TERUGLEZEN

Teruglezen: alle finalisten songfestival bekend

Gisteravond was de tweede en laatste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Alle finalisten voor zaterdagavond zijn nu bekend, de Nederlandse inzending Trijntje Oosterhuis hoort daar niet bij. Lees hieronder het liveblog van donderdagavond terug met de grappigste tweets en de venijnige recensies van onze cultuurspecialisten. Benieuwd naar de halve finale van dinsdag? Lees hier het liveblog terug van de avond waarop Trijntje Oosterhuis werd uitgeschakeld.

Beeld ANP

21 mei 2015, 21:11

De finalisten zijn bekend

Na twee halve finales zijn de finalisten van het Eurovisie Songfestival bekend. De volgende landen hebben vanavond zich van een plekje in de finale op zaterdag verzekerd:

Litouwen, Polen, Slovenië, Zweden, Noorwegen, Montenegro, Cyprus, Azerbeidzjan, Letland, Israël

Onderstaande landen plaatsten zich afgelopen dinsdag al voor de finale zaterdag. Lees hier het liveblog van dinsdag terug.

Albanië, Armenië, Rusland, Roemenië, Hongarije, Griekenland, Estland,Georgië, Servië, België

Daarnaast zijn zeven landen automatisch geplaatst. Vijf omdat ze het meeste geld bijdragen, dit zijn Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Oostenrijk is bij voorhand geplaatst aangezien het festijn hier georganiseerd wordt en Australië omdat het land dit jaar eenmalig een deelnemer mag sturen.

Måns Zelmerlöw uit Zweden is met zijn liedje Heroes een van de grote favorieten. Beeld ANP

21 mei 2015, 20:36

Optredens afgelopen

Alle optredens zijn voorbij, later vanavond volgt de uitslag. Stemmen van het publiek - Nederland mag niet meestemmen - en het oordeel van een vakjury bepalen welke tien acts in de race blijven voor de winst. Alle deelnemende landen vaardigen vijf juryleden af.

21 mei 2015, 20:19

Polen

Monika Kuszynska - In the Name of Love

Herinnert u zich de karnende F-cups van vorig jaar nog? Polen verkende voor 2015 het Vegasiaanse spectrum verder en stuitte op Céline Dion eh... Monika Kuszynska. Witte jurken, wapperende voiles en kersenbloesem. Haar carrière leek ten einde toen ze in 2006 deels verlamd raakte bij een auto-ongeluk. Haar doorzettingsvermogen bracht haar toch op het songfestivalpodium. Het vereist ook aardig wat volharding om wakker te blijven bij deze ballad-volgens-het-boekje. Goed nieuws: u mag bijna naar bed.

Cijfer: 5

Monika Kuszynska Beeld ANP

21 mei 2015, 20:15

Slovenië

Maraaya - Here for You

Maraaya klinkt een beetje als Duffy die nog even een teugje helium heeft genomen. En dat past prima bij het stoere, doch vrolijke uptempo-beatje van Here for You. Het refrein nestelt zich als een hardnekkige, maar stiekem ook wel prettige, jeuk in je billen, waardoor je die onwillekeurig een beetje heen en weer gaat bewegen en waarna je vervolgens verontschuldigend glimlacht naar de rest van de mensen in de kamer (als die er zijn, anders: leef je uit).

Cijfer: 7

Maraaya Beeld ANP

21 mei 2015, 20:10

Cyprus

John Karayiannis - One Thing I Should Have Done

Het is moeilijk te geloven als je hem hoort zingen over de liefde en alles wat daar zoal bij komt kijken, maar als jochie in Limassol luisterde John Karayiannis het liefst naar Eminem, Linkin Park en Metallica. Tegenwoordig zingt hij zoete liefdesliedjes op het songfestival. Cyprus kan zich er geen buil aan vallen. Karayiannis, een type Jan Kooijman, leverde zijn grootste prestatie achter de computer. Met zijn team stond hij 58ste op de wereldranglijst van World of Warcraft, een game met meer dan tien miljoen deelnemers. Dat zijn leuke weetjes.

Cijfer: 7

John Karayiannis Beeld ANP
Conchita Wurst neemt de presentatie vanuit de 'greenroom' voor haar rekening, zij won vorig jaar het liedjesfestijn. Beeld ANP

21 mei 2015, 20:06

Zwitserland

Mélanie René - Time to Shine

Het was haar time to shine, vond Mélanie René, de Zwitserse met Mauritiaanse roots, en dus schreef ze deze hitgevoelige powerballad, compleet met hippe duikbootgeluiden, drumcomputerbeats en foute jaren ’80-gitaarsolo. Of ze echt een songwriter is, is de vraag, want veel verder dan clichés komt ze niet. Ze volgt haar hart, leeft haar dromen, heeft ook leren loslaten en ze neemt het leven stapje voor stapje. ‘The sky is the limit’, zingt ze ook, maar wij hopen vurig dat de eerste ronde de limit is.

Cijfer: 5

Mélanie René Beeld ANP

21 mei 2015, 20:00

Zweden

Måns Zelmerlöw - Heroes

Ja, en dan hoor je toch weer dat ze in Zweden de popmuziek wél hebben uitgevonden. Måns trekt meteen de aandacht met een aanstekelijk cowboykinderliedjesintro en bouwt dan snel op naar een genadeloze dansvloersloper, met lekker stuiterritme tussen Avicii en David Guetta en een refrein groot genoeg om de Wiener Stadthalle te verzuipen. En dan is er ook nog héél goed nagedacht over animatievisuals. We zijn een beetje jaloers.

Cijfer: 8,5

Måns Zelmerlöw Beeld ANP

21 mei 2015, 19:57

IJsland

María Ólafs - Unbroken

María Ólafsdóttir heeft haar naam voor het festivalgemak afgekort tot María Ólafs. Het is eigenlijk alleen de jurk die herinnert aan haar musicalverleden - ze speelde onder meer een Von Trapp-dochter in de IJslandse uitvoering van The Sound of Music: één groot kindermeisjesdrama. Het liedje is Top-40 genoeg om je te laten vermoeden dat je het eerder hebt gehoord, waarschijnlijk in de paskamer van de H&M.

Cijfer: 7

Maria Olafs Beeld ANP

21 mei 2015, 19:51

Azerbeidzjan

Elnur Huseynov - Hour of the Wolf

Azerbeidzjan doet het altijd goed bij het Songfestival. Geen idee waarom, want deze inzending van Elnur Huseynov is gewoon een belediging voor dramatiek, achtergrondkoren, bombastische drumroffels en fatsoenlijk Engels-sprekende mensen over de hele wereld. Dit krijg je dus als je mensen dusdanig genetisch gaat manipuleren dat je iemand krijgt die zingt als Celine Dion, maar eruitziet als Wesley Sneijder.

Cijfer: 5

Beeld Elnur Huseynov
De vaste commentatoren van het Songfestival Cornald Maas (L) en Jan Smit in de Wiener Stadthalle van het Eurovisie Songfestival in Wenen. Beeld ANP

21 mei 2015, 19:48

Letland

Aminata - Love Injected

Moeilijk en wat rommelig liedje. Al met al is dit iets te veel van het goede. Wel willen we even een goed woordje doen voor Aminata Savadogo, die eens wat anders probeert en de multiculturele samenleving in Letland eer betoont. Haar moeder is half Russisch, haar vader komt uit Burkina Faso. In dit, zoals gezegd, moeilijke en rommelige liedje, manifesteert Aminata zich als de ultieme liefdesgodin. Ze is pas 23, wat mogelijk verklaart dat ze als liefdesgodin nog een lange weg te gaan heeft.

Cijfer: 5

Aminata Beeld ANP

21 mei 2015, 19:43

Israël

Nadav Guedj - Golden Boy

Het begint met een gebroken hart van het jankerigste soort. Toch besluit de pas 16-jarige Nadav Guedj niet te zwelgen in zijn hartenpijn, maar die weg te dansen in het nachtleven van Tel Aviv. Hij ontpopt zich als de golden boy, de zelfverklaarde ‘king of fun’, met moves die hij van Justin Timberlake jatte en een ‘This Is How We Do It’-hook, die hij van Montell Jordan afkeek. Een drie minuten durende viering van hedonisme. Hopelijk deed zijn hart de volgende ochtend minder pijn dan zijn hoofd.

Cijfer: 7

21 mei 2015, 19:39

Tsjechië

Marta Jandová en Václav Noid Bárta - Hope Never Dies

Zoals gerookte kipfilet bij de Albert Heijn niet echt gerookt is maar een spraypaintlaagje rooksmaak heeft, zo heeft Václav geen rockstem maar een kunstmatig raspje rock, essence de Nickelback. Dat maakt dit een wat onaangenaam pompduet. Je maakt een avond lang aangeschoten ruzie met je geliefde in een café en dan gaan de tl-lichten aan en wordt er schelle oprotmuziek gedraaid, die sfeer. Knap, want daar gaat het nummer zo’n beetje over.

Cijfer: 4

Beeld ANP

21 mei 2015, 19:33

Portugal

Leonor Andrade - Ha um mar que nos separa

Even, de eerste drie seconden, is er hoop: horen wij daar drums die herinneren aan Seven Nation Army? Helaas: Portugal besloot dit jaar nog verder af te dalen in de annalen van de muziekgeschiedenis en kwam uit in 1996, bij het hoofdstuk ‘inwisselbare en slaapverwekkende poprock waarbij de hoop is gevestigd op de looks van een zuidelijke schone die in de videoclip op blote voeten door een duinpan sloft’. Denk: Laura Pausini in haar wilde jaren. Zelf roemt Leonor de frisheid en passie in haar muziek, maar het vuur in het liedje evenaart die van de afdeling Klein Huishoudelijk bij Blokker.

Cijfer: 4

21 mei 2015, 19:25

Noorwegen

Mørland & Debrah Scarlett - A Monster Like Me

Goh, ja, wat moet je hierover nou weer zeggen? Prima ballad, hoor, uit het boekje. Duetje: altijd goed. Rustig beginnen: tuurlijk joh. Eindigen in een climax: helemaal niets mis mee. En zelfs Debrah Scarletts stem heeft iets weg van die van Adele. Volgens de bookmakers maakt Noorwegen een goede kans om het Songfestival winnend af te sluiten. En misschien moet iemand de bookmakers maar een draai om hun oren geven en in hun gezicht schreeuwen dat DIT EEN DOODSAAI LIEDJE IS.

Cijfer: 6

Mørland & Debrah Scarlett Beeld ANP

21 mei 2015, 19:23

Malta

Amber - Warrior

Dat is toch ook sterk, wéér een vrouw die een liedje vertolkt dat Warrior heet. Nina Sublatti deed het in de eerste halve finale voor Georgië ook al. Verwarrend. Ook hier weer veel dramatiek, dat krijg je met zo’n thema natuurlijk al snel. Amber zingt bloedserieus over het overwinnen van problemen door een innerlijke kracht. Als oud-judoka (groene band) weet de nachtegaal van Malta wat strijden is. Een doorzetter is ze ook. Vier eerdere pogingen om Malta te vertegenwoordigen, mislukten.

Cijfer: 6

21 mei 2015, 19:21

Montenegro

Knez - Adio

Knez is een Montenegrijnse zanger van 47 jaar met een dun snorretje op de bovenlip, een ring in beide oren en een intense blik in zijn ogen. De stemmige viool en het snaarinstrument uit de luitfamilie doen vermoeden dat het om een droevig lied gaat en als je de tekst door Google Translate haalt, blijkt het inderdaad om een verloren liefde te gaan. Toch komt er op twee minuten een vrolijke eurodancebeat in, waardoor je je tranen kunt wegvegen met de ene hand, terwijl je met de andere een vuist maakt om in de lucht te pompen.

Cijfer: 6

Beeld ANP

21 mei 2015, 19:17

San Marino

Anita Simoncini & Michele Perniola - Chain of Lights

Dit kunnen we wel waarderen: San Marino huurde net als voorgaande jaren Satan in eigen persoon in, componist Ralph Siegel, hij van Nicoles Ein bisschen Frieden en een stuk of 22 andere pogingen de Eurovisiekijker van het balkon te jagen. Om u te behoeden voor acute ouderdomsdiabetes de volgende speurtocht: ontdek het gejatte stukje van Opus’ terrorhit Life is Life (hint: ‘We all have…’) en zoek naar de raadselachtige tekst: ‘Chain of farts’. Succes! Hou vol!

Cijfer: 3

Manita Simoncini en Michele Perniola uit San Marino Beeld ANP

21 mei 2015, 19:14

Ierland

Molly Sterling - Playing with Numbers

Ierland komt met het soort dromerig-meisje-en-piano-liedje waarbij de kandidaten in So you think you can dance van de choreograaf altijd verplicht moeten huilen en aan het slot radeloos in het oneindige staren. Met een beetje goede wil en waterstofperoxide zou je kunnen denken dat Molly in haar donkere puberjaren (die reeds twee jaar achter haar liggen, ze is 17) veel naar Tori Amos heeft geluisterd, maar naar eigen zeggen behoorde Meat Loaf tot haar vroege inspiratiebronnen. Daar is gelukkig niets meer van te horen of te zien.

Cijfer: 7

21 mei 2015, 19:10

Litouwen

Monika Linkyte en Vaidas Baumila - This Time

Elk jaar hopen we weer dat Litouwen zich laat vertegenwoordigen door Lee Towers, en elk jaar worden we daarin opnieuw teleurgesteld. Desalniettemin kunnen Monika Linkyte en Vaidas Baumila weleens een stiekeme outsider voor de titel zijn. Hun This Time doet een beetje denken aan Mumford & Sons op een shabby hotelkamer in gezelschap van LeAnn Rimes en Ilse DeLange. Het gitaartje beklijft, net als het vrolijke, pretentieloze refrein. En Monika en Vaidas beleven een superongemakkelijk kusmoment.

Cijfer: 7

Beeld ANP

21 mei 2015, 17:27

Cornald Maas en Jan Smit leveren net als dinsdag het Nederlandse commentaar. In Wenen neemt Conchita Wurst de presentatie vanuit de ‘greenroom’ voor haar rekening, zij won vorig jaar het liedjesfestijn.

Conchita Wurst Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden