan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt bij monde van minister Koenders op Twitter dat er drie Nederlanders zijn overleden na de aanslagen in Brussel. Koenders wenst de nabestaanden veel sterkte 'met dit verschrikkelijke verlies'.

Beeld epa

De vrouw uit Deventer die vermist werd na de aanslagen in Brussel blijkt omgekomen te zijn bij de bomaanslag op vliegveld Zaventem, zo meldt De Telegraaf. Het gaat om de 41-jarige Elita Weah. De politie heeft haar familie vannacht van haar dood vergewist, vertelt een vriend van haar aan De Telegraaf.

Weah is de eerste Nederlandse dode bij de aanslagen in Brussel. De twee andere Nederlandse vermisten Broer en zus Alexander en Sascha Pinczowski uit Maastricht worden nog vermist.

'Vannacht om drie uur kregen we het trieste nieuws te horen. Vandaag reizen we naar Brussel om haar lichaam te identificeren. Iedereen is enorm aangeslagen', aldus de vriend van de Deventerse vrouw.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan de dood van de vrouw nog niet bevestigen.

De naam van een nieuwe terreurverdachte is opgedoken in het onderzoek naar het terreurnetwerk achter de aanslagen in Parijs en Brussel. Zijn naam is Naim al-Hamed, een 28-jarige Syriër. Hij wordt genoemd in het opsporingsbericht dat de politie verspreidde na de aanslagen van Brussel. In dit bericht stonden ook de namen van Khalid el Bakraoui, Mohamed Abrini en Najim Laachraoui. Al-Hamed zou zowel bij de aanslagen in Parijs als die in Brussel betrokken zijn geweest.

Alle metrolijnen in Brussel worden vandaag in gebruik genomen. Slechts 38 van de 69 Brusselse metrostations zullen opengaan na de aanslag nabij de halte Maalbeek. De metrostations zijn, net als de afgelopen dagen het geval is geweest, enkel open tussen 7 uur ’s ochtends en 7 uur ’s avonds.

Politiebewaking bij de rechtbank waar Abdeslam gisteren zou verschijnen.Beeld epa

Turkije stuurt veel Europese Syrië-gangers terug die het tegenhoudt bij de Syrische grens. Zoals de Brusselse zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui. Wat weten we van die procedure? Gaat dat in goed overleg? (+)

Eén van de Brusselse aanslagplegers, Ibrahim el Bakraoui, liep in 2015 langs de douane op Schiphol. Turkije waarschuwde, Nederland reageerde niet. Zijn er fouten gemaakt in de zomer van 2015?

Belgische rechercheurs hebben terreurverdachte Salah Abdeslam slechts een uur ondervraagd in de tijd tussen zijn arrestatie vrijdag en de aanslagen in Brussel van dinsdag. Dat hebben Abdeslams advocaat en twee bronnen rond het onderzoek gezegd tegen Politico Europe. Tijdens het bewuste gesprek in de gevangenis van Brugge, dat afgelopen zaterdag plaatsvond, ging het niet over mogelijke toekomstige terreurdaden.

De onderzoekers gingen volgens de bonnen van Politico Europe chronologisch te werk. Ze stelden de Franse Marokkaan in de eerste plaats vragen over diens betrokkenheid bij de terroristische aanslagen die in november 130 levens eisten in Parijs. 'Ze dachten niet aan de mogelijkheid van wat dinsdagmorgen gebeurde', citeert de in Brussel gevestigde nieuwssite een bron rond het onderzoek.

Omdat Abdeslam erg vermoeid was na een operatie aan zijn been, waar hij tijdens zijn arrestatie in geschoten was, duurde het gesprek maar kort.

De advocaat van Salah Abdeslam, Sven Mary.Beeld epa

De Franse politie heeft donderdag naar eigen zeggen een terreuraanslag voorkomen in de buurt van Parijs door één verdachte aan te houden. Ook in Brussel werden arrestaties verricht bij antiterreuracties. Daar werden zes mensen opgepakt.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zei donderdagavond dat de verdachte al in de ochtend werd aangehouden. Hij voegde eraan toe dat de voorbereidingen voor een aanslag in 'een vergevorderd stadium' waren.

Belgische politie-inval in Schaerbeek.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden