Review

Teruglezen - Aantal doden bij aanslag Westminster stijgt tot vijf

Het is een dag na de aanslag voor de deur van het Britse parlement in Londen. Vijf mensen kwamen om, onder wie de dader, en zeker veertig mensen raakten gewond. De dader is de 52-jarige Khalid Masood, eerder veroordeeld voor verschillende misdrijven. Vanochtend zijn acht arrestaties verricht op zes verschillende plekken. De aanslag is opgeëist door terreurorganisatie Islamitische Staat. Lees hier de laatste ontwikkelingen terug.

Londenaren steken kaarsjes aan tijdens de herdenking Beeld epa
Londenaren steken kaarsjes aan tijdens de herdenkingBeeld epa

Een vierde slachtoffer van de aanslag bij Westminster is komen te overlijden, meldt de politie. Het gaat om een 75-jarige man die na de aanslag in het ziekenhuis was beland. Daar overleed hij aan zijn verwondingen. Naast de vier slachtoffers kwam ook de dader om bij de aanslag.

Er ligt nu nog een gewonde in zeer kritieke toestand in een ziekenhuis. Vijf anderen zijn er volgens de politie slecht aan toe.

Het gevonden pakketje dat eerder onderzocht werd door de politie bleek niet verdacht te zijn. De veiligheidsmaatregelen zijn opgeheven.

De Britse politie onderzoekt een verdacht pakketje dat op de weg in de buurt van Westminster is aangetroffen.

Ook zijn er geruchten over een gecontroleerde explosie in die omgeving, maar daarop wil de politie geen commentaar geven.

Ondertussen zijn op het bekende plein Trafalgar Square honderden mensen bijeengekomen om met een minuut stilte de aanslag te herdenken. Er worden kaarsen aangestoken en boodschappen op de grond geschreven met stoepkrijt.

Burgemeester Sadiq Khan sprak de menigte toe. ‘De slechte individuen die onze manier van leven willen vernietigen, zullen nooit slagen en we zullen ze veroordelen’, zei hij onder meer. Hij bedankte daarnaast de hulpdiensten en de politie en condoleerde de families van de slachtoffers.

Londenaren steken kaarsen aan voor de slachtoffers Beeld epa
Londenaren steken kaarsen aan voor de slachtoffersBeeld epa
Burgemeester Sadiq Khan spreekt Beeld getty
Burgemeester Sadiq Khan spreektBeeld getty

De Britse politie heeft volgens persbureau Reuters gezegd dat de acht mensen die zijn gearresteerd, verdacht worden van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Nog steeds worden huizen in Wales, Birmingham en Oost-Londen doorzocht. Honderden detectives zijn betrokken bij het onderzoek.

Naast de dader zijn drie mensen om het leven gekomen bij de aanslag.

- Agent Keith Palmer (48) is door toedoen van messteken overleden toen hij de aanvaller probeerde te stoppen bij het parlement. ‘Keith zal herinnerd worden als een fantastische vader en echtgenoot’, aldus zijn familie in een verklaring. Premier Theresa May noemde hem ‘een held’ en benadrukte dat ‘zijn acties nooit zullen worden vergeten’.
- Aysha Frade werkte op de administratie-afdeling van een school vlakbij de Westminsterbrug. Ze was een Brits burger met een Spaanse moeder en een Cypriotische vader, melden Spaanse media. Ze laat twee jonge dochters en een echtgenoot achter.
- Kurt Cochran was een Amerikaan uit Utah en vierde in Londen zijn 25-jarig huwelijk met zijn vrouw Melissa. Zij is ernstig gewond geraakt tijdens de aanval. Het stel zou vandaag teruggaan naar de VS. President Trump heeft zijn familie gecondoleerd met hun verlies.

Premier Theresa May heeft het parlement verteld dat dader Masood ooit wel is onderzocht door de veiligheidsdienst MI5 vanwege zorgen over ‘gewelddadig extremisme’, maar dat hij werd beschouwd als een figuur in de marge.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson noemt de aanslag op Londen een ‘aanslag op de wereld’. Hij voegde daaraan toe te geloven dat de wereld het ‘tij van haat’ kan keren en dat Groot-Brittannië alle informatie over dreigingen zal delen met partners.

Johnson meent daarnaast dat internetproviders en sociale media-bedrijven beter toezicht moeten houden over wat er op hun sites verschijnt en waar nodig berichten offline moeten halen.

Premier Theresa May heeft ondertussen in het ziekenhuis slachtoffers bezocht van de aanslag en het personeel bedankt voor hun inzet. Van de ongeveer 40 gewonden liggen er nog 29 in het ziekenhuis, 7 in kritieke toestand.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson Beeld afp
De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris JohnsonBeeld afp

De aanslagpleger is de 52-jarige Khalid Masood, een bekende van de politie. Dat heeft de Britse politie bekend gemaakt. Hij is eerder veroordeeld voor verschillende misdrijven waaronder het toedoen van lichamelijk letsel, wapenbezit en het verstoren van de openbare orde, maar niet voor terroristische misdrijven. 'Er liep op dit moment geen onderzoek naar hem en er was niets bekend over zijn intentie om een terroristische aanval te plegen', aldus de politie.

Volgens de politie is Masood geboren in Kent, in het zuidoosten van Engeland, en was hij meest recentelijk woonachtig in de centrale regio West Midlands.

De aanvaller wordt behandeld door de hulpdiensten vlak buiten het parlement Beeld ap
De aanvaller wordt behandeld door de hulpdiensten vlak buiten het parlementBeeld ap

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Britse premier Theresa May donderdag gebeld om te zeggen dat Turkije een partner van Groot-Brittannië is in de strijd tegen het terrorisme. Ook condoleerde hij May met de slachtoffers die door de aanslag woensdag in Londen zijn gevallen, aldus medewerkers van de president.

De derde dode wiens identiteit bekend is gemaakt, is de Amerikaanse toerist Kurt Cochran uit Utah. Hij was samen in Londen met zijn vrouw Melissa. Zij overleefde de aanslag en ligt nu zwaargewond in een ziekenhuis. Haar broer Clint Payne noemt Kurt in een verklaring ‘een goede kerel en een liefhebbende echtgenoot’.

Payne: ‘Ze waren in Europa om de 25ste verjaardag van hun huwelijk te vieren. Ze stonden op het punt om donderdag weer terug te keren naar de VS. Kurt zal erg gemist worden.’

De Russische president Poetin heeft donderdag in een telegram aan premier May de aanslag in Londen sterk veroordeeld. Hij noemt de terreuraanval ‘cynisch’. ‘Terroristische aanslagen worden in toenemende mate doortrapt en cynisch’, aldus Poetin in zijn telegram. ‘Het mag duidelijk zijn dat iedereen in de wereld de handen ineen moet slaan om dit terreurgevaar te bestrijden.’

De Russische president, die anderhalf jaar geleden militair ingreep in Syrië om onder andere IS te bestrijden, zegt zijn steun toe aan de families van de slachtoffers. 'Hij zei te hopen dat de gewonden snel weer herstellen', aldus het Kremlin in een verklaring.

Ook de Amerikaanse oud-president Obama reageerde. Hij spreekt in een tweet zijn medeleven uit aan de families van de slachtoffers. 'Geen terreurdaad kan de kracht en veerkracht van onze Britse bondgenoot aan het wankelen brengen', aldus Obama.

In Antwerpen is mogelijk een aanslag voorkomen, melden diverse Belgische media. De omgeving rond een verdachte auto met Frans kenteken aan de Sint-Michielskaai is donderdag afgezet. Explosievenexperts zijn ter plaatse. Burgemeester Bart De Wever geeft later op de dag een persconferentie. Lees meer over de gebeurtenissen in Antwerpen in dit artikel.

Islamitische Staat heeft de aanslag van woensdag in Londen opgeëist. Dit meldt Amaq, het persbureau van IS dat regelmatig verklaringen van de jihadisten naar buiten brengt. Volgens Amaq was de aanslagpleger 'een soldaat van Islamitische Staat'. IS is de eerste terreurgroep die de aanslag opeist.

‘De persoon die de aanvallen uitvoerde voor het Britse parlement in Londen, is een soldaat van Islamitische Staat’, aldus de verklaring van Amaq. ‘Hij voerde de operatie uit na oproepen om burgers van de coalitie aan te vallen’, aldus Amaq, doelend op de internationale coalitie onder leiding van de VS die IS-strijders bombardeert in Irak en Syrië.

Op de dag van de aanslag riep een jihadist die in de afgelopen maanden naar het IS-gebied is getrokken, moslims in het Westen op naar het IS-kalifaat te komen of anders 'lone wolf-aanslagen' te plegen. Dit meldt SITE, een website die verklaringen van jihadistische organisaties op onder andere sociale media nauwgezet bestudeert.

Kort nadat premier May vanochtend de Britten had opgeroepen gewoon door te gaan met hun leven, condoleerde de Britse koningin de families van de slachtoffers van de aanslag.

‘Mijn gedachten, gebeden en diepste sympathie gaan uit naar diegenen die zijn getroffen door het verschrikkelijke geweld van gisteren’, aldus koningin Elizabeth in een verklaring.

De koningin drukt verder haar 'duurzame dank en bewondering' uit voor de politiemensen, hulpverleners en burgers die na het incident de slachtoffers te hulp zijn geschoten. De vorstin had vandaag het nieuwe hoofdbureau moeten openen van de politie van Londen. Ze zal dit nu op een andere dag gaan doen, nu de politie druk bezig is met de nasleep van de aanslag.

Een van de zonen van de Amerikaanse president Trump ligt flink onder vuur omdat hij na de aanslag in Londen in een tweet de burgemeester van Londen aanviel. Een opmerking van Sadiq Khan in een interview in september vorig jaar met de krant The Independent, schoot Donald Jr. in het verkeerde keelgat. Khan, de eerste moslimburgemeester van een Europese hoofdstad, sprak toen over hoe Londen zich voorbereidde op een eventuele aanslag.

Hij betoogde dat terreuraanslagen anno 2017 ‘onderdeel uitmaken van het leven in de grote stad’. Khan: ‘Ik wil er zeker van zijn dat elke dienst en persoon die betrokken is bij de bescherming van onze stad, over alle middelen en deskundigheid beschikt mocht Londen worden aangevallen.’

‘Dit kan niet waar zijn’, twitterde Trumps zoon. ‘Terreuraanslagen zijn onderdeel van het leven in de grote stad, zegt burgemeester Sadiq Khan van Londen’. De Britse parlementariër Wes Streeting kon het niet waarderen dat Trumps zoon de woorden van Khan uit zijn verband rukte. Hij noemde Donald Jr., die nu mede met zijn broer het miljardenbedrijf van president Trump leidt, ‘een schande’. Volgens Streeting gebruikte Trump de aanslag ‘voor politiek gewin’.

Italië gaat de veiligheidsmaatregelen rond de EU-top dit weekeinde flink opvoeren. Dit kondigde minister van Binnenlandse Zaken Minniti donderdag aan in een verklaring. Hiertoe is volgens de bewindsman besloten na de aanslag van woensdag bij het parlement in Londen.

Op zaterdag komen de EU-leiders bijeen in Rome om de 60ste verjaardag te vieren van een belangrijk verdrag dat de basis legde voor de Europese Unie. Er zullen diverse demonstraties worden gehouden in de Italiaanse hoofdstad.

Premier May heeft zojuist in een verklaring in het Lagerhuis gezegd dat de aanslag bij het parlement bedoeld was om de Britse democratie het zwijgen op te leggen. Ze benadrukte dat de Britten niet bang zijn en nooit zullen wijken voor het terrorisme.

May zei verder dat de aanslagpleger de Britse nationaliteit heeft en in het verleden in beeld was bij de autoriteiten omdat hij banden met terroristische groeperingen zou onderhouden. De inlichtingendienst MI5 zou een paar jaar geleden onderzoek naar hem hebben verricht.

De laatste tijd werd hij echter niet meer als een gevaar beschouwd. 'Hij was een randfiguur', aldus May. Volgens haar hadden de autoriteiten de laatste tijd geen enkele aanwijzing dat de man een aanslag wilde plegen. De premier bevestigde eerdere verklaringen van de politie dat de dader was geïnspireerd door een radicale islamitische ideologie.

De premier riep de Britten op gewoon door te gaan met hun leven. 'Op dit moment is het belangrijk om te laten zien dat onze waarden en normen de boventoon voeren, dat de terroristen niet zullen winnen, dat we gewoon doorgaan met ons leven en dat we ervoor zullen zorgen dat de terroristen zullen worden verslagen.'

Acht mensen zijn gearresteerd in het kader van het onderzoek naar de dader. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Eerder werd nog gesproken van zeven arrestaties na huiszoekingen in onder meer Londen en Birmingham.

De politie gaat er vooralsnog vanuit dat de dader alleen handelde.

De Franse autoriteiten mengen zich in het onderzoek naar de aanslag in Londen. De reden is dat drie Franse schoolkinderen gewond zijn geraakt. Twee van hen zijn er ernstig aan toe.

Het contra-terrorismeteam in Parijs onderzoekt 'een poging tot moord in verband met een terroristische onderneming'. Het gaat om een standaardprocedure.

Op dit moment houden parlementsleden in Londen een minuut stilte ter nagedachtenis aan de doden en gewonden die zijn gevallen tijdens de aanslag van gisteren. 'Parlementsleden zitten klaar voor hun gebruikelijke ochtendgebed, die zal worden gevolgd door een minuut stilte', tweet politiek commentator Tom Peck.

Vanavond zal er om 18 uur plaatselijke tijd ter nagedachtenis aan de slachtoffers een herdenking met kaarsen plaatsvinden op Trafalgar Square, in het centrum van Londen. Dat heeft de burgemeester van de stad, Sadiq Khan, bekendgemaakt op Twitter. Hij roept alle Londenaren op zich aan te sluiten.

Rond 10.30 uur (Nederlandse tijd) wordt er voor het parlementsgebouw een minuut stilte gehouden.

De Britse premier May zei het gisteravond al: parlementsleden gaan vandaag gewoon aan het werk. Politici lieten vanochtend weten dat ze 'zich niet laten afschrikken door terreur en geweld'.

Onder de doden bevindt zich een Spaanse vrouw, Aysha Frade. Een docent en moeder van twee kinderen, zo heeft de burgemeester van het Spaanse stadje Bentanzos, waar Frade vandaan komt, bevestigd. Frade (43) werkte als docent in Londen. Ze was op het moment van de aanslag op weg naar de school van haar kinderen.

Het onderzoek naar de dader van de aanslag in Londen is nog in volle gang, heeft de minister van Defensie Michael Fallon gezegd tegen de BBC. 'De politie onderzoekt of er andere mensen bij zijn betrokken. Ze gaan er vanuit dat dit is gelinkt aan islamitisch terrorisme, maar ze weten dit nog niet zeker.'

Fallon zei ook dat de veiligheid van het parlementsgebouw na deze aanslag zal worden geëvalueerd.

Een gewapende agent voor het Britse parlement, waar een dag eerder een aanslag heeft plaatsgevonden. Beeld reuters
Een gewapende agent voor het Britse parlement, waar een dag eerder een aanslag heeft plaatsgevonden.Beeld reuters

Kamervoorzitter Lindsay Hoyle sprak vanmorgen tegenover Sky News zijn afschuw uit over de dood van politieagent Keith Palmer, die door de dader werd neergestoken. Hij zei dat parlementsleden een goede band hebben met de politiemannen die het parlementsgebouw beschermen. 'Zij letten op ons, ze plaatsen de veiligheid van het parlement voorop, ze geven hun leven om de democratie te verdedigen. We zijn een van onze eigen politiemannen kwijtgeraakt. Dit is niet acceptabel.'

De doodgestoken politieagent Keith Palmer. Beeld ap
De doodgestoken politieagent Keith Palmer.Beeld ap

Om half 9.30 uur (10.30 uur onze tijd) zal er voor het Britse parlement een minuut stilte worden gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Dat maakt het parlementslid Ben Howlett bekend op Twitter.

Het dodental van de aanslag is naar beneden bijgesteld. De politie meldt dat er niet vijf doden zijn, zoals eerder werd gesteld, maar vier. Dit is inclusief de dader.

Een forensisch medewerker onderzoekt de plek van de aanslag. Beeld reuters
Een forensisch medewerker onderzoekt de plek van de aanslag.Beeld reuters

Zeven mensen liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis, meldt de anti-terrorisme-functionaris van Groot-Brittannië. Vier mensen - onder wie de dader - zijn omgekomen. 29 mensen zijn in het ziekenhuis behandeld. De overleden mensen komen uit verschillende landen. Uit welke landen is nog niet bekendgemaakt.

De dreiging van deze aanslag is voorbij, informatie over nieuwe specifieke dreigingen is er niet. Er worden nog laatste onderzoeken gedaan rondom het parlement, aldus de anti-terrorisme functionaris.

De politie heeft afgelopen nacht op zes plaatsen huiszoekingen gedaan, waarbij zeven zijn gearresteerd in verband met de aanslag gisteren. Dat maakt de Londense politie zojuist bekend. Onder meer in Londen en Birmingham werden mensen opgepakt.

Toch gaat de politie er nog vanuit dat de dader alleen handelde. Hij was 'geïnspireerd door het internationale terrorisme'.

Met hashtags als #LondonIsOpen en #WeAreNotAfraid laten Londenaren op Twitter weten dat ze ze zich niet laten afschrikken door terreur.

Volgens Sky News zijn vannacht bij de inval in Birmingham (zie vorige update) 'meerdere mensen gearresteerd'. De zender legt een verband met de aanslag in Londen van gisteren. De politie wil hier 'vanwege operationele redenen' nog niets over zeggen.

De gewapende politie heeft vannacht een inval gedaan op een adres in Birmingham. Dit meldt de BBC. Het is nog niet bekend of de aanval iets van doen heeft met de aanslag op Westminster. Eerder meldde de BBC ook al dat de dader mogelijk zijn auto, waarmee hij de aanslag uitvoerde, heeft gehuurd vanaf een adres in Birmingham. Dit is nog niet bevestigd.

Een politiecommissaris van de contra-terrorismedienst heeft gisteravond laten weten dat de aanslagpleger geïnspireerd was door islamitisch-gerelateerd terrorisme.

De politie wil de identiteit van de aanvaller vanwege het lopende onderzoek nog niet bekendmaken.

Een overzicht van de voorpagina's van de Britse kranten, een dag na de aanslag:

Het gemeentehuis in Tel Aviv is uit solidariteit voor de slachtoffers van de aanslag in Londen ondergedompeld in de Britse tweekleur.

null Beeld reuters
Beeld reuters

De Amerikaanse president Donald Trump schrijft op Twitter dat hij de Britse premier May heeft gesproken om zijn condoleances over te brengen. 'Ze is sterk en het gaat heel goed met haar', aldus Trump.

De transportdiensten in Londen waarschuwen vanochtend dat reizigers beter het Westminster-gebied kunnen mijden. Veel wegen rondom het parlement zijn nog altijd afgesloten.

undefined

Onder de gewonden van de aanval op de Westminsterbrug bevinden zich Franse schoolkinderen die op dat moment op de brug liepen. Ook raakten vier studenten van de Edge Hill University in Lancashire gewond.

Gisteren werd al bekend dat zich onder de gewonden Roemenen en Zuid-Koreanen bevinden.

Een passage uit het verslag van correspondent Patrick van IJzendoorn, vandaag in de Volkskrant:

De eerste verhalen van moed en altruïsme komen naar buiten, bijvoorbeeld over staatssecretaris en oud-soldaat Tobias Ellwood die het leven van de agent middels mond-op-mondbeademing heeft proberen te redden. Op Embankment vertelt de sociaal-democrate Mary Creagh hoe ze meteen naar de controlekamer van metrostation Westminster was gesneld. 'Ik had geen naambordje op, niets om te bewijzen wie ik was, maar in zulke gevallen geeft paniek je een zekere autoriteit. Ze namen me heel serieus.' Daarna klinkt er onverzettelijk. 'Ik ben vandaag naar het parlement gefietst, in de stromende regen, en ik wil dat die openheid blijft bestaan voor politici. Dat is onze manier van leven.'

Een vrouw verleent medische hulp aan een gewond geraakt persoon. Beeld reuters
Een vrouw verleent medische hulp aan een gewond geraakt persoon.Beeld reuters

De Britse politiek was al eerder het doelwit geweest van terroristen, die van de IRA. In de parkeergarage werd in 1979 Airey Neave vermoord, kamerlid, oorlogsheld en mentor van Margaret Thatcher. De IJzeren Dame zelf kwam vijf jaar later bijna om bij de aanslag op het Grand Hotel in Brighton tijdens het partijcongres. Ook haar opvolger John Major ontsnapte aan de dood, toen de IRA een mortiergranaat afvuurde op Downing Street. Met die geschiedenis en met IS in gedachten is Westminster een van de best beveiligde locaties van Londen, met veel gewapende agenten en luchthavencontroles. Naast het parlement staat sinds kort een bijkantoor van Scotland Yard.

Kort nadat de Big Ben woensdagmiddag 14.45 uur heeft geslagen, arriveert de terreur bij de moeder van alle parlementen. Een gehuurde, donkere Hyundai komt aangescheurd over Westminster Bridge, de brug waar altijd een Schotse doedelzakspeler staat, waar Chinese stelletjes poseren voor trouwfoto's, waar duizenden toeristen een selfie nemen met 's wereld beroemdste klok. De bestuurder rijdt via het brede fietspad de stoep op. Vijf, zes, zeven voetgangers komen onder de wielen. Verwondingen variëren van catastrofaal tot fataal.

Lees hier wat we tot nu toe weten over de aanslag in Londen.

undefined

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden